Rozliczenie z US - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez sympatyczna22 (2016-02-06 23:42:15)

Temat: Rozliczenie z US

Witam, mam pytanie, chcemy rozliczać się razem z mężem, ale ja będę się rozliczała po raz pierwszy (wcześniej nie pracowałam). Czy muszę oprócz wspólnego zeznania PIT-37 wypełnić również ZAP-3?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Symbi (2016-02-07 23:40:59)

Odp: Rozliczenie z US

Jak długo jesteście małżeństwem i czy nie macie rozdzielności majątkowej? TO ważne, bo musicie być małżeństwem pełny rok za który się rozliczacie i nie wolno mieć rozdzielności majątkowej, wtedy można się rozliczać na PIt 37 razem. Wystarczy wtedy w PIt zaznaczyć odpowiednie okienko (z opisem, że jest to PIT składany przez oboje małżonków) i podpisy na PIT też muszą być obojga małżonków.
ZAP uzupełniasz jeśli chcesz zaktualizować np. nazwisko, dane adresowe czy numer konta bankowego do ewentualnego zwrotu podatku.
Dla ułatwienia możesz sobie ściągnąc odpowiedni PIT ze strony e-deklaracje, taki PIT automatycznie wyliczy ci wysokość podatku, wystarczy że wpiszesz kwoty dochodu.

3

Małżeństwem byliśmy przez cały rok 2015. A jeżeli nigdy wcześniej nie składałam ZAP-3 czy muszę go złożyć?
Hmm a jeżeli mój mąż kiedyś składał jeszcze NIP-3 to musi teraz złożyć jeszcze ZAP-3, bo wtedy rozliczało się na podstawie NIPu a teraz PESEL (dane wprawdzie mu się nie zmieniły, poza tym że rozlicza się na podstawie PESEL a nie NIPu)?

4 Ostatnio edytowany przez Symbi (2016-02-08 18:41:14)

Zap składasz, jeśli np. mąż chce zaktualizować dane adresowe, numer rachunku bankowego. Nie ma potrzeby składać ZAP z tego powodu, że kiedyś rozliczał się za pomocą NIP, a teraz numeru PESEL. Urząd skarbowy zna jego PESEL. W Waszym PIT wpiszecie oba numery PESEL, Twój i jego, obojętnie, czyj będzie pierwszy, czy żony czy męża.
Jeśli zmieniłaś np. nazwisko po ślubie, to powinnaś złozyć ZAP i na PIT rozliczyć się pod nowym nazwiskiem i pod adresem, pod którym mieszkałaś na dzień 31 grudniu 2015.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024