Co myslicie o smierci samobójczej? Czy takiego człowieka/duszę czeka kara po śmierci i jakieś konsekwecje, czy też Bóg mu wybacza i jest zbawiony?
O Tym kto idzie do nieba a kto nie to tylko Bóg jeden decyduje .
Samobójstwo to to samo co zabójstwo z tą różnicą że zabijasz siebie samego i jest grzechem ciężkim. A czy Bóg ci wybaczy -jest miłosierny nie wiadomo jak poczyta ci tą zbrodnie. On dał życie i On zabiera. A skąd u ciebie takie myśli! Wspominasz o Bogu chrześcijanin nie powinien mieć takich myśli!
Zalezy sa tacy ktorzy mowia Allach Akbar i nie załuja.
Jak głebiej sie nad tym zastanowic wierni zawsze byli marionetkami w rekach swoich kacyków.
5 2015-09-20 08:25:53 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-09-20 08:29:53)
Jeśli istnieje Bóg, to kocha wszystkich i jest miłosierny. Dla każdego dobrego człowieka.
Allach nie nakazuje zabijania to fanatycy kreują tą idee a fanatyzm gorszy od faszyzmu. Tam od dziecka wpaja się jakś szariat dźihad i stąd ta przemoc
Allach nie nakazuje zabijania to fanatycy kreują tą idee a fanatyzm gorszy od faszyzmu. Tam od dziecka wpaja się jakś szariat dźihad i stąd ta przemoc
Nie do konca religia jest od tego zeby sterowac ludzmi , dawac im jakies cele , wpajac im wspolna nienawisc do czegoś.
Ta solidarność spaja bo nic tak nie łaczy ludzi jak nienawiść ![]()
Nie do konca religia jest od tego zeby sterowac ludzmi , dawac im jakies cele , wpajac im wspolna nienawisc do czegoś.
To takie postawienie wszystkiego na głowie. Według twojej tezy Stalin i Hitler, to byli najwięksi przywódcy religijni jakich ziemia nosiła.
Mimo wszystko ja na twoim miejscu nie upierałbym się, że grypa o stan kiedy jesteśmy zdrowi.
9 2015-09-20 19:13:26 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2015-09-20 19:14:20)
kwadrad napisał/a:Nie do konca religia jest od tego zeby sterowac ludzmi , dawac im jakies cele , wpajac im wspolna nienawisc do czegoś.
To takie postawienie wszystkiego na głowie. Według twojej tezy Stalin i Hitler, to byli najwięksi przywódcy religijni jakich ziemia nosiła.
![]()
Mimo wszystko ja na twoim miejscu nie upierałbym się, że grypa o stan kiedy jesteśmy zdrowi.
To co piszesz to prawda po częsci zobacz jak rodzi sie fanatyzm kiedy nie ma regół bo robisz to dla boga.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gott_mit_uns
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sergiusz_ … _Moskwy%29
Jakby spojrzeć na historie chrzescijaństwa ktore wymordowało poł tego globu mowiac ze inne kultury to poganie i dzikusi.
Duzo mozna powiedzieć o religii.
Nie zgadzam sie tylko z ta grypa to raczej uczulenie ktore sie objawia kiedy trzeba.
Co myslicie o smierci samobójczej? Czy takiego człowieka/duszę czeka kara po śmierci i jakieś konsekwecje, czy też Bóg mu wybacza i jest zbawiony?
Mysle,ze tego mozna dowiedziec sie jedynie po smierci. Nikt przeciez nie powie Ci jak jest na pewno.
Samobójstwo to to samo co zabójstwo z tą różnicą że zabijasz siebie samego i jest grzechem ciężkim.
Takie Kolbe - to popełnił samobójstwo? Ja wiem, większość wierzących zakrzyknie, że to poświęcenie i takie tam pierdoły, ale skutek taki sam jak przy samobójstwie.
A ci wszyscy żołnierze co z tekstem "Bóg, honor i ojczyzna", czy po drugiej stronie z "Gott mit uns" zabijali innych lub sami dawali się zabić - to też wielcy grzesznicy, czy znowu jakiś wyjątek od reguły?
Myślę, że taki samobójca z dawnych wieków - ze średniowiecza, czy równie odległych czasów to na pewno do dziś smaży się w piekle, ale jeszcze kilka lat i kościół będzie tak nowoczesny, że nie będzie większego problemu, by samobójcę nawet beatyfikować.
12 2015-10-01 17:54:21 Ostatnio edytowany przez maniek_z_maniek (2015-10-01 17:57:47)
Zabijanie innych w tym siebie milosierdziem nie jest a ktos milosierdzia chce dostapic? To jakas sprzecznosc. Rowniez zabjanie innych w celu osiagniecia raju to absurd i do tego absurdalny. Ale kwestie sa dwie. Kwestia ktora dotyczy osoby ktora sie zabila. No my nie wiemy co sie z Ta osoba stalo, w sumie to jest jej problem. Druga kwestia dotyczy naszego niepokoju o nia i tego czy chcemy albo jak mamy jej pomoc.
Niezależny napisał/a:Samobójstwo to to samo co zabójstwo z tą różnicą że zabijasz siebie samego i jest grzechem ciężkim.
Takie Kolbe - to popełnił samobójstwo? Ja wiem, większość wierzących zakrzyknie, że to poświęcenie i takie tam pierdoły, ale skutek taki sam jak przy samobójstwie.
A ci wszyscy żołnierze co z tekstem "Bóg, honor i ojczyzna", czy po drugiej stronie z "Gott mit uns" zabijali innych lub sami dawali się zabić - to też wielcy grzesznicy, czy znowu jakiś wyjątek od reguły?Myślę, że taki samobójca z dawnych wieków - ze średniowiecza, czy równie odległych czasów to na pewno do dziś smaży się w piekle, ale jeszcze kilka lat i kościół będzie tak nowoczesny, że nie będzie większego problemu, by samobójcę nawet beatyfikować.
To co piszesz jest po prostu absurdalne i nielogiczne. To tak samo jak to ze IIWS wywolala Polska albo ze wypadek spowodowal pedzacy po trasie rowerowej pieszy, w ktorego wjechal samochod.
Maniek - nie przesadzaj, zastanów się czy to co ty piszesz jest logiczne.
O ile mi wiadomo to w religii chrześcijańskiej jest przykazanie nie zabijaj - nie zabijaj siebie, drugiej istoty żywej.
Nie logiczne jest postępowanie kościoła, który wyrzynał całe narody w imię Jezusa. Kościół zawsze był instytucją, która dopasowywała się do swoich czasów, by czerpać jak najwięcej korzyści.
Jeśli wrócić do pytania - czy Bóg wybaczy samobójcy, to już sprawa Boga i tych, którzy w niego wierzą/nie wierzą. To co ludzie piszą o tym, co Bóg chce/nie chce, pochwala/gani, to są interpretacje mocno nasączone bieżącymi ideami instytucji zwanej kościołem.
14 2015-10-02 16:46:54 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2015-10-02 16:47:47)
Zgadzam sie z Averyl .
Wg mnie jakby dało sie przepchnąć ze bog chodzi w okularach przeciwsłonecznych i ktos miałby na tym jakis biznes .
To gdyby to wprowadzili w sredniowieczu gdzie kazdy był zobowiazany dac panszczyzne i cmoknac biskupa w pierscien.
Dzisiaj wszyscy wierzący chodzili by w przeciwsłonecznych okularach niezależnie od pogody.
Ja mysle ze religia to sposób na nabicie trzosu i wykarmienie stada darmozjadów.
Nie logiczne jest postępowanie kościoła, który wyrzynał całe narody w imię Jezusa.
Można by poprosić jakieś przykłady wyrżniętych narodów przez kościół? ![]()
16 2015-10-02 22:59:55 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2015-10-02 23:00:36)
Ksiażke by mozna napisac grubsza niż ta biblia .
Po prostu jest tak ze od zgromadzenia oczekuje sie solidarności w momencie gdy ukazuje im sie wspolnego wroga.
Król mogł oddac cześc wladzy w rece koscioła bo dzieki temu lud był czymś zajety i miał swoje pasje.
Poganie innowiercy to wg dawnych przekazów nie byli ludzie ktorzy zasługiwali na zycie.
Po prostu urodzili sie w złej kulturze i mieli za duzo ziem i bogact.
Tak wiec jedyne co im zostało to zdechnać.
Dzieki temu ksiadz dzisiaj ma swoja odpowiednio opłacana posade ,ziemie i majatki .
Gdyż hierarchia koscielna scisle wspołpracowała z władza wygłaszając takie opinie jakie im sie opłacało.
Oczywiście mozna by sie wglebiać w szczególy i szukac dziury w całym.
Ale ja nie widze w tym sensu , zostawiam to tym ktorzy maja na to czas.
Nie rozumiem jak mozna nie miec wstydu i partycypować w tym systemie jako jego urzędnik ? ![]()
No ale jak ktoś nie potrafi nauczyć sie stolarki to zostaje mu swieta ksiega i barani udzieć w sobote.
Boga nie ma, więc piekło niebo i takie dyrdymały można olać.
Samobójca to ktoś z jajami.ale nie polecam. Sznyty zostają po cięciach, prochy i wóda dają gigantycznego kaca..
Lepiej się przespać i ugryźć problem z innej strony. Sprawdzone w autopsji.
I generalnie z każdego g.. można się opłukać ;-)
Lepiej się przespać i ugryźć problem z innej strony. Sprawdzone w autopsji.
I generalnie z każdego g.. można się opłukać ;-)
Szkoda,że nie masz racji...
Mam racje. I wcale mnie to nie cieszy.
Obstawiam, że życie ci się znudziło i kombinujesz.
W sumie to twój wybór.
Drogi czytamlogi oto ciekawa publikacja. Blog który nie raz czytam są atm i bardziej an lewo i bardziej na prawo publikacje np są tam też książki Ziemkiewicza http://publicdisorder.wordpress.com/201 … chrystusa/
Kiedyś ludzie gardzili samobójcami i jednocześnie się ich obawiali. I to nie chodzi tylko o wiarę. Miejsca pochówków samobójców mieściły się w specjalnie do tego celu przeznaczonych miejscach. Dziś chyba raczej współczujemy, dopatrujemy się chorób psychicznych i depresji. A jednak kiedy przeczytałam o śmierci samobójczej człowieka, który zabił żonę i dwie córeczki, nie wiem, co myśleć.
To Bóg jest Sędzia, nie człowiek.
Gdybym stracił w ten sposób, kogoś bliskiego, to osobiście wybaczyłbym mu ten czyn. Czy Bóg (chrześcijański, w którego wierze) jest mniej miłosierny ode mnie ?
Za nim samobójca całkowicie straci świadomość mija kilka sekund, może nawet kilka minut, w tym czasie mógł pożałować tego czynu. Te dwa przykłady, które tutaj przytoczyłem dają nadzieje na zbawienie Duszy samobójcy.
To Bóg jest Sędzia, nie człowiek.
Gdybym stracił w ten sposób, kogoś bliskiego, to osobiście wybaczyłbym mu ten czyn. Czy Bóg (chrześcijański, w którego wierze) jest mniej miłosierny ode mnie ?
Za nim samobójca całkowicie straci świadomość mija kilka sekund, może nawet kilka minut, w tym czasie mógł pożałować tego czynu. Te dwa przykłady, które tutaj przytoczyłem dają nadzieje na zbawienie Duszy samobójcy.
Zgadza się. W ostatniej chwili przed śmiercią podobno życie przemyka przed oczami. Dlatego wstrzymuję się z osądem. Powody samobójstw bywają różne. Czasem samobójca jest przekonany, że robi to dla dobra bliskich. Na przykład wtedy, kiedy nie może spłacić kredytów.
Drogi czytamlogi oto ciekawa publikacja. Blog który nie raz czytam są atm i bardziej an lewo i bardziej na prawo publikacje np są tam też książki Ziemkiewicza http://publicdisorder.wordpress.com/201 … chrystusa/
Drogi Pawelo głodnemu chleb na myśli, a żeby nie wyszło, że głodny Ziemkiewiczem się zasłania. W podanym przez Ciebie linku sami autorzy przyznali, że to co napisano w tym blogu i książkach tego pana jest kontrowersyjne i zostały złozone wnioski do organów ścigania o manipulacje i przekręty. No ale wrogowie Kościoła muszą być czymś karmieni.
Ja podam link do jednego z bardziej krwawych i znanych wydarzeń nocy świętego Bartłomieja. Dodam link z forum historycznego. No i mały cytat z wpisu człowieka, który historią się interesuje. Nie jest to człowiek ani walczący z kosciołem, ani obrońca koscioła. Ale jego podsumowanie warto zapamiętać.
http://historyczni2013.blogspot.com/201 … olicy.html
"To nie religia prowadzi do wojen ale to ludzie wykorzystują ją często jako broń w walce. Gdyby jej nie było ludzie znajdą inny argument np. walka z niesprawiedliwością społeczną, walka o demokrację itp. Wszystko sprowadza się jednak tak na prawdę do walki o ziemię, ropę, pieniądze, władzę itd."
25 2015-10-06 15:41:25 Ostatnio edytowany przez Paweło (2015-10-06 15:45:23)
Religia to element systemu który kontroluje ludzi. Ziemkiewicz dla mnie to dupek nie autorytet mój ojciec go poznał. karierowicz koniunkturalista który sam chciałby zastąpić Michnika ideologię swoją ideologią. Tj mówił o uwłaszczeniu a sam by chciał zrobić to samo. Po prostu zazdrość i zawiść bo im się udało a mi nie.
Averyl napisał/a:Nie logiczne jest postępowanie kościoła, który wyrzynał całe narody w imię Jezusa.
Można by poprosić jakieś przykłady wyrżniętych narodów przez kościół?
A chociazby ludy Ameryki Poludniowej
Hiszpanie wyrzneli niemal wszystkich Aztekow i Inkow a "Slowo Boże" glosili ogniem i mieczem ![]()
czytamlogi napisał/a:Averyl napisał/a:Nie logiczne jest postępowanie kościoła, który wyrzynał całe narody w imię Jezusa.
Można by poprosić jakieś przykłady wyrżniętych narodów przez kościół?
Hiszpanie wyrzneli niemal wszystkich Aztekow i Inkow a "Slowo Boże" glosili ogniem i mieczem
A po co szukać tak daleko. Wiele plemion słowiańskich zostało całkowicie wytępionych przez niosących miłość chrystusową, dobrych rycerzy, tylko dlatego że chcieli sobie wierzyć w to co uważali za dobre. Sam chrzest Polski był polityczny a nie wynikający z miłości do boga. Wiarą naszych ojców nie jest Chrystus. Zanim Wojciech i inni kaznodzieje tutaj przybyli, Polska istniała i miała swoją państwowość. A ja myślałem, że taka ignorancja dla wiedzy historycznej już nie występuję, no cóż myliłem się.
Hiszpanie wyrzneli niemal wszystkich Aztekow i Inkow a "Slowo Boże" glosili ogniem i mieczem
A czemu tak daleko geograficznie i historycznie? A wojna w Iraku? Chrześcijanie z Polski też tam brali udział. ![]()
29 2015-10-11 13:14:37 Ostatnio edytowany przez femte (2015-10-11 13:20:08)
Dobrym przykladem jest Belfast. Ja od razu polecialam do biblioteki, pozyczylam mase ksiazek i usilowalam zrozumiec. Tylko ze tego zrozumiec sie nie da. Jak ktos np. mysli ze katolicy to zwolennicy Republiki to sie grubo myli. To bylo na poprzek i w kratke.
Udalo sie rzadowi angielskiemu uleczyc sytuacje, prawde mowiac dajac posady kirownictwu IRA: Albo wprost kase. I byl by spokoj. Tym bardziej ze wiekszosc ludzi uwaza sie nie za ANglikow czy Irlandczykow, tylko za Irlandczykow Polnocnych. A religia ich nie obchodzi wcale. Mase starych, pieknych, kompletnie pustych kosciolkow.
Ale Polacy przejeli paleczke, ida w slawnych procesjach na Boze Cialo, pod wodza polskiego ksiedza. Albo polscy kibole (przybyli tyko na mecz) robia rozroby, jakis zawodnik ostentacyjnie sie przezegnal w czasie meczu. Co i tak nie pomoglo - sromotnie przegrali. Ale rozrobe po meczu zrobili.
Wiec potem pracodawcy wola muzulmanow, bo ci nie rozrabiaja, nie wystepuje przeciw miiejscowym. No i nie zawalaja poniedzialkow...
Kosciol ma interes w podtrzymywaniu niepokojow, bo inaczej odejdzie calkiem w niebyt.
Wizyta na posterunku policji (potrzebowalam poswiadczenia adresu)wyglada jak z wojennego filmu - mury ze sladami pociskow, druty kolczaste, klatki metalowe w ktorych przetrzymuja i przeswietlaja interesanta, wolno sie poruszac tylko po wymalowanych liniach.
Miasto jest przerazajace, z wszechobecnymi muralami.To juz by byla przeszlosc, gdyby nie interesy Kosciola.
Iceni napisał/a:A chociazby ludy Ameryki Poludniowej
A czemu tak daleko geograficznie i historycznie? A wojna w Iraku? Chrześcijanie z Polski też tam brali udział.
A dlaczego nie dodasz że brali udział przy udziale o wiele wiekszych sił miejscowych? Przez gardło nie przechodzi?
czytamlogi napisał/a:Iceni napisał/a:A chociazby ludy Ameryki Poludniowej
A czemu tak daleko geograficznie i historycznie? A wojna w Iraku? Chrześcijanie z Polski też tam brali udział.
A dlaczego nie dodasz że brali udział przy udziale o wiele wiekszych sił miejscowych? Przez gardło nie przechodzi?
Nastawianie plemion przeciwko innym bylo zawsze typowa taktyka podboju.
Ksiażke by mozna napisac grubsza niż ta biblia .
Po prostu jest tak ze od zgromadzenia oczekuje sie solidarności w momencie gdy ukazuje im sie wspolnego wroga.
Król mogł oddac cześc wladzy w rece koscioła bo dzieki temu lud był czymś zajety i miał swoje pasje.
Poganie innowiercy to wg dawnych przekazów nie byli ludzie ktorzy zasługiwali na zycie.
Po prostu urodzili sie w złej kulturze i mieli za duzo ziem i bogact.
Tak wiec jedyne co im zostało to zdechnać.Dzieki temu ksiadz dzisiaj ma swoja odpowiednio opłacana posade ,ziemie i majatki .
Gdyż hierarchia koscielna scisle wspołpracowała z władza wygłaszając takie opinie jakie im sie opłacało.
Oczywiście mozna by sie wglebiać w szczególy i szukac dziury w całym.
Ale ja nie widze w tym sensu , zostawiam to tym ktorzy maja na to czas.
Nie rozumiem jak mozna nie miec wstydu i partycypować w tym systemie jako jego urzędnik ?
No ale jak ktoś nie potrafi nauczyć sie stolarki to zostaje mu swieta ksiega i barani udzieć w sobote.
ale zauwasz, że Biblia nie mówi nigdzie, że trzeba zabijać innowierców.
Zadziwiające. Jak to islamiści zrobią zamach to ci sami co tak najeżdżali, że Chrześcijanie zabijali nagle zaczynają wybielać islam, że to piękna religia a tylko niektórzy źle koran zrozumieli.
Dodatkowo islam robi zamach teraz na Chrześcijanie chyba od Średniowiecza nie zabijają innowierców.