Filmy - tematyka arabska, islam, Bliski Wschód, Afryka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Filmy - tematyka arabska, islam, Bliski Wschód, Afryka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Filmy - tematyka arabska, islam, Bliski Wschód, Afryka

Hej. Tutaj możemy podzielić się wrażeniami z obejrzanych filmów na ten temat. Książek o tejże tematyce przeczytałam wiele, natomiast filmów nie mogę się doszukać.
Do tej pory obejrzałam:

Kwiat pustyni - adaptacja książki Waris Dirie "Kwiat pustyni"
Biała Masajka - adaptacja książki Corinne Hofmann
Księżniczka i żołnierz - melodramat, bardzo wzruszający
Deszcz - film irański
Bezpańskie psy - film irański
Pożęgnanie z Afryką - myślę, że każdy oglądał
Tylko razem z córką - adaptacja książki Betty Mahmoody
oglądałam też taki o handlu niewolnikami na Półwysep arabski, ale nie znam nazwy niestety

Zapraszam do pogawędki!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Filmy - tematyka arabska, islam, Bliski Wschód, Afryka

Wiem, że w łódzkim kinie "Cytryna" odbył się kiedyś festiwal filmów o tematyce arabskiej "Baklava". Wyświetlane tam były głównie dokumenty. Między innymi absurdalny dokument  Milen Fiedlera i Marka Króla. Polecam też "Karmel" francuskiego reżysera- film przypomina klimatem trochę filmy Almodovara. Osobiście polecam też "nazywam się Khan"- bardzo wzruszający film pokazujący realność w drastyczny sposób. Ewentualnie polecam też film "Obsesja". W tematyce Afryki niestety nie bardzo się orientuję ale może ktoś inny ma coś ciekawego.

Jeśli ktoś ma to wrzucajcie tytuły. wink

Satessa napisał/a:

Polecam też "Karmel" francuskiego reżysera- film przypomina klimatem trochę filmy Almodovara.

Małe sprostowanie - "Karmel" wyreżyserowała kobieta, Nadine Labaki. Polecam też jej najnowszy film pt."Dokąd teraz?". Poza tym słynny film "Rozstanie" jest naprawdę godnym polecenia.

4

Polecam Wam też "Pogorzelisko". Bardzo mocny film. Nie jest to kino lekkie , łatwe i przyjemne ale aby dowiedzieć się czegoś więcej o tym świecie a także docenić bardziej własne życie warto obejrzeć.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Filmy - tematyka arabska, islam, Bliski Wschód, Afryka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024