Pracodawca płaci wynagrodzenie w ratach - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Pracodawca płaci wynagrodzenie w ratach

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Pracodawca płaci wynagrodzenie w ratach

Cześć,
czy spotkaliście się w swojej karierze zawodowej z sytuacją, że pracodawca płaci wynagrodzenie "na raty"? W sensie załóżmy wynagrodzenie netto 5.000 zł, ale otrzymuje się najpierw zgodnie z terminem z umowy np 3000, a dalej za jakiś czas 1000 i potem znowu 1000.
Z resztą w jakich stawkach wypłata nie ma znaczenia, chodzi o to że nie jest to jednorazowe.
Koniec końców dostaje się "pełne" wynagrodzenie dopiero z końcem miesiąca. Wtedy ostatecznie w całości jest to spłacone/zapłacone.
Zastanawiam się co oprócz PIP można zrobić, bo co to da? Niby sie wydaje że wszystko ok, bo przecież wpłate mamy, ale no nieraz trzeba zapłacić za coś 2000 od razu, to co resztę miesiąca do kolejnej transzy mam żyć za 1000 zł?

Generalnie zdziwiony jestem bo bywają praktyki opóźnień, ale płacenie w ratach? Nigdy sie z tym nie spotkałem, obecny pracodawca zawsze płacił na czas, ale ostatnio z przeprosinami płaci na raty.
Macie jakieś rady? Doświadczenie?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Pracodawca płaci wynagrodzenie w ratach

big_smile big_smile to sa jakies jajca czy poważne ludzie biznesu ,bo niewiem ?

3

To żadna praktyka, tylko problemy z płynnością

PIP nie pomoże,  da najwyżej karę pracodawcy i wtedy tym bardziej nie będzie  miał na wypłaty.
Porozmawiaj z pracodawcą dlaczego tak jest i czy ma zamiar to zmienić
Może zaproponujesz pracę na pół etatu, ale  wypłatę od razu.
Uwolnisz swój czas dla innej pracy, może pracę zmienisz?

Ok tylko dla mnie to słabe, bo np ktoś musi coś opłacić i co? zostaje mu 500 zł na życie? Bo dostał 1/3 wypłaty?
Z resztą w porządnej, szanowanej firmie nikt na takie coś sobie nie pozwala.

No właśnie zmiana pracy chyba najrozsądniejsze wyjście.
Rozmawiałem z pracodawcą, no to oczekiwanie aż klienci powpłacają, to jest taka firma finansowo-księgowa i obsługuje inne podmioty.

Tylko właśnie to już drugi miesiąc z rzędu takie coś, pytanie czy to się zmieni czy np pracodawca próbuje i kombinuje, testuje czy się uda i potem tak będzie wyglądało cały czas rozliczanie/wypłata.

5 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2025-05-23 13:24:58)

KrzysztofWasacz napisał/a:

(...) pytanie czy to się zmieni czy np pracodawca próbuje i kombinuje, testuje czy się uda i potem tak będzie wyglądało cały czas rozliczanie/wypłata.

Na to pytanie nikt z nas nie jest w stanie Ci odpowiedzieć, za to warto zapytać pracodawcy, czy taka sytuacja będzie się powtarzać, a jeśli tak, to jak długo? Każdy ma jakieś zobowiązania, dlatego zadawanie tego typu pytań, nikogo nie powinno dziwić.

Generalnie uważam, że w biznesie zdarzają się różne sytuacje, na które warto być przygotowanym, ale jeśli okazuje się to niemożliwe, to często wystarczy uczciwie i wprost wyjaśnić, jak sprawa wygląda - wtedy pracownicy przynajmniej czują się potraktowani z szacunkiem.

6

Cześć,
czy spotkaliście się w swojej karierze zawodowej z sytuacją, że pracodawca płaci wynagrodzenie "na raty"? W sensie załóżmy wynagrodzenie netto 5.000 zł, ale otrzymuje się najpierw zgodnie z terminem z umowy np 3000, a dalej za jakiś czas 1000 i potem znowu 1000.
Z resztą w jakich stawkach wypłata nie ma znaczenia, chodzi o to że nie jest to jednorazowe.
Koniec końców dostaje się "pełne" wynagrodzenie dopiero z końcem miesiąca. Wtedy ostatecznie w całości jest to spłacone/zapłacone.
Zastanawiam się co oprócz PIP można zrobić, bo co to da? Niby sie wydaje że wszystko ok, bo przecież wpłate mamy, ale no nieraz trzeba zapłacić za coś 2000 od razu, to co resztę miesiąca do kolejnej transzy mam żyć za 1000 zł?

Generalnie zdziwiony jestem bo bywają praktyki opóźnień, ale płacenie w ratach? Nigdy sie z tym nie spotkałem, obecny pracodawca zawsze płacił na czas, ale ostatnio z przeprosinami płaci na raty.

Może to mieć powiązania z nowym ładem.

7

Pracodawca nie powinien dopuszczać do takiej sytuacji.
Z drugiej strony gdybym miała jakiś zapas pieniędzy, i np dopiero tego ostatniego dnia korzystała z całości pensji, to by w sumie rozwiązywało temat.
Ja bym się chyba zgodziła na tali system pod warunkiem jakiejś podwyżki, bo w końcu kredytujecie go za darmo.

Tamiraa napisał/a:

Cześć,

Może to mieć powiązania z nowym ładem.

Jedyne sensowne zdanie jakie wyszło spod twego piórka. No, ale, koniec końców !

9 Ostatnio edytowany przez KrzysztofWasacz (2025-05-23 13:26:58)

Mnie tylko trapi coś takiego, jeśli teraz pracodawca ileś zalega, jest 23 maja, za tydzień w niedzielę 1 czerwca i zaraz znowu wynagrodzenie powinno wpłynąć, to co teraz dobije resztę do pełnego wynagrodzenia za kwiecień i nagle w czerwcu wypłaci w całości kilka tysięcy? To znowu będzie tak samo i wg mnie to jest ślepa uliczka i to się nie skończy.
Rozmowa była krótka ze firma czeka na zapłatę od klientów, słabo to wszystko wpływa itd.
Ale jednocześnie pracodawca prezes - ma ileś firm, ma wiele dochodów, nowoczesne BMW, widziałem ostatnio fakturę na oleje, hamulce za 4k i co? są pieniądze.
Po prostu pracodawca jak słabo zasilany jest budżet tej konkretnej firmy w której jestem zatrudniony, to ogranicza wydatki, też wynagrodzenia, żeby nie naruszać innych pieniędzy.
Dla mnie to tak trochę pokazuje że pracodawca już nie jest taki pewny, trzeba byc na wszystko przygotowany.

Znajomi mi wspominali że czasami wyjątkowo, zmiana była terminu wypłaty ale zawsze całość, a ci co pracują np w budżetówkach to nigdy nie mieli takich sytuacji ani opóźnień.
Więc no nie wiem co o tym myśleć, po prostu obawiam się ze to będzie tak zawsze. Też nie ma co ukrywać że to nie jest 15 tys na miesiąc, więc budżet własny zacznie się pogarszać, tym bardziej że ja dojeżdżam do roboty autem bo to jest na obrzeżach i codziennie auto spala paliwo itd

Rozumiem, że dla Was jeśli to by się ciągnęło ileś miesięcy to jasny sygnał że konkretna rozmowa i decyzja o zmianie pracy tak? Czy już teraz wg Was to jest podejrzane? Po prostu zastanawiam się czy czekać i obserwować sytuację czy już radykalniejsze kroku podejmować. Pogadać oczywiście mogę ale nie wiem czy to coś zmieni, czy coś ustalę.
To już jest drugi raz tak, czyli za marzec w kwietniu wypłata była podobnie realizowana, a teraz w maju za kwiecień też.
Obawiam się że i w czerwcu za maj bedzie to samo.

Mnie tylko trapi coś takiego, jeśli teraz pracodawca ileś zalega, jest 23 maja, za tydzień w niedzielę 1 czerwca i zaraz znowu wynagrodzenie powinno wpłynąć, to co teraz dobije resztę do pełnego wynagrodzenia za kwiecień i nagle w czerwcu wypłaci w całości kilka tysięcy? To znowu będzie tak samo i wg mnie to jest ślepa uliczka i to się nie skończy.
Rozmowa była krótka ze firma czeka na zapłatę od klientów, słabo to wszystko wpływa itd.
Ale jednocześnie pracodawca prezes - ma ileś firm, ma wiele dochodów, nowoczesne BMW, widziałem ostatnio fakturę na oleje, hamulce za 4k i co? są pieniądze.
Po prostu pracodawca jak słabo zasilany jest budżet tej konkretnej firmy w której jestem zatrudniony, to ogranicza wydatki, też wynagrodzenia, żeby nie naruszać innych pieniędzy.
Dla mnie to tak trochę pokazuje że pracodawca już nie jest taki pewny, trzeba byc na wszystko przygotowany.

Znajomi mi wspominali że czasami wyjątkowo, zmiana była terminu wypłaty ale zawsze całość, a ci co pracują np w budżetówkach to nigdy nie mieli takich sytuacji ani opóźnień.
Więc no nie wiem co o tym myśleć, po prostu obawiam się ze to będzie tak zawsze. Też nie ma co ukrywać że to nie jest 15 tys na miesiąc, więc budżet własny zacznie się pogarszać, tym bardziej że ja dojeżdżam do roboty autem bo to jest na obrzeżach i codziennie auto spala paliwo itd.

Zglosic to.... po mojemu to ta firma upada, a pracodawca sam jest w klopotach i niedlugo bedzie koniec jego kariery

11

Ok czyli to nie jest celowe? w sensie no że są jakieś pogorszone dochody ale pomimo że jest kasa to się kombinuje żeby przyoszczędzić itd?

12

Więc no nie wiem co o tym myśleć, po prostu obawiam się ze to będzie tak zawsze. Też nie ma co ukrywać że to nie jest 15 tys na miesiąc, więc budżet własny zacznie się pogarszać, tym bardziej że ja dojeżdżam do roboty autem bo to jest na obrzeżach i codziennie auto spala paliwo itd.

Ale czego od nas w tej sytuacji oczekujesz, bo samo wygadywanie się, a do tego sprowadzają się Twoje posty, Twojej sytuacji przecież w żadnej mierze nie zmieni?

Ok czyli to nie jest celowe? w sensie no że są jakieś pogorszone dochody ale pomimo że jest kasa to się kombinuje żeby przyoszczędzić itd?

Ale jakie to mq znaczenie, ze to nie jest celowe?
Jak chcesz pracowac jak niewolnik za darmo lub poldarmo to droga wolna. Myslisz ,ze gdybym ja pracowala to by mnie guzik obchodzilo, ze biznesmany nie potrafia robic biznesow i nie mam co do gara wlozyc? No ja bym rzucila taka glupia robota

14

Priscilla napisał/a:

Ale czego od nas w tej sytuacji oczekujesz, bo samo wygadywanie się, a do tego sprowadzają się Twoje posty, Twojej sytuacji przecież w żadnej mierze nie zmieni?

Bardziej chodziło mi o Wasze zdanie i co Wy byście zrobili w tej sytuacji, PIP tak czy nie? Zmieniać robotę czy na razie odczekać jeszcze, czy pracowalibyście przy takich układach czy od razu out?
Krótko mówiąc czy dla Was to dyskwalifikuje tę pracę czy jest jakikolwiek sens dawać szansę pracodawcy czy olać i tyle?

Priscilla napisał/a:

Bardziej chodziło mi o Wasze zdanie i co Wy byście zrobili w tej sytuacji, PIP tak czy nie? Zmieniać robotę czy na razie odczekać jeszcze, czy pracowalibyście przy takich układach czy od razu out?
Krótko mówiąc czy dla Was to dyskwalifikuje tę pracę czy jest jakikolwiek sens dawać szansę pracodawcy czy olać i tyle?

Zmienić prace, a jeszcze wcześniej walczyc o swoja kase- bo to jest wykorzystywanie. Niewolnictwo dawno sie skonczylo.

16

Priscilla napisał/a:

To zależy od sytuacji, od szefa, od branży, od firmy itp.

Czasem trzeba okazać trochę zrozumienia i lojalności.

Czasem to będą czerwone flagi, po zobaczeniu których należałoby jak najszybciej się ewakuować.

17 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-05-23 16:05:46)

Jack Sparrow napisał/a:
Priscilla napisał/a:

To zależy od sytuacji, od szefa, od branży, od firmy itp.

Czasem trzeba okazać trochę zrozumienia i lojalności.

Czasem to będą czerwone flagi, po zobaczeniu których należałoby jak najszybciej się ewakuować.

big_smile gdybym ja zapierdzir***w robocie jak niewolnik pod czyjeś dyktando i tracila piekna wolnosc, a na koniec bym nie dostała za to wyplaty to bym chyba lojalnie zatukla takiego pracodawce

18

Mój pracodawca tak płacił. Mi akurat nie, ae kolegom niektórym owszem. Był to moment kiedy firma była w bardzo złej kondycji finansowej

19

I co i panowie pożegnali się z pracą? Odeszli czy to zaakceptowali? Zgłaszali to gdzieś? Ale ogólnie to był incydent 1-2 razy? Czy tak już potem ciągle było?

I co i panowie pożegnali się z pracą? Odeszli czy to zaakceptowali? Zgłaszali to gdzieś? Ale ogólnie to był incydent 1-2 razy? Czy tak już potem ciągle było?

Ty zamiast odejsc z niewoli jak człowiek to sie pytasz jak w tej niewoli byc

21

No w sumie racja, tylko no jak nie mam nic konkretnego nowego typu że od połowy czerwca idę do innej pracy, to nie wiem czy warto tak odchodzić i co? siedzieć w domu? chyba żeby po prostu nie robić z siebie głupiego, ale zastanawiam się jak to teraz będzie bo jest kolejny miesiąc i czy tym razem zapłata będzie w terminie i całość.

No w sumie racja, tylko no jak nie mam nic konkretnego nowego typu że od połowy czerwca idę do innej pracy, to nie wiem czy warto tak odchodzić i co? siedzieć w domu? chyba żeby po prostu nie robić z siebie głupiego, ale zastanawiam się jak to teraz będzie bo jest kolejny miesiąc i czy tym razem zapłata będzie w terminie i całość.

Idz do innej pracy inaczej bedziesz robil za pol darmo.  A kto wie czy ten pracodawca to nie jakis oszust jest? Moze go zglosic trzeba? Ty odejdziesz to przyjda kolejni, ktorych bedzie wykorzystywal.  Niewolnictwo jest nielegalne.

23 Ostatnio edytowany przez KrzysztofWasacz (2025-06-10 19:15:04)

Dziękuje koleżance wyżej, za kubeł zimnej wody i faktycznie szukam nowej pracy bo to jest masakra
1) wynagrodzenie - problem żeby było na czas
2) wydatki typu dojazdy do klientów, bilety itd owszem zwrot ale na nastepny miesiąc, po zrobieniu zestawienia czyil mogę 5-tego miesiąca wydać 1000 zł i dostane zwrot 30..albo w któryś z pierwszych dni w kolejnym miesiącu.
3) Zero pochwał, tylko ciągle coś nie tak, czegoś brakuje, coś nie zrobione, wymagania jakby się z 15 tys zarabiało a nie można paru groszy dostac i to na czas.

Pracodawca nie jest do końca oszustem bo pracuje tam 2 lata ale wymogi ma z kosmosu, natomiast nic nie oferuje w zamian, pracownik ma zerowe prawa, nawet podstawy czyli wynagrodzenie już teraz nagle stanowi problem.

A co do poszukiwań pracy, na pewno już mam traumę i raczej będę szukać coś w stylu korpo albo urząd jakiś.
Tylko zastanawiam się czy np OLX jest ok? Czy szukać na bardziej konkretnych stronach typu pracuj.pl?

To też tak nie jest, że się nagle znajdzie na huraa pracę. I współczuje tym którzy pracują u kogoś typu pracownicy na budowie, albo u fryzjera lub mechanika. To jest pewnie podobnie jak tutaj u mnie teraz.

Generalnie nie wiem co daje w zamian pracodawca pracownikowi? Wypełnia czas żeby się nie nudził? No bo skoro z wynagrodzeniem jest problem, dziś już 10-ty a ja nie mam kasy, coś czuje że znów będzie w ratach tylko może 1 rata 25.06 nie wiadomo..
No to nie wiem o co tu chodzi.
Generalnie to jest najlepsza droga do wiecznego denerwowania się, obniżenia swojej wartości, depresji itd.

Jeszcze odnośnie tego co pisała Ela210 - pół etatu owszem ale albo oficjalnie tylko że 11-15 a nie 7-11..bo to muszą być godziny pracy gdzie coś sie załatwia, albo fikcja tzn połowa pod stołem, takie opcje daje ten pracodawca, czyli bezsens i w zasadzie lepiej dać sobie spokój, potem nie dostanę tej reszty.

Dziękuje koleżance wyżej, za kubeł zimnej wody i faktycznie szukam nowej pracy bo to jest masakra
1) wynagrodzenie - problem żeby było na czas
2) wydatki typu dojazdy do klientów, bilety itd owszem zwrot ale na nastepny miesiąc, po zrobieniu zestawienia czyil mogę 5-tego miesiąca wydać 1000 zł i dostane zwrot 30..albo w któryś z pierwszych dni w kolejnym miesiącu.
3) Zero pochwał, tylko ciągle coś nie tak, czegoś brakuje, coś nie zrobione, wymagania jakby się z 15 tys zarabiało a nie można paru groszy dostac i to na czas.

Pracodawca nie jest do końca oszustem bo pracuje tam 2 lata ale wymogi ma z kosmosu, natomiast nic nie oferuje w zamian, pracownik ma zerowe prawa, nawet podstawy czyli wynagrodzenie już teraz nagle stanowi problem.

A co do poszukiwań pracy, na pewno już mam traumę i raczej będę szukać coś w stylu korpo albo urząd jakiś.
Tylko zastanawiam się czy np OLX jest ok? Czy szukać na bardziej konkretnych stronach typu pracuj.pl?

To też tak nie jest, że się nagle znajdzie na huraa pracę. I współczuje tym którzy pracują u kogoś typu pracownicy na budowie, albo u fryzjera lub mechanika. To jest pewnie podobnie jak tutaj u mnie teraz.

Generalnie nie wiem co daje w zamian pracodawca pracownikowi? Wypełnia czas żeby się nie nudził? No bo skoro z wynagrodzeniem jest problem, dziś już 10-ty a ja nie mam kasy, coś czuje że znów będzie w ratach tylko może 1 rata 25.06 nie wiadomo..
No to nie wiem o co tu chodzi.
Generalnie to jest najlepsza droga do wiecznego denerwowania się, obniżenia swojej wartości, depresji itd.

Jeszcze odnośnie tego co pisała Ela210 - pół etatu owszem ale albo oficjalnie tylko że 11-15 a nie 7-11..bo to muszą być godziny pracy gdzie coś sie załatwia, albo fikcja tzn połowa pod stołem, takie opcje daje ten pracodawca, czyli bezsens i w zasadzie lepiej dać sobie spokój, potem nie dostanę tej reszty.

No to właśnie jest oszustwo to co Ty napisałeś w punktach na początku  big_smile

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Pracodawca płaci wynagrodzenie w ratach

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024