Stare szmaty do lasu 2025 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Stare szmaty do lasu 2025

Mieszkam na osiedlu domów jednorodzinnych.
W okolicy jest mnóstwo nieużytków, lasków, zagajników.
Do tej pory było czysto.
Od kilku dni widzę kilka wysypisk ze zniszczoną odzieżą, butami, różnymi tekstyliami pośród tych lasków.
To efekt zarządzenia, że nie wolno odzieży wrzucać do kontenera z odpadami zmieszanymi.
Ja na razie swoje stare szmaty gromadzę w workach w garażu.
Płacę ponad 40 zł miesięcznie za odbiór śmieci, a nie mogę wyrzucić wszystkiego tak jak do tej pory.
Wkurza mnie to.

Jaki macie pogląd na tę sprawę?
Gdzie będziecie wyrzucać swoje szmaty?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-03-04 14:05:55)

Odp: Stare szmaty do lasu 2025

Jest jak jest powinno się samemu dostarczyć do PSZOK, to był zły pomysł.
Jak już, to powinien być osobny pojemnik/worek na buty i odzież.
Pewnie tak w końcu będzie jak zobaczą, że ludzie wywożą do lasu.

3

wieka napisał/a:

Jest jak jest powinno się samemu dostarczyć do PSZOK, to był zły pomysł.
Jak już, to powinien być osobny pojemnik/worek na buty i odzież.
Pewnie tak w końcu będzie jak zobaczą, że ludzie wywożą do lasu.

Ja do PSZOK mam 12 km.
Dojazd tylko swoim autem bo nic tam nie jeździ.
A do tego mimo, ze czynne jest  w określonych godzinach to i tak trzeba najpierw zadzwonić bo może nie być czynne, mimo że napisane, że czynne.
Nie byłam tam jeszcze, musze się dowiedzieć czy jest możliwość przerzucenia worka przez płot gdy nie będzie czynne.
A co mają zrobić ludzie, którzy nie mają auta, starsi?
Czy w innych miejscowościach gdzie nawet jest możliwość dojazdu komunikacją miejską, ale to są dodatkowe koszty transportu, strata czasu.
Część z tych śmieci pójdzie do lasu, do przydrożnych rowów jak w czasach gdy nie było obowiązkowej opłaty za śmieci od każdego.

4

Pewnie tak będzie, do czasu aż nie zmienią tego pomysłu od czapy.

5

GloriaSoul napisał/a:

Do tej pory było czysto.
Od kilku dni widzę kilka wysypisk ze zniszczoną odzieżą, butami, różnymi tekstyliami pośród tych lasków.
To efekt zarządzenia, że nie wolno odzieży wrzucać do kontenera z odpadami zmieszanymi.
Płacę ponad 40 zł miesięcznie za odbiór śmieci, a nie mogę wyrzucić wszystkiego tak jak do tej pory.
Wkurza mnie to.

To moze przerabiaj jeżeli masz talent krawiecki,  odnow i sprzedaj.

7

Julia life in UK napisał/a:

Nie rozumiesz problemu.
Ja się o swoje śmieci nie martwię bo dam radę je oddać do tego PSZOK
Ale co zrobią inni, którym za daleko, nie będzie się chciało itd.
Polska zostanie zawalona kupami gnijących szmat, butów.
Są rzeczy, które nie nadają się do przerabiania bo są zbyt zniszczone.
Ja dotychczas zanim wyrzuciłam do kontenera starą odzież to cięłam na mniejsze szmatki i używałam do prac porządkowych, polerowania mebli, do czyszczenia butów z błota, mycia auta, ławki, stolika na dworze z brudu i ptasich odchodów itp. Dopiero wtedy wyrzucałam.
Podobnie jak zużyte szmaty do podłogi, części mopów z tkaniny.
Teraz nie wolno tego wyrzucić do zmieszanych, nie ma worka na tekstylia.
Więc pójdzie to na łono przyrody.

GloriaSoul napisał/a:
Julia life in UK napisał/a:

Nie rozumiesz problemu.
Ja się o swoje śmieci nie martwię bo dam radę je oddać do tego PSZOK
Ale co zrobią inni, którym za daleko, nie będzie się chciało itd.
Polska zostanie zawalona kupami gnijących szmat, butów.
Są rzeczy, które nie nadają się do przerabiania bo są zbyt zniszczone.
Ja dotychczas zanim wyrzuciłam do kontenera starą odzież to cięłam na mniejsze szmatki i używałam do prac porządkowych, polerowania mebli, do czyszczenia butów z błota, mycia auta, ławki, stolika na dworze z brudu i ptasich odchodów itp. Dopiero wtedy wyrzucałam.
Podobnie jak zużyte szmaty do podłogi, części mopów z tkaniny.
Teraz nie wolno tego wyrzucić do zmieszanych, nie ma worka na tekstylia.
Więc pójdzie to na łono przyrody.

To niewiem niedługo będzie tam syf i szczury blisko tego lasu przez te ich glupie pomysly

9

Zarządzenie rodem z Brukseli, a burdel jak zwykle będzie u nas.

10

U nas wpadli na jeszcze lepszy pomysł. Żeby przyjęli śmieci w PSZOK trzeba okazać zaświadczenie od zarządcy nieruchomości, że mieszka sie na terenie miasta i odprowadza opłatę za śmieci smile

11

InPost uruchomił darmową usługę odbioru niepotrzebnych rzeczy. Wystarczy wejść w aplikację, wybrać odpowiednią opcję, zapakować rzeczy do kartonu i zanieść do paczkomatu. Niestety nie wysyłamy tą drogą rzeczy zniszczonych, więc nie do końca spełnia warunki tego, o co GlorioSoul pytasz, ale już takie, które są w dobrym stanie, ale ich nie nosimy, a równocześnie nie mamy sumienia wyrzucić, jak najbardziej. Można też oddać sprzęt AGD, być może inne rzeczy także, ale tego już nie wiem.
Usługa nazywa się EKOzwroty, a jej celem jest nadawanie ubraniom i sprzętom drugiego życia.

12

GloriaSoul napisał/a:

Do tej pory było czysto.
Wkurza mnie to.

Zalezy które - poliester i inne plastiki do plastików, bawełnę/wełnę do zmieszanych bo bio to chyba sam kompostownik. Nie wiem, nie orientuję się zanadto, większość rzeczy wyrzucam do zmieszanych z wyjątkiem szkła, plastiku i papieru, bo nie ma w kuchni tyle miejsca by móc pomieścić 15 koszy na śmieci.

13

Niestety nie wyrzuciłam niepotrzebnych rzeczy przed początkiem roku, więc też ten problem mnie dotyczy. Chyba po prostu spakuję wszystko do dużych worków na śmieci i wywiozę do tego punktu. Trochę się nazbierało... kołdra, buty, ubrania, pościele, ręczniki.

To tam trzeba dzwonić?

Podobno za wyrzucenie tekstyliów do zmieszanych przewidziane są jakieś kary rozłożone na wszystkich mieszkańców, ale wątpię, że żadna osoba nie skusi się, by pozbyć się kilku rzeczy po staremu.

14

SamotnaWilczyca napisał/a:

Niestety nie wyrzuciłam niepotrzebnych rzeczy przed początkiem roku, więc też ten problem mnie dotyczy. Chyba po prostu spakuję wszystko do dużych worków na śmieci i wywiozę do tego punktu. Trochę się nazbierało... kołdra, buty, ubrania, pościele, ręczniki.

To tam trzeba dzwonić?

Podobno za wyrzucenie tekstyliów do zmieszanych przewidziane są jakieś kary rozłożone na wszystkich mieszkańców, ale wątpię, że żadna osoba nie skusi się, by pozbyć się kilku rzeczy po staremu.

Te punkty raczej nie są czynne całą dobę więc pewnie trzeba dzwonić aby dowiedzieć się czy jest czynne.
A do tego trzeba mieć zaświadczenie, że zapłaciło się za śmieci w danym miesiącu, jest się mieszkańcem gminy.
Dowiedziałam się od sąsiadki, że syn wziął od niej worek i chciał to oddać po drodze jadąc do domu bo był u matki w odwiedziny.
Nie przyjęli bo nie miał właśnie tego zaświadczenia, że matka zapłaciła za śmieci.
Więc stare kapcie, bambosze, firanki, zużyta bielizna pojechały 300 km i dopiero u siebie wyrzucił.
Zostały jej zapomniane, podarte rajstopy, cała reklamówka.
Ma na nie plan.
Będzie po jednej parze wynosić do śmietnika idąc do kościoła w niedzielę.
Po drodze są ławeczki, przy nich śmietniki.
Usiądzie i gdy nikt nie widzi to wrzuci niewielkie zawiniątko.

15

Popytajcie okoliczne lumpeksy czy przyjmą (za darmo).
U nas jeden lumpeks odbiera od ludzi niepotrzebne rzeczy.

16

GloriaSoul napisał/a:

A do tego trzeba mieć zaświadczenie, że zapłaciło się za śmieci w danym miesiącu, jest się mieszkańcem gminy.
Dowiedziałam się od sąsiadki, że syn wziął od niej worek i chciał to oddać po drodze jadąc do domu bo był u matki w odwiedziny.
Nie przyjęli bo nie miał właśnie tego zaświadczenia, że matka zapłaciła za śmieci.
Więc stare kapcie, bambosze, firanki, zużyta bielizna pojechały 300 km i dopiero u siebie wyrzucił.

Kurczę, ale utrudniają.

17

Kilka dni temu odwiedziłam rodzinę, daleko ode mnie.
Poszłam z młodym kuzynkiem na spacer nad rzekę, szukać bazi.
Rzeka ma mniej wody niż zawsze z powodu suszy.
Z mostku ktoś wyrzucił do wody ze 2 worki szmat.
Ubrania, legowisko dla kota.
Widać, że niedawno wrzucone.
Woda nie poniosła dalej, zaczepiło się to o wystające z wody korzenie.
Niedługo Wielkanoc i przedświąteczne porządki.
Ile worów szmat wyląduje w lesie czy wodzie?

18

Rozumiem Twoją frustrację. Wydaje się, że nie ma jeszcze wygodnego systemu zbiórki tekstyliów. Może warto udać się do lokalnego punktu recyklingu lub organizacji charytatywnej przyjmującej stare ubrania?

19

Arielbr napisał/a:

Rozumiem Twoją frustrację. Wydaje się, że nie ma jeszcze wygodnego systemu zbiórki tekstyliów. Może warto udać się do lokalnego punktu recyklingu lub organizacji Sprunki Pyramixed charytatywnej przyjmującej stare ubrania?

Sytuacja z nielegalnymi wysypiskami jest bardzo niepokojąca i pokazuje, że zmiana przepisów bez zapewnienia odpowiedniej infrastruktury i edukacji mieszkańców prowadzi do negatywnych konsekwencji.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024