Początek depresji - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Początek depresji

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez Anne1 (2023-07-08 23:31:10)

Temat: Początek depresji

Cześć dziewczyny.

Niestety moje życie tak się ostatnio układało, że coraz mniej się z niego cieszyłam. Ponad rok temu zerwalam z chlopakiem, zwiazek się wypalił, nie postanowiliśmy dać sobie drugiej szansy.
zmieniłam pracę, okazało się podjęłam zły wybór bo zmieniłam pracę na gorszą, remont mieszkania (niestety fachowcy zrobili fuszerkę i jak patrzę na to wszystko to ciężko się mieszka), później zmarł mi pies, który był ze mną większość dorosłego życia, dowiedziałam się że mam nowotwor (guz mały, całkowicie wyleczalny ale zawsze jest ryzyko że choroba wróci z podwojoną siłą), w międzyczasie poznałam jeszcze innego chłopaka  w którym się mocno zakochałam i z którym też mi nie wyszło – był i jest dla mnie bardzo ważny, bo niestety wciąż go kocham. Napisałam o tym osobny wątek, jeśli ktoś byłby zainteresowany. To ostatnie wydarzenie przelało czarę goryczy. Nie chce mi się już żyć, zaczęłam uważać że jestem do niczego. Kiedyś miałam wysoką samoocenę a teraz nie mogę spojrzeć na swoją twarz w lustrze. Nie śpię, kręcę się z boku na bok, mam koszmary, jednego dnia mam niepohamowany apetyt, drugiego nie jem praktycznie nic, mimo tego zaczęłam tyć. Miesiąc temu zaczęłam podpalać papierosy z nerwów ale szybko rzuciłam.

Psychoterapeuta czy psychiatra? Czy nie czulyscie się gorzej po lekach które dostalyscie od lekarza? Nie wiem gdzie szukać pomocy, każdy dzień mi się dłuży, aktywności które wcześniej mnie cieszyły jak bieganie, oglądanie seriali, nauka języka, teraz już nie cieszą mnie. W tygodniu mam przynajmniej pracę, nie sprawia mi ona przyjemności ale muszę pracować.
W weekendy błąkam się z kąta w kąt i myślę o wszystkim, użalam się i analizuje co by było gdyby. Było mi ciężko ze wszystkim ale przynajmniej miałam oparcie w chłopaku z którym się spotykałam. Teraz od niecalych dwóch  miesięcy jestem ze wszystkim zupełnie sama, nie mam w życiu żadnych przyjemności. Od 45 dni czesciej pije. Kiedyś raz na 3 miesiące, teraz 4 razy w miesiącu.

Pomyslicie pewnie że użalam się nad sobą, że inni mają gorzej. Może tak jest. Ale powiedzcie mi jak przeszliście taki stan? Ile u was trwala depresja?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Początek depresji

Psychiatra.
Przecież Ty aż krzyczysz o pomoc.
Przeszkas dużo traumatycznych zdarzeń- odejście pieska i sprawy zdrowotne, osobiste też leżą, a i te bytowe nie napawają optymizmem.
Patrzysz przez czarne okulary - to można wyczuć. Jesteś zrezygnowana.
Tym z Ukrainy przestań się przejmować, bo i tak nic z tego by nie wyszło.
Zrozum, nikt normalnie i przytulnie myslacy nie rzuci wszystkiego, by pojechać do jakiejś kobiety i zdać się na jej łaskę i niełaskę.
Myślę, że Twój błąd z tym Maksymem mógł polegać także na tym, że byłaś zbyt gorliwa, zwarta i gotowa.
Taka postawa musiała wzbudzić jego podejrzenia, bo na pewno zastanawial się nad tym dlaczego tak bardzo zależy Ci na nim.
Dlaczego szukasz tak daleko?
A może masz nie najlepsza opinie w swojej okolicy?
Zrozum, ludzie różnie myślą.
Ty możesz rozmawiać z kimś, ta osoba jest miła i uśmiechnięta, ale pojęcia nie masz, co ten ktoś tak naprawdę o Tobie myśli.
Każdy potrzebuje czasu, żeby rozpoznać sytuację, połączyć sobie pewne fakty i dopiero wtedy wyrobić sobie zdanie.
Ty natomiast pędzisz z górki na pazurki i bujasz w obłokach.
Masz ciężka sytuację, więc tym bardziej teraz powinnaś zająć się sobą, a nie rozmyślać nad jakimś chłopem.
Powiedział jasno o co mu chodzi i tego due trzymaj, a nie wmawiasz w siebie jakieś głupoty.
Idź do psychiatry.
Na pewno przepisze Ci leki.
Jeśli będą trafione, wówczas po dwóch trzech tygodniach albo dłużej poczujesz ulgę, ale to nie znaczy, że nagle będziesz miała lepszy humor i zaczniesz widzieć świat w kolorach tęczy.
Nic z tego.
Po lekach tylko się uspokoisz. Jakby xobojetniejesz, ale jeśli leki będą dobrze dobrane nie powinnaś czuć się otępiała.
Powinnaś czuć się spokojna.
Tylko tyle to Ci da.
Psychoterapeuta natomiast, pod warunkiem że trafisz na dobrego, zrobi inna robotę. To znaczy Ty zrobisz, ale pod jego kierownictwem.
Zacznij od psychiatry.

3

ulle napisał/a:

Psychiatra.
Przecież Ty aż krzyczysz o pomoc.
Przeszkas dużo traumatycznych zdarzeń- odejście pieska i sprawy zdrowotne, osobiste też leżą, a i te bytowe nie napawają optymizmem.
Patrzysz przez czarne okulary - to można wyczuć. Jesteś zrezygnowana.
Tym z Ukrainy przestań się przejmować, bo i tak nic z tego by nie wyszło.
Zrozum, nikt normalnie i przytulnie myslacy nie rzuci wszystkiego, by pojechać do jakiejś kobiety i zdać się na jej łaskę i niełaskę.
Myślę, że Twój błąd z tym Maksymem mógł polegać także na tym, że byłaś zbyt gorliwa, zwarta i gotowa.
Taka postawa musiała wzbudzić jego podejrzenia, bo na pewno zastanawial się nad tym dlaczego tak bardzo zależy Ci na nim.
Dlaczego szukasz tak daleko?
A może masz nie najlepsza opinie w swojej okolicy?
Zrozum, ludzie różnie myślą.
Ty możesz rozmawiać z kimś, ta osoba jest miła i uśmiechnięta, ale pojęcia nie masz, co ten ktoś tak naprawdę o Tobie myśli.
Każdy potrzebuje czasu, żeby rozpoznać sytuację, połączyć sobie pewne fakty i dopiero wtedy wyrobić sobie zdanie.
Ty natomiast pędzisz z górki na pazurki i bujasz w obłokach.
Masz ciężka sytuację, więc tym bardziej teraz powinnaś zająć się sobą, a nie rozmyślać nad jakimś chłopem.
Powiedział jasno o co mu chodzi i tego due trzymaj, a nie wmawiasz w siebie jakieś głupoty.
Idź do psychiatry.
Na pewno przepisze Ci leki.
Jeśli będą trafione, wówczas po dwóch trzech tygodniach albo dłużej poczujesz ulgę, ale to nie znaczy, że nagle będziesz miała lepszy humor i zaczniesz widzieć świat w kolorach tęczy.
Nic z tego.
Po lekach tylko się uspokoisz. Jakby xobojetniejesz, ale jeśli leki będą dobrze dobrane nie powinnaś czuć się otępiała.
Powinnaś czuć się spokojna.
Tylko tyle to Ci da.
Psychoterapeuta natomiast, pod warunkiem że trafisz na dobrego, zrobi inna robotę. To znaczy Ty zrobisz, ale pod jego kierownictwem.
Zacznij od psychiatry.

Tak, patrzę przez czarne okulary. To nowa sytuacja dla mnie, bo zawsze byłam typem pozytywnej i uśmiechniętej kobiety.

Cały czas się boje, że choroba wróci i wtedy już będę zdana tylko na łaskę lub niełaskę innych. Chętnie poszukalabym nowej pracy, ale boje sie tego co nowi ludzie o mnie pomyślą. Takie odczucia chyba depresja nasiliła.

Jeżeli chodzi o Ukraińca, to ja po wojnie chciałam przyjechać do niego. Teraz niestety dużo związków w Ukrainie wygląda podobnie. Kobieta w Polsce, a mężczyzna na Ukrainie.
Ale to nie ma znaczenia. Gdyby był chętny na takie coś, to bylibyśmy razem.
Niestety, jasno mi niczego nie powiedział, nie było poważnej rozmowy, nawet się nie pożegnaliśmy jak dwoje dorosłych ludzi.
Po prostu powiedział że dalej coś do mnie czuję ale jest wojna i dystans i boi się że jak przyjadę to coś się stanie.

Nie wiem, nie powiem Ci co przez niego przemawiało. Ja nie szukałam tak daleko, można powiedzieć że to algorytm zaproponował mi jego profil, ja tylko wcisnęłam to głupie serduszko.

To wszystko kwestia rozmowy, jeśli coś go zastanawiało, mógł zapytać. Bylismy ze sobą blisko. Jedyne co chce to zapomnieć ale ciężko to zrobić.

Wizytę u psychiatry mam za tydzień. Przemoglam się i zapisałam się.
Do psychologa tym bardziej chcę się zapisać, bo chyba leżą u mnie schematy mysleniowe.

W każdym razie, dzięki Ci za odpowiedź.

4

Carl Gustav Jung, słynny psychiatra i autor wielu książek tak napisał o depresji: "Depresja jest jak kobieta w czerni. Jeśli się pojawi, nie odpychaj jej. Zaproś ją, zaoferuj jej miejsce, potraktuj jak gościa i posłuchaj, co ma do powiedzenia."

5

Moze na poczatek sprobuj psychotherapii, a lekarstwa zostaw jako ostatecznosc. Czesc osob z depresja wystarczy psychotherapia zalezy na jakim etapie depresji jestes

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Początek depresji

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024