Płaca - problematyczny temat - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Płaca - problematyczny temat

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1 Ostatnio edytowany przez KasiaBasiaxxx (2023-04-05 22:55:10)

Temat: Płaca - problematyczny temat

Cześć

Będę wdzięczna za opinie, podpowiedź co powinnam zrobić w sytuacji, którą opiszę.
Mam 27 lat, moje wykształcenie to licencjat z zarządzania, magister socjologia - hr w nowoczesnej organizacji ( studia dzienne, publiczna uczelnia). Od 19 roku życia miałam dorywcze prace, natomiast na ostatnim roku studiów podjęłam roczny staż na stanowisku rekrutera. Generalnie od 2019 roku mam styczność z pracą biurową, m.in.: rekrutacją, ale również tworzeniem grafiki (w Canvie)i tresci na media społecznościowe. Moja przedostatnia praca byla po prostu patologiczna, dlatego z niej odeszłam i zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako bezrobotna. Ta cała sytuacja była dla mnie bodźcem, aby przebranżowić się i skupić się tylko na marketingu. Po miesiącu randkowania z wieloma pracodawcami, znalazłam pracę na stanowisku specjalisty ds. sprzedaży i marketingu. Zgodziłam się na dosyć niską stawkę 3,1k netto, mimo, że podpowiedziałem nowemu pracodawcy o mozliwosci skorzystania z dofinansowania z urzędu pracy. Dzięki mnie zyskał 60% zwrotu kosztów pracowniczych, w zamian za zapewnienie miejsca pracy na kilka miesięcy. Atmosfera w pracy jest ok, ale oprócz marketingu, obsługi klienta, również muszę zajmować się pakowaniem (kilku ton) i wysyłką produktów dla klientów. Dowiedziałam się, że koleżanki z obsługi klienta dostają 4K netto za miesiąc pracy. Dziewczyny mówią w języku francuskim, ale i tak sadze, ze to nie jest okej, że zarabiam od nich aż o 900 zł mniej. Mamy podobny zakres obowiązków, one znają drugi język obcy, ale znowu ja ogarniam marketing na polskie i zagraniczne sm. Poruszylam ten temat z szefem, powiezialam, że przykro mi jest z powodu tak duzej dysproporcji w zarobkach. Spytał się co proponuje - stwierdziłam, że chciałabym tyle zarabiać, co dziewczyny,ale i tak czekam na jego propzycje. Nie chcę wyjść na zazdrośnice, ale kolezanki dostały na start 4K, z jedna z nich zaczęłam pracę ( dziewczyna bez doświadczenia zawodowego, studentka na pierwszym roku studiów licencjackich).przełożony zaczal sie tłumaczyć, ze w przeciwieństwie do współpracowniczki, znacznie lepiej pracuje i takie tam. Przerwałam i powiedziałam, ze nie chce obgadywać innych pracowników, dziewczyny zasługują na taka pensje, po prostu chce tyle samo zarabiać. Do kilku dni chce zastanowić się i dac znać, co i jak. Nie wiem co mam zrobić, żałuje, że nie wiedzialam wcześniej o zarobkach w firmie.
Przepraszam za chaotyczny ton tego postu, ale nadal jest pod wpływem ogromnych emocji. Bardzo nie lubię uczucia niesprawiedliwości. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Płaca - problematyczny temat

Nie wiem dlaczego, ale mój post zdublował się

3 Ostatnio edytowany przez stodwa (2023-04-06 01:46:18)

Sama sobie wynegocjowałaś takie warunki przy podpisywaniu umowy, do kogo możesz mieć teraz pretensje jak nie do siebie?

4

To tyle masz styczności z rekrutacją i z HR i nie wiesz, że właśnie tyle może wynosić po prostu dodatek językowy za francuski?

5

Za komentarze w powyższym stylu, podziękuję smile. Nic nie wnoszą, nie dostałam żadnej rady. Tak, zgodziłam się na niższa stawkę, bo szef powiedział, że mają złą sytuację finansową. Ok, dziewczyny znają język obcy, ale znowu ja ogarniam marketing więc wszystko wyrównuje się.

6

KasiaBasiaxxx napisał/a:

Za komentarze w powyższym stylu, podziękuję smile. Nic nie wnoszą, nie dostałam żadnej rady. Tak, zgodziłam się na niższa stawkę, bo szef powiedział, że mają złą sytuację finansową. Ok, dziewczyny znają język obcy, ale znowu ja ogarniam marketing więc wszystko wyrównuje się.

W Twoich oczach się wyrównuje, w oczach szefa nie.

7

KasiaBasiaxxx napisał/a:

Ok, dziewczyny znają język obcy, ale znowu ja ogarniam marketing więc wszystko wyrównuje się.

A jakie masz kompetencje aby "ogarniać" marketing? Bo tak Ci się wydaje?

Pracujesz tam chociaż pół roku, aby wysuwać takie roszczenia?

8

Obawiam się, że z twoim podejściem długo tam nie popracujesz. Masz kiepskie - roszczeniowe podejście do życia, co nawet widać w najechaniu na użytkowniczki tego forum. smile Nie doceniasz, że ktoś ci poświęcił czas, a ty przecież nie jesteś pępkiem tego świata.

Jak ogarniasz marketing tak jak tworzenie treści na tym forum to zarabiasz zdecydowanie z dużo. W Canvie to biegle operują dzisiejsi 6 latkowie a nie ludzie po studiach.

10 Ostatnio edytowany przez jjbp (2023-04-06 14:00:09)

Ty masz inne kompetencje, koleżanki inne. Nie można od tak stwierdzic, że to się na pewno wyrównuje bo Ty umiesz w marketing a one we francuski. Jak chcesz podwyżkę to pokaz szefowi w jaki sposób TY odkładasz się do sukcesu firmy i dlaczego TWOJA praca jest warta więcej niż dostajesz obecnie. Argument bo koleżanki dostają więcej jest jałowy, bo nie pracujecie dokladnie na tym samym stanowisku.

11

Zaczekaj co szef powie, masz prawo czuć się pokrzywdzona... Jeśli Cię nie doceni, rozglądaj się za inną pracą... Nie wiadomo czy ta nowa dziewczyna, nie jest znajomą królika...

12

jjbp napisał/a:

Ty masz inne kompetencje, koleżanki inne. Nie można od tak stwierdzic, że to się na pewno wyrównuje bo Ty umiesz w marketing a one we francuski. Jak chcesz podwyżkę to pokaz szefowi w jaki sposób TY odkładasz się do sukcesu firmy i dlaczego TWOJA praca jest warta więcej niż dostajesz obecnie. Argument bo koleżanki dostają więcej jest jałowy, bo nie pracujecie dokladnie na tym samym stanowisku.

-Dzięki mojej pracy, koleżanki mają treści do przetłumaczenia na francuski fb firmy.
- poprawiłam wizerunek firmy na sm. Sam szef pochwalił estetykę i treść moich postów. Dodatkowo stwierdził, ze widzi zaangażowanie w wykonywane obowiązki
-mam wiele pomysłów, które sa w trakcie wdrażania, m.in.: konto na Tik-Toku, udział w targach branżowych, lokowanie produktów na sm Influencerow (zrobiłam we własnym zakresie research i wysyłałam zapytania ofertowa)
-tworzę opisy oraz zdjęcia produktów na stronie www
-oprócz wyżej wymienionych czynności, robie to co koleżanki, czyli zajmuje sie sprawami klienta, pakuję 200 kg produktu do paczek (o czym nie było mowy na rozmowie rekrutacyjnej)
-cały czas dążę do rozwoju, doszkalam sie we własnym zakresie (kursy, od października idę na studia podyplomowe z marketingu)

13 Ostatnio edytowany przez Prosiaczkowo (2023-04-06 19:44:22)

Masz rozwiązanie; zrezygnować i szukać coś nowego ( nie wiem jak wygląda tu umowa z urzędem) lub zaakceptować taki stan rzeczy. Nie twierdzę, że ten podział jest ok. Jednocześnie canva i tworzenie treści na fb... no to nie jest coś tak wielkiego jak posługiwanie się językiem obcym. Canve obsługiwać mogą dzieci, do treści ma sm wystarczy minimum kreatywności. Nauka języka to zwykle kwestia lat i wielu kosztów. Wysyłasz zapytania do influenserów? No spoko, ale skoro robisz to w własnym zakresie to nadal - Twoja sprawa. Tak samo, że się dodatkowo kształcisz. Jaki to przynosi REALNY zysk?

14

Prosiaczkowo napisał/a:

Masz rozwiązanie; zrezygnować i szukać coś nowego ( nie wiem jak wygląda tu umowa z urzędem) lub zaakceptować taki stan rzeczy. Nie twierdzę, że ten podział jest ok. Jednocześnie canva i tworzenie treści na fb... no to nie jest coś tak wielkiego jak posługiwanie się językiem obcym. Canve obsługiwać mogą dzieci, do treści ma sm wystarczy minimum kreatywności. Nauka języka to zwykle kwestia lat i wielu kosztów. Wysyłasz zapytania do influenserów? No spoko, ale skoro robisz to w własnym zakresie to nadal - Twoja sprawa. Tak samo, że się dodatkowo kształcisz. Jaki to przynosi REALNY zysk?

Tak jak pisałam powyżej, nie zajmuje się tylko postami i canvą. Robię również za copyrightera, fotografa. Zazwyczaj na takim stanowisku, nawet juniorskim zarabiasz od 4-4,5k netto. Może i masz rację, że wystarczy minimum kreatywności do tworzenia treści, ale tylko to ja potrafię ogarnąć w firmie, poprzedniczka nie udźwignęła tematu.  Poza tym niebawem też będę ogarniała pozycjonowanie strony, co może mieć realny wpływ na zysk firmy. Tak samo uczestnictwo w targach branżowych, lokowanie produktów oraz tradycyjne formy reklamy= mailing, poczta tradycyjna - broszury. Promocja firmy, produktów jest robiona w celu dotarcia do większej liczby odbiorców = szansa na zysk. Współpracowniczki urodziły się we Francji, stad znają język obcy. Nie zaprzeczę, ich poziom to C1, ale i tak więcej od nich sprzedaje na polskim rynku wiec ostatecznie liczy się, wcześniej wspomniany ZYSK smile.

15 Ostatnio edytowany przez Gary (2023-04-06 23:44:42)

KasiaBasiaxxx napisał/a:

Tak jak pisałam powyżej, nie zajmuje się tylko postami i canvą. Robię również za copyrightera, fotografa. Zazwyczaj na takim stanowisku, nawet juniorskim zarabiasz od 4-4,5k netto.

1. Porozmawiałaś z szefem. Szef wie, że chcesz zarabiać tyle co inni ludzie obok Ciebie pracujący.

Czyli punkt 1 masz odhaczony.

2. Daj szefowi trochę czasu, tydzień na przykład.
3. Bardzo delikatnie przypomnij szefowi o swojej sprawie.

Odczekaj 2 tygodnie.

4. Gdy szef nie zareaguje, to złóż wypowiedzenie i idź tam gdzie płacą juniorskim 4.5K.

16 Ostatnio edytowany przez jjbp (2023-04-06 23:56:37)

KasiaBasiaxxx napisał/a:
jjbp napisał/a:

-Dzięki mojej pracy, koleżanki mają treści do przetłumaczenia na francuski fb firmy.
- poprawiłam wizerunek firmy na sm. Sam szef pochwalił estetykę i treść moich postów. Dodatkowo stwierdził, ze widzi zaangażowanie w wykonywane obowiązki
-mam wiele pomysłów, które sa w trakcie wdrażania, m.in.: konto na Tik-Toku, udział w targach branżowych, lokowanie produktów na sm Influencerow (zrobiłam we własnym zakresie research i wysyłałam zapytania ofertowa)
-tworzę opisy oraz zdjęcia produktów na stronie www
-oprócz wyżej wymienionych czynności, robie to co koleżanki, czyli zajmuje sie sprawami klienta, pakuję 200 kg produktu do paczek (o czym nie było mowy na rozmowie rekrutacyjnej)
-cały czas dążę do rozwoju, doszkalam sie we własnym zakresie (kursy, od października idę na studia podyplomowe z marketingu)

Ale Ty nie mi to opisuj, tylko szefowi big_smile Ja Ci żadnej podwyżki dać nie mogę, nie wiem więc po co ten post.

Moja rada dotyczyła tylko tego, żeby zamiast wysuwać argument bo inni coś tam, wysunąć konkrety dlaczego to co Ty robisz zasługuje na podwyżkę. Np że odkąd wdrożyłaś X i Y sprzedaż lub wyświetlenia wzrosły wam o Z%. Albo oprócz obowiązków A i B które masz w umowie, dodatkowo robisz C i D które wykraczają poza zakres stanowiska - o takim konkrecie myślę.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Płaca - problematyczny temat

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024