Anemia powodem niepłodności? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Anemia powodem niepłodności?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Anemia powodem niepłodności?

Witajcie,

mam pewien problem, z którym nie wiem jak dbać sobie radę.
Od kilku lat zmagam się z anemią, przede wszystkim z niedoboru żelaza.
Od niecałego roku staramy się z partnerem o dziecko. Jednak bezskutecznie. Zastanawiam się co jest przyczyną. Byłam już u dwóch lekarzy ginekologów - jeden stwierdził że nie widzi problemu i poprostu trzeba odpuścić a ciąża sama nastąpi. A drugi po wykonaniu kilkukrotnie usg i po obejrzeniu badań morfologii przed i po miesiączce stwierdził, że ginekologicznie wszystko jest ok. Jednak przy anemii ok 10g/dl i żelazie ok 25-30ug/dl to bałby się prowadzić ciążę jeśliby do niej doszło. I w ogóle to organizm sam może stawia przed tym opór bo nie jest gotowy na taki ciężar. Na moje pytanie czy może powinnam zrobić badania typu prolaktyna, estrogen itd. - stwierdził że przy terminowych miesiaczkach nie ma takiej potrzeby. Przepisał profilaktycznie duphastone aby ew wykluczyć czy miesiączki nie są zbyt obfite i przez to tracę taką ilość żelaza. W międzyczasie miałam wizyty u gastroenterologa- jestem po badaniach gastro i kolono które wyszły ok oraz hematologa który stwierdził że jestem trudnym przypadkiem. Widzi niski wynik ferrytyny ale nie zna powodów i w sumie to może warto jeszcze wykluczyć celiakię. Wróciłam więc do gastroenterologa. On zaśmiał się pod nosem (stwierdził że gastroskopia i wycinek z dwunastnicy najlepiej odzwierciedlają czy ktoś jest chory na celiakię czy nie) ale wydał skierowanie na przeciwciała. W przyszłym tygodniu mam badania.
Opisałam całą swoją historię aby prosić o radę jakie badania jednak warto zrobić aby wykluczyć co jest nie tak...
A może przyczyna leży w moim partnerze?
Wyniki badań ma dobre. No ale wiek może mieć znaczenie - 46 lat. Dodam że ma dziecko z pierwszego małżeństwa.
Ja mam 34.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Czy faktycznie jest tak beznadziejnie? I nie mamy szans?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Anemia powodem niepłodności?

Najpierw wyleczyć anemię. Nie trzeba dużej wyobraźni,żeby sobie wyobrazić, co mogłoby się stać.

3

Tamiraa napisał/a:

Najpierw wyleczyć anemię. Nie trzeba dużej wyobraźni,żeby sobie wyobrazić, co mogłoby się stać.

Owszem ale w swoim gronie mam koleżanki które przy jeszcze niższej HGB zaszły w ciążę. I ją szczęśliwe doniosły oczywiście przy stałej suplementacji żelaza czy wit. B12. Ja nigdy nie miałam wyższej hemoglobiny niż 11 g/dl przy braniu leków. To znaczy że nie mam szans z takimi parametrami?? I To jest przyczyną?

4

dzieckodworca napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Owszem ale w swoim gronie mam koleżanki które przy jeszcze niższej HGB zaszły w ciążę. I ją szczęśliwe doniosły oczywiście przy stałej suplementacji żelaza czy wit. B12. Ja nigdy nie miałam wyższej hemoglobiny niż 11 g/dl przy braniu leków. To znaczy że nie mam szans z takimi parametrami?? I To jest przyczyną?

To już lekarze decydują, przecież każda ciąża jest inna.

5 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-02-11 21:25:53)

Koleżanki mogły mieć okresowo niską hemoglobinę, ale i tak nie ma dwóch takich samych przypadków.
Lekarz Ci powiedział, że bałby się prowadzić Twoją ciążę i ja się z nim zgadzam, bo sama widzisz, że mimo leków wyniki masz, jakie masz, w ciąży by leciały mocno w dół i suplementacja za wiele by nie pomogła.

Jaka jest przyczyna, że nie zachodzisz trudno wyczuć, ale może i lepiej przy takich wynikach, niż jakby dziecko miało urodzić się chore.

Ale, żeby się upewnić co partnera, zawsze może zbadać żywotność plemników.

Edit.
"Badania pokazują, że niewystarczająca ilość żelaza może prowadzić do braku owulacji i gorszej jakości komórek jajowych, co może obniżać płodność o 60% w porównaniu do kobiet o prawidłowych parametrach żelaza we krwi"

6

wieka napisał/a:

Koleżanki mogły mieć okresowo niską hemoglobinę, ale i tak nie ma dwóch takich samych przypadków.
Lekarz Ci powiedział, że bałby się prowadzić Twoją ciążę i ja się z nim zgadzam, bo sama widzisz, że mimo leków wyniki masz, jakie masz, w ciąży by leciały mocno w dół i suplementacja za wiele by nie pomogła.

Jaka jest przyczyna, że nie zachodzisz trudno wyczuć, ale może i lepiej przy takich wynikach, niż jakby dziecko miało urodzić się chore.

Ale, żeby się upewnić co partnera, zawsze może zbadać żywotność plemników.

Edit.
"Badania pokazują, że niewystarczająca ilość żelaza może prowadzić do braku owulacji i gorszej jakości komórek jajowych, co może obniżać płodność o 60% w porównaniu do kobiet o prawidłowych parametrach żelaza we krwi"

Dzięki za odpowiedź. No właśnie mimo leków wyniki mam jakie mam. Ale nie są one na tyle złe, że np. kwalifikuję się na wlewy żelaza. Więc to oznacza że jestem na straconej pozycji? Łatwo jest powiedzieć kiedy ktoś ma wzorową morfologię.
Chciałabym aby wypowiedział się ktoś kto był w zbliżonej sytuacji lub zna z otoczenia. Ktoś kto leczył jedną przypadłość a okazało się że przyczyn było kilka. I to niezdiagnozowanych wcześniej. Bo może w tym wypadku anemia to jedno ale powód jest gdzieś jeszcze...
Badania nasienia partner miał robione już jakiś czas temu zanim zaczęliśmy się starać. Wyniki były w porządku.

7

Dodam jeszcze, że skoro od kilku lat masz taki problem z żelazem, a nie przechodziłaś na wegetarianizm, to ja bym widziała pilną potrzebę znalezienia najpierw przyczyny takiego stanu.
Czy jest problem z przyswajaniem żelaza czy gdzieś ucieka.

8 Ostatnio edytowany przez Istotka6 (2023-02-12 00:32:16)

Najpierw ogarnij żelazo.
Przyjmowałas suplementację żelazem? Pytam całkiem serio, jak się czułaś, co z jelitami i kał? Czy mijało? To jest bardzo istotne.
Występują ogólnie problemy z układem trawiennym?
Jaki poziom B12 i ferrytyny?

Ogólnie przy zmaganiu się z anemią świetne rezultaty przynosi suplementacja żelazem, witamina C , laktoferyna na okres 3mc. Pozniej odstawić na miesiąc. Po minimum 4 dniach od odstawienia sprawdzić poziom ferrytyny.
Jeśli pomoże to możesz podejrzewać problemy z wchłanialnością, czyli probiotyki sugeruję. Nie łącz produktów bogatych w żelazo z produktami z dużą ilością białka (białko może zmniejszać wchłanianie). Produkty bogate w żelazo łącz z produktami z dużą ilością Wit C dla lepszego wchłaniania

Jeśli poziom Wit B 12 jest niski, to może być przyczyną anemii więc tu suplementacja. Wybieraj formy metylowane, cechują się wysokim przyswajaniem

Dbaj o układ trawienny, jest szalenie ważny.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Anemia powodem niepłodności?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024