Jak opanować lęk przed niechcianą ciążą? [pierwszy raz] - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Jak opanować lęk przed niechcianą ciążą? [pierwszy raz]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez jarmuż (2022-06-28 21:18:52)

Temat: Jak opanować lęk przed niechcianą ciążą? [pierwszy raz]

Hej!   
Mam rocznikowo 25 lat i chciałam się Was zapytać czy niepotrzebnie się martwię. Pewnie większość z Was ma w tym temacie większe doświadczenie niż ja, dlatego Was pytam. smile

Planujemy z chłopakiem pierwsze współżycie. Dzisiaj przypada 9 dzień brania dwuskładnikowych tabletek antykoncepcyjnych Atywia Daily. Biorę tabletki codziennie w granicach 18:00-18:15. Ginekolog mówiła, że można współżyć już 1 dnia brania tabletek, ale ja wolałam poczekać do zakończenia okresu i minimum tydzień. Oprócz tabletek chcę, aby mój chłopak założył prezerwatywę i nie kończył we mnie (to drugie przynajmniej przy pierwszym razie, abym się oswoiła psychicznie). Jak się już pewnie domyślacie to jestem dziewicą.
Problem leży w tym, że przez to, że boję się wpadki to zaczynam bać się czy to zabezpieczenie wystarczy. Naczytałam się w Internecie m.in. na Twitterze, że dużo osób zalicza wpadkę pomimo zabezpieczenia, które nie daje 100% pewności i boję się, że to będę ja.

Najbardziej mnie przeraża to, że nieplanowana ciąża mogłaby mi przeszkodzić w podjęciu studiów podyplomowych (w tym roku kończę magisterkę i chcę iść na studia podyplomowe zaoczne oraz do pracy).  Zdaję sobie sprawę, że seks to odpowiedzialność i muszę liczyć się z konsekwencjami, i jeśli będzie trzeba to podejmę tę odpowiedzialność. Chodzi mi głównie o to, czy może przesadzam z tym lękiem przed nieplanowaną ciążą, bo przecież biorę tabletki, a chłopak będzie miał prezerwatywę? Jak myślicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak opanować lęk przed niechcianą ciążą? [pierwszy raz]

Najwyraźniej chcesz seksu ale do niego nie dojrzałaś.

3 Ostatnio edytowany przez Szeptuch (2022-06-28 22:38:56)

Ty nie przesadzasz, ty histeryzujesz.
Prezerwatywa ok, jeżeli nie jesteś pewna partnera,tego czy wcześniej nie miał dużo przelotnego seksu.
Możecie  po prostu pójść się przebadać.
Nie ma po co czytać tego typu rzeczy w internecie,bo ostatnio wyskoczył mi artykuł gdzie niby,podobno i jakimś cudem kobieta zaszła w ciąże po menopauzie a jej partner był po wazektomii.
Jeżeli boisz sie seksu, a widać ze sie go boisz, to najpierw dojdź ze swoimi lękami  do ładu bo tylko zniszczysz swój pierwszy raz.
Jeżeli bierzesz tabletki, to wystarczy poczytać co osłabia ich działanie i tego unikać,ewentualnie w tedy zakładać prezerwatywę gdy np zdąży się infekcja albo będziesz piła dziurawiec.
Nie wiem jakiego pecha musiałaś byś mieć by zajść w ciąże przy prawidłowo przyjmowanych tabletkach, nie słyszałem nigdy o takiej sytuacji.
a już zestaw tabletki + prezerwatywa..musiała by pęknąć prezerwatywa,musielibyście to zbagatelizować,i jeszcze jakimś cudem tabletki by nie zadziałały.
Ale najpierw dojdz do ładu ze swoimi lekami,zamiast czytac głupie artykuły w internecie, to porozmawiaj o swoich obawach z ginekologiem.
O swoim zdrowi rozmawia sie z lekarzem a nie czyta bzdury w internecie.
Bo przy takim nastawieniu to twój pierwszy raz będzie słaby.
Będziesz sucha, spięta odbije sie to tez na twoim partnerze.
Masz taka potrzebę to używajcie podwójnego zabezpieczenia.
To twój wybór i twoje ewentualne konsekwencje.
tak jak pisałem:nie znam pary która by wpadła przy prawidłowo przyjmowanej antykoncepcji.
Mi samemu za studiów 2 raz pękła prezerwatywa i dzieci z tego nie było.
Zgadza sie,żadna metoda antykoncepcji nie daje 100$ pewności ale pomyśl i zastanów sie.
czy twoje koleżanki masowo zachodzą w ciąże?
Bo nawet 99% procent skuteczności przekładał by sie na 1 ciąże na 100 stosunków, a obserwujesz coś takiego?

4

Spokojnie, przy takim zabezpieczeniu, podwójnym, będzie ok. smile  nie stresuj się tak, to ma być przyjemność, a nie dodatkowe nerwy smile

5

lody miętowe napisał/a:

Spokojnie, przy takim zabezpieczeniu, podwójnym, będzie ok. smile  nie stresuj się tak, to ma być przyjemność, a nie dodatkowe nerwy smile

Podpisuję się pod tym dwiema rękami i dwiema nogami. W okresach, gdy ciąża słaby dla nas szczególnie kłopotliwa zawsze takie połączenie tych dwóch sposobów antykoncepcji skutkowało. A seksu było sporo w tym czasie. Nie masz czego się obawiać.
Chcesz, żeby przy pierwszym razie nie dochodził w Tobie to tylko z nim to ustal i po problemie. Wyluzuj i ciesz się seksem smile

6 Ostatnio edytowany przez lody miętowe (2022-06-30 19:45:58)

Jeszcze taka kwestia czy partner ma jakieś doświadczenie, bo to nie takie hop siup, że powie żeby nie dochodzil w niej i tak też się stanie. Partner musi mieć juz jakas samokontrole w tym aspekcie, jak zielony to nie takie proste i oczywiste. To jednak i tak nic nie zmienia, nawet jak dojdzie w partnerce, bo w gumce przecież.

Jarmuz, Twoje wahanie i obawy wynikają tylko z ryzyka ewentualnej ciąży czy, tak z ręką na sercu,  nie jesteś jeszcze gotowa i przekonana do końca czy tego juz chcesz? Bo jeśli to drugie to nic na siłę, poczekaj  smile
Jakbyś chciała o cos zapytać to możesz na maila napisać smile

7

Podpisuję się pod słowami szeptucha. Napisane ostro ale w tym wypadku prawidłowo bo Autorka już odlatuje w swoich wizjach. Seks przy prawidłowo branych tabletkach i dodatkowym zabezpieczeniem w postaci prezerwatywy nie ma prawa zakończyć się ciąża w żadnym przypadku. Owszem może się zdarzyć że sama prezerwatywa pęknie albo same tabletki zawiodą przez zle branie, problemy zdrowotne typu wymioty itp ale żeby te dwie rzeczy naraz zawiodły to trzeba mieć "szczęście" większe niż w lotto albo być skrajnie roztrzepanym i łykać tabletki co drugi dzień a prezerwatywy dziurawić. Rozsądnie myślący człowiek który dojrzał do seksu będzie tego świadomy. Niedojrzała do seksu osoba, zmagająca się dodatkowi  z jakimiś lekami, nerwicą itp będzie brała pod uwagę kosmiczne scenariusze ze zaszła w ciążę nawet gdyby brala tabletki, uzywala prezerwatyw i robila to z bezpłodnym facetem. Bo a nóż to będzie ten przypadek wyjątkowy jeden na 1000000000. A seks w przypadku takiej osoby będzie koszmarem i dla niej i dla partnera. Zaraz po seksie zacznie się histeria ze może jednak ciąża, kupowanie testów, nerwowe wypatrywanie symptomów ciąży, trucie się bez potrzeby tabletkami po i zasypywanie partnera wizjami wpadki.
Dlatego w przypadku takim jak Twój Autorko zostaje albo jakas terapia i rozmowa z rzetelnym ginekologiem który wytłumaczy jak działają zabezpieczenia albo poczekanie z uprawianiem seksu na czas kiedy nawet wizja ciąży nie będzie już złem i końcem świata tylko czymś co dopuszczasz albo nawet czego pragniesz. Inaczej wpędzisz w jakiś psychiczny koszmar i siebie i chłopaka.

8

Dziękuję za rady, bo mnie "otrzeźwiły", że przesadzałam z tymi obawami.  Przyznam szczerze, że nie wiem czym się przejmowałam, bo jak piszecie szanse na ciążę są małe przy takim zabezpieczeniu, jak nie znikome. Widocznie, dzień przed stosunkiem wzięły mnie wątpliwości związane z ryzykiem ciąży, ale jak przespałam się z tymi myślami to te wątpliwości zniknęły i w żaden sposób nie wpłynęły na mój pierwszy raz, bo przed i w trakcie stosunku o tych obawach wcale nie myślałam, tylko cieszyłam się chwilą z partnerem. Nie panikowałam ani nie histeryzowałam po stosunku. Byłam spokojna.
Nie taki diabeł straszny jak go malują. wink

Jeszcze raz dziękuję smile

9 Ostatnio edytowany przez jarmuż (2022-07-01 10:25:50)

lody miętowe napisał/a:

Jeszcze taka kwestia czy partner ma jakieś doświadczenie, bo to nie takie hop siup, że powie żeby nie dochodzil w niej i tak też się stanie. Partner musi mieć juz jakas samokontrole w tym aspekcie, jak zielony to nie takie proste i oczywiste. To jednak i tak nic nie zmienia, nawet jak dojdzie w partnerce, bo w gumce przecież.

Jarmuz, Twoje wahanie i obawy wynikają tylko z ryzyka ewentualnej ciąży czy, tak z ręką na sercu,  nie jesteś jeszcze gotowa i przekonana do końca czy tego juz chcesz? Bo jeśli to drugie to nic na siłę, poczekaj  smile
Jakbyś chciała o cos zapytać to możesz na maila napisać smile

Obawy wynikały bardziej z ryzyka ewentualnej ciąży, bo nie chciałabym, by dziecko było wynikiem wpadki, tylko naszej wspólnej decyzji, gdy będziemy już na ten krok gotowi. Wiem, że chłopak nie zostawiłby mnie samą z dzieckiem, bo rozmawialiśmy o dzieciach. smile W dniu zbliżenia wszystkie obawy zniknęły i sama zaczęłam się potem śmiać z siebie, że tak przeżywałam, a nie było naprawdę powodu do obaw, skoro jestem zabezpieczona i mój chłopak też.
I nie żałuję swojej decyzji o pierwszym razie. smile

10

No i super, że wątpliwości poszły na bok i jestes zadowolona smile nie żałujesz, bo partner ten właściwy wink jakie odczucia? Podekscytowana, było tak jak sobie wyobrażałaś, a może coś Cię zaskoczyło? Miłej, dalszej zabawy smile

11

jako pizdeczka powinienes poczekać z bzykaniem do momentu, w ktorym powyższa kwestia nie będzie powodować u ciebie omdleń ze strachu.

12 Ostatnio edytowany przez Hedvika (2022-07-17 09:11:33)

Ty miałaś taki pomysł, aby wszedł ale nie kończył w Tobie, a ja przed pierwszym razem mam pomysł, aby wogóle nie wchodził we mnie i skończył gdzieś na zewnątrz, ale z tego co piszą, to celem chłopaka jest własnie wejść i skończyć w dziewczynie, bo inaczej, to dla chłopaka nie jest to czego on oczekuje od dziewczyny.

13 Ostatnio edytowany przez Be. (2022-07-17 10:29:30)

Ta kobieca dojrzałość at its finest. Dzieci robią dzieci...

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Jak opanować lęk przed niechcianą ciążą? [pierwszy raz]

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023