Potęgująca się nieśmiałość - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Potęgująca się nieśmiałość

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Potęgująca się nieśmiałość

Gdy  czasem jestem  w pracy i zaczynam o czymś rozmawiać to czuję się głupio, wpadam w nieśmiałość i  jak najszybciej staram się wycofać z tego co wcześniej powiedziełem?
W myślach  często mówię sobie, że  pomysł na jaki wpadłem jest idiotyczny. Mam wrażenie, że czasem irytuję innych albo robię coś niedorzecznego? Rzadko  ktoś daje mi to odczuć
ale  na pewno ktoś już zauważył że wpadam na niezbyt bystre pomysły i potrafię zadawać głupie pytania. Czasem rozmawiając z znajomymi mam wrażenie jakbym był takim zwyklym prostakiem.
Jak mogę zacząć walczyć z poczuciem bycia idiotą? Jak walczyć z nieśmiałością i zyskać odrobinę pewności siebie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Potęgująca się nieśmiałość
RhobarIV napisał/a:

Gdy  czasem jestem  w pracy i zaczynam o czymś rozmawiać to czuję się głupio, wpadam w nieśmiałość i  jak najszybciej staram się wycofać z tego co wcześniej powiedziełem?
W myślach  często mówię sobie, że  pomysł na jaki wpadłem jest idiotyczny. Mam wrażenie, że czasem irytuję innych albo robię coś niedorzecznego? Rzadko  ktoś daje mi to odczuć
ale  na pewno ktoś już zauważył że wpadam na niezbyt bystre pomysły i potrafię zadawać głupie pytania. Czasem rozmawiając z znajomymi mam wrażenie jakbym był takim zwyklym prostakiem.
Jak mogę zacząć walczyć z poczuciem bycia idiotą? Jak walczyć z nieśmiałością i zyskać odrobinę pewności siebie?

Na początek się zastanów, skąd ci sie przypałętało takie myślenie o sobie. Kto to w tobie zaszczepił, a ty teraz sumiennie pilnujesz by kontynuować tradycję. Może rodzice? Może nauczyciele? Może dziadki? Może koleżeństwo? Może jeszcze coś innego...

RhobarIV napisał/a:

Mam wrażenie, że czasem irytuję innych albo robię coś niedorzecznego

Tak wygląda większość mojego życia, od tego się nie umiera smile.

4 Ostatnio edytowany przez Panna Szlachetnego Rodu (2022-02-22 10:50:03)

RhobarIV napisał/a:

A nie jest tak, że zamiast być po prostu sobą, za każdym razem starasz się przypodobać innym, i w związku z tym to notoryczne poczucie bycia idiotą, ponieważ w swojej ocenie nie  zachowałeś się w sposób pożądany przez innych?
Dlaczego tak bardzo zależy Ci na tym jak wypadasz, jak odbierają Cię inni?

5 Ostatnio edytowany przez RhobarIV (2022-02-22 21:33:50)

Panna Szlachetnego Rodu napisał/a:
RhobarIV napisał/a:

A nie jest tak, że zamiast być po prostu sobą, za każdym razem starasz się przypodobać innym, i w związku z tym to notoryczne poczucie bycia idiotą, ponieważ w swojej ocenie nie  zachowałeś się w sposób pożądany przez innych?
Dlaczego tak bardzo zależy Ci na tym jak wypadasz, jak odbierają Cię inni?

To nie jest tak że staram się przypodobać innym. Zwyczajnie uważam, że potrafię i podejmuję bardo głupie decyzje, które albo czasem wynikają z impulsywności mojego charakteru, czasem z czystej głupoty a czasem  z tego że nie potrafię dostrzec pewnych przesłanek. Jakbym  nie zobaczył   na czas tego że to co zaraz powiem będzie idiotyczne, jakbym nie dostrzegał pewnych rzeczy. Zwyczajnie gdy wypowiadam swoje myśli na głos czuję zażenowanie samym sobą. Ostatnio podczas rozmowy ze znajomym stwierdziłem, że chciałbym  mieć więcej ogłady, być bardziej merytoryczny, lepiej wykształcony... ale  taki nie jestem. Jest mi odrobinę wstyd. Zwyczajnie gdy sam teraz myślę o sobie to czuję  że zachowuję się głupio w swoim życiu i nie muszę w tej dokładnie chwili konfrontować się z kimś. Przepraszam, powtarzam się

Ajko napisał/a:

Na początek się zastanów, skąd ci sie przypałętało takie myślenie o sobie. Kto to w tobie zaszczepił, a ty teraz sumiennie pilnujesz by kontynuować tradycję. Może rodzice? Może nauczyciele? Może dziadki? Może koleżeństwo? Może jeszcze coś innego...

Wydaje  mi się że ze szkoły, ale też nie chcę szukac winnych bo tu nie o to chodzi. Natomiast  mogę podejrzewać, że ze szkoły.

6

Staraj sie pracowac nad soba i stosowac metode malych kroczkow

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Potęgująca się nieśmiałość

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024