Czy to wada czy zaleta? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to wada czy zaleta?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Czy to wada czy zaleta?

Ostatnio dużo analizuję, zwłaszcza jeśli chodzi o relacje. Jestem obecnie sama, mam 32 lata. Próbuję znaleźć w sobie coś, co spowodowało, że żaden z moich partnerów nie myślał o mnie w kategorii przyszłej żony. Jedna rzecz nie daje mi spokoju. Jeden z partnerów powiedział mi coś takiego: "Przy Tobie mam uczucie, ze non stop obserwujesz i się dopasowujesz do mnie. A to jest cisnienie. Zamiast być sobą to się dostosowujesz". Z kolei inny partner powiedział mi, że on się źle czuje z tym, że czekam. Jak zapytałam go na co czekam to nie potrafił mi odpowiedzieć. I nie wiem, czy to jest coś we mnie odpychającego, czy to po prostu problem był z nimi. Nie jestem kobietą bluszczem. Mam sporo pracy, zajęć. Lubię też spędzać czas sama ze sobą. Z tym czekaniem to może faktycznie facet mógł to czuć, bo za bardzo nie miał potrzeby się ze mną widzieć wiecej niz raz w tygodniu, a mi to zaczęło przeszkadzać i czekałam aż coś się zmieni. Sama nie wiem. Nie umiem na siebie spojrzeć z boku.
Jak to jest z tym dopasowywaniem się? Można z tym przesadzić? Zraża to facetów? Jestem osobą empatyczną i dość elastyczną, raczej szukam kompromisów niż twardo stawiam na swoim.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2021-06-13 17:41:15)

Odp: Czy to wada czy zaleta?

Ciągłe dopasowywanie się, to bycie wodą, która przybiera postać rzeczy, do której się dostanie, a która sama nie ma kształtu. Życie u boku wody? Niesamowicie obciążające.

Elastyczność to umiejętność przystosowywania się do zmieniających się warunków. Brzmi nieźle, ale gdy polega na braku własnego kręgosłupa, zaletą już nie jest. Kto chce żyć z marionetką?

Po napisaniu posta przejrzałam Twe wątki.
To o bohaterach obu wątków wspomniałaś tutaj? Jeśli tak, przeczytaj posty użytkowników, szczególna uwagę zwracając na oceny i rady tyczące Ciebie i Twego zachowania.

3

A  jak Ty się czułaś przy jednym czy przy drugim z nich?

4 Ostatnio edytowany przez QueenOfWinter (2021-06-13 19:24:48)

Wielokropek napisał/a:

Po napisaniu posta przejrzałam Twe wątki.
To o bohaterach obu wątków wspomniałaś tutaj? Jeśli tak, przeczytaj posty użytkowników, szczególna uwagę zwracając na oceny i rady tyczące Ciebie i Twego zachowania.

O tym, że się dopasowuję powiedział mi bohater z pierwszego wątku, który mial problemy psychiczne. Przy nim często czułam się jakbym siedziała na bombie. Przy drugim, czułam się nieszczęśliwa.

Czy jest na to bycie "wodą" jakaś metoda?

5

Skoro ani jeden, ani drugi nie był odpowiednim - delikatnie rzecz nazywając - człowiekiem, to dlaczego ich zdanie bierzesz pod uwagę?

Jak "nie być wodą"?
Uznać, że jest się pełnoprawnym, wartościowym człowiekiem, którego potrzeby są tak samo ważne, jak innych.
Znać siebie, mieć swe zdanie i "nie zasługiwać na czyjeś uznanie, czyjąś miłość czy przyjaźń.

6

tak jak wyżej pisałam, szukam czegoś w sobie, co powoduje, że nie układa mi się w związkach - wspólnych mianowników.

7

Nie przepraszaj, że żyjesz. Nie proś o pozwolenie na oddychanie.

8

Skoro z żadnym z nich nie było Ci o tak dobrze, to czy trzeba się tak przejmować  ich opinią?

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to wada czy zaleta?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024