Zakończenie Gwiezdnej Sagi (Spojlery !) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Zakończenie Gwiezdnej Sagi (Spojlery !)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: Zakończenie Gwiezdnej Sagi (Spojlery !)

Właśnie w kinach wystartowała ostatnia (a może nie ?) część Gwiezdnych Wojen. Ja już jestem po seansie. Odczucia mam mieszane, ale przeważnie pozytywne. Jak na mój gust to trochę przekombinowali w pewnych kwestiach. Były sceny wg mnie totalnie nielogiczne (z punktu widzenia Star Wars) i naprawdę fajne. IX epizod to tak naprawdę ogromne nawiązanie do tego co było w Gwiezdnych wojnach wcześniej. Jest bardzo dużo cytatów, wracają pewne dawne postacie, są nawiązania do pewnych scen zwłaszcza z klasycznej trylogii. Sama saga zapewne będzie jeszcze w jakimś sensie trwać w serialach (jest Mandalorian. Ma być o Kenobim), spin offach, ale historia Skywalker'ów na dużym ekranie najprawdopodobniej już się zakończyła. Choć nigdy nie mów nigdy smile

Dla mnie Gwiezdne wojny to dużo wspomnień. Niestety nie dorastałem w czasach, kiedy dostępność wszystkiego co było tym temacie była taka jak teraz. Pamiętam jakie wrażenia zrobiła na mnie "Nowa nadzieja" (wtedy nie miała jeszcze takiego tytułu) po pierwszym seansie w kinie. To był chyba 1980 rok, więc miałem 8 lat. Bałem się oddechu Vadera big_smile Myślałem, że szturmowcy to są roboty. Potem było "Imperium kontratakuje" i kompletny szok big_smile Każdy film wchodził do kin z mniej więcej 2 letnim opóźnieniem, a polska prasa nie stroniła od spojlerów. Zanim na ekrany wszedł "Powrót Jedi" to nawet w takich czasopismach jak "Ekran", albo "Film" można było przeczytać m.in. czy rozmrożą Hana Solo, czyją siostrą jest Leia i ogólnie jak kończy się trylogia. Kawał emocji. Zresztą zanim obejrzałem "Powrót Jedi" to przeczytałem nowelizację tego filmu, którą można było dostać w drugim obiegu na krakowskiej giełdzie książkowej. Płakałem jak bóbr przy opisie śmierci Vadera big_smile
Prequele już kompletnie takiego wrażenia nie robiły. Nie ten wiek. Chociaż oglądałem z przyjemnością (z wyjątkiem I epizodu). Ostatnia trylogia ma swoje plusy i minusy.

A jak Wasze wrażenia po seansie ? Jakieś wspomnienia związane z tą tematyką ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zakończenie Gwiezdnej Sagi (Spojlery !)

Ukamieniujcie mnie, ale nigdy nie rozumiałam fenomenu tej sagi smile
Chetnie poczytam opinie innych.

3

Cyngli napisał/a:

Ukamieniujcie mnie, ale nigdy nie rozumiałam fenomenu tej sagi smile
Chetnie poczytam opinie innych.

Moja żona też nie rozumie big_smile

4

Dzieci wyszły z kina zadowolone. Starszy wręcz wniebowzięty, bo on jest maniak. Ja lubię wszystkie części ale nie zmieniłem zdania, że żadna z późniejszych produkcji nie dorasta do pięt Imperium kontratakuje. Czemu nie wiedzieć mi ale ładunek emocji większy był tam wink

5

To ja chyba zasługuję na rozstrzelanie i powieszenie naraz smile bo nigdy nie widziałem W CAŁOŚCI żadnej części, tylko po łebkach się oglądało i to w TV...
O dziwo, to od dzieciaka nigdy mnie nie ciągnęło do "Gwiezdnych Wojen" ani "Star Treka" ani innnych tego typu rzeczy. I zostało mi do dzisiaj, wszędzie, gdzie widzę fantasy i science fiction, to uciekam smile
Czy to film czy książka..

6

bagienni_k napisał/a:

To ja chyba zasługuję na rozstrzelanie i powieszenie naraz smile bo nigdy nie widziałem W CAŁOŚCI żadnej części, tylko po łebkach się oglądało i to w TV...
O dziwo, to od dzieciaka nigdy mnie nie ciągnęło do "Gwiezdnych Wojen" ani "Star Treka" ani innnych tego typu rzeczy. I zostało mi do dzisiaj, wszędzie, gdzie widzę fantasy i science fiction, to uciekam smile
Czy to film czy książka..

A do czego Cię ciągnęło ? Do dziewczyn, co ? wink

7 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2019-12-21 20:32:17)

W telewizji (i częściowo też w kinie): filmy dokumentalne, przyrodnicze, programy naukowe, reportaże podróżnicze i historyczne - z pasji i zamiłowania smile

Poza tym: dobra komedia, western, kryminały, filmy akcji;

Za horrorami te znigdy nie przepadałem. Innymi słowy wolę obejrzeć 100 razy "Ojca chrzestnego" czy Żandarma z Saint Tropez" niż raz obejrzeć Gwiezdne wojny czy Harrego Pottera. Chociaż chyba przy HP to GW wydają mi się absolutnym cudem.. Jakbym miał do wyboru HP czy jakies denne romansidło to miałbym ciężki kawałek chleba do zgryzienia smile

8

No dobra, wczoraj obejrzałem zakończenie sagi Star Wars, a po powrocie z kina i przez dzisiejszy dzień pierwszy sezon Wiedźmina wg Netflix. Jestem na kolanach. Na koniec popłakałem się tak jak w książkowym oryginale. Henry Cavill… tak właśnie widziałem wiedźmina kiedy czytałem książki! Na kolana psubraty! O matko.... tyle czekałem i się doczekałem!

9

Snake napisał/a:

No dobra, wczoraj obejrzałem zakończenie sagi Star Wars, a po powrocie z kina i przez dzisiejszy dzień pierwszy sezon Wiedźmina wg Netflix. Jestem na kolanach. Na koniec popłakałem się tak jak w książkowym oryginale. Henry Cavill… tak właśnie widziałem wiedźmina kiedy czytałem książki! Na kolana psubraty! O matko.... tyle czekałem i się doczekałem!

Ja póki co widziałem tylko pierwszy odcinek. Na kolanach nie jestem. Zobaczymy jak będzie dalej. Henry Cavill mi też pasuje do roli. Żebrowski mnie wcale nie zachwycał. Sceny walk są świetne. Sceny batalistyczne słabe. "Zbroje" Nilfgardu to naprawdę jakiś żart. Kto coś takiego zaprojektował ?

10

Misinx napisał/a:

"Zbroje" Nilfgardu to naprawdę jakiś żart. Kto coś takiego zaprojektował ?

Licentia poetica, to zmyślony świat więc można poszaleć wink Przynajmniej wyglądają na w pełni funkcjonalne. Pamiętam jedną z lepszych ekranizacji legend arturiańskich, gdzieś sprzed ponad 30 lat. Film był super, mroczny klimat, tylko goście latali w nakoksowanych mutacjach późnośredniowiecznej, pełnej zbroi płytowej. Na dodatek tak przebajerowanych, że na pierwszy rzut oka było widać, że trudno sobie wyobrażać realną walkę przy ich użyciu. Ale były efektowne! Tyle, że jak wspomniałem zbroje przedstawiały wariację na temat XV wiecznego uzbrojenia ochronnego, a król Artur z swoimi kolesiami jeżeli hasał po lasach Brytanii, to tak w okolicach V-VII wieku, czyli jakby tysiąc lat wcześniej wink
Jestem zresztą na bieżąco z oglądaniem kultowego serialu Netflixa tj. Wikingów. Tu już nie ma zmiłuj się, serial opiera się na postaciach i realiach  historycznych, a akcja toczy się w IX wieku. I za każdym razem jak widzę saskich rycerzy w wariacji późnośredniowiecznych morionów, to wzdycham... Ale kto wie, może scenografowie lepiej odrobili lekcję i #takbyło wink

Misinx napisał/a:

Sceny batalistyczne słabe.

W pierwszym odcinku jedna prawdziwa, czyli bitwa pod Chociebużem. Typowa, średniowieczna nawalanka. Nie czepiałbym się wink Wiesz, w Wikingach masz epickie bitwy i oblężenia przy udziale 30-40 wojów tongue Tu porównywać trzeba z porównywalnym. W serialu Gra o tron batalistyka była moim zdaniem na niższym poziomie niż to co do tej pory obejrzałem w Wiedźminie, a obejrzałem już cały pierwszy sezon. I piszę to porównując wszystkie sezony GoT, bo w pierwszych sezonach batalistyka była głównie na zasadzie: panie, przybył goniec! Odbyła się wielka bitwa, przegraliśmy! lol

Przeczytałem trochę komentarzy na temat pierwszego sezonu Wiedźmina widzę więc, że wielu ludzi się nie zadowoli. Że chaotyczny i pogmatwany. Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Wiedźmin jako literacka całość, to opowieść o trio: Geralt, Ciri, Yennefer. Pierwszy sezon wprowadza w historię tych postaci, przeskakując nawet ze sceny na sceną o kilkadziesiąt lat. Moim zdaniem zgrabnie i w dodatku opiera się to na kilku kultowych, pierwszych opowiadaniach o Wiedźminie. Pierwszy sezon daje bazę do właściwej historii, która jak mam nadzieję będzie wypełniać wiele kolejnych sezonów.

11

Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:

"Zbroje" Nilfgardu to naprawdę jakiś żart. Kto coś takiego zaprojektował ?

Licentia poetica, to zmyślony świat więc można poszaleć wink Przynajmniej wyglądają na w pełni funkcjonalne. Pamiętam jedną z lepszych ekranizacji legend arturiańskich, gdzieś sprzed ponad 30 lat. Film był super, mroczny klimat, tylko goście latali w nakoksowanych mutacjach późnośredniowiecznej, pełnej zbroi płytowej. Na dodatek tak przebajerowanych, że na pierwszy rzut oka było widać, że trudno sobie wyobrażać realną walkę przy ich użyciu. Ale były efektowne! Tyle, że jak wspomniałem zbroje przedstawiały wariację na temat XV wiecznego uzbrojenia ochronnego, a król Artur z swoimi kolesiami jeżeli hasał po lasach Brytanii, to tak w okolicach V-VII wieku, czyli jakby tysiąc lat wcześniej wink
Jestem zresztą na bieżąco z oglądaniem kultowego serialu Netflixa tj. Wikingów. Tu już nie ma zmiłuj się, serial opiera się na postaciach i realiach  historycznych, a akcja toczy się w IX wieku. I za każdym razem jak widzę saskich rycerzy w wariacji późnośredniowiecznych morionów, to wzdycham... Ale kto wie, może scenografowie lepiej odrobili lekcję i #takbyło wink

Misinx napisał/a:

Sceny batalistyczne słabe.

W pierwszym odcinku jedna prawdziwa, czyli bitwa pod Chociebużem. Typowa, średniowieczna nawalanka. Nie czepiałbym się wink Wiesz, w Wikingach masz epickie bitwy i oblężenia przy udziale 30-40 wojów tongue Tu porównywać trzeba z porównywalnym. W serialu Gra o tron batalistyka była moim zdaniem na niższym poziomie niż to co do tej pory obejrzałem w Wiedźminie, a obejrzałem już cały pierwszy sezon. I piszę to porównując wszystkie sezony GoT, bo w pierwszych sezonach batalistyka była głównie na zasadzie: panie, przybył goniec! Odbyła się wielka bitwa, przegraliśmy! lol

Przeczytałem trochę komentarzy na temat pierwszego sezonu Wiedźmina widzę więc, że wielu ludzi się nie zadowoli. Że chaotyczny i pogmatwany. Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Wiedźmin jako literacka całość, to opowieść o trio: Geralt, Ciri, Yennefer. Pierwszy sezon wprowadza w historię tych postaci, przeskakując nawet ze sceny na sceną o kilkadziesiąt lat. Moim zdaniem zgrabnie i w dodatku opiera się to na kilku kultowych, pierwszych opowiadaniach o Wiedźminie. Pierwszy sezon daje bazę do właściwej historii, która jak mam nadzieję będzie wypełniać wiele kolejnych sezonów.

Wiem o którym filmie mówisz. "Excalibur" z 1981 roku. Też mi się podobał.

Mówiąc o scenach batalistycznych miałem na myśli CGI, które mi przypomina to co było w "Powrocie króla", a to było już 15 lat temu.

12

Misinx napisał/a:

O właśnie! Najbardziej klimatyczny film o królu Arturze ever mimo tego co napisałem wink

Misinx napisał/a:

Mówiąc o scenach batalistycznych miałem na myśli CGI, które mi przypomina to co było w "Powrocie króla", a to było już 15 lat temu.

Pamiętaj, że to tylko serial telewizyjny. Ze sporym budżetem na start ale bez przesady. Tak jak w Grze o tron, gdzie pierwsze dwa sezony, to była bida z nędzą jeśli chodzi o efekty i batalistykę. Właśnie ze względu na budżet. Dopiero jak serial zaczął żreć i powiększono budżet w kolejnych sezonach się rozkręcili. Ja mam w tej kwestii zresztą dość prosty wskaźnik. Jak mnie nie razi na pierwszy rzut oka, to znaczy, że jest akceptowalnie. Bestiariusz świata wiedźmińskiego jest jak dla mnie pokazany spoko.
Co więcej uważam, że jest dobrze, bo oglądając pierwszy sezon w ogóle prawie o tym nie myślałem. Nie porównywałem serialu z literackim wzorem, a wychowałem się na Sapkowskim. Pamiętam jeszcze to pierwsze opowiadanie w Fantastyce. Zaczytywałem się Wiedźminem wielokrotnie i wszedłem w serial jak w masło.
Zupełnie inaczej niż w Grze o tron. Tam ciężko mi było oglądać serial po lekturze książek. Tak naprawdę przyjemność sprawiły mi dopiero te sezony, na które nie było już literackiego pierwowzoru.

13

Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:

O właśnie! Najbardziej klimatyczny film o królu Arturze ever mimo tego co napisałem wink

Misinx napisał/a:

Pamiętaj, że to tylko serial telewizyjny. Ze sporym budżetem na start ale bez przesady. Tak jak w Grze o tron, gdzie pierwsze dwa sezony, to była bida z nędzą jeśli chodzi o efekty i batalistykę. Właśnie ze względu na budżet. Dopiero jak serial zaczął żreć i powiększono budżet w kolejnych sezonach się rozkręcili. Ja mam w tej kwestii zresztą dość prosty wskaźnik. Jak mnie nie razi na pierwszy rzut oka, to znaczy, że jest akceptowalnie. Bestiariusz świata wiedźmińskiego jest jak dla mnie pokazany spoko.
Co więcej uważam, że jest dobrze, bo oglądając pierwszy sezon w ogóle prawie o tym nie myślałem. Nie porównywałem serialu z literackim wzorem, a wychowałem się na Sapkowskim. Pamiętam jeszcze to pierwsze opowiadanie w Fantastyce. Zaczytywałem się Wiedźminem wielokrotnie i wszedłem w serial jak w masło.
Zupełnie inaczej niż w Grze o tron. Tam ciężko mi było oglądać serial po lekturze książek. Tak naprawdę przyjemność sprawiły mi dopiero te sezony, na które nie było już literackiego pierwowzoru.

Właśnie obejrzałem drugi odcinek i jest ok. Oglądam dalej.
Ja sagę Wiedźmina przeczytałem pierwszy raz dopiero w tym roku. Podobała mi się, ale cholernie nie wkurzyło zakończenie. Totalny WTF !! Mam nadzieję, że w serialu przerobią to i wymyślą coś lepszego.

14 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-12-23 20:53:41)

Misinx napisał/a:

Ja sagę Wiedźmina przeczytałem pierwszy raz dopiero w tym roku. Podobała mi się, ale cholernie nie wkurzyło zakończenie. Totalny WTF !!

Więc wiesz czemu przywołałem Excalibura i ogólnie legendy arturiańskie wink

Misinx napisał/a:

Mam nadzieję, że w serialu przerobią to i wymyślą coś lepszego.

Ja wręcz przeciwnie. Kiedyś długo nad tym myślałem i wyszło, że inaczej nie da rady. Wiedźmin na emeryturze bawiący wnuki? Ej no... Wiedźmin odjeżdża w siną dal, dalej rąbiąc potwory? Bez sensu po całej sadze. Wiedźmin definitywnie ukatrupiony? Nie zarzyna się definitywnie kury znoszącej złote jaja tongue Więc jest jak jest, a przede wszystkim jest nadzieja.

Odnośnie zakończenia sagi Star Wars. Wyszło mi, że z nowej trylogii najfajniejszy był Ben Solo. Tylko on miał ładunek starych SW. Co do całej reszty zabrakło mi tej ikry ze starych Star Wars. Paradoksalnie najbardziej starwarsowy jest poboczny Łotr 1. Żal, że cała nowa trylogia nie jest jak Łotr 1.

Ps. Tak na marginesie efektów specjalnych. Okazuje się, że twórcy polskiego serialu o Wiedźminie wiedzieli jak wygląda smok, a ci od Netflixa, podobnie jak twórcy ekranizacji Gry o tron nie bardzo kojarzą co to smok tongue

15

Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:

Ja sagę Wiedźmina przeczytałem pierwszy raz dopiero w tym roku. Podobała mi się, ale cholernie nie wkurzyło zakończenie. Totalny WTF !!

Więc wiesz czemu przywołałem Excalibura i ogólnie legendy arturiańskie wink

Misinx napisał/a:

Mam nadzieję, że w serialu przerobią to i wymyślą coś lepszego.

Ja wręcz przeciwnie. Kiedyś długo nad tym myślałem i wyszło, że inaczej nie da rady. Wiedźmin na emeryturze bawiący wnuki? Ej no... Wiedźmin odjeżdża w siną dal, dalej rąbiąc potwory? Bez sensu po całej sadze. Wiedźmin definitywnie ukatrupiony? Nie zarzyna się definitywnie kury znoszącej złote jaja tongue Więc jest jak jest, a przede wszystkim jest nadzieja.

Odnośnie zakończenia sagi Star Wars. Wyszło mi, że z nowej trylogii najfajniejszy był Ben Solo. Tylko on miał ładunek starych SW. Co do całej reszty zabrakło mi tej ikry ze starych Star Wars. Paradoksalnie najbardziej starwarsowy jest poboczny Łotr 1. Żal, że cała nowa trylogia nie jest jak Łotr 1.

Ps. Tak na marginesie efektów specjalnych. Okazuje się, że twórcy polskiego serialu o Wiedźminie wiedzieli jak wygląda smok, a ci od Netflixa, podobnie jak twórcy ekranizacji Gry o tron nie bardzo kojarzą co to smok tongue

W najnowszej trylogii można się czepiać fabuły, bo faktycznie moim zdaniem przekombinowali. Do ostatniego trailera myślałem, że informacja o powrocie Imperatora to fejk, wrzutka zrobiona na zmylenie, a okazała się prawdziwa. No niech będzie. Wiem, że w uniwersum książkowym SW było już taki przypadek. W filmie nawet to nieźle pokazali. Ale już pomysł z tym, że Rey jest wnuczką Imperatora jest dla mnie kompletnie z dupy. Przez całą sagę nie ma ani zająknięcia, że Palpatine ma jakiegoś syna, a tu nagle w ostatnim odcinku wyskakuje "z kapelusza" historia o jakimś zbuntowanym synu. Bez sensu. Moim zdaniem można to było wymyślić lepiej. Były w necie różne koncepcje m.in. to, że Rey jest wnuczką Kenobi'ego. I to by było moim zdaniem lepsze rozwiązanie, niż to co zapodali.
W sumie to w tej ostatniej trylogii przynajmniej są fajniejsze, lepiej napisane postaci w porównaniu z prequelami, w których wszyscy byli sztywniaccy i nadęci, sztuczni jak tło na green screenie.

16 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-12-24 10:28:52)

Co do zmartwychwstania Palpatine - była to jedna z teorii, choć szerzej występowała myśl o jego klonach.
Rey wnuczką Palpatine - w rzeczy samej z dupy wzięte. Przynajmniej stricte w świecie filmowego SW.
Co do prequeli mam mieszane uczucia. Przez wielu odsądzane od czci i wiary. Dopóki nie było sequeli można było się z tym w wielu kwestiach zgodzić wink Teraz jednak uważam, że pod względem ładunku emocji biją na głowę sequele. Pojedynek Qui-Gona / Obi-Wana z Darthem Maulem + muzyka Williamsa; pojedynek Obi-Wana z Anakinem, narodzenie Dartha Vadera - nie ma czegoś porównywalnego w sequelach. Tylko Łotr 1 potrafił dorównać klimatem, finałowa bitwa z taranem korwetą, zdobycie rebelianckiego okrętu przez szturmowców imperialnych i krwawy pochód Dartha Vadera. To są klimaty, których zabrakło w sequelach albo nie dorównują.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Zakończenie Gwiezdnej Sagi (Spojlery !)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024