Kumulacja rocznika w szkołach - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Kumulacja rocznika w szkołach

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Kumulacja rocznika w szkołach

4 dni normalnych lekcji za nami.
Mam kilkoro licealistów w rodzinie i wśród znajomych i sprawa nie jest wesoła. Dziewczyna chciała do liceum, ale dostała się do technikum gastronomicznego. Tylko jeden dzień ma na 7:30, kończy 14:30 inne dni ma na 9:15 kończy po 15:00 i po 16:00. co jeszcze nie jest tak tragicznie, ale problem z dojazdem, bo dojeżdżała pociągiem 3 stacje i pociąg przyjeżdżał o 7:35 od stacji do 10min pieszo do szkoły, a teraz od stacji 25 min do szkoły

Drugi przypadek, dziewczyna w 2 klasie liceum, ale zrobili tyle klas pierwszych że jest ciasno na korytarzach na przerwie, niektórzy spóźniają się na lekcje bo była kolejka do WC. Rok temu jadła obiady w szkole, ale teraz nie ma już obiadów, bo stołówka przerobiona na salę lekcyjną.

Trzeci przypadek, chłopak 3 klasa liceum, zazwyczaj tworzyli 3 klasy pierwsze, teraz utworzyli 5 klas pierwszych, ale on jako 3-klasista także ma utrudnienia, bo przez 2 lata chodził na lekcje na 8:00 ewentualnie na 8:50 teraz przesunęli dzwonki i pierwszy jest na 7:45 a on chodzi na 9:35 lub 11:25 i kończy o 17:55 najpóźniej

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kumulacja rocznika w szkołach

Siatka godzin dla 1 klasy LO to 30 godzin tygodniowo czyli 6 godzin dzieenie. Czyli zaczyna o 8 a koncxy 13:30, lub zaczyna o 9:30 a konczy o 15:00. Wedlug opisu powyzej dziecko ma 35 godzin tygodniowo, o 5 powyzej programu. Jakies zajecia wyrownawcze, czy codziennie po lekcjach godzine włóczy sie po miescie?

3 Ostatnio edytowany przez JoannaJ505 (2019-09-07 23:20:04)

może jakieś dłuższe przerwy są przewidziane ? a może gdy kończy o 17:55 to przychodzi na 14:30 lub jakieś luki w planie lekcji są przewidziane ? albo inne warianty, że jakiegoś dnia 4 lekcje, a innego 8 lekcji ?

4

Kiedy ja chodzilam do Liceum Plastycznego to mielismy wiele godzin lekcji. Tak jak opisujesz. Dojezdzalam okolo pol godziny w jedna strone i piechota 15 minut z przystanku. Czasami wychodzilam jak bylo ciemno i wracalam jak bylo ciemno.

5

Kiedys w LO  w programie była plastyka, technika, przysposobienie obronne. Teraz tych przedmiotow nie ma. Z dawnych lat pamietam, ze byly dni gdzie bylo 7 lekcji, ale nie bylo dnia by bylo 5 lekcji. Mlodziez teraz taka wydelikacona. Jak sobie dadza rade w zyciu gdy przyjdzie im praciwac w trybue 12/24, dojezdzac do pracy na 6 rano lub pracowac na nocna zmianę. O odchudzonym programie nauczania nie wspomne. Mam w domu ksiazki do matematyki z lat 90 tych. Zadania z klas 5-7 sa nie do rozwiazania przez obecnych uczniow 2 klasy LO.

6

foggy napisał/a:

Kiedys w LO  w programie była plastyka, technika, przysposobienie obronne. Teraz tych przedmiotow nie ma. Z dawnych lat pamietam, ze byly dni gdzie bylo 7 lekcji, ale nie bylo dnia by bylo 5 lekcji. Mlodziez teraz taka wydelikacona. Jak sobie dadza rade w zyciu gdy przyjdzie im praciwac w trybue 12/24, dojezdzac do pracy na 6 rano lub pracowac na nocna zmianę. O odchudzonym programie nauczania nie wspomne. Mam w domu ksiazki do matematyki z lat 90 tych. Zadania z klas 5-7 sa nie do rozwiazania przez obecnych uczniow 2 klasy LO.

Musze powiedziec, ze nigdy nie bylo mi tak ciezko, tak nudno i tak meczaco jak w szkole od podstawowej do konca liceum.
Cala kolejna edukacja i praca byly dla mnie duzo latwiejsze. Mialam kilka razy prace meczaca podobnie do takiej szkoly, ale rzucilam ta prace po kilku dniach. Nie lubie roboty, ktora jest bez sensu i przemeczania sie. Mialam tez taki czas kiedy umylam zeby balsamem do ciala bo uczylam sie i pracowalam w dwoch innych miejscach. Jednak to bylo nie meczace zmeczenie. Cialo bylo zmeczone, a rozum nadal ciekawy.
Moze to nie tylko chodzi, ze tacy delikatni. Moze szkola jest po prostu nudna? Mi sie nudzila nawet historia w liceum, a jest to jedna z moich pasji.

7

Dla mnie zajęcia do 18 to coś zupełnie naturalnego.
Uczyłam się we Francji, gdzie godzina lekcyjna to 55 minut, przerwy 15-minutowe tylko 2 razy w ciągu dnia, oraz jedna przerwa 55-minutowa na zjedzenie obiadu.
Tam mało kiedy kończyłam lekcje wcześniej, niż o 18.

Oczywiście, każdy by chciał mieć jak najwięcej wolnego czasu...

8 Ostatnio edytowany przez czekoladazfigami (2019-09-08 16:08:37)

Jak chodziłam do liceum to były klasy od a do j w normalnym roczniku. Czasami miałam też na popołudnie. Miałam czas na dodatkowe języki i inne zajęcia. Licealista to prawie dorosły człowiek, nie trzeba go pilnować żeby zjadł czy odrobił lekcje...

9

Moja córka chodzi do liceum, 1 klasa, nie kończy przed 17. Co ona ma powiedziec? Jak się uczyć? Zawsze jest ktoś, kto ma gorzej.

10

samotnax4 napisał/a:

Moja córka chodzi do liceum, 1 klasa, nie kończy przed 17. Co ona ma powiedziec? Jak się uczyć? Zawsze jest ktoś, kto ma gorzej.

Ale dalej w zyciu bedzie trudniej. Ilez to razy na studiach konczylem nauke o 3 rano by o 6:30 wstac. Natomiast w LO nie musiałem sie uczyc. Materiał w LO byl na tyle prosty ze wystarczyła obecnosc na lekcji plus orace domowe odribione by tą srednia powyzej 4 utrzymac. Moze teraz mlodziez ma za duzo rozpraszacy a na lekcjach bawi sie snartfonami pod ławką.

11

Już widzę ten ból, jak trzeba będzie iść na 8-12 godzin do pracy...

12

Prace domowa powinni po prostu usunac. W Wielkiej Brytanii mieli tak wlasnie zrobic.
Co do materialu w liceum to tez wydawal mi sie prosty. Do szkoly nie chodzilam prawie nigdy, pracy domowej nie odrabialam wcale jednak material ogarnialam bez uczenia sie. Nie kazdy jednak ma swietna pamiec i byly tez osoby, ktore uczyly sie bardzo duzo i nic z tego nie wychodzilo. Liceum to jest taki czas, ze powinno sie wybierac co sie chce robic podobnie jak w Zjednoczonym Krolestwie. Egzaminy A-levels sa trudniejsze od matury i na jeden przedmiot przypada kilka egzaminow, ale w wybranych tematach.
Ludzie zawsze sie martwili, ze nie bede miala etyki pracy i dyscypliny z powodu mojego podejscia do szkoly. Rzeczywiscie nigdy nie nauczylam sie wykonywac pracy, ktorej nie lubie.

13

A nie uwazasz ze ci ktorzy uczyli sie wiele a nie mieli dobrych ocen po prosy zle wybrali szkołe, albo zostali zmuszeni przez rodzicow do takiego wyboru. 30 lat temu liceum wybierało 20% uczniow 8 klasy, teraz 60%. Myslisz, ze tamte roczniki byly glupsze a te sa zdolniejsz czy tez obecni rodzice stali sie zbyt ambitni. Najpiere słabe i przecietne osoby ida do liceum, potem do prywatnej wyzszej szkoły a potem jest płacz, ze Polska ich nie docenia i trzeba emigrowac. Chciałabys byc operowana prze lekarza co medycyne ledwo skonczyl, albo leciec ze słabym pilotem. Powinno sie powrocic do egzaminow do LO, przyjmować góra 20 % rocznika, tych faktycznie najlepszych  nie tych ktorzy mają rodzicow z przerostem ambicji.

14

foggy napisał/a:

A nie uwazasz ze ci ktorzy uczyli sie wiele a nie mieli dobrych ocen po prosy zle wybrali szkołe, albo zostali zmuszeni przez rodzicow do takiego wyboru. 30 lat temu liceum wybierało 20% uczniow 8 klasy, teraz 60%. Myslisz, ze tamte roczniki byly glupsze a te sa zdolniejsz czy tez obecni rodzice stali sie zbyt ambitni. Najpiere słabe i przecietne osoby ida do liceum, potem do prywatnej wyzszej szkoły a potem jest płacz, ze Polska ich nie docenia i trzeba emigrowac. Chciałabys byc operowana prze lekarza co medycyne ledwo skonczyl, albo leciec ze słabym pilotem. Powinno sie powrocic do egzaminow do LO, przyjmować góra 20 % rocznika, tych faktycznie najlepszych  nie tych ktorzy mają rodzicow z przerostem ambicji.

Oj, tak! Tutaj sie zgadzam, ze ludzie na sile ida do szkoly. I to juz od dawna tak sie dzieje, ze wiele osob szlo do liceum, a pozniej studiowac pedagogike.

15

foggy napisał/a:

Siatka godzin dla 1 klasy LO to 30 godzin tygodniowo czyli 6 godzin dzieenie. Czyli zaczyna o 8 a koncxy 13:30, lub zaczyna o 9:30 a konczy o 15:00. Wedlug opisu powyzej dziecko ma 35 godzin tygodniowo, o 5 powyzej programu. Jakies zajecia wyrownawcze, czy codziennie po lekcjach godzine włóczy sie po miescie?

Czytałam wątek wcześniej i postanowiłam zapytać brata, który właśnie rozpoczął naukę w pierwszej klasie LO ile ma w tyg godzin lekcyjnych nauki i okazuje się, że...35 (1x6+3x7+1x8) bez żadnych zajęć wyrównawczych i bez włóczenia się po lekcjach.
Zatem masz jakieś niewłaściwe dane foggy, albo ktoś Cię wkręca :-P

Poza tym brat się dostał do LO, którego chciał, codziennie zaczyna lekcje o 8 rano i kończy w porze obiadowej, więc w jego przypadku tragedii nie ma, ale współczuję tym, co tyle szczęścia nie mieli.
W całym tym zamieszaniu na szczęście trafiło na roczniki o najmniejszej ilości urodzeń w najnowszej historii Polski.

16

MagdaLena1111 napisał/a:
foggy napisał/a:

Czytałam wątek wcześniej i postanowiłam zapytać brata, który właśnie rozpoczął naukę w pierwszej klasie LO ile ma w tyg godzin lekcyjnych nauki i okazuje się, że...35 (1x6+3x7+1x8) bez żadnych zajęć wyrównawczych i bez włóczenia się po lekcjach.
Zatem masz jakieś niewłaściwe dane foggy, albo ktoś Cię wkręca :-P

Poza tym brat się dostał do LO, którego chciał, codziennie zaczyna lekcje o 8 rano i kończy w porze obiadowej, więc w jego przypadku tragedii nie ma, ale współczuję tym, co tyle szczęścia nie mieli.
W całym tym zamieszaniu na szczęście trafiło na roczniki o najmniejszej ilości urodzeń w najnowszej historii Polski.

Siatka godzin dostepna na stronach ministerstwa. Religii nie wliczamy - to nie przedmiot dydatkyczny i nieobowiaxkowy.

17 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-09-10 15:43:34)

foggy napisał/a:

Siatka godzin dostepna na stronach ministerstwa. Religii nie wliczamy - to nie przedmiot dydatkyczny i nieobowiaxkowy.

Siatka godzin publikowana przez MEN zawiera program podstawowy, który w tej chwili może realizuje jeszcze tylko LO w mniejszych miejscowościach. W większości liceów klasy są profilowane i mają zwiększoną ilość przedmiotów z zakresu profilu/specjalizacji.

foggy napisał/a:

30 lat temu liceum wybierało 20% uczniow 8 klasy, teraz 60%. Myslisz, ze tamte roczniki byly glupsze a te sa zdolniejsz czy tez obecni rodzice stali sie zbyt ambitni. Najpiere słabe i przecietne osoby ida do liceum, potem do prywatnej wyzszej szkoły a potem jest płacz, ze Polska ich nie docenia i trzeba emigrowac. Chciałabys byc operowana prze lekarza co medycyne ledwo skonczyl, albo leciec ze słabym pilotem. Powinno sie powrocic do egzaminow do LO, przyjmować góra 20 % rocznika, tych faktycznie najlepszych  nie tych ktorzy mają rodzicow z przerostem ambicji.

30 lat temu szkoły ponadpodstawowe były często po prostu ostatnim etapem edukacji dla młodego człowieka, a teraz mało kto nie idzie na studia, więc dla wielu bez sensu jest wybór szkoły branżowej z tego powodu a nie dlatego, że tamte roczniki były głupsze.
Poza tym ile jest prywatnych szkół wyższych, że tak przyjmują dziesiątki albo setki tysięcy mniej zdolnych?

18

Cóż, powielamy błedy z usa, tam to nazywają 'bańką edukacyjną'. Poza politechnika, prawem, mrdycyna i moze 3 kierunkami reszta kształcenia wyzszego jest hobbystyczna. Magister kulturologii i 100.000 innych corocznie. Zaspokajanie pustego ego rodzicow  by dziecko miało mgr przed nazwiskiem i przedłuzanie beztroskiej mlodosci na koszt rodzicow. Ale kto niby zabroni. Robota czeka dla tzw. blue collar a nie dla white collar.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Kumulacja rocznika w szkołach

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024