Odstawione tabletki antykoncepcyjne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Odstawione tabletki antykoncepcyjne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Odstawione tabletki antykoncepcyjne

Cześć! Od 7 lat partnerka stosowała tabletki antykoncepcyjne. W tym czasie współżyliśmy bez dodatkowego zabezpieczenia. Obecnie doszliśmy do wniosku, że w trosce o jej zdrowie warto odstawić tabletki. Wiem, pachnie to trochę hipokryzją że pomyśleliśmy o tym po tak długim czasie stosowania, ale lepiej późno niż później. Wróciliśmy więc do prezerwatywy. Nadal jest miło, jednak mam problem. Odczucia bez "gumki" były znacznie lepsze, niż w niej. Stąd pytanie do Was, drogie Panie, jakie są inne, alternatywne metody antykoncepcji które stosujecie, które nie będą oddziaływały na partnerkę i gospodarkę hormonalną jej organizmu, a jednocześnie pozwolą utrzymać dotychczasowy "standard"? wink

Z góry zaznaczam - nie chodzi mi o przymuszanie partnerki do tej, czy innej metody antykoncepcji. Chciałbym poznać alternatywne sposoby.

Nie mamy dzieci, chcemy mieć je w przyszłości.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Odstawione tabletki antykoncepcyjne

Nie ma.
Zabezpieczyć się możesz hormonalnie albo mechanicznie. Są ueszcze prezerwatywy dla kobiet.

Czy Twoja partnerka miała jakieś problemy przy tabletkach, że zdecydowaliście się je odstawić? Może krążek by jej się spodobał?

3 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-06-16 12:58:04)

Jest zastrzyk hormonalny co 3 miesiące, jest implant, jest spirala, są krążki antykoncepcyjne, plastry...

Jeśli planujecie dzieci, to spirala odpada.
Najlepiej odwiedzić ginekologa, zrobić odpowiednie badania i dobrać z lekarzem odpowiednią antykoncepcję.

Lady Loka napisał/a:

Czy Twoja partnerka miała jakieś problemy przy tabletkach, że zdecydowaliście się je odstawić? Może krążek by jej się spodobał?

Nie miała żadnych negatywnych objawów, zwyciężył strach przed bardziej dalekosiężnymi skutkami ubocznymi, które mogą pojawić się kiedyś w przyszłości po tak długim stosowaniu tabletek.

Stąd pytanie o inne, niehormonalne metody antykoncepcji.

5

Jest jeszcze wazektomia dla Ciebie.

Cyngli napisał/a:

Jest jeszcze wazektomia dla Ciebie.

Oczywiście, na pewno przejdę w przyszłości ten zabieg, jednak z uwagi na wysokie ryzyko jego nieodwracalności dopiero po narodzinach Potomka smile

7

Moim zdaniem nie macie wyjścia za bardzo. Pozostają gumki albo spirala (ale tej raczej nikt nie założy kobiecie, która chce mieć dzieci w przyszłości i jeszcze nie rodziła).

Ja bym została przy pigułkach. Brałam Levomine mini, obecnie Atywię. Jest wszystko ok. Badam się regularnie. Mimo, że już mam dziecko, nie chcę się zgodzić na spiralę. To ciało obce w moim ciele, zniechęca mnie to i przeraża. Najchętniej bym się podwiązała.

Cyngli napisał/a:

Moim zdaniem nie macie wyjścia za bardzo. Pozostają gumki albo spirala (ale tej raczej nikt nie założy kobiecie, która chce mieć dzieci w przyszłości i jeszcze nie rodziła).

Ja bym została przy pigułkach. Brałam Levomine mini, obecnie Atywię. Jest wszystko ok. Badam się regularnie. Mimo, że już mam dziecko, nie chcę się zgodzić na spiralę. To ciało obce w moim ciele, zniechęca mnie to i przeraża. Najchętniej bym się podwiązała.

Dzięki za informacje. Z czystej ciekawości - mogę zapytać jak długo przyjmujesz tabletki?

9

alternatywnysposob napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Dzięki za informacje. Z czystej ciekawości - mogę zapytać jak długo przyjmujesz tabletki?

Zaczęłam jakoś, gdy mój syn miał rok. To już będzie ok 5 lat.

10

Cyngli napisał/a:

Jest zastrzyk hormonalny co 3 miesiące, jest implant, jest spirala, są krążki antykoncepcyjne, plastry...

Jeśli planujecie dzieci, to spirala odpada.
Najlepiej odwiedzić ginekologa, zrobić odpowiednie badania i dobrać z lekarzem odpowiednią antykoncepcję.

Całkowicie się zgadzam. Niech partnerka uda się do lekarza i z nim porozmawia o różnych metodach i na podstawie własnych preferencji oraz zdrowia - to NAJWAŻNIEJSZE - wybierze metodę odpowiednią dla siebie.
Co do badań, to ważne są te z krwi - morfologia, krzepliwość, hormony oraz genetyczne w kierunku tworzenia się zakrzepów (czynnik V leiden, gen protrombiny). Przy hormonach warto się przebadać pod tym kątem, gdyż ryzyko zakrzepicy rośnie przy ich przyjmowaniu.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Odstawione tabletki antykoncepcyjne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024