Priscilla napisał/a:Bardzo lubisz innych pouczać i krytykować, ale może warto byłoby jednak zacząć od siebie? Moje uwagi do tego krótkiego fragmentu pierwszego posta: pierwsze zdanie powinien kończyć znak zapytania, stwierdzenie "dla mnie bardziej się podoba" jest niepoprawne, mało tego, brzmi tak, że aż zgrzyta w zębach.
Gojka mam rację - emotikony w słowie pisanym, kiedy nie widzimy twarzy rozmówcy, nie słyszymy tonu jego głosu, nie mamy możliwości śledzić mowy ciała, wyrażają nasze emocje, których nie sposób przekazać inaczej. Pamiętajmy zresztą o zasadzie, że jeden obraz wart jest więcej niż tysiąc słów
.
I wreszcie na koniec - oczekujesz merytorycznej dyskusji, ale sam narzucasz jej pretensjonalny, gorzki ton, dlatego zauważ, że to co otrzymujesz, działa na zasadzie zwrotnej.
Edycja: A teraz i ja czekam na diagnozę
.
Z samej formy zdania przytoczonego w pierwszym akapicie, widać, że jest to pytanie. Często zdarza mi się opuszczać znak zapytania. Jeśli ktoś nawet tego nie dostrzeże, że to zdanie to pytanie, to nie warto żeby pisał odpowiedź. Zwłaszcza, że widać, że czepiają się moich błędów ci co merytorycznie nie mają nic do powiedzenia. Prosta selekcja na korektorów i myślicieli. U Gojki to stary numer na błędy, nie tylko wobec mnie, ale to osobowość narcystyczna to mnie w tym nic dziwnego, zawsze taka była. "dla mnie bardziej się podoba" przecież tu widać niepoprawioną zmianę myśli w trakcie pisania.
„Dla mnie lepsza jest” na zdanie „mnie bardziej się podoba” to mój częsty błąd. Edycja trwa tylko do 12, więc zauważony błąd nie jest do poprawienia później. To dla mnie duża wada forum ale nie ode mnie jest to zależne. Fakt, że na smutnym, umierającym forum, gdzie mało kto czyta posty, a ze zrozumieniem to prawie nikt, problem staje się nieistotny. Piszące tu kobiety nie potrzebują ode mnie uczyć się ortografii, ani moje błędy nie obniżą ich poziomu ortografii.
Stosując twoją metodę mógłbym spytać czemu informujesz Gojkę, że masz rację? „Gojka mam rację - emotikony w słowie pisanym”
Śmieszne jest, że tłumaczycie mi po co są emotikony/słoneczka. Tylko, że żadne emotikon na forum nie był mi potrzebny do zrozumienia emocji piszących. A ich nadmiar świadczy, że autor nie spotykał się za często z osobami potrafiącymi zrozumieć emocje innych i przeważnie to oznacza, że sam nie rozumie emocji innych. Wypowiedzi takich osób na temat ludzi są bardzo kiepskie.
Słowo słoneczka miało sprowokować Gojkę do reakcji. Ona daje się wodzić za nos. Ale ma okazję czymś się tam pochwalić. Teraz moją książką o kobietach. Tylko skąd wzięła tę informacje? Nie wie nikt.
Dalej. Nie oczekuję merytorycznej dyskusji ale swobodnej rozmowy.
Gdzie ja tak bardzo często pouczam i krytykuję? Proszę wskazać, zanim postawisz zarzut. A że tu kobiety są znerwicowane, po terapiach, załamaniach i depresjach to wszystko wyolbrzymiają.
Znam przypadek jak jedna z kobiet zachwala coś innym i na koniec pisze polecam. Druga rzuca się na nią, że jej się podniosła adrenalina i że polecać to może … w następnym zdaniu pisze, że jest z natury spokojną kobietą chyba, że ktoś jej nadepnie … Sama nie rozumie różnicy słowa polecam – zachwalam, ze słowem polecam- nakazuje, zlecam. Nie zrozumiała do końca, tylko to że inni czytają spowodowało, że rzuciła władczym tonem „dobra to koniec dyskusji o tym”. Nie było słoneczka, a i tak można jej ton rozpoznać.
Nie wiem czy narzucam jej (dyskusji) gorzki ton, ale na pewno nie narzekam, że do mnie wraca. Jeśli narzekam to raczej, że ta krytyka jest mało dowcipna, bez polotu, fantazji . Cygan dla towarzystwa dał się powiesić, a tu nudy jak makaron u cioci na imieninach. Ja tam nie mogę, bo to kobiece forum ale wam też nie wolno? Toż to niewola.
A dla czego od tych słów zacząłem? Tak żeby było ciekawiej, a ile miałyście okazji wylać pomyj na mnie przy okazji.
Ciekawe, że dla siebie oczekujecie szczególnej delikatność, a obce, nowe kobiety często traktujecie bezpardonowo.