reklamy bez sensu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

1

Temat: reklamy bez sensu

Już był chyba taki temat, ale nie sposób odnaleźć. smile
Obejrzałem reklamę dziś - przed chwilą.
Blok reklamowy wciąż trwa. smile

Lek na zaparcia.
Koleżanka cierpiącej poleca jej lek, który działa, jak motyle w brzuchu.

Czyli - zakochać się, to przez dwa-, trzy lata mieć nieustającą sraczkę?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: reklamy bez sensu
Excop napisał/a:

Lek na zaparcia.

lol
Przekichane.
Kiedy jeszcze miałam telewizję (bo nie mam od kilku lat), to czas reklamowy służył mi do wyjście do łazienki (nomen omen smile) lub na zrobienie kawy.

3

Ja już nie oczekuję w reklamach sensu, ani poczucia humoru, ani inteligencji... Już nie mam co do reklam złudzeń. zdecydowana większość zwyczajnie obraża inteligencje widza, pokazuje głupoty.

Pamiętam dawno reklamę papieru toaletowego, gdzie jakaś kobieta w ładnej bieliźnie hasała po domu wymachując wstęgą papieru, w takim romantycznym klimacie, jakaś muzyczka... tongue albo łopatologicznie: dzieciak siedzi na kiblu, zatyka nos "ale śmierdzi", a potem pokazany jest na ścianie minisprej, dzieciak pryska i żyli długo i szczęśliwie. big_smile

4

Excop napisał/a:

Już był chyba taki temat, ale nie sposób odnaleźć. smile
Obejrzałem reklamę dziś - przed chwilą.
Blok reklamowy wciąż trwa. smile

Lek na zaparcia.

smile
Jest "coś" na rzeczy... Może to zależy od stopnia zaawansowania tej "miłości"?
Ja sam, w przeszłości z czymś takim się spotkałem: zauroczona niewiasta w mojej obecności czuła "miłe swędzenie w brzuchu" (to te osławione motyle?), co ja nazywałem (w myślach) tylko chwilowymi problemami gastrycznymi... I fakt - Excop masz rację - po dwóch czy trzech latach te "dolegliwości" ustąpiły (motyle wyzdychały) a tym samym zakończył sie związek big_smile
Co prawa, dolegliwości nie były aż tak ...burzliwe, ale zawsze jednak... smile

5

CatLady napisał/a:

Ja już nie oczekuję w reklamach sensu, ani poczucia humoru, ani inteligencji...

ja też... nawet więcej, już mam świadomość, że w niedzielę rano jak jemy wspólnie późne śniadanie, to ryzykuję włączając TV - radosne panie z reklamy doradzają, jaki magiczny specyfik brać na zaparcia, czy inne sensacje w układzie pokarmowym.
Śmieszą mnie (chociaż w gruncie rzeczy to jakaś forma oszustwa, manipulacji, złudzenia) reklamy deweloperów - kiedyś osiedle nad kanałkiem zostało pokazane jako urokliwe osiedle nad wodą, po której pływają łabędzie (kaczki, bobry owszem, ale łabądków to tam nigdy nie widziałam, ani nie słyszałam, by kiedykolwiek występowały nad smródką), inne osiedle przy bardzo dużej ruchliwej ulicy - zaprezentowano z lotu ptaka, z perspektywy parku, więc na pierwszym planie mnóstwo zieleni. Zamówisz mieszkanie przez internet? Nie, pojedziesz i przerazisz się hałasem z ulicy, brakiem zieleni w bezpośrednim sąsiedztwie... i zostanie niesmak, czy inne niespodzianki też tak ładnie deweloper ukrył?

6

A mi się bardzo podobają reklamy piwa "Żubr". Bardzo fajna jest zawsze gra słów.
I zauważyłam, że temat reklamy zależy od kanału telewizyjnego i oczywiście od pory dnia. Wciągu dnia rzeczywiście dominują reklamy leków i suplementów diety, ale wieczorem zaczynają reklamować się handlarze samochodów czy odzieży marek z "wyższej półki" smile

7

Żubr ma jedne z niewielu fajnych reklam. Kiedyś jeszcze Redbull miał.

Zauważyłam też że w Polsce reklamuje się od groma leków/witamin/suplementów - multiwitaminy, leki na wątrobę, oczy, przeciwbólowe, na biegunkę, na zatwardzenie, maść na ból, syropy, pastylki, bóle gardła, migreny, skurcze, witaminy na serce - to jest wręcz przerażające. Dla porównania w UK prawie wcale.

8

Nie mogę sobie przypomnieć czy to był Renault czy Citroen, ale chyba Renault - samochód jedzie, hamując ostro zatrzymuje się na skraju przepaści i napis: 'Jeśli chodzi o hamulce to nasi konkurenci są daleko z przodu. big_smile To jedna z niewielu reklam, które mi się podobały.

9

CatLady napisał/a:

Żubr ma jedne z niewielu fajnych reklam...

Owszem, aczkolwiek jedna z nich (z tej serii) wzbudza we mnie odruch... To ta z tekstem: "żubr wraca" big_smile
Co do reklam - też zawsze ceniłem reklamy (czy to prasowe, radiowe czy telewizyjne) z polotem, "z jajem", z humorem. A mało takich niestety, bo większość jest sztywna, zachowawcza i w efekcie nudna, głupia (właśnie!) czy też irytująca... Reklamu środków przeciwbólowych z wizerunkiem ludzi ceirpiących ból - to już jest przegięcie... Czy środków uspokajających - z nerwowym, agresywnym i podniesionym tonem lektorki... Masakra. Szkoda, że zakończyła się zabawna seria reklam jednej z sieci (logo z robalem smile ) z gadającymi warzywami ("ananas uciekł z puszki") czy kiełbasą ("...bo one takie nadziane?"). Dobre i zabawne są też aktualne reklamy sieci sklepów (z płazem zielonym smile ) - zawsze mnie bawią: "wszystko znika na śniadanie...mieszkam sama" czy "serwis otwieracza do butelek". W zasadzie z tych reklam każda ma w sobie coś "z jajem". Swego czasu na jakimś kanale (nie pamiętam) był program "zakazane reklamy", gdzie faktycznie były prawdziwe perełki smile Z resztą - w necie można czasem wyszukać tego typu arcydzieła reklamowe...
Ale jak wspomniałem - większość klienteli w obawie o śmieszność, posądzenie o "niepoważne traktowanie klienta" mając do wyboru coś ciekawego, intrygującego i zabawnego ...wybiera sztywniarskie, nudne i nadymane formy. A efekt - wiadomy: albo irytują i odrzucają albo znikają w niepamięci potencjalnych klientów. Ja sam mając zbliżoną profesję nie raz zmagałem się z takimi klientami. Nie do przeskoczenia. Pamiętam klienta - duży producent okien PCV na południową Polskę. Projektowałem mu kampanię w prasie. Naczelne hasło reklamowe: "okno pokazuje co w domu panuje". Dostał kilka różnych wersji graficznych... Jedna z zaproponowanych pod wspomnianym hasłem zawierała okno od zewnątrz: ładne firaneczki i jakieś kwiaty na parapecie, a w głębi było widać jak ...mąż dusi żonę. Może i specyficzne poczucie humoru (właściwe mojej osobie)... Klient odrzucił a wybrał szablonową grafikę: parę zdjęć okien i detali + hasło. Szkoda...
Czasami z utęsknieniem czekam na jakąś reklamę (nie ważne czego), w której głosu użyczy jakaś ...sepleniąca, zacinająca się czy jąkająca osoba. Taka reklama - moim zdaniem - byłaby świetna big_smile

10

ha ha ha
no cóż tak to jest z ymi reklamami. Ale są też fajne - ostatnio podoba mi się ta z czekoladkami Wedla i "radość życia" smile

nissan miał też niezłą reklamę smile

12

Jak już o reklamie z dziedziny motoryzacji - stara, ale jakże ...ciekawa reklama smile

13

Jak związek ma ta pinda z reklamy, na którą faceci gapią się z samochodem? Jest mechanikiem i idzie w tych szpileczkach do warsztatu?
albo ta cycata, stara się zrobić sobie dobrze ocierając sutkiem o pas bezpieczeństwa?
Droga moderacjo - prosiłabym o usunięcie tych seksistowski reklama z kobiecego forum! tuż obok toczy się dyskusja o akcji "Me too" a w bieżącym temacie - kobieta jako przedmiot, zabawka dla facetów!

14 Ostatnio edytowany przez wotkacek (2017-10-25 18:42:39)

Averyl napisał/a:

Jak związek ma ta pinda z reklamy, na którą faceci gapią się z samochodem? Jest mechanikiem i idzie w tych szpileczkach do warsztatu?
albo ta cycata, stara się zrobić sobie dobrze ocierając sutkiem o pas bezpieczeństwa?
Droga moderacjo - prosiłabym o usunięcie tych seksistowski reklama z kobiecego forum! tuż obok toczy się dyskusja o akcji "Me too" a w bieżącym temacie - kobieta jako przedmiot, zabawka dla facetów!

Jezu, Averyl, wyluzuj... Trochę dystansu, please...
Jakie "seksistowskie"? Dżizes...
Żart sytuacyjny, zabawa skojarzeniami, uwypuklanie schematów zachowań - to jest tu przedstawione (przynajmniej w reklamie ode mnie). Z równym powodzeniem oburza Cie też pewnie reklama z gadającymi parówkami czy - klasyka - śpiewającym hamburgerem. No bo przecież parówki nie mówią, a burger nie ma nóg ani uszu big_smile A wszystko przez traktowanie wszystkiego w sposób dosłowny. To musi być uciążliwe chyba...
Skoro niedostatki poczucia humoru wywołują aż taką u Ciebie reakcję, że zarzucasz tu "traktowanie kobiet jak przedmiotu" (w tych zabawnych reklamach?), to proponuje też oprotestować cały wątek, w którym mężczyzna jest traktowany jako niekonieczny dodatek do penisa i jest postrzegany według kryterium ...jego długości/grubości big_smile Też można powiedzieć, że to wyjątkowo "seksistowski" temat obrażający mężczyzn i sprowadzający ich "wartość" do ...penisa. Czyli "też" uprzedmiotowujący... Ale mnie - mimo, że jestem mężczyzną - ten wątek aż tak nie rusza, bo chyba mam nadmiar ...dystansu i poczucia humoru smile
Dla ułatwienia: http://www.netkobiety.pl/t108268.html
Trochę więcej dystansu do siebie i poczucia humoru... smile

15 Ostatnio edytowany przez Averyl (2017-10-25 20:28:40)

wotkacek napisał/a:

Jezu, Averyl, wyluzuj... Trochę dystansu, please...
Jakie "seksistowskie"? Dżizes...

Siedzę sobie w pracy i oglądam babskie forum, na którym jakiś facet opublikował trzęsące się cycki (bez dźwięku - w tekście jest jakiś żart sytuacyjny?)... wiesz gdybym miała ochotę oglądać takie rzeczy, to weszłabym sobie na stronę z gołymi cyckami, proste?

Dobra - nie wiem, jaki jest żart sytuacyjny i nie mam ochoty wsłuchiwać się w reklamę, ale czy to nie jest pretekst, by pokazać kobietę jako obiekt seksualny i jako wytłumaczenie dodać niby jakiś żarcik.
Jedyna reklama jak mi przychodzi do głowy, gdzie przedstawia się faceta jak przedmiot - taką maszynkę do zarabiania (i to bardzo dużo trzeba sobie dopowiedzieć) - to była reklama, gdy kobieta wpuściła chyba kota do kuchni, ten ją zdemolował i zadowolona żona mówi do męża, że teraz to już musimy zrobić remont. Większość reklam pokazuje faceta jako bohatera domu, albo takiego wytwornego pana, który nawet jak ma problemy ze swoją potencją, to bierze tabletkę i dalej jest wyluzowany, no albo klasyka - zadowoleni chłopcy w czasie łomżingu, czy na planecie Warka. A baba - podnieca się, że może się realizować w kuchni gotując dla całej rodziny, czy piorąc, czy niańcząc swoje męża, który zachowuje się nieznośnie jak rozkapryszone dziecko.

Reklama jest skierowana do wszystkich, oglądają ją kobiety, dzieci, niepełnosprawni, kolorowi, ... i w tym kontekście jeśli ktoś decyduje się na żart, to nie powinien wyśmiewać się z potencjalnych odbiorców produktu. Co do twoje teorii - nie jem mięsa i jak widzę zadowolonego koguta, który jest taki szczęśliwy, że go zaraz zarżną i przerobią na pasztet to oburza mnie taka reklama. A ciebie śmieszą jakieś parówki, albo hamurgery? Mówią w tych reklamach, że hamburgery są robione z czerwonego mięsa - wpisanego na listę rakotwórczych substancji?

Jak w temacie - największą głupotę można ładnie zareklamować i jeszcze ludzie będą się cieszyć i zachwycać.

16

ooo, widzę, że wszędzie pojawia się nieśmiertelny dystans

17

Averyl napisał/a:

(...)

Ech...
Co prawda moja wczesniejsza wypowiedź dotyczyła reklamy przeze mnie wstawionej (toyoty), ale to i tak chyba bez znaczenia - była szowinistyczna, seksistowska i urągajaca kobietom smile
Ok, poddaję się. Masz rację, w sumie to każda reklama jest głupia i można w niej dostrzec w zasadzie wszystko, co najgorsze... Tak jak brak w aptekach plastrów w ciemnym kolorze był już dla kogoś przejawem...rasizmu. Każdy widzi to, czego szuka, czego chce, albo przeciwnie - dopatruje się by wyłuskać i rozdmuchać to, czego własnie nie chce - by móc wyrażać swe oburzenia, zgorszenie czy obrazę... W sumie te nieszczęsne parówki w reklamie były ...rodzaju żeńskiego przecież. Czysty seksizm, świński szowinizm - że też tego nie dostrzegłem... Tak, kazda reklama jest przepełniona szowinistycznymi przekazami. Nawet z pozoru zachowawcza, neutralna i bezpłciowa reklama banku - sam fakt, że w roli mądrego, informującego, wyjaśniającego "doradcy", lektora występuje mężczyzna dowodzi ni mniej ni wiecej, że mężczyźni są mądrzejsi od kobiet... No to już nie wiem. Prusakolep robiący onegdaj "karierę" w tv (lata 80/90) też zapewne zawierał seksistowskie przesłanie: to kobieta na samym poczatku reklamy głośno krzyczy z przerażenia, a na końcu rozbrzmiewa uspokajający, męski głos...

Czyli nie ma szans, by reklama była neutralna.
Co do wspomnianych reklam parówek czy tego hamburgera - mnie nie śmieszą i też nie jadam mięsa. Ale nie z obawy o raka - tylko dlatego, że mam świadomość, że przez to cierpią i giną nasi "bracia mniejsi". A czy mnie cieszą czy zachwycają? Nie, jedynie wydają się być niektóre interesujące i zawierające "zabawę słowem" świadczącą, iż są dziełem ludzi z pomysłem i dowcipem (sic!, przepraszam za seksistowskie słowo).
Sumując: ręce opadły mi jak płetwy i uzmysłowiłem sobie, że jestem zwykłym, męskim i świńskim szowinistą...
big_smile

18

Wyszło na to, że ty jesteś męską szowinistyczną świnią, a moja wypowiedź jest groteskowa?
Może patrzysz po męsku jak mój facet - tv włączone by coś szumiało w tle i nawet nie wie, co jest reklamowane, wyłącza swoją uwagę... a mnie męczy przedstawianie kobiet jako taniej domowej służby dla rodziny lub kociaka.
Ile razy widziałeś reklamę środków antykoncepcyjnych dla kobiet?
A dla facetów na potencję? A może jakiś przystojniak reklamujący zmywarkę? Wiem, to nie wina reklamy, tylko reklamodawców... kobiety nie mają takich potrzeb tongue
Skoro reklamy są głupie i nic z tym nie da się zrobić to może policzmy ile raz w bloku reklamowym pojawia się taki właśnie obraz kobiety?
Myślisz, że problemu nie ma? Że reklama rządzi się swoimi prawami i liczy się tylko skuteczność, by zapadała w pamięci?

19

Osobiście żadna reklama nie przykula mojej uwagi na dłużej.
Ogólnie nie cierpię reklam.

Jedynie jaka oglądam to jest blok reklamowy na Polsacie 6 grudnia gdzie pieniazki przeznaczone są na dzieci.

20

luc napisał/a:

[

Kiedy jeszcze miałam telewizję (bo nie mam od kilku lat), to czas reklamowy służył mi do wyjście do łazienki (nomen omen smile) lub na zrobienie kawy.

Mi nadal służy wink

21

I przy obecnej długości bloków reklamowych to nawet prysznic można wziąć big_smile

22 Ostatnio edytowany przez Swanen (2017-11-09 00:15:07)

Jest takie pasmo kanałów Discovery - kiedykolwiek tam zabłądzę to akurat reklama leci. Kiedy oni coś innego nadają to nie wiem smile

Jeszcze jedna reklama mi się przypomniała - dla mnie to już zahacza o sztukę. To staroć z lat 70-ych, kiedy Dior wprowadzał perfumy Dune (wydma).  Zdjęcie przedstawia fragment bardzo jasnej twarzy kobiety - to wypełnia cały kadr. Twarz jest bardzo szczupła z wystającymi kośćmi policzkowymi - wygląda to jak zapadająca się wydma a rzęsy jak trzcina wyginająca się od wiatru. Dodatkowo jest to w kolorycie wydmy i suchej rzadkiej roślinności wydmowej. Piękne, można znaleźć w internetach.

23

CatLady napisał/a:

I przy obecnej długości bloków reklamowych to nawet prysznic można wziąć big_smile

Mało tego, można zapomnieć, że w ogóle coś się oglądało big_smile.

Generalnie nie lubię reklam, zupełnie do mnie nie przemawiają, zwłaszcza te infantylne albo w jakikolwiek sposób przesadzone.

No i zastanawiam się czy naprawdę ma dla kogoś znaczenie, że w takim czy innym spocie wystąpiła znana postać i to jest własnie ten koronny argument, że reklama jest dla niego bardziej wiarygodna. Przecież trzeba być naiwnym, aby sądzić, że chodzi tu o coś innego niż pieniądze, zwykle duuuuże pieniądze.

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024