Witam. Stosuję od 3 miesięcy tabletki antykoncepcyjne Atywia. W niedzielę miałam jednodniową biegunkę, prawdopodobnie zaszkodziło mi coś dnia poprzedniego. Jestem w trakcie 3 tygodnia stosowania tabletek. O godzinie 22 zażyłam tabletkę, po 2 godzinach miałam znowu biegunkę, a więc zażyłam od razu dodatkową tabletkę z tego samego opakowania (nie posiadam dodatkowego). Po ok. 3 godzinach poczułam przelewanie się w brzuchu i ok. 3,5 godziny później znowu miałam potrzebę pójścia do toalety. Spanikowałam i postanowiłam przetrzymać do 4 godzin... chociaż zdaję sobie sprawę, że jest to śmieszne i niewiele mogło to pomóc. Nie chciałam brać 3 tabletki, bo wydaję mi się to głupotą. Ostatnio współżyłam chyba w czwartek, czyli 3 dni przed biegunką. Martwię się o zabezpieczenie wstecz, ponieważ w chwili obecnej zabezpieczam się dodatkową antykoncepcją i zamierzam do następnego opakowania, czyli 10 dni, czy wystarczy tydzień, czy jednak jeszcze dłużej do dwóch tygodni? Tutaj opinie są podzielone. Pytanie jest takie, po przeczytaniu ulotki miałam dwie opcje: albo zaprzestać brania tabletek i od razu zrobić przerwę albo dokończyć to opakowanie i nie robić przerwy. Z pierwszej opcji nie skorzystałam, bo za późno sobie to uświadomiłam, a z drugiej opcji nie chciałabym korzystać, bo raz jak nie zrobiłam przerwy między opakowaniami to czułam się przez miesiąc fatalnie. Czy w takim razie mogę zaryzykować i zabezpieczać się dodatkowo do następnego opakowania czy co według Was powinnam najlepiej zrobić? Są także podzielone opinie co do przeżywalności plemników. Jedni podają 72 godziny, inni, że nawet do tygodnia. Pewnie nie ma reguły, więc kobitki co począć?
2 2017-08-28 17:23:42 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-08-28 20:12:59)
ja biore [spam] ale ogolnie zasada jest raczej taka sama.. z ta przezywalnoscia plemnikow rozni ebywa. ja bym sie zabezpieczala przez tydzien gumka i nie zrobila przerwy tylko poszla z nastepnym opakowaniem i tez tydzien gumka (tak w razie czego) ale najlepiej to skonsultowac sie z lekarzem