Co zrobić z domem po zmarłych rodzicach? Patowa sytuacja... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Co zrobić z domem po zmarłych rodzicach? Patowa sytuacja...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Co zrobić z domem po zmarłych rodzicach? Patowa sytuacja...

Witam,

moi rodzice nie żyją już kilka lat. Dom odziedziczyłam ja i pięcioro mojego rodzeństwa. Pierwotnie zamysłem było, aby w domu osiadł najmłodszy z rodzeństwa, ale on ma dopiero 19 lat i nie pracuje. W tej chwili sytuacja wygląda tak, że dom stoi pusty od końca 2015r. i niszczeje. Wszyscy chcemy go sprzedać, ale dwóch najstarszych braci żyje z nami (i ze sobą nawzajem) w niezgodzie.

Wszyscy łożymy miesięcznie na opłaty za ten dom, co jest kompletnym bezsensem. Po zmarłym tacie został odziedziczony również samochód, który należało by zezłomować. W rzeczywistości jednak mamy związane ręce, bo z najstarszym bratem nie ma żadnego kontaktu, zawsze robi problemy.

Jak rozwiązać prawnie tę sytuację? Czy jest możliwe prawne wyegzekwowanie od najstarszego brata powzięcia jakichś czynności? Dodam, że czworo z nas jest zdania, że najlepiej byłoby sprzedać dom i z tych pieniędzy kupić mieszkanie dla najmłodszego z braci tak, aby miał w miarę godny start w dorosłe życie. Reszta z nas sobie poradzi w życiu, ale najbardziej nam szkoda młodego sad

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez lolek8080 (2017-07-29 19:18:58)

Odp: Co zrobić z domem po zmarłych rodzicach? Patowa sytuacja...

Jeśli nie możecie sie dogadac, to można wystąpić do sądu o zniesienie współwłasności. Sąd może nakazać podział fizyczny nieruchomości, może też przyznać jednemu z równoczesną spłatą pozostałych. W waszym przypadku gdzie współwłaścicieli jest wielu może być to faktycznie kłopotliwe.

Co do najmlodszego brata..., kazdy z Was może darować swoją część bratu wink Nie będzie tu podatku bo jesteście w pierwszej linii wink

3

lolek8080 napisał/a:

Jeśli nie możecie sie dogadac, to można wystąpić do sądu o zniesienie współwłasności. Sąd może nakazać podział fizyczny nieruchomości, może też przyznać jednemu z równoczesną spłatą pozostałych. W waszym przypadku gdzie współwłaścicieli jest wielu może być to faktycznie kłopotliwe.

Co do najmlodszego brata..., kazdy z Was może darować swoją część bratu wink Nie będzie tu podatku bo jesteście w pierwszej linii wink

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie ja, siostra i młodszy brat chcielibyśmy podarować swoją część bratu. Nie wiem jak dwójka pozostałych braci, ale oni nawet na wieść o tym, że młody zdał egzamin na prawo jazdy, powiedzieli, że teraz to najmłodszy niech sobie sam opłaca rachunki, "oni nie będą łożyć na dom jak brat sobie prawko zdaje". My chcieliśmy się zrzec spadku na rzecz najmłodszego od razu po śmierci rodziców, ale najmłodszy był wtedy niepełnoletni i kilka miesięcy trwało przysposabianie go przez moją siostrę. Ciekawa jestem, czy takie wystąpienie do sądu o zniesienie współwłasności jest płatne, choć na pewno tak... Ciekawe, ile to kosztuje...

4

Opłata to 1000 zł, chyba ze wniosek zawiera zgodny projekt zniesienia wspolwlasnosci to 300 zl. W tym przypadku 1000.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Co zrobić z domem po zmarłych rodzicach? Patowa sytuacja...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024