Jakie alimenty na 18-letnie dziecko? POMOCY! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jakie alimenty na 18-letnie dziecko? POMOCY!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Jakie alimenty na 18-letnie dziecko? POMOCY!

Jak w temacie. Mam 18 lat, dostaję 300 zł alimentów - planuję napisać wniosek do sądu o podwyższenie. Rodzice powinni w jednakowym stopniu utrzymywać dziecko ale w obecnej sytuacji to moja mama wydaje na mnie więcej pieniędzy, mieszkam właśnie z nią, to ona płaci rachunki, czynsz, kupuje podręczniki do szkoły i jedzenie, płaciła za moje korepetycje (320 zł)... do taty jeżdżę tylko na weekendy. Zastanawiam się o jaką wysokość alimentów może się starać osoba w moim wieku; od października zaczynam studia, nie będę mogła sama się utrzymać nawet jeśli będę mieć jakąś pracę - pieniędzy potrzebuję np. na zrobienie certyfikatu ze znajomości języka, na kurs kolejnego języka, którego chcę się nauczyć i po to, aby trochę odciążyć finansowo moją mamę. Tata ma zasądzone 300 zł (ostatnio przelewa na konto nawet mniej) płacił za dodatkowe zajęcia (chyba 120 zł) i oprócz tego nic od niego nie dostaje, w tym roku żadnych prezentów na święta ani na urodziny (jego druga córka oczywiście prezenty dostała) z tego co wiem zarabia jakieś 2000 zł ale oficjalnie ma chyba tą najniższą pensję.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jakie alimenty na 18-letnie dziecko? POMOCY!

300 zl? Przeciez to tyle co nic sad

3

Biorąc alimenty od ojca nie możesz pracować , ponieważ rodzice płacą za ciebie do puki się uczysz lub nie jesteś się w stanie sama utrzymać( chyba ,że praca na czarno) . Jeżeli udokumentujesz swoje zarobki nie dostaniesz nic. 300 zł to mała kwota, na pewno jak pójdziesz dostaniesz więcej 500- 600 zł , jednak sąd bierze pod uwagę możliwości zarobkowe ojca. Skoro zarabia najniższą krajową to i wysokich alimentów płacić nie może choćbyś robiła kurs na 3 językach jednocześnie.
Nie rozumiem tylko argumentacji z prezentami. Jesteś dorosłą osobą a ciągle liczysz na prezenty od rodziców jak małe dziecko?.

4

anicorek, jesteś pewna?

To tyczy się pracy ogólnie, jakiejkolwiek? Bo jeśli ktoś zarabia np 500 ziko miesięcznie, to ma tę pracę, ale nie można powiedzieć, że jest się w stanie utrzymać. ;>
Alimenty dostaję, a pracuję dorywczo od kilku lat (nie na czarno), studiuję. Chyba że źle Cię zrozumiałam po prostu. tongue

secondss, złóż wniosek o stypendium socjalne na uczelni, alimenty, trochę pracy - powinnaś dać radę. smile

5

Z tymi prezentami chodziło o to, że tata tłumaczy się, że pieniędzy nie ma a jednak miał na (no, można powiedzieć że dosyć drogi) prezent dla drugiego dziecka. Dorosła jestem, ale osoby w moim wieku nadal czasem dostają coś od rodziców wink - jasne, że nie oczekuje nie wiadomo czego.

Okej, dziękuję bardzo za odpowiedzi!

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jakie alimenty na 18-letnie dziecko? POMOCY!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024