Porady na smutki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Porady na smutki

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Porady na smutki

Witam,

Jakiś miesiąc temu złapał mnie wielki dół. Jestem nerwowa, izoluję się od ludzi, nie wierzę w siebie, generalnie czuję się beznadziejnie, zupełnie jak nie ja, nie czuję się sobą... W ubiegłym roku również z początkiem wiosny miałam podobne problemy i nastrój poprawił się dopiero w okolicach sierpnia..Macie jakieś sposoby na wygrzebanie się z dołka??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Porady na smutki

Aktualnie podłączyłam się pod kroplówką (raczę się drineczkiem) ale od tego tylko płakać mi się chce, aura na zewnątrz jest jakby kalką mojego nastroju..
Czy ktoś ma podobnie??

Hej. Miałam tak kiedyś, było to spowodowane tym, iż miałam świadomość tego, że będzie robić się coraz cieplej na dworze i trzeba będzie bardziej pokazywać swoją kobiecość, a miałam z tym spory problem. Może masz podobnie?

4

zaklopotana123451 napisał/a:

Hej. Miałam tak kiedyś, było to spowodowane tym, iż miałam świadomość tego, że będzie robić się coraz cieplej na dworze i trzeba będzie bardziej pokazywać swoją kobiecość, a miałam z tym spory problem. Może masz podobnie?

Witaj Zakłopotana,

To nie jest z tym związane, generalnie nie mam problemu ze swoim wyglądem, to raczej z głową jest coś nie tak.. czuję się ostatnio jak kupa.. sama wiesz czego, w ogóle jak nie ja
Czyli już wyleczyłaś się z kompleksów?

To nie chodziło o kompleksy.

6

zaklopotana123451 napisał/a:

To nie chodziło o kompleksy.

Więc mogę zapytać o co chodziło bo nie bardzo rozumiem?

7

Czy wiesz skąd się wziął ten dół? Czy coś się stało wcześniej, czy miałaś jakieś porażki? Czy może to jest kryzys wynikający z pory roku? Na początek spróbuj raz dziennie wyjść na spacer.

8

takiwiatr napisał/a:

Czy wiesz skąd się wziął ten dół? Czy coś się stało wcześniej, czy miałaś jakieś porażki? Czy może to jest kryzys wynikający z pory roku? Na początek spróbuj raz dziennie wyjść na spacer.

Witaj takiwiatr

Aura nie zachęca do spacerów, chociaż wiem że jakakolwiek aktywność fizyczna jest wskazana na poprawę formy psychicznej tylko motywacji brak
A co do powodów gorszego samopoczucia to hmm jest ich kilka, m. in. strata przyjaciółki, która była dla mnie jak siostra przez kilka lat. Dodatkowo straciłam motywację do pracy, która jeszcze niedawno była moją pasją. Od jakiegoś czasu nie mogę się dogadać z ludźmi, tzn. najchętniej unikałabym jakiegokolwiek kontaktu, ale zmuszam się bo wiem, że to też pomaga smile
Normalnie jestem towarzyską osobą a ostatnio czuję się jak najnudniejsza osoba na świecie.. Z objawów fizycznych dochodzi ból głowy i ucisk w żołądku:( coś się przyplątało i nie chce odejść sad

9

Pewnie już niedługo aura się poprawi, ale już teraz spróbuj wyjść na spacer. Straciłaś przyjaciółkę w sensie że się na niej zawiodłaś, czy straciłaś kontakt? Co się zmieniło w pracy że przestała Cię interesować? Czy to z powodu Twojego nastroju? Czy wiesz skąd się biorą Twoje objawy? Leczysz się?

10

takiwiatr napisał/a:

Pewnie już niedługo aura się poprawi, ale już teraz spróbuj wyjść na spacer. Straciłaś przyjaciółkę w sensie że się na niej zawiodłaś, czy straciłaś kontakt? Co się zmieniło w pracy że przestała Cię interesować? Czy to z powodu Twojego nastroju? Czy wiesz skąd się biorą Twoje objawy? Leczysz się?

Nigdy się nie leczyłam na problemy z głową:) nigdy nie widziałam takiej potrzeby, tzn rok temu zauważyłam że coś jest nie tak, pojawił się nagły spadek formy w okolicach kwietnia i trwał kilka miesięcy.. w tym czasie straciłam motywację do wszystkiego, nic mnie nie cieszyło i codziennie budziłam się z poczuciem beznadziejności. Ten stan jak się pojawił samoistnie tak i zniknął, jak za dotknięciem czarodziejskiej róźdzki, bez żadnego konkretnego impulsu.
Przyjaciółka przestała się po prostu odzywać..nie znam powodu, ale podejrzewam że w grę może wchodzić zazdrość gdyż na pewnych płaszczyznach układa mi się lepiej niż jej..
Natomiast praca przestała mnie interesować bo ostatnio nic mnie nie interesuje.. zmuszam się do aktywności fizycznej, do uśmiechu, do rozmowy z ludźmi, nie czuję się sobą ostatnio..normalnie jestem twardą babką a ostatnio stałam się delikatna i krucha, wystarczy że wydarzy się szczegół który nie do końca idzie po mojej myśli a mi się chce płakać sad nie mogę już ze sobą wytrzymać!

11

W takim razie na początek idź do lekarza i powiedz o swoich objawach, warto się zbadać i znaleźć przyczynę, być może masz jakieś problemy hormonalne. Spróbuj porozmawiać z przyjaciółką, może też ma jakieś problemy.

12

takiwiatr napisał/a:

W takim razie na początek idź do lekarza i powiedz o swoich objawach, warto się zbadać i znaleźć przyczynę, być może masz jakieś problemy hormonalne. Spróbuj porozmawiać z przyjaciółką, może też ma jakieś problemy.

Hormony mam w normie, raczej regularnie się badam ale może rzeczywiście czas powtórzyć hmm
Z "byłą" przyjaciółką na pewno na razie nie ma sensu rozmawiać, wydaje mi się że jeśli już to po jakiś czasie..
Tak się zastanawiam... czy to normalne, że ktoś kto nie ma na co dzień problemu z kontaktami międzyludzkimi nagle ma taki okres, że ma ochotę jak ten ślimak schować się do swojej skorupki? To o mnie! czuję się jak kosmitka, wyobcowana, niepotrzebna, transparentna..

13

Raczej to nie jest normalne. Dlatego szukaj przyczyny, nie zgadzaj się na takie życie. Zacznij od lekarza.

14

takiwiatr napisał/a:

Raczej to nie jest normalne. Dlatego szukaj przyczyny, nie zgadzaj się na takie życie. Zacznij od lekarza.

Ale takiego od głowy czy od ciała? big_smile

15 Ostatnio edytowany przez takiwiatr (2017-04-27 23:05:12)

Na początek od ciała: "ból głowy i ucisk w żołądku:( coś się przyplątało i nie chce odejść", powiedz o tym lekarzowi, i o swoich nastrojach też. Jasne?

16

takiwiatr napisał/a:

Na początek od ciała: "ból głowy i ucisk w żołądku:( coś się przyplątało i nie chce odejść", powiedz o tym lekarzowi, i o swoich nastrojach też. Jasne?

Zastanowie się, choć nie ufam lekarzom.. A znasz może jakieś lekkie ziołowe tabletki na poprawę samopoczucia? W ubiegłym roku zakupiłam sobie tabletki o nazwie "Magnolia" polecaną na lekkie stany depresyjne i nie wiem czy to placebo ale pomogły mi. Od jakiegoś czasu próbuję je nabyć ale są niedostępne..

17

Justynek23 napisał/a:
takiwiatr napisał/a:

Zastanowie się, choć nie ufam lekarzom.. A znasz może jakieś lekkie ziołowe tabletki na poprawę samopoczucia? W ubiegłym roku zakupiłam sobie tabletki o nazwie "Magnolia" polecaną na lekkie stany depresyjne i nie wiem czy to placebo ale pomogły mi. Od jakiegoś czasu próbuję je nabyć ale są niedostępne..

Dziewczyno posłuchaj się dobrej rady takiwiatr i idź do lekarza. Jeśli to początkowe stadium depresji to żadne ziołowe leki nie pomogą, a będzie tylko gorzej. Sprawdź co ci szkodzi? Mi tam zawsze pomaga jedzenie - domowe lody itp. wink

18

Leśny_owoc napisał/a:
Justynek23 napisał/a:
takiwiatr napisał/a:

Dziewczyno posłuchaj się dobrej rady takiwiatr i idź do lekarza. Jeśli to początkowe stadium depresji to żadne ziołowe leki nie pomogą, a będzie tylko gorzej. Sprawdź co ci szkodzi? Mi tam zawsze pomaga jedzenie - domowe lody itp. wink

Zamówiłam sobie "deprim forte" wyczytałam że może pomóc..dla mnie lekarz w tym przypadku to ostateczność.. mmm domowe lody ale mi narobiłaś ochoty, niestety mam dwie lewe ręce i sama mogę ewentualnie lód do drinków sporządzić:P

19

Justynek23 napisał/a:

Zamówiłam sobie "deprim forte" wyczytałam że może pomóc..dla mnie lekarz w tym przypadku to ostateczność.. mmm domowe lody ale mi narobiłaś ochoty, niestety mam dwie lewe ręce i sama mogę ewentualnie lód do drinków sporządzić:P

Uwierz są bardzo proste - poszukaj przepisów nawet w google na blogach kulinarnych, a smakują o niebo lepiej od kupnych z wyższej pułki smile. Z tym lekarzem naprawdę dobrze się zastanów i uważaj na siebie. Może to być związane ze zmianą pogody, a może stan przed depresyjny (tym bardziej, że w twoim życiu osobistym powstały zawirowania).

20

Justynek23,

idź koniecznie do lekarza, choćby pierwszego kontaktu, nie odwlekaj tego, bo i tak zanim zrobisz badania i dostaniesz dioagnozę to może długo potrwać i będzie Ci coraz ciężej przetrwać te stany.

21

Autorko - pomysl z lekarzem nie jest zly, ale ja bym zasugerowala zbadanie spbie poziomu wit. D.

Niedobor tej witaminy moze dawac objawy podobne do depresji. Zgadzaloby sie tez to, kiedy ten kiepski nastroj sie pojawia - na wiosne poziom wit. D jest najnizszy w ciagu roku. Do sierpnia moze sie unormowac i humor wraca.

Czasem tak bywa, ze wielkie problemy maja banalne poczatki wink

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Porady na smutki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024