Brak kontroli nad emocjami.... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Brak kontroli nad emocjami....

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Brak kontroli nad emocjami....

Cześć, piszę tu pierwszy raz, przypadkowo znalazłam tą stronę. Mój problem polega na niekontrolowaniu złości. Wkurzam się o pierdoły, przeszkadza mi wszystko, potrafię zrobić awanturę dosłownie z byle powodu. Nie potrafię tego kontrolować. Dopiero po fakcie widzę co znowu narobiłam. Cierpi na tym moja rodzina, związek no i ja sama. Macie jakieś sposoby na hamowanie się? Co robić zanim się wybuchnie i wszystko rozpieprzy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak kontroli nad emocjami....

ja kiedys tluklam szklanki i talerze - pomagalo;)

masz dzieci? Od kiedy je mam, jestem oaza spokoju. W zasadzie w ogole sie nie denerwuje niczym, nawet powaznymi sprawami. Zlosc w latach gdy bylam nastolatka, prawdopodbnie wynikala z bardzo zlych wzorcow w domu.

Co powoduje tak naprawde agresje u ciebie? skad wielka zlosc o male rzeczy, zastanawialas sie nad tym? Jestes zla, ze nie idzie po twojej mysli? zla ze ktos zrobil cos specjalnie przeciwko tobie? W tym danym momencie, chwili -  jestes zla na otoczenie, los (poczucie niesprawiedliwosci) czy konkretne osoby i wyzywasz sie na nich?

3

Mam dziecko i moje wybuchy tak naprawde zaczęły się jakiś czas temu, kiedyś nie przejmowałam nie pierdołami, nawet poważniejsze rzeczy nie powodowały u mnie takich zachować jak teraz. Kiedy wybucham? Głównie chodzi o naprawdę nieistotne rzeczy, mówię coś do dziecka, ono wariuje po kilku upominaniach zaczynam wrzeszczeć. W innych sytuacjach zazwyczaj chyba coś idzie nie tak jakbym chciała, albo ogólnie coś mi poprostu przeszkadza. Starałam się to kontrolować ale nic z tego. Co narobiłam widzę po fakcie, kiedy juz sprawiłam komuś przykrość. Reakcje kompletnie nieadekwatne do syutacji, ale wściakam się na daną osobą nie na wszystko wokół.

4

Poszukaj informacji o acting–out i może umów sie do psychiatry, psychoterapeuty.

5

Dlaczego wściekasz się, gdy ktoś nie wykonuje Twych poleceń lub coś nie układa się po Twojej myśli?

6

No i tu jest właśnie problem. Nie wiem czemu się wsciekam, sama nie do końca to rozumiem. Tym.bardziej ze to sa zazwyczaj mało istotne rzeczy a odbija sie to.na.ważnych dla mnie osobach. Coś mi się chyba w głowie przestawilo hmm

7

Tylko Ty możesz znaleźć odpowiedź na te pytania, inni mogą się tylko jej domyślać.

Dlaczego pozwalasz sobie na takie zachowania wobec osób ważnych dla Ciebie, wobec domowników?

8

Staram się tego nie robic, nie chce zachowywac sie w taki sposob. Zawsze bylam opanowana i bardzo cierpliwa. Dopiero od jakiegos czasu mam takie zachowania. Nie jestem z tego dumna i jest mi cholernie źle kiedy odbija sie to na innych. Moze rzeczywiście powinnam skorzystac z jakiegos specjalisty.

9

Skorzystaj. smile

Dopóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie.

10

smile

11

Iwona40 napisał/a:

Poszukaj informacji o acting–out i może umów sie do psychiatry, psychoterapeuty.

Poczytalam troszke o tym i chyba cos w tym jest. Na przykladzie mojego meza, od dluzszego czasu oczekuje od niego konkretnego kroku , nie bede wnikala w szczegoly bo to nieistotne, natomiast on nic w zwiazku z tym.nie robi. W sumie mam zal o to bo mi na tym zalezy. Czy jest mozliwe ze podswiadomie reaguje na jego zachowania ktore nawet w minimalnym stopniu mi nie odpowiadaja? To moze powodowac moja agresje?

12

Despotyczne osoby reagują agresją, gdy inne osoby nie wykonują ich rozkazów.

13

Wielokropek napisał/a:

Despotyczne osoby reagują agresją, gdy inne osoby nie wykonują ich rozkazów.

To okreslenie kojarzy mi sie raczej z cYms wrodzonym. Ja wczesniej bylam 180stopni w druga strone. Cierpliwa i spokojna. Teraz zupelne przeciwienstwo.

14

Byłaś cierpliwa i spokojna (a raczej udawałaś taką), łykałaś złość upychając ją w odległych zakamarkach. Metoda ta (stosowana przez lata) zawiodła, bo złości masz już tyle, że każdy pretekst jest dobry, by jej trochę upuścić, bo jeszcze trochę i udławiłabyś się "byciem" spokojną i cierpliwą.

15

tez goraco namawiam - psycholog, psychoterapeuta. Jesli tego nie kontrolujesz, a potrafisz sie za pierdoly bardzo zdenerwowac na dziecko - to dzialaj poki mozesz. Nie powinno sie krzyczec na dzieci... to naprawde robi tylko wiele zlego w twoich relacjach z nim. Co innego krzyknac raz na pol roku bo naprawde puszczaja nerwy (kazdemu puszczaja czasami...) a co innego co chwile za pierdoly.

16

No właśnie ja naprawdę byłam spokojna, nie udawalam. Cos sie poprostu we mnie zmienilo. Ale tak czy tak racja, cos trzeba z tym zrobic. Rzeczywiscie pomysle nad tym.lekarzem. z moim dZieckiem mam bardzo dobry kontakt pomimo moich nerwow a nie chcialabym tego zniszczyc. Tak samo jak i relacji z innymi. Dziękuję za wysluchanie.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Brak kontroli nad emocjami....

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024