Czy ulec siostrze? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Czy ulec siostrze?

A więc mam 19 lat i kilka lat młodszą siostrę. Ostatnio pokłóciłyśmy się o bluzkę. Niby trochę głupie, ale jednak. No więc moja siostra podkradła mi pewną bluzkę. Jest to dosyć stara bluzka, bo w tym roku w lipcu skończy 7 lat; jest średniej jakości, zwykła na ramiączkach, jednak ma dla mnie znaczenie sentymentalne. W 2010 roku byliśmy z rodziną na zagranicznej wycieczce w parku morskim i tam właśnie kupiłam tą bluzkę. Ja miałam niebieską, siostra w tym czasie wybrała różową.
Normalnie sama puszczam pranie i je prasuję (osobno niż reszta rodziny, żeby mi właśnie siostra nie podkradała), ale ta musiała się już wcześniej gdzieś zawieruszyć i zapomniałam o niej a kilka tygodni temu widzę, jak siostra chodzi w niej po domu. Wkurzyłam się, bo ta bluzka była pamiątką z wyjazdu i nawet ja nie często w niej chodziłam, żeby nie zniszczyć. Przyznam, że z natłoku obowiązków zapomniałam o tym. Dzisiaj zaś się zdenerwowałam, bo zauważyłam, jak ta bluzka wystaje z jej szafki w łazience. Wykorzystałam okazję, wzięłam ją. Śmierdziała strasznie potem. Ja nie wiem, ile w niej siostra chodziła, ale ja po całym dniu bez dezodorantu się tak nie pocę. Wrzuciłam bluzkę do prania, nalałam wody i proszku do miski, jak wyschła wrzuciłam ją do pralki, ale siostra zauważyła, że jej nie ma i zaczęła na mnie wrzeszczeć
Powiedzcie, mam być starsza i mądrzejsza i oddać jej tą bluzkę czy nie? Bo to nie chodzi o sam fakt bycia tej bluzki. Wiele rzeczy ma ode mnie siostra no ale to jest po prostu pamiątka

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy ulec siostrze?

To jest Twoja własność, kupiłaś więc jest właścicielem. Za parę lat siostra może podebrać Ci chłopaka jak wszystko będziesz jej oddawać, bo przecież już długo z nim byłaś smile Starałem się być poważny big_smile

"Mądry głupiemu ustępuje - smutna to prawda, toruje głupocie drogę do opanowania świata" (bodajże Marie von Ebner-Eschenbach). Ulegając, niczego dobrego nie spowodujesz. Jeśli dobrze rozumiem, Twoja siostra to pazera i tupeciara, skoro jeszcze na Ciebie nawrzeszczała. Nie ma poszanowania dla własności prywatnej ani nie szanuje rzeczy w ogóle (tak zapuścić odzież, a fuj). Bądź konsekwentna, wyjdzie jej to tylko na zdrowie. Tobie chyba też, bo bardzo się tu tłumaczysz, niepotrzebnie.

4

Oczywiście nie chodzi tylko o bluzkę, tylko o zasady. Najlepiej będzie, jeśli spokojnie, bez gniewu, jako starsza i mądrzejsza siostra, powiesz jej że tak nie powinna robić, że nie można bez pytania brać cudzej własności.

5

Przylaczam sie do przedmowczyn.
Zadnych ustepstw w takim kontekscie rzeczy! To jest bezczelnosc i przekraczanie osobistych granic.
Siostrze przyda sie te granice twardo postawic i nie dopuszczac do ich przekroczenia, to nalezy do jej socjalizacji i predzej czy pozniej to w zyciu ja spotka.
To sa niestety takze zadania starszego rodzenstwa, uczyc tych mlodszych pewnych zasad zycia w grupach spolecznych. A wiec wypelniaj swoje zadanie, jej to moze tylko pomoc.
Tobie przyda sie tez troche treningu w obronie wlasnych granic. To sa podwaliny pod Wasze przyszle stosunki.
Naucz sie egzekwowac od niej szacunek dla siebie.
I wlasciwie to Ty powinnas byla zrobic jej awanture za podkradanie bluzki, zamiast milczaco ja wyciagac z jej szafki.
Nastepnym razem tak wlasnie zrob. Sama sie zdziwisz, jak ofenzywne zachowanie potrafi niektore zachowania drugiej strony ukrocic.

6

Nie idź na żadne ustępstwa pod tym wzgledem. Walcz o nią jeśli będzie trzeba! smile

To jest Twoja własność, nie siostry. Nie rozumiem dlaczego miałaby ona na Ciebie jeszcze wrzeszczeć, że wzięłaś SWOJĄ bluzkę ? Powinnaś z nią porozmawiać.

8

Miranna napisał/a:

A więc mam 19 lat i kilka lat młodszą siostrę. Ostatnio pokłóciłyśmy się o bluzkę. Niby trochę głupie, ale jednak. No więc moja siostra podkradła mi pewną bluzkę. Jest to dosyć stara bluzka, bo w tym roku w lipcu skończy 7 lat; jest średniej jakości, zwykła na ramiączkach, jednak ma dla mnie znaczenie sentymentalne. W 2010 roku byliśmy z rodziną na zagranicznej wycieczce w parku morskim i tam właśnie kupiłam tą bluzkę. Ja miałam niebieską, siostra w tym czasie wybrała różową.
Normalnie sama puszczam pranie i je prasuję (osobno niż reszta rodziny, żeby mi właśnie siostra nie podkradała), ale ta musiała się już wcześniej gdzieś zawieruszyć i zapomniałam o niej a kilka tygodni temu widzę, jak siostra chodzi w niej po domu. Wkurzyłam się, bo ta bluzka była pamiątką z wyjazdu i nawet ja nie często w niej chodziłam, żeby nie zniszczyć. Przyznam, że z natłoku obowiązków zapomniałam o tym. Dzisiaj zaś się zdenerwowałam, bo zauważyłam, jak ta bluzka wystaje z jej szafki w łazience. Wykorzystałam okazję, wzięłam ją. Śmierdziała strasznie potem. Ja nie wiem, ile w niej siostra chodziła, ale ja po całym dniu bez dezodorantu się tak nie pocę. Wrzuciłam bluzkę do prania, nalałam wody i proszku do miski, jak wyschła wrzuciłam ją do pralki, ale siostra zauważyła, że jej nie ma i zaczęła na mnie wrzeszczeć
Powiedzcie, mam być starsza i mądrzejsza i oddać jej tą bluzkę czy nie? Bo to nie chodzi o sam fakt bycia tej bluzki. Wiele rzeczy ma ode mnie siostra no ale to jest po prostu pamiątka

Jeśli przeszkadzało ci, że siostra już wcześniej chodziła w tej bluzce/ co jest zrozumiałe bo ma dla ciebie wartość/ to już wtedy powinnaś sprawę wyjaśnić.
A nie czekać na okazję aż siostra ją zdejmie. Widocznie ona  pomyślała, że wolno jej skoro widząc ją w tej bluzce nie zareagowałaś.
A to, że mocno się poci to w jej wieku normalne, jest w wieku dojrzewania i tak się zdarza. Mogła też intensywnie ćwiczyć w niej akurat.
Warto przeprowadzić rozmowę z siostrą na temat prawa własności.

9

Marajka napisał/a:

Przylaczam sie do przedmowczyn.
Zadnych ustepstw w takim kontekscie rzeczy! To jest bezczelnosc i przekraczanie osobistych granic.
Siostrze przyda sie te granice twardo postawic i nie dopuszczac do ich przekroczenia, to nalezy do jej socjalizacji i predzej czy pozniej to w zyciu ja spotka.
To sa niestety takze zadania starszego rodzenstwa, uczyc tych mlodszych pewnych zasad zycia w grupach spolecznych. A wiec wypelniaj swoje zadanie, jej to moze tylko pomoc.
Tobie przyda sie tez troche treningu w obronie wlasnych granic. To sa podwaliny pod Wasze przyszle stosunki.
Naucz sie egzekwowac od niej szacunek dla siebie.
I wlasciwie to Ty powinnas byla zrobic jej awanture za podkradanie bluzki, zamiast milczaco ja wyciagac z jej szafki.
Nastepnym razem tak wlasnie zrob. Sama sie zdziwisz, jak ofenzywne zachowanie potrafi niektore zachowania drugiej strony ukrocic.

Gdy ona chodziła w tej bluzce po domu, to zwróciłam jej uwagę. Mama powiedziała to samo, że jak pamiątka to lepiej oddać. Ona się tylko zaśmiała i sprawa umilkła,  ja o tym zapomniałam. Dopiero gdy wzięłam jej to z szafki a ona zauważyła to ja mnie naskoczyła a jak jej na pół domu wykrzyczałam, że to moje i koniec. Co prawda dała już trochę spokoju i się nie upomina jak na razie

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024