Zwiazek z kuzynka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez pawel19075 (2017-01-21 22:58:11)

Temat: Zwiazek z kuzynka

Witam chodzi o to ze mam taki problem.
Ostatnio odezwalem sie do pewnej dziewczyny zaczelismy pisac spodobala mi sie i okazalo sie ze odnalazlem kuzynke po 26 latach ona mnie pamieta a ja jej nie. Spotykamy sie reguralnie ja nie traktuje jej jak kuzynki tylko jak normalna kobiete. zakochalismy sie w sobie kochamy siebie nad zycie chcemy byc razem rylko teraz takie pytanie czy to jest legalne i czy to nie kazirodztwo. Nie umiem liczyc tych lini i stopni mogl by ktos pomoc i sie wypowiedziec czy to nornalne zwiazac sie z kuzynka czy nie wiem tylko tyle ze jej babcia i moja babcia to siostry rodzone.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zwiazek z kuzynka

W KPK (kan. 1091 § l - 4) czytamy: "W linii prostej pokrewieństwa nieważne jest małżeństwo między wszystkimi wstępnymi i zstępnymi, zarówno prawego pochodzenia, jak i naturalnymi. W linii bocznej nieważne jest aż do czwartego stopnia włącznie. Przeszkoda pokrewieństwa nie zwielokrotnia się. Nigdy nie zezwala się na małżeństwo, jeśli istnieje wątpliwość, czy strony są spokrewnione w jakimś stopniu linii prostej lub w drugim stopniu bocznej".

Linie się liczy tak:
Babcie to pierwsza, rodzice druga, Wy to trzecia. Przy czym kuzynostwo to linia boczna.
Czyli kościelnie się nie da zawrzeć ślubu, chyba, że dostaniecie dyspenzę.

Cywilnie możecie bez problemów.

3

Lady Loka napisał/a:

W KPK (kan. 1091 § l - 4) czytamy: "W linii prostej pokrewieństwa nieważne jest małżeństwo między wszystkimi wstępnymi i zstępnymi, zarówno prawego pochodzenia, jak i naturalnymi. W linii bocznej nieważne jest aż do czwartego stopnia włącznie. Przeszkoda pokrewieństwa nie zwielokrotnia się. Nigdy nie zezwala się na małżeństwo, jeśli istnieje wątpliwość, czy strony są spokrewnione w jakimś stopniu linii prostej lub w drugim stopniu bocznej".

Linie się liczy tak:
Babcie to pierwsza, rodzice druga, Wy to trzecia. Przy czym kuzynostwo to linia boczna.
Czyli kościelnie się nie da zawrzeć ślubu, chyba, że dostaniecie dyspenzę.

Cywilnie możecie bez problemów.

A tutaj znalazlem takie cos wiec liczac jak jest tutaj my jestesmy 6 stopnia bo wspolny przodek to prababcia

Pokrewieństwo w linii bocznej posiada tyle stopni, ile jest osób w obydwu liniach, nie licząc wspólnego przodka. Można więc łatwo wyrysować sobie boczne linie genealogiczne rodzeństwa stryjecznego lub ciotecznego ze wspólnym przodkiem i stwierdzić, że występuje tu czwarty stopień pokrewieństwa. Rodzeństwo, czyli brat i siostra, stanowią drugi stopień pokrewieństwa i nigdy nie mogą uzyskać dyspensy od przepisu prawa kościelnego, który zabrania zawarcia małżeństwa.

Przykład:
Prapradziadek (wspólny przodek)
Twoja Prababcia ; Jego Prababcia (2)
Twój dziadek lub babcia ; Jego dziadek lub babcia (4)
Twój ojciec lub matka ; Jego ojciec lub matka (6)
Ty; Upatrzony kandydat do małżeństwa [8]

Między Wami jest 8 stopień pokrewieństwa więc nie ma przeszkody

4

fakt, mój błąd. Nie znalazłam, że linie boczne są zawsze parzyste.

5

Miałam podobną sytuację, jeszcze z liceum, pierwsze imprezy w klubach i poznałam fajnego, bardzo przystojnego chłopaka, byłam bardzo zauroczona nim, umówiliśmy się kolejną imprezę, dużo rozmawialiśmy przez telefon, no pierwsze zauroczenie... chyba nawet pocałunek, nie pamiętam już;P a potem się zgadaliśmy, że ja mam kuzynkę gdzieś tam a on, że też ma i wyszło, że to ta sama osoba i po nitce do kłębka okazało się, że jego dziadek i moja babcia to brat i siostra.
My od razu to zakończyliśmy, chociaż i jemu i mnie było żal, ja trochę popłakałam co prawda, ale przeszło, dziś się śmieję. Na szczęście u nas szybko wyszło co i jak (bo chyba po 2 tygodniach) i oboje nie chcieliśmy o to walczyć, bo nas od siebie trochę odrzuciło bardziej podświadomie niż świadomie. My się nie znaliśmy wcześniej, ale moja mama oczywiście wiedziała kto co i jak, chociaż też go nie poznała, bo widziała go jak jeszcze był dzieciakiem.
Teraz jak coś opowiada, to się śmieje, wiesz ten wujo co jego syna w klubie poznałaś...

Ale takie związki też istnieją i jestem ciekawa jak u Was się potoczy...

6

Jestem z kuzynem. Nasze babcie to siostry a mamy sa kyzynkami czyli corki naszych babc. Nie wiem czy to jest kazirdztwo i sie obawiam troszke. Zakochalismy sie w sobie i nie wiemy co zrobic bardzo bysmy chcieli byc ze sobą

7

Temat mnie również dotyczy, zakochałem się pewnej osobie po uszy, okazało się że dziadkowie byli rodzeństwem.
Zapytałem księdza gdy miałem kolędę, wytłumaczyłem stopień pokrewieństwa i rozwiał moje wątpliwości

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024