Wypowiedzenie umowy o pracę a brak wynagrodzenie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wypowiedzenie umowy o pracę a brak wynagrodzenie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Wypowiedzenie umowy o pracę a brak wynagrodzenie

Hej

Pracowałam w pewnej firmie troszkę ponad rok, w tym 3 msc na umowie o pracę. Pracuję już w innej firmie, w poprzedniej złożyłam wypowiedzenie które obejmowało 2 tyg. 8 stycznia zakończyła się ta współpraca finalnie i w związku z tym mam pytania:

Mogłam wykorzystać urlop- udało mi się wykorzystać 6 dni z 7 należnych ( a więc za 1 dzień ekwiwalent) no a reszta to wynagrodzenie, premia itd.

W umowie mam zapisane, że wynagrodzenie do 10 dnia każdego miesiąca (i zawsze było na czas, nawet gdy koleżanki na zleceniówkach miały opóźniony wypłaty to ja zawsze najpóźniej 10 miałam)

Z wcześniejszych doświadczeń wiem, że koleżanki z umów zlecenia gdy wypowiadały umowę, wypłatę dostawały dopiero gdy podpisały rachunek za dany miesiąc.

Czy w moim przypadku jest coś dlaczego nie dostałam wynagrodzenia? Ja żadnych rachunków nie dostawałam.

Przypuszczam że może to być kwestia związana z listą obecności- pracowałam w galerii handlowej odp pon-ndz, gdy dało radę to byłam max 5 dni pod rząd w pracy ale gdy nie dało rady to robiłam po 8 lub więcej dni pod rząd. Z racji tego, że firma chciała mieć czysto w papierach, poprawiałam po prostu te listy żeby było "legalnie".

Poprosiłam żeby wysłali mi świadectwo pracy- na co dostałam odp, że dostanę gdy poprawię listy obecności. Poprawiana była październikowa którą otrzymali jeszcze w październiku, listopadowa była ok i została grudniowa do poprawy (jak zwykle mieli dać znać czy poprawić czy nie ale oczywiście jak chodzi o moje sprawy to oni albo udają, że nie odczytali meila, albo zwalają na mnie że na pewno im nie poprawiłam albo, że się odezwą i się nie odzywają).

I w zasadzie moje pytanie brzmi

1. Czy mogą dać mi z opóźnieniem wypłatę skoro i w kodeksie i w umowie 10 dzień miesiąca to "trzeba dać wynagrodzenie"?

2. Mają teoretycznie 7 dni od ustania stosunku pracy na przysłanie mi świadectwa pracy- czy mogą go nie dać bo "gdzieś zgubili moje listy"?

3. Zalegają mi jeszcze z wypłatą za szkolenie październikowe o które co miesiąc się upominam a oni ciągle nie pamiętają i mam przypomnieć znów... no i ekwiwalent za 1 dzień urlopu

Najbardziej zależy mi oczywiście żeby dostać to wynagrodzenie JUŻ i świadectwo pracy, które potrzebne jest w mojej nowej firmie

Mam wrażenie że przeciągają jak tylko mogą...

Jeśli na 100% powinni dać mi na czas wynagrodzenie, to chyba będę musiała się upomnieć....chyba, że w przypadku kiedy pracownik złożył wypowiedzenie reguły są jakieś inne...

Proszę o poradę

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wypowiedzenie umowy o pracę a brak wynagrodzenie

Ja podobny problem rozwiązałem wizytą w Państwowej Inspekcji Pracy. Mają prawników, inspektorów i wszystkie środki do rozwiązywania problemów takich jak Twój.

Mogą Ci przysłać świadectwo niekorzystne dla Ciebie, ale mają je przysłać. Skoro pracowałaś w sposób nielegalny, niezgodny z prawem lub umową, to może zadzwoń i zapytaj czy wolą żeby te listy poprawiła im PIPa, czy chcą żebyś zapomniała o temacie i wypłacą Ci wszystko już.
Ja kiedyś tak załatwiłem Danone. Pani z kadr poinformowała mnie przy rozstaniu z tą super firmą że coś tam nie gra, że mi się nie należy itd. Odpowiedziałem jak do końca okresu wypowiedzenia nie rozwiążą problemów które stworzyli, to spotkamy się w sądzie pracy. Dostałem to co chciałem i tak jak chciałem.

3

Odp: Wypowiedzenie umowy o pracę a brak wynagrodzenie

Dziękuję za odpowiedź. Tego chciałabym uniknąć (straszenia inspekcją) wolałabym wszystko szybko i polubownie. Dziś jest 10 powinnam mieć wynagrodzenie na koncie i nic.. jak jutro nie będzie to chyba się do mojej byłej firmy odezwę...

Czyli rozumiem nie ma żadnego przepisu, przez który oni legalnie mi nie dają wynagrodzenia na czas i chcą żebym najpierw wszystko poprawiła, a potem oni mi dadzą co chce?

Najpierw myślałam żeby poprawić tą listę i im wysłać ale jaką mam gwarancję, że nie będę się znowu upominać o wszystko co moje.. z drugiej strony mają obowiązek dać to świadectwo i wynagrodzenie...

Sama nie wiem co robić...

Biuro mają w stolicy, wszystkie dokumenty zawsze idą ich kurierem lub meilowo.. wypowiedzenie też wysłałam meilowo i wydrukowałam, podpisałam i zapakowałam do wysyłki tak jak chcieli.. chyba nie mogą udawać że nic nie otrzymali skoro informowałam telefonicznie i meilowo i wszystko było niby dogadane...

Jak najpierw będą chcieli poprawioną listę to mam na spokojnie żądać w pierwszej kolejności wynagrodzenia i świadectwa? I nie mają prawa mi jakiś problemów zrobić?

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wypowiedzenie umowy o pracę a brak wynagrodzenie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024