organizacja przyjecia urodzinowego w domu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » organizacja przyjecia urodzinowego w domu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez kiedysbylam (2016-11-28 13:45:34)

Temat: organizacja przyjecia urodzinowego w domu

Witam wszystkich smile

Planuje wlasnie zroganizowanie swoich 30tych urodzin w domu i mam kilka pytan, chetnie poczytam Wasze przemyslenia, rady itd.

Moim najwieszym 'problemem' jest to, ze mimo, iz planuje wszystko dokladnie i dlugo, zwykle na imprezach u mnie w domu, konczy sie to tym, ze wiekszosc imprezy biegam wokol stolow, zbieram talerze, wymieniam, dokladam jakies jedzenie, generalnie obsluguje gosci....

Nie widze w tym nic zlego, poniewaz oczywiscie taka rola gospodarza. Natomiast nie wiem jak i gdzie znalezc te  granice.... Zeby jednak miec cos ze swoich wlasnych urodzin... Zeby tez sie pobawic i po protu 'korzystac' z tego czasu, zamiast tylko 'dogadzac' gosciom.

Nie wiem czy problem lezy w zle dobieranym menu (zawsze martwie sie zeby nie bylo czegos za malo i moze dlatego przygotowuje zbyt wiele roznych rzeczy?) czy moze raczej jest to problem mojego podejscia - ze przesadzam?

Generalnie jak ide do kogos w gosci, to mam wrazenie, ze nikt inny az tak 'nie skacze' w kolo gosci, a mimo to, ja, jako gosc bawie sie dobrze i impreza jest udana

Co sadzicie kobietki? Jakie jest wasze podejscie? JAkie sposoby na organizowanie imprez domowych.

Czy lepiej jest zorganizowac impreze, gdzie wszyscy sziedza przy stole, ktory jest 'zastawiony', (po polsku wink czy moze lepiej w formie szwedzkiego stolu - stawiam jedzenie, picie, usuwam zbedne meble z salonu, tworze duza przestrzen, a gosie - siedza na sofie ,czesc stoi - no taki bardziej luzny klimat chyba wtedy panuje.

Jakie propozycje menu ?:) Cos na 15 osob.

Zaznacze, ze miejsca mam wystarczajaco, pieniazki tez na to sa, aby te impreze zorganiowac. Chodzi raczej o jakas strtegie, zeby bylo dobrze, ale zeby to nei oznaczalo dla mnie 3 dni spedzonych w kuchni i biegania przez cala impreze....

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez I_see_beyond 7176 (2016-11-28 15:09:57)

Odp: organizacja przyjecia urodzinowego w domu

Witaj, kiedyśbyłam! smile

30 urodziny to wyjątkowa impreza i moim zdaniem niedopuszczalne jest, abyś podczas takiego przyjęcia czas miała spędzać na obsługiwaniu gości. smile

Pierwsza rzecz, która przyszła mi do głowy to ... zamówienie cateringu do domu. Brałam kiedyś udział w takiej imprezie, gdzie właśnie gospodyni zorganizowała bufet w ten sposób. Zamówione jedzenie po pierwsze było PRZEPYSZNE, po drugie było PIĘKNIE wykonane i podane. Pamiętam, jak zachwyciłam się różnymi lekkimi przekąskami - były to mini-kanapki z całą gamą połączeń dodatków. Były też bardzo dobre sałatki, jakieś wędliny, dużo wina. wink Jedzenie było podane na stół od razu - zjedliśmy sobie coś tam wspólnie, potem degustowaliśmy wino, potem zaczęły się tańce... wink Było ciasto i dwa duże termosy z kawą i herbatą. Każdy częstował się tym, na co miał ochotę. Przyjęcie było na 12 osób.

Wiem, że firmy cateringowe też mają w ofercie dania na ciepło.

Drugi pomysł, jeśli chcesz przygotować swoje ulubione, sprawdzone dania, np. jakieś na ciepło i nie chcesz spędzać czasu w kuchni podgrzewając je, pomyśl o naczyniach porcelitowych z podgrzewaczem na tzw. tealighty. Sprawdzają się całkiem nieźle, mam takie w domu, ładnie wyglądają na stole.

W kwestii talerzy, które są problematyczne. Przygotowujesz sobie ich więcej niż planujesz dań, aby uniknąć ewentualnego zmywania w trakcie przyjęcia. Na koniec imprezy wrzucasz wszystko do zmywarki i po kłopocie.

Jeśli chodzi o nieproblematyczne menu, to dla mnie są to sałatki plus do tego świeże pieczywo. Powodzeniem, szczególnie wśród dziewczyn, cieszą się owoce. Można przygotować pokrojone ananasy, pomarańcze, brzoskwinie i winogrona. Każdy bierze co chce i ile chce.

Ja lubię imprezy, na których zbyt długo przy stole się nie siedzi, a się tańczy. smile

Fajny temat, będę zaglądać. smile

3 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-01-23 22:42:57)

Myślę, że catering w takim przypadku to bardzo dobre rozwiązanie , jesteś też Gościem u siebie na urodzinach i nie martwisz się o nic a dodatkowo profesjonalna firma doradzi Ci ile czego zmówić i jak to wszystko podać. Jedzenie nie tyko powinno smakować ale też musi być atrakcyjnie podane i cieszyć oko.Pozostaje też kwestia sprzątania i mycia po imprezie co w przypadku cateringu Cię nie interesuje.
Dobór menu możesz skonsultować i wybrać takie jak chcesz, może to być w formie tzw. szwedzkiego stołu gdzie sami się obsługujecie, mogą być tez dania gorące w kociołkach , bufety ze słodyczami i kawą, barek z alkoholami lub wersja z kelnerem, który Was obsłuży i pełny obiad czy kolacja z wielu dań.
Fajnym rozwiązaniem jest zorganizowanie tych urodzin w plenerze w formie grilla lub garden party, luzniejsza atmosfera i też można kazać sobie przewiezć cały sprzęt łącznie z namiotem,stołami,grillem czy ławami i np. lanym piwem .
Grillowaniem można się zająć samemu lub też zamówić w tej firmie grillowego, który ogarnie cały serwis.
Sprawdzoną firmą cateringową, którą mogę śmiało polecić jest   SPAM

4

Ja bym wybrała opcję 2, czyli tak jak piszesz luźno, szwedzki stół. Takie siedzenie przy stole i podawanie potraw kojarzy mi się z rodzinnymi spotkaniami u dziadków, a nie z imprezą na urodziny tongue

Możesz przygotować jakieś rzeczy, które każdy sobie sam nałoży i zje i nie trzeba będzie ich podgrzewać np. mini roladki z tortilli, sałatki (mogą być z makaronem), kanapeczki na krakersach. Do tego jedno danie na ciepło (zapiekanka), coś słodkiego i tyle. Wtedy wystarczy tylko ponakładać ciepłe danie, zebrać talerze i tyle. Nie wydaje mi się, żeby goście oczekiwali nie wiadomo jakiego jedzenia i tego że będziesz wokół nich skakać.

5

Jakie macie sposoby na przygotowanie się do wizyty gości – działacie spontanicznie czy wszystko planujecie z wyprzedzeniem?

6 Ostatnio edytowany przez Turkanka (2025-09-18 15:53:10)

Ja to jednak jestem ze szkoły, wedle której na gości się przygotowuje. Wolę im coś ugotować niż pomalować paznokcie. Co najmniej dzień przed mam wszystko kupione (czyli w piątek na niedzielę) i zostawiam sobie dzień awaryjny, gdybym o czymś zapomniała. Całą sobotę chłodzę alkohol, oczywiście wtedy też sprzątam. Dzień przyjazdu to ostatnie szlify, gotowanie tego co ma być na świeżo itd. Ale ja jestem bardzo dokładna, lubię ludzi ugościć i włożyć w to dużo pracy  Jeśli chcesz sobie ułatwić zakupy, to zobacz tutaj: https://organic24.pl/webpage/zakupy-z-d … -domu.html
– w Organic market możesz zamówić wszystko z dostawą do domu i mieć więcej czasu na przygotowania.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » organizacja przyjecia urodzinowego w domu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024