Czesc , chcialem prosic innych o rady bo samemu mi wszystko to pozbierac w garsc trudniej.
Wiec tak , mam dosyc chwiejna samoocene , jednego dnia jestem taki drugiego taki. Chodzi o to ze z tym problemem zostalem sam bo tak naprawde nie mam sie kogo poradzic bo mieszkam poza granicami Polski. Mam do was kilka pytan:
Czy cale zycie skupiacie na sobie? Tzn czy myslicie tylko o sobie przede wszystkim? Bo zauwazylem ze wiekszosc martwi sie tylko o siebie w zyciu . Jak sie pytam co druga osobe to mowia a co mnie ty obchodzisz ja sie martwie o siebie .
Czy da sie jakos budowac samoocene schodami ? Nie tak od razu tylko przez jakis okres czasu
Czy caly czas pozostajecie soba i zyjecie swoim zyciem? Bo troche sie gubie w tym wszystkim.
Do tego wszystkiego w jaki sposob zaakceptowac siebie w pelni , wiedziec kim sie jest i byc szczesliwym mimo wszystkiego co mnie otacza. Bo juz zauwazylem ze wszystko zalezy ode mnie i ze szczescia musze szukac u siebie.
W szkole w liceum bylem mobbowany przez co moja samoocena jest jaka jest i chcialbym ja poprawic , nie za wysoka zeby sie wywyzszac ale stablina przede wszystkim.
Troche sie gubie wsrod ludzi i czesto jestem smutny przez to wszystko. Chodze do psychologa ale jak narazie to malo pomaga.
Wydaje mi sie ze sie oceniam zbyt krytycznie i przeszkadza mi to w codziennym zyciu . Np nie lubie siebie ogladac na zdjeciach czy w kamerze . Czym to jest spowodowane?
Prosilbym o rady od forumowiczow bez wysmiewania , tylko o pomoc bardziej prosze. Z plcia przeciwka tez mam czasami problemy bo mam 25 lat a mialem jak narazie tylko krotki zwiazek za soba. Ale to chyba nie tutaj szukac problemu. Chcialbym sie nauczyc najpierw byc szczesliwy jako singel.
Mam duzo mysli w glowie i musialem komus to powiedziec. Nie wiem moze ktos cos poradzi. Czy przyczyna lezy we mnie , jak to wszystko naprawic ? Da sie jeszcze mimo tego wieku? Chcialbym uslyszec zdanie meskie jak i zenskie na ten temat. Bo ciezko mi z tym wszystkim.
Dodam ze czesto tych co spotykalem mowili ten to nie itd ja bym tak nie chcial wygladac itp dlaczego ludzie tak oceniaja plytko innych ludzi? Juz z biegiem czasu jak spotykam starszych ludzi sa bardziej zyczliwi i mili w stosunku do mnie. Czuje ze mnie zaczynaja szanowac za to kim jestem.
z gory dziekuje