Bardzo lubię robić przeróżnego rodzaju ciasta.
Może wspólnie uda nam się zgromadzić tutaj naszą internetowy wątek z przepisami z całego świata.
Każdy przepis jest mile widziany.
No to dziewczyny do roboty zaczynamy pisać przepisy.

.jpg)

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Jakie znacie przepisy na ciasta??
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bardzo lubię robić przeróżnego rodzaju ciasta.
Może wspólnie uda nam się zgromadzić tutaj naszą internetowy wątek z przepisami z całego świata.
Każdy przepis jest mile widziany.
No to dziewczyny do roboty zaczynamy pisać przepisy.

.jpg)

mnie ostatnio wzięło na pichcenie i kombinowanie, i pierwszy raz w życiu robiłam karpatkę,ale taką z proszku, mam przepis jeszcze na pyszne ciasto z kokosem i ananasem ale podam przepis jak znajdę zeszyt bo gdzieś go wcięło;/ mmm ale smaka narobiłaś ummm torcik tralala ciekawe kto ma urodziny w najbliższym czasie może jakiś popis kuchenny wykonam ajć ! niedobra Ty ! tak kusić, a potem w bioderka pójdzie
Każdy lubi podjeść coś dobrego i na dodatek słodkiego.
Dlatego chciałabym stworzyć nasz internetowy kącik przepisów.
ja nie widzę przeszkód! jestem jak najbardziej ZA
napisze po szkole parę przepisów bo niestety muszę sie już zbierać;/ do zklikania potem ![]()
PRZEKŁADANIEC MIODOWY
składniki:
2 jajka
3 łyżki miodu sztucznego
1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki sody
Mąki ile się wgniecie
Podzielić ciasto na 3 części i każdy placek piec 15min
Krem:
1/2 litra mleka
kasza manna
1 szklanka cukru pudru
1 masło
Zapach waniliowy
1 łyżka spirytusu
Ugotować kasze manną z 1/2 litra mleka (na twardo)
1 szklankę cukry pudru z 1 masłem utrzeć mikserem i dodawać po trochu ostudzona kaszę. Na koniec zapach i 1 łyżkę spirytusu.
Na końcu poszczególne placki przekładamy kremem z kaszy i gotowe
SMACZNEGO ![]()
Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie te ciasto na forum cincin, i je zrobiłam. To ciasto dla wielbicieli ajerkoniaku z pyszną delikatną pianką, ale jest na prawdę super.
Advocatowe ciasto na zimno
Składniki na spód:
3 jajka,90g cukru,
70g mąki,
20g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki wody.
Do ozdobienia ciasta: wafelki rurki z jednej strony oblane czekoladą (można je kupić w Biedronce jak i również w Lidlu).
Jajka mieszamy z wodą dodać cukier- miksujemy około 3 min. na wysokich obrotach, na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20 min w 200`C. Po ostygnięciu ciasta układamy na nim wafelki dookoła (na przemian raz z czekoladą na górze i na dole) przy samym brzegu formy.
Składniki na górę ciasta:
12 płatków żelatyny (ja użyłam w zamian 7 łyżeczek żelatyny w proszku),
100g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
500ml ajerkoniaku,
500ml śmietany 30%.
Tu należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz.
5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuściłam w ciepłej wodzie (jeśli używamy żelatynę w płatkach: 9 sztuk moczyć w małej ilości zimnej wody, a potem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody). Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewać powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy bardzo szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie. Ciasto odstawiamy na 3 godziny.
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 płatki) i wymieszać ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylać na górę ciasta i pozostawić w lodówce na 2 godziny.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
Ciasto robiłam dzień wcześniej i całą noc przeleżało w lodówce aby wszystko dobrze stężało.
A oto jak wygląda ciasto
Upiec biszkopt z 5 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku, 2 łyżki octu
Ubić białka z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem i octem,dodać do białek, potem mąkę
Masa: 1 puszka ananasów, 1 budyń śmietankowy ugotować na soku,owoce pokroić i połączyć z budyniem, przestudzić
Piana: 1/2 szkl. białek, 1/2 szkl. cukru, 15 dag kokosu
Masą posmarować biszkopt i wylać pianę i lekko zapiec ![]()
bardzo pyszne polecam ![]()
Karpatka
ciasto:
1.5szkl. wody
3/4 kostki margaryny
1,5 szkl. mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku
to ugotować i wystudzić
wbijać 6 jajek pojedynczo i ciągle mieszać. Podzielić na 2 części i wyłożyć na posmarowane tłuszczem blachy palcami maczanymi w stopionej margarynie lub oliwie.
Piec w temperaturze 250 stopni C
Krem:
3/4 litra mleka,3 kopiaste łyżki budyniu bez cukru lub 4 łyżki budyniu z cukrem, 3 łyżki mąki krupczatki
ugotowac jak budyń, ostudzić i co jakiś czas mieszać
1,5 kostki masła lub margaryny, 3 żółtka, 1 lukier waniliowy, 10 łyżek cukru pudru razem utrzeć, dodać zimny budyń
Potem krem dać na jeden spód przykryć drugim,najlepiej dać na godzinkę do lodówki iiii smacznego ![]()
A to moje Karpaty hihi
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ad … f827d.html
Sylwio FM piękne ciasto
Mój przepis na CAPPUCCINO
porcja na dużą tortownicę
Biszkopt kakaowy:
5 łyżek cukru 5 dużych jajek 4 łyżki mąki 2łyżki cacao pół łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić na puszystą masę .Następnie dodać mąkę kakao proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać .Ciasto przelać do tortownicy i upiec biszkopt.
[/u]Biszkopt kokosowy
5 białek 5 łyżek cukru łyżka mąki 20dag kokosu pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywną pianę dodać cukier i znów ubić na sztywno następnie dodać kokos wymieszany z mąką i w takiej samej tortownicy upiec
[/u] MASA:
5 żółtek 3łżk mąki pszennej cukier waniliowy kostka(25dag)masła o za,,82%,budyń śmietankowy pół litra mleka ,3/4szklanki cukru 2 duże torebki (po 10dag) waniliowej kawy cappuccino i spirytus do smaku
Odlać trochę mleka i rozrobić w nim mąkę ,cukier,cukier waniliowy budyń oraz żółtka .
Pozostałe mleko zagotować i na gotujące mieszając wlać rozrobione składniki .Wszystko razem cały czas mieszając zagotować a następnie wystudzić
Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać porcjami zimny budyń
Na koniec dodać kawę cappuccino i dodać trochę spirytusu do smaku
Wszystko razem utrzeć lub zmiksować aby połączyć składniki
Odłożyć trochę masy do posmarowania tortu a resztę wyłożyć na kakaowy biszkopt .
Masę przykryć kokosowym blatem
Na koniec wierzch i boki tortu cienko posmarować odłożoną masą udekorować według uznania ;
PYCHA
-------------------
Tamara
A może bardzo proste i smaczne ciasto ![]()
Salceson:
1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki oleju,
Cukier z olejem razem rozetrzeć.
dodać roztrzepane 5 jaj,
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżki kakao.
Gdy wszystko będzie dobrze roztartę dodać jeden głeboki talerz obranych i pokrojonych w kostkę jabłek wymieszać.
Piec około 1 godziny w temp. 200-220 stopni C.
Można jeszcze dodać orzechów włoskich w połówkach.
Ciasto bardzo dobre ![]()
CIASTO NA ZIMNO:
Składniki:
niepełny litr mleka
8 łyżek (czubatych) kaszy manny
0k. 1 szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła,masła roślinnego, ew. margaryny
biszkopty
2 galaretki niebieskie
WYKONANIE
Kaszkę wymieszać z zimnym mlekiem i ugotować. Musi być bardzo gęsta. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodawać po łyżce ostudzonej kaszki. Utrzeć dobrze. Podzielić na połowe i do jednej części dodać 2 łyżki kakao.Tortownicę wyłożyć biszkoptami,na to nakładać po łyżce każdej z mas .
Zalać gęstniejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki.
Bajaderka
1/2kg mąki
1 masło lub margaryna
3/4szkl.cukru
2 jajka
1 łyzka proszku do pieczenia
wszystko zagniesc bedzie troche twarde ciasto ale dobrze
i upiec na rumiano w piekarniku [duże nie rośnie]
ja piekę w tortownicy
jak upiecze sie to niech ostygnie
potem kroimy na nie równe częsci spodnia ma byc cienka i zostaje w tortownicy
a reszte kruszymy do miski
i następnie do ciasta w misce dodajemy
1 szkl. lekko cieplego mleka [mozna więcej jak sie uznana]
1 łyżka kakao
1 zapach rumowy [koniecznie ten zapach]
bakalie [rodzynki .moze byc mak, co sie ma w domu
zagniesc to wszystko
ten spodni cienkie ciasto kladziemy do tortownicy i smarujemy marmoladą
potem kładziemy zagniecione ciasto i polewamy polewa czekoladowa .
nastepnie do lodówki i na drugi dzien kroimy w kwadraty
Pycha
smacznego
3 bit Składniki:
8 paczek herbatników, mleko w puszce skondensowane słodzone (gotowane co najmniej 2 godziny), krem karpatka, 1/2 l śmietany kremówki, 2 śnieżki na mleko, 1 galaretka (może być cytrynowa rozrobiona w 1/2 szklanki wody).
Jak przyrządzić?
Układamy 1 warstwę herbatników na blachę, wykładamy mleko (karmel), po czym układamy kolejną warstę herbatników i na to dajemy krem karpatka. Nastepnie kolejna warstwa herbatników. Śmietanę ubijamy, dodając dwie śnieżki i jedną galaretkę. Masę wykładamy na ciastka. Na wierzch trzemy czekoladę.
moje osiągnięcia ' ciastowe ' to m. in. tiramisu
polecam krem Gellwe
w 3 minutki robi sie krem do tego na opakowaniu jest przepis na biszkopt - czyli szybko i wygodnie, a przede wszytskim przepysznie
pochwalę się, że to był mój mały prezencik dla mamy
i dzisiaj znowu mnie naszło na kucharzenie i zrobiłam pleśniaka
) przepis z zeszytu domowego.... :
składniki :
4 jaja
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
250 g miękkiej margaryny ( 1 paczka )
dżem
a więc do dzieła....
oddzielamy żółtka od białek .. i białka z cukrem ubijamy na pianę ![]()
żółtka, mąka, proszek do pieczenia i margaryna - zagniatamy na ciasto :>
następnie dzielimy ciasto na 3 części . do jednej dodajemy kakao .
formę ( czyt. brytfankę, jak kto woli
) smarujemy . i ...
na tarce ścieramy jedną warstwę jasnego ciasta. i nakładamy dżem .
na to ponownie ścieramy ciasto ( drugą część - > tą kakaową )
no i następnie wykładamy ubite białka, a na nie ostatnią część ciasta ścieramy na tarce ![]()
pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ![]()
Smacznego
)
drogie panie potrzebuje przepisu na ciasta z kremami
Mam prosty przepis na szybkie kakaowe ciasto, wszystkim, których nim częstowałam jak do tej pory smakowało ![]()
1,5 szklanki cukru
1 margaryna
7 dużych łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
1 olejek migdałowy
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, cukier, kakao i olejek zagotować (często mieszając).
Ostudzić, odlać ćwierć szklanki (na polewę). Do reszty dodać 4 żółtka,
mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Piec około godziny,
180-200 stopni, na ostudzone ciasto wylać polewę.
iwona38 Banalny sposób na fajne ciacho z kremem, mojego pomysłu
Może też to być coś w rodzaju tortu.
Najpierw pieczemy biszkopt. A jak się komuś nie chce, to może kupić gotowy w sklepie.
Ja robię zwykle podwójny, żeby był wyższy, ale podaje Wam wersję wg,przepisu:
4 jajka
4 łyżki gorącej wody
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko zmiksować, upiec, najlepiej na okrągłej blasze.
Ostudzić, przekroić na warstwy (w zależności ile chcesz ich mieć).
I teraz mój trik: bierzemy 'Delekta Dekoracja Krem do ciast, smak (np.) czekoladowy' i robimy wg.przepisu na opakowaniu.
Teraz smarujemy poszczególne warstwy biszkoptu.
Górę można fajnie udekorować wedle swojej wyobraźni i gotowe ![]()
odnawiam watek. potrzebuję sprawdzonego przepisu na ciasto snikers
A może bardzo proste i smaczne ciasto
Salceson:
1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki oleju,
Cukier z olejem razem rozetrzeć.
dodać roztrzepane 5 jaj,
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżki kakao.
Gdy wszystko będzie dobrze roztartę dodać jeden głeboki talerz obranych i pokrojonych w kostkę jabłek wymieszać.
Piec około 1 godziny w temp. 200-220 stopni C.Można jeszcze dodać orzechów włoskich w połówkach.
Ciasto bardzo dobre
Salceson? A ja to inaczej robię i nazywam to ciasto, najprostszym ciastem na świecie, chociaż mojej sąsiadce nawet takowe nie wyszło;(
[center]Ciasto karmelowe ze słonecznikiem
Składniki
Biszkopt wg własnego przepisu
Krem:
mleko zagęszczone słodzone w puszce
kostka margaryny
30 dkg słonecznika
łyżka mleka
10 dkg cukru
pół kostki masła
herbatniki
wódka
Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek; wymieszać piec ok. 20 min.
Mleko zagęszczone gotować w garnku z wodą przez 3 godziny na lekkim ogniu; stale dolewać wody tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Ostudzić.
Rozmieszać margarynę, dodawać po łyżce kremu.
Słonecznik, mleko, cukier i masło rozpuścić, wyłożyć na blachę, na folię, od czas do czasu mieszając piec na złoty kolor. Wychłodzić. Wymieszać z kremem.
Na ciasto wyłożyć krem ze słonecznikiem.
Na górę dać herbatniki (ok. 400 g) moczone w wódce. Polać lukrem z cukru pudru i wody.[/center]
Zebra
Składniki:
5 jaj
1 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 szklanka oliwy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Sposób przyrządzenia:
Jaja utrzec z cukrem, dodac mąkę z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu na przemian dodawac po trochu wody i oliwy cały czas mieszając. Po wymieszaniu na gładką masę ciasto rozlac na dwie części (pół na pół). Do jednej dodac 3 łyżeczki kakao i wymieszac, a do drugiej 3 łyżki mąki i także wymieszac. Tortownicę wysmarowa margaryną i posypac bułką tartą. Jasną i ciemną masę wylewac na tortownicę (na środek) na przemian po trochu, aż wylejemy obie masy. Ciasto pieczemy mniej więcej 40-50 min w temp 180 stopni (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest dobre w środku).
(przepis z zeszytu mojej mamy i zawsze wychodzi) ![]()
Ciasto z sucharków
Spód:
1 paczka sucharków;
Nutella 400 g
Sucharki zmielić i wymieszać z Nutellą (może być inny krem tego typu). Wyłożyć na blachę i ugnieść łyżką.
Masa:
4 serki naturalne "Twój Smak"
1/2 litra kremówki 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
2 śmietany fit
płatki migdałów
2 galaretki
Sposób przyrządzenia:
Wszystko wrzucić do jednej miski i wymieszać. Wyłożyć na spód z sucharów. Posypać płatkami migdałów, ułożyć wiśnie (bądź inne owoce jak kto lubi)i zalać 2 galaretkami.
(przepis na ciasto dostałam od koleżanki - wypróbowane osobiście PYCHA) ![]()
podziwiam was, mi wychodzą tylko muffinki
http://kochamgotowac.blog.onet.pl/muffinki-z-cola,2,ID425679281,DA2011-04-18,n
crazy cat Twoim ratunkiem mogą być ciasta bez pieczenia:-)
Ja polecam ciasto Shrek( bez pieczenia) :-)
* 3 budynie śmietankowe
* 3 galaretki zielone
* pół litra śmietany kremówki 30%
* duże opakowanie delicji
* duże opakowanie herbatników
* 1 litr zielonego soku Pysio lub Kubuś
* cukier
Na blaszce ułożyć podwójną warstwę herbatników.
Zagotować sok Pysio bez jednej szklanki- w niej rozpuścić 3 budynie śmietankowe. Do wrzącego soku wlać budyń, poczekać aż zgęstnieje, dosłodzić według uznania.
Przestudzoną masę wyłożyć równomiernie na spód.
Na masie ułożyć delicje.
Przygotować galaretkę z dwóch paczek. Ubić śmietankę, dosłodzić według uznania. Dodawać po trochu zimną galaretkę, zamieszać starannie.
Włożyć do lodówki.
Ostatnią galaretkę ostudzić i rozlać na wierzch masy piankowej.
Ciasto jest banalne a smak bardzo ciekawy:-) Dodatkowo super prezentuje się zielone ciasto i może być zaskoczeniem dla gości:-)
Drogie kobitki pomóżcie!
Mam problem z ciastami zawsze mi nie wychodzą są zakalcowate albo jeśli robię ciasteczka są twarde jak kostka brukowa. Ostatnio nawet ciasto jogurtowe z proszku mi nie wyszło. Załamałam się
Zaczęłam podejrzewać, że to wina nieszczelnego piecyka u mnie na stancji, ale muffinki raczej wychodzą bez problemu. Uwielbiam gotować, ale desery wychodzą mi tylko na zimno .
jak piecyk za wczesnie otworzysz może wyjsc zakalec, a ciasteczka może w za wysokiej temperaturze? hmm nie wiem szczerze dlaczego Ci nie wychodzą ![]()
osobiście ciasteczek jeszcze nie robiłam, wolę ciasta xD
mmmm, pychota! ale mi narobiłyście ochoty... ![]()
wchodząc w ten temat sama sobie też dzisiaj narobiłam ochoty
więc też musiałam się odwdzięczyc i dodac coś od siebie
niektóre przepisy podane wyżej sobie spisałam i czekam na więcej ![]()
Witam. Chciałabym ze swoim facetem upiec jakieś ciacho. Od razu piszę, że będzie to nasz pierwszy raz! Macie może na początek dla nas jakieś łatwe pomysły? ![]()
Bardzo fajny pomysł
Po co przekopywać internet w poszukiwaniu nowości, skoro tu będziemy mogły stworzyć swoją własną "książkę" z przepisami na wypieki
Ja mogę podzielić się z Wami prostym przepisem na ciasto marchewkowe z bakaliami. Ja osobiście nie przepadam za nim, ale moja rodzinka bardzo, więc często gości ono u nas w domu. Jeśli ktoś lubi ciasto marchewkowe i bakalie to polecam! ![]()
Składniki:
- 6-7 marchewek (zetrzeć na tarce o drobnych oczkach)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1-2 szklanki cukru (ja osobiście dodaję 1, czasem 1,5- to zależy od upodobań i od tego jakie bakalie się doda)
- 3/4 szklanki oleju
- pestki dyni, słonecznika, rodzynki, orzechy, kawałki czekolady, morele, suszone śliwki... i co nam tylko przyjdzie do głowy ![]()
Wszystkie składniki należy zmiksować, a na koniec łyżką wmieszać marchewkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy, posypanej bułką tartą. Rozmiar formy nie jest aż tak bardzo istotny. Ja robię je zwykle w okrągłej tortownicy, o średnicy około 25 cm. Piec 50-55 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!
Pamc Ja swoją przygodę z pieczeniem zaczęłam od prostego przepisu, który zaraz podam
Mimo tego, że jest ono bardzo proste, należy do moich ulubionych ciast. A dodatkowo mamy sezon na różne owoce, więc do dzieła!!! ![]()
Placek z jabłkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru (ja dodaję mniej)
- 5 jaj
- 1 cukier waniliowy
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1/3 szklanki oliwy + dolać do pełna gorącej wody
- jabłka (lub inne owoce: śliwki, wiśnie, truskawki)
Cukier, jajka i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz oliwę z wodą. Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Powrzucać jabłka pokrojone w "księżyce" albo inne owoce. Piec około 50 minut, w temperaturze 180-200°C. Gdy ciasto wystygnie, można posypać cukrem pudrem.
Powodzenia w eksperymentowaniu ![]()
To i ja podzielę się prostym przepisem na placek z morelami, który znalazłam w książce Tarty i placki" Carli Bardi (to jeden z lepszym prezentów urodzinowych, jaki kiedykolwiek dostałam
). Może ciasto to nie zachwyca wyglądem, ale jego zapach i smak... mmm...
Rustykalny placek morelowo-migdałowy
spód zaginany:
2 szklanki (300g) mąki pszennej
3 łyżki cukru
2/3 kostki (180g) masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Wsyp mąkę i cukier do dużej miski. Dodaj pokrojone masło i siekaj nożem lub ugniataj czubkami palców, aż całość będzie wyglądała jak pokruszony chleb. Dodaj szczyptę soli.
Dodaj wodę i zagnieć ręcznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej nieco wody lub podsyp mąką. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść formę do pieczenia tart o średnicy 28cm.
Oprósz stolnicę mąką. Rozwałkuj ciasto, tworząc okrągły placek o średnicy 50cm i grubości 5mm.
Nawiń rozwałkowane ciasto luźno na wałek i przenieś na formę do pieczenia - krawędzie placka powinny wystawać poza jej brzegi.
nadzienie morelowe:
750g moreli, wypestkowanych, pokrojonych na plasterki lub w ósemki
1/4 szklanki (50g) cukru
2 łyżki startych migdałów
4 łyżki marmolady pomarańczowej/morelowej (nie radzę zastępować dżemem, będzie zbyt wodnisty)
żółtko z jednego jajka
łyżka mleka
2 łyżki płatków migdałowych do posypania
3 łyżki cukru do posypania
Wrzuć pokrojone morele do średniej wielkości miski. Przesyp cukrem oraz startymi migdałami. Dodaj marmoladę. Ostrożnie wymieszaj, żeby nie uszkodzić owoców. Wyłóż łyżką owoce na środek ciasta. Wystające poza krawędzie formy brzegi placka unieś i zagnij do wewnątrz, częściowo przykrywając nimi nadzienie.
Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nimi ciasto. Posyp cukrem i płatkami migdałów.
Piecz 35-40 minut - ciasto powinno mieć złoty kolor, a nadzienie musi zabulgotać. Najlepiej podawać na ciepło.
Guniaczek, dzięki wielkie. Zobaczymy co nam z tego wyjdzie. ![]()
Szukam jakiegoś przepisu na ciasto bounty. Może ma ktoś jakiś sprawdzony dobry przepis? ;> w internecie dużo tego jest, jednak wolałabym, aby to był jakiś polecony przepis ![]()
z góry dziękuję ![]()
Guniaczek, dzięki wielkie. Zobaczymy co nam z tego wyjdzie.
I jak poszło? Próbowaliście już coś kombinować? ![]()
Karolinus, polecam ten przepis, testowałam go trzy razy, jest pyszny ![]()
(znaleziony na blogu mojewypieki)
Składniki na biszkopt:
* 5 jajek
* 1 niepełna szklanka mąki pszennej
* pół szklanki cukru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
* 1/2 litra mleka
* 1/2 szklanki cukru
* 20 dag masła
* 25 dag wiórek kokosowych
* cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
* czekolada mleczna 100 g
* czekolada gorzka 100 g
* 12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Dziękuję Kotoko ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Jakie znacie przepisy na ciasta??
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024