Witam, za niecały miesiąc, a dokładniej od 3 października do 16 będziemy z mężem w Paryżu. Będą to równe 2 tygodnie.
W tamtym roku też byliśmy w Paryżu - ale tylko 6 dni i kupowaliśmy bilety typu: "PARIS VISITE PASS", jeden mieliśmy jednodniowy a drugi pięcio-. Nie muszę chyba mówić, ze były one dla nas koszmarnie drogie, bo ten pierwszy kosztował ok 18 Euro, a drugi ok 47 Euro (bo kupowaliśmy na strefy 1-6). oczywiście wszystko podwójnie bo dwie osoby.
Tym razem też będą nam potrzebne raczej takie bilety, bo mamy w planach dużo atrakcji np w 5 strefie.
(2 dni Disneyland, 2 dni Asterix, Wersal, no i lotnisko- CDG, trzeba się z niego wydostać i dostać)
Planowaliśmy sobie na początku ze po samym Paryżu będziemy się przemieszczać piechotą, a bilety kupować tylko na dalsze wyjazdy, czyli te wyżej wymienione w nawiasie, a oprócz tego pewnie nie raz skorzystamy jednak z np metra w samym centrum - choć niby mieliśmy tego nie robić. Ale tak sobie dzisiaj zaczęłam liczyć ile to by mogło wyjść i przy założeniu że do i z każdego tych miejsc kupimy bilet wart mniej więcej ok 9 euro, to na osobę potrzeba nam tych biletów 12. Więc to wychodzi ponad 100 euro.
A jedziemy we dwoje ;p
Dlatego mam ogromną prośbę.
Czy mógłby mi ktoś pomóc, tzn. doradzić co do zakupu biletów.
Dużo poszperałam ale żadne z nas nie zna francuskiego, (mąż zna angielski dosyć dobrze ale boimy się że tłumaczenia stron nie są dokładne - dlatego ja sama jeszcze dodatkowo stronę na polski tłumaczyłam - ale podobnie wychodzi) i nie wiem czy te bilety są po prostu dla nas i czy się nie mylę obejmują właśnie strefy od 1 do 5 na dowolną ilość przejazdów i wszystkimi środkami transportu (metro, RER, autobusy, tramwaje).
A teraz to co znalazłam. na stronie: ratp.fr f znalazłam coś takiego jak Pakiety Navigo na miesiąc lub na tydzień.
I z tej całej tabelki o ile dobrze rozumie to taki tygodniowy bilet na strefy 1-5 kosztuje 33,40 euro.
Czy zapis "strefy 05/01" oznacza właśnie to co myślę - strefy od 1 do 5?
I czy mogą go kupić cudzoziemcy?
A jeśli tak to co jest do jego zakupu wymagane? I czy można go nabyć na lotnisku?
Uploaded with ImageShack.us
Bardzo proszę o pomoc.