Paryż - bilety miejskie - jakie wybrać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Paryż - bilety miejskie - jakie wybrać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez niki_82 (2011-09-08 20:32:45)

Temat: Paryż - bilety miejskie - jakie wybrać?

Witam, za niecały miesiąc, a dokładniej od 3 października do 16 będziemy z mężem w Paryżu. Będą to równe 2 tygodnie.
W tamtym roku też byliśmy w Paryżu - ale tylko 6 dni i kupowaliśmy bilety typu: "PARIS VISITE PASS", jeden mieliśmy jednodniowy a drugi pięcio-. Nie muszę chyba mówić, ze były one dla nas koszmarnie drogie, bo ten pierwszy kosztował ok 18 Euro, a drugi ok 47 Euro (bo kupowaliśmy na strefy 1-6). oczywiście wszystko podwójnie bo dwie osoby.

Tym razem też będą nam potrzebne raczej takie bilety, bo mamy w planach dużo atrakcji np w 5 strefie.
(2 dni Disneyland, 2 dni Asterix, Wersal, no i lotnisko- CDG, trzeba się z niego wydostać i dostać)

Planowaliśmy sobie na początku ze po samym Paryżu będziemy się przemieszczać piechotą, a bilety kupować tylko na dalsze wyjazdy, czyli te wyżej wymienione w nawiasie, a oprócz tego pewnie nie raz skorzystamy jednak z np metra w samym centrum - choć niby mieliśmy tego nie robić. Ale tak sobie dzisiaj zaczęłam liczyć ile to by mogło wyjść i przy założeniu że do i z każdego tych miejsc kupimy bilet wart mniej więcej ok 9 euro, to na osobę potrzeba nam tych biletów 12. Więc to wychodzi ponad 100 euro. sad
A jedziemy we dwoje ;p

Dlatego mam ogromną prośbę.

Czy mógłby mi ktoś pomóc, tzn. doradzić co do zakupu biletów.
Dużo poszperałam ale żadne z nas nie zna francuskiego, (mąż zna angielski dosyć dobrze ale boimy się że tłumaczenia stron nie są dokładne - dlatego ja sama jeszcze dodatkowo stronę na polski tłumaczyłam - ale podobnie wychodzi) i nie wiem czy te bilety są po prostu dla nas i czy się nie mylę obejmują właśnie strefy od 1 do 5 na dowolną ilość przejazdów i wszystkimi środkami transportu (metro, RER, autobusy, tramwaje).

A teraz to co znalazłam. na stronie: ratp.fr f znalazłam coś takiego jak Pakiety Navigo na miesiąc lub na tydzień.
I z tej całej tabelki o ile dobrze rozumie to taki tygodniowy bilet na strefy 1-5 kosztuje 33,40 euro.

Czy zapis "strefy 05/01" oznacza właśnie to co myślę - strefy od 1 do 5?

I czy mogą go kupić cudzoziemcy?
A jeśli tak to co jest do jego zakupu wymagane? I czy można go nabyć na lotnisku?

wklejam zdjęcie:
http://img851.imageshack.us/img851/5845/navigopl.png

Uploaded with ImageShack.us

Bardzo proszę o pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez atam (2011-09-09 13:31:03)

Odp: Paryż - bilety miejskie - jakie wybrać?

Witaj Niki. Naprawde trudno powiedziec czy lepsza jest tygodniowka Navigo, czy Paris Visite. Navigo jest tanszy, to fakt ale jest wazny TYLKO na przejazdy metrem, busem, RERem czy tramwajem a Paris Visite daje Wam rabaty do wielu muzeow, na rejs statkiem, Luk Tryumfalny i co najwazniejsze jakies 20% na Disneyland - zerknij prosze jeszcze raz na http://www.ratp.fr/en/ratp/c_21879/tourists/ (dalam wersje angielska) kliknij na travelling, tam znajdziesz naprawde wyczerpujace info na temat cen i rabatow, oraz punktow gdzie mozna kupic owe bilety - przypuszczam, ze na lotnisku po zejsciu na stacje RER bez problemu kupicie bilety w kasie lub dystrybutorach. Radzilabym zerknac tez na strony Disneylandu, chyba przy wczesniejszej rezerwacji sa promocje. Uff... jesli cos pominelam lub masz nadal watpliwosci - pytaj, w miare moznosci kazda z nas cosik dorzuci a w sprawach przejazdow to ekspertem jest Rebeka wink

3

Acha, Niki - dobrze rozumiesz: strefa 1-5 za 33,40 - potrzebujesz zdjecia i tyle - cudzoziemcy tez moga wyrobic/kupic. Wyrabia sie te karty w punktach informacyjnych - info o tym masz pod linkiem, ktory podalam, potem tylko wykupujesz strefy przejazdu.

4 Ostatnio edytowany przez niki_82 (2011-09-09 13:38:33)

atam napisał/a:

Acha, Niki - dobrze rozumiesz: strefa 1-5 za 33,40 - potrzebujesz zdjecia i tyle - cudzoziemcy tez moga wyrobic/kupic. Wyrabia sie te karty w punktach informacyjnych - info o tym masz pod linkiem, ktory podalam, potem tylko wykupujesz strefy przejazdu.

Czyli to jest tak, że najpierw muszę sobie wyrobić ten "kartonik" a potem na niego tak jakby "nabić" odpowiedni rodzaj biletu?
Czy długo się schodzi z wyrobieniem takiego czegoś?

Dziękuję za pomoc. smile

P.S.
W tamtym roku mając Paris Visite i tak nei skorzystaliśmy z żadnych dodatkowych rzeczy dostępnych przy nim. A w tym roku, kupiliśmy w biurze podróży sobie takie pakiety "Paryż dla samodzielnych", w których to są właśnie 2 dni na muzea, wjadz na wieże eiffl'a, rejs po sekwanie, osobno muzeum figur woskowych i jeszcze wieża montparnasse  smile do disneya mamy też tańsze bilety z tego biura, tak samo jak i z asterixem. dlatego chyba przy tym zostaniemy i tylko szukamy tańszych biletów.

atam napisał/a:

(...)Luk Tryumfalny(...)

A to tam można jakoś jeszcze wejść?
Widzieliśmy go tylko z ulicy - nie podchodziliśmy tak blisko, chyba o czymś nie wiem - musiałam nie doczytać. smile

5

Acha... w takim razie faktycznie ta tygodniowka jest najpraktyczniejsza smile
Czas wyrobienia karty zalezy od tego jak szybko znajdziecie punkt w ktorym sie toto wyrabia i od kolejki wink Samo wyrobienie karty trwa ok 5-10 minut (tak to zapamietalam, bo jednak chwila juz minela - nie zapomnijcie o zdjeciu ) potem mozecie szukac kas ale praktyczniej jest wykupic przez dystrybutor, w razie problemow proscie o pomoc - Francuzi lubia byc uczynni i nigdy nie mialam z tym problemu. Jedynie co moge doradzic, to jesli nie macie karty bankowej do konta walutowego, to lepiej szukac dystrybutora na gotowke.
Mam nadzieje, ze w przyszlym roku skusicie sie na Velib - to dopiero frajda smile
Pozdrawiam serdecznie

6

Tak, na Luk wchodzi sie o ile pamietam podziemnym wejsciem (takim jak do metra) z Pol Elizejskich, wstep jakies 8 euro, jest tam mini muzeum  - musialabym poszperac, bo sama sie tam jeszcze nie wybralam (uraz po godzinnych korkach na placu wokol Luku sad  )

7 Ostatnio edytowany przez niki_82 (2011-09-09 14:03:42)

atam napisał/a:

Tak, na Luk wchodzi sie o ile pamietam podziemnym wejsciem (takim jak do metra) z Pol Elizejskich, wstep jakies 8 euro, jest tam mini muzeum  - musialabym poszperac, bo sama sie tam jeszcze nie wybralam (uraz po godzinnych korkach na placu wokol Luku sad  )

Rozumiem doskonale - dlatego w tamtym roku nie wchodziliśmy do żadnych takich większych obiektów, tylko do katerdy ale tam to migiem przecież idzie - w tym roku chcemy to nadrobić.
A w tym pakiecie paryż dla samodizelnych jest tak że to nie są zniżki do muzeów, tylko wstęp już za darmo (tzn policzony w cenie pakietu), jest ich bardzo dużo w tym, ale wiadomo przez 2 dni i tak niewiele się zobaczy - dlatego wybierzemy razem najbardziej ciekawe dla obojga, na pierwszy dzień, a drugiego wersal - który niestety jest w tych dwóch dniach. Ale mimo wszystko nie jest źle. smile
A bilety w niektóre miejsca aż porażają (chodzi o polską kieszeń;p ). i to nie tylko te wejściowe ale i dojazdowe. smile

atam napisał/a:

Acha... w takim razie faktycznie ta tygodniowka jest najpraktyczniejsza smile
Czas wyrobienia karty zalezy od tego jak szybko znajdziecie punkt w ktorym sie toto wyrabia i od kolejki wink Samo wyrobienie karty trwa ok 5-10 minut (tak to zapamietalam, bo jednak chwila juz minela - nie zapomnijcie o zdjeciu ) potem mozecie szukac kas ale praktyczniej jest wykupic przez dystrybutor, w razie problemow proscie o pomoc - Francuzi lubia byc uczynni i nigdy nie mialam z tym problemu. Jedynie co moge doradzic, to jesli nie macie karty bankowej do konta walutowego, to lepiej szukac dystrybutora na gotowke.

Dziękuję bardzo za cenne informacje. smile
Od razu sobie zapiszę żeby zabrać zdjęcia. smile

atam napisał/a:

Mam nadzieje, ze w przyszlym roku skusicie sie na Velib - to dopiero frajda smile

Rozumiem, ze tam mieszkasz? smile

atam napisał/a:

Czyli może się tam wybierzemy. smile

8

Znalazlam link (ceny nieaktualne!!!!):

http://www.holidaycheck.pl/atrakcje-turystyczne-informacje+%C5%81uk+Triumfalny-zid_2541.html

Teraz do dziela smile

9

Zgadza sie, ceny sa okropne. Mieszkam tu i staram sie jak najwiecej zwiedzic ale i tak szukam zawsze "okazji", czesc muzeow w pierwsza niedziele kazdego miesiaca ma wolne (bezplatne) wejscia, wiec korzystam w okresie zimowym, bo wtedy jest mniejszy tlok wink

10

atam napisał/a:

Zgadza sie, ceny sa okropne. Mieszkam tu i staram sie jak najwiecej zwiedzic ale i tak szukam zawsze "okazji", czesc muzeow w pierwsza niedziele kazdego miesiaca ma wolne (bezplatne) wejscia, wiec korzystam w okresie zimowym, bo wtedy jest mniejszy tlok wink

To faktycznie bardzo korzystne dla mieszkańców. Niestety nie każdy przyjezdny może trafić akurat w pierwszą niedzielę sad

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Paryż - bilety miejskie - jakie wybrać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024