Szukam porady mam 24 lata nigdy nie miałem dziewczyny nie całowałem się nie przytulałem nic zero nie wiem co robić dalej bo próbowałem zagadywać ale mi nie wychodzi
Na początek proponuję dowiedzieć się, co to są przecinki i kiedy się ich używa. To pierwszy stopień wtajemniczenia do zdobycia dziewczyny.
dzięki super rada
Na początek proponuję dowiedzieć się, co to są przecinki i kiedy się ich używa. To pierwszy stopień wtajemniczenia do zdobycia dziewczyny.
Napisał gość który sam ma problem ze stosowaniem przecinka
5 2016-07-30 22:01:47 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-07-30 22:02:11)
Brainless napisał/a:Na początek proponuję dowiedzieć się, co to są przecinki i kiedy się ich używa. To pierwszy stopień wtajemniczenia do zdobycia dziewczyny.
Ale mniejszy niż Autor. A Ty też przecinka nie wstawiłeś
Brainless napisał/a:Na początek proponuję dowiedzieć się, co to są przecinki i kiedy się ich używa. To pierwszy stopień wtajemniczenia do zdobycia dziewczyny.
Mam, to prawda. Ale pracuję nad sobą. Poza tym co innego użyć czasem jakiegoś w niewłaściwym miejscu, a co innego nie korzystać z interpunkcji w ogóle.
Jak masz jakiś przykład złego użycia to podaj, chętnie się douczę.
ja też nie.
8 2016-07-30 22:05:57 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-07-30 22:07:11)
Ryzykuję tym, że Ozzy Da Frog się na mnie obrazi... ale raz kozie śmierć.
Przed "który" dajemy przecinek
Wybaczysz, Ozzy, czy przeceniłam Twoje poczucie humoru?
9 2016-07-30 22:07:35 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-07-30 22:08:03)
Chodziło mi o moje złe użycie. Gość rzucił oskarżeniem, więc dobrze by było teraz poczytać jego argumentację.
Edit: humor oczywiście doceniam <różyczka>.
widzę że nikt mi w tym temacie nie poradzi a z resztą co się dziwić najlepiej sobie samemu poradzić bo w dzisiejszym świecie to nikt nie pomoże
Ozzy Da Frog napisał/a:Brainless napisał/a:Na początek proponuję dowiedzieć się, co to są przecinki i kiedy się ich używa. To pierwszy stopień wtajemniczenia do zdobycia dziewczyny.
Mam, to prawda. Ale pracuję nad sobą. Poza tym co innego użyć czasem jakiegoś w niewłaściwym miejscu, a co innego nie korzystać z interpunkcji w ogóle.
Brainless - przyznaję że problem masz zdecydowanie mniejszy niż Autor wątku Tylko akurat ta uwaga wypadła tak, jakby baletmistrz podczas opieprzania młodych baletnic o brak gracji wywalił się na zbitą mordę o własne sznurówki
A poważnie - to jest przecież forum, nikt za pisanie nie dostaje hajsów, więc czepianie się o drobne błędy i literówki jest grubą przesadą No ale Autor błędy jednak popełnia, nie drobne a rażące
12 2016-07-30 22:11:23 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-07-30 22:12:00)
Brainless napisał/a:Ozzy Da Frog napisał/a:Napisał gość który sam ma problem ze stosowaniem przecinka
Jak masz jakiś przykład złego użycia to podaj, chętnie się douczę.Brainless - przyznaję że problem masz zdecydowanie mniejszy niż Autor wątku
Tylko akurat ta uwaga wypadła tak, jakby baletmistrz podczas opieprzania młodych baletnic o brak gracji wywalił się na zbitą mordę o własne sznurówki
A poważnie - to jest przecież forum, nikt za pisanie nie dostaje hajsów, więc czepianie się o drobne błędy i literówki jest grubą przesadą
No ale Autor błędy jednak popełnia, nie drobne a rażące
Przykład poproszę, nie rób uników, bo wtedy to ja Ci przypnę łateczkę, ale kłamczuszka forumowego.
Przykład poproszę, nie rób uników, bo wtedy to ja Ci przypnę łateczkę ale kłamczuszka forumowego.
Przed "ale" powinien być przecinek
Dajcie spokój z przecinkami. Sobota wieczór jest.
widzę że nikt mi w tym temacie nie poradzi a z resztą co się dziwić najlepiej sobie samemu poradzić bo w dzisiejszym świecie to nikt nie pomoże
aby znalezc dziewczyne musisz wziac sie za siebie i poszukac sobie jakiejs pasji i popracowac nad samorozwojem powodzenia ci zycze moze to byc rozne przyklad jakis sport, silownia albo inne nie wiem poza tym nie mozna czynic z szukania dziewczyny celu samego w sobie bo to tylko doprowadzi do tego ze bedziesz postrzegany jako desperat a to nie dobrze pozdrawiam to nara
Brainless napisał/a:Przykład poproszę, nie rób uników, bo wtedy to ja Ci przypnę łateczkę ale kłamczuszka forumowego.
Za późno, zdążyłem uzupełnić
Po "poza tym" też powinien być przecinek
mam pasje podróże chciałem zaprosić dziewczyny z okolicy na wycieczkę poznać się odmówiły mi
nie szukam cały czas mam inne zajęcia głównie praca
20 2016-07-30 22:20:05 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-07-30 22:20:23)
santapietruszka napisał/a:Brainless napisał/a:Przykład poproszę, nie rób uników, bo wtedy to ja Ci przypnę łateczkę ale kłamczuszka forumowego.
Za późno, zdążyłem uzupełnić
Zdążyłam, zanim uzupełniłeś
Autorze, może wybrałeś dziewczyny, które akurat takiej pasji nie mają?
A w ogóle to proponuję najpierw kawę czy spacer, a nie od razu wycieczkę raczej mało która dziewczyna zdecyduje się na wycieczkę z kimś, kogo nie do końca zna, mimo że jest z okolicy
Brainless napisał/a:Mam, to prawda. Ale pracuję nad sobą. Poza tym co innego użyć czasem jakiegoś w niewłaściwym miejscu, a co innego nie korzystać z interpunkcji w ogóle.
Jak masz jakiś przykład złego użycia to podaj, chętnie się douczę.Po "poza tym" też powinien być przecinek
Akurat nie musiał być Ale dobra, bo mnie naprawdę znielubisz, chociaż sądząc po ignorze, jaki dostałam, już to zrobiłeś
Zamiast zajmować się przecinkami, Panowie, to może byście coś doradzili koledze?
22 2016-07-30 22:23:01 Ostatnio edytowany przez Brainless (2016-07-30 22:24:28)
Brainless napisał/a:Mam, to prawda. Ale pracuję nad sobą. Poza tym co innego użyć czasem jakiegoś w niewłaściwym miejscu, a co innego nie korzystać z interpunkcji w ogóle.
Jak masz jakiś przykład złego użycia to podaj, chętnie się douczę.Po "poza tym" też powinien być przecinek
OK, to wyczytałem na stronie PWN:
Jeśli do zdań typu „Poza tym nie miał racji”, „W takim nie miał racji”, „W każdym razie nie miał racji” wprowadzimy zdanie podrzędne lub wyrażenie o charakterze wtrącenia, to oczywiście powinniśmy je ująć w przecinki, np. „Poza tym, jak widać, nie miał racji”. Zasada ta dotyczy w ogóle inicjalnych przyzdaniowych partykuł, a nie dotyczy spójników, por. „Przede wszystkim musisz się starać”, „Przede wszystkim, żeby osiągnąć sukces, musisz się starać”, „Musisz próbować i żeby osiągnąć sukces, musisz się starać”.
A przykład sprzed momentu, w którym napisałeś, że mam z tym problem?
Zamiast zajmować się przecinkami, Panowie, to może byście coś doradzili koledze?
Doradziłem koledze w jego języku, jak widać zrozumiał.
Autorze, a może napisz cos jeszcze o sobie, bo trudno tak cos stwierdzić. Może twoje życie to tylko praca-dom. Może jesteś mało komunikatywny, może za powolny a może za szybki?
A reszta dostała jakiejś obsesji z tymi przecinkaMi
kawy spaceru nie proponowałem ale proponowałem jeszcze wyjazd na dyskotekę bo dowiedziałem się ze są takie co lubią dyskoteki i one też odmówiły raz mi kuzyn załatwił spotkanie w wspólnym gronie z wolną dziewczyną próbowałem coś zagadać myślałem że wezmę od niej numer czy ona będzie chciała potem się spotkać ale gdzie tam na spotkaniu byli tez inni to do nich poleciała a oni to już inaczej podrywali
w pracy sobie daje jakoś rade w weekendy to gdzie pojadę samochodem się przejechać a gdzieś pozwiedzać albo na dyskotekę z kolegą
Akurat nie musiał być
Ale dobra, bo mnie naprawdę znielubisz, chociaż sądząc po ignorze, jaki dostałam, już to zrobiłeś
A musiał być, co sam Brainless właśnie raczył był sprawdzić A ignor spowodowany był tym, że podobnie jak Brainless właśnie uzupełniałem na szybko wiedzę o przecinkach
A mojego poczucia humoru nie da się, szanowna Pietruszko, przecenić
27 2016-07-30 22:30:07 Ostatnio edytowany przez diana-1971 (2016-07-30 22:31:00)
Szukam porady mam 24 lata nigdy nie miałem dziewczyny nie całowałem się nie przytulałem nic zero nie wiem co robić dalej bo próbowałem zagadywać ale mi nie wychodzi
Spokojne doradzę Ci.
Przy drogach czasami stoją takie fajne dziołchy, wystarczy że, podejdziesz i rzucisz nonszalancko
- Ile?
Po dobiciu targu, będziesz mógł przez godzinę przytulać i całować do woli.
Ps. A ja sama wiem, że mam problem z przecinkami, kropkami i innymi znaczkami. Trudno, starej i ślepej, wolno.
w mnie w okolicy nie stoją ale są takie możliwości ze za kasę ale wstyd mi się umawiać
pewnie to ze nie mogę znaleźć to tez przez to ze nie mam poczucia humoru nawet z rodziną mam problemy w relacjach na przyjęciach rodzinnych to nie mam o czym nawet rozmawiać inni żartują śmieją się a mnie żarty nie bawią
Wszystko zależy od tego, jak rozmawiasz z tymi dziewczynami. Skup się teraz i wypisz parę przykładów, jak wyglądała taka rozmowa? Co odpowiadały i jak argumentowały swoją odmowę?
Tylko tak trochę szerzej, a nie "proponowałem i odmówiła". Diabeł tkwi w szczegółach.
PS. Przecinki są ważne. Nawet jest takie słynne zdanie, które to obrazuje.
A musiał być, co sam Brainless właśnie raczył był sprawdzić
A ignor spowodowany był tym, że podobnie jak Brainless właśnie uzupełniałem na szybko wiedzę o przecinkach
A mojego poczucia humoru nie da się, szanowna Pietruszko, przecenić
No, a ja pyskuję na forum zamiast wiedzę o przecinkach uzupełniać na szybko fakt, powinien być, ale przegapiłam drugą część zdania
A przykład sprzed momentu, w którym napisałeś, że mam z tym problem?
No to właśnie to zdanie - po "dowiedzieć się" mogłeś zastosować średnik, nie przecinek Jeśli nie chciałeś zastosować średnika to przecinek należało pominąć
to były z okolicy co mnie znają trochę napisałem cześć jak tam wieczór mija może byście miały ochotę pojechać na dyskotekę jadę z kolegą to każda prawie odpisała nie jestem zainteresowana i nie odpisywały albo pisały szukaj gdzie indziej a jeszcze inne robiły sobie ze mnie żarty że ich koleżanki są chętne i żebym do nich pisał a jak napisałem to mi pisały że nie chcą w 2 się zauroczyłem parę lat temu to mi życie zniszczyły dawały nadzieje a teraz to udają ze nie znają
to długo by pisać jak to było z tymi dwiema
Brainless napisał/a:A przykład sprzed momentu, w którym napisałeś, że mam z tym problem?
No to właśnie to zdanie - po "dowiedzieć się" mogłeś zastosować średnik, nie przecinek
Jeśli nie chciałeś zastosować średnika to przecinek należało pominąć
No tu akurat racji nie masz. Przecinek można było zastosować. Link uświadamiający:
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Przeci … 16668.html
Ale mimo wszystko świetnie się dyskutuje Doceniam możliwość nauki. Mimo wszystko dobrze by było, gdyby autor chociaż kropkami zdania oddzielał. Inaczej wszyscy skończymy jak bohaterowie filmu "Walka o ogień"
Brainless napisał/a:A przykład sprzed momentu, w którym napisałeś, że mam z tym problem?
No to właśnie to zdanie - po "dowiedzieć się" mogłeś zastosować średnik, nie przecinek
Wybacz, Ozzy, ale nie wiem, co wypiłeś, że tam średnik chcesz wsadzić... i pominąć przecinek... mam nadzieję, że coś dobrego
Co do tematu wątku - Autorze, może wybierasz dziewczyny nie z tej półki? Napisz coś więcej. Nie wszystkie chcą na dyskotekę np.
Szczerze mówiąc, brakiem poczucia humoru dużo tracisz na wejściu... życie jest życiem i należy je brać poważnie, ale bez przesady
to były z okolicy co mnie znają trochę napisałem cześć jak tam wieczór mija może byście miały ochotę pojechać na dyskotekę jadę z kolegą to każda prawie odpisała nie jestem zainteresowana i nie odpisywały albo pisały szukaj gdzie indziej a jeszcze inne robiły sobie ze mnie żarty że ich koleżanki są chętne i żebym do nich pisał a jak napisałem to mi pisały że nie chcą w 2 się zauroczyłem parę lat temu to mi życie zniszczyły dawały nadzieje a teraz to udają ze nie znają
A próbowałeś kontaktu z dziewczęciem spoza najbliższego kręgu znajomych? Może masz w swoim otoczeniu już przypiętą łatkę desperata?
Przez to ciągłe wypytywanie dziewczyn o możliwość umówienia się?
Ozzy Da Frog napisał/a:Brainless napisał/a:Na początek proponuję dowiedzieć się, co to są przecinki i kiedy się ich używa. To pierwszy stopień wtajemniczenia do zdobycia dziewczyny.
Wybacz, Ozzy, ale nie wiem, co wypiłeś, że tam średnik chcesz wsadzić... i pominąć przecinek... mam nadzieję, że coś dobrego
Co do tematu wątku - Autorze, może wybierasz dziewczyny nie z tej półki? Napisz coś więcej. Nie wszystkie chcą na dyskotekę np.
Szczerze mówiąc, brakiem poczucia humoru dużo tracisz na wejściu... życie jest życiem i należy je brać poważnie, ale bez przesady
Ozzy spożywa wywar z pietruszki
Tak na portalu randkowym 2 spotkania były w realu i potem poznała innego nie odpisywała
Ozzy spożywa wywar z pietruszki
Taka że zemsta, mam rozumieć? Że jakby mógł, to by mnie ugotował? Usiłujesz wmówić mi winę, nieładnie...
Nawet fajnie się z nią rozmawiało ale no sama mi powiedziała ze jestem nieśmiały i potem miałem jej prezent na mikołaja dać a już innego poznała i nie było następnego spotkania
Tak na portalu randkowym 2 spotkania były w realu i potem poznała innego nie odpisywała
Jeśli poznajesz dziewczyny z okolicy na portalu randkowym, to naprawdę skup się nieco na tych przecinkach.
A tak na tej dyskotece to nie możesz poznać? Dlaczego?
Na dyskotece próbowałem zatańczyć poderwać w tańcu to mnie odpychały nie wiem może przez wygląd
44 2016-07-30 22:56:29 Ostatnio edytowany przez Ozzy Da Frog (2016-07-30 22:58:35)
Brainless napisał/a:Ozzy spożywa wywar z pietruszki
Taka że zemsta, mam rozumieć? Że jakby mógł, to by mnie ugotował? Usiłujesz wmówić mi winę, nieładnie...
Myślę że chodziło raczej o to jak na mnie działają pietruszki Że pod wpływem Pietruszki przecinki mi się mylą ze średnikami
I niniejszym przysięgam że już nigdy nie przyczepię się do czyjejś ortografii i interpunkcji
Nawet fajnie się z nią rozmawiało ale no sama mi powiedziała ze jestem nieśmiały i potem miałem jej prezent na mikołaja dać a już innego poznała i nie było następnego spotkania
Dotarliśmy chyba do sedna. Skoro kobieta sama Ci mówi, żeś nieśmiały, to chyba te randki tak nieco wymuszone wyszły, prawda?
Rozmowa się chociaż kleiła? Czy ta jej "fajność" polegała na tym, że ona fajnie opowiadała, a ty głównie słuchałeś?
Nie masz poczucia humoru, a potrafisz chociaż przejąć inicjatywę w rozmowie? Prowadzić ją? Interesować rozmówczynię tym, co masz do powiedzenia?
albo może przez wzrost
opowiadałem jej o podróżach gdzie byłem trochę nie było tak że nic się nie odzywałem
Autorze, pewnie przez to że, nie potrafisz wycisnąć siebie więcej niż jedno zdanie.
sama chciała się spotkać bo mówiła ze najlepiej się spotkać i poznać od razu w realu
50 2016-07-30 23:00:23 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-07-30 23:02:25)
niniejszym przysięgam że już nigdy nie przyczepię się do czyjejś ortografii i interpunkcji
Trzymam za słowo
Autorze, ile masz tego wzrostu, to raz, a dwa - jak opowiadałeś? Opowiedz nam tu trochę o swoich podróżach, tak na próbę
Diana, przecinek masz źle
Na dyskotece próbowałem zatańczyć poderwać w tańcu to mnie odpychały nie wiem może przez wygląd
A trzeźwy wtedy byłeś? Miałem podobne problemy, gdy próbowałem być chojrakiem na parkiecie po kilku głębszych.
Bo dyskoteka to specyficzne miejsce jest, jeśli idziesz na disco z celem poderwania dziewczyny to bez dobrych umiejętności tanecznych nawet nie wychodź na parkiet.
Kiedyś taniec bagatelizowałem i mówiłem sobie że będzie jak będzie, byle bym jakoś się poruszał a to jednak nie ma tak łatwo i jedna po drugiej dziewczynie uciekała gdzie pieprz rośnie po tańcu ze mną
Dopiero gdy nabyłem trochę umiejętności mogłem co nie co zdziałać.
Może u ciebie jest problem z tym tańcem właśnie?
Ps: Aha, dyskoteka to raczej miejsce na seks przygodę niż szansa na spotkanie miłości swojego życia, niby szanse są jednak moim zdaniem małe.
Po tytule wątku wnioskuje że takie krótkie przygody cię nie interesują raczej?
wzrost 165cm opowiadałem w jakich miastach byłem i o pracy tez trochę no i może to źle powiedziałem ale jej mówiłem no po prostu jej powiedziałem że jestem biedny bo nie zawsze praca jest i ze nie zawsze mnie stać na podróże to mi powiedziała że ona nie patrzy na pieniądze bo ona myślała ze jak podróże to gdzieś za granicę a ja tylko Po Polsce byłem jeździłem trochę byłem w paru miastach ni potem ona zaczęła opowiadać o sobie
no takie przygody to nie dla mnie to kolega poznał tam różne mi nie wychodziło tam ale w okolicy to jedyna rozrywka
no takie przygody to nie dla mnie to kolega poznał tam różne mi nie wychodziło tam ale w okolicy to jedyna rozrywka
Z dyskotekami proponuję dać sobie spokój.
Czy poza podróżami masz jeszcze jakąś pasję? Uprawiasz sport jakiś może?
trzeźwy byłem bo kieruje autem zawsze kolega pije
rowerem jeździłem trochę najwięcej przejechałem 50 km w jedna stronę
wzrost 165cm opowiadałem w jakich miastach byłem i o pracy tez trochę no i może to źle powiedziałem ale jej mówiłem no po prostu jej powiedziałem że jestem biedny bo nie zawsze praca jest i ze nie zawsze mnie stać na podróże to mi powiedziała że ona nie patrzy na pieniądze bo ona myślała ze jak podróże to gdzieś za granicę a ja tylko Po Polsce byłem jeździłem trochę byłem w paru miastach ni potem ona zaczęła opowiadać o sobie
No, ja szczerze mówiąc też pomyślałam, że te podróże to za granicę. Gdzieś do Gwatemali i na Bali. Co nie oznacza, że podróże po Polsce nie są ok, bo sama lubię
Ty za bardzo negatywnie podchodzisz. Jak z góry zakładasz i o tym mówisz, że "jesteś biedny, bo nie zawsze praca jest", to od razu dziewczyna nie widzi w Tobie zaradnego faceta. Zaradny facet powie "wiadomo, że nie zawsze praca jest, ale trzeba sobie radzić, nie?"
Może na jakiś rajd rowerowy się zapisz? I tam próbuj?
I tym o to sposobem w jej oczach bardzo dużo straciłeś.
Jeśli maiłeś jakiś cień szansy u niej to tym zdaniem tylko się pogrążyłeś.
Dobra, trollem jesteś ale o przecinkach pomyśl w wolnej chwili
powiedziałem jej bo nie mogłem przyjechać wtedy kiedy chciała bo nie miałem na paliwo nie chciałem okłamywać ją to powiedziałem że nie zawsze praca jest i kasa
powiedziałem jej bo nie mogłem przyjechać wtedy kiedy chciała bo nie miałem na paliwo nie chciałem okłamywać ją to powiedziałem że nie zawsze praca jest i kasa
A nie mogłeś pojechać komunikacją miejską?
Generalnie jeśli dochodzi do spotkania z dziewczyną nie można:
- marudzić,
- schodzić na ciężkie tematy,
- użalać się na poprzednie niepowodzenia
Jeśli popełniałeś którą z tych trzech rzeczy, to ją wyeliminuj.
Opowiadanie o podróżach jest ok, tylko następnym razem zaznaczaj "lubię podróżować po naszym pięknym kraju, jest tu tyle pięknych miejsc, że nie trzeba wcale jeździć za granicę"...
jakiem trolem czego mnie dołujesz ja już ze sobą nie daje rady długo się zastanawiałem czy tu napisać o takich swoich sprawach