Ja mam teraz tak posiekaną i suchą skórę, że będę się ratować każdym sposobem.
11,571 2017-10-10 18:24:53
11,572 2017-10-10 18:28:15
Ja mam teraz tak posiekaną i suchą skórę, że będę się ratować każdym sposobem.
Aha, no to powinien Ci pomóc ![]()
11,573 2017-10-11 09:15:00 Ostatnio edytowany przez Symbi (2017-10-11 09:17:09)
Dzień dobry ![]()
Herbatka z imbirem
i kawusia
11,574 2017-10-11 09:15:30
Hello ![]()

11,575 2017-10-11 09:17:27 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 09:20:00)
Przywitałyśmy się jednocześnie Symbi
Mamy dziś napitku do wyboru do koloru. Przyda się w taki deszczowy dzień.
Oglądałam wczoraj Kiepskich w TV, bardzo śmieszny był ten odcinek. ![]()
11,576 2017-10-11 09:26:17
Aliko, melduję, że Retimaxem ratuję kąciki ust przed pękaniem. Przyda się zimą jako zabezpieczenie przed mrozami dla mnie i dla dzieci.
Pogoda dziś jesienna, słońce gdzieś sie schowalo, ale nie pada. I nie wiem, jak to sie stało, ale jest już ŚRODEK tygodnia.
11,577 2017-10-11 09:30:37
Symbi na pękające kąciki dobry jest preparat witamin B kompleks. Niedrogi a skuteczny jeśli to brak tych witamin jest przyczyną.
11,578 2017-10-11 09:32:49
Lilko, dzien dobry! - Właśnie zauwazyłam, że napisałyśmy niemal równoczesnie.
11,579 2017-10-11 09:34:28
Symbi na pękające kąciki dobry jest preparat witamin B kompleks. Niedrogi a skuteczny jeśli to brak tych witamin jest przyczyną.
Nie, nie Liluś, ja przechodze kurację Atredermem, on bardzo wysusza i ratuję skórę masciami aptecznymi.
11,580 2017-10-11 09:38:35 Ostatnio edytowany przez rh72 (2017-10-11 09:39:41)
Cześć wszystkim
Nie mam czasu się odzywać. Wyjazdy, kończenie projektów gdzie klienci robią testy i wychodzą (no tak mówimy na błędy, bez skojarzeń jednak)... babole
A do piątku siedzę od 9:00 do 17:00 z Rosjaninem i Niemcem w pokoiku (plus dojazdy około godzinę, więc cały dzień założony) i z powodu gościnności firmy mam wokół ogrom ciasteczek, ze 3-4 czekolady a dzisiaj dodali ptasiego mleczka. Niby fajnie ale zasłodzony człowiek odlatuje w szczegółach specyfikacji w objęcia Morfeusza
Dzisiaj więc nie tykam specjałów - no dobra, ptasiego mleczka dotknę jednak kolega z Niemiec stwierdził, że 'dobre ale ciut mają chemiczny posmak' (wedlowskie, oryginały). Ciekawe...
Rosjanin twierdzi, że jednak korki w Wwie to nic do tego co dzieje się w Moskwie, że tu to pikuś nawet jak się robi 15 km/godz średnio
bo u nich rano jest na piechotę szybciej tylko wygodni są ![]()
11,581 2017-10-11 09:46:59
Rh, jak dojeżdżałam do pracy do Wawy, do 1/3 czasu zajmował mi przejazd przez miasto. Nie wyobrażam sobie mieszkania tam na stałe. Teraz do pracy mam jadę 15 minut i bardzo sobie to cenię.
Określenie "babol" jest mi znane nie od dziś
Zabawne powiedzonko.
A cukru przy pracy umysłowej trzeba, choć zapewne w rozsądnych ilościach. Ja na cukier staram się uważać, przestałam nawet kupować jogurty owocowe na rzecz naturalnych, bo te owocowe zawierają morze cukru. Zainteresowałam się makroskładnikami i staram się bilansować je w codziennej diecie, choć oczywiście bez wariactwa i szczegółowych wyliczeń. U nas w pracy też ciągle jakieś słodycze kupują i niezmiennie szefowa twierdzi, że nawet ptysie z bitą śmietaną są "dietetyczne".
11,582 2017-10-11 09:49:01
A prace programistów doceniam, bo jakiś czas temu programista napisał dla mnie aplikację, dzięki której pracę, którą wcześniej robiłam przez 3 dni, jestem w stanie obsłużyć w 4 godziny. Powiedziałam mu "Ale pan jest wielki!", słychać było po głosie, że się facet ucieszył z komplementu.
11,583 2017-10-11 09:56:24 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2017-10-11 09:56:53)
Hej, hej!
![]()

11,584 2017-10-11 09:57:46
Symbi to rzeczywiście witaminy B tu nie pomogą, zobaczymy jak tak maść od Aliki podziała.
Aliko jak się dziś czujesz?
Al, fajnie, że zajrzałeś. Przyjemnej pracy życzę. Tylko nie przesadź z cukrem, bo to zło wcielone. I mówi Ci to fanatyczka słodkości. ![]()
11,585 2017-10-11 09:58:37
11,586 2017-10-11 09:59:34
Hej Piegusko
Jakie śliczne babole ![]()
O jest i muzyka! ![]()
11,587 2017-10-11 10:06:28 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2017-10-11 10:09:02)
przestałam nawet kupować jogurty owocowe na rzecz naturalnych, bo te owocowe zawierają morze cukru.
Koleżanka z pracy nauczyła mnie robić jogurt w domu. Dziecinnie prosta sprawa: jakiekolwiek mleko (UHT też się nada) - 1 litr podgrzewamy do temperatury takiej jak dla niemowlaka, co tradycyjnie sprawdzam na nadgarstku, po czym dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego (ja sprawdzam, czy nie zawiera mleka w proszku, ale to chyba też bez znaczenia). Zawijam garnek w jakiś kocyk lub stawiam w ciepłym miejscu. Nastawiam jogurt wieczorem i rano jest już gotowy.
Potem można kontynuować już z dodatkiem własnego jogurtu. I nad takim swojskim ma się kontrolę co do cukru i wszelkich dodatków. Można sobie "sieknąć" łyżeczkę miodu, garść owoców, płatków czy orzechów.
Dawno nie robiłam, bo mi się trochę znudziło, ale chyba znowu zacznę. Fajnie mieć go pod ręka na sos do sałatki czy zdrowotną przekąskę.
Sama też przyrządzam majonez i przymierzam się do musztardy.
11,588 2017-10-11 10:08:15
Lili, wysłałam Ci wczoraj maila, takiego testowego. Doszedł?
11,589 2017-10-11 10:18:38 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 10:21:05)
Pięknie wykonana ta piosenka. Idąc jej tropem odkryłam jeszcze to
Lubię kiedy pojawiają się u nas piosenki z różnych nurtów.
Ja słucham przeważnie pop w samochodzie, córka to lubi, ja zresztą też.
Zauważyłyśmy jednak, że bardzo wielu wykonawców nie potrafi na żywo zaśpiewać tego co ma na płycie.
Ale nie wszyscy, Demono na przykład jest super na koncertach.
Z TV lubimy oglądać programy muzyczne The Voice of Poland i Mam Talent, niektórzy ludzie potrafią zaśpiewać dużo lepiej niż popularni wykonawcy.
We troje oglądamy jeszcze Milionerów, lubię ten teleturniej. Czasami włączymy kabaret albo Kiepskich żeby się pośmiać.
Ale mam takie wrażenie, że TVN spuścił z tonu i już nie szczuje na PiS, pewnie przygotowują się do "wielkiej zmiany".
Symbi Ty możesz mieć rację, już niedługo cenzura obejmie nawet film, a może i nasze netkobiety.
I kto by pomyślał o tym kilka lat temu.
Filmy na razie poszły u mnie w odstawkę. Jakoś mam odrazę do trudnych emocji i przemocy.
Wolę poczytać, ale też tylko psychologia, nauka, religia.
Chyba po tym forum mam dość wszelakich ludzkich historii.
A i bajki jeszcze oglądamy we trójkę, póki jeszcze córce sprawia to przyjemność. Lubi kiedy siedzimy we troje na kanapie a ona w środku.
11,590 2017-10-11 10:20:28 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 10:25:26)
Piegowata mail doszedł i ja odpisałam. Zobacz czy masz tę wiadomość na poczcie.
Wspaniały pomysł z tym jogurtem, będzie super na koktajl truskawkowo-bananowy.
Domowy majonez pycha, ale ja nie mam czasu żeby iść aż tak daleko w kulinaria.
Daj znać jak zrobisz musztardę. ![]()
11,591 2017-10-11 10:32:31 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2017-10-11 10:36:22)
Poezja śpiewana to mój ulubiony gatunek muzyczny. Najlepiej po polsku, bo gruntowną znajomością języków niestety nie grzeszę.
Ale lubię też takie smaczki:
Albo takie:
11,592 2017-10-11 10:47:23 Ostatnio edytowany przez alika40+ (2017-10-11 11:07:19)
Cześć ![]()
Lili, cos nie bardzo się czuję, rozbiera mnie trochę ![]()
A ja lubię bardzo tego wykonawcę, mam nawet płytę i sobie słucham jak mam ochotę ale w domu ![]()
Ps Symbi , nie wiem jak działa ta maść na Twoj problem , ale warto spróbować na pewno nie zaszkodzi ![]()
Miłego dnia życzę ![]()
Edit: spokojnego dnia w robocie Ziomalu
![]()
11,593 2017-10-11 11:22:35
Aliko, ja też mam nadzieje, że sie tymi masciami aptecznymi poratuję.
Miła muzyczka, ja w sumie nie mam ulubionego wokalisty, ale jest dużo piosenek, które mi się podobają.
Wczoraj przypomniał mi się Wojciech z Ciechowa.
11,594 2017-10-11 11:25:53 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 11:28:50)
Witaj Ali
Przydałby Ci się dzisiaj ten naturalny termofor ode mnie.
Bajora też lubię.
Piegowata przepiękna ta etniczna piosenka, naprawdę ten język brzmi niezwykle w tym wykonaniu.
I przypomniałaś mi flet Edwarda Simoniego, pamiętam, że kiedyś usłyszałam tę muzykę nocą i nie mogłam już zasnąć.
Wiąże się to ze wspomnieniami. Byłam wtedy na wakacjach u cioci, która mnie kochała jak swoją córkę. Ja ją uwielbiałam. Moja matka, żeby mi to zabrać powiedziała mi, że ciocia usunęła dziecko i że była to dziewczynka, dlatego tak mnie lubi. A ja ciocię pokochałam jeszcze mocniej. W czasach kiedy aborcję wykonywało się bez problemu w szpitalu, moja ciocia to zrobiła. Uległa presji męża i o zgrozo własnej matki, żeby nie było kolejnego dziecka. Nie umiała potem z tym żyć, małżeństwo i rodzina rozleciały się, a wujek na łożu śmierci prosił ją o wybaczenie.
Ja tam swój pogląd na ten temat miałam już w podstawówce. Dla mnie to oczywiste, że człowiek jeśli mu nie przeszkodzić - urodzi człowieka.
Idąc drogą równych praw - ja nie daję mojej matce prawa do decydowania o moim życiu. Nie zgadzam się, żeby decydowała za mnie czy poznam zapach róż, sam truskawek, czy poczuję promienie słońca na skórze, czy będę całować pierwszy raz... Nikt nie ma mi prawa tego odebrać.
I ja tego nie uczynię nikomu.
Nie zamierzam się wdawać w tym zakresie w dyskusje, ponieważ zdania nigdy nie zmienię.
Dla mnie ludzie nie mają prawa decydować o czyimś życiu lub śmierci. Każdy może jedynie o swoim.
Piegowata dla Ciebie dziś jeden z najpiękniejszych utworów, które pojawiły się na naszym wątku.
Kiedy Krych wstawił tę piosenkę, moja córka chciała żeby ją puszczać przed snem.
11,595 2017-10-11 11:35:53 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 11:40:01)
Symbi nie znałam tej muzyki, bardzo dobrze zagrana i zaśpiewana. Chociaż smutna, to ładna. ![]()
Dla Ciebie dziś zagra Edward Simoni
a dla Aliki zaśpiewa Edyta Gepertt
11,596 2017-10-11 11:43:25
Lilko, ja tez uważam, że w obecnej dobie jest tyle możliwości dla kobiety, żeby sterować swoją płodnością, że nie trzeba się uciekać do aborcji na żądanie. Są wypadki wyjątkowe, w których pewnie ważna jest wola kobiety, ale są to jednak wyjątki. Znam kobietę, która urodziła dzieci z gwałtu w związku i nie dziwi mnie fakt, że urodziła te dzieci, ale fakt, że po pierwszym dziecku z gwałtu nie zastosowała żadnej antykoncepcji dla swojej płodności i że o zgrozo dalej była z partnerem.
Współpracuję z lokalnym ośrodkiem Monaru i widzę, że ludzie w kontaktach seksualnych są nadal bardzo bezmyślni, to taka ogólna uwaga, nie mam na myśli tylko ciąży, ale całokształt działań podejmowanych w celu ochrony własnego zdrowia.
11,597 2017-10-11 11:54:05 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 11:57:03)
Ja też uważam, że skoro są sposoby żeby uniknąć niechcianej ciąży to należy je wybrać, a jeśli się o tym nie myślało to trzeba ponieść konsekwencje. Jest wiele par które z radością przyjęły by maleństwo, wystarczy zostawić je w szpitalu lub w oknie życia.
Edukacja seksualna w ramach WDŻ jest w tej chwili już w 4 klasie, wiem bo moja córka ma. Same dzieci tego nie chciały, ja zapytałam córkę czy chce chodzić na to. Powiedziała, że niechętnie ale pójdzie, bo nie chce się wyróżniać. Ja sama przejrzałam program dostępny na wywiadówce i dałam córce prawo wyboru.
Jeśli życie kobiety jest zagrożone to ma prawo wybrać między życiem swoim a dziecka, bez żadnych nacisków z zewnątrz.
Takie jest moje zdanie.
11,598 2017-10-11 12:11:11 Ostatnio edytowany przez alika40+ (2017-10-11 12:12:58)
Lili, a jaki to termofor od Ciebie i do tego naturalny ?? ciooo??
Zasmarkana jestem , ale spoko poradzę sobie ![]()
Grząski temat , nawet jest tutaj na Netkach ![]()
Ja tez jestem za , chociaż mnie to juz nie dotyczy raczej, ale może moje np synowe, kto to wie ![]()
Kobieta sama powinna decydować o sobie i swoim ciele i nigdy tego zdania nie zmienię ...Amen ![]()
Edit: dzięki za nutkę Lili ![]()
11,599 2017-10-11 12:27:39
Jestem w trakcie gotowania obiadu ,ale takiego zestawu jeszcze nie gotowałam ![]()
uwaga- gulasz z mięsem i sosem z torebki i do tego ryż na mleku z cynamonem
ja oczywiscie inny zestaw , normalny
Mnie to juz chyba nic nie zdziwi
![]()
11,600 2017-10-11 13:09:17 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 13:10:20)
Lili, a jaki to termofor od Ciebie i do tego naturalny ?? ciooo??
No ten "za młody" na który wniosłaś reklamację.
Kobieta sama powinna decydować o sobie i swoim ciele i nigdy tego zdania nie zmienię ...Amen
No i to mi się podoba. Masz przynajmniej swoje zdanie. Z naciskiem na swoje.
Najbardziej mnie śmieszy, jak niektórzy co i rusz próbują się przypodobać zgadzając się w takich kontrowersyjnych dyskusjach ze wszystkimi.
Edit: dzięki za nutkę Lili
Proszę bardzo. A ten Bajor, którego wstawiłaś to bajkowy po prostu. ![]()
Mam dzisiaj czas i słucham tych naszych nutek.
Ja dziś robię zupę krem z brokułów z grzankami, córka sobie zażyczyła.
A gulasz to bym zjadła z kluskami kładzionymi i ogórkiem kiszonym, a na deser ryż z jabłkami i cynamonem.
I chyba wpiszę to do menu w najbliższym czasie. ![]()
11,601 2017-10-11 13:38:50
He , he, he Lili , własnie złozyłam reklamacje i się dalej tego trzymam
ale mam tutaj sąsiada ktory chętny by był , ale ja niekoniecznie chętna , no coż nic na siłę przecież
![]()
Lili , ja zawsze mam swoje zdanie
nooo taka jestem i się już nie zmienię , albo to komuś pasuje albo nie ![]()
Dlatego między innymi , nie udzielam się w,, trudnych tematach'' wolę sobie pisać o du...e marynie ![]()
I niech tak zostanie ![]()
Znikam, jednak pojadę do tego sklepu bo mnie kusi ta przecena
do pozniej papatki ![]()
11,602 2017-10-11 14:20:17
Jestem w trakcie gotowania obiadu ,ale takiego zestawu jeszcze nie gotowałam
uwaga- gulasz z mięsem i sosem z torebki i do tego ryż na mleku z cynamonem
![]()
ja oczywiscie inny zestaw , normalny![]()
Mnie to juz chyba nic nie zdziwi![]()
Jednym słowem, kuchnia 5 smaków.
Ryż z cynamonem na słodko lubi moje starsze dziecko, ale zjada to danie samodzielnie.
Ja dostałam w prezencie sos z trufli i tak się zbieram do przygotowania go, może w końcu w ten weekend zjemy sobie ten rarytas.
11,603 2017-10-11 14:26:13
Ja tez jestem za , chociaż mnie to juz nie dotyczy raczej, ale może moje np synowe, kto to wie
Kobieta sama powinna decydować o sobie i swoim ciele i nigdy tego zdania nie zmienię ...Amen
Ośmielę się zauważyć, że stosowanie antykoncepcji to też forma decydowania o sobie, jak również samo podjęcie aktywności seksualnej. Jeśli kobieta jest w związku, dobrze jest, jeśli ta decyzja jest przedyskutowana z partnerem. On też jest potrzebny do stworzenia życia i nie powinien być wykluczany z tych decyzji.
Ale fakt, że jest to temat trudny.
11,604 2017-10-11 14:29:29
Dlatego między innymi , nie udzielam się w,, trudnych tematach'' wolę sobie pisać o du...e marynie
I niech tak zostanie
Ja też rzadko pisze w trudnych dyskusjach, bo uwazam, że każdy ma prawo do własnego zdania, a na siłę cudzego poglądu nie będę zmieniać. Zresztą, zauwazyłam, że bardzo często taka rozmowa nie prowadzi do wymiany argumentów, tylko do osobistych wycieczek niektórych rozmówców względem interlokutorów.
Znikam, jednak pojadę do tego sklepu bo mnie kusi ta przecena
![]()
do pozniej papatki
Ja bym też na jakis maly shopping poszła ![]()
11,605 2017-10-11 14:33:46
Najbardziej mnie śmieszy, jak niektórzy co i rusz próbują się przypodobać zgadzając się w takich kontrowersyjnych dyskusjach ze wszystkimi.
Niektórzy zaś zbierają opinie, twierdząc, że się na końcu wypowiedzą, a potem ni widu, ni słychu tej wypowiedzi.
11,606 2017-10-11 14:57:14
Z kobiecych spraw to siedzę w firmie u klienta który zajmuje sie dystrybucją sprzętu do... odciągnania mleka kobiecego oraz podawania mleka niemowlakom ![]()
Nie wiedziałem, ze ten sprzęt mozna pożyczać a nie od razu kupować ![]()
11,607 2017-10-11 15:25:05
Z kobiecych spraw to siedzę w firmie u klienta który zajmuje sie dystrybucją sprzętu do... odciągnania mleka kobiecego oraz podawania mleka niemowlakom
Nie wiedziałem, ze ten sprzęt mozna pożyczać a nie od razu kupować
A ja mam klienta, który interesował sie założeniem banku mleka kobiecego.
11,608 2017-10-11 15:40:21
Lili, nie dostałam maila.
Co do aborcji, to nie jestem zagorzałą przeciwniczką, ale też trudno zaliczyć mnie do zwolenniczek. Zdarzają się trudne i skrajne sytuacje, gdzie nie nam decydować ani oceniać. Większość sytuacji nie wymaga jednak drastycznych decyzji. Nie można sprawy życia traktować lekko i nieodpowiedzialnie. Nawet jeśli uzna się życie poczęte za bezmyślny zlepek komórek, to z tego zlepku powstanie przecież nowy człowiek. Niepowtarzalny jak ja czy ty.
Takie jest moje zdanie, ale krucjat antyaborcyjnych nie podpisuję i nie podpiszę. Każdy ma swój rozum i swoje sumienie. Gdyby przed takim dylematem, stanęła moja siostra, córka czy przyjaciółka, a dylemat nie dotyczyłby skrajnych okoliczności, szukałabym rozwiązań pozytywnych i zachęcała do urodzenia. Zachęcała, nie nakłaniała.
11,609 2017-10-11 15:43:53 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2017-10-11 15:54:10)
Jak się dziś czujecie?
Ja fatalnie, zmęczenie ścina mnie z nóg. To podobno urok mojego stanu zdrowia, no i pogody. Staram się do tego podchodzić ze spokojem, ale czasami, mówię Wam, szlag człowieka trafia. Czuję się jak stare próchno! ![]()
Jak pomyślę, że w domu trzeba będzie gary myć, obiad na jutro gotować, to mi się wnętrzności wywracają. Ja chcę spaaaać!!!
Czasami to zmęczenie jest tak dojmujące, że jak o wybawieniu myślę o tzw. odpoczynku wiecznym. Czasami boję się, że nie zdążę wychować mojego dziecka. A czasami cholera mnie bierze ciężka, że akurat mnie Pan Bozia postanowił przetestować na okoliczność cierpliwości i pogody ducha (a propos tego, o czym pisałam wczoraj).
Wiem, wiem: gorzej ludzie mają. Ale lepiej też, psiakrew!
Nie przeraźcie się moim gadaniem, to minie.
Zawsze tak świruję, gdy świruje pogoda.
11,610 2017-10-11 15:56:12 Ostatnio edytowany przez Symbi (2017-10-11 16:00:36)
Piegusku drogi, może za skomplikowane potrawy przyrządzasz? ja gotuję prosto, jakiś rosół, spaghetti, kotleciki drobiowe, zazwyczaj potrawy do spożycia tego samego dnia. Zrób sobie dobrze z jakąś ciepłą kąpielą albo małym rozpieszczeniem w postaci herbaty z miodem czy co tam robi Ci dobrze.
Na marginesie, dziękuje za przepis na domowy jogurt, spróbuję.
11,611 2017-10-11 16:01:23
alika40+ napisał/a:Ja tez jestem za , chociaż mnie to juz nie dotyczy raczej, ale może moje np synowe, kto to wie
Ośmielę się zauważyć, że stosowanie antykoncepcji to też forma decydowania o sobie, jak również samo podjęcie aktywności seksualnej. Jeśli kobieta jest w związku, dobrze jest, jeśli ta decyzja jest przedyskutowana z partnerem. On też jest potrzebny do stworzenia życia i nie powinien być wykluczany z tych decyzji.
Symbi, w naszym kraju , antykoncepcja jest pod psem,nie mowiąc już o stosowaniu i wiedzą na ten temat;)
Wystarczy poczytać nawet na Netkach tematy, pytania . Często mi ręce opadają i śmiać mi się chce jak czytam , co młodzi ludzie wypisują i jakie maja dylematy.
Oczywiście moja opinia nie jest tylko oparta na tematach i wywodach forumowych. Z tymi partnerami to jest rożnie a z kobietami jeszcze gorzej..
11,612 2017-10-11 16:03:03
Lilka787 napisał/a:Najbardziej mnie śmieszy, jak niektórzy co i rusz próbują się przypodobać zgadzając się w takich kontrowersyjnych dyskusjach ze wszystkimi.
Niektórzy zaś zbierają opinie, twierdząc, że się na końcu wypowiedzą, a potem ni widu, ni słychu tej wypowiedzi.
To jest podejscie śmiechu warte ![]()
11,613 2017-10-11 16:03:13 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2017-10-11 16:05:08)
Piegusku drogi, może za skomplikowane potrawy przyrządzasz? ja gotuję prosto, jakiś rosół, spaghetti, kotleciki drobiowe, zazwyczaj potrawy do spożycia tego samego dnia. Zrób sobie dobrze z jakąś ciepłą kąpielą albo małym rozpieszczeniem w postaci herbaty z miodem czy co tam robi Ci dobrze.
Na marginesie, dziękuje za przepis na domowy jogurt, spróbuję.
Ja gotuję różnie. Dziś będze makaron z serem, a na jutro ziemniaki z jakims kawałkiem mięsa i surówką z jabłka i marchewki. Szybkie i łatwe, a i tak mi się nie chce.
Chyba po powrocie do domu po prostu na godzinę wyłączę się z życia. Prześpię się, a syn jakoś to przeżyje. I będzie miał radochę, że stara matka nie ględzi, by kończył już z tą komputerową grą ![]()
11,614 2017-10-11 16:04:43
rh72 napisał/a:Z kobiecych spraw to siedzę w firmie u klienta który zajmuje sie dystrybucją sprzętu do... odciągnania mleka kobiecego oraz podawania mleka niemowlakom
Nie wiedziałem, ze ten sprzęt mozna pożyczać a nie od razu kupowaćA ja mam klienta, który interesował sie założeniem banku mleka kobiecego.
Dzizas... Kraj mlekiem płynący. Pewnie mieliby problemy techniczne bo mi w lodowce dlugo mleko nie wytrzymuje a co dopiero w takim banku. Lokaty krótkoterminowe ![]()
11,615 2017-10-11 16:08:36
alika40+ napisał/a:Dlatego między innymi , nie udzielam się w,, trudnych tematach'' wolę sobie pisać o du...e marynie
I niech tak zostanieJa też rzadko pisze w trudnych dyskusjach, bo uwazam, że każdy ma prawo do własnego zdania, a na siłę cudzego poglądu nie będę zmieniać. Zresztą, zauwazyłam, że bardzo często taka rozmowa nie prowadzi do wymiany argumentów, tylko do osobistych wycieczek niektórych rozmówców względem interlokutorów.
alika40+ napisał/a:Znikam, jednak pojadę do tego sklepu bo mnie kusi ta przecena
![]()
do pozniej papatkiJa bym też na jakis maly shopping poszła
Moj shopping nieudany, nie ten rozmiar ale to się w sklepie dopiero okazało , nie kupiłam. W przeliczeniu na zł na to samo wychodzi , wiec po co ciagnąć taki szmat drogi ![]()
Własnie Symbi, tez tak mam , podczytywałam jeden temat , aleeee to nie dla mnie, zrezygnowałam ![]()
11,616 2017-10-11 16:12:44
Nie dośc ,że jestem zasmarkana, powinnam leżeć a nie jezdzic rowerem, to jeszcze na dodatek siodełko mi się odkręciło w czasie jazdy, hahha dobrze musiałam kombinować żeby trafić i usiąść ale to pewnie kara ![]()
Ale wszystko dobrze się skończyło , dotarłam cała
![]()
11,617 2017-10-11 16:13:49
Koniec mojej przerwy , narka ![]()
11,618 2017-10-11 16:20:32
alika40+ napisał/a:Ja tez jestem za , chociaż mnie to juz nie dotyczy raczej, ale może moje np synowe, kto to wie
Ja bym jeszcze dodała, że moim zdaniem kobieta i mężczyzna maja równe prawa do dziecka, dla mnie nie ma znaczenia, że to akurat w organizmie kobiety kształtuje się nowe życie.
11,619 2017-10-11 16:24:24
Nie dośc ,że jestem zasmarkana, powinnam leżeć a nie jezdzic rowerem, to jeszcze na dodatek siodełko mi się odkręciło w czasie jazdy, hahha dobrze musiałam kombinować żeby trafić i usiąść ale to pewnie kara
![]()
Hmmmm... Ekhem... Trafić? ![]()
11,620 2017-10-11 16:27:11
Symbi napisał/a:rh72 napisał/a:Z kobiecych spraw to siedzę w firmie u klienta który zajmuje sie dystrybucją sprzętu do... odciągnania mleka kobiecego oraz podawania mleka niemowlakom
Nie wiedziałem, ze ten sprzęt mozna pożyczać a nie od razu kupowaćA ja mam klienta, który interesował sie założeniem banku mleka kobiecego.
Dzizas... Kraj mlekiem płynący. Pewnie mieliby problemy techniczne bo mi w lodowce dlugo mleko nie wytrzymuje a co dopiero w takim banku. Lokaty krótkoterminowe
Ale za to takie mleczko to samo zdrowie. Ja swój sprzęcik oddałam w dobre ręce.
Powiem Wam, że uwielbiałam bycie mamą takiego maleństwa. Chciałam to wszystko przeżyć, od cudu narodzin, po pierwsze mama, pierwsze kroki, rysunki, piosenki. Starałam się czerpać uważnie z tych wspaniałych chwil, gdzieś w środku przeczuwałam, że dane mi to będzie tylko raz. Gdym miała coś w swym życiu zmienić, to chciałabym mieć więcej dzieci. Nie było łatwo, tyle razy musiałam targować się z Bogiem o życie mojej córki. Ale warto było, jest niepowtarzalna jak każde dziecko i żadne inne nie mogło by mi jej zastąpić.
11,621 2017-10-11 16:29:02
Lili, nie dostałam maila.
Co do aborcji, to nie jestem zagorzałą przeciwniczką, ale też trudno zaliczyć mnie do zwolenniczek. Zdarzają się trudne i skrajne sytuacje, gdzie nie nam decydować ani oceniać. Większość sytuacji nie wymaga jednak drastycznych decyzji. Nie można sprawy życia traktować lekko i nieodpowiedzialnie. Nawet jeśli uzna się życie poczęte za bezmyślny zlepek komórek, to z tego zlepku powstanie przecież nowy człowiek. Niepowtarzalny jak ja czy ty.
Takie jest moje zdanie, ale krucjat antyaborcyjnych nie podpisuję i nie podpiszę. Każdy ma swój rozum i swoje sumienie. Gdyby przed takim dylematem, stanęła moja siostra, córka czy przyjaciółka, a dylemat nie dotyczyłby skrajnych okoliczności, szukałabym rozwiązań pozytywnych i zachęcała do urodzenia. Zachęcała, nie nakłaniała.
Do mnie przemawia takie stanowisko, że aż zacytowałam.
Napiszę jeszcze raz na maila.
11,622 2017-10-11 16:36:10
Jak się dziś czujecie?
Ja fatalnie, zmęczenie ścina mnie z nóg. To podobno urok mojego stanu zdrowia, no i pogody. (...)
Czasami to zmęczenie jest tak dojmujące, że jak o wybawieniu myślę o tzw. odpoczynku wiecznym.
Piegowata, ja obecnie czuję się dobrze. Ale kiedyś czułam się tak jak Ty, myślałam nawet, że jakbym zachorowała to w końcu mogłabym odpocząć.
Zastanawiałam się skąd u innych taka energia do życia, a mnie nawet błahe sprawy przychodziły z wielkim wysiłkiem, nawet wyjazd na odpoczynek na wycieczkę mnie przytłaczał. Myślałam, że się taka urodziłam i że tak musi być. Ale to nieprawda. Ja całą swoją życiową energię zużywałam na wewnętrzna walkę z moją matką. Od kiedy odpuściłam ją sobie, stopniowo powróciła mi chęć do życia i energia. Psycholog dopełnił resztę. I oto jestem. Nowa ja.
11,623 2017-10-11 16:39:53
Nie dośc ,że jestem zasmarkana, powinnam leżeć a nie jezdzic rowerem, to jeszcze na dodatek siodełko mi się odkręciło w czasie jazdy, hahha dobrze musiałam kombinować żeby trafić i usiąść ale to pewnie kara
![]()
Ali, Ty sportsmenko jedna i do tego jeszcze ekstremalna. ![]()
Nic, tylko muszę się zabrać i ja za siebie, ale dopiero jak mi szwy wyjmą i rana wydobrzeje.
11,624 2017-10-11 16:57:35 Ostatnio edytowany przez Symbi (2017-10-11 21:47:36)
Symbi napisał/a:alika40+ napisał/a:Ja tez jestem za , chociaż mnie to juz nie dotyczy raczej, ale może moje np synowe, kto to wie
Ale fakt, że jest to temat trudny.Symbi, w naszym kraju , antykoncepcja jest pod psem,nie mowiąc już o stosowaniu i wiedzą na ten temat;)
Wystarczy poczytać nawet na Netkach tematy, pytania . Często mi ręce opadają i śmiać mi się chce jak czytam , co młodzi ludzie wypisują i jakie maja dylematy.Oczywiście moja opinia nie jest tylko oparta na tematach i wywodach forumowych. Z tymi partnerami to jest rożnie a z kobietami jeszcze gorzej..
Kiedyś czytałam w jakims raporcie, że młodzi ludzie często sądzą, że jak stosunek jest na stojąco, to brak ciąży jest gwarantowany. Albo, że przy pierwszym razie nie ma mowy o ciąży. Faktycznie dramat.
11,625 2017-10-11 17:03:55
Piegowata, wiem jak to jest mieć chandrę o długim działaniu, jesień sprzyja złym nastrojom. Spróbuj może dziurawca pić, tylko przy nim na słońce za bardzo nie wychodź albo kremów z filtrem używaj, bo plam mozna na twarzy dostać. Sen dobrze Ci zrobi, a syn na pewno będzie zadowolony, bo pamiętaj, że szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko.
11,626 2017-10-11 18:22:09 Ostatnio edytowany przez alika40+ (2017-10-11 18:28:45)
alika40+ napisał/a:Nie dośc ,że jestem zasmarkana, powinnam leżeć a nie jezdzic rowerem, to jeszcze na dodatek siodełko mi się odkręciło w czasie jazdy, hahha dobrze musiałam kombinować żeby trafić i usiąść ale to pewnie kara
![]()
Hmmmm... Ekhem... Trafić?
He , he , he wiedziałam ,że bedziesz mnie łapał za słowka
nic z tych rzeczy co sobie pomyślałeś ![]()
Siodełko sie poluzowało i się w koło kreciło, dlatego napisałam ,że musiałam trafić
![]()
Edit:
A zresztą po co ja się tłumacze .. ![]()
11,627 2017-10-11 18:26:23 Ostatnio edytowany przez alika40+ (2017-10-11 18:29:52)
A w ogóle to był głupi pomysł z tym jechaniem ![]()
Ale ja miewam głupie pomysły, a poźniej mam za swoje ..
Teraz mnie głowa boli oooo ![]()
Lili, daj spokoj jaka ze mnie sportsmenka, po prostu lenia mam i nie chciało mi się iść a rowerem zawsze szybciej ![]()
Noga mnie jeszcze pobolewa ciut
mniejsze obciązenie jak się pedałuje ![]()
11,628 2017-10-11 19:06:39 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2017-10-11 19:10:49)
Piegowata, wiem jak to jest mieć chandrę o długim działaniu, jesień sprzyja złym nastrojom. Spróbuj może dziurawca pić, tylko przy nim na słońce za bardzo nie wychodź albo kremów z filtrem używaj, bo plam mozna na twarzy dostać. Sen dobrze Ci zrobi, a syn na pewno będzie zadowolony, bo pamiętaj, że szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko.
Tak, słyszałam o dziurawcu.
Ja swoje wahania nastroju kładę na karb choroby. Mam dwie: jedna jest neurologiczna, choruję na nią od urodzenia, więc nic dziwnego, że może wpływać na emocjonalność. Druga nabyta kilka lat temu, jest reumatologiczna z autoagresji organizmu (jak chyba wszystkie reumatologiczne). Czytałam kiedyś forum poświęcone tej drugiej: chorzy nagminnie skarżyli się na przewlekłe zmęczenie i uogólnione bóle.
Cóż, taka uroda. W lepsze dni nie muszę myśleć o chorobach, ale gdy przyjdzie taki jak dziś - czasami, jak napisałam, chciałabym umrzeć, żeby wreszcie porządnie wypocząć. Mam do tego spory dystans i to mnie ratuje, szukam sposobów i jakieś tam znajduję, ale przez to tracę wiele z życia. Zadroszczę moim równieśnicom, które, jak to się u nas mówi, piętami po tyłkach się biją. Mnie w takie dni nie chce się nawet naczyń umyć po obiedzie, potrafię zostawić stos w zlewie do następnego ranka.
Na szczęście już mi lepiej. Zadzwoniła Mama, więc się trochę wygadałam, oderwałam i odprężyłam. Wypiłam gorącej kawy Inki, a na późniejszy wieczór planuję poleżeć sobie w wannie. Zwykle korzystam z prysznica, bo to ekonomiczniejsze.
11,629 2017-10-11 19:38:55
Możesz też mieć chorą tarczyce, od hormonów z nią związanych też można mieć epizody depresyjne. Miałam Ci proponować kąpiel w wannie, ale nie wiedziałam, czy masz wannę, bo moja mama ma tylko prysznic przykładowo.
11,630 2017-10-11 20:03:42 Ostatnio edytowany przez alika40+ (2017-10-11 20:14:10)
Piegusku, tak Ciebie będę nazywać ok ?
Masz szczęście ,że masz się komu wygadać i to jeszcze mamie,zazdraszczam ![]()
Bo np ja, nie mam aż tak bliskiej osoby której bym mogła się tak naprawdę wygadać o wszystkim.
A chciałabym i brakuje mi bardzo takiej osoby ![]()
Może dlatego tutaj piszę ,żeby mi ulżyło ??
Edit: nasuwa mi się takie pytanie do Was tutaj piszących- Czy macie tak na 100% zaufanie do kogoś czy do koleżanki, kolegi czy kogoś z rodziny i możecie sobie pogadać tak o wszystkim.
Mąż , żona nie wchodzi w grę ![]()
11,631 2017-10-11 20:14:45
Aliko, wiele osób na wielu forach pisze, żeby zrzucić ciężar z siebie. W pracy, w której spędza się sporą część życia, nie zawsze jest atmosfera do zwierzeń. A jak pokazują tutaj różni ludzie, w realu też nie zawsze jest z kim pogadać, raz lekko i żartem, za chwilę o poważnych tematach.
Lilko, swoją muzyką przypomniałaś mi dzisiaj wieczorem ten utwór.
11,632 2017-10-11 20:19:37
Ja Aliko, nie mam takiej osoby. Jest kilka osób, z którymi mogę rozmawiać o wielu sprawach, ale nie ma ani jednej, która zna 100%.
I drugi utwór, którego akurat słucham
11,633 2017-10-11 20:28:23 Ostatnio edytowany przez Lilka787 (2017-10-11 20:55:55)
O wypraszam to sobie Ali, a ja to kto?
A na poważnie to w pewnym sensie Cię rozumiem. Ja na miejscu mam jedną przyjaciółkę, z którą mogę pogadać o wszystkim, albo raczej prawie o wszystkim. Nadajemy na tych samych falach i wyznajemy podobne wartości, a do tego moja przyjaciółka nauczyła się jak być asertywną, co mi się bardzo u niej podoba i biorę z niej przykład.
Zupa krem z brokułów wyszła przepyszna. Podaje przepis, bo jest to szybkie i zdrowe danie. Panowie też nie będą mieć z nim problemów.
Do niewielkiego garnka ok. 2 l, dajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz cząstkę selera i pora i odrobinę soli. Jak tylko warzywa zmiękną wyjmujemy je i dajemy niewielkie różyczki z 1 szt. brokułów (wcześniej chwilę moczę żeby usunąć chemię). Ten wywar uzupełniamy wodą kiedy ubywa, tak żeby różyczki były przykryte. Gotujemy częściowo odkryte, a kiedy brokuły są miękkie, miksujemy całość, podgrzewamy, do temperatury podawania, dodajemy nieco słodkiej śmietanki + "swojskie" żółtko wymieszane z odrobiną zupy. Ja wcześniej robiłam na wywarze drobiowym, ale na jarskim jest lepsza ta zupa. Można też zmiksować razem z pietruszką i selerem, bez marchewki bo straci ładną barwę.
Dodatek to małe grzanki - bułkę z poprzedniego dnia pokroić i przyrumienić na suchej patelni.
Ala zrób swojej podopiecznej, to może posmakuje i dostaniesz ekstra napiwek.
A teraz odpiszę na cześć maili, reszta jutro. ![]()
11,634 2017-10-11 21:01:01
Symbi przypominając te piękne utwory zadbałaś dziś o odpowiedni nastój do snu.
Byłam na obu filmach w kinie. Gladiator bardzo mi się podobał, choć chwilami zbyt krwawy. Mój mąż natomiast jest fanatykiem Władcy Pierścieni.
Z ulubionych filmów w podobnym tonie mam jeszcze Królestwo Niebieskie i Waleczne Serce.
Dobranoc Ekipo ![]()
11,635 2017-10-11 21:27:15 Ostatnio edytowany przez alika40+ (2017-10-11 21:29:50)
Dziewczyny nie chodzi tylko ciężary do zrzucenia, bo ja rozumiem, ze nie mozna kogos caly czas obarczac swoimi problemami.. Bo na dłuzszą metę staje się to zbyt uciążliwe.
Ja tez mam znajomych , koleżanki, kolegów ale nie mam wlasnie takiej pewnosci na 100% , myslalam ,że tylko ja moze taka dziwna jestem ??
Lilli, moja PDP ma swoje potrawy i ja wolę nic nie wprowadzać bo po co ??
Jak cos jest dla mnie niejadalne to ja sobie robię cos innego to tutaj nie problem:)
Lili a tak naprawdę to ja Ciebie dopiero poznaję, powiem tyle , nasza znajomośc rozwija się w dobrym kierunku ![]()
Mi jakos tak trudno tak zaufać na 100% , moze mi to minie a moze i nie ..
Dobranoc ![]()
Aaaa i zupy krem z brokułów nie lubię jak coś ![]()
Wolę normalnie gotowany w całosci z masełkiem lub bez ![]()