Aborcja na żądanie!!! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony Poprzednia 1 20 21 22 23 24 29 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,366 do 1,430 z 1,857 ]

1,366 Ostatnio edytowany przez diana-1971 (2016-09-07 12:16:12)

Odp: Aborcja na żądanie!!!
Karolev napisał/a:
santapietruszka napisał/a:

A "tatusiom" niepłacącym alimentów i nieinteresującym się dziećmi też byś napluł w twarz, czy to tylko w jedną stronę obowiązuje?

Takich uważam za kanalie.

Ale, żeby płacić czy nie płacić to najpierw dziecko musi się urodzić. Napisałem, że znam 19latkę, która jest w ciąży i zostawił ją chłopak. Jej pomimo, że ma ciężką sytuację nie przeszło przez myśl by poddać się aborcji, bo zaliczyli wpadkę. Prawdopodobnie będzie samotną matką.

Są ludzie i ludziska.

Cyngli, zgłaszaj. Obrończyni osobniczek bez kręgosłupa moralnego się znalazła.

Sama masz giętki kręgosłup. Osoba moralna, nigdy, nikogo, nie ocenia przez pryzmat własnych poglądów.
I co z tego że, ta 19 laka urodzi ? Skąd wiesz że, nie myślała o pozbyciu się " problemu ", naplułabyś jej w twarz, gdyby jednak pomyślała lub usunęła ?

Zobacz podobne tematy :

1,367 Ostatnio edytowany przez Volver (2016-09-07 11:47:53)

Cyngli napisał/a:
Karolev napisał/a:

Na szczęście nie znam osobiście, bo naplułbym takiej w twarz.

Gentleman...
Zgłaszam do moderacji.

Miałam "szczęście" przeczytać tę wypowiedź Karoleva przed jej edycją. Uwierz mi, że obecna wersja to pełna kultura... wink

Kurczę być może pomyliłam wypowiedzi, teraz nie jestem do końca pewna... ale ta wydaje mi się bardzo lajtowa jak na jego możliwości, które w wątku wcześniej zaprezentował...

1,368

Karolev napisał/a:
santapietruszka napisał/a:

A "tatusiom" niepłacącym alimentów i nieinteresującym się dziećmi też byś napluł w twarz, czy to tylko w jedną stronę obowiązuje?

Takich uważam za kanalie.

Ale, żeby płacić czy nie płacić to najpierw dziecko musi się urodzić. Napisałem, że znam 19latkę, która jest w ciąży i zostawił ją chłopak. Jej pomimo, że ma ciężką sytuację nie przeszło przez myśl by poddać się aborcji, bo zaliczyli wpadkę. Prawdopodobnie będzie samotną matką.

Są ludzie i ludziska.

Cyngli, zgłaszaj. Obrończyni osobniczek bez kręgosłupa moralnego się znalazła.

Nikogo nie bronię, ale nie podoba mi się Twoje chamstwo i nienawistne wypowiedzi.
Sama nie darzyłabym sympatią kobiety, która używałaby aborcji zamiast antykoncepcji, ale to nie znaczy, że mam wyzywać od ladacznic i pluć na ludzi.

Osobiście uważam, że ludzie wypowiadający się w ten sposób nie powinni w ogóle przebywać na forum dla kobiet. Pisząc o jakiejkolwiek kobiecie per ladacznica, okazuje się jedynie brak szacunku. To jest forum dla kobiet, a nie przeciwko kobietom, już pomijając całkiem temat wątku...

1,369

Off top dotyczący testów DNA został przeniesiony tutaj: http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=40698 . Zapraszam do kontynuowania dyskusji w podlinkowanym wątku. Pozdrawiam, Cslady

1,370

Uwaga niektórzy celowo próbują ten temat z offtopować. Własnie za tydzień będzie czytanie projektu który uwaga każe kobiety i lekarzy na 5 lat więzienia za aborcję. Posłowie mają glosować SIC zgodnie z własnym sumieniem ....
Już sa protesty radze wszystkim którzy są przeciwni tej ustawie zorganizować się i znajdować więcej osób. Przydała by się porządna pikieta która wymusi wcześniejszą debatę.

1,371

nie przejdzie, nie ma szans.

1,372 Ostatnio edytowany przez ewelinaL (2016-09-21 19:41:14)

authority napisał/a:

Uwaga niektórzy celowo próbują ten temat z offtopować. Własnie za tydzień będzie czytanie projektu który uwaga każe kobiety i lekarzy na 5 lat więzienia za aborcję. Posłowie mają glosować SIC zgodnie z własnym sumieniem ....
Już sa protesty radze wszystkim którzy są przeciwni tej ustawie zorganizować się i znajdować więcej osób. Przydała by się porządna pikieta która wymusi wcześniejszą debatę.

„Nie zgadzajmy się na życie w strachu, na cierpienie i lęk. Nie zgadzajmy się na tortury zamiast opieki, zastraszanie zamiast wsparcia. Na odbieranie nam głosu, na decydowanie o nas wbrew naszym sumieniom. Dołącz do Czarnego Protestu. Nie chcą nas słuchać, niech nas zobaczą!” – apelują członkowie Partii Razem. I zachęcają do udziału w "czarnym proteście".
(źródło: wyborcza.pl)

Protest przeciwko zaostrzenia ustawy aborcyjnej właśnie wszedł na tablice FB i inne media internetowe. Znani i mniej znani ubierają się lub zapowiadają ubranie się na czarno. Kobiety i mężczyźni protestują przeciw projektowi ustawy o całkowitym zakazie aborcji przygotowanym przez fundację Pro – Prawo do Życia oraz konserwatywny Instytut na rzecz Kultury Prawnej "Ordo Iuris", na którym sejm ma obradować jutro.

Zastanawiam się, czy protest przyniesie jakikolwiek skutek, czy będzie to tylko demonstracja bez echa w sejmowych ławach?

1,373

Czy ktoś czytał w ogóle tą ustawę którą chcą wprowadzić?
gdzie to można znaleźć?

1,374

szkoda czasu na czytanie tych głupot. Dziwi mnie tylko, że nie dodali tam jeszcze ważnego punktu - o obowiązku donoszenia ciąży pozamacicznej wink

1,375

beniaban napisał/a:

Czy ktoś czytał w ogóle tą ustawę którą chcą wprowadzić?
gdzie to można znaleźć?

Link do PDF:
http://www.stopaborcji.pl/wp-content/up … t_2016.pdf

1,376

adiaphora napisał/a:

szkoda czasu na czytanie tych głupot.

No jasne bo po co czytać coś o czym się dyskutuje. Wiecie co, ja to czytałem to już trzy razy i za nic nie mogę się doszukać tych strasznych restrykcji o których tak trąbią. Podobno matki mają ścigać i masowo wsadzać do paki razem z lekarzami czy coś w ten deseń big_smile

1,377 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2016-09-22 22:04:42)

szakisz napisał/a:

No jasne bo po co czytać coś o czym się dyskutuje. Wiecie co, ja to czytałem to już trzy razy i za nic nie mogę się doszukać tych strasznych restrykcji o których tak trąbią. Podobno matki mają ścigać i masowo wsadzać do paki razem z lekarzami czy coś w ten deseń big_smile

Taaak??? A może po prostu trzeba przeczytać ze zrozumieniem, a do tego jeszcze wypadałoby zagłębić się w temat, bo z samego projektu nie wszystko wynika czarno na białym. Jak zapoznasz się ze szczegółami - wtedy wróć i dyskutuj.
Tak sobie przy okazji myślę, że być może zwolennicy tego projektu tak samo nie do końca zdają sobie sprawę z konsekwencji, a nawet nie rozumieją o czym mowa.

1,378

Priscilla napisał/a:

Tak sobie przy okazji myślę, że być może zwolennicy tego projektu tak samo nie do końca zdają sobie sprawę z konsekwencji, a nawet nie rozumieją o czym mowa.

Tak, a może po prostu przeciwnicy tego projektu podobnie jak przykład powyżej, nawet nie wiedzą czemu są przeciw tylko krzyczą bo... wszyscy krzyczą. Lewackie media krzyczą, GW krzyczy, feministki krzyczą to i ja sobie pokrzyczę.

1,379 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2016-09-22 22:38:56)

Jak ja 'kocham' te teksty "lewackie media krzyczą". Po takich słowach nie potrzebuję niczego więcej, by wiedzieć z kim mam do czynienia.

Nie jestem ani po stronie lewicy, ani prawicy, bo wystarczy mi świadomość, że kiedy zajdę w ciążę, to jeśli dotknie mnie nieszczęście poronienia, to skażą mnie na drugie - udowadnianie faktu, że się do tego nie przyczyniłam. Wystarczy mi świadomość, że pomimo iż z góry będzie widomo, że na dalszym etapie ciąża będzie stanowić dla mnie zagrożenie, to nikt mi nie pomoże do chwili, gdy będą już ratować życie. Rzecz w tym, że na tym etapie może być już za późno. Wystarczy mi świadomość, że jeśli moje dziecko będzie można leczyć na etapie prenatalnym, to nikt tego nie zrobi, bo lekarz będzie się tego obawiał - ryzyko jest zawsze, a przecież nikt się nie podłoży, żeby pójść za to do więzienia. Wystarcza mi świadomość, że mogę zostać skazana na traumę, by donosić ciążę, choć z góry będzie wiadome, że urodzę dziecko z takimi wadami, że poza organizmem matki nie ma prawa przeżyć. I wiele takich punktów kryje się za tym projektem. Pomijając inne kwestie dla mnie to wszystko jest przemocą emocjonalną, notabene dotąd karalną. No ale... Ty w ciąży przecież nie będziesz.

Zresztą polecam uwadze:

1,380

szakisz napisał/a:
Priscilla napisał/a:

Tak, a może po prostu przeciwnicy tego projektu podobnie jak przykład powyżej, nawet nie wiedzą czemu są przeciw tylko krzyczą bo... wszyscy krzyczą. Lewackie media krzyczą, GW krzyczy, feministki krzyczą to i ja sobie pokrzyczę.

No tak, bo dzieci z poważnymi wadami genetycznymi to słodkie, różowiutkie dzidziusie, które będą wieść szczęśliwy żywot, a nie cierpieć i umierać w szpitalu... oh wait

Wpisz sobie w googla: Uwaga, to gorsze niż „Niemy krzyk” „obrońców życia”. One urodziły się żywe
9 zdjęć „dzieci”, udostępnionych przez prof. Romualda Dębskiego, których nie chciała pokazać TVN24. Wśród nich nie ma tego konkretnego od Pacjentki prof. Chazana, które w opinii prof. Dębskiego było w jeszcze gorszym stanie i umarło w Szpitalu Bielańskim.

Jak długo zamierzasz popisywać się ignorancją?

1,381

Po kolei:

Priscilla napisał/a:

Nie jestem ani po stronie lewicy, ani prawicy, bo wystarczy mi świadomość, że kiedy zajdę w ciążę, to jeśli dotknie mnie nieszczęście poronienia, to skażą mnie na drugie - udowadnianie faktu, że się do tego nie przyczyniłam.

Co ty opowiadasz? W Polskim prawie dalej dominuje domniemanie winy niewinnego. To oni ci będą musieli udowadniać że działałaś celowo, a nie odwrotnie. Nikt nie skazuje na podstawie własnego widzimisię, bez przesady.

Priscilla napisał/a:

Wystarczy mi świadomość, że pomimo iż z góry będzie widomo, że na dalszym etapie ciąża będzie stanowić dla mnie zagrożenie, to nikt mi nie pomoże do chwili, gdy będą już ratować życie.

Skąd ten pomysł. W ustawie pisze że nie ma przeciwwskazań by rotować życie matki kosztem dziecka. Żaden normalny lekarz nie będzie zwlekać aż twój stan będzie krytyczny.

Priscilla napisał/a:

Wystarczy mi świadomość, że jeśli moje dziecko będzie można leczyć na etapie prenatalnym, to nikt tego nie zrobi, bo lekarz będzie się tego obawiał - ryzyko jest zawsze, a przecież nikt się nie podłoży, żeby pójść za to do więzienia.

Ktoś już o tym pisał. Argument wzięty kompletnie z powietrza. Równie dobrze można wziąć chirurga który nie operuje bo boi się że może operowanego uśmiercić na stole. Ryzyko jest wpisane w ten zawód. Każdy rozsądny lekarz się z tym liczy.

Priscilla napisał/a:

starcza mi świadomość, że mogę zostać skazana na traumę, by donosić ciążę, choć z góry będzie wiadome, że urodzę dziecko z takimi wadami, że poza organizmem matki nie ma prawa przeżyć.

Ja jestem pragmatykiem. Proszę, wytłumacz mi jedno, tylko jedną kwestię. W jaki sposób wyobrażasz sobie praktykę takiego prawa, bo ja np nie wyobrażam sobie tego. W jaki sposób sąd zamierza udowodnić tobie, a tym bardziej lekarzowi ginekologowi że ta aborcja została wykonana specjalnie, umyślnie, a do tej tak, miała przesłanki. Ja sobie nie wyobrażam praktyki takiego prawa. Jak dla mnie to jest spór o teorię, która nijak ma się do rzeczywistości.

Priscilla napisał/a:

Dla mnie to wszystko jest przemoc emocjonalna, notabene dotąd karalna.

Tu masz rację, cały ten spór jest mocno emocjonalny. Nie logiczny, nie merytoryczny, tylko emocjonalny. To jest najbardziej przykre.

1,382 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2016-09-22 23:40:38)

Wybacz, ale żaden z Twoich argumentów mnie NIE przekonuje. Za to ja mogłabym swoją listę bardzo wydłużyć, ale mi się po prostu nie chce, bo to jest jałowe, jeśli ktoś nie chce wczuć się w sytuację innego człowieka.
Na przykład wyraźnie musiałbyś znaleźć się w skórze osoby, która właśnie straciła dziecko, aby rozumieć co to znaczy i co znaczy po czymś takim sprawa, w której jeszcze trzeba się bronić, że do poronienia nie doszło z własnej winy. To nie jest tak, że jak istnieje domniemanie niewinności, to sprawa mniej boli, bo do przejścia jest tak samo trudna. Trzeba do tego wracać, przypominać sobie, odpowiadać na pytania. Bezduszne to bardzo i paradoksalnie w tym kontekście nieludzkie.

szakisz napisał/a:

Ja jestem pragmatykiem. Proszę, wytłumacz mi jedno, tylko jedną kwestię. W jaki sposób wyobrażasz sobie praktykę takiego prawa, bo ja np nie wyobrażam sobie tego. W jaki sposób sąd zamierza udowodnić tobie, a tym bardziej lekarzowi ginekologowi że ta aborcja została wykonana specjalnie, umyślnie, a do tej tak, miała przesłanki. Ja sobie nie wyobrażam praktyki takiego prawa. Jak dla mnie to jest spór o teorię, która nijak ma się do rzeczywistości.

Nie wiem jak to się ma do mojej wypowiedzi, do której jest to odniesienie. Przecież istnieje coś takiego jak dokumentacja medyczna, a z niej to i owo jasno wynika - mnie nie, Tobie prawdopodobnie też nie, ale lekarzowi pewne obrazy i wyniki badań nie pozostawiają złudzeń, natury nie da się oszukać, a ta bywa brutalna.

To może odwróćmy temat - co Twoim zdaniem w tym projekcie ustawy jest dobrego? Jest w ogóle coś takiego?

1,383

szakisz napisał/a:

Tu masz rację, cały ten spór jest mocno emocjonalny. Nie logiczny, nie merytoryczny, tylko emocjonalny. To jest najbardziej przykre.

No ta ustawa na pewno jest nielogiczna, w końcu według polskiego prawa nie można nikogo zmusić do tego, żeby 'użyczał' swoich narządów drugiej osobie, a zakaz aborcji wymusza to na kobiecie, bo przecież zarodek poza jej organizmem nie przeżyje. Taki zarodek, w rezultacie nie będzie mieć równych praw, a większe prawa kosztem praw matki.

W takim razie, żeby było sprawiedliwie powinien być przymus, pod groźbą więzienia, oddawania szpiku i narządów. W końcu np. z jedną nerką też można żyć, a ile przy tym żyć da się uratować jak się nerkę zabierze komuś innemu!

1,384 Ostatnio edytowany przez szakisz (2016-09-23 00:21:49)

Priscilla napisał/a:

Przecież istnieje coś takiego jak dokumentacja medyczna, a z niej to i owo jasno wynika - mnie nie, Tobie prawdopodobnie też nie, ale lekarzowi pewne obrazy i wyniki badań nie pozostawiają złudzeń, natury nie da się oszukać, a ta bywa brutalna.

Mylisz się, co za problem dla lekarza który już dokonał aborcji, sfałszować dokumentację medyczną że tak, żeby wynikało, że np miał podstawy do aborcji. Lekarz normalnie myślący nie zostawi dowodów świadczących o jego winie.

Priscilla napisał/a:

To może odwróćmy temat - co Twoim zdaniem w tej nowej ustawie jest dobrego? Jest w ogóle coś takiego?

.

Ja w ogóle nie mam pojęcia po co nowa ustawa. Stara była dobra, aborcja była dozwolona w konkretnych, wymienionych przez ustawodawcę przypadkach. Tu pozostaje sporo niedomówień, spore pole do inwencji i interpretacji. Natomiast, praktyka i tak i tak pozostaje niezmieniona. Aborcja jak była tak jest zakazana, a kto tam po kątach się wyskrobie, to już na własne życzenie. Ogólnie uważam, że przechodzenie z całkowitego zakazu aborcji do aborcji na życzenie, jest drogą  donikąd, bo mamy dwie skrajne w ogóle w ogóle koncepcje i właściwie żadnego punktu d dyskusji. Ustawa, powinna być klarowna  i nie pozostawiać niedomówień, np.

Aborcja jest zakazana wyłączając powyższe przypadki:

-gwałt
-dziecko z poważnymi wadami
-bezpośrednie zagrożenie zdrowia/życia matki

Lekarz może odmówić wykonania aborcji na podstawie klauzuli sumienia. Jeśli się zgodzi, jest współodpowiedzialny ponosi jego pełne konsekwencje prawne.

Dwa zdania, prosto klarownie i nie ma tu mowy o jakieś mylnej interpretacji.

1,385 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2016-09-23 06:25:05)

Szakisz piszesz:

,,Skąd ten pomysł. W ustawie pisze że nie ma przeciwwskazań by rotować życie matki kosztem dziecka. Żaden normalny lekarz nie będzie zwlekać aż twój stan będzie krytyczny.,,

A jak twoja zona trafi na ,,nienormalnego lekarza,,, ,,katolika,, ginekologa,który już tak praktykował, ze nie przepisywał antykoncepcji, który zwlekał z zrobieniem cesarki do końca i albo wcale, a twoje dziecko mogło umrzeć, a zona meczyła się rodzac kilkanaście godzin w wielkich bólach plus mając bóle krzyżowe i dużo krwi poszlo. Ja miałam tak w pierwszej ciąży, ze moja ginekolog wielka katoliczka, pozostawiła mnie samej sobie z akcja porodowa w nocy, była ze mna tylko polozna, i gdyby nad ranem nowa polozna dosłownie nie wycisnęła dziecka z brzucha to by się udusiło, bo 1.5 godziny czekały pielęgniarki od dziecka bo miało być 5 minut od pojawienia się dziecka a minela cala wieczność. I dziecku musieli podawac tlen w 5 minucie zycia żeby ratować jej. Ja miałam 23 lata i nawet nikt mi nic nie powiedział, tyle co widziałam ze wszyscy się zlecieli tam jak mnie wywozili z porodówki. Przy drugiej ciąży jakby nie znajoma polozna na sali to lekarz by zwlekał z cersaka, choć wszyscy tez stali i patrzyli bo było wielkie poruszenie bo pępowina wypadła i gdyby nie moje łzy i prośby tej znajomej położnej, która błagała lekarza żeby robil cesarkę nie wiem co by się stało gdyby jeszcze czekali.
Na szczęście obie corki sa zdrowe. Ale powiedz mi jak ja miałabym się ratować w takiej sytuacji i dziecko, skoro byłam w szpitalu, a jak widać jest ciężko żeby w sytuacji zagrozenia zrobili cokolowiek. To mały szpital w powiatowym miescie na podkarpaciu. Choc przyznam, że opieka nad matką i dzieckiem jest bardzo dobra. W obu ciążach lezalam na porodówce przed porodem pare dni i po porodzie z dziecmi wiec wiem o czym mowie.
Nie slyszales w telewizji co rusz o przypadku, ze nie zrobili cesarki na czas albo wcale, ze zwlekali do ostatniej chwili bo maja jakies cholerne limity od NFZ i nie liczy się tu dobro matki i dziecka a rachunek szpitala.
Dlaczego myślisz, ze akurat w twoim przypadku, gdy twoja zona zajdzie w ciaze, to zawsze będzie ciaza przebiegala bezproblemowo i porod a jak nie? Ja sama umierałam ze strachu przed porodem drugim, a wogole to balam się zajść panicznie w druga ciaze z uwagi na to jak przebiegnie porod, z troski o swoje dziecko, choć bardzo chciałam urodzić drugie dziecko. Szczerze mowiac nie udzwignełabym tego psychicznie trzeci raz, a poza tym mam dwoje dzieci już i gdyby cos mi się stało to kto by się nimi zajał? To tak do przemyślenia dla tych, którzy uwazaja jak np. Kukiz, ze dyskusja o ustawie aborcyjnej to temat zastępczy w mediach! Ja rodziłam 8 i 4 lata temu, a teraz jak widać ma być jeszcze gorzej. Wiesz, ze w województwie podkarpackim (dawne tarnobrzeskie i rzesowskie) nie ma możliwości wykonania już pare miesięcy abrorcji w 3 przyadkach zagwarantowanych w obecnie dzialajacej ustawie. Od 1993 roku można było wykonanc ten zabieg tylko w Rzeszwoie (60km ode mnie) w jednym szpitalu. Już nie można, bo lekarzy z tamtego szpitala organizacja pro-life skutecznie od kilku miesięcy zastarszala, nachodzila w domu, telefony i oni bojac się o sowje rodziny, prace, o siebie podpisali klauzule sumienia! To jest bezprawie ale nikt tu nic nie robi bo PIS i Kosciol rzadzi absolutną większością.

Także jeste już jedno wojeowidztwo gdzie nie trzeba nawet zakazu aborcji w trzech przypadjkach, to już działa i zaraz po 22 września obejmie cała Polske adiaphora. Także adiaphora zamiast tak bronic zaciekle kochanki to poczytałabyś co się dzieje w kraju. Piszesz, ze to nie wejdzie, a ja ci mowie ze już weszlo po cichu do tak zwanej Polski B. O tym w telewizji ci nie powiedzą.

1,386

Ola_la, taki szakisz nigdy tego nie zrozumie.

chociaz nie - zrozumie - jak jego osobiscie to dotknie, czyli jego zony - wtedy nagle sytuacja stanie sie WYJĄTKOWA.

1,387

_v_ napisał/a:

chociaz nie - zrozumie - jak jego osobiscie to dotknie, czyli jego zony - wtedy nagle sytuacja stanie sie WYJĄTKOWA.

Absolutnie nikomu nie życzę - ale niektórzy tylko w ten sposób otwierają oczy, jak ich tragedia dotknie osobiście.

1,388 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-23 10:41:41)

szakisz napisał/a:
adiaphora napisał/a:

szkoda czasu na czytanie tych głupot.

w pierwszym rzucie przeczytalam, ze majtki mają sciągać big_smile

co do ustawy, napisalam, ze szkoda czasu wlasnie dlatego, ze czytalam...

1,389

A mnie przychodzi do głowy taka refleksja. Co najmniej kilka lat zwolennicy liberalizacji przepisów aborcyjnych wojują o tą liberalizację. Również na tym forum, czego dowodem kilka wątków dyskusyjnych. I chyba kiedyś, kiedyś pisałem, że w końcu napotkają kontrę i ona przyszła w postaci propozycji zaostrzenia przepisów. No i co teraz? Może jednak zacznie się doceniać obecne przepisy, które lata temu zostały wypracowane po długich debatach i nikogo do końca nie zadowalały ale były kompromisem. Obie obecne propozycje w sejmie nie są kompromisowe. Za to ci, którzy żerują na polaryzacji społeczeństwa zacierają rączki...

1,390

Snake napisał/a:

A mnie przychodzi do głowy taka refleksja. Co najmniej kilka lat zwolennicy liberalizacji przepisów aborcyjnych wojują o tą liberalizację. Również na tym forum, czego dowodem kilka wątków dyskusyjnych. I chyba kiedyś, kiedyś pisałem, że w końcu napotkają kontrę i ona przyszła w postaci propozycji zaostrzenia przepisów. No i co teraz? Może jednak zacznie się doceniać obecne przepisy, które lata temu zostały wypracowane po długich debatach i nikogo do końca nie zadowalały ale były kompromisem. Obie obecne propozycje w sejmie nie są kompromisowe. Za to ci, którzy żerują na polaryzacji społeczeństwa zacierają rączki...

Nie powiedziałabym, że "w końcu" napotkali kontrę. Przecież prolajfowcy przynajmniej raz w każdej kadencji rządu składali propozycje zaostrzenia. Przepychanka trwa od lat, a teraz po prostu jedna z opcji trafiła na podatny grunt.

1,391

To już nie pierwszy raz, Snake, kiedy piszesz coś w stylu "chciało lewactwo to dostało".
Kara za dążenie do zbytniego liberalizmu i wywoływanie wilka z lasu, co? I oczywiście obciążanie winą za zamęt tych lewaków, którzy tak strasznie ostatnio mącili i w konsekwencji zniszczyli istniejący kompromis. Bo to ich wina jest. Nie tych, którzy głosowali za zaostrzeniem prawa aborcyjnego (oni tylko kontrują, sam rozumiesz, nie ich wina).
To oczywiście moja interpretacja, ale powiedz mi że się mylę i gdzie - czy nie obwiniasz/będziesz obwiniał zwolenników liberalizacji za utratę kompromisu?
Gdybyśmy mieli lewicowy rząd, który by wprowadził liberalne prawo aborcyjne, to byś "miał refleksję", że prolajfowcy (jak najbardziej w przeciągu kilku lat aktywni) "w końcu napotkali kontrę"?

1,392

_v_ napisał/a:

Nie. Po prostu:

1. Nie straszą mnie takie obrazki jak przytoczony powyżej. Strach, przerażenie, bezradność. Tylko zmiana w przepisach może pomóc. Jak się chce coś wymusić na społeczeństwie, to najlepiej zagrać na emocjach. Obojętnie czy mówimy o o przyzwoleniu na aborcję, wbrew woli ogółu, czy o przyjęciu znacznej masy ludu ze wschodu. Wszystkie tego typu kampanie budowane są na wstrząsających scenach, aby tylko Kowalskiego za serduszko złapać.

2. Czy któraś z Pań broniąca tutaj wolności i prawa kobiet do ogólnodostępnej skrobanki w ogóle zastanowiła się dla kogo jest ta ustawa? Otóż obecnie kłócą się dwie ekstremalne, kompletnie przeciwstawne do siebie siły i grupy. Grupa A chce aborcji ot tak - idę, proszę o zabieg i wyskrobują co trzeba, najlepiej jeszcze żeby na koszt podatnika. Grupa C nie chce aborcji w ogóle - życie jest święte  i takie tam pierdoły. Chronimy je, nawet kosztem życia matki. Tylko wiecie co? Te dwie najbardziej rozkrzyczane grupy nijak się mają do tej ustawy. To są dwie grupy ekstremistów, tak samo niebezpiecznych, i tak samo żadna ustawa ich nie powstrzyma przed tym co chcą zrobić, legalnie czy nie legalnie.

Natomiast pomiędzy grupami A i C jest cała masa kobiet niezdecydowanych, kobiet które np wpadły i mają teraz problem co tu dalej robić: urodzić czy usunąć. Ona może by chciała tego dziecka ale tatuś się zmył a rodzice nalegają. Przecież to problem, zniszczone życie, szkoła. Rozumiecie? Pomiędzy czernią i bielą jest cała masa kobiet w rozterce. Kobiet, które nie są ani na tyle zawzięte, ani na tyle zdecydowane, żeby narażać się finansowo a teraz także i prawnie w myśl nowych przepisów. Po to jest ta ustawa. Myślicie że  politycy nie zdają sobie sprawy z istnienia podziemia aborcyjnego? Doskonale sobie zdają sprawę. Podobnie jak wiedzą że istnieje dobrze prosperujące podziemie narkotykowe. Jednak wciąż, mało kto z nas chciałby legalizacji wszelkiej maści substancji, prawda?

Ludzie sami wiedzą czego potrzebują. Zdania większości Polaków pokrywają się z moim - aborcja dozwolona w konkretnych, uzasadnionych przez ustawę przypadkach. Nie ma mowy ani o całkowicie zakazanej aborcji ani o szerokim dostępie do niej na podstawie własnego widzimisię.

1,393

szakisz, to Ty nie rozumiesz i wybacz, ale nie zrozumiesz tego nigdy

ja nie optuje za skrobanka na sniadanie, obiad i kolację.

nawer w komunizmie tak nie bylo,choc aborcja byla na życzenie i antykoncepcja byla marna.

z ustawą o aborcji powinny isc lekcje dla dzieci i młodzieży z seksualnosci.oraz dostęp do srodkow antykoncepcjyjnych - zwlaszcza dla ubozszych kobiet.
wtedy naprawde mało kto bedzie mial potrzebę robienia aborcji.

i to pokazuja przyklady roznych krajow gdzie liberalizacja przepisów aborcyjnych weszla w zycie.

pp ostatnie: ustawa liberalizujaca przepisy nie wprowadzi obowiazku aborcji
jesli ktos nie chce robic aborcji niech po prostu nie robi.
ja pewnie nigdy w zyciu nie bede tego potrzebować,bo zabezpieczam się na rozne sposoby. ale moze zdarzyc sie COKOLWIEK. i wtedy chce miec poczucie ze mam wybor. a nie ze bede inkubatorem,ktory ns dodatek bedzie mozna wsadzic do kicia za poronienie (tak jest w kilku krajach na swiecie - kobiety nieraz dostają wyroki po 40  lat)

1,394 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-24 19:27:02)

ja nie wiem, ale odnoszę wrażenie, że dla niektórych aborcja na żądanie (fakt, może mało trafiona nazwa) to synonim jakiejś przyjemności dla kobiety, coś na zasadzie jak wizyta u fryzjera, czy w spa. I że będą się tej przyjemności masowo i orgazmicznie oddawać. Wg ich wyobrażeń, wszystkie pewnie czekają i przebierają ze zniecierpliwienia nogami, aby zajsć i móc legalnie i bez zbędnych tłumaczeń pobiec do lekarza z pieśnią na ustach: po co jakieś cuda wianki, zadowolą nas skrobanki...nic tak nie odświeża kroku jak skrobanka raz do roku... niech pan doktor więc nie pyta tylko za narzędzia chwyta...dana, dana...

1,395 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2016-09-24 19:35:04)

Szakisz już od jakiegoś czasu jest w Polsce praktycznie całkowity zakaz aborcji i teraz to przyklepią. Pisalam o sytuacji na podkarpaciu, slyszales o Chazanie jak przez niego urodzilo się dziecko bez polowy mózgu, tylko po to,  żeby umrzec w cierpieniu. A ty mówisz tutaj o kobietach niezdecydowanych urodzić czy nie, bo została sama bez partnera? To zupełnie inny wymiar tragedii i watpie zebys zrozumial cos z tego co ci mowie. Naprawde nie przeraza cie taka sytuacja, ze twoja zona rodzi dziecko bez polowy mózgu? To albo brak ci wyobraźni albo rozumu albo nie wiem jeszcze co... Czy uważasz, ze wszelkie tragedie to tylko innych spotykają? A ci,ktorych dziecko zdrowe umiera bo nie zrobili cesarki? Tak ciężko sobie to wyobrazić?

1,396

szakisz napisał/a:

Ludzie sami wiedzą czego potrzebują. Zdania większości Polaków pokrywają się z moim - aborcja dozwolona w konkretnych, uzasadnionych przez ustawę przypadkach. Nie ma mowy ani o całkowicie zakazanej aborcji ani o szerokim dostępie do niej na podstawie własnego widzimisię.

Rzecz w tym, że projekt ustawy, nad którą posłowie mają zamiar pracować (drugiego nie uznali za wart uwagi), zakłada całkowity zakaz aborcji. I to o niej poprzednio dyskutowaliśmy, kiedy to stwierdziłeś, że nie wiesz o co tyle krzyku, bo tam nic specjalnie 'ciężkiego' nie ma.

adiaphora napisał/a:

ja nie wiem, ale odnoszę wrażenie, że dla niektórych aborcja na żądanie (fakt, może mało trafiona nazwa) to synonim jakiejś przyjemności dla kobiety, coś na zasadzie jak wizyta u fryzjera, czy w spa. I że będą się tej przyjemności masowo i orgazmicznie oddawać. Wg ich wyobrażeń, wszystkie pewnie czekają i przebierają ze zniecierpliwienia nogami, aby zajsć i móc legalnie i bez zbędnych tłumaczeń pobiec do lekarza z pieśnią na ustach: po co jakieś cuda wianki, zadowolą nas skrobanki...nic tak nie odświeża kroku jak skrobanka raz do roku... niech pan doktor więc nie pyta tylko za narzędzia chwyta...dana, dana...

Odnoszę takie samo wrażenie. Może by tak w końcu przyjąć jednak do wiadomości, że kobieta to istota myśląca?

1,397 Ostatnio edytowany przez szakisz (2016-09-24 23:28:37)

Ola_la napisał/a:

Naprawde nie przeraza cie taka sytuacja, ze twoja zona rodzi dziecko bez polowy mózgu? To albo brak ci wyobraźni albo rozumu albo nie wiem jeszcze co... Czy uważasz, ze wszelkie tragedie to tylko innych spotykają? A ci,ktorych dziecko zdrowe umiera bo nie zrobili cesarki? Tak ciężko sobie to wyobrazić?

Ola_la to nie jest tak, że nie umiem sobie tego wyobrazić. Wbrew pozorom, ja miałem do czynienia z chorymi dziećmi: najpierw na swoim podwórku, później w szkole, w pracy. Ba, nawet w rodzinie mam przykład upośledzenia intelektualnego. Rzecz w tym że te dzieci się rodzą i mimo swojej choroby całkiem nieźle radzą sobie w społeczeństwie. Osobę profesora Chazana zostawię bez komentarza, dla mnie jest to człowiek fałszywy, najpierw skrobał w najlepsze, potem się "nawrócił" i został wielkim obrońcą Pro-Life. Nie kupuje tego. Cały czas powtarzam, popieram większość Polaków co do zdania, że aborcja powinna być dozwolona w konkretnych przypadkach: gwałtu, zagrożenia życia i ciężkiej choroby. Tu nie ma o czym gadać i w tym Polacy są zgodni. Natomiast absolutnie się nie zgadzam na to co wy tu proponujecie: "bo dziecko jest moje, ja je noszę w brzuchu i mogę z nim zrobić co chcę". Absolutnie nie i podawanie takiego skrajnego przypadku dziecka z rzadką chorobą (bezmózgowie: 1-9 dzieci/1000 000 urodzeń) i budowanie na tym dyskusji o aborcji jest zwykłą manipulacją. Rozmawiałem z paroma osobami niepełnosprawnymi na temat i wiesz co? Mało kto lubi ten temat. Nie są zbyt zadowoleni że niepełnosprawność jest pierwszą kartą w dyskusji o aborcji. Uważają to za wielce niesprawiedliwe.

Priscilla napisał/a:

Rzecz w tym, że projekt ustawy, nad którą posłowie mają zamiar pracować (drugiego nie uznali za wart uwagi), zakłada całkowity zakaz aborcji. I to o niej poprzednio dyskutowaliśmy, kiedy to stwierdziłeś, że nie wiesz o co tyle krzyku, bo tam nic specjalnie 'ciężkiego' nie ma.

Czytanie nie boli. Przeczytaj proszę temat wątku, będziesz wiedziała o czym dyskutujemy. Przeczytaj proszę też punkt 2. mojego ostatniego postu. Tam znajdziesz odpowiedź dlaczego moim zdaniem "nic ciężkiego tam nie ma" i dlaczego ta ustawa nie ma nawet szans na wejście w życie w obecnym kształcie.

Priscilla napisał/a:

Odnoszę takie samo wrażenie. Może by tak w końcu przyjąć jednak do wiadomości, że kobieta to istota myśląca?

Biorąc pod uwagę wypowiedzi Pani Marii Czubaszek, którą się stawia na piedestale za to że dokonała iluś tam aborcji lub wypowiedzi i słynny wywiad z Panią Anną Zawadzką... raczej nie, przynajmniej nie każda big_smile

1,398 Ostatnio edytowany przez polis (2016-09-25 01:26:29)

Państwo powinno zachęcać kobietę do rodzenia, a nie ją zmuszać. Jakby pomoc dla rodzin z niepełnosprawnymi dziećmi, była lepsza, to więcej osób mogłoby się decydować na takie dziecko. Można zmniejszyć liczbę aborcji na różne sposoby i w bardziej ludzki sposób, niż zmuszanie kobiety do rodzenia dziecka.

Poza tym, ty byś chciał, żeby państwo narzucało ci jak masz postępować w trudnej sytuacji, bo wyszło z założenia, że jesteś gówniarzem, któremu nie można ufać co do tego, że postąpi właściwie? Czy wolałbyś być potraktowany jak dojrzały człowiek, który jest w stanie samodzielnie podejmować trudne decyzję? Bo to prawo traktuje kobiety w taki sposób, dziwisz się, że nie jesteśmy zachwycone?

I nie, aborcja na żądanie to nie tak samo ekstremalne rozwiązanie jak zakaz aborcji. Tak samo ekstremalnym rozwiązaniem jak zakaz aborcji byłby nakaz aborcji, ale tego drugiego nikt nie proponuje.

1,399 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2016-09-25 03:42:14)

szakisz napisał/a:

Czytanie nie boli. Przeczytaj proszę temat wątku, będziesz wiedziała o czym dyskutujemy.

Tutuł tytułem, po drodze poruszonych zostało mnóstwo tematów obocznych, więc daruj sobie.

szakisz napisał/a:

Przeczytaj proszę też punkt 2. mojego ostatniego postu. Tam znajdziesz odpowiedź dlaczego moim zdaniem "nic ciężkiego tam nie ma" i dlaczego ta ustawa nie ma nawet szans na wejście w życie w obecnym kształcie.

Poprzednio celowo i bardzo świadomie wyjęłam wiadomy fragment z kontekstu, bo wcześniej twierdziłeś coś zupełnie inengo - mianowicie, że projekt ustawy zakładający całkowity zakaz aborcji jest niegroźny (zauważ, że co najmniej kilka osób zwróciło na to uwagę), choć zawiera zapisy, które mogą pociągać za sobą mnóstwo potencjalnie niebezpiecznych sytuacji, a te mogą dotknąć KAŻDĄ płodną kobietę. Potem, że obecna ustawa jest w porządku (i ja się z tym zgadzam), a wreszcie na koniec, że projekt jest niegroźny, bo po prostu nie ma prawa wejść w życie oraz że nijak ma się do większości (czytaj: w założeniu normalnych) kobiet. Dla mnie albo nadal nie rozumiesz tego projektu, albo trąci to jakąś spóźnioną refleksją i teraz usiłujesz z tego jakoś wybrnąć.

W każdym razie chore jest, że ktoś w ogóle uznał, że warto nad tym w Sejmie dalej pracować, a równocześnie drugi projekt wyrzucić do kosza, bo choć z kilkoma zapisami można się nie zgadzać (zawsze można je było wykreślić lub zmienić), to równocześnie jest tam całkiem sporo takich, które są istotne, jak choćby profilaktyka niechcianych ciąż. 

szakisz napisał/a:

Biorąc pod uwagę wypowiedzi Pani Marii Czubaszek, którą się stawia na piedestale za to że dokonała iluś tam aborcji lub wypowiedzi i słynny wywiad z Panią Anną Zawadzką... raczej nie, przynajmniej nie każda big_smile

Jak to się mówi - wyjątki potwierdzają regułę, choć tak naprawdę to chyba szkoda mi klawiatury na dalszy komentarz.

1,400 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2016-09-25 08:50:21)

Ja widze, ze to profesora Chazana stawia się na piedestał i jako autorytet moralny zaprasza do wielu programów, a kobiety mówiące z sensem np. Pauline Mlynarska obrzuca się blotem i takimi wyzwiskami, że głowa mała. Jego każdy się boi, a kobietę można bezkarnie opluwać.

[nieregulaminowy link]
[nieregulaminowy link]

[nieregulaminowy link]

Już jest całkowity zakaz aborcji na podkarpaciu ile mam to mówic. I jeszcze jeden szpital w Polsce tez jest w takiej sytuacji jak ten w Reszowie. Tyle, że na Podkarapaciu to był jedyny szpital, gdzie robiono aborcje w 3 przypadkach zagwarantowanych ustawa z 1993 roku. A Podkarpacie jest duże (dwa dawne województwa).
Dojdzie to ciebie Szakisz  do ciebie Adiaphora. Czy znowu wypowiadają się o Polsce ci co dawno wyemigrowali i wiedza lepiej od nas co się dzieje w Polsce i co dla nas lepsze?

1,401

Ola_la napisał/a:

I jeszcze jeden szpital w Polsce tez jest w takiej sytuacji jak ten w Reszowie. Tyle, że na Podkarapaciu to był jedyny szpital, gdzie robiono aborcje w 3 przypadkach zagwarantowanych ustawa z 1993 roku.

Ile razy już pisałem, że na klauzulę sumienia może się powoływać tylko lekarz, a nie placówka świadcząca usługi zakontraktowane z NFZ. Dopóki ludzie uzbrojeni w prawników nie będą składać doniesień do NFZ i prokuratury o oszustwie i wyłudzeniu publicznych pieniędzy przez taki szpital, to będą bezkarni. Czemu te dzielne organizacje proaborcyjne tego nie robią?

1,402

Snake, czy Ty naprawde jestes slepy?

mam nadzieję, że to ślepota, bo inaczej będę musiała pomyśleć, że masz IQ sznurowki...

1,403 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2016-09-25 08:51:57)

[nieregulaminowy link]
,,O zmianach redakcję portalu rzeszow-news.pl poinformował dyrektor szpitala Pro-Familia, Radosław Skiba. Jak tłumaczył, lekarze podpisali klauzulę sumienia w związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego. Przypomnijmy: w październiku ub. roku TK uznał m.in., że obowiązek wskazania innego lekarza lub szpitala przy odmowie wykonania świadczenia (np. aborcji) z powołaniem się na klauzulę jest niezgodny z konstytucją.,,

1,404 Ostatnio edytowany przez troublemaker (2016-09-25 09:32:52)

Jestem absolutnie przeciwna zaostrzeniu przepisów aborcyjnych.  Nie mieści mi się w głowie, że są jednostki, które w ramach swojej "moralności" chcą zmuszać kobiety do rodzenia : zdeformowanych plodow; dzieci tak bardzo chorych, że ich krótkie życie będzie tylko cierpieniem; dzieci, które są efektem traumatycznego przeżycia - gwałtu;
Jednocześnie jestem absolutnie przeciwna aborcji na życzenie. Skoro, ktoś jest na tyle dorosły i odpowiedzialny by uprawiać seks musi zdawać sobie sprawę co może być tego efektem.  I owszem, jest całe mnóstwo kobiet dla których legalna aborcja byłaby jak wizyta u dentysty.
Edit: należałoby mieć również na względzie wpływ legalizacji aborcji na przyszłe pokolenia. Może dla kobiet aktualnie będących w wieku rozrodczym w większości aborcja byłaby ciężką decyzją, z czasem jednak jej przeprowadzenia by " spowszednialy",  stały się normą, nauką dla młodych,  że w życiu można unikać odpowiedzialności kosztem innych.

1,405

.  I owszem, jest całe mnóstwo kobiet dla których legalna aborcja byłaby jak wizyta u dentysty.

nie bylaby gdybysmy wszystkie mialy dostęp do antykoncepcji i wiedzę o nich
ja mieszkam w duzym miescie,mam internet
o antykoncepcji wiem wszystko
ale taka kobieta ze wsi co nie ma nawet na jedzenie dla dzieci, bo maz przepija co ma zrobic? nikt jej o abtykoncepcji nie powiedział,zreszta,nawet by nie miala kasy zeby np wydac 1000 zl na implant. a maz seksu chce.

jeszcze raz mowie:
WIEDZA, WIEDZA, WIEDZA dla wszyskich
i brak moralizowania z ambony

1,406 Ostatnio edytowany przez troublemaker (2016-09-25 09:58:34)

Owszem. Tu się muszę zgodzić. Zamiast zastanawiać się nad zmianą ustawy aborcyjnej rząd powinien pomyśleć nad zmianą edukacji seksualnej i refundacją antykoncepcji.

Jednak w moim otoczeniu niechciane ciążę w większości są wynikiem błędnego stosowania antykoncepcji lub jej braku - i to nie z powodu niewiedzy lecz nieodpowiedzialnosci, lenistwa, braku wyobraźni

1,407

i jeszcze jedno. jakis czas temu zastanawialam sie nad spirala. zwlaszcza ze jest refundowana przez NFZ więc kazdy gabinet gdzie jest umowa z NFZ powinien ja zakladac.

obdzwonilam chyba ze 20 (największe miasto w Polsce) i we wszystkich uslyszalam: my nie robimy TAKICH rzeczy. więc co dopiero male miejscowości czy wies.potem sie poddalam.

1,408

_v_ napisał/a:

ale taka kobieta ze wsi co nie ma nawet na jedzenie dla dzieci, bo maz przepija co ma zrobic? nikt jej o abtykoncepcji nie powiedział,zreszta,nawet by nie miala kasy zeby np wydac 1000 zl na implant. a maz seksu chce.

Oj, a na skrobankę będzie miała? Aaaa, miałaby być zapewne refundowana przez NFZ...

_v_ napisał/a:

i jeszcze jedno. jakis czas temu zastanawialam sie nad spirala. zwlaszcza ze jest refundowana przez NFZ więc kazdy gabinet gdzie jest umowa z NFZ powinien ja zakladac.

obdzwonilam chyba ze 20 (największe miasto w Polsce) i we wszystkich uslyszalam: my nie robimy TAKICH rzeczy. więc co dopiero male miejscowości czy wies.potem sie poddalam.

Poszłaś się więc wypłakać na forum... Jak ci telefonicznie podają taką informację, to piszesz do nich oficjalnie o rejestrację i wyznaczenie terminu. Wysyłasz poleconym. Jeśli ci na piśmie podadzą taki sam głupi powód, to składasz skargę do NFZ. Kontrakty podpisuje się co roku...

1,409

Coś ewidentnie jest nie tak skoro lekiem na niewiedzę i niewywiązywanie się placówek medycznych z kontraktów z NFZ ma być aborcja na życzenie.  Nie tędy droga

1,410

Snake napisał/a:
_v_ napisał/a:

Oj, a na skrobankę będzie miała? Aaaa, miałaby być zapewne refundowana przez NFZ...

_v_ napisał/a:

Poszłaś się więc wypłakać na forum... Jak ci telefonicznie podają taką informację, to piszesz do nich oficjalnie o rejestrację i wyznaczenie terminu. Wysyłasz poleconym. Jeśli ci na piśmie podadzą taki sam głupi powód, to składasz skargę do NFZ. Kontrakty podpisuje się co roku...

jednak IQ sznurowki...

1,411

Mogę takie mieć smile ale to nie ja dałem się spławić w gabinecie jak dziecko. A potem wychodzą na ulice (wersja hardcore) albo piszą na forach i fejsach (wersja soft - Polak niedzielny, niezadowolony) i się skarżą w jakim to kraju żyją... ano żyją w takim jaki sobie sami urządzają.

1,412

Snake ale dlaczego to kobieta ma walczyc o cos co nam się należy i już np. w Niemczech byłoby nie do pomyślenia. Czy jesteśmy tak zacofanym narodem, który wiecznie musimy walczyć z państwem, z urzędnikami jak w PRL-u. Dlaczego?

1,413

troublemaker napisał/a:

Coś ewidentnie jest nie tak skoro lekiem na niewiedzę i niewywiązywanie się placówek medycznych z kontraktów z NFZ ma być aborcja na życzenie.  Nie tędy droga

Nie, dostęp do aborcji ma być potraktowaniem kobiet jak dojrzałych osób, które same mogą podejmować trudne decyzje. Wiele osób już zwróciło uwagę, że z aborcją niechcianych ciąży chciałoby walczyć inaczej niż zakazem. Rzetelna edukacja seksualna, dostęp do antykoncepcji to jest to, co powoduje zmniejszenie tego zjawiska i co zwolennicy aborcji na życzenie chcieliby 'w pakiecie'.

1,414

Ola_la napisał/a:

Snake ale dlaczego to kobieta ma walczyc o cos co nam się należy i już np. w Niemczech byłoby nie do pomyślenia. Czy jesteśmy tak zacofanym narodem, który wiecznie musimy walczyć z państwem, z urzędnikami jak w PRL-u. Dlaczego?

Jeśli nie rozumiesz, że nic ci się w życiu z automatu nie należy i dlaczego "już np. w Niemczech...", to ja ci nie wytłumaczę smile

1,415

skoro jest zapisane w prawie, że się należy, to się należy.

średnio rozgarniety orangutan by to zakumal

a mężczyzna nie potrafi

1,416

polis napisał/a:

Rzetelna edukacja seksualna, dostęp do antykoncepcji to jest to, co powoduje zmniejszenie tego zjawiska i co zwolennicy aborcji na życzenie chcieliby 'w pakiecie'.

Gdzie wy mieszkacie, że macie taki problem z dostępem do antykoncepcji? Prezerwatywę znajdzie się w najbardziej zapyziałym wiejskim sklepiku w zabitej dechami wsi. Do ginekologa po zapisanie tabletek antykoncepcyjnych też można się dostać (jakoś nie chce mi się wierzyć w te kilkumiesięczne oczekiwanie). Ginekolog może również dać informację dla lekarza rodzinnego, który wtedy bez problemu przepisuje te tabletki. U mnie w przychodni robiły to pielęgniarki w gabinecie zabiegowym - z marszu, bez zapisywania się na wizytę do lekarza rodzinnego. Nie wiem jak jest w przypadku założenia spirali - nie praktykowałam.
Co do edukacji seksualnej - przy dostępie do internetu (a internet ma i korzysta z niego już chyba każdy w wieku rozrodczym) wystarczy tylko skorzystać z szerokiego wachlarza informacji tam zamieszczonych. Dodatkowo edukacja seksualna prowadzona jest też w szkołach. Może nie we wszystkich idealnie, ale wystarczy że naprowadzi na temat, to już sobie młodzież wygoogluje (pod warunkiem, że pomyśli trochę). I może wystarczyłoby żeby wrócić do przedstawiania seksu jako narzędzia do przede wszystkim przedłużenia gatunku, a nie tylko źródła przyjemności.
Tym wszystkim, które tak martwią się o biedne kobiety, które "co rok prorok" - skoro mają tę gromadkę dzieci, to dostają obecnie na każde po 500zł. Z tego mogą chyba raz na jakiś czas wyskrobać tę stówkę na wizytę u ginekologa i z dwadzieścia zł na opakowanie tabletek na miesiąc ( z tego co pamiętam najtańszy microgynon kosztował coś około 8zł).

1,417 Ostatnio edytowany przez szakisz (2016-09-25 12:59:24)

Priscilla napisał/a:

a wreszcie na koniec, że projekt jest niegroźny, bo po prostu nie ma prawa wejść w życie oraz że nijak ma się do większości (czytaj: w założeniu normalnych) kobiet. Dla mnie albo nadal nie rozumiesz tego projektu, albo trąci to jakąś spóźnioną refleksją i teraz usiłujesz z tego jakoś wybrnąć.

Nie, po prostu każdy średnio rozgarnięty w sprawach polityki się wie, że obecny teatrzyk PiSu wokół zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej jest próbą ucieszenia Kleru, Radia Maryja i "Moherków." Oni tym zyskali sobie głosy starszych ludzi, całkowitym zakazem aborcji i obniżeniem wieku emerytalnego. Tak samo jak młodych kupili za 500+. Widzą jednak że sprzeciw jest duży. Po mojemu to pobawią się t wo jeszcze trochę, będą poprawki głosowania, a potem jak zwykle: "my chcieliśmy dobrze, ale sprzeciw był".

Priscilla napisał/a:

Jak to się mówi - wyjątki potwierdzają regułę, choć tak naprawdę to chyba szkoda mi klawiatury na dalszy komentarz.

Dlaczego? To są wasze przedstawicielki w mediach, walczą o wasze prawa. Ludzie je widzą i wyrabiają sobie zdanie o zwolennikach wolnego dostępu do aborcji.

Ja tylko zbiorę do kupy to wszystko co już powiedzieliśmy odnośnie legalizacji aborcji, dobrze?

1. Czy zakaz aborcji powstrzyma kobiety przed dokonaniem aborcji?

Odp: Nie. Te najbardziej zawzięte, dokonają aborcji i tak i tak, bez względu na prawo.

2. Czy zniesienie zakazu aborcji będzie skutkowało podwyższeniem liczby aborcji?

Odp: Nie, przynajmniej według Pań.

3. Jaki więc cel ma zniesienie zakazu aborcji?

_v_ napisał/a:

ja pewnie nigdy w zyciu nie bede tego potrzebować,bo zabezpieczam się na rozne sposoby. ale moze zdarzyc sie COKOLWIEK. i wtedy chce miec poczucie ze mam wybor

4. Jak prezentuje się aborcja w liczbach?

Odp: W Polsce rocznie dokonuje się około 100 000 nielegalnych aborcji co daje około 3‰ całego polskiego społeczeństwa. Załóżmy że ten odsetek nie wzrośnie tak jak mówicie.

5. Jak prezentuje się zdanie Polaków na temat aborcji?

Snake napisał/a:

- 81% badanych nie dopuszcza aborcji ze względu na złą sytuację materialną matki,
- 80% badanych nie dopuszcza aborcji ze względu na trudną sytuację osobistą matki,
- 78% badanych nie dopuszcza aborcji ze względu na to, że matka po prostu nie chce mieć tego dziecka.

Komentarz: Chcecie dla własnego komfortu psychicznego, dla poczucia że nie jesteście gorsze od swoich zachodnich koleżanek, dla tych 3‰, zmusić pozostałe 80% do zrezygnowania z ich komfortu psychicznego i zgody na coś z czym moralnie się nie nie zgadzają. To nazywacie demokracją i cywilizowanym społeczeństwem?

1,418

NIE ZGADZASZ SIE NA ABORCJĘ TO JEJ NIE RÓB

NIE ZGADZASZ SIE NA ABORCJĘ TO JEJ NIE ROB

NIE ZGADZASZ SIE NA ABORCJE TO JEJ NIE ROB

1,419

polis napisał/a:
troublemaker napisał/a:

Nie, dostęp do aborcji ma być potraktowaniem kobiet jak dojrzałych osób, które same mogą podejmować trudne decyzje. Wiele osób już zwróciło uwagę, że z aborcją niechcianych ciąży chciałoby walczyć inaczej niż zakazem. Rzetelna edukacja seksualna, dostęp do antykoncepcji to jest to, co powoduje zmniejszenie tego zjawiska i co zwolennicy aborcji na życzenie chcieliby 'w pakiecie'.

Może przede wszystkim należałoby tej dojrzałości uczyć. A jak nauczyć nastolatki dojrzałego seksu?  jak potem wymagać od nich dojrzałej decyzji, dojrzałego podejścia skoro jak na tacy będą mieli podane najprostsze rozwiązanie - aborcję?

1,420

_v_ napisał/a:

NIE ZGADZASZ SIE NA ABORCJĘ TO JEJ NIE RÓB

NIE ZGADZASZ SIE NA ABORCJĘ TO JEJ NIE ROB

NIE ZGADZASZ SIE NA ABORCJE TO JEJ NIE ROB

Zdajesz sobie sprawę,  że spokojnie można na to odpowiedzieć: Nie chcesz mieć teraz dziecka to go sobie nie rób

1,421

sorry, ale jak tu rozmawiać jak rozmówca nie ma elementarnej wiedzy?

jeszcze nie widzialam kobiety, ktora by SOBIE zrobila dziecko

mnie uczono, ze do tego trzeba dwojga i ze homo sapiens nie jest wiatropylny
podaj szkołę,do której chodziłas i gdzie uczą takich rewelacji smile

1,422

_v_ napisał/a:

sorry, ale jak tu rozmawiać jak rozmówca nie ma elementarnej wiedzy?

jeszcze nie widzialam kobiety, ktora by SOBIE zrobila dziecko

mnie uczono, ze do tego trzeba dwojga i ze homo sapiens nie jest wiatropylny
podaj szkołę,do której chodziłas i gdzie uczą takich rewelacji smile

Przepraszam Cie bardzo,  ale może łaskawie skupiłabyś się na sensie wypowiedzi a nie czepiala się słówek i zarzucała brak wiedzy. 

Żeby było wszystko jasne.

Nie chcesz być w ciąży to w nią nie zachodź ( czytaj: nie daj jej sobie zrobić, tudzież nie zachodź w nią wspólnie z partnerem)
Nie chcesz mieć teraz dziecka to go nie róbcie

1,423

nie czepiam się słówek

tylko często patrząc na słowa, jakich ludzie używają,można wiele o nich (tych ludziach) powiedzieć.

to bardzo ciekawe z socjologicznego i psychologicznego punktu widzenia

1,424

_v_ napisał/a:

skoro jest zapisane w prawie, że się należy, to się należy.

średnio rozgarniety orangutan by to zakumal

a mężczyzna nie potrafi

Napisała kobieta, która po tym jak jej w 20 placówkach odmówiono tego co się należy potulnie podwinela ogon.. :-) Już wiesz czemu tobie nigdy nie będzie się "należeć"?

1,425

_v_ napisał/a:

nie czepiam się słówek

tylko często patrząc na słowa, jakich ludzie używają,można wiele o nich (tych ludziach) powiedzieć.

to bardzo ciekawe z socjologicznego i psychologicznego punktu widzenia

Więc skoro nie czepiasz się słówek po co były/ są Twoje komentarze de facto nic nie wynoszące do dyskusji? 

Chyba jedynie po to, żeby ( zakładam że z braku argumentów)  się do mojej wypowiedzi merytorycznie nie odnosić.

1,426

bbasia prezerwatywy tak naprawdę lepiej się nadają do tego, żeby nie przenosić chorób niż do przodnej antykoncepcji. Tabletki to też nie jest obecnie najlepsza metoda, bo musisz codziennie o nich pamiętać, są bardziej nowoczesne metody, które tego nie wymuszają.

Natomiast co do młodzieży, w necie równie dobrze mogą znaleźć totalne bzdury, albo wyciągnąć wnioski o tym jak wygląda seks z porno. Biorąc pod uwagę jak słaba jest wiedza wśród Polaków o nowoczesnej antykoncepcji i ile ludzi myśli, że seks przerywany to forma antykoncepcji, to oznacza, że obecny stan jest bardzo daleki od ideału.

Szakisz, haha dla własnego komfortu, jak wcześniej twierdziłeś, że kobieta może sobie zrobić wycieczkę do Niemiec, żeby usunąć ciążę i że ci to nie przeszkadza, to pokazałeś, że masz głęboko w tylnej części ciała, żeby niechcianych ciąży było jak najmniej. Przyznaj się po prostu, że chodzi Ci o utrzymywanie pozorów i ładne statystyki. Jak to fajnie w Polsce, bo tak mało aborcji się robi, a że to g***** prawda to cicho sza.

1,427 Ostatnio edytowany przez szakisz (2016-09-25 13:55:29)

polis napisał/a:

Szakisz, haha dla własnego komfortu, jak wcześniej twierdziłeś, że kobieta może sobie zrobić wycieczkę do Niemiec, żeby usunąć ciążę i że ci to nie przeszkadza, to pokazałeś, że masz głęboko w tylnej części ciała, żeby niechcianych ciąży było jak najmniej. Przyznaj się po prostu, że chodzi Ci o utrzymywanie pozorów i ładne statystyki. Jak to fajnie w Polsce, bo tak mało aborcji się robi, a że to g***** prawda to cicho sza.

Wam za to zależy, na przeforsowaniu aborcji na żądanie, czegoś z czym lwia część społeczeństwa się nie zgadza i co? Nie wiem jak ty, ale ja szanuję swój czas. Bardziej zasadne, logiczne, fair i znacznie mniej czasochłonne byłaby właśnie wycieczka do wycieczka do Niemiec takiej kobiety, gdzie da się wszystko załatwić nawet w ciągu jednego dnia niż taką walkę z całą zacofaną Polszą big_smile

1,428 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2016-09-25 14:42:12)

szakisz napisał/a:

Komentarz: Chcecie dla własnego komfortu psychicznego, dla poczucia że nie jesteście gorsze od swoich zachodnich koleżanek, dla tych 3‰, zmusić pozostałe 80% do zrezygnowania z ich komfortu psychicznego i zgody na coś z czym moralnie się nie nie zgadzają. To nazywacie demokracją i cywilizowanym społeczeństwem?

O jakiej Ty demokracji mówisz? Tej, w której kler i grupa fanatyków narzuca innym swoje zdanie? Taką demokracją partia rządząca od kilku miesięcy wyciera sobie gębę i robi co im się tylko podoba.
Łatwo jest decydować za innych, kiedy kogoś temat bezpośrednio NIE dotyczy.
I nie, ja nie twierdzę, że aborcja na żądanie jest dobra, twierdzę wyłącznie, że są takie sytuacje, gdy taka możliwość okazuje się mniejszym złem.

Mój komentarz do tematu:

http://puu.sh/rndzN/877b304b22.jpg

Od razu zaznaczę, że chodzi mi o ogólny sens wypowiedzi, niekoniecznie o rolę samego Kościoła.

P.S. Analogicznie: to może uchwalmy prawo, że facet po 40-tce musi poddać się wazektomii, bo jak mu się urodzi dziecko, to może nie zdążyć go wychować? Co Wy na to, panowie? Chcielibyście, żeby ktoś w ten sposób za Was decydował? Chcielibyście??? A to przecież nic w porównaniu z tym, co Sejm chce nam, kobietom, zafundować!

1,429

Priscilla napisał/a:

O jakiej Ty demokracji mówisz? Tej, w której kler i grupa fanatyków narzuca innym swoje zdanie? Taką demokracją partia rządząca od kilku miesięcy wyciera sobie gębę i robi co im się tylko podoba. Łatwo jest decydować za innych, kiedy kogoś temat bezpośrednio NIE dotyczy. I nie, ja nie twierdzę, że aborcja na żądanie jest dobra, twierdzę wyłącznie, że są takie sytuacje, gdy taka możliwość okazuje się mniejszym złem.

Oni dzięki temu klerowi i fanatykom wygrali wybory. Więc to chyba proste że teraz kler i fanatycy chcą spełnienia tychże postulatów (czy przejdą to inna sprawa). Na 500+ ludziom też nie chciało się czekać. Pierwsze pytanie po wyborach: od kiedy zaczną wypłacać? big_smile I tak, w demokracji tak jest, że partia, która wygrała demokratyczne wybory, robi wszystko pod siebie: media pod siebie, prawo pod siebie. Marny to ustrój ale lepszego nie mamy jak na razie.

1,430

Snake napisał/a:
Ola_la napisał/a:

Jeśli nie rozumiesz, że nic ci się w życiu z automatu nie należy i dlaczego "już np. w Niemczech...", to ja ci nie wytłumaczę smile

Jest zapis w konsytucji i kobiety mogą z niego korzystać, a w Polsce jest to skutecznie uniemożliwiane. Mówie cale czas o 3 przypadkach, a nie o aborcji na życzenie!

Posty [ 1,366 do 1,430 z 1,857 ]

Strony Poprzednia 1 20 21 22 23 24 29 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024