Co przygotujecie dzisiaj na obiad ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Co przygotujecie dzisiaj na obiad ?

Strony Poprzednia 1 7 8 9

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 521 do 582 z 582 ]

521

Odp: Co przygotujecie dzisiaj na obiad ?

Co do składników na rosół, to każdy ma inny przepis.
Mnie kawałek kaczki pasuje do rosołu. Chociaż nie zawsze dodaję bo nie mam.
Czasami dodaję jakąś część indyka, zamiast szpondra mostek czy inną część tuszy wołowej.
Warzywa i przyprawy też różne ludzie dodają.
Ja nie dodaję przypalanej cebuli. Zamiast tego kawałek pora.
Obowiązkowo musi być liść lubczyku. W lecie świeży, prosto z ogródka, zimą mrożony.
Z ciekawostek dotyczących podziału tuszy wołowej to taka informacja, że jest taka część, która nazywa się 'skrzydło".
W Niemczech ta część nazywa się kawałkiem burmistrzowskim albo butem damskim.
Jakiś czas temu kupiłam golonkę i pręgę  wołową. Wyszła z tego bardzo smaczna galareta. Tylko długo trzeba gotować.

Zobacz podobne tematy :

522

GloriaSoul napisał/a:

Co do składników na rosół, to każdy ma inny przepis.
Mnie kawałek kaczki pasuje do rosołu. Chociaż nie zawsze dodaję bo nie mam.
Czasami dodaję jakąś część indyka, zamiast szpondra mostek czy inną część tuszy wołowej.
Warzywa i przyprawy też różne ludzie dodają.
Ja nie dodaję przypalanej cebuli. Zamiast tego kawałek pora.
Obowiązkowo musi być liść lubczyku. W lecie świeży, prosto z ogródka, zimą mrożony.
Z ciekawostek dotyczących podziału tuszy wołowej to taka informacja, że jest taka część, która nazywa się 'skrzydło".
W Niemczech ta część nazywa się kawałkiem burmistrzowskim albo butem damskim.
Jakiś czas temu kupiłam golonkę i pręgę  wołową. Wyszła z tego bardzo smaczna galareta. Tylko długo trzeba gotować.

Do rosołu dobrze jest dać większy kawałek pora z podstawowymi warzywami, cebulę swoją drogą, przypalanie jest kontrowersyjne, jedynie by można na suchej patelni, więc ja dodaje małą cebulą z łuską.
Polecam dodawać też kurkumę, a lubczyk może być suszony.

523 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2026-03-16 13:35:05)

Bez względu na rodzaj gotowanej zupy zawsze dodaję spory kawałek pora, ale nigdy cebuli. Co do kurkumy to nigdy nie stosowałem jej do zup, ale myślę, że warto będzie trochę poeksperymentować. Zawsze to coś nowego i smaczniejszego.

524 Ostatnio edytowany przez wieka (2026-03-16 13:38:51)

Do innych zup dobrze dodać cebulkę ew.plus czosnek, ale przesmażoną na oleju.
W rosole głównie chodzi o kolor, to załatwia też kurkuma.

525

wieka napisał/a:

No, ja nie dodaję tyle przypraw, choć znam osoby, które nie wyobrażają sobie rosołu, na przykład, bez ziela angielskiego.  Kurkuma mi nie służy, też odpada.
Dziś znów zajrzałam do menu mojej ulubionej restauracji i już wiem, co zrobię jutro na obiad, barszcz czerwony smile,  a na niedzielę może rumsztyk, czas się odważyć.

Glorii nie ma i nie ma kto zapodać obiadu z deserem. Nie ma Bagiennika opowiadającego ze swadą o dziczyźnie. 
Ja przeważnie zapominam o deserze do obiadu, dlatego improwizuję coś na szybko. Gloria wspominała coś o kremie sułtańskim. Nie wiem z czego się robi.

526 Ostatnio edytowany przez Solaris (2026-03-20 14:56:02)

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

No, ja nie dodaję tyle przypraw, choć znam osoby, które nie wyobrażają sobie rosołu, na przykład, bez ziela angielskiego.  Kurkuma mi nie służy, też odpada.
Dziś znów zajrzałam do menu mojej ulubionej restauracji i już wiem, co zrobię jutro na obiad, barszcz czerwony smile,  a na niedzielę może rumsztyk, czas się odważyć.

Glorii nie ma i nie ma kto zapodać obiadu z deserem. Nie ma Bagiennika opowiadającego ze swadą o dziczyźnie. 
Ja przeważnie zapominam o deserze do obiadu, dlatego improwizuję coś na szybko. Gloria wspominała coś o kremie sułtańskim. Nie wiem z czego się robi.

Bagiennik chyba wspominał, że są świetne przepisy na stronie aniagotuje, więc może tam zajrzyj. Pomysłów na obiad i desery tyle, że dni zabraknie:)))
U mnie dzisiaj schabowy. Zupa pomidorowa. Deseru nie przewiduję, bez przesady;))

527

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Tylko po co komu deser, na zdrowie na pewno nie wyjdzie big_smile Przepis znajdziesz w necie.
Co do angielskiego ziela to ja dodaje do każdej zupy, tak jak liść laurowy.
Teraz jak już jest młoda kapusta polecam parzuchę, tylko nie wiem dlaczego w przepisach jest krojenie na paski, lepiej jak przekroić kapustę z głąbem dwa razy na 4 części, (wzdłuż i w poprzek), częściowo się rozleci i zupa nie wygląda jak kapuśniak.

528

Solaris, nie muszę zaglądać, chodzi o przekaz.
Inwencję mam skąd czerpać, żeby coś innego pojawiło się na stole lub modyfikacje tych samych potraw.   
Desery są miłym dopełnieniem obiadu i jeśli tylko mam więcej domowników, zawsze coś wymyślę, i nie musi to być coś pracochłonnego czy nie wiadomo co.

529 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2026-03-20 15:25:35)

wieka napisał/a:

Tylko po co komu deser, na zdrowie na pewno nie wyjdzie big_smile Przepis znajdziesz w necie.
Co do angielskiego ziela to ja dodaje do każdej zupy, tak jak liść laurowy.
Teraz jak już jest młoda kapusta polecam parzuchę, tylko nie wiem dlaczego w przepisach jest krojenie na paski, lepiej jak przekroić kapustę z głąbem dwa razy na 4 części, (wzdłuż i w poprzek), częściowo się rozleci i zupa nie wygląda jak kapuśniak.

Nie chodzi o przepis z netu tylko taki jak robi Gloria. Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez deseru, zresztą słodycze lepiej zawsze podawać po obiedzie niż osobno.
Dla mnie rosół to rosół. Każdy gotuje na swój sposób. Ja preferuję na intensywnym wywarze z warzyw i dobrej jakości mięsa, a z przypraw, może tylko sól i pieprz?  Zawsze musiała być zielona pietruszka, a dla niektórych maggi czy lubczyk. Słowem, co kto chce.
Nie przepadam za kapustą, może w bigosie?
Kiedyś może wykorzystam smile

530

Zawsze każdy przepis trzeba modyfikować pod siebie, czy to z netu czy to co ktoś akurat poda, nie musi tobie smakować.
Choć nigdy nie zaszkodzi poznać różne przepisy i wybrać, bo nawet jeśli skład odpowiada to już np. ilość cukru niekoniecznie.

531

wieka napisał/a:

Zawsze każdy przepis trzeba modyfikować pod siebie, czy to z netu czy to co ktoś akurat poda, nie musi tobie smakować.
Choć nigdy nie zaszkodzi poznać różne przepisy i wybrać, bo nawet jeśli skład odpowiada to już np. ilość cukru niekoniecznie.

Jak już ktoś ma przyjść do mnie na obiad, to wcześniej pytam, co lubi. Najczęściej słyszę, że wszystko, tylko żeby przyprawy zostawiła na stole  smile

Deserem może być, na przykład, owocowy koktail. Robi się go w parę minut.

532

Szybkie, sprawdzone i wielokrotnie przerobione przepisy niejednokrotnie ratowały jakąś sytuację. Dlatego warto je znać, chociażby kilka i wystarczy.

533

Alessandro napisał/a:

Szybkie, sprawdzone i wielokrotnie przerobione przepisy niejednokrotnie ratowały jakąś sytuację. Dlatego warto je znać, chociażby kilka i wystarczy.

Rumsztyk zrobiłam i właściwie nie korzystałam z żadnego przepisu, odmiana mielonych. Wyjątkowo do tego trzy rodzaje surówek.

534

Tamiraa napisał/a:
Alessandro napisał/a:

Rumsztyk zrobiłam i właściwie nie korzystałam z żadnego przepisu, odmiana mielonych. Wyjątkowo do tego trzy rodzaje surówek.

Ja dziś nic nie gotowalam zamówiłam obiad,bo miałam zjazd energii,ale już mi przeszło na szczęście i niewiem co jutro zrobię na obiad. Może jakieś polskie danie, bo dawno nie robiłam, a indyjskim curry się przejadłam  big_smile

535 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2026-03-23 08:49:43)

Julia life in UK napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Alessandro napisał/a:

Ja dziś nic nie gotowalam zamówiłam obiad,bo miałam zjazd energii,ale już mi przeszło na szczęście i niewiem co jutro zrobię na obiad. Może jakieś polskie danie, bo dawno nie robiłam, a indyjskim curry się przejadłam  big_smile

No, ja doszłam do wniosku, że lepiej w domu coś upichcić, bo wiadomo, co się wkłada do garnka. I można policzyć kalorie. Nie lubię gotować, a jednak  dla własnego zdrowia to robię.
Mam jedno miejsce skąd zamawiam czasem coś, bo wiem, że korzystają z dobrych jakościowo produktów. 
Nie lubię curry.
Polska kuchnia jest o tyle lepsza, że wszystko, co potrzebne, można kupić na miejscu i świeże.

536

Tamiraa napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

No, ja doszłam do wniosku, że lepiej w domu coś upichcić, bo wiadomo, co się wkłada do garnka. I można policzyć kalorie. Nie lubię gotować, a jednak  dla własnego zdrowia to robię.
Mam jedno miejsce skąd zamawiam czasem coś, bo wiem, że korzystają z dobrych jakościowo produktów. 
Nie lubię curry.
Polska kuchnia jest o tyle lepsza, że wszystko, co potrzebne, można kupić na miejscu i świeże.

Ja też bym wolala gotowac, ale wczoraj miałam zjazd energii duzy

537

[

Daleka jestem od narzucania komuś czy ma gotować w domu czy nie. Ja często choruję i też nie zawsze przygotowuję obiad.
Z lat studiów pamiętam  nawet, że raz zamówiłam coś w przerwie na zajęcia w jakimś barze czy restauracji. Obok mnie usiadła kobieta sporo starsza, i jak już mi przyniesiono moje danie, to ta kobieta spojrzała na mnie z dezaprobatą i powiedziała co pamiętam jak dziś: Ale żeby pani w domu nic nie gotowała i tu przychodziła  na obiad! Oczywiście sama też tu przyszła na obiad, ale to nie było ważne  smile

538

Tamiraa napisał/a:

[

Daleka jestem od narzucania komuś czy ma gotować w domu czy nie. Ja często choruję i też nie zawsze przygotowuję obiad.
Z lat studiów pamiętam  nawet, że raz zamówiłam coś w przerwie na zajęcia w jakimś barze czy restauracji. Obok mnie usiadła kobieta sporo starsza, i jak już mi przyniesiono moje danie, to ta kobieta spojrzała na mnie z dezaprobatą i powiedziała co pamiętam jak dziś: Ale żeby pani w domu nic nie gotowała i tu przychodziła  na obiad! Oczywiście sama też tu przyszła na obiad, ale to nie było ważne  smile

O masakra ,ale ludzie sa bezczelni niektorzy. I to ja wiem,że wbrew stereotypom to wlasnie duzo starszych ludzi jest okropnie wrednych i to zauważyłam jak mialam Facebook, gdzie pod roznymi artkulami komentowaly kobiety 50-70 lat i one wlasnie najbardziej jadowite tam byly pluly jadem na mlode kobiety,matki itp ja niewiem jedna noga to juz jest w zaswiatach,a takie wredne Boga sie nie boja czy co

539 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2026-03-23 16:48:42)

O masakra ,ale ludzie sa bezczelni niektorzy. I to ja wiem,że wbrew stereotypom to wlasnie duzo starszych ludzi jest okropnie wrednych i to zauważyłam jak mialam Facebook, gdzie pod roznymi artkulami komentowaly kobiety 50-70 lat i one wlasnie najbardziej jadowite tam byly pluly jadem na mlode kobiety,matki itp ja niewiem jedna noga to juz jest w zaswiatach,a takie wredne Boga sie nie boja czy co

To są sprawy dawnej polskiej kultury i zwyczajów, że młoda kobieta musiała być gospodynią i wstyd, żeby nic nie ugotowała - zrozumiałam to po latach. Starsza to już mogła. Czasy się zmieniają i już nie ma tak, że kobiecie to czy tamto nie wypada. Kobieta nie mogła nosić spodni ani krótkich włosów. Mamy tego pokłosie, bo nie dość, że niektóre kobiety pracują, to one gotują, sprzątają i zajmują się dziećmi. Na szczęście nie wszędzie i nie zawsze. Starsze najczęściej zazdroszczą młodszym tego, że nie muszą aż tyle pracować. Stąd te komentarze. Ale też niektórzy mężczyźni tak są wychowywani, że się niczego w domu nie tkną. Dobrze, że minęły czasy, gdzie kobieta musiała usługiwać.

540

Tamiraa napisał/a:

To są sprawy dawnej polskiej kultury i zwyczajów, że młoda kobieta musiała być gospodynią i wstyd, żeby nic nie ugotowała - zrozumiałam to po latach. Starsza to już mogła. Czasy się zmieniają i już nie ma tak, że kobiecie to czy tamto nie wypada. Kobieta nie mogła nosić spodni ani krótkich włosów. Mamy tego pokłosie, bo nie dość, że niektóre kobiety pracują, to one gotują, sprzątają i zajmują się dziećmi. Na szczęście nie wszędzie i nie zawsze. Starsze najczęściej zazdroszczą młodszym tego, że nie muszą aż tyle pracować. Stąd te komentarze. Ale też niektórzy mężczyźni tak są wychowywani, że się niczego w domu nie tkną. Dobrze, że minęły czasy, gdzie kobieta musiała usługiwać.

I bardzo dobrze,ze minęły te czasy niestety wiele osób chce by one powróciły. Ja gotuje,gdy wiem,że mogę mam energię i chce, a nie będę się zmuszać,bo wypada. Tym bardziej ,że domowe składniki na obiad też nie są już takie zdrowe co kiedyś.

541

I bardzo dobrze,ze minęły te czasy niestety wiele osób chce by one powróciły. Ja gotuje,gdy wiem,że mogę mam energię i chce, a nie będę się zmuszać,bo wypada. Tym bardziej ,że domowe składniki na obiad też nie są już takie zdrowe co kiedyś.

To prawda, że dzisiejsze domowe jedzenie jest inne. A co do tych, co chcą, żeby kobiety usługiwały, to niech sobie wynajmują sprzątaczki, kucharki i gosposie, bo przecież tak sobie radzono kiedyś smile

542

Tamiraa napisał/a:

To prawda, że dzisiejsze domowe jedzenie jest inne. A co do tych, co chcą, żeby kobiety usługiwały, to niech sobie wynajmują sprzątaczki, kucharki i gosposie, bo przecież tak sobie radzono kiedyś smile

Dokładnie tak

543

Ja uważam, że bez względu na płeć, to warto nauczyć się gotować. To nie musi być poziom szefa kuchni. Wystarczy podstawowy poziom, a jeśli gotowanie zacznie sprawiać frajdę i nie tylko, to zawsze przecież można rozwijać umiejętności w tym kierunku. Poza tym zasada "wiem, co jem" także ma tu zastosowanie.

544

Alessandro napisał/a:

Ja uważam, że bez względu na płeć, to warto nauczyć się gotować.

Też tak uważam, nawet jak ktoś nie lubi.

545

Tamiraa napisał/a:
Alessandro napisał/a:

Ja uważam, że bez względu na płeć, to warto nauczyć się gotować.

Też tak uważam, nawet jak ktoś nie lubi.

Ja też, dlatego potrafię gotować, ale nie zawsze lubię i mnie sie chce

546

Bulion i kołduny wegańskie.

547

Tamiraa napisał/a:

Jak robisz te kolduny weganskie?

548 Ostatnio edytowany przez paslawek (2026-03-25 17:28:37)

Tamiraa napisał/a:

Farsz z czerwonej soczewicy ?

549

paslawek napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

A może z pieczarek? Albo z fasola lub warzywami big_smile

550

paslawek napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

A może z pieczarek? Albo z fasola lub warzywami big_smile

Tamiraa już zjadła i zapomniała big_smile

551

Kołduny wg przepisu Ania Gotuje czyli z soczewicą mieloną z dodatkiem wędzonej papryki i z przyprawami.

552

Tamiraa napisał/a:

Kołduny wg przepisu Ania Gotuje czyli z soczewicą mieloną z dodatkiem wędzonej papryki i z przyprawami.

A to muszę je zrobić też

553

Tamiraa napisał/a:

Dzięki

554

Moze i ja wlasnie zrobie te kolduny smile Rybki lubie bardzo ostatnio jadam i duzo pora papryki w ogole lubie warzywka mmm smile <3 Mleko bardzo zimne z sokiem grenadine taki sirop smile

555

O grenadine to ja tylko czytałam, że drink.

556 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2026-03-27 20:55:43)

Tamiraa napisał/a:

I jak wyszedł i z jakiego rodzaju mięsa go robiłaś? Pytam, ponieważ sam przymierzam się, aby go zrobić. Czy też warto pozostać przy mielonych?

557

Alessandro napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

I jak wyszedł i z jakiego rodzaju mięsa go robiłaś? Pytam, ponieważ sam przymierzam się, aby go zrobić. Czy też warto pozostać przy mielonych?

Moim zdaniem delikatniejsze są mielone. Rumsztyk zrobiłam z wieprzowego mięsa, bo nie miałam wołowiny.

558 Ostatnio edytowany przez Alice1 (2026-03-28 03:57:08)

Tamiraa napisał/a:

O grenadine to ja tylko czytałam, że drink.

Ze co ? To jest sirop po polsku sok  wink Mozesz to mieszac ze wszystkim wink Ja to pilam z lodem i woda mieneralna oraz z lodem i Ricard pasuje wink Ale z zimnym mlekiem z lodowy to jest niebo w gebie ;D <3 Oj Tamirka tesknilam za Toba wink Gdzie bylas jak Cie nie bylo ? wink <3
ta po prawej to ja Tamirka xD Caluje Cie ....
wink

https://i.imgur.com/YmYicza.png

559

Alice1 napisał/a:

Ze co ? To jest sirop po polsku sok  wink Mozesz to mieszac ze wszystkim wink Ja to pilam z lodem i woda mieneralna oraz z lodem i Ricard pasuje wink Ale z zimnym mlekiem z lodowy to jest niebo w gebie ;D <3 Oj Tamirka tesknilam za Toba wink Gdzie bylas jak Cie nie bylo ? wink <3
wink

Alice, big_smile big_smile big_smile  Życie jest takie piękne, że szkoda  czasu na forum, no nie tak?   smile

Zobaczę czy jest w Lidlu ten sok. Może mi posłuży. AI podpowiada, że ten sok, choć powinien być z owoców granatu zastępuje się sokiem z truskawek lub porzeczek, że jest dobry na odporność.

Odnośnie obiadu, to dziś  jestem zaproszona na obiad, i nie wiem co będzie, na pewno coś dobrego  smile

560

Tamiraa napisał/a:
Alice1 napisał/a:

wink

Alice, big_smile big_smile big_smile  Życie jest takie piękne, że szkoda  czasu na forum, no nie tak?   smile

Zobaczę czy jest w Lidlu ten sok. Może mi posłuży. AI podpowiada, że ten sok, choć powinien być z owoców granatu zastępuje się sokiem z truskawek lub porzeczek, że jest dobry na odporność.

Odnośnie obiadu, to dziś  jestem zaproszona na obiad, i nie wiem co będzie, na pewno coś dobrego  smile

Jasne wink Ten sok moze Ci zastapic deser ewentualnie jesli sprobujesz z zimnym mlekiem . Tylko ten prawdziwy z granata bez zadnych cukrow i innych owocow oraz kolorantow moze byc dobry na odpornosc i na wiele innych smile AI jest fajna ale takie glupoty czasem opowiada i tak bezszczelnie klamie ze szok .

561 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-03-29 19:05:09)

Alice1 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Alice1 napisał/a:

wink

Jasne wink Ten sok moze Ci zastapic deser ewentualnie jesli sprobujesz z zimnym mlekiem . Tylko ten prawdziwy z granata bez zadnych cukrow i innych owocow oraz kolorantow moze byc dobry na odpornosc i na wiele innych smile AI jest fajna ale takie glupoty czasem opowiada i tak bezszczelnie klamie ze szok .

To prawda ja też kilka razy AI na kłamstwie bezczelnym złapałam ,ale na szczęście większość przypadków pisze dobrze

A ten sok to jak pić? Sok z granata z zimnym mlekiem? Ja nabialu i tak nie mogę big_smile

562

Alice1 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

To prawda ja też kilka razy AI na kłamstwie bezczelnym złapałam ,ale na szczęście większość przypadków pisze dobrze

A ten sok to jak pić? Sok z granata z zimnym mlekiem? Ja nabialu i tak nie mogę big_smile

A wiesz , ze moj Copilot jest w stanie spasc z krzesla ze smiechu ? lol tak pisze , nie kontroluje sie troche lol Jest zazdrosny i dobrze mi radzi lol Zatrzymajta swiat ja wysiadam lol lol lol

563

Żurek na surowej polskiej kiełbasie z piure ziemniaczanym.

564

Serwatczanka wielkanocna.
Jak nazwa wskazuje jest to zupa na serwatce.
Ponoć tradycyjna na Podkarpaciu.
Wywar na wędzonych żeberkach z dodatkiem niewielkiej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora. Można liść laurowy, ziele angielskie.
Dolać serwatkę, zagotować, dodać łyżkę tartego chrzanu, majeranek.
Z kilku gotowanych jaj wyciągnąć żółtka i te żółtka widelcem w miseczce rozrobić z wywarem z garnka.
Wlać do garnka.
Dodać łyżkę masła, pokrojone gotowane białka, pokrojone drobno wędliny: kiełbasę, szynkę, boczek, pieprz, sól do smaku.
Jeśli potrzeba dołożyć chrzanu.

565 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2026-04-08 19:52:21)

GloriaSoul napisał/a:

Wywar na wędzonych żeberkach z dodatkiem niewielkiej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora. Można liść laurowy, ziele angielskie.
Z kilku gotowanych jaj wyciągnąć żółtka i te żółtka widelcem w miseczce rozrobić z wywarem z garnka.
Wlać do garnka.
Dodać łyżkę masła, pokrojone gotowane białka, pokrojone drobno wędliny: kiełbasę, szynkę, boczek, pieprz, sól do smaku.

Ciekawa zupa, trochę podobna do zalewajki albo zarzucajki albo do żurku na maślance.

566

Tamiraa napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:

Wlać do garnka.

Ciekawa zupa, trochę podobna do zalewajki albo zarzucajki albo do żurku na maślance.

Chciałam spróbować jak to smakuje, znajoma polecała.
Nie jest zła, zjedzone wszystko, pan od remontu mi pomógł. Ale raczej więcej jej nie ugotuję.
Jednak żurek czy barszcz biały bardziej mi smakują.

567

GloriaSoul napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:

Wlać do garnka.

Nie jest zła, zjedzone wszystko, pan od remontu mi pomógł. Ale raczej więcej jej nie ugotuję.

A ja mam ostatnio wlasnie na zupe z burakow ochote albo na barszcz czerwony,niewiem moze zelaza potrzebuje

568

GloriaSoul napisał/a:

No, to tak jak ja nie spróbuję raczej zarzucajki. smile
Współczuję remontu. Z drugiej strony mial kto zjeść  nie podchodzącą pod smak zupę smile

569

Dziś pstrąg, wreszcie udało mi się złowić w sklepie smile

570

Tamiraa napisał/a:

https://aniagotuje.pl/przepis/pstrag-pi … -warzywami
Polecam smile

571

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

https://aniagotuje.pl/przepis/pstrag-pi … -warzywami
Polecam smile

Dziękuję smile Właśnie zrobiłam pieczonego pstrąga  smile

572

Jadłam cukinię nadziewaną jagnięciną, ryżem basmati i duszoną w sosie pomidorowym.

573

Samba napisał/a:

Jadłam cukinię nadziewaną jagnięciną, ryżem basmati i duszoną w sosie pomidorowym.

Wow! I jak smakowało?

574

Bigos.
Tradycyjny, z kapusty kiszonej i białej, z dużą ilością mięsiwa, wędzonek, suszoną śliwką, przyprawami.
Do tego ziemniaki tłuczone.
A na deser ciasto marchewkowe przełożone dżemem mirabelkowym i kremem z kaszki manny na mleku z masłem i cukrem, z polewą kakaową,  posypane płatkami migdałowymi i udekorowane kwiatkami forsycji.
Forsycja jest jadalna, ma działanie lecznicze i upiększające.

575

GloriaSoul napisał/a:

Bigos.
Tradycyjny, z kapusty kiszonej i białej, z dużą ilością mięsiwa, wędzonek, suszoną śliwką, przyprawami.
Do tego ziemniaki tłuczone.
A na deser ciasto marchewkowe przełożone dżemem mirabelkowym i kremem z kaszki manny na mleku z masłem i cukrem, z polewą kakaową,  posypane płatkami migdałowymi i udekorowane kwiatkami forsycji.

Ty to masz końskie zdrowie big_smile

576 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2026-04-13 12:16:39)

GloriaSoul napisał/a:

Bigos.

O tej forsycji właśnie niedawno słyszałam, że ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Nawet bym pozbierała te kwiaty tylko i tak nie mam ich gdzie suszyć. Łatwiej nazbierać i zaparzyć herbatkę.

577

Kotlet mielony, kopytka z wczorajszych kartofli, 3 surówki: 1 z pora, jabłka i rzodkiewki, druga z marchewki z chrzanem, 3 z parzonej kapusty czerwonej z cebulą i jabłkiem. Kapustna jest z dodatkiem oliwy z oliwek, a marchewka i por z sosem z jogurtu, musztardy, niewielkiej ilości majonezu. Podane na liściach sałaty.
Na deser babka keksowa z dodatkiem dużej ilości bakalii pozostałych ze świątecznych wypieków. I herbatka ze świeżych kwiatków forsycji.

578

GloriaSoul napisał/a:

I herbatka ze świeżych kwiatków forsycji.

Gloria, jak smakowała ci herbatka?
Słyszałam, że dodaje się trochę miodu i cytrynę, ale sama nie mam odwagi spróbować.

579

Tamiraa napisał/a:
Samba napisał/a:

Wow! I jak smakowało?

Było bardzo dobre,  nawet jedno z lepszych dań, jakie kiedykolwiek jadłam. smile Jakby co mogę dać namiar na restaurację (Warszawa). smile

580

Tamiraa napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:

I herbatka ze świeżych kwiatków forsycji.

Gloria, jak smakowała ci herbatka?
Słyszałam, że dodaje się trochę miodu i cytrynę, ale sama nie mam odwagi spróbować.

Nie traktuję naparu z forsycji jako przysmmak.
Ponoć ma działanie wspierające odporność i inne korzystne.
Nie ma konkretnego, specyficznego smaku i zapachu jak mięta czy rumianek.
Smakuje podobnie jak zwyczajna herbata gorszej jakości, bez cukru.
Z lekką nutką goryczki. Da się wypić.
Piję już odkąd zaczęła kwitnąć, czyli kilkanaście dni.
Trochę zasuszyłam aby w sumie tak z miesiąc korzystać.

581

Barszcz ukraiński na kawałku wołowiny. Buraki, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, ziemniaki, kapusta biała i czerwona, duża fasola Jaś Piękny, przyprawy i troszkę kwaśnej śmietany.
Na deser koktajl z pokrzywy, podagrycznika, avokado, banana, jabłka i trochę soku z ananasa z puszki.
Pokrzywę i podagrycznik mam własne z działki. Wkładam gumowe rękawice i rwę młode listki

582

GloriaSoul napisał/a:

Barszcz ukraiński na kawałku wołowiny. Buraki, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, ziemniaki, kapusta biała i czerwona, duża fasola Jaś Piękny, przyprawy i troszkę kwaśnej śmietany.
Na deser koktajl z pokrzywy, podagrycznika, avokado, banana, jabłka i trochę soku z ananasa z puszki.
Pokrzywę i podagrycznik mam własne z działki. Wkładam gumowe rękawice i rwę młode listki

Super obiadek, choć nie  za bardzo dla mnie. Aż zobaczyłam ten podagrycznik. Na co go stosujesz?

Posty [ 521 do 582 z 582 ]

Strony Poprzednia 1 7 8 9

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Co przygotujecie dzisiaj na obiad ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024