Jaką pościel najczęściej wybieracie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaką pościel najczęściej wybieracie?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 109 z 109 ]

66

Odp: Jaką pościel najczęściej wybieracie?
Ela210 napisał/a:

dokładnie, perkal też jest splotem bawełnianym.

To trochę nie tak. Perkal ma splot płócienny (nitka naprzemiennie przechodzi jedna pod drugą), tutaj o tyle specyficzny, że bardzo ścisły, zaś z bawełny się go wytwarza. Może to być 100% bawełna albo z zastosowaniem domieszek, na przykład jedwabiu czy poliestru. Zasada jest jednak taka, że im większy jest udział bawełny, jak również gęściejszy splot, tym lepsza jakość i właściwości perkalu. Uszyte z niego produkty są przyjemne w dotyku, bardzo trwałe i łatwo się piorą.

R_ita napisał/a:

Faktycznie, użyłam dużego skrótu myślowego. Miałam na myśli satynę bawełnianą, takie komplety posiadam. Choć mam okazję sypiać pod satyną jedwabną i jest to jeszcze przyjemniejsze doświadczenie. Co do bawełnianej, to o ile jeden komplet mam z czystej bawełny, tak drugi jest z domieszką poliestru i nawet między nimi odczuwam różnicę. Jeśli za bardzo upraszczam, to mnie poprawcie dziewczyny, bo przyznaję, że moja wiedza na ten temat kończy się na "rodzaj splotu i domieszki". A pewnie temat bardziej skomplikowany.

Nie znalazłam żadnych błędów merytorycznych wink. Satyna jedwabna ma ładny połysk, jest zimna w dotyku, bawełniana zwykle jest matowa lub tylko delikatnie nabłyszczona. Jedna i druga może mieć w swoim składzie w 100% jednorodne włókno, ale może mieć też dodatki, które zmieniają sam wygląd tkaniny, jak i jej właściwości.

Niemniej jak najbardziej rozumiem, że pewne pojęcia można mylić, ja uczyłam się tego przez kilka lat, więc siłą rzeczy coś tam jeszcze w głowie zostało wink.

Zobacz podobne tematy :

67

Jeszcze trzeba odróżnić jedwabie.
Sztuczny, wiskozowy i naturalny z kokonów jedwabników.
Pisząc satyna jedwabna macie na myśli z naturalnego jedwabiu czy sztucznego?

68

Słuszna uwaga, Kleomo smile. Te najczęściej spotykane uszyte zostały ze sztucznego i ja zasadniczo o nich piszę.

69

Kleoma napisał/a:

Jeszcze trzeba odróżnić jedwabie.
Sztuczny, wiskozowy i naturalny z kokonów jedwabników.
Pisząc satyna jedwabna macie na myśli z naturalnego jedwabiu czy sztucznego?

Kleomo, szczerze mówiąc, to ja nie wiem czy mam do czynienia z naturalnym czy sztucznym, bo zostały kiedyś przywiezione z kraju partnera jako prezenty od babć i matki, więc to wiedzą tylko one. Może gdybym kupiła sobie jakieś próbki materiałów i mogła je ze sobą porównać to bym się dowiedziała. Tak czy siak- śpi się pod nimi cudownie, dzięki temu chłodowi właśnie.

70

dokładnie chodziło mi o materiał który jest produktem do tych splotów.
w sumei nie znam się na tym, tylko nieszczęśliwie niedawno zaczęłam działać w branży hotelowej stąd doświadczenia praktyczne.
Dla mnie ideałem byłoby coś miękkioego trwałego chłodnego io absolutnie nie wynagającego prasowania po wyjęciu  z suszarki. Oraz dobrze wyglądającego po 100 praniach w wysokiej temperaturze.

71

U mnie komfort snu zależy od tego, jak bardzo jestem zmęczony smile A pościel mam zwykłą taką bawełnianą smile

72 Ostatnio edytowany przez Jasminn (2021-04-28 13:35:04)

Latem preferuję pościel satynową jedwabną z naturalnego jedwabiu z uwagi na to, że jest piękna i łagodna dla skóry oraz idealnie reguluje temperaturę. Zimą zaś preferuję pościel bawełnianą, bo jej dotyk kojarzy się z ciepłem. Ważna jest też dla mnie kolorystyka aby była odpowiednia do wystroju sypialni.
A kiedy jestem bardzo zmęczona, mogę zasnąć wszędzie bez specjalnej oprawy w postaci odpowiedniej pościeli.  roll

73

Rzeczywiście ten materiał bardzo pięknie wygląda.

74

A ja zwykle używam albo bawełnianych kompletów albo z satyny bawełnianej, jeśli znacie jakieś sklepy internetowe gdzie mogę kupić dobrej jakości to bym bardzo prosiła o polecenie smile

75

Zmieniliśmy pościel na bawełnianą bardzo dużą 200-220 jakoś. Super sprawa! wink) Do tej pory mieliśmy pojedyncze

76

Duża Mysz napisał/a:

Tylko i wyłącznie dobrej jakości bawełna, powoli myślę o satynie

zgadzam się . w takiej śpi się najlepiej

77

A ja się wybiję, bo mi satyna bardzo nie pasuje. Jest za śliska i jakoś nie lubię jej w dotyku.

78

Mała porada: zwróć uwagę na ilość nitek w osnowie (wiele firm podaje to w informacji na metce). Im wyższa liczba, tym gęściejszy splot, tkanina mniej się ‚rozchodzi’ i deformuje z czasem. Moja babcia, która całe życie zawodowe spędziła w fabryce włókienniczej, uważała, że sploty poniżej 300 nici nadają się głównie na ścierki i inne ‚niewyjściowe’ produkty.
Zreszta polecam sprawdzic sobie w Calvado - w sklepie maja sporo wzorów dobrej jakosciowo pościeli.

Jak pościel Snurk:
https://www.calvado.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/196x147/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/c/l/clay-beach-1_cs.jpg

79 Ostatnio edytowany przez Tifia (2022-12-08 22:56:00)

Mam tak zwane baraniego znaczy się z prawdziwej wełniany poszwa i prześcieradło. Koce też posiadam. Pozatym mimo wszystko posiadam sporo pościeli z ciucholandów itd. od bawełnianych po inne materiały. Nie lubię tylko tej z gryzącej wełny lub kiedy koronki lub inne dodatki drapią.

80

tylko i wylacznie bawełna. a dla dzieci zamawiam na materacyk.pl

81

Taka, ktora nie zawiera zwierzat w skladzie.

82

JuliaUK33 napisał/a:

A gdzie ty taką kupujesz?

83

Tamiraa napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

W prawie kazdym sklepie ,gdzie mozna dostac posciel

84

JuliaUK33 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

W prawie kazdym sklepie ,gdzie mozna dostac posciel

Nawet bym nie pomyślała. Muszę dbać o tą , którą mam  smile

85

U mnie po prostu wygodna bawełniana. Często wybieram satynę bawełnianą. Kieruję się nie firmą ale jakością tkaniny smile O dziwo w ostatnim czasie udało mi się dorwać dobrej jakosci pościel w markecie.
Od siebie polecam zerknać sobie na kupony rabatowe do Carrefour:
https://kodyrabatowe.naszemiasto.pl/kod … rrefour-pl
Mają tutaj sporo zniżek na dział z rzeczami do domu.

86

Jeśli chcesz uniknąć prasowania pościeli, to warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonana. Materiały takie jak mikrofibra, bawełna lub len są mniej podatne na zagniecenia i wymagają mniej prasowania. Oto kilka propozycji:

Pościel z mikrofibry - mikrofibra jest jednym z najlepszych materiałów, jeśli chodzi o łatwość w praniu i brak konieczności prasowania. Jest to syntetyczny materiał o bardzo małych włóknach, co sprawia, że pościel jest bardzo miękka i delikatna dla skóry.

Pościel z bawełny - bawełna jest jednym z najczęściej stosowanych materiałów do pościeli, ponieważ jest naturalna i przewiewna. Pościel z bawełny jest zazwyczaj mniej podatna na zagniecenia i nie wymaga częstego prasowania.

Pościel z lenu - len to materiał, który jest bardzo przewiewny i przyjemny w dotyku. Pościel z lenu jest zazwyczaj mniej podatna na zagniecenia, dzięki czemu nie wymaga częstego prasowania.

Na tym portalu jest natomiast kilka inspiracji na narzutę https://magazynkobiet.pl/jak-dobrac-odp … -na-lozko/

87

Ja z bawelny ostatnio wlasnie tez nowa kupilam

88 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-04-29 15:11:15)

Pietrazka napisał/a:

Jeśli chcesz uniknąć prasowania pościeli, to warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonana. Materiały takie jak mikrofibra, bawełna lub len są mniej podatne na zagniecenia i wymagają mniej prasowania. Oto kilka propozycji:

Pościel z mikrofibry - mikrofibra jest jednym z najlepszych materiałów, jeśli chodzi o łatwość w praniu i brak konieczności prasowania. Jest to syntetyczny materiał o bardzo małych włóknach, co sprawia, że pościel jest bardzo miękka i delikatna dla skóry.

Pościel z bawełny - bawełna jest jednym z najczęściej stosowanych materiałów do pościeli, ponieważ jest naturalna i przewiewna. Pościel z bawełny jest zazwyczaj mniej podatna na zagniecenia i nie wymaga częstego prasowania.

Pościel z lenu - len to materiał, który jest bardzo przewiewny i przyjemny w dotyku. Pościel z lenu jest zazwyczaj mniej podatna na zagniecenia, dzięki czemu nie wymaga częstego prasowania.

Lenu nawet nie skomentuję lol lol, a co do reszty to len i bawełna o ile rzeczywiście są przewiewne, to bez dodatków (np.elany) są tkaninami, które bardzo się gniotą i generalnie są też dosyć trudne do uprasowania.
Jednym słowem proponuję, by spamerka kolejnym razem sprawdziła, co pisze.

89

Priscilla napisał/a:
Pietrazka napisał/a:

Lenu nawet nie skomentuję lol lol, a co do reszty to len i bawełna o ile rzeczywiście są przewiewne, to bez dodatków (np.elany) są tkaninami, które bardzo się gniotą i generalnie są też dosyć trudne do uprasowania.
Jednym słowem proponuję, by spamerka kolejnym razem sprawdziła, co pisze.

W porównaniu z  tym, co czytam w dziale religijnym, to jeszcze nic. Lenu jako tkanina wymyślona przez autorkę może być mniej podatna na zagniecenia, tylko czy ktoś ją widział?   smile

90 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-07-01 21:32:32)

Tamiraa napisał/a:

W porównaniu z  tym, co czytam w dziale religijnym, to jeszcze nic. Lenu jako tkanina wymyślona przez autorkę może być mniej podatna na zagniecenia, tylko czy ktoś ją widział?   smile

W sumie racja, że to może być jakaś ulepszona odmiana big_smile
Co do pierwszego zdania, to taaaak, ja mam aż ciarki na samą myśl, co się tam obecnie wygaduje roll

91 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-01 21:43:37)

Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Co do pierwszego zdania, to taaaak, ja mam aż ciarki na samą myśl, co się tam obecnie wygaduje roll

Takie wywody słyszałam tylko u Świadków Jehowy, ale co ja tam wiem? smile
Ulepszona odmiana obecna tylko w necie  big_smile

92

Tamiraa napisał/a:
Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Nasza ulubienica zapewne naczytała się "Strażnicy" i udaje, że sama przestudiowała całą Biblię roll

93

Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Priscilla napisał/a:

Nasza ulubienica zapewne naczytała się "Strażnicy" i udaje, że sama przestudiowała całą Biblię roll

Bardzo możliwe, bo jest darmowa  smile

94

Tamiraa napisał/a:
Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

I jeszcze w pakiecie "dostaje" rozmówców, którzy chętnie wykładają, co tam zostało napisane. Potem wpada na forum i chcąc błyszczeć bezmyślnie powtarza, co usłyszy wink

95 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-02 16:48:58)

Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Priscilla napisał/a:

I jeszcze w pakiecie "dostaje" rozmówców, którzy chętnie wykładają, co tam zostało napisane. Potem wpada na forum i chcąc błyszczeć bezmyślnie powtarza, co usłyszy wink

Ja tego nie ogarniam. Może tak jest, że się tutaj spełnia, a może jest inna przyczyna, na przykład czyjś wpływ, nie mnie oceniać.

A co do pościeli, to ostatnio nie natknęłam się ani z lnu ani z lenu. Może czasem warto nabyć droższą, a dobrej jakościowo?  smile

96

Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Priscilla napisał/a:

Widzę kamuflaż pod podszewką big_smile

Widzę też, że najlepiej dać jej spokój i nie komentować.

97

wieka napisał/a:

.

Pod podszewką z niegniotącego się i przewiewnego lenu big_smile

98

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

.

big_smile

99 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-07-02 18:20:29)

wieka napisał/a:

Ciiii... bo zuo nie śpi, jest wszędzie i istnieje ryzyko, że zaraz przydrepta roll            big_smile big_smile

Tamiraa napisał/a:

Oczywiście, że my cały czas w temacie lenu lol

100

Priscilla napisał/a:
wieka napisał/a:

Ciiii... bo zuo nie śpi, jest wszędzie i istnieje ryzyko, że zaraz przydrepta roll            big_smile big_smile

Tamiraa napisał/a:

Oczywiście, że my cały czas w temacie lenu lol

Lenu jest suuuppeeeeer!!!!!!

101

Tamiraa napisał/a:

Postuluję, aby lenu stało się naszym konspiracyjnym hasłem cool

102

Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Postuluję, aby lenu stało się naszym konspiracyjnym hasłem cool

Za big_smile

103

Tamiraa napisał/a:

Za big_smile

Nawiązując do posta z innego wątku:

Tamiraa napisał/a:

Pogubiłam się big_smile

Być może po prostu nie zrozumiałyśmy się i jeśli tak, to nie wątpię, że się pogubiłaś sad
W każdym razie już wyjaśniam, że kiedy o tym wspomniałam, to miałam na myśli, że w ramach konspiracji hasło "lenu" będzie zastępować wiadomy nick big_smile

104 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-06 01:25:38)

Pogubiłam się  w innym sensie. Lenu: nasza, nasze, nasz? Jednak lenu jako materiał wirtualny musi przecież tylko spełniać określone zadania, a rodzaj męski lub żeński czy inne parametry nie jest istotny smile

105

Tamiraa napisał/a:

Pogubiłam się  w innym sensie  smile  Lenu to on czy ona? Jako materiał wirtualny nie za bardzo ma to znaczenie.

Aaaa... no racja! Bo to w sumie i on, i ona, zależy jak spojrzeć i do czego przypiąć wink
Myślę, że... do ustalenia, bo istotnie warto przyjąć jedną wersję big_smile

106 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-06 02:06:20)

Priscilla napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Pogubiłam się  w innym sensie  smile  Lenu to on czy ona? Jako materiał wirtualny nie za bardzo ma to znaczenie.

Aaaa... no racja! Bo to w sumie i on, i ona, zależy jak spojrzeć i do czego przypiąć wink
Myślę, że... do ustalenia, bo istotnie warto przyjąć jedną wersję big_smile

Len to on, a lenu?  big_smile
Nawet mogę obstawić skąd pochodzi, tylko po co big_smile

107 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-07-06 02:36:04)

Hmm... Biorąc pod uwagę genezę "lenu" wychodzi mi, że to on, forma gramatyczna wskazuje na "to", czyli byłoby "ono", a wiadome persona to ona...
No i bądź tu mądry i pisz wiersze lol

P.S.
Zaintrygowałaś mnie pisząc: "mogłabym obstawić skąd pochodzi" cool

108 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-06 02:40:23)

Priscilla napisał/a:

Hmm... Biorąc pod uwagę genezę "lenu" wychodzi mi, że to on, forma gramatyczna wskazuje na "to", czyli byłoby "ono", a wiadome persona to ona...
No i bądź tu mądry i pisz wiersze lol

Zgodnie z pewną unijną dyrektywą, zależy z kim się ktoś utożsamia. Jeśli on uważa się za "oną", pewnie tak trzeba go traktować  smile Albo, po prostu, osoba lenu   smile

109 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-06 10:15:15)

Priscilla napisał/a:

P.S.
Zaintrygowałaś mnie pisząc: "mogłabym obstawić skąd pochodzi" cool

Dlaczego?

Posty [ 66 do 109 z 109 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaką pościel najczęściej wybieracie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024