Taja chodzi o to,że ja nie jestem na etacie,a mąż jest i stąd właśnie firma jest na Niego.Co zaś się tyczy dorobienia sobie na rencie,to właśnie jest granica.Jak ja przekroczysz,to obniżają Ci rentę,albo w końcu zabierają.Mąż ma rentę i jest na etacie,plus dochody z firmy.Do tej pory się mieściliśmy,ale boję się,że tym razem się nie zmieścimy,a mój pan i władca nie zniesie spokojnie ruszenia Jego ręcinki.
Sponi kontakt do domków mam jedynie w stronę Kalisza.Byliśmy w Gołuchowie w domkach nad jeziorem.Jest taniej niż w Ślesińskich domkach.Kiedyś sprawdzałam.Byliśmy w Mikorzynie pod namiotem,ale tam były kolosalne ceny domków.Ja mieszkam na trasie Konin-Kalisz,a Ślesin jest jakby z drugiej strony.Na razie się tam nie wybieram.Znajomości jednak nie mam ani w Gołuchowie,ani w kierunku Ślesina.Dużo ofert jest w internecie.
Ja zaklepałam sobie domek w Rusinowie nad morzem 100zł za dobę /piecioosobowy/na Boże Ciało i weekend po.
46,996 2016-04-02 20:24:12 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2016-04-02 20:25:54)
46,997 2016-04-03 06:37:49
....bry Dziewuszki
caffe zapodaje 
spokojnej niedzieli .... bo pogoda to będzie ładniutka
u mnie zapowiadane jest 18 stp. i słonko
nic tylko korzystać ....
Taja ogródek to podoba mi się u INNYCH
nie lubię grzebać z ziemi
na starym mieszkaniu miałam 2 rabaty do obrobienia ...
muszę tam kuknąć czy magnolia się przyjęła i inne krzewy kwitnące ??
pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE co do jednej Mychy ...
![]()
46,998 2016-04-03 08:23:17
witajcie .....
smacznej porannej kawusi ...
milej niedzieli
46,999 2016-04-03 08:25:48
Witajcie,mmmm kawusia pychota jeszcze cieplutka Basiu-dziękuję.
Jadę!!Jadę dzisiaj rowerkiem nareszcie hurraa. Pogoda od rana cudowna.
Miłej niedzieli Wam życzę.
47,000 2016-04-03 08:44:00 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2016-04-03 08:45:00)
Basia jak zwykle niezastąpiona i kawka jest.
U mnie dziś pracowita niedziela.Muszę zrobić rozliczenie do US.Wczoraj uzupełniałam sprawy firmowe,a dziś trzeba to wprowadzić w PIT-a.W zeszłym roku robiłam przez internet,więc i w tym zrobię.Muszę jeszcze trochę pogrzebać,bo syn miał też dochody i ma trochę podatku.Nie wiem na co Mu zrobić odliczenie,żeby Mu to zwrócili.
Miłego i ciepłego dnia wszystkim życzę.
47,001 2016-04-03 13:32:06 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2016-04-03 16:09:49)
Taja chodzi o to,że ja nie jestem na etacie,a mąż jest i stąd właśnie firma jest na Niego.Co zaś się tyczy dorobienia sobie na rencie,to właśnie jest granica.Jak ja przekroczysz,to obniżają Ci rentę,albo w końcu zabierają.Mąż ma rentę i jest na etacie,plus dochody z firmy.Do tej pory się mieściliśmy,ale boję się,że tym razem się nie zmieścimy,a mój pan i władca nie zniesie spokojnie ruszenia Jego ręcinki.
Bulinko> owszem, jest granica ale ona dotyczy pracy u kogoś na um. o prace lub zlecenie/dzieło, a nie osoby prowadzącej działalność na os. fizyczną. Do zus-u podaje się jako dochód kwotę od jakiej odprowadza składki zus. Ktoś wam prowadzi księgowość? Zapytaj się o to dokładnie. Kochana, ja pracuję w biurze rachunkowym i mamy kilku rencistów. Ty wiesz jaki oni mają dochód(?)... ale zus-u to nie interesuje. Nikt, powtarzam NIKT nigdy w zus-ie nie podawał dochodów faktycznie osiągniętych i nikomu nigdy nie odebrali z tego powodu renty.
A poza tym, szanowny małżonek ma rentę na czas określony czy stałą?
Mogłaś lepiej na siebie tą działalność, a z dziadem nie mieć nic wspólnego. Składki przez pierwsze 2 lata są preferencyjne, dałabyś radę... zwłaszcza, że ze składką zdrowotną można się spóźnić bez konsekwencji.
Sponi> wracaj do zdrowia prędko i do nas
.
Bacha> to miło, że ktoś ma tak jak ja. Moi rodzice lubili ogrodnicze prace bo oboje ze wsi. Potem przenieśliśmy się do miasta, a rodzice zorganizowali sobie kawałek ziemi pod balkonem i pielęgnowali z lubością. A na starość nie miał kto tego przejąć i zarosło, a trójkę dzieci mają. Ja wolę książki czytać
.
Niedziela słoneczna i ciepła, wybieramy sie po obiedzie na spacer, czego i wszystkim netkom życzę
.
47,002 2016-04-03 17:53:14
http://www.netkobiety.pl/t94370.html
pod tym linkiem jest konkurs gdzie wystawiłam stroik
47,003 2016-04-03 18:29:20
Pięknie Elu
> dziś ostatni dzień i zdążę zagłosować. Szkoda, że wcześniej nie wkleiłaś, bo przydałoby się więcej głosów. Widać słabo z tym konkursem tym razem
.
47,004 2016-04-03 18:31:05 Ostatnio edytowany przez elzbieta47 (2016-04-03 18:37:48)
Tez robie jajka cekinami ale tez technika karczocha .
a i tez na szydełku obszydełkuje jajko
tak , gwiazdkowy było wiecej .
A ja dzisiaj byłam u mamy , zabrał mnie moj brat
była piekna pogoda , i spacer nad jeziorem Charzykowskim super 
47,005 2016-04-03 18:45:28
Hej...melduję się wieczornie.
Spo...obstawiałam, że zawalona jesteś książkami i chcesz odpocząć od netek ![]()
Koty się u mnie marcują...latają po kilka za kotką...mlauczą...chyba to nagram ![]()
47,006 2016-04-03 20:48:30
hej
![]()
może tak przy piąteczku poczęstujecie się
Cześć Dziewczyny! Jak się poczęstowałam w piątek, tak do teraz się zbieram, a jutro do pracy... Wszystko przez Ciebie Kamoa! ![]()
Dobrego wieczoru Wam życzę i do sklikania jutro. Muuuach :*
47,007 2016-04-03 21:45:06
Napisałam posta,wysłałam i se poszłam i ni ma go.
To jeszcze raz:
Taja jesteś tego pewna,ze dochodów firmy nie muszę sumować z innymi dochodami? Jeżeli tak,to ok.,bo mogę zostawić tak jak jest.Na mnie nie mogę przerejestrować,bo było już tak,a jak skończył się niski ZUS,to przerejestrowaliśmy na męża.Mąż się boi o rentę,bo tak jest wychowany.Teściowa załatwiła Mu rentę socjalną i tak by sobie z Niej żył do dnia dzisiejszego gdyby nie ja i dzieci.W ogóle to były chocki jak zaczął pracować,bo z rentą socjalną to był większy rygor.Udało się jednak wypracować rentę ZUS-owską i teraz dokłada się tylko lat.
PIT-y dziś wypełniłam.Teraz mogę zabrać się za druki na +500zł,bo potrzebowałam dochód.
Jeszcze pochwale się,ze dietuję grzecznie.Same proteinki wcinam już trzeci dzień.Dziś nawet rodzince zrobiłam galaretkę z bitą śmietaną,a sobie galaretkę dukanową i była pyszna.Jutro kolejny dzień proteinowy.Dopiero w piątek zacznę przeplatać z warzywami.Moje nogi maja już o -3,4kg mniej do dźwigania.Biedna waga,ale już nie długo...

47,008 2016-04-04 06:41:15
Niech słońce i dobra kawa będą z Wami!
47,009 2016-04-04 06:56:20
bry Dziewuszki ....

spokojnego i miłego tygodnia
pozdrawiam WSZYSTKIE ....
47,010 2016-04-04 09:34:46
No cześć Kobitki.
Ode mnie z samego ranka kawa na jazzowo ![]()
bulinko -> Jesteś prawdziwą kobietą biznesu ja widzę...
Trochę Ci zazdroszczę, bo ruch w pracy zapewne wspomaga odchudzanie, a ja wysiaduję tzw. dupogodziny przy biurku. Bądź tu mądry i pisz wiersze.
Moje odchudzanie jest na etapie: czuję się głodna jakby mniej, ale stanowczo jeszcze w kółko myślę o jedzeniu. Mój lekarz twierdzi, że to ciągłe zapotrzebowanie to wina leków. Poza tym tak już przyzwyczaiłam organizm, że w kółko coś podjada. Cóż... staram się być twarda. Odrobina żarełka co trzy godziny i dużo napojów (kawa, woda i herbaty). Najważniejsze, że z własnej nieprzymuszonej woli zaczęłam wczoraj robić brzuszki ![]()
47,011 2016-04-04 12:46:48 Ostatnio edytowany przez takasobiemamuśka (2016-04-04 12:47:45)
Dosiadam do poniedziałkowej kawki...chwilka oddechu i pomknę robić skalniak...podstawę pod źródełko.
Też by mi się przydało podietować...
Dobrego dnia Wszystkim dziewczynom ![]()
47,012 2016-04-04 13:50:22
Hej wiosennie,
tak na szybciora piszę -do potem
47,013 2016-04-04 14:15:57
Anno w 2012 r.schudlam od stycznia do sierpnia 34 kg siedząc w sklepie od 8-16.Tak więc można. Tylko jak widzisz nie zadbalam o siebie.
47,014 2016-04-04 14:23:10 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2016-04-04 14:46:33)
Dosiadam z kawą zbożową
.
Bulinko> aby być pewna musisz mi coś doprecyzować. To mąż ma rentę socjalną czy z tytułu niezdolności do pracy??? Bo sie trochę zagubiłam... .
a do 500+ nie potrzebny Ci dochód. Urzędy ściągają z US elektronicznie dochód za 2014 rok. Chyba, że masz na myśli ten z działalności... .
Dziewczyny, a co do diety, nie możecie zrobić tak?

U mnie w pracy żyją wg tej zasady i wcale sie z tym nie kryją
.

Pięknego dnia wszystkim netkom
.
47,015 2016-04-04 15:11:18
Anno w 2012 r.schudlam od stycznia do sierpnia 34 kg siedząc w sklepie od 8-16.Tak więc można.
Zdradź mi tę tajemnicę... Przez osiem miesięcy listek sałaty dziennie?! 8)
47,016 2016-04-04 15:16:01
Bulinko> z tytułu niezdolności do pracy: "W przypadku osób osiągających przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej to przychodem wpływającym na zmniejszenie lub zawieszenie świadczeń przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne." Czyli tak jak mówiłam, podstawa składek, a nie faktycznie osiągnięty dochód (bo dochód a przychód to też różnica).
W jego przypadku mogą mu odebrać rentę tylko jeśli w decyzji o przyznaniu renty, ma wyraźnie napisane, ze nie wolno mu wykonywać samodzielnie pewnych czynności.... a będzie je wykonywał, co zostanie mu to udowodnione.
Nie wiem jak się to ma do renty socjalnej bo z nią nie miałam bezpośrednio do czynienia.
47,017 2016-04-04 17:25:42
Mąż ma rentę wypracowaną z ZUS.Co do +500,to u nas sama wypełnisz wszystkie druki o dochodzie.Co zaś się tyczy tych dochodów do ZUS,to po jutrze będę wszystko wiedziała,bo dostaliśmy jakieś dziwne pismo z ZUS o złożenie dochodów,tylko jak je czytam,to za każdym razem inaczej rozumiem.
Nie wiem,czy się ktoś orientuje,czy to zakład pracy,czy pracownik powinien dostarczyć dochody z pracy do ZUS? Ostatecznie zrozumiałam,że mam dostarczyć dochody z firmy,bo zakład pracy nie dostarczył dochodów męża,ale nie jestem pewna na 100%.Nie wiem....pojadę to się dowiem.
Anno białko spala tłuszcz.Dieta dukana,to białko i warzywa.Białka możesz jeść do woli,także nie chodzisz głodna.
47,018 2016-04-04 18:15:44
Spo...obstawiałam, że zawalona jesteś książkami......
O dziwo jakoś niekoniecznie. Nie ukrywam jednak, że od początku drugiego semestru podchodzę inaczej do nauki. To raczej brak strachu przed nieznanym bo udało mi się okiełzanać to czym się zawsze kierowałam - strachem.
Nie jest źle. W związku z tym, że uciekam tj czytam ile wlezie z każdej dziedziny mój mózg jest na obrotach.
Jest mi zaje...ście ciężko. Nie będę tego ukrywać. Ale radze sobie. I tak ma być. Jestem Agnieszka. Zawsze sobie radzę. I tak zostanie. I dopnę swego żeby nawet cały świat się walił.
i chcesz odpocząć od netek
To nie tak Kochanie. Raczej próbuje innym odpocząć od siebie. Wiem, że jestem męcząca. I nabałaganiona. Że wzbudzam skrajne emocje. Nie dziwię się temu. Ci, którzy dobrze mnie znają wiedzą, że tak naprawdę jestem wątłym okruchem. Ale okruch do okrucha i powstaje skała...
Co do odchudzania a w związku z wyrzekaniem się pewnych przyzwyczajeń, mogę powiedzieć po sobie, że nic na siłę. Kilka tygodni temu postanowiłam odstawić pieczywo. Nie byłam zdeterminowana i tym samym nie pozwoliłam by moje słabości nade mną górowały. Gdy przychodził moment, że nie mogłam oprzeć się kromce chleba ze świeżym masłem - poddawałam się. W oczach innych rzecz jasna. Ale... Na dzień dzisiejszy nie wiem jak smakuje pieczywo. Mój jadłospis to jogurty naturalne z siemieniem lnianym i bananem. Zajadam orzechy.
Chciałam tylko powiedzieć, że w każdym zakresie maksyma: nic na siłę rozłożona w czasie sprawdza się. Wystarczy tylko sobie zaufać.
Zaglądam do Was codziennie. Nie mówię nic bo obserwuję. I uczę się słuchać...
Łatwiej daje się człowiek przekonać racjom, do których sam doszedł, niż tym, które nastręczyły się komuś drugiemu.
Blaise Pascal
47,019 2016-04-04 18:22:22
Bulinko> do końca lutego jako rencista powinien złożyć zaśw o przychodach (nie dochodach, zobacz dokładnie co piszą), to o czym pisałam wcześniej, czyli podaje podstawę od jakiej odprowadza składki ZUS. Jeśli opłaca tylko skł. zdrowotną napisze, że nie miał przychodów gdyż nie odprowadza składek społecznych i to wszystko. Zakł pracy daje swoje dochody z tytułu zatrudnienia ale z tytułu prowadzonej działalności on musi sam. Bulinko... nie ma czegoś takiego jak renta wypracowana z zus
. Jest renta z tytułu niezdolności do pracy stała i czasowa lub renta socjalna/rodzinna. Podejrzewam, że ma z tytułu niezdolności, tylko nie wiem dlaczego tak dziwnie to nazywasz. Nie spotkałam się z taką nazwą
.
47,020 2016-04-04 19:12:16
Oddycham
...ptaki nadają..mrówki już o zgrozo aktywne...kamienie na skalniak powoziłam...ognicho puszcza ostatniego dymka..a ja chłonę to wszystko..
Spo..jeśli o mnie chodzi..lubię Twoje wpisy i sposób patrzenia w siebie..na świat..nie zawsze rozumiem..to i nie komentuję, ale lubię.
Mykam jeszcze podelektować się chwilą...
47,021 2016-04-04 20:58:01
Spo mnie też Ciebie brakuje.To,ze jesteś odczuwamy tylko wtedy,gdy się odzywasz.Ktoś kto wzbudza skrajne emocje daje rozwój forum.
Taja z tą rentą wypracowaną,to taka moja nazwa.Miał rentę socjalną,bo był niepełnosprawny i nie miał lat pracy.Do renty z tytułu niezdolności do pracy,musisz mieć ileś tam przepracowanych lat,więc je przepracował.Dlatego tak to nazywam.Oboje z mężem mamy renty stałe z tytułu niezdolności do pracy.
Wg.tego co mówisz,to zakład pracy powinien sam dostarczyć te dane,a ZUS zwrócił się do nas,bo zakład pracy tego nie dostarczył.Tak to teraz rozumiem.
47,022 2016-04-04 21:05:32 Ostatnio edytowany przez Meg73 (2016-04-04 21:15:16)
Witajcie Dziewuszki.
Bulinko ja pracuję w ZUSie i masz rację pisząc o tych kwotach granicznych osiąganych przychodów w przypadku pobierania przez męża renty. Tak właśnie jest że jak przekroczy się niższą kwotę graniczną to renta jest zmniejszana o kwotę bazową a jeżeli przekroczy się wyższą kwotę graniczną następuje całkowite zawieszenie renty.
Co do tego że nie jesteś na etacie to nic złego. Można zarejestrować sobie działalność gospodarczą na siebie. Nie są to te kosmiczne składki oscylujące w granicach 1000 zł a dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą po raz pierwszy składka jest w granicach 300 zł. Takie składki płaci się przez 2 lata maksymalnie ale jest jeden haczyk. Po zlikwidowaniu takiej działalności gospodarczej nie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych.
Moja koleżanka otworzyła właśnie taką działalność jak TY i powiem że idzie jej wspaniale. Zatrudniła panie przez biuro pracy więc profity z tego miała w postaci nie płacenia za nie a pracowały uczciwie. Przemyśl to jeżeli chcesz. Ja niczego Ci nie narzucam broń panie. W razie wątpliwości udaj się do najbliższej jednostki ZUS. Tam nie siedzą hetery opisywane w brukowcach ani leniwce gapiące się ciągle w telewizory. Na pewno chętnie Ci wszystko wyjaśnią choćbyś pytała nawet po sto razy.
Nie do końca jest tak Taja jak piszesz. Zakład pracy i rencista również mają obowiązek zgłoszenia dochodów rencisty. Zakład pracy zgłasza w przypadku zatrudnienia na umowę o pracę i umowę zlecenia. Rencista prowadzący działalność gospodarczą jest obowiązany zgłosić to również jako fakt osiągania przychodów. Jako przychód uwzględnia mu się wtedy podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne osób prowadzących działalność. Jeżeli jest sama działalność nie przekroczy niższej kwoty granicznej jeżeli dodatkowo pracuje niestety kwotę tą przekroczy. Trzeba więc wtedy złożyć zaświadczenie o przychodach ze stosunku pracy i oświadczenie o działalności gospodarczej a wtedy ZUS wybierze najkorzystniejszą formę rozliczenia. Termin na rozliczenie przychodów ustalony jest do końca lutego ale jak ktoś zgłosi to później to nikt mu głowy nie urwie. Ma to znaczenie tylko jeżeli przychody są zbyt duże.
Dopiero doczytałam że Ty bulinko jesteś też na rencie. Działalność możesz też zarejestrować na pełnoletnie dziecko tylko wtedy straci się ulgę ze skarbówki. Jakby nie patrzeć to d... z tyłu
47,023 2016-04-04 21:13:28
Hej hej ja mam rentę z orzeczeniem niezdolności częściowo do pracy czyli mogę sobie dorobić,ale w papierach wypełniałam czy chcę pracować więc napisałam że nie ,bo u Nas jest tak że jak chcę to znaczy idź i rób a nie bądź na rencie,chore to jak nie wiem,wcześniej miałam całkowitą niezdolność do pracy więc miałam też firmę i zrezygnowałam z niej i mąż przejął,więc ja mam w tej chwili zawieszoną,ale jeśli by mnie uzdrowili długopisem ze jestem zdolna mogę w każdej chwili odwiesić i dalej pracować i być tak myślę na zdrowotnym,nie wiem bym musiała dopytać ksiegowej mojej
Teraz juz nie wiem jak to wszystko działa bo w PIS-du nie wiadomo o co chodzi hi hi
47,024 2016-04-04 21:19:10 Ostatnio edytowany przez Meg73 (2016-04-04 21:25:01)
To śliski temat takie dorabianie ale ponad połowę rencistów jest zatrudniona i jest to normalne dla nas bo renty są jakie są. Lekarze jednak myślą trochę inaczej bo to uzdrowiciele a nie lekarze. Zachowuja się tak jakby płacili ze swojej kieszeni. Nie ma żadnych nakazów żeby zabierać ludziom renty a oni bawią się w Pana Boga stawiając na szali ludzkie być albo nie być.
Bulinko ZUS zwrócił się do WAs o zaświadczenia bo bazy są połączone i dane zgłoszone przez pracodawcę dopisują się u męża jako rencisty. Tak więc pokazuje się że pracuje i prowadzi działalność gospodarczą. Wychwycili to i napisali do świadczeniobiorcy. Jeżeli zakład pracy nie zgłosił to świadczeniobiorca również ma taki obowiązek. Nie ma strachu. Nikt nikogo nie karze za drobne opóźnienia. Do końca roku trzeba tego dokonać.
47,025 2016-04-04 21:26:13
47,026 2016-04-04 21:38:45 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2016-04-04 22:06:15)
W takim razie wystarczy,ze spiszę przychody z firmy z każdego miesiąca osobno i zaniosę do ZUS-u?Taja pisze,że mam napisać,ze nie było przychodów,ale ja złożyłam do urzędu skarbowego dochody z firmy,więc....
Doczytałam,że piszesz,że przychody z zakładu pracy męża też mam wziąć ze sobą?
Przychody są wyższe od dochodów /wiadomo/i cio teraz.Jak to się ma do renty męża Meg?
Nie mogę firmy przerejestrować,bo obniżoną stawkę ubezpieczenia dla nowych firm już miałam i minęło dopiero dwa lata.Na dużą mnie na razie nie stać.W Koninie jest duża konkurencja.
Meg jeszcze jedno pytanie jak już to drążę:
Czy są jakieś obniżki składek na ubezpieczenie dla osób niepełnoprawnych prowadzących działalność.
Z forum zrobiłam porady prawne.Przepraszam dziewczyny.
47,027 2016-04-04 22:12:33
Bulinko w takim przypadku nie ma znaczenia przychód jaki faktycznie się osiąga. Ustawodawca czyli nasz parlament zadecydował że do rozliczenia jako przychód przy działalności gospodarczej brana jest podstawa wymiaru składek. Jeżeli działalność prowadzona jest cały rok to sumowane są podstawy wymiaru składki za cały rok. Nie martw się. Można się bezboleśnie rozliczyć przedstawiając miesięczne dochody męża. Badany jest wtedy każdy miesiąc osobno i też cały rok w sumie. Wybierana jest najkorzystniejsza dla świadczeniobiorcy opcja.
Ja pracuję w świadczeniach więc niuansów ubezpieczenia dokładnie nie znam. Obiecuję dowiem się wszystkiego i się odezwę. Zawsze chcę pomóc osobom które lubię i obiecuję że spróbuję pomóc.
47,028 2016-04-04 22:28:08
Dzięki Meg.Do ZUS-u jadę w środę.Nie ukrywam,że mam stracha o tą rentę.Niby dochody z zakładu pracy i działalności nie przekroczyły w zeszłym roku tej granicy zmniejszenia nawet renty,ale w tym roku mam obawy,że może być inaczej.
47,029 2016-04-05 06:22:39
witajcie kobitki ....
smacznej porannej kawusi
no wreszcie wiosna
47,030 2016-04-05 07:46:29 Ostatnio edytowany przez takasobiemamuśka (2016-04-05 07:47:24)
Dopijam kawę i w drogę...dzisiaj trochę do południa na wylocie..
Beata...i fajnie, że tak jest..można dzięki temu być bardziej na bieżąco ![]()
Dobrego dnia Netki ![]()
47,031 2016-04-05 08:00:11
Witajcie!
Elu mnie też serce się cieszy,bo nie muszę opału kupować.Majka wyszła na dwór i bez przerwy gdzieś idzie,więc nareszcie czas i dla niej na zrzucenie brzuszka.
Mamusiu czasem łatwiej byłoby zatrudnić księgową,ale to kolejny wydatek.Jak już nie dam rady sama,to pomyślę.
Fajnie,ze jesteśmy takie różne.Spo nie masz racji,ze chce nam dać odpocząć od siebie.Każda z nas coś tu wnosi.Nawet zadając pytanie,albo się skarżąc,bo inni może nie mają odwagi,albo nie potrafią,więc uczymy się wzajemnie.Pomagamy sobie czasem nie zdając sobie z tego sprawy.
Życzę Wam Kochane miłego dnia!
47,032 2016-04-05 12:31:26 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2016-04-05 12:32:07)
cześć dziewczyny
kawki dziś nie było ?
piękna pogoda , aż szkoda na zmarnowanie , więc też grzebię w ziemi , przesadzam ,obcinam , pięknie kwitną pierwsze kwiaty i krzewy , uf zakochać by się chciało ![]()
takasobiemamuś dużego tego skalniaka robisz ? też kiedyś miałam, potem go rozgrzebałam a teraz mój ogród to misz-masz
ma byś różnorodnie zielono i dużo ![]()
Sponi Twoje wpisy czesto mnie "zadumowywują " , w ogóle lubię Was dziewczyny czytać nawet o ZUS-ie choć mnie nie dotyczy
lecę jeszcze kogoś przesadzić , moje dzikie wiśnie też prawie już tak kwitną , miłego dnia ![]()

47,033 2016-04-05 13:03:12
U mnie też już wiśnie kwitną.Oby teraz mrozy nie wróciły,bo znów owoców nie będzie.
Obie dziś z Majeczką pojechałyśmy po zaopatrzenie do lodówki swojskiej szyneczki i kiełbaski.Nie wytrzymałam i zjadłam jedną kaszankę i jedną kiełbaskę,ale bez chleba,więc chyba nie będzie tak źle.Popołudniu dobiję białkiem,to strawie szybciutko.
Maja ma dziś wolne,bo są egzaminy szóstych klas.Zaraz jedziemy tylko na lekcję grania i śpiewu,a potem do cyrku,takiego małego,bo przyjechał do nas.Ostatnio nie pojechałyśmy do Konina,to Jej teraz uległam.Nędzne te małe cyrki,ale dla takiego dziecka to atrakcja,a bilety nie takie drogie.
Kamoa ja tak jak Basia od kawy nie lubię grzebać w ziemi.Mam drzewka,krzewy i trawnik.Wystarcza mi to.Podziwiam tych,którzy widzą w tym radość.
47,034 2016-04-05 16:12:47 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2016-04-05 17:36:21)
Nie do końca jest tak Taja jak piszesz. Zakład pracy i rencista również mają obowiązek zgłoszenia dochodów rencisty. Zakład pracy zgłasza w przypadku zatrudnienia na umowę o pracę i umowę zlecenia. Rencista prowadzący działalność gospodarczą jest obowiązany zgłosić to również jako fakt osiągania przychodów. Jako przychód uwzględnia mu się wtedy podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne osób prowadzących działalność. Jeżeli jest sama działalność nie przekroczy niższej kwoty granicznej jeżeli dodatkowo pracuje niestety kwotę tą przekroczy. Trzeba więc wtedy złożyć zaświadczenie o przychodach ze stosunku pracy i oświadczenie o działalności gospodarczej a wtedy ZUS wybierze najkorzystniejszą formę rozliczenia. Termin na rozliczenie przychodów ustalony jest do końca lutego ale jak ktoś zgłosi to później to nikt mu głowy nie urwie. Ma to znaczenie tylko jeżeli przychody są zbyt duże.
Kochana... przecież ja dokładnie to samo napisałam
.
Ja rozmawiałam z paniami z zus-u dwukrotnie i każda powiedziała, ze rencista nie przedstawia faktycznie osiągniętych dochodów firmy, to zus-u nie interesuje. Co innego dochód z tyt umowy o pracę/zlecenia/dzieła. Przedsiębiorca tylko przestawia przychód w postaci podstawy wymiaru składek, czyli to co napisałam wczesnej i to co zakreśliłam u Ciebie. A to oznacza, że jeśli płaci samą zdrowotną to nie ma ma przychodów stanowiących podstawę skł. społecznych i to wystarczy napisać (ja tak robię od lat i nigdy zus tego nie podważył) . Żaden rencista-prowadzacy działalność nie musi spowiadać się zus-owi ile zarobił w roku. Takze napisałam, że zakł pracy ma obowiązek przestawić dochody i pewnie to zrobił ale z tytułu pracy a nie prow. działalności, to ich przecież nie dotyczy. to rencista musi zrobić sam.
Chyba nie zrozumiałaś moich wypowiedzi
.
47,035 2016-04-05 16:20:50
A tak w ogóle to witajcie kobitki i faktycznie kawy nie ma.
Mam więc ten zaszczyt postawić Wam dzisiaj kawę
. Zapraszam.

47,036 2016-04-05 16:24:29
Witam,kawusia popołudniowa pyszna mniam mniam.
Jadę na działkę trzeba wykorzystać ciepełko bo od jutra już znowu deszcz i chłodniej,pa do wieczorka
47,037 2016-04-05 16:25:07
Czesć Dziewczyny! Pieknie co? Wybaczcie, ale mam problem z polskimi znakami.
Dzisiaj rano bylam na szkoleniu, a potem polazlam na wagary. Chciałam Wam nawet wkleic zdjecie, ale tutaj chyba nie ma takiej opcji, czy coś przegapilam?
Zycze Wam pieknego popołudnia i koncze, bo mi sie ciezko pisze...
47,038 2016-04-05 16:55:27 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2016-04-05 16:56:36)
Anna> a chciałaś z sieci tę fotkę czy z własnego komputera? Z sieci to proste jest: piszesz [img]i potem wklejasz adres obrazka[/img].
Dzięki Meg.Do ZUS-u jadę w środę.Nie ukrywam,że mam stracha o tą rentę.Niby dochody z zakładu pracy i działalności nie przekroczyły w zeszłym roku tej granicy zmniejszenia nawet renty,ale w tym roku mam obawy,że może być inaczej.
Myślę, że masz bezzasadne obawy. Małżowinek - jeśli jest zatrudniony w niepełnym wymiarze (np. 1/2 lub 1/4 etatu) i na najniższa krajową to nie powinien przekroczyć. Chyba, że jest inaczej z tym etatem i zarobkiem
.
Pozdrówki dla wszystkich, tych lukających ukradkiem nasza kafejkę też
.
47,039 2016-04-05 19:06:25
o oo popołudniowa kawa
nie odmówię ja często i gęsto piję
Basiu o jakim Ty deszczu mówisz ?? ja myślę że takie słonko już tak do listopada ![]()
Bulinko kiedyś zaszalałam z ogrodem a teraz to muszę pielęgnować , wiele bym dała by cofnąć czas i nasiać samej trawy ![]()
wkór..łam się dziś na kurę sąsiada która to xxxx razy jakimś cudem grzebie na moich włościach , po zwróceniu uwagi właścicielowi xxx-tny raz ,dorwałam ją i wymalowałam niebieską farbą (ekologiczna do znaczeń drzewek) i teraz jest smerfokurak
jest teraz celebrytką
zwraca na siebie uwagę ludzi , a sąsiad dalej to ma gdzieś ![]()
dziewczyny jaki poniedziałek taki cały tydzień , kogo jeszcze wymaluję ......
47,040 2016-04-05 22:12:00
Kamoa chciałabym zobaczyć tą kurę hi...hi...Na fejsie widziałam kolorowe kurczaki i okrutny sposób jaki to robili.Przyznam jednak,że kurczaki były śliczne.Mówiłam Wam,że moja starsza kiedyś w zerówce wymalowała kurczaka tęczowego?Pani wywiesiła na korytarzu kurczaki wszystkich dzieci i mojej córki też.Wszystkie były żółte oprócz tego jednego.
Cyrk był do bani,ale Majce się podobał.
Spisałam sobie przychody miesięczne z zeszłego roku z firmy na wszelki wypadek i napisałam oświadczenie,ze nie mam przychodów stanowiących podstawę składek na ubezpieczenie społeczne,bo płacę składkę zdrowotną.To i upoważnienie jutro mi mąż podpisze i jadę rano to załatwić.
47,041 2016-04-06 06:24:41
witajcie ....
Miłego dzonka .
wiosna tak tak .
U nas jeszcze drzewa nie kwitna , forsycja ma paczki
i jeszcze troszke do kwitniecia .
Ale po nedzieli zapowiadaja przymrozki
47,042 2016-04-06 06:54:13
hey Dziewuszki ...
caffe naoczną zapodaje .... 
witaj Ela u mnie wszystko rozkwita ....
wczoraj to było chyba 26 w cieniu ...
Anako jest możliwość wklejania
przez hosting : fotozrzut.pl czy imgup.pl
Sponi dla CiEEEEE pozdrowienia hiiii
pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE co do jednej ....
47,043 2016-04-06 10:16:01 Ostatnio edytowany przez annakomnena7 (2016-04-06 10:26:52)
wkór..łam się dziś na kurę sąsiada która to xxxx razy jakimś cudem grzebie na moich włościach , po zwróceniu uwagi właścicielowi xxx-tny raz ,dorwałam ją i wymalowałam niebieską farbą (ekologiczna do znaczeń drzewek) i teraz jest smerfokurak
jest teraz celebrytką
Hahaha! Ja nie wiem co na to Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami, ale niepomiernie mnie to rozbawiło
Biedna kura. Trzeba było właściciela wysmarować. Może by dotarło?
Dziewczynki... kołyszące rytmy na dobry dzień i kawka dla podtrzymania funkcji życiowych, ma się rozumieć, chociaż na moim biurku stoi wiadro z zieloną herbatą. Do wyboru, do koloru.
Bacha -> Nie jestem aż tak zdesperowana
Wkleiłam sobie fotkę na bloga
Nie to nie ![]()
47,044 2016-04-06 11:16:45
Hej..dosiadam do Baśkowej kawy
Kama...jeden ciąg kamieni sąsiad powrzucał mi koparą wzdłuż drogi...oprócz tego dwa punkty, w tym w jednym małe źródełko trochę w stylu japońskim...ale to plany na całą wiosnę..na razie leżą same kamienie.
Nie mogłam wczoraj podłączyć węża do wody, nie pasowało szybkozłącze do kranu...dzisiaj kupiłam w Świeciu redukcję, złączkę i klucz...i znowu przyszło mi robić za faceta ![]()
47,045 2016-04-06 12:42:06
hej babeczki , dosiadam do kawencji , poklekoczę i spadam do póżniej ![]()
takamamuś prawdziwe żródełko masz czy sztuczne z kranu robisz ? musisz mieć wspaniałą wizję , już sobie wyobrażam ten japoński , b.dużo roboty , pomyślunku ale za to jakie zwieńczenie będzie, brawo wszystkie przyjedziemy ahać o ohać ![]()
annakom lubię jazz jak mam doła albo wazne decyzje rozmyślam , a na co dzień to disco lata 80' całą plejadę gwiazd ![]()
Elu nie strasz przymrozkami ! ![]()
47,046 2016-04-06 12:54:33
Witaśki kochane,u mnie od rana deszczyk padał,teraz się przejaśnia słoneczko,ale bedzie jeszcze padać.
Idę na miasto poszaleć ryntę dostałam ha ha ha ![]()
47,047 2016-04-06 13:07:38
No i musiałam napisać oświadczenie, ale ciut zmienione.Mianowicie,że mój przychód z tytułu prowadzonej działalności nie przekroczył 60% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia,które stanowiło podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.
Tak więc tak jak mówiły dziewczyny ZUS nie chce moich dochodów.
Dowiedziałam się też, że jest jakaś szansa na zarejestrowanie na mnie spowrotem firmy.Tylko muszę się postarać o II gr.PFRON zwraca składki z ubezpieczenia procentowo w zależności od grupy.Na III jest najmniej,a I nie dostanę. Muszę więc trochę pochodzić do lekarza i złożyć dokumenty.
Przepraszam,że ją znowu o tym,a Wy o wiośnie. Wygadalam się i już kończę.
Co zaś się tyczy wiosny,to siedzę sobie w parku małym wprawdzie,ale ptaszki swiergoca.Czekam aż moja najmłodsza latorośl skończy lekcje.U mnie pogoda dziś w kratkę, ale teraz jest pięknie.
47,048 2016-04-06 14:24:48
Dzień Doberek wszystkim ![]()
dosiadam z herbatą zieloną, bo Annie moze już niewiele z tego wiadra zostało, nie będę podpijać
.
Bulinko> dobrze, że wszystko załatwiłaś z tym zus-em, a co do PFRON-u to działaj kochana. Powodzenia
Resztę kobitek pozdrawiam słonecznie w ten pochmurny dzień. Będę do Was jeszcze dzis zaglądać
.
47,049 2016-04-06 20:32:44
Puk puk, jest tu ktoś?
Skoro nic się nie dzieje, to nie pozostaje mi nic innego jak pożegnać się z Wami, do jutra.

47,050 2016-04-06 21:40:00
Dobrej nocy Dziewczyny... Stawiam wszystkim po kieliszku czerwonego wina. Bez fotki, bo z telefonu. Albo po dwa. A co!
47,051 2016-04-06 21:47:56
Cio tak cicho i smutno.Chociaż nie,bo jak wypijemy po te dwie lampki wina,to będzie wesoło.
47,052 2016-04-07 04:47:14
![]()
Na kawę zbyt szybko...na wino za późno...chlupnę sobie szklanicę wody i jeszcze na pół godzinki do wyrka ![]()
Kama...niestety źródełko planuję dopiero zrobić...takie w obiegu zamkniętym...malutkie ![]()
Cmokam dziewczyny...dobroci na nowy dzionek...
Dzisiaj dniówka, więc kuknę dopiero wieczorem, lub jutro.
47,053 2016-04-07 05:35:35 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2016-04-07 05:36:15)
Hey Dziewuszki
zapodaje kawcie

Mamuśka też jeszcze poleniuchuje ![]()
Sponi ja się tak z Toba nie bawię ... ![]()
czego milczysz ????? .... loguj się i pisz migusiem co tam u Ciebie ????
pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE ....
47,054 2016-04-07 06:33:48
Też Was witam z ranca.,a zajrze później.
Sponi Basia ma rację.
47,055 2016-04-07 09:21:35
witajcie ...
miłego dnia .
dosiadam do kawusi
47,056 2016-04-07 09:40:49 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2016-04-07 09:41:39)
cześć Ela, bulinka, Ba-Cha,takamamuś, i całej reszcie , dosiadam do kawy
Głupi napój
" Najgłupszym napojem jest kawa.Palimy kawę, by płyn był czarny,
lejemy mleko, by płyn był biały, dodajemy cykorię , żeby kawa była gorzka,
a sypiemy cukier, by była słodka , gotujemy ją żeby była gorąca, a dmucha się, by była zimna ."
mądrość z poradnika 1986 r. ![]()
47,057 2016-04-07 09:47:40
Jestem, jestem... Dosiadam do kawy z moim wiadrem i eksponuję dzisiejsze ubranie:

Co u Was Lasie? (Tak się mówi teraz w gimnazjum ^^)
47,058 2016-04-07 09:56:14 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2016-04-07 09:57:58)
Kamoa dobre to o tej kawie.Właśnie skończyłam drugą.
Siedzę dziś w domku.Oj niedługo mi się to skończy,ale coś za coś.Zaczynam motywować moich Panów do pomocy w domu.Dziś pierwszy efekt:rano nie miałam góry naczyń w kuchni.Powiedziałam,że ja tez pracuję i to fizycznie.Jak przychodzę z pracy,to zamiast wstawić na obiad,to muszę najpierw zmywać gary.Jak jeszcze raz tak zastanę,to po prostu nie ugotuję obiadu.
Idę wypełniać dokumenty na +500zł.Okazało się,ze dochody do tych dokumentów muszę wpisać za 2014 r.,a ja wpisałam za 2015r..Specjalnie spieszyłam sie z PIT-ami.Normalnie paranoja.Po pierwsze,że wszystko mają już w Opiece,a po drugie mamy 2016r.i mam większe dochody.Też mi nie przekraczają 1200zł na osobę,ale przecież równie dobrze mogłoby być inaczej.Dziś w wiadomościach słyszałam,że na Śląsku już wypłacają pierwsze pieniądze,a u nas w Opiece mówią,że nie ma się co spieszyć,bo pieniądze będą dopiero w lipcu.Przypuszczam,że boja się nawału dokumentów.
47,059 2016-04-07 10:53:30
ja jeszcze nie wypeniłam wniosku , chce jechac jutro i zaraz za mieszkanie zapłacic
wniosek przynosla mi sasiadka
47,060 2016-04-07 11:17:47
Sponi ja się tak z Toba nie bawię ...
czego milczysz ????? .... loguj się i pisz migusiem co tam u Ciebie ????
Dobra
Niech tak będzie, ale jeśli pojdzie coś nie tak, to Twoja wina będzie. Ktoś musi być zawsze winien 
Teraz to ja letę wypindrzona po.... kopytka od świnki. Może uda się żelatynę przemycić młodszej Gliździe. Ma Gamoń od wczoraj rękę w gipsie ![]()