Imię dla dziewczynki :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Imię dla dziewczynki :)

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 193 ]

66

Odp: Imię dla dziewczynki :)
Kobietka89 napisał/a:

Jolcia u nas bedzie Michalina:) w przyszłosci jesli bedzie dziewczynka oczywiscie:D

Cieszę się,że jeszcze komuś podoba się to imię :]  jak dla mnie śliczne,ale w przyszłości,gdybym już miała dziecko pod sercem to jeszcze zastanawiałabym się nad Zuzią,no chyba,że by były bliźniaczki,to wtedy nie miałabym problemu,heh :]

Zobacz podobne tematy :

67

Ja od jakiegoś czasu marzyłam o tym, że jak będę mieć córkę to dam jej na imię Hania... tyle, że teraz moja siostra jest w ciąży i właśnie tak nazwie córcie;]

68

A mi się bardzo podoba imię Julianna i Estera. Jeśli będę miała kiedyś córcie to będzie to właśnie Julianna, bo Estera ma na imię moja kuzynka. A na drugie córcia dostanie imię mojej zmarłej mamy czyli Teresa. Co myślicie Julianna Teresa!?

69 Ostatnio edytowany przez apoteoza (2011-05-13 16:21:08)

Grażynka xd ładne staroświeckie i rzadkie imię;)

70

Witaj. Bd w ciąźy wybralismy imię Blanka i Wojtek bo nie znaliśmy jeszcze płci dziecka. Bardzo pragneliśmy córki. Teraz nasza Blanka ma 2l:) być moźe bd 2 dzidzia więc bd Wiktoria a jeśli chłopiec to jeszcze myślimy nad imieniem

71

Mi osobiście Polskie imiona sie nie podobają może dlategoi,że nie jestem Polką . Moja propozycja imion dla Dziewczynki; Ambrozja (Amber),Roksana,Selest,Marika,Lena,Dolores,Dobrochna (Dobrosława,Dobrusia), Noemi,Nefretari,Princessa,Mersedes,Dagmara.

72

a ja zamiast imienia Paulinka,dalabym corce na imie Paula..to jeszcze rzadziej spotykane imie i wydaje mi sie takie bardziej oryginalne i subtelniejsze..oczywiscie wiele osob na Pauliny wola skrotem czyli Paula..i na odwrot.bo wiele osob nie potrafi pojac tego,ze to dwa rozne imiona.ja mam na imie Paula i strasznie denerwuje sie kiedy mowia na mnie Paulina..dla mnie jest to obce imie,tak jakby ktos mial powiedziec do mnie hej paula,hej ania..mam ochote wtedy pokazac im dowod osobisty!mnie sie tez bardzo podoba dac kieedys corce na imie Melodia..nawet nie wiem czy takie istnieje,ale dla mnie jest cudne normalnie..melodyjka,nutka!

73

Jeszcze 2 imiona mi się podobają dla dziewczynek Wanessa i Abigejl.

74

Liren25 napisał/a:

Jeszcze 2 imiona mi się podobają dla dziewczynek Wanessa i Abigejl.

Powiedz, że żartujesz big_smile

przypuśćmy: abigejl wróblewska/ nowak/ szczygieł - z tego dziecka by się chyba cała szkoła śmiała :]

ludzie, miejcie trochę wyobraźni, bo nei nadajecie tego imienia sobie, tylko małemu dziecku ....

Imiona: andżelika, jessika, np abigejl, dżastina - u cyganów albo w nowej hucie w krk (bez obrazy, tak stereotypowo to ujęłam)

75

Liren25 napisał/a:

Mi osobiście Polskie imiona sie nie podobają może dlategoi,że nie jestem Polką . Moja propozycja imion dla Dziewczynki; Ambrozja (Amber),Roksana,Selest,Marika,Lena,Dolores,Dobrochna (Dobrosława,Dobrusia), Noemi,Nefretari,Princessa,Mersedes,Dagmara.

O rany!

76

Marena: jakbyś się czuła nazywając się Princessa Kowalska? big_smile

77

Ludzie miejcie sumienie (i wyobraźnię), żeby potem dziecko nie płakało i nie wylądowało u psychoterapeuty - bo jest pośmiewiskiem w środowisku smile

78

moja córka bedzie miała na imie Nadia

79

ewelina20 napisał/a:

moja córka bedzie miała na imie Nadia

ładne rosyjskie imię. skrót od Nadziei smile

80

Bardolka napisał/a:

Żeby to jeszcze Kowalska.... Co myślisz o takim zestawie jak ....Ambrozja Kapusta? Albo Selest Bąk?
Gdyby mnie moja matka tak nazwała, to zmieniłabym imię sądownie! Princessa, Boże drogi!
Te imiona (?) nie są oryginalne, są pretensjonalne i swiadczą o złym guście, a także o nałogowym oglądaniu brazylijskich seriali.
Jeśli już imię ma być oryginalne, to z sensem i dopasowane do również obco brzmiącego nazwiska.
A te nasze polskie Brajany, Alany, Ariele i równie cudaczne Ambrozje i Nefre...cos tam, pasują do zwyklych nazwisk jak kwiatek do kożucha. Są śmieszne!
Biedne dzieci.

81

moje zdanie jest takie: mamusie wariują przy narodzinach dzieciątka. maluszek przypomina laleczkę do przytulania i to tak ładnie brzmi jak mówi się do niego Princessa bądź Dżesika (o zgrozo!) . ale ta laleczka podrośnie i będzie żyć między ludźmi . i dzięki takiej mamusi czy tatusiowi będzie pośmiewiskiem w szkole. wydaje mi się, że rodzice o tym nie myślą, jak dziecko odnajdzie się w grupie rówieśników, którzy mają "normalne" imiona.
co innego jeśli rodzice mieszkają za granicą i mają zagraniczne nazwiska.

wracając do wątku: córkę nazwałabym Marysia, Julka, Madzia, Zuzia, Iza
wiem, ze pospolite. ale wolałabym, aby moja córka była czwartą Maryśką w klasie, niż jedyną Nefretari.

82 Ostatnio edytowany przez dayzi (2011-06-13 14:10:03)

Nadając imię córce (Paulina  po prababce) uległam modzie, choć nie dziwactwu wink...szybko tego żałowałam, bo ilość dziewczynek w tamtym czasie o tym imieniu była ogromna.

Po tej nauczce synowi dałam na imię Tomasz, akurat pasujące do polskiego nazwiska.
I wyobraźcie sobie, że mój syn przez całą karierę szkolną nie spotkał żadnego Tomka. Ot ciekawostka socjologiczna.:)

Nie sądziłam 20lat temu, że to imię będzie tak unikalne...wśród Patryków, Chrystianów, Arielów itp.

83

A co myślicie o imionach tak zwanych starodawnych: Władysława, Stanisława, Józefa, Genowefa itp.. czy to nie jest czasem przegięcie w drugą stronę? Niektórzy ludzi nadają takie imiona po prababciach, chcą zachować jakąś tradycję ale czy to nie jest też krzywda dla dziecka gdy koledzy, koleżanki wołając Gienia robią to ze śmiechem na ustach? Znajoma mojej mamy ma córkę Ludwikę, jak nieraz woła ją głośno to ludzie się oglądają jak idioci, już nie mówiąc o tym, że koledzy z klasy robią sobie z ?Lodzi? niemiłe żarty.

84

Hatiuszka również uważam, że nie należy przeginać w drugą stronę. imię dziecka należy dostosować do naszych czasów smile

jeśli ktoś już bardzo chce nadać dziecku imię po prababci, to niech to będzie 2 imię.
najważniejsze jest aby dziecko nie cierpiało i nie było wyśmiewane. żyjąc w naszym kraju, tak negatywnie nastawionym do "inności",  bezpieczniej jest nadać dzieciątku uniwersalne i powszechnie akceptowane imię.
oczywiście jest to kwestia bardzo subiektywna, ale w tym wypadku należny kierować się przede wszystkim dobrem dziecka. no i pomyśleć o przyszłości.

dayzi to mnie zaskoczyłaś! ale swoją drogą Tomek to bardzo ładne imię. chyba trochę niedoceniane w naszych czasach smile

85

marena7 napisał/a:
Bardolka napisał/a:

Żeby to jeszcze Kowalska.... Co myślisz o takim zestawie jak ....Ambrozja Kapusta? Albo Selest Bąk?
Gdyby mnie moja matka tak nazwała, to zmieniłabym imię sądownie! Princessa, Boże drogi!
Te imiona (?) nie są oryginalne, są pretensjonalne i swiadczą o złym guście, a także o nałogowym oglądaniu brazylijskich seriali.
Jeśli już imię ma być oryginalne, to z sensem i dopasowane do również obco brzmiącego nazwiska.
A te nasze polskie Brajany, Alany, Ariele i równie cudaczne Ambrozje i Nefre...cos tam, pasują do zwyklych nazwisk jak kwiatek do kożucha. Są śmieszne!
Biedne dzieci.

Ubawiłam się setnie Twoim postem smile

Urocze zestawienie Ambrozja Kapusta, wręcz miód dla moich uszu smile

Hatiuszka, nie dałabym nigdy dziecku imienia, którego sama nie chciałabym nosić. Nie chciałabym być Władysławą, więc moje dziecko nigdy nie będzie mieć tak na imię. Są stare, ładne imiona, ale i takie rzeczywiście całkiem staromodne. Za te wymienione przez Ciebie pewnie bym podziękowała, szczególnie, że nie ma od nich ładnych zdrobnień. (dla mnie Józia, Gienia czy Hela nie są fajne).

86

polsza napisał/a:

Hatiuszka
jeśli ktoś już bardzo chce nadać dziecku imię po prababci, to niech to będzie 2 imię.

Dlaczego uważasz, że imiona praprzodków są niegodne 1 miejsca.
Moje prababki;)-Joasia, Paulina, Nina, Adela...czy naprawdę brzmią tak strasznie?

87 Ostatnio edytowany przez polsza (2011-06-13 14:28:20)

dayzi powinnam uściślić o jakie imiona mi chodzi, a chodziło mi konkretnie o takie w stylu wymienionych przez Hatiuszkę - Józefa, Genowefa itp.

a imiona  Joasia czy Paulina jest bardzo ładne.

Nina to już w ogóle smile bardzo, ale to bardzo mi sie podoba.

ważną i mądrą rzecz napisała Bardolka, nazywajmy dzieci tak, jak same chciałybyśmy sie nazywać. i weźmy pod uwagę reakcje społeczeństwa. nie żyjemy na bezludnej wyspie, a między ludźmi. pomyślmy jak rówieśnicy mogą zwracać się do naszego dziecka i czy to nie będzie rzutowało na jego kontakty międzyludzkie.

88

Jedna z moich prababć miała na imię Karolina więc imię po niej mogłabym nadać jak najbardziej ale po babci Czesławie czy Teresie to w życiu. Wiecie to już nawet nie chodzi o to czy Nam się osobiście podobają się te imiona, bo owszem mogą, możemy mieć do nic jakąś sympatię bo kojarzą się na przykład z jakąś bliską osobą, którą darzyliśmy szacunkiem. Zgadzam się jednak z Wami jeśli chodzi o to, że żyjemy teraz w takich a nie innych czasach, kiedy to taka Kazia czy Genia stają się pośmiewiskiem dla rówieśników.

Ja córce dałabym na imię Alicja albo Izabela, ewentualnie moje drugie imię czyli Zuzanna big_smile

89

Moja córka na drugie na pewno będzie mieć Danusia, po mojej kochanej babci, którą niedawno bardzo niespodziewanie straciłam. To już sobie obiecałam, a może jak się z tym prześpię, to i na pierwsze tak będzie ... smile

90

nie zauważyłam żeby któraś z was wymieniła imie Gabrysia - Gabi
co myślicie o takim imieniu dla dziewczynki ??

91

Gabrysia, Gabriela, Gabi - bardzo ładne imię.

92

Gabi - ładnie. Ja mam Wiktorię i Maję Rozalię. Rozalia miało być jako pierwsze, ale mąż się uparł, że nie.

93 Ostatnio edytowany przez fammefatale (2011-06-16 14:38:25)

-Kalina
-Majka
-Kinga
-Dagmara
-Laura

94

Jak któraś z dziewczyn wyżej też bym chciała Hanię smile b. ładne imię. Gabi też mi się podoba. Kiedyś miałam "fazę" na Wiktorię, ale mi przeszło. Podobno jak jest się w ciąży to wszystko się zmienia, a potem jak się zobaczy dzieciątko to znowu się wszystko przewraca, więc jak kiedyś urodzę to wtedy się zastanowię smile no i trzeba wziąć pod uwagę też zdanie partnera, niestety wink

A co do tych Dżesik, Princess, Dolores... nigdy bym tak nie nazwała córki. Zbyt pretensjonalne... udziwnione... bez przesady.

95

Zgadzam się z Wami , nie można przeginać ani w jedną ani w drugą stronę ... bo im bardziej starodawne imię tym większe ryzyko pośmiewiska ze strony rówieśników i nikt mi nie wmówi , że tak nie jest , bo miałam takie biedne koleżanki WIESIE ...
tak samo jest w przypadku dziwacznie nowoczesnych imion typu : Carmel , Kaszmir , Coco , Jessica , Samanta ....
te imiona się sprawdzają jak się nie mieszka w Polsce. Gdybym mieszkała np w Ameryce Południowej to dałabym córce na imię Gloria. Ale , że tam nie mieszkam tylko w Polsce to dałam swojej córci na imię Dominika smile
A z takich normalnych imion to podobają mi się:
Alicja , Izabela , Nina , Gabriela , Blanka , Liwia , Lena , Karina , Kaja

96

witam ja też jestem w 6 mies ciaży i też myśle nad imieniem dla dziewczynki.moja pomysły to takie Andżelika, Alicja, Marta.Nie podobają mi sie imiona Oliwia, Julia.

97

beatrix, ja bym wybrała imię Marta z tych trzech, które podałaś smile

Jeśli będę mieć córkę to nazwę ją Agnieszka, z imieniem dla chłopca mam problem, bo mam trzy typy smile

98

też mysle o Marcie, ale jeszcze przedyskutuje to z meżem i starszą corcią.Ja myślałam o chłopcu i miałam imiona już wybrane Patryk,Kacper

99

No właśnie smile A może niech po prostu starsza córcia wybierze imię dla siostrzyczki? smile Znam przypadki gdzie rodzice pozwalali starszemu rodzeństwu wybierać imiona. Jedna znajoma ma dzięki temu syna Filipa, bo córka była w przedszkolu zakochana w niejakim Filipie big_smile big_smile big_smile

100

Mi sie podoba Amelia i Kalina

101

mi bardzo podoba się Julianna i Marita ale niestety mojemu mężowi nie, więć jak  będzie dziewczynka to Patrycja, albo Julia, a może da się skusić na Oliwie

102

Mnie sie bardzo podobaja imiona: Julia, Sandra, Martyna, Emilia smile czuje, ze jesli w przyszlosci bede miala corke,to bedzie nosila ktores z tych imion, mojemu facetowi to obojetne jak bedzie sie nazywala smile

103

Jolanta big_smile

104

Mika09 napisał/a:

mojemu facetowi to obojetne jak bedzie sie nazywala smile

Zaczekaj aż będzie musiał zmierzyć się z rzeczywistością, przypuszczalnie dopiero kiedy dowie się, że zostanie tatą, okaże się czy aby na pewno jest mu to takie obojętne big_smile.

105

no właśnie u mnie miała być Gabrysia ale ostatecznie wyszedł Staś big_smile może następnym razem big_smile

106

oby był następny raz smile

107

hehe ja znam taki przypadek koleżanki syn wybrał imie dla braciszka i nazwali go Nikolas:))
Moja córcia ma tyle pomysłów, ale takie z przedszkola Julia, Oliwka same oklepane.Do porodu jeszcze troszke:)))cos wybierzemy

108

jesli moge sie dołączyc to mnie równiez podoba się Paulina smile
podoba mi się także Gabrysia i Zosia, ostatnio zakochałam się w tym imieniu.
Ładne jest Julia ale ostatnio duzo tych Julii. Mnie się też podoba Mariola, bo pelne imie brzmi jakos tak pozytywnie smile

109

Aleksandra (Oleńka), ale mój mąż chce mieć syna Janka i mówi że będzie robił syna a nie córkę smile zobaczymy co mu wyjdzie...

110

odkąd jestem w ciąży imiona mi się szybciutko zmieniają big_smile Obecnie jest etap: Marcelina, Kornelia, Karina ale do grudnia jeszcze sporo czasu na nowe pomysły. Wiem, że nie chcę Oliwii, Wiktorii, Amelii, Zuzanny, Maji, Kaji, Weroniki i Poli oraz Julii bo tak się za dużo dziewczynek nazywa smile

111

A u nas jest Zuzanna Laura big_smile   I stwierdzam że Zuzie są niegrzeczne bo mam kilka w otoczeniu.Coś w tym imieniu jest  smile

112

Akvamaryna- Maja i Kaja- falt- jest ich dużo.Ale gdybyś się przypadkiem zdecydowała to ich forma w dopełniaczu i celowniku brzmi: MAI,KAI:)

113

Malwinka. smile

114

Jak bylam w pierwszej ciazy do konca niewiedzialam czy to chlopiec czy dziewczynka wiec mialo byc Wiktoria albo Kacper ale bardziej bylam nastawiona na dziewczynke i kupilam wszystko w dziewczecych kolorach smile ale na swiat przyszedl chlopczyk smile:* Z nastepna ciaza mial byc Kevin albo Angelina i urodzil sie chlopiec o imieniu Marcel smile:* No a teraz ? Hmmm Dziewczynka na 100% bedzie Lena a dla chlopca niewiem... maz chce znalesc. Ja bym dala Leo ...:)

115

Lena, Pola, Natasza smile

116

Nadia, Lena, Nina smile a chłopca jest już zaklepane jakby co ;D => Nikodem

117

ech te serialowe mody wink co jakaś aktorka- w rzeczywistości lub w serialu urodzi i nada tak dziecku na imie, juz się wysypują w sąsiedztwie te same.
wiktoria, julia, maja, oliwia,amelia,  lena, ania -to obecnie tak oklepane imiona jak w latach '80 agnieszki ,kaśki i anie.
4 moje znajome dały dziecku na imię amelka, 4 inne: lena, o majach i juliach już nie wspomne bo to co druga.

118

Ja to chcialam dac Melodia,ale ech... Dziwnie by u nas brzmiało.
Natomiast prócz Magdy,podoba mi się Pola i Liliana - Lila... świetne...

119

paulla777 napisał/a:

Ja to chcialam dac Melodia,ale ech... Dziwnie by u nas brzmiało.
Natomiast prócz Magdy,podoba mi się Pola i Liliana - Lila... świetne...

bardzo fajne imiona!! zwłaszcza Melodia:) Nie obawiaj się wyróżniać!
ja miałam koleżanki:  Afrodytę, Amandę, Samanthę, Atenę, Sawę....w Polsce:)  Wszyscy zapamiętywali je bardzo szybko i z przyjemnością wymawiali ich imiona:)

120

Staram się o dziecko, jak będzie dziewczynka Julia-Ewa.
Chłopak na pierwsze albo drugie imie Robert big_smile

121

Catwoman napisał/a:

ech te serialowe mody wink co jakaś aktorka- w rzeczywistości lub w serialu urodzi i nada tak dziecku na imie, juz się wysypują w sąsiedztwie te same.
wiktoria, julia, maja, oliwia,amelia,  lena, ania -to obecnie tak oklepane imiona jak w latach '80 agnieszki ,kaśki i anie.
4 moje znajome dały dziecku na imię amelka, 4 inne: lena, o majach i juliach już nie wspomne bo to co druga.

A gdzie się takie urodziło? My z Kochanym wybieraliśmy już wspólne imiona smile
Nadia i Nikodem to imiona wybrane dla dzieci przez nas obojga big_smile Pamiętam, że w czasie nudów wypisywałam mu po 10 imion z książeczki imion i wybieraliśmy ;D hehe potem dawaliśmy ranking i na szczęście zgodziliśmy się co do wyniku końcowego. Nie są niczym podyktowane big_smile

122

Lusija  no to wyjątek wink

123

Moi sąsiedzi dali córeczce na imię Trairisha..... Czy jakoś tak. Nawet jej brat nie potrafił wcześniej tego wypowiedzieć... Melodia, kurczę na pewno to nie istnieje w imienniku naszym jako imię,ale bardziej "normalne" wydaje mi się od takich Tairish czy Nicol....

124

a co jest wyznacznikiem normalności?:)

125

Mi bardzo podoba sie imie Natasza i Kamila. Jak bede miala w przyszlosci coreczke wlasnie tymi imionami ja nazwe w tej wlasnie kolejnosci . Pozdrawiam smile

126 Ostatnio edytowany przez Olinka (2012-06-17 22:41:25)

Mnie podoba się imię Miriam, a jeżeli będzie synek to na pewno Dorian.

No dobra, nie chcialam tego pisać, ale myślałam też nad imieniem Lara czyli Larisa, uważam że jest ok.

127

Catwoman napisał/a:

Ech, nie oglądam seriali i naiwnie sądziłam,że piękne imię Amelia to inspiracja filmem o tym samym tytule z Audrey Tatou:)

Moja córka ma na imię Blanka a to z tego powodu,że w ciąży czytałam biografię Blanki Kastylijskiej.Ale podobno jest jakaś taka tancerka o tym imieniu czy cóś bo raz pani w przychodni mnie spytała czy na jej cześć dałam córce imię:))))
Oprócz Blanki bardzo podoba mi się Bianka:)

128

gojka102, Blanka i Bianka fajne imię;)

129

Catwoman napisał/a:

Wyznacznikiem "normalności"? Wydaje mi się,że ogólno przyjęte normy i zasady wink

130

paulla777 napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Wyznacznikiem "normalności"? Wydaje mi się,że ogólno przyjęte normy i zasady wink

W takim razie i ja mam pytanie - jakie, Twoim zdaniem, obowiązują normy i zasady w kwestii nadawania imion? No może poza tymi określonymi prawem.

Posty [ 66 do 130 z 193 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Imię dla dziewczynki :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024