Imię dla dziewczynki :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Imię dla dziewczynki :)

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 193 ]

Temat: Imię dla dziewczynki :)

Witam,
Jestem w 6 miesiącu w ciąży. Będę miała córeczkę smile Nie mogę się zdecydować na imię dla mojej księżniczki. Podobają mi się polskie imiona np Paulinka, Martynka, Aldona. Jakie wy wybrałyście imię dla waszej córeczki? Pomóżcie smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Imię dla dziewczynki :)

witaj smile ja mam juz półroczną corcie Oliwie smile
od zawsze to imie za mna chodzilo podibalo mi sie, nawet jak jeszcze nie bylam w ciąży...
wiec dałam sobie takie postanowienie, ze jak kiedykolwiek zajdę w ciążę i będę mieć corke to dam jej na imie Oliwia smile

3

hej..hm...jak zobaczysz coreczke..to na pewno dasz wlasciwe imie..

4

kobietko, zgadzam sie z jablonka smile
Ja co prawda nie mam kobietki w domu, ale dwoch chlopcow, i mysle ze plec tu nie ma znaczenia smile
Przy pierwszym synku, jak tylko sie dowiedzielismy, postanowilismy, ze bedzie Adas, i tak jest smile

A przy drugim, miala byc dziewczynka -Lena, ale okazalo sie 2 miesiace pozniej, ze wyroslo jej cos miedzy nozkami smile
I nie mielismy imienia do samego konca, dopiero jak ujzelismy naszego maluszka wpadlo nam do glowy Marco.. smile

5

ja bym dała Zosia albo Marianna, bardzo mi sie podobaja te imiona:)

6

Ja za miesiąc urodze dziewczynkę - i ja narazie obstawiam, że będzie Izabela... Choć tak jak napisała Jabłonka, wszystko może ulec zmianie jak zobaczę moją małą niunie smile

7

Iza też ładne:)

8

Ja jestem w 35 tc i oczekuje na Jadzie smile ale podobają mi się jeszcze Ania, Hania, Kasia smile

9

Mi tez sie bardzo Hania podoba, ale ja postanowilam jedno, jezeli byloby mi dane jeszcze raz zostac mamusia za pare lat .. i bylaby dziewczynka to napewno Iza.. tak samo jak Miki coreczka, zawsze mi sie podobalo, a do tego poznalam tu dwie fajne babki o tym imieniu (tak, tak, o was mowa:D) i tymbardziej mi sie podoba..
Bo co jak co, ale jezeli imie kojazy nam sie z kims ``glupim```to i tak nie nazwiemy tak dzieciaka smile

10

shiseido smile:) jej jak milo mi sie zrobiło smile:):) fajnie, ze podoba ci sie MOJE imie IZABELA tongue (no i Iziaaaczka oczywiscie tez) smile
bo to za pewne o nas chodzi co nie?? tongue

11

Bez obrazy dla was ale ja nie nazwałbym dziecka Jadzia Hania Ela itp kojarzy mi się to  z imionami starodawnymi. Kiedy dziecko pójdzie za kilka lat do szkoły może czuć się dziwnie mając takie imię.

12 Ostatnio edytowany przez fionka (2011-04-12 12:48:29)

U mnie miała być Alicja :-) Ale będzie Antoś :-)

13

Wiktoria...znaczy zwycięstwo...piekne smile Anastazja...Alicja...

14

Moda na imiona idzie falami. raz modne sa imiona stare, potem obco brzmiace. Dobrze wyprzedzać tą modę o krok, żeby później w klasie nie było piętnastu Oliwii i dziesięciu Wiktorii.
A jeśli już chcecie córkę nazwać jakimś obcym imieniem, to weźcie pod uwagę nazwisko.  To się musi jakoś komponować, zeby nie było śmiesznie. Spotkałam się z imieniem Aisza, a nazwisko było bardzo mało wyszukane, wręcz śmieszne, nie będę go cytowć. Co innego jeśli nazwisko też jest obco brzmiące, wtedy takie wyszukane imię pasuje.

15 Ostatnio edytowany przez bella89 (2011-04-12 15:08:32)

marena7 napisał/a:

Dobrze wyprzedzać tą modę o krok, żeby później w klasie nie było piętnastu Oliwii i dziesięciu Wiktorii.

no co do tego to raczej nie mozliwe zeby w kalsie bylo 15 Oliwii i 10 Wiktorii ...
chyba ze klasa była by pięćdziesięcio osobowa! a to raczej tez nie możliwe ...

16 Ostatnio edytowany przez n_talcia25 (2011-04-12 14:54:13)

heh polecam imie NATALKA big_smile bardzo ładne big_smile i jak bedzie starsza dziewczynka to można na nią mówić NATKA!!! tongue tak na mnie mówili tongue

dziewczyny moim zdaniem to najwiecej chyba jest JULEK!!!! co nie spotkam matke z córką to JULKA!!!!

17 Ostatnio edytowany przez CupraFR (2011-04-12 14:50:57)

Mnie podoba się Amelia, Oliwia, Natalia (moje imię tongue ) Malwina, Wiktoria. Ale poczekaj aż się urodzi. smile W mojej rodzinie jest taka zasada. Są propozycje, ale ostateczna decyzja jest jak dzidzia już jest na świecie.

18

Ja bym córeczkę nazwała Amanda albo Amelka. smile

19

Choć do bycia mamą jeszcze mi daleko.. Oddam "głos" na Hanię wink Nie wydaje mi się staromodne- dobrze brzmi Hanna- kiedy będzie dorosłą kobietą, ładnie też Hania.

20

A mnie imię Hania kojarzy się z nieznośną, nieogarniętą dziewczynką z pracy. Jeden dzieciak, a uraz na całe życie. Mimo wszystko Hanna to nie jest imię staromodne.

21

a mi się podobają:
-Aleksandra, Olunia, Olusia, Oleńka
-Anastazja, Nastka, Nasteczka smile
-Adrianna, Ada, Adunia, Aduś
dla mnie słodkie smile
nie wiem co ja mam z tymi imionami na A, ale przyznacie ze coś w sobie mają? smile

22

Dzięki smile macie racje kobietki smile A co myślicie o Paulince?

23

jeśli o mnie chodzi to niestety, ale nie..;)

24

My chcieliśmy Natalię i Kasandrę..ewentualnie Kornelia.

25

uwielbiam imię Aleksandra - Oleńka świetnie brzmi, lub Maja

26

No właśnie, wiedziałam, że zapomniałam o jednym bardzo ładnym imieniu - Maja. smile

27

Ja mam co prawda synka, ale z uwagi na to, że właściwie do samego końca nie byliśmy pewni czy urodzi nam się chłopiec czy dziewczynka, to profilaktycznie wybraliśmy dwa imiona wink. Dziewczynka miała być Kamilą wink. Czy dzisiaj wybrałabym tak samo? Nie wiem, niemniej to imię do dziś bardzo mi się podoba.

28

kobietka napisał/a:

Witam,
Jestem w 6 miesiącu w ciąży. Będę miała córeczkę smile Nie mogę się zdecydować na imię dla mojej księżniczki. Podobają mi się polskie imiona np Paulinka, Martynka, Aldona. Jakie wy wybrałyście imię dla waszej córeczki? Pomóżcie smile

Paulinka Martynka Aldonka-malo spotykane.... ale 3 imionka sliczne chyba wybralabym ALDONKE:)

a u mnie co chwilke sie zmienialy...imionka i zostalo na Marysi:)

29

asienka88 napisał/a:

Bez obrazy dla was ale ja nie nazwałbym dziecka Jadzia Hania Ela itp kojarzy mi się to  z imionami starodawnymi. Kiedy dziecko pójdzie za kilka lat do szkoły może czuć się dziwnie mając takie imię.

BRADZO FAJNE IMIONKA:)

MAM kolezanke Jadwige i wcale nie jest w szkole zle postrzegana....

A Maja....mase ich teraz

30 Ostatnio edytowany przez Kyntia (2011-04-12 22:05:34)

Dlaczego dziwnie? Hania to piękne polskie imię...wolałabyś mieć na imię ariel jak moja koleżanka? Bo mi sie kojarzy to z proszkiem do prania.
No ale to takie "amerykanckie" imie, więc jej tak dali.

Nigdy dość takich imion jak : Ania, Hania, Ewa, Ela,Magda,Karolina,Sylwia,Irena,Daria,Joanna..i wiele innych.
A imion jak Maja, Jagoda itd itp jest mase, kuzynka pracuje w przedszkolu i na 12 dzieci jest 7 Majek i sie dzieci nie moga polapac o co chodzi a co dopiero ona.

31

kobietka napisał/a:

Mnie osobiście imię Paulinka bardzo się podoba. Jest to bardzo ładne imię i na pewno Twoja córeczka będzie jedyną Paulinką w klasie jak nie w szkole. Na pewno nie dałabym dziecku imienia, które jest na topie ze względu na to, że rzeczywiście potem w przedszkolu czy na placu zabaw będzie co druga Oliwia, Julka czy Amelia. Wiele matek ulega wpływom mody, nie ma swojego pomysłu. Mnie się podobają: Milena, Paulina, Anita, Monika, Natalia, Weronika, Anna.

32

jesli bedzie nam dane miec dzieci i bedzie dziewczynka to narazie przystajemy przy imnieniu Michalina wink ale tak jak pisalscie juz wszystko moze ulec zmianie smile

33

Fela napisał/a:
kobietka napisał/a:

Mnie osobiście imię Paulinka bardzo się podoba. Jest to bardzo ładne imię i na pewno Twoja córeczka będzie jedyną Paulinką w klasie jak nie w szkole. Na pewno nie dałabym dziecku imienia, które jest na topie ze względu na to, że rzeczywiście potem w przedszkolu czy na placu zabaw będzie co druga Oliwia, Julka czy Amelia. Wiele matek ulega wpływom mody, nie ma swojego pomysłu. Mnie się podobają: Milena, Paulina, Anita, Monika, Natalia, Weronika, Anna.

Ale przeciez tu nie chodzi o mode wybierajac imie, przynajmiej nie znam matki ktora wybieralaby imie dla dziecka ze wzgledu na mode.. wybieramy takie jakie sie nam podoba prawda?..

Mi osobiscie Oliwia bardzo sie podoba..

Rzeczywiscie, Maj i Julek jest wiele, ale to ladne imiona..

Hm a jezeli ktos sie smieje z czyjegos imienia w szkole, np Jadzia (tak jak ktoras tu skrytykowala to imie) to wydaje mi sie, ze swiadzcy to o rodzicach i ich wychowaniu dziecka..

34

Witam. Mam bratowa w 6 miesiącu i też szukała imion  dla córeczki. Okazało się wraz z nadejściem  serialu Na dobre i na złe weszła moda na Amelki.

Mam ich kilka w rodzinie tak samo jak Anielki, Oliwki i Ole.

Więc bratowa wybrała Julianna bądź Julia w zależności jak tatuś będzie w stanie spamiętać. smile

Bardzo podobało mi się zawsze imię Weronika , Weronisia. Męża siostra dała na imię Karinka teraz ostatnio.

35

Spójrzcie jak różne są spojrzenia na te same imiona, niektóre u jednych z nas budzą zachwyt, natomiast u innych już niechęć. Myślę, że głównie powinniśmy liczyć się z tym, że dziecko swoje imię nosi przez całe życie, ważne, żeby to ono miało szansę je polubić wink. Nie kierujmy się wyłącznie modą, bo ta szybko przemija, podobnie jak należy uważać z przesadną oryginalnością, można nią dziecko naprawdę skrzywdzić. 

No i wreszcie... Ktoś wspomniał Milenę, bardzo lubię to imię wink.

36

różyczka napisał/a:

Witam. Mam bratowa w 6 miesiącu i też szukała imion  dla córeczki. Okazało się wraz z nadejściem  serialu Na dobre i na złe weszła moda na Amelki.

Mam ich kilka w rodzinie tak samo jak Anielki, Oliwki i Ole.

Więc bratowa wybrała Julianna bądź Julia w zależności jak tatuś będzie w stanie spamiętać. smile

Bardzo podobało mi się zawsze imię Weronika , Weronisia. Męża siostra dała na imię Karinka teraz ostatnio.

Każdemu dane imie kojarzy sie inaczej - ja na przyklad mam tak, że jeśli w swoim zyciu spotkalam osobe o danym i imieniu i nie polubiłam jej to pozniej juz mam złe skojarzenia z tym imieniem a wrecz mi sie nie podoba smile

Amelek jest dużo i już mi sie oklepane wydaje - pojdzie do szkoly a tam 5 Amelek bedzie wink
Julek też znam mnóstwo!!Oliwki też bardzo popularne..mi od zawsze sie podobało imie Aleksandra dla dziewczynki..i mam synka Alexandra..więc u mnie Ola by wygrała!!

37

Ja lada moment urodzę Magdalene smile Madzię smile Magdusię smile

38

Ten wątek jest idealny dla mnie ;D
Jestem w ciąży i najprawdopodobniej będzie kobitka i mam kilka imion , które mi się straszne podobają i nie potrafię się zdecydować może Wy kochane babeczki mi w tym pomożecie ? To właśnie te imiona :
-Kiara
-Marietta
-Rozalia
-Arleta
-Kornelia
-Marika

39

Czarnooola napisał/a:

Jestem w ciąży i najprawdopodobniej będzie kobitka i mam kilka imion , które mi się straszne podobają i nie potrafię się zdecydować może Wy kochane babeczki mi w tym pomożecie ? To właśnie te imiona :
-Kiara
-Marietta
-Rozalia
-Arleta
-Kornelia
-Marika

Wybacz, ale wszystkie straszne (moje osobiste zdanie). Połowa mi się kojarzy z ukraińską panią z szosy, druga połowa z dziewiętnastowieczną szlachcianką (Rozalia :? )
A Kiara to ma na imię pies moich sasiadów.

Weź wymyśl coś, czego się mała nie będzie wstydzić potem ...

40

Czarnooola napisał/a:

-Kiara
-Marietta
-Rozalia
-Arleta
-Kornelia
-Marika

Bardzo mi przykro, ale jeśli mam być szczera mnie również żadne z tych imion się nie podoba. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, niemniej jeśli mam wybierać spośród podanych to doprawdy nie będę mogła Ci pomóc sad. Marietta jeszcze byłaby w porządku, ale z kolei jak dla mnie brzmi zbyt obco, nie lubię takich imion.

41

o rany! yikes wiem, ze nie można wyśmiewać imion bo to rodzic wybiera sobie imię dla dziecka ... ale jak dla mnie żadne ... hmm
popieram dziewczyny i ich wypowiedzi ... hmm jest przecież tyle ładnych imion ... wink naprawdę pomyśl nad tym zanim skrzywdzisz dziecko na cale życie a przynajmniej do 18lat. Bo potem  będzie mogło zmienić sobie imie smile

42

mnie się podoba Zosia. WIem, że Zoś będzie mnóstwo ale ja miałam już to imię wybrane przed ślubem i nie zrezygnuje

43

na szczęście to ja wybieram imię i wybiorę któreś z tych wink tym bardziej że dziecko będzie mieć nazwisko obco brzmiące i typowo polskie imię głupio by brzmiało ! i na pewno nie będzie to kolejna Oliwka jak tu koleżanki mają bo w przedszkolach i szkołach roi się od tego imienia ehe

44

Czarnooola, a mieszkasz w Pl?.. pameitaj ze dzieci potrafia byc okrutne w podstawowkach, gimnazjach.. i takie dziecko najczesciej jest samotne w klasie..
Ja mam na imie NIKOLET.. i co? w szkolach mialam kolezanki,kolegow.. wrecz duzo, ale zawsze moje imie bylo te ``dziwne`` i wysmiewane, wiec nie zycze twojemu dziecku takich przykrosci..

Ja mieszkam w De, i to juz inna sprawa, moj pierwszy syn to Adam, i w Polsce i tu znane..
Drugi Marco- imie Wloskie.. ale bardzo mi sie podobalo, chociaz wiem, ze gdybym mieszkala w Polsce, nie nazwala bym go tak.. tylko staralabym sie wybrac polskie imie, wlasnie dlatego zeby nie byl wysmiewany w niedalekiej przyszlosci..

Oczywiscie to Twoje dziecko, i ty wybierasz imie, my juz mialasmy ta szanse.. ale mimo wszystko jeszcze raz przemyslalabym ta sprawe.. Jezeli mieszkasz poza granicami Polski, i ci sie takie podobaja, wybralabym..

45

Ja nie rozumiem dlaczego te imiona budzą takie zdziwienie ?
to są również imiona jakie mają moje koleżanki i znajome i nigdy nie budziły w nas jako dzieciach jakiegoś zdziwienia czy powodu do śmiania się po prostu napisałam jakie mi się podobają tak jak każdy ma do tego prawo na tym forum ja nie wyśmiewałam i nie komentowałam typu '' że nie powinno się naśmiewać ... ''ale jednak się pośmieje lub że skrzywdzę dziecko imieniem tak na prawdę kochane kobietki to że skrzywdzę dziecko takim czy innym imieniem to się może tyczyć każdej z nas !!!
Ja tylko chciałam porady ! CZY TO TAK WIELE?

46

Czarnoola, prosiłaś o opinię, a ja ją tylko wyraziłam, nie rozumiem zatem dlaczego tak bardzo teraz się unosisz. Jeśli o mnie chodzi to te imiona nie budzą zdziwienia, ale zgodnie z prawdą napisałam, że mnie się one po prostu nie podobają, to jest wyłącznie rzecz gustu, a decyzja Twoja. Wspomniałam za to, że Marietta jest całkiem ładna, więc może do obco brzmiącego nazwiska spośród wybranych przez Ciebie Marietta byłaby w sam raz? wink.

47

Ja się nie unoszę do Ciebie bo ty chyba jako jedyna napisałaś normalnie swoja opinie a nie tak jak jedna z koleżanek wyżej że po 18 sobie zmieni ;/
śmieszne jest to może koleżanki córka Oliwia zmieni bo niestety ale mi sie tez nie podoba to imie ;]

48

Carnooola, a czy ty wiesz do czego sluzy forum? do wyrazania swoich opinii.. i dlaczego tak unosisz sie jak komus nie spodobaja sie TWOJE wybrane imiona.. kazdy ma swoj gust, a my wyrazilysmy swoja opinie...
Ludzie ludzie..

49 Ostatnio edytowany przez bella89 (2011-04-26 15:34:39)

wiedze ze kolezanka bije do mnie lol kobieto opamietaj sie najpierw piszesz i szukasz porady wiec ja otzymalas ... a to ze moja corka OLIWIA zmieni sobie imie po skonczeniu 18 lat to juz jej sprawa ... ale jestem pewna ze tego nie zrobi ehe tongue
gorzej by bylo jakbym ja nazwala
-Kiara
-Marietta
-Rozalia
-Arleta
-Kornelia
-Marika
w tedy na bakn zmienila by sobie imie ...

koncze temta imion bo kolezanka chyba zabardzo wybuchowa jest. wink daj swoje corce nawet na imie Kazia mnie to nie interesuje wink

50

w takim razie kończysz temat imion a ja go otworze za 18 lat i napisze czy zmieniła czy nie wink

51

mnie bardzo podobało i nadal podoba imię Zuzanna, lecz już mam za dużo dziewczynek w rodzinie o imieniu Zuzia. podoba mi się-Lenka, Kornelia, Marcelina smile

52

Sandra
Emilka
Milenka
Ilia
Julka
Klaudia

53

Moja córeczkę nazwałabym Liliana:Liluś, Lilka-ślicznie:)

54

Nikt nie wymienił imienia KAMILKA . ja właśnie tak nazwe swoja corke smile

55

"-Kiara
-Marietta
-Rozalia
-Arleta
-Kornelia
-Marika"
Rozumiem, że komuś mogą się nie podobać te imiona, rozumiem, że forum jest po to, aby poznać czyjeś opinie, jednak moja dusza humanistyczna i profesja pedagogiczna podpowiadają, że opinie i gusta można wyrażać w różny sposób - mniej lub bardziej krzywdzący i rozumiem, że Czarnoooli mogło się zrobić przykro...
Forum owszem - pokazuje różne różniaste punkty widzenia, ale nie zapominajmy, że nasza przestrzeń psychologiczna kończy się tam, gdzie zaczyna przekraczać czyjąś przestrzeń smile Poza tym nie sądzę, aby użytkownicy tej wirtualnej przestrzeni poszukiwali tu okazji do kłótni... Przynajmniej większość.

Co do imion, to z Twojej listy ustaliłabym następującą hierarchię:
1. Kornelia
2. Arleta
3. Marietta
4. Marika
5. Rozalia
6. Kiara

Pozdrawiam

56

A ja jeżeli będę miała kiedyś synka to już od lat wiem, że będzie Franuś. Mały Franuś, średni Franek i dorosły Franciszek:)

57

Yenna dziękuję jako jedyna potrafiłaś mnie zrozumieć i normalnie odpowiedzieć . Owszem nie była to miła krytyka i nie szukałam powodu do kłótni .
Pozdrawiam ;*

58

Ja zakochałam się w imieniu Zuzanna, Zuzia, Zuza, Zuska, Zana, Zania, Zuz, Zyśka, Zyzio big_smile
A jak będę miała synka, to chciałabym Michał - tylko że mój przyszły mąż ma tak na imię i póki co się nie zgadza wink
Sama mam mieszane uczucia, co do takich samych imion taty i syna, ale Michał to dla mnie najwspanialsze z imion smile

59

Ciebie tu nikt nie krytykowal, tylko prosilas opinie i ja otrzymalas, nie rozumiem jednego..
To, ze nam sie nie podobaja Twoje wybrane imiona, to nie odrazu krytyka..
To Twoje dziecko i tak nazwiesz je tak jak bedziesz chciala.. mi sie moga te imiona nie podobac, a Tobie takie ktore ja bym wybrala.. proste smile i nie ma co tu sie obrazac lub unosic smile Zycze szybkiego rozwiazania smile

60

Ale nikt się nie unosi wink już jest dawno po sprawie ! Pozdrawiam

61

ja dałam na imię Martynka smile
bo NAM się podobało, ale też rozważaliśmy miedzy Wiktoria a Weronika

A ja swojej córeczce dałam na imię Celinka. Słyszałam, że jest to imię pochodzące z łaciny, od słowa oznaczającego niebo, przeznaczone tak jakby dla aniołków. A moja córeczka jest aniołkiem i od prawie trzech lat patrzy na mnie z nieba... Wiem, że znaczenia imion nie można brać tak bardzo na poważnie, ale nieraz fajnie się tak trochę tym pokierować.

63

A ja drogie panie dziewczynce bym wybrała imię spośród tych czterech:
Ania
Dorotka
Zuzanna lub
Michalina
A chłopczykowi to bardzo mi się podoba imię Michał i Tomek :]
Pozdrawiam.

64

A ja od lat mam kilka faworytów wśród imion dla dziewczynek:
Marysia
Zosia
Pola
Antosia
jak dla mnie to kwintesencja pięknych polskich imion.

65 Ostatnio edytowany przez Kobietka89 (2011-05-09 22:02:50)

Jolcia u nas bedzie Michalina:) w przyszłosci jesli bedzie dziewczynka oczywiscie:D

Posty [ 1 do 65 z 193 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Imię dla dziewczynki :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024