Salomonka napisał/a:Tamiraa napisał/a:Być może Sumerowie przejęli sporo od wcześniejszych, nieznanych nam kultur.
Cześć Tamiraa, cieszę się że znowu Cię widzę.
Ja tez dlugo jej nie bylo
Właśnie, przychodzę, a tu ty
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Zagadki religijne Sumerów
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Salomonka napisał/a:Tamiraa napisał/a:Być może Sumerowie przejęli sporo od wcześniejszych, nieznanych nam kultur.
Cześć Tamiraa, cieszę się że znowu Cię widzę.
Julia life in UK napisał/a:Salomonka napisał/a:Cześć Tamiraa, cieszę się że znowu Cię widzę.
![]()
![]()
No widzisz jaka niespodzianka
Tamiraa napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Ja tez dlugo jej nie bylo
![]()
![]()
Zmieniasz nicki jak rękawiczki
Julia life in UK napisał/a:Tamiraa napisał/a:Właśnie, przychodzę, a tu ty
![]()
![]()
Zmieniasz nicki jak rękawiczki
Musialam nie moglam wejsc na moj poprzedni pisalo,ze mam podac maila, a zapomnialam. W kazdym badz razie ja pisze,ze to jestem ja,kiedy zmieniam nick, a zmieniam bo musze ,a nie chcem
Ninurta - bóg czczony na początku jako bóg rolnictwa i uzdrawiania. Dopiero potem jego moc wzrosła. Stał się bogiem wojowników. Jego głównymi symbolami były siedzący ptak i pług." Wikipedia.
https://www.mesopotamiangods.com/wp-con … gon-II.jpg
PS Julia, jesteś jak bogowie Sumeru, którzy zmieniają imiona w zależności od czasu, okoliczności i miejsca
Ninurta - bóg czczony na początku jako bóg rolnictwa i uzdrawiania. Dopiero potem jego moc wzrosła. Stał się bogiem wojowników. Jego głównymi symbolami były siedzący ptak i pług." Wikipedia.
PS Julia, jesteś jak bogowie Sumeru, którzy zmieniają imiona w zależności od czasu, okoliczności i miejsca
No ja musialam zmienic nick
Tamiraa napisał/a:Ninurta - bóg czczony na początku jako bóg rolnictwa i uzdrawiania. Dopiero potem jego moc wzrosła. Stał się bogiem wojowników. Jego głównymi symbolami były siedzący ptak i pług." Wikipedia.
No ja musialam zmienic nick
Oni też
![]()
![]()
Ja byłabym bardziej zaskoczona, gdyby Julki nie było. Od samego początku ma tu najwięcej do powiedzenia, w dodatku pod wszystkimi swoimi nickami.
Musialam nie moglam wejsc na moj poprzedni pisalo,ze mam podac maila, a zapomnialam. W kazdym badz razie ja pisze,ze to jestem ja,kiedy zmieniam nick, a zmieniam bo musze ,a nie chcem
Maila to tutaj chcą tylko podczas zakładania nowego konta, tak że tego...
Chciałabym napisać, Tamiro, że choć nie udzielam się w tym wątku, to z zainteresowaniem śledzę treści, które się pojawiają. Oczywiście te dotyczące Sumerów. Temat był mi niemal obcy, a dzięki Tobie pojawiła się ciekawość
Tamiraa napisał/a:Właśnie, przychodzę, a tu ty
![]()
![]()
Ja byłabym bardziej zaskoczona, gdyby Julki nie było. Od samego początku ma tu najwięcej do powiedzenia, w dodatku pod wszystkimi swoimi nickami.
Julia life in UK napisał/a:Musialam nie moglam wejsc na moj poprzedni pisalo,ze mam podac maila, a zapomnialam. W kazdym badz razie ja pisze,ze to jestem ja,kiedy zmieniam nick, a zmieniam bo musze ,a nie chcem
Maila to tutaj chcą tylko podczas zakładania nowego konta, tak że tego...
Chciałabym napisać, Tamiro, że choć nie udzielam się w tym wątku, to z zainteresowaniem śledzę treści, które się pojawiają. Oczywiście te dotyczące Sumerów. Temat był mi niemal obcy, a dzięki Tobie pojawiła się ciekawość
Dziękuję. Nie dotarłam jeszcze do wiadomości na temat tablic przeznaczenia, których zawartość i znaczenie są różnie interpretowane. Porównywane są nawet do drzewa dobrego i złego. W poemacie epickim Galgamesza Ninurta walczy z ptakiem Anzu (ten, który zabrał jego ojcu i ukrył w górach tablice przeznaczenia). Ninurtę nazwano wcześniej Ningrisu jako boga burzy wiosennej, orki i pługa. Jeśli zaś chodzi o ptaka Anzu, to przypomina mi żar ptaka z baśni. Był to potwór z głową lwa plujący na przemian wodą i ogniem. Uważano, że ruch jego skrzydeł wywołuje piaskowe burze.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ … mdugud.jpg
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Zagadki religijne Sumerów
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024