wieka napisał/a:Tamiraa napisał/a:Piwo było podstawą codziennej diety Sumeryjczyków, co sprawia tym samym, że piwo jest najstarszym trunkiem świata. Opiekunką wszystkich osób zajmujących się produkcją piwa była bogini Ninkasi.(Historia do rzeczy).
Ciekawe z czego robili to piwo? Na przestrzeni wieków receptura na pewno się zmieniała, bo wtedy chmielu nie było, choć nigdy nic nie wiadomo... Przekazy przekazami... prawdy się nie dowiemy.
To na terenie Göbekli Tepe badacze odkryli kamienne koryta, na których dnie znaleziono szczawiany, czyli coś, co przed tysiącami lat mogło być piwem. Tak więc – czy piwo towarzyszyło ludzkości od chwili, kiedy tylko człowiek nauczył się uprawiać, a przynajmniej zbierać i przetwarzać odpowiednie gatunki traw nazwane później zbożem? Göbekli Tepe wskazuje, że tak właśnie było, a piwo jest znane ludzkości nieomal od zarania naszych dziejów. Wynalezione zostało tysiące lat wcześniej, niż koło i pismo.
Umiejętność wytworzenia piwa przejęli po Sumerach ich spadkobiercy, Babilończycy. Sumerowie potrafili wyprodukować dwa gatunki piwa (mocniejsze ciemne i lekkie pszeniczne), zaś Babilończycy nauczyli się wytwarzać także kolejne rodzaje, jak piwo jasne, ciemne, czerwone, produkowane z różnego rodzaju zbóż i z dodatkiem owoców. To właśnie w Babilonii po raz pierwszy zaczęto także używać chmielu do poprawy walorów smakowych piwa. Piwo było wykorzystywane nie tylko jako codzienny napój, ale traktowane także jako produkt leczniczy.
To taka mikrohistoria piwa
Ja jednak zafascynowana jestem bogami sumeryjskimi, tym skąd pochodzą, jak wyglądali, co przekazywali ludziom i jak wpisali się w ich wierzenia i historię. Najbardziej fascynuje mnie ich wygląd. Mają pięknie utrefione wlosy i brody, a w rękach trzymają coś, co przypomina małe torebki i do dziś nikt nie potrafi wytłumaczyć, co te torebki znaczą. Tylko nadmienię, że bogowie Indii, Ameryk obu też takie torebki w dłoniach trzymają i nikt z naukowców nie potrafi wyjaśnić, co to jest .
Jak to się stalo, że bogowie ludów tak odległych i teoretycznie nigdy się nie spotykających, wyglądają tak podobnie i trzymają w dłoniach przedmiot właściwie taki sam?
Historia ludzkości ma chyba wiele zagadek.