Pytanie do wierzacych - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Pytanie do wierzacych

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 291 ]

66

Odp: Pytanie do wierzacych
JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Ja plus moja kolezanka plus moja sasiadka to jestem JA jedna w trzech osobach? Bo widzisz nie bylo by problemu z Trojca gdyby Bog podzielil sie na trzy czesci . Kosciol natomiast naucza, ze trzy osobne osoby to jest Jeden Bog

Nie to nie tak.

To tak jakbyś patrzyła na siebie na zasadzie Ja siostra, Ja córka, Ja mama. Trzy role, jedna osoba.

Ale to wciaz jestem ja, a nie ja podzielona na trzy osoby.

No tak. Trzy aspekty tej samej osoby.

Zobacz podobne tematy :

67

Doktryna Trojcy Swietej byla nieznana w Starym Testamencie. Rowniez pierwsi Chrzescijanie jej nie uznawali. . Pierwsze sformulowanie o Trojcy Sw powstalo w 3 wieku n e i zostala ustalona po synodzie w Aleksandrii

68

JuliaUK33 napisał/a:

Doktryna Trojcy Swietej byla nieznana w Starym Testamencie.

Bo dopiero Bóg w osobie Jezusa, objawił się na ziemii w Nowym Testamencie. smile

69

JuliaUK33 napisał/a:

Doktryna Trojcy Swietej byla nieznana w Starym Testamencie. Rowniez pierwsi Chrzescijanie jej nie uznawali. . Pierwsze sformulowanie o Trojcy Sw powstalo w 3 wieku n e i zostala ustalona po synodzie w Aleksandrii

Tak Słonce. Niewykształcona Julka jednym zdaniem potrafi dostrzec to, co biblisci analizuja latami big_smile

70 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-06-24 17:34:16)

Ale takie myslenie nie dotyczy tylko Trójcy Św. Jest bardzo mądre, bo pozwala patrzeć na świat trójwarstwowo, trójwymiarowo. Czyli coś mozna ocenić po ciele (wyglądzie). Ma to też swoją duszę, czyli wymiar duchowy. I na koniec ma też swojego ducha, czyli do czegoś prowadzi, z czegos pochodzi. smile I już się inaczej patrzy na wszystko. smile
Biblię tez tak można czytać. Wielu dostrzega tylko tą wartwę cielesną, czytaną wprost, dosłownie.

71 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-24 17:38:11)

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Tak Słonce. Niewykształcona Julka jednym zdaniem potrafi dostrzec to, co biblisci analizuja latami big_smile

To jest juz potwierdzone, ze dogmat o Trojcy byl dopiero na synodzie w Aleksandrii.
A Jezus siedzi po prawicy Ojca to idac logika Bog 3w1 to Jezus siedzi sam obok siebie
Dlaczego skoro Jezus jest Bogiem rownym Bogu Ojcu to powiedzial "ze nie zna godziny konca swiata,tylko Bog zna?" Skoro Trojca Sw jest sobie rowna jak kosciol naucza to nie sadzisz, ze wiedze o godzinie Dnia Ostatecznego powinna miec cala Trojca Sw,a nie tylko Bog?.
W Ewangelii Jana 14;8 Jezus mowi "moj Ojciec jest wiekszy ode mnie" . Czy Jezus byl wiekszy od siebie samego? I znowu mozna zdebunkowac rownosc Trojcy Sw,skoro jedna osoba jest wieksza od drugiej
Jezus modlil sie do Boga. Czy modlil sie do siebie samego?
Jak Jezus wstapil do Nieba to wstapil do siebie samego?
Dlugo by mozna tak wymieniac ani logicznie ani nawet biblijnie Trojca Sw nie ma sensu

72

Chodzi o przezakanie pewnych prawd duchowych. Pokazania, że Bóg to ktoś ponad czas i przestrzeń, w której żyjemy.
Jezus często mówi jako człowiek. Ale są sytuacje, w których mówi jako Bóg. Ma do wypełniania misję. Ale ma też uczyć jak się zachować, jako człowiek posłuszny Bogu. Boi się jak człowiek śmierci i bólu.

73

Legat napisał/a:

Chodzi o przezakanie pewnych prawd duchowych. Pokazania, że Bóg to ktoś ponad czas i przestrzeń, w której żyjemy.
Jezus często mówi jako człowiek. Ale są sytuacje, w których mówi jako Bóg. Ma do wypełniania misję. Ale ma też uczyć jak się zachować, jako człowiek posłuszny Bogu. Boi się jak człowiek śmierci i bólu.

Jezu nie jest Bogiem. Bog jest tylko Jeden. Gdzie w Biblii Jezus powiedzial "Jestem Bogiem "? Nigdzie. Skoro Jezus byl posluszny Bogu to nie moze byc Bogiem, bo wg logki kosciola to by oznaczalo, ze skoro Bog jest Jeden w 3 osobach to oznaczalo by,ze Jesus jako Bog byl posluszny sam sobie. Bog nie moze byc sam sobie posluszny.

74

Julcia fragmentów jest mnóstwo w Bibli. Np. ten:
Rzekł do Niego Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy. Odpowiedział mu Jezus: Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca? Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie.

75

Legat napisał/a:

Julcia fragmentów jest mnóstwo w Bibli. Np. ten:
Rzekł do Niego Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy. Odpowiedział mu Jezus: Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca? Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie.

W tym sensie, ze Jezus wypelnial wole Boga dlatego powierdzial "Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie" . Ty jak wypelniasz wole Boga to Bog tez jest w Tobie. Proste. Tu nie ma zadnej deklaracji boskosci od Jesusa

76

Liczb 23:19 "Bog nie jest  czlowiekiem... ani synem czlowieczym"
Jezus sam o sobie mowil syn czlowieczy.  Jezus nigdy nie powiedzial jestem Synem Bozym. Gdy Piotr wyznal, ze jest Synem Bozym Jezus zakazal mu o tym rozpowiadac.

77

JuliaUK33 napisał/a:

Manipulujesz Biblią. Przeciez ten fragment brzmi tak:
Bóg nie jest jak człowiek, by kłamał, nie jak syn ludzki, by się wycofywał. Czyż On powie coś, a nie uczyni tego, lub nie wykona tego, co oznajmił?

78 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-24 23:11:04)

Legat napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Manipulujesz Biblią. Przeciez ten fragment brzmi tak:
Bóg nie jest jak człowiek, by kłamał, nie jak syn ludzki, by się wycofywał. Czyż On powie coś, a nie uczyni tego, lub nie wykona tego, co oznajmił?

I gdzie tu widzisz  manipulacje? BOG NIE jest jak czlowiek by klamal. A wiec Bog jest Bogiem Prawdy. A nie, ze Bog stal sie czlowiekiem ktory nie klamie... nie jak syn ludzki by sie wycofywal(w innych przekladach jest syn czlowieczy, ale mniejsza o to) a wiec Bog jest Bogiem ktory sie nie  wycofuje, ktory nie jest synem ludzkim. A nie Bog stal sie czlowiekiem, ktory nie jest jak syn ludzki, ktory sie wycofuje

79

Jest tylko jeden Bog,a nie Bog 3w1 . Jezus sam pokazal wiele razy, ze nie jest rowny Bogu np
1. Nie znal godziny Dnia Ostatecznego
2. Powiedzial "ze wszystko czyni z mocy,ktora dal mu Bog"
3. Modlil sie do Boga
Gdyby byl rowny Bogu to
1. Znal by godzine Dnia Ostatecznego
2. Czynil by cuda sam z siebie
3. Nie potrzebowal by modlic sie do Boga, ewentualnie Bog i Jezus modlili by sie do siebie nawzajem

Trojca Swieta to najwieksze klamstwo w historii istnienia swiata. Bog jest jeden

80

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Legat napisał/a:

Julcia pitolisz straszne bzdury. Weź sobie na logikę na twoim przykładzie. Ty w realu i Julcia z netkobiet - to jedna czy 2 osoby? Kto widział Julcie z netkobiet widział tą realu? Nie widział. Pokazujesz się tu w takiej postaci jaką umożliwia forma forum. Taka jaka jesteś w realu przecież tu nie wleziesz. Znaczy jest Julcia z netkobiet i jesteś ty z realu. Niby jedno, a jednak nie.
Po czym można połączyć te 2 postacie, ano po duchu. Czyli formie w jakiej się wypowiadasz, jak wpływasz na innych, jakie błędy robisz, argumentujesz itd.
No i króciutko wyjaśniłem Twoją trójcę. smile
Jezus miał problem z tym, aby apostołowie uwierzyli, że stoi przed nimi Bóg w ludzkiej postaci.
Gdybym ja ciebie spotkał w realu, tez by mi było cięzko uwierzyć tak od razu, że to stoi przede mną Julcia z netkobiet.

Ja plus moja kolezanka plus moja sasiadka to jestem JA jedna w trzech osobach? Bo widzisz nie bylo by problemu z Trojca gdyby Bog podzielil sie na trzy czesci . Kosciol natomiast naucza, ze trzy osobne osoby to jest Jeden Bog

Nie to nie tak.

To tak jakbyś patrzyła na siebie na zasadzie Ja siostra, Ja córka, Ja mama. Trzy role, jedna osoba.

to akurat dobry przyklad.

Ja na szczescie nie zawracam sobie glowy i nie mam takich dylematow.

81

Jezus jest tylko Bogiem dla Chrzescijan. Nie byl on Bogiem dla Adama, dla Noego, dla Abrahama, dla Mojzesza, dla Dawida,dla Izajasza. Nie byl tez Bogiem dla Maryi ani dla apostolow- wszyscy Ci modlili sie tylko do Jednego Boga. Nikt z tych osob NIE modlil sie do Jezusa. Jezus sam przyznal, ze MA BOGA mowiac "ide od was do Boga mojego i Boga waszego, do Ojca mojego I Ojca waszego"
1. "Do Boga mojego " oznacza, ze Jezus nie moze byc Bogiem  poniewaz MA BOGA. Bog nie moze miec Boga. Tylko stworzenie ma Boga. Jezus jest stworzeniem Boga.
2. "Do Ojca mojego i Ojca waszego" Jezus tutaj wyraznie zaznaczyl, ze Bog NIE jest tylko jego Ojcem, lecz jest Ojcem wszystkich,ktorzy pelnia Jego wole
Nawet Jezus potwierdza licznym slowami w Biblii,ze NIE jest Bogiem. Nie ma trojcy Bog 3w1 poganskie wierzenia. Jest tylko Jeden Bog

82

O co Ci właściwie chodzi?

83

Lady Loka napisał/a:

Jak  przeczytasz moj temat to bedziesz wiedziala

84

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Czytam i nie wiem.

85

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Czytam i nie wiem.

To czytaj tak dlugo az bedziesz wiedziala

86

Nie ma Trojca Swieta. Bog jest Jeden
1. "Blogoslawieni pokoj czyniacy albowiem oni beda nazwani synami bozymi.
•nie tylko Jezus byl nazywany synem bozym.  Jezus sam powiedzial kazdy kto wyprowadza pokoj bedzie nazwany synem bozym.
2. " Jesus z Nazaretu CZLOWIEK poslany od Boga..." dzieje apostolskie 2,:22
• nawet apostolowie po  Zeslaniu Ducha Swietego przyznali, ze Jesus jest czlowiekiem,ktorego Bog postal do Izreala.  Gdy Jezus byl na ziemii Piotr nazwal go Synem Bozym Jezus po krotkie rozmowie z nim zabronil mu tego rozpowiadac. Teraz pytanie dlaczego?. Czyzby nie chcial by jak najwiecej osob zostalo zbawionych wszak wiara w to,ze Jezus jest Synem Bozym druga osoba w Trojcy jest fundamentem zbawienia dla Chrzescijan.  Dlaczego wiec Jezus zabronil to rozpowiadac Piotrowi? Czyzby nie chcial zbawienia ludzi?. No oczywiscie, ze NIE Jezus zabronil rozpowiadac to Piotrowi, poniewaz NIE jest Synem Bozym w sensie, ze jest rowny Bogu. Jezus wiedzial, ze nastapi korupcja w Kosciele.

87

Julka, ale Tobie się serio wydaje, ze przytaczając wybiórczo cytaty jesteś madrzejsza niż bibliści?

Przeszłaś na katolicyzm nie znając podstaw wiary. Nie podoba się? Nikt Cię nie trzyma, wiesz, gdzie są drzwi.

Katolicyzm opiera sie na Piśmie i Tradycji. Oba są sobie równoważne. Katolicy mają obowiązek uznawać dogmaty, a ten o Trójcy jest jednym z nich. Nie uznajesz to sobie znajdź inne wyznanie.

88 Ostatnio edytowany przez Gosiawie (2024-06-25 12:44:34)

JuliaUK33 napisał/a:

Nie ma Trojca Swieta. Bog jest Jeden
1. "Blogoslawieni pokoj czyniacy albowiem oni beda nazwani synami bozymi.
•nie tylko Jezus byl nazywany synem bozym.  Jezus sam powiedzial kazdy kto wyprowadza pokoj bedzie nazwany synem bozym.
2. " Jesus z Nazaretu CZLOWIEK poslany od Boga..." dzieje apostolskie 2,:22
• nawet apostolowie po  Zeslaniu Ducha Swietego przyznali, ze Jesus jest czlowiekiem,ktorego Bog postal do Izreala.  Gdy Jezus byl na ziemii Piotr nazwal go Synem Bozym Jezus po krotkie rozmowie z nim zabronil mu tego rozpowiadac. Teraz pytanie dlaczego?. Czyzby nie chcial by jak najwiecej osob zostalo zbawionych wszak wiara w to,ze Jezus jest Synem Bozym druga osoba w Trojcy jest fundamentem zbawienia dla Chrzescijan.  Dlaczego wiec Jezus zabronil to rozpowiadac Piotrowi? Czyzby nie chcial zbawienia ludzi?. No oczywiscie, ze NIE Jezus zabronil rozpowiadac to Piotrowi, poniewaz NIE jest Synem Bozym w sensie, ze jest rowny Bogu. Jezus wiedzial, ze nastapi korupcja w Kosciele.

a juz mi sie przypomina (obym sie nie pomylila) syn mowil, ze w starym testamencie ludzie grzeszacy szli od razu do piekla (Bog tak zarzadzil), a pan Jezus w nowym testamencie dawal szanse - wyspowiadac sie, zalowac za grzechy... reszte wiecie

89 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-25 13:41:34)

Lady Loka napisał/a:

Julka, ale Tobie się serio wydaje, ze przytaczając wybiórczo cytaty jesteś madrzejsza niż bibliści?

Przeszłaś na katolicyzm nie znając podstaw wiary. Nie podoba się? Nikt Cię nie trzyma, wiesz, gdzie są drzwi.

Katolicyzm opiera sie na Piśmie i Tradycji. Oba są sobie równoważne. Katolicy mają obowiązek uznawać dogmaty, a ten o Trójcy jest jednym z nich. Nie uznajesz to sobie znajdź inne wyznanie.

Sobie wierzcie w co chcecie.  Ja wiem,ze wiara w trojce to poganstwo. A zeby to nie brzmialo jak poganstwo to kosciol wymyslil, ze bedzie mowil ludziom, ze jest Jeden Bog w Trzech osobach. Tak naprawde katolicy niczym NIE roznica sie od hindusow,ktorzy wierza w wielu bogow  z tym,ze Hindusi przynajmniej sa szczerzy i wiedza ze 1+1+1+1+1=5,a nie jak Chrzescijanie 1+1+1=1. Hindus powie szczerze  modle sie do np 200 bostw (niewiem ile jest bogow w hinduizmie to tylko przyklad) a nie bedzie bredzil, ze jest Jeden Bog w 200 bogach.. Kosciol naucza  ze trzy osoby sa Bogami i te trzy osoby to jest Jeden Bog. Na to wyglada, ze
1. Jezus modlac sie do Boga modlil sie do siebie samego.  Jezeli ktos odpowie NIE to automatycznie to przekresla nauke Kosciola, ze Bog jest Jeden w trzech osobach.
Jezus modlac sie do Boga udowodnil, ze nie jest rowny Bogu. A wiec znow przekresla nauke Kosciola w Trojce
2. Gdy bogaty czlowiek zapytal Jezusa "Nauczycielu (zauwaz, ze nie zwraca sie do Jezusa o moj Boze albo o moj Panie, tylko nauczycielu) co mam czynic by osisgnac zycie wieczne". Jezus odpowiada co? Zeby pojsc do Nieba to musisz uwierzyc, ze ja jestem Synem Boga,rownym Bogu i sie do mnie modlic"? NIE. Jezus mu odpowiedzial "chcesz wejsc do Krolestwa Niebieskiego zachowaj przykazania"... Kosciol opiera nauke o zbawieniu z laski przez falszywego proroka Pawla przed ktorym przestrzegal Jezus apostolow. Jezus mowi w Ewangelii Lukasza 21 :8 "baczcie by was nikt nie zmylil. Wielu bowiem przyjdzie w moim imieniu i powie Ja jestem dzien/czas sie przyblizyl "
Rzymian 13:12 Pawel pisze" ... noc przeminela,a dzien/czas sie przyblizyl"
Kosciol tlumaczy, ze Jezus ostrzega przyszle pokolenia natomiast w Biblii wyraznie pisze, ze Jezus przed falszywym prorokiem ostrzega apostolow,  a wiec czas falszywego proroka musial sie odbyc za zycia apostolow.  Sw Jakub w swoim liscie krytykuje nauki Pawla tylko trzeba czytac Biblie to byscie wiedzieli

90

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Sobie wierzcie w co chcecie.  Ja wiem,ze wiara w trojce to poganstwo. A zeby to nie brzmialo jak poganstwo to kosciol wymyslil, ze bedzie mowil ludziom, ze jest Jeden Bog w Trzech osobach. Tak naprawde katolicy niczym NIE roznica sie od hindusow,ktorzy wierza w wielu bogow  z tym,ze Hindusi przynajmniej sa szczerzy i wiedza ze 1+1+1+1+1=5,a nie jak Chrzescijanie 1+1+1=1. Hindus powie szczerze  modle sie do np 200 bostw (niewiem ile jest bogow w hinduizmie to tylko przyklad) a nie bedzie bredzil, ze jest Jeden Bog w 200 bogach.. Kosciol naucza  ze trzy osoby sa Bogami i te trzy osoby to jest Jeden Bog. Na to wyglada, ze
1. Jezus modlac sie do Boga modlil sie do siebie samego.  Jezeli ktos odpowie NIE to automatycznie to przekresla nauke Kosciola, ze Bog jest Jeden w trzech osobach.
Jezus modlac sie do Boga udowodnil, ze nie jest rowny Bogu. A wiec znow przekresla nauke Kosciola w Trojce
2. Gdy bogaty czlowiek zapytal Jezusa "Nauczycielu (zauwaz, ze nie zwraca sie do Jesusa o moj Boze albo o moj Panie, tylko nauczycielu) co mam czynic by osisgnac zycie wieczne". Jezus odpowiada co? Zeby pojsc do Nieba to musisz uwierzyc, ze ja jestem Synem Boga,rownym Bogu i sie do mnie modlic"? NIE. Jezus mu odpowiedzial "chcesz wejsc do Krolestwa Niebieskiego zachowaj przykazania"... Kosciol opiera nauke o zbawieniu z laski przez falszywego proroka Pawla przed ktorym przestrzegal Jezus apostolow. Jezus mowi w Ewangelii Lukasza 21 :8 "baczcie by was nikt nie zmylil. Wielu bowiem przyjdzie w moim imieniu i powie Ja jestem dzien/czas sie przyblizyl "
Rzymian 13:12 Pawel pisze" ... noc przeminela,a dzien/czas sie przyblizyl"
Kosciol tlumaczy, ze Jezus ostrzega przyszle pokolenia natomiast w Biblii wyraznie pisze, ze Jezus przed falszywym prorokiem ostrzega apostolow,  a wiec czas falszywego proroka musial sie odbyc za zycia apostolow.  Sw Jakub w swoim liscie krytykuje nauki Pawla tylko trzeba czytac Biblie to byscie wiedzieli

No dobrze, czyli nie pasuje Ci katolicyzm. No i?

91 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-25 14:05:47)

Pawel w Efezjan  pisze "laska bowiem jestescie zbawieni,  NIE z uczynkow"
SW Jakub apostol pisze w swoim liscie Jakuba 2"chcesz bowiem poznac nedzny czlowieku, ze wiara bez uczynkow jest martwa" " widzicie,ze czlowiek bywa usprawiedliwiony z uczynkow, a nie jedynie z wiary " "bo jak cialo bez ducha jest martwe tak wiara bez uczynkow"
Widac tutaj wyraznie, ze nauki sw Jakuba roznia sie od nauczania Pawla
Pawel rowniez pogubil sie w zeznaniach o swoim rzekomym widzeniu Jezusa. W Dziejach 9:7 twierdzil ze " a mezowie, ktorzy z nim byli w drodze staneli oniemiali GLOS BOWIEM SLYSZELi, ale NIKOGO NIE WIDZIELI" . Natomiast w Dziejach 22:9 Pawel ma chyba zaniki pamieci, bo bredzi tak " a ci ktorzy byli ze mna SWIATLOSC BOWIEM WIDZIELI ,ALE GLOSU TEGO ,KTORY ROZMAWIAL ZE MNA NIE SLYSZELI". Dwa rozne sprzeczne ze soba zeznania. Pawel byl falszywym prorokiem przed ktorym Jezus przestrzegl apostolow. Kosciol zrobil z niego swietego, a on wcale swiety nie jest i nie byl.

92

JuliaUK33 napisał/a:

SW Jakub apostol pisze w swoim liscie Jakuba 2"chcesz bowiem poznac nedzny czlowieku, ze wiara bez uczynkow jest martwa" " widzicie,ze czlowiek bywa usprawiedliwiony z uczynkow, a nie jedynie z wiary " "bo jak cialo bez ducha jest martwe tak wiara bez uczynkow"
Pawel rowniez pogubil sie w zeznaniach o swoim rzekomym widzeniu Jezusa. W Dziejach 9:7 twierdzil ze " a mezowie, ktorzy z nim byli w drodze staneli oniemiali GLOS BOWIEM SLYSZELi, ale NIKOGO NIE WIDZIELI" . Natomiast w Dziejach 22:9 Pawel ma chyba zaniki pamieci, bo bredzi tak " a ci ktorzy byli ze mna SWIATLOSC BOWIEM WIDZIELI ,ALE GLOSU TEGO ,KTORY ROZMAWIAL ZE MNA NIE SLYSZELI". Dwa rozne sprzeczne ze soba zeznania. Pawel byl falszywym prorokiem przed ktorym Jezus przestrzegl apostolow. Kosciol zrobil z niego swietego, a on wcale swiety nie jest i nie byl.

Amen.
I co z teraz z tą prawdą objawioną mamy zrobić?

93

JuliaUK33 napisał/a:

Kiedy skończyłaś biblistykę, ze masz podstawy do analizy i wypowiadania się z pozycji autorytetu?

94 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-25 14:44:28)

Salomonka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Amen.
I co z teraz z tą prawdą objawioną mamy zrobić?

Wierzyc w Jednego Boga. Modlic sie TYLKO do Boga i zachowac przykazania jak Jezus nauczal. Przykazania,ktore Bog dal Mojzeszowi  w ST 10 przykazan bozych...
Ja jestem Pan Bog Twoj
1. Nie bedziesz mial bogow cudzych obok Mnie
2. Nie bedziesz czynil zadnej rzezby,ani zadnego obrazu tego co jest na niebie,ani tego co jest na ziemi, ani tego co jest w wodach i pod ziemia.  Nie bedziesz oddawal im poklonu i nie bedziesz im sluzyl. Nie bedziesz wzywal Pana Boga swego do czczych rzeczy
3. Pamietaj o dniu Szabatu. Szesc dni bedziesz pracowac, siodmy zas dzien Szabatu jest dniem odpoczynku (sobota)
4. Czcij ojca twego i matke twoja (przy okazji zauwaz, ze slowo czczij u Zydow miala podwojne znaczenie czesc oddawana jako modlitwe Bogu oraz czesc jako szacunek, wiec apostolowie oddawali Jezusowi czesc poprzez szacunek do Niego, a nie poprzez modlitwe do Jezusa)
5. Nie bedziesz zabijal
6. Nie bedziesz cudzolozyl
7. Nie bedziesz kradl
8. Nie bedziesz mowil przeciw blizniemu Twemu klamstwa jako swiadek
9. Nie bedziesz pozadal domu blizniego swego,ani jego zony
10. Nie bedziesz pozadal zadnej rzeczy blizniego Twego
I dwa przykazania "sluchaj Izraelu BOG jest waszym BOGIEM Jedynym bedziesz milowal Pana Boga swego z calego serca swego z calej duszy swojej I ze wszystkich sil swoich, a blizniego swego jak siebie samego"
Jezus powiedzial "nie kazdy kto mi mowi Panie,Panie wejdzie do Krolestwa Niebieskiego lecz ten,kto pelni wole mego Ojca w Niebie" NIE Jesus tymi slowami nie udowodnil, ze jest rownym Bogu,  poniewaz sam powiedzial "ide od was do Boga mojego i Boga waszego, do Ojca mojego i Ojca waszego ". Jezus nauczal ,ze Bog jest Ojcem wszystkich ktorzy pelnia Jego wole,a wiec jest rowniez Ojcem Jezusa. " Jezus mowil w kazaniu na gorze wiele razy do tlumu ludzi "wasz Ojciec Niebieski" ...przyjda bowiem do mnie i powiedza Panie czy nie wyganialismy zlych duchow moca Twego imienia albo czy nie czynilismy cudow moca Twego imienia? Wtedy im odpowiem idzcie precz ode mnie nigdy was nie znalem" .

95

Patrzcie, jak nie docenialiśmy Julki, a ona teraz drugi Kościół będzie zakładała na forum, już szuka tu swoich wyznawców...
Jakby było mało...

96

Zdaje sie Julcia jest pod wpływem nowego partnera, który wtłacza jej do glowy jakąś wykrzywioną wersję chrześcijaństwa.

97

Legat napisał/a:

Zdaje sie Julcia jest pod wpływem nowego partnera, który wtłacza jej do glowy jakąś wykrzywioną wersję chrześcijaństwa.

Moj partner wierzy w jednego Boga. Pokrzywiona wersja Chrzescijanstwa to jest Bog 3w1   1+1+1=3 big_smile... a mam pytanie jak modlisz sie do Jezusa to modlisz sie tylko do Jezusa czy do Boga i Jezusa jednoczesnie?
Jak odpowiesz tylko do Jezusa tzn, ze Bog Jedyny w Trojcy Sw odpada, a wiec czynisz sobie dwoch  osobnych bogow
Jak odpowiesz do Boga i Jezusa jednoczesnie to ja nie mam zadnego grzechu modlac sie tylko do Boga,  poniewaz idac logika Kosciola modlac sie do Boga modle sie jednoczesnie do Boga,Jezusa i Ducha Swietego

98

Bog w pierwszym przykazaniu mowi
1. Nie bedziesz mial bogow cudzych przede mna. A wy sie modlicie do pierdyliona swietych, wiec jestescie jak Hindusi.  Tyle ,ze Hindus powie szczerze "tak modle sie do pierdyliona bogow i bogin ". A wy bedziecie klepac rozance do Maryi, do sw Anny,do sw Teresy,do sw Alojzego i do papieza i bedziecie gadac glupoty, ze to do Boga sie modlicie

99

Julka, weź po prostu zmień wiarę 3x w ciągu ostatniego roku i daj innym spokój.

100

Ja wierze w Jednego Boga to jest wiara prawdziwa. A Bog w 3 przykazaniu powiedzial "zeby pracowac 6 dni w tygodniu, a Szabat odpoczywac" Szabat to jest sobota, a nie niedziela. A wy w niedziele odpoczywacie, a w sobote zapierdzielacie z pracami domowymi big_smile big_smile big_smile
Tak samo drugie przykazanie, zeby nie czynic sobie rzeczy niczego na niebie i na ziemii i by im sie nie klaniac. A wy macie miliony figurek poustawianych w kosciolach i kapliczki i kleczycie przed nimi jak poganie kiedys kleczeli do swoich figurek ... a jak sie kto pyta ksiedza "czemu sie nie modlicie bezposrednio do Boga" to odpowiadaja "ze wy sie modlicie do Boga przez swietych" a jak ktos zapyta "jak sie modlicie do Boga przez swietych? " " o Swiety Antoni wyslawiony, o swieta Tereso wielkiej milosci o swieta Anno ozdobo nasza, o sw Maryjo Krolowo nasza " i to niby ma byc modlitwa do Boga przez swietych jak sie przyznaje stworzeniu Boga atrybuty i tytuly,ktore naleza sie tylko Bogu? Nawet w Biblii pisze "Boza prawde zamienili bowiem na klamstwo I zaczeli czcic stworzenie, zamiast Stworcy" a Maryja to kto jest? Stworzenie Boga. Tak samo inni swieci to    Boze stworzenie,a wy kleczycie przed ich figurkami jak hindudi przed figurkami slonia i hipopotama.

101

Czy Ty przypadkiem nie nawracałaś się na katolicyzm, bo śniła Ci się Maryja? big_smile

102

Lady Loka napisał/a:

Czy Ty przypadkiem nie nawracałaś się na katolicyzm, bo śniła Ci się Maryja? big_smile

Nie pamietam bym cos takiego pisala. W kazdy badz razie nie mozna brac snow i osobistych emocjonalnych przezyc oraz wizji za Prawde  poniewaz w Biblii pisze "ze szatan przebiera postac aniola swiatlosci i wszystkich zwodzi ". A ja chcialam byc katoliczka, ale po przeczytaniu Biblii nie chce byc,bo poznalam Prawde,ze Bog jest Jeden.

103

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Nie pamietam bym cos takiego pisala. W kazdy badz razie nie mozna brac snow i osobistych emocjonalnych przezyc oraz wizji za Prawde  poniewaz w Biblii pisze "ze szatan przebiera postac aniola swiatlosci i wszystkich zwodzi ". A ja chcialam byc katoliczka, ale po przeczytaniu Biblii nie chce byc,bo poznalam Prawde,ze Bog jest Jeden.

Bożzsze... A co będzie gdy ty poznasz jakiegoś mormona, albo scjentologa?

104

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

To kim teraz będziesz?
Świadkiem Jehowy?

105 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2024-06-25 19:57:41)

GloriaSoul napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

To kim teraz będziesz?
Świadkiem Jehowy?

Nie całkiem. Julka będzie zmieniała wiarę jak wiatr zawieje. I jak teraz rozumieć  jej cytat z Biblii, że "szatan przybiera postać anioła"?

106

Salomonka napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

To kim teraz będziesz?
Świadkiem Jehowy?

Nie całkiem. Julka będzie zmieniała wiarę jak wiatr zawieje. I jak teraz rozumieć  jej cytat z Biblii, że "szatan przybiera postać anioła"?

Nie zmienie wiary. Wiara prawdziwa to wiara w Jednego Boga.

107 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-25 20:13:03)

GloriaSoul napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

To kim teraz będziesz?
Świadkiem Jehowy?

NIE oni maja swoja zafalszowana biblie.  A Biblia jaka teraz posiadaja Chrzescijanie dawno jest skorumpowana i pozmieniana. Nie ma oryginalu wszystko Kosciol pozmienial . Wiara prawdziwa to wiara w Boga Jedynego i modlitwa Tylko do Boga oraz pelnienie dobrych uczynkow

108

JuliaUK33 napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

To kim teraz będziesz?
Świadkiem Jehowy?

NIE oni maja swoja zafalszowana biblie.  A Biblia jaka teraz posiadaja Chrzescijanie dawno jest skorumpowana i pozmieniana. Nie ma oryginalu wszystko Kosciol pozmienial . Wiara prawdziwa to wiara w Boga Jedynego i modlitwa Tylko do Boga oraz pelnienie dobrych uczynkow

.... zaleciało mi islamem...

109

Salomonka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:

To kim teraz będziesz?
Świadkiem Jehowy?

To niech Ci zalatuje czym chce... Wprowadzono ponad 30 000 zmian, z czego ponad 5000 odzwierciedla różnice między tekstem greckim wykorzystanym w Wersji poprawionej a tekstem stanowiącym podstawę Wersji Króla Jakuba. Większość pozostałych zmian wprowadzono w trosce o spójność lub modernizację.  To o korupcji Biblii. Sobie czytacie skorumpowana Biblie. To wystarczy nawet myslec logicznie, ze Ewangelie sa nawet czesto ze soba sprzeczne. Historia Zmartwychwstania Jezusa kazda z 4 ewangelii jest ze soba sprzeczna
Np kto przyszedl do grobu Jezusa ?

1. Mateusza " a po sabacie... przyszla Maria Magdalena I druga Maria,aby obejrzec grob"
2  Marka " a gdy minal sabat Maria Magdalena, Maria Jakubowa i Salome nakupily wonnosci, aby pojsc i namascic go I bardzo rano,skoro wzeszlo slonce przyszly do grobu"
3.Lukasza nie podaje wogole imion kobiet
4.Jana "a pierwszego dnia tygodnia wczesnym rankiem, gdy jeszcze bylo ciemno przyszla Maria Magdalena do grobu i ujrzala kamien odwalony od grobu"

Co tam zastaly? Czy kamien byl odwalony czy na miejscu
1. Mateusza " oto Aniol panski stapil z Nieba i odwalil kamien "a wiec kamien byl na miejscu,kobiety widzialy kamien, a nagle Aniol zstapil z Nieba i na ich oczach go odwalil
2. Marka "ale gdy przyszly do grobu to zauwazyly, ze kamien byl odwalony ", a wiec tutaj nie widzialy karmienia na miejscu, ktorego odwalil Aniol tylko od razu zobaczyli odwalony kamien
3. Lukasza tak samo jak Marka
4. Jana "przyszla Maria Magdalena i ujrzala kamien odwalony od grobu" a gdzie Jan zgubil reszte kobiet i Aniola?
Czy kobiety powiedzialy o  tym zdarzeniu apostolom?
1. Mateusza TAK " i odeszly a wielka radoscia od grobu i pobiegly oznajmic uczniom co zastaly "
2. Lukasza TAK
3. Jana TAK
4. Marka NIE" ogarnal je lek i zdumienie i NIC NiKOMU nie mowily"
To od razu widac, ze to histoyjke sobie mnichy wymyslily big_smile wogole jak mozna byc takim debilem i w jednej oppwiesci tyle sprzecznosci naklepac:D aa to tylko kilka przykladow podalam

110

Julka, ale wiesz, ze jak zapytasz 4 świadków jakiegos zdarzenia o jego opis, to każdy powie inaczej? I doda inne szczegóły?

111

Ewangelie nawet nie byly pisane przez  uczniow Jezusa.  Wy jak podpisujecie list to  tez piszecie,ze to jest list wg was? Np jak Lady Loka pisze list to tez pisze " list wg Lady Loka" big_smile kto sie tak podpisuje? . W Mateusza pisze "a pewien czlowiek imieniem Mateusz " gdyby Ewangelie pisal Mateusz to by napisal "w pewnym momencie ujrzalem Jezusa " wy tez jak cos piszecie to tez piszecie do kogos o sobie np Wieka ,Tamira,Priscilla zobaczyla, czy zobaczylam

112

JuliaUK33 napisał/a:
Salomonka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

To niech Ci zalatuje czym chce... Wprowadzono ponad 30 000 zmian, z czego ponad 5000 odzwierciedla różnice między tekstem greckim wykorzystanym w Wersji poprawionej a tekstem stanowiącym podstawę Wersji Króla Jakuba. Większość pozostałych zmian wprowadzono w trosce o spójność lub modernizację.  To o korupcji Biblii. Sobie czytacie skorumpowana Biblie. To wystarczy nawet myslec logicznie, ze Ewangelie sa nawet czesto ze soba sprzeczne. Historia Zmartwychwstania Jezusa kazda z 4 ewangelii jest ze soba sprzeczna

1. Mateusza " a po sabacie... przyszla Maria Magdalena I druga Maria,aby obejrzec grob"
2  Marka " a gdy minal sabat Maria Magdalena, Maria Jakubowa i Salome nakupily wonnosci, aby pojsc i namascic go I bardzo rano,skoro wzeszlo slonce przyszly do grobu"
4.Jana "a pierwszego dnia tygodnia wczesnym rankiem, gdy jeszcze bylo ciemno przyszla Maria Magdalena do grobu i ujrzala kamien odwalony od grobu"

1. Mateusza " oto Aniol panski stapil z Nieba i odwalil kamien "a wiec kamien byl na miejscu,kobiety widzialy kamien, a nagle Aniol zstapil z Nieba i na ich oczach go odwalil
2. Marka "ale gdy przyszly do grobu to zauwazyly, ze kamien byl odwalony ", a wiec tutaj nie widzialy karmienia na miejscu, ktorego odwalil Aniol tylko od razu zobaczyli odwalony kamien
4. Jana "przyszla Maria Magdalena i ujrzala kamien odwalony od grobu" a gdzie Jan zgubil reszte kobiet i Aniola?
1. Mateusza TAK " i odeszly a wielka radoscia od grobu i pobiegly oznajmic uczniom co zastaly "
2. Lukasza TAK
3. Jana TAK
To od razu widac, ze to histoyjke sobie mnichy wymyslily big_smile wogole jak mozna byc takim debilem i w jednej oppwiesci tyle sprzecznosci naklepac:D aa to tylko kilka przykladow podalam

Pewnie że niech mi zalatuje czym chce, ale przestań pisać tu te swoje głupoty i po prostu powiedz, że następny facet zrobił ci wodę z mózgu. Jak dla mnie może tak być, ale przestań tu wypisywać te swoje bzdety, bo nikomu nie musisz udowadniać że jestes niespełna rozumu.
Znalazła się "nawracaczka" na islam.

Aha! Gdzieś tam napisałaś, że islam nie zmusza do zmiany  wiary, bo taka wiara jest nieważna.
To poczytaj:

"Mimo oficjalnych deklaracji o wolności religijnej, mniejszość religijna jest mocno prześladowana. Siłowym nawracaniem chrześcijan na islam zajmuje się między innymi terrorystyczna organizacja Al-Shabaab[11]. Według organizacji Open Doors Somalia zajmowała 3. miejsce, w krajach gdzie chrześcijanie są najbardziej prześladowani w 2020 roku[12]."

Tak Julka, bredzisz i jeszcze twierdzisz, że wszyscy się mylą tylko ty masz rację.
No i to złe samopoczucie w ciązy...
Czujesz się tak żle, że dziecku nie masz siły sniadania do szkoly uszykować, ale krucjatę na islam na forum masz siłę prowadzić, i to z jaką siłą.

113

Lady Loka napisał/a:

Julka, ale wiesz, ze jak zapytasz 4 świadków jakiegos zdarzenia o jego opis, to każdy powie inaczej? I doda inne szczegóły?

To NIE sa dodane szczegoly to sa jawne sprzecznosci. Jak mozna w 3 ewangeliach twierdzic, ze kobiety oznajmily uczniom nowine o zmarwychwstaniu  z radoscia a w czwartej napisac, ze nic nie powiedzialy nikomu, bo sie baly? To jest wg Ciebie dodany szczegol, czy sprzecznosc?
Jak mozna w kazdej z Ewangelii podac inna liczby kobiet i inne ich imiona.  No jak ktos przyjdzie do sadu zeznawac jako swiadek i powie "poszlam tam sama" drugi swiadek powie "wszystie trzy tam poszlismy " a trzeci swiadek powie " poszlam tylko ja i moja kolezanka" to co bys powiedziala jako sedzia? Oh to nie sa zadne sprzecznosci, tylko dopracowane szczegoly zeznan: D

114

JuliaUK33 napisał/a:

Ewangelie nawet nie byly pisane przez  uczniow Jezusa.  Wy jak podpisujecie list to  tez piszecie,ze to jest list wg was? Np jak Lady Loka pisze list to tez pisze " list wg Lady Loka" big_smile kto sie tak podpisuje? . W Mateusza pisze "a pewien czlowiek imieniem Mateusz " gdyby Ewangelie pisal Mateusz to by napisal "w pewnym momencie ujrzalem Jezusa " wy tez jak cos piszecie to tez piszecie do kogos o sobie np Wieka ,Tamira,Priscilla zobaczyla, czy zobaczylam

Boże, jakas Ty durna. Tobie się serio wydaje, ze ten Mateusz siadł i to spisał? big_smile przecież oni to przekazywali ustnie swoim uczniom, a ci kolejnym i kolejnym i dopiero po kilkuset latach to zostało spisane. Stąd jest dodane według.

To tak jak opowiadasz, co Ci powiedziała koleżanka i mówisz, ze według niej było coś tam.

Na litość, dziewczyno, możesz wierzyć w co tylko zechcesz, serio. I Twoje analizy nam tu na nic, bo one wynikają nie z dogłebnego śledztwa i Twojego odkrycia sprzeczności, tylko z niedouczenia i nieznajomości kontekstu.
Ludzie latami się kształcą po to, zeby umieć odczytywać konkretne rzeczy w odpowiednim kontekście, a Ty raz przeczytałaś i bierzesz wszystko dosłownie, gdzie Pismo to alegoria na alegorii.

115

Salomonka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Salomonka napisał/a:

2. Lukasza TAK
3. Jana TAK

Pewnie że niech mi zalatuje czym chce, ale przestań pisać tu te swoje głupoty i po prostu powiedz, że następny facet zrobił ci wodę z mózgu. Jak dla mnie może tak być, ale przestań tu wypisywać te swoje bzdety, bo nikomu nie musisz udowadniać że jestes niespełna rozumu.
Znalazła się "nawracaczka" na islam.

Aha! Gdzieś tam napisałaś, że islam nie zmusza do zmiany  wiary, bo taka wiara jest nieważna.
To poczytaj:

"Mimo oficjalnych deklaracji o wolności religijnej, mniejszość religijna jest mocno prześladowana. Siłowym nawracaniem chrześcijan na islam zajmuje się między innymi terrorystyczna organizacja Al-Shabaab[11]. Według organizacji Open Doors Somalia zajmowała 3. miejsce, w krajach gdzie chrześcijanie są najbardziej prześladowani w 2020 roku[12]."

Tak Julka, bredzisz i jeszcze twierdzisz, że wszyscy się mylą tylko ty masz rację.
No i to złe samopoczucie w ciązy...
Czujesz się tak żle, że dziecku nie masz siły sniadania do szkoly uszykować, ale krucjatę na islam na forum masz siłę prowadzić, i to z jaką siłą.

Po pierwsze to Ty zaczelas o Islamie, ze Ci zalatuje:D ale juz wyjasniam, ze grupy terrorystyczne sa krytykowane przez miliony zwyklych muzulmanow. Zwykly muzulmanin nigdy nie zmusi Cie do Islamu. Ich wiara pozwala muzulmaninowi ozenic sie z Zydowka lub Chrzescijanka.

116 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-25 21:24:46)

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Boże, jakas Ty durna. Tobie się serio wydaje, ze ten Mateusz siadł i to spisał? big_smile przecież oni to przekazywali ustnie swoim uczniom, a ci kolejnym i kolejnym i dopiero po kilkuset latach to zostało spisane. Stąd jest dodane według.

To tak jak opowiadasz, co Ci powiedziała koleżanka i mówisz, ze według niej było coś tam.

Na litość, dziewczyno, możesz wierzyć w co tylko zechcesz, serio. I Twoje analizy nam tu na nic, bo one wynikają nie z dogłebnego śledztwa i Twojego odkrycia sprzeczności, tylko z niedouczenia i nieznajomości kontekstu.
Ludzie latami się kształcą po to, zeby umieć odczytywać konkretne rzeczy w odpowiednim kontekście, a Ty raz przeczytałaś i bierzesz wszystko dosłownie, gdzie Pismo to alegoria na alegorii.

No i po tych setkach lat to NIKT nic nie zmienil i myslisz, ze masz teraz w domu original Biblii:D .... to jak zabawa w gluchy telefon wystarczy ktos cos przekreci I leci dalej... a wlasnie dlaczego apostolowie NIE napisali Ewangelii za zycia, tylko po kilkuset latach ktos inny je spisal.... a co ,ze jest wiele wersji Biblii I kazda ma inna liczbe ksiag.... NIE opowiadania o zmartwychwstaniu to sa jawne sprzecznosci i nie trzeba tu robic gimnastyki mozgu. big_smile

117 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2024-06-25 21:29:56)

JuliaUK33 napisał/a:

Po pierwsze to Ty zaczelas o Islamie, ze Ci zalatuje:D ale juz wyjasniam, ze grupy terrorystyczne sa krytykowane przez miliony zwyklych muzulmanow. Zwykly muzulmanin nigdy nie zmusi Cie do Islamu. Ich wiara pozwala muzulmaninowi ozenic sie z Zydowka lub Chrzescijanka.

Tak są krytykowane, że 99,6% ludności w Somalii wyznającej islam ich popiera.
Poza tym ślub w kościele katolickim z wyznawcą innej wiary też jest możliwy, to tyw. ślub jednostronny. Chyba bardziej wartościowy od muzułmańskiego, ale co ja będę z tobą dyskutować.
Nie chcesz chrześcijaństwa, to nikt cię do niego przecież nie zmusza. Po jaką gwiazdkę więc walczysz tutaj o zniesławienie katolicyzmu? Widzisz sprzeczność w tym co robisz, czy dalej nie?
Stawiam dolary przeciw orzechom, że dalej NIE.

118 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-06-25 21:43:19)

JuliaUK33 napisał/a:

a wlasnie dlaczego apostolowie NIE napisali Ewangelii za zycia

Nie widzieli takiej patrzeby. Mieli swoją misję do wykonania. Ludzie zyjący w tamtym czasie mysleli, że jeszcze za ich zycia Jezus ponownie powróci. No to po co było coś spisywać?
Taka potrzeba się pojawiła dopiero później. No i masz całą tajemnice. smile Kościół działał w czasie.

119

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

No i po tych setkach lat to NIKT nic nie zmienil i myslisz, ze masz teraz w domu original Biblii:D .... to jak zabawa w gluchy telefon wystarczy ktos cos przekreci I leci dalej... a wlasnie dlaczego apostolowie NIE napisali Ewangelii za zycia, tylko po kilkuset latach ktos inny je spisal.... a co ,ze jest wiele wersji Biblii I kazda ma inna liczbe ksiag.... NIE opowiadania o zmartwychwstaniu to sa jawne sprzecznosci i nie trzeba tu robic gimnastyki mozgu. big_smile

Słoneczko moje, ja nie napisalam nic na temat zmian lub ich braku. To Ty się zacięłaś jak zdarta płyta.

Powtarzam, wierz w co chcesz i daj nam spokój.

120 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-25 21:51:13)

Ile jest ksiag w Biblii?
Biblia katolicka 73 ksiegi
Biblia protestancka 66 ksiag
Biblia etiopska 81 ksiag

Teraz sobie zgadujcie, ktora Biblia jest prawdziwa:D ,a jest ich wiecej

121

Czy jak  Jezus powiedzial " ide do Boga mojego..." to poszedl sam do siebie do Nieba, skoro Jeden Bog w Trzech osobach? Czy Bog ma Boga?

122 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2024-06-25 22:02:54)

JuliaUK33 napisał/a:

Ile jest ksiag w Biblii?
Biblia etiopska 81 ksiag

Skończ i wstydu sobie oszczędź.
Kto chce poczyta 73 księgi, kto inny 81 ksiąg, co ci do tego?
Czy ktoś ci dyktuje jaką religię masz wyznawać? Pierniczysz tutaj o tym, że islam taki tolerancyjny a nawijasz  już ileś tam stron o tym, że Biblia ci się nie podoba. Chcesz skończyć jak Nahed Hattar?

Żalosna jesteś Julka, naprawdę żal mi ciebie i twoich dzieci. O ile oczywiście istniejesz i nie jesteś zwykłym trollem, któremu zapłacono za wypisywanie tych bzdur, którymi zaśmiecasz to forum.

123

Julcia kompletnie nie rozumie jak działał kościół. Myśli, że wszystko sfruneło z nieba samo. Nie było analiz, nie było sporów, różnych spojrzeń, rozłamów, herezji, synodów itd przez ponad 2 tys lat istenienia kościoła. U niej lekko łatwo i przyjemnie. Prawda zleciała jej z nieba, gdy poznała nowego faceta. smile

124

Legat napisał/a:

Julcia kompletnie nie rozumie jak działał kościół. Myśli, że wszystko sfruneło z nieba samo. Nie było analiz, nie było sporów, różnych spojrzeń, rozłamów, herezji, synodów itd przez ponad 2 tys lat istenienia kościoła. U niej lekko łatwo i przyjemnie. Prawda zleciała jej z nieba, gdy poznała nowego faceta. smile

No wlasnie byly spory tzn, ze tam nikt sie ze soba w 100% nie zgadzal,  ano ladny mi Kosciol w ktorym powstaja spory, rozlamy i herezje:D

125

Salomonka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Ile jest ksiag w Biblii?
Biblia etiopska 81 ksiag

Czy ktoś ci dyktuje jaką religię masz wyznawać? Pierniczysz tutaj o tym, że islam taki tolerancyjny a nawijasz  już ileś tam stron o tym, że Biblia ci się nie podoba. Chcesz skończyć jak Nahed Hattar?

Żalosna jesteś Julka, naprawdę żal mi ciebie i twoich dzieci. O ile oczywiście istniejesz i nie jesteś zwykłym trollem, któremu zapłacono za wypisywanie tych bzdur, którymi zaśmiecasz to forum.

big_smile jaka agresja . No to jest moj temat. Nie trzymam tutaj nikogo na sile. Przed chwile bredzilas cos o Islamie, a sama sie zachowujesz jakbys wyruszyla na krucjate. Kazdy ma pelne prawo chwalic, podziwiac, zgadzac sie z dana religia  albo ja krytykowac. Ja nie musze pisac o religii tylko ochy i achy. Ja w porownaniu do Ciebie przeczytalam Biblie to wiem juz co jest Prawda. A Ty nie prowadzisz rozmowy, tylko ataki, bo ktos NIE pisze pieknie o Twojej wierze. Jak mam pisac pieknie o takim klamstwie,ktore trwa od tysiecy lat? O klamstwie trzeba pisac i nalezy je rozglaszac jak Prawde,a moze nawet bardziej.  A nie siedziec z zamknietym ryjem, bo ktos poczuje sie urazony. Ciebie nie krytykuje tylko Kosciol, ale poniewaz jestes fanatyczka to krytyke na Kosciol odbierasz jak krytyke na siebie

126 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2024-06-25 23:10:16)

JuliaUK33 napisał/a:
Salomonka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Ile jest ksiag w Biblii?
Biblia etiopska 81 ksiag

big_smile jaka agresja . No to jest moj temat. Nie trzymam tutaj nikogo na sile. Przed chwile bredzilas cos o Islamie, a sama sie zachowujesz jakbys wyruszyla na krucjate. Kazdy ma pelne prawo chwalic, podziwiac, zgadzac sie z dana religia  albo ja krytykowac. Ja nie musze pisac o religii tylko ochy i achy. Ja w porownaniu do Ciebie przeczytalam Biblie to wiem juz co jest Prawda. A Ty nie prowadzisz rozmowy, tylko ataki, bo ktos NIE pisze pieknie o Twojej wierze. Jak mam pisac pieknie o takim klamstwie,ktore trwa od tysiecy lat? O klamstwie trzeba pisac i nalezy je rozglaszac jak Prawde,a moze nawet bardziej.  A nie siedziec z zamknietym ryjem, bo ktos poczuje sie urazony. Ciebie nie krytykuje tylko Kosciol, ale poniewaz jestes fanatyczka to krytyke na Kosciol odbierasz jak krytyke na siebie

Po pierwsze nie jestem katoliczką, więc trafiłaś kulą w płot, jak zwykle zresztą.
Po drugie: Agresja? To ja założyłam  temat, że mi w dupie wszystko w Biblii nie pasuje?
Jak ci nie pasuje, to nie czytaj, ja nie czytam Koranu i śpię spokojnie smile
Fanatyczką jesteś ty, do tego zakłamaną, kompletnie niewiarygodną, bo manipulowaną przez faceta który jak będzie chciał, to zrobi z ciebie wyznawcę fioletowych żab latających nad wyspami z galaretki. Taki masz po prostu móżdzek Julka i nie byłoby w tym nic niestosownego, gdybyś po prostu taka głupiutka sobie była, ale ty wjeżdzasz na tematy  których kompletnie nie rozumiesz i chcesz uchodzić za znawcę tematu o którym nie masz zielonego pojęcia. Daruj sobie, co? Zajmij się swoją ciążą urojoną albo czym tam jeszcze a sprawy wiary od dwóch tysięcy lat dyskutowane i wciąż niezakończone, zostaw innym. Może tym katolikom, których tak wyśmiewasz? W końcu to ich sprawa w co wierzą.

No i sprawa twojego wątku smile Daruj, ale nie chcesz być krytykowanym nie zakładaj wątku smile Nie spodziewaj się, że tylko twoi klakierzy się tu uaktywnią. Tak to jest, zakładasz wątek to jedni ci przyklasną inni nie. Tyle ich nazakładałaś i wciąz tego nie załapałaś? Oj, Julka, Julka, słabo się uczysz smile

127 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-26 00:11:10)

Salomonka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Po pierwsze nie jestem katoliczką, więc trafiłaś kulą w płot, jak zwykle zresztą.
Po drugie: Agresja? To ja założyłam  temat, że mi w dupie wszystko w Biblii nie pasuje?
Jak ci nie pasuje, to nie czytaj, ja nie czytam Koranu i śpię spokojnie smile
Fanatyczką jesteś ty, do tego zakłamaną, kompletnie niewiarygodną, bo manipulowaną przez faceta który jak będzie chciał, to zrobi z ciebie wyznawcę fioletowych żab latających nad wyspami z galaretki. Taki masz po prostu móżdzek Julka i nie byłoby w tym nic niestosownego, gdybyś po prostu taka głupiutka sobie była, ale ty wjeżdzasz na tematy  których kompletnie nie rozumiesz i chcesz uchodzić za znawcę tematu o którym nie masz zielonego pojęcia. Daruj sobie, co? Zajmij się swoją ciążą urojoną albo czym tam jeszcze a sprawy wiary od dwóch tysięcy lat dyskutowane i wciąż niezakończone, zostaw innym. Może tym katolikom, których tak wyśmiewasz? W końcu to ich sprawa w co wierzą.

No i sprawa twojego wątku smile Daruj, ale nie chcesz być krytykowanym nie zakładaj wątku smile Nie spodziewaj się, że tylko twoi klakierzy się tu uaktywnią. Tak to jest, zakładasz wątek to jedni ci przyklasną inni nie. Tyle ich nazakładałaś i wciąz tego nie załapałaś? Oj, Julka, Julka, słabo się uczysz smile

A gdzies napisalam  ze jestes katoliczka? Wiesz Kosciol to jest pierdylion denominacji.  Ty myslisz, ze Chrzescijanstwo to tylko katolicyzm.  Swoja droga to nie byla bym tego taka pewna czy NIE jestes katoliczka, skoro az Ci sie gotuje ze zlosci:D... nie jestem przez nikogo manipulowana,  nie moja wina, ze nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, gdzie wyraznie napisalam "ze przeczytalam Biblie i wiem jaka jest Prawda".

128

Ja NIE potrafie logicznie myslec dobre sobie big_smile
To nie twierdze  ze 1+1+1=1
To nie ja modle sie do figurek swietych i twierdze,ze jak sie modle do figurki to modle sie do Boga
To nie ja uwazam,ze Jezus jest Bogiem  kiedy sam Jezus powiedzial "ide do Boga mojego "
To nie ja uwazam, ze jak ktos poda 4 rozne sprzeczne zeznania to jest to dopracowanie szczegolow
To nie ja uwazam, ze Biblia to jest original prawdziwy, bo w  kosciele przez setki lat byly spory klotnie,odlamy i herezje

Wasza logika:D big_smile

129

JuliaUK33 napisał/a:
Salomonka napisał/a:
GloriaSoul napisał/a:

To kim teraz będziesz?
Świadkiem Jehowy?

Nie zmienie wiary. Wiara prawdziwa to wiara w Jednego Boga.

a wiara w jednego Boga to jaka wiara, bo sorry Julka, ale sie juz pogubilam

130

Tłumaczymy ci jedynie, że piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia i nawet nie chcesz tego zrozumieć o czym piszesz. Dla ciebie wszystko jest łatwe jak dla typowego ignoranta. A rozmawiamy o czymś co trwało ponad 2 tys lat. Ludzie za to oddawali życie. Zamykali się w celach. To co robisz jest groteskowe i dziecinne. A twoje ciągłe zmiany podejścia do tematu katolicyzmu pokazują, że jesteś manipulowana.
Co do samej Biblii jest ona napisana językiem niełatwym. Często jest tak, że opisując jakieś zdarzenie, tłumaczy się prawdę duchową, o której bez pogłębionej wiedzy nie mamy pojęcia. To nie jest książka historyczna, dziennik zdarzeń jak tobie się wydaje. Często występują w niej niespójności, niezgodności - bo autor opowiada jak dane zdarzenie jest widziane od strony duchowej, od strony Boga, od strony ludzi, a jeszcze inaczej od strony tradycji Żydów, Greków, od strony protestantów, katolików, czy prawosławnych.

Posty [ 66 do 130 z 291 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Pytanie do wierzacych

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024