To akurat było do Ewki, ale nie dziwię się, że się podpisujesz :-D
A mnie nie bawi lecz bardziej brzydzi, że jesteście sprzedajnymi ruskimi onucami.
PS. Chociaż w tej chwili jestem rozbawiona, więc chyba też trochę bawi :-D
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Co się w was/wam zmieniło od czasu wybuchu wojny?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To akurat było do Ewki, ale nie dziwię się, że się podpisujesz :-D
A mnie nie bawi lecz bardziej brzydzi, że jesteście sprzedajnymi ruskimi onucami.
Wiesz, mam wrazenie, ze reszta uzytkownikow to sie wygodnie rozsiadla z popcornem i ma niezly ubaw. Jesli wlasne zdanie jest dzis nazywane trollingiem, to nie mam nic do powiedzenia oprocz tego, ze jestes trollem ktory ulegl modzie na myslenie tylko w jednym, poprawnym kierunku. W dodatku bardzo agresywnym, gdy mu sie argumenty koncza.
P. S. Na szczescie nie ty decydujesz, gdzie kto moze pisac. Chociaz bardzo bys chciala decydowac o tym, co kto ma pisac.
No ogólnie jest coraz śmieszniej, bo już mało kogo ta wojna interesuje. Nudy, nudy, nudy nic się dzieje. O, podobno jakiegoś bogacza zabiło i trochę chłopaków z Azowa poszło do nieba jeśli jest takie, które przyjmuje z nazistowskimi tatuażami. Ogólnie już ludzie się znudzili, teraz znowu pandemią zaczynają straszyć, nawet tą nową małpią, której objawem jest ponoć bolący odbyt... No i biedny prezydent Biden już któryś raz jest zarażony covidem. Nie wiem czy powinni go wypuszczać z jakiegoś sterylnego bunkra jak chłop tak co chwila covida łapie.
No więc nuda, za to Polakom przed oczami stanęły wizje zimy bez węgla, bez gazu ale chrustu w lesie można nazbierać. Rzecz jasna nie za darmo. Niemcy każą nam się podzielić resztką gazu i mamy przykręcić kurki. Czyli przemysł ma robić przestoje, typuje wytwórstwo nawozów sztucznych, bo oni dużo gazu zużywają, a nawozy sztuczne są teraz mocno be. Połowa roku i inflacja 16 %, gospodarka zwalnia, ludzie nie mają zdolności kredytowej więc nie będzie wielu nowych budów. Więc i ludzie zaczną tracić pracę. Unia nas robi w balona i kasa nie płynie, nie będzie za co rozkręcać koniunktury i dawać socjale, a pożyczki dla rządu są coraz droższe.
No coraz ciężej będzie ludziom mówić - cieszcie się, bo nie spadają wam na głowy ruskie bomby...
Wiesz, mam wrazenie, ze reszta uzytkownikow to sie wygodnie rozsiadla z popcornem i ma niezly ubaw. Jesli wlasne zdanie jest dzis nazywane trollingiem, to nie mam nic do powiedzenia oprocz tego, ze jestes trollem ktory ulegl modzie na myslenie tylko w jednym, poprawnym kierunku. W dodatku bardzo agresywnym, gdy mu sie argumenty koncza.
P. S. Na szczescie nie ty decydujesz, gdzie kto moze pisac. Chociaz bardzo bys chciala decydowac o tym, co kto ma pisac.
Ojejku jakimś dziwnym trafem masz potrzebę uzewnętrzniania na publicznym forum swoich antypatii narodowościowych. Dziwnym zbiegiem okoliczności rozpisałaś się tutaj tylko o negatywach jednej nacji. Z jakiegoś powodu coś wspominasz o niby współczuciu, żeby płynnie przejść do wyszczegółowiania obaw.
I co najdziwniejsze, jest to w zgodzie z prokremlowską propagandą :-O
Tak wiem, że liczysz na publiczność. W końcu od tego Ci płacą, ale co tam. Mogę Cię tu wypunktować sprzedajna rusko onuco, to to zrobię, bo mam akurat taką ochotę.
,(...) za to Polakom przed oczami stanęły wizje zimy bez węgla, bez gazu ale chrustu w lesie można nazbierać. Rzecz jasna nie za darmo. Niemcy każą nam się podzielić resztką gazu i mamy przykręcić kurki. Czyli przemysł ma robić przestoje, typuje wytwórstwo nawozów sztucznych, bo oni dużo gazu zużywają, a nawozy sztuczne są teraz mocno be. Połowa roku i inflacja 16 %, gospodarka zwalnia, ludzie nie mają zdolności kredytowej więc nie będzie wielu nowych budów. Więc i ludzie zaczną tracić pracę. Unia nas robi w balona i kasa nie płynie, nie będzie za co rozkręcać koniunktury i dawać socjale, a pożyczki dla rządu są coraz droższe.
No coraz ciężej będzie ludziom mówić - cieszcie się, bo nie spadają wam na głowy ruskie bomby...
A gdyby tak Rosjanom udał się Blitzkrieg na Ukrainie?
Ewika99 napisał/a:Wiesz, mam wrazenie, ze reszta uzytkownikow to sie wygodnie rozsiadla z popcornem i ma niezly ubaw. Jesli wlasne zdanie jest dzis nazywane trollingiem, to nie mam nic do powiedzenia oprocz tego, ze jestes trollem ktory ulegl modzie na myslenie tylko w jednym, poprawnym kierunku. W dodatku bardzo agresywnym, gdy mu sie argumenty koncza.
P. S. Na szczescie nie ty decydujesz, gdzie kto moze pisac. Chociaz bardzo bys chciala decydowac o tym, co kto ma pisac.Ojejku jakimś dziwnym trafem masz potrzebę uzewnętrzniania na publicznym forum swoich antypatii narodowościowych. Dziwnym zbiegiem okoliczności rozpisałaś się tutaj tylko o negatywach jednej nacji. Z jakiegoś powodu coś wspominasz o niby współczuciu, żeby płynnie przejść do wyszczegółowiania obaw.
I co najdziwniejsze, jest to w zgodzie z prokremlowską propagandą :-OTak wiem, że liczysz na publiczność. W końcu od tego Ci płacą, ale co tam. Mogę Cię tu wypunktować sprzedajna rusko onuco, to to zrobię, bo mam akurat taką ochotę.
Zwyczajnie glupia jestes. Ale prosze bardzo, punktuj mnie. Ha ha ha placa mi? Kto? Bo moze faktycznie skorzystam skoro to taka dobra fucha, a czasy ciezkie. A tak serio, zeby nie bylo, ze sie Ukraincow czepiam, to z Ruskimi wcale mi nie po drodze. Tylko ze ja zdaje sobie sprawe z tego, ze zarowno jedni jak I drudzy nie byli dla nas najlepszymi sasiadami. I historia powinna nas nauczyc, ze tak naprawde nie powinnismy zadnemu z tych sasiadow ufac. Jak pomagac, to nie ze szkoda dla siebie. Tyle w temacie. Pojmujesz czy jeszcze nie? I to nie sa zadne uprzedzenia wyimaginowane przez mnie tylko suche historyczne fakty.
P. S. HA HA, wlasnie pokazalam Twoje posty mojemu ojcu I mezowi. Nie bede moze pisac, co powiedzieli...
MagdaLena1111 napisał/a:Ewika99 napisał/a:Wiesz, mam wrazenie, ze reszta uzytkownikow to sie wygodnie rozsiadla z popcornem i ma niezly ubaw. Jesli wlasne zdanie jest dzis nazywane trollingiem, to nie mam nic do powiedzenia oprocz tego, ze jestes trollem ktory ulegl modzie na myslenie tylko w jednym, poprawnym kierunku. W dodatku bardzo agresywnym, gdy mu sie argumenty koncza.
P. S. Na szczescie nie ty decydujesz, gdzie kto moze pisac. Chociaz bardzo bys chciala decydowac o tym, co kto ma pisac.Ojejku jakimś dziwnym trafem masz potrzebę uzewnętrzniania na publicznym forum swoich antypatii narodowościowych. Dziwnym zbiegiem okoliczności rozpisałaś się tutaj tylko o negatywach jednej nacji. Z jakiegoś powodu coś wspominasz o niby współczuciu, żeby płynnie przejść do wyszczegółowiania obaw.
I co najdziwniejsze, jest to w zgodzie z prokremlowską propagandą :-OTak wiem, że liczysz na publiczność. W końcu od tego Ci płacą, ale co tam. Mogę Cię tu wypunktować sprzedajna rusko onuco, to to zrobię, bo mam akurat taką ochotę.
Zwyczajnie glupia jestes. Ale prosze bardzo, punktuj mnie. Ha ha ha placa mi? Kto? Bo moze faktycznie skorzystam skoro to taka dobra fucha, a czasy ciezkie. A tak serio, zeby nie bylo, ze sie Ukraincow czepiam, to z Ruskimi wcale mi nie po drodze. Tylko ze ja zdaje sobie sprawe z tego, ze zarowno jedni jak I drudzy nie byli dla nas najlepszymi sasiadami. I histriaa powinna nas nauczyc, ze tak naprawde nie powinnismy zadnemu z tych sasiadow ufac. Jak pomagac, to nie ze szkoda dla siebie. Tyle w temacie. Pojmujesz czy jeszcze nie? I to nie sa zadne uprzedzenia wyimaginowane przez mnie tylko suche historyczne fakty.
Ale ruskie onuce wcale nie mają tryskać miłością do Rosjan.
Zadaniem ruskich onuc jest polaryzacja społeczeństwa, budowanie antagonizmów, sianie zamętu i dezinformacji, czyli to wszystko co robisz, więc ńie udawaj większego głupa niż jesteś i spadaj :-P
Snake napisał/a:,(...) za to Polakom przed oczami stanęły wizje zimy bez węgla, bez gazu ale chrustu w lesie można nazbierać. Rzecz jasna nie za darmo. Niemcy każą nam się podzielić resztką gazu i mamy przykręcić kurki. Czyli przemysł ma robić przestoje, typuje wytwórstwo nawozów sztucznych, bo oni dużo gazu zużywają, a nawozy sztuczne są teraz mocno be. Połowa roku i inflacja 16 %, gospodarka zwalnia, ludzie nie mają zdolności kredytowej więc nie będzie wielu nowych budów. Więc i ludzie zaczną tracić pracę. Unia nas robi w balona i kasa nie płynie, nie będzie za co rozkręcać koniunktury i dawać socjale, a pożyczki dla rządu są coraz droższe.
No coraz ciężej będzie ludziom mówić - cieszcie się, bo nie spadają wam na głowy ruskie bomby...A gdyby tak Rosjanom udał się Blitzkrieg na Ukrainie?
To by Ukraina miala duzy problem. Zapewne lali by sie zaciekle, partyzantka by byla na porzadku dziennym. My mielibysmy na granicy kolejne miliony uchodzcow, Kaczynski z Morawieckim by wymachiwali szabelka, a obsrana ze strachu Unia szukalaby desperacko sposoby, by ulglaskac Putina I zapewne dostalby, to, co by chcial. Zapewne na Polske by nie odwazyli sie pojsc, bo jednak NATO odstrasza ruskich. Ukraina jednak by byla stracona.
A gdyby tak Rosjanom udał się Blitzkrieg na Ukrainie?
To nic. Bo gdyby Rosjanom wyszła akcja przejęcia władzy w Kijowie, to byłyby 2 możliwości:
1. W 3 dni Ukraina się poddaje więc nie ma co sobie zawracać dupę krajem, który się poddaje w 3 dni.
2. Schwytanie lub likwidacja władz centralnych nic by dało, bo decentralizacja ośrodków decyzyjnych jak i struktura wsparcia wojskowych z pewnych krajów pozwoliłaby na taki sam przebieg dalszych działań jaki znamy. No kogoś nowego obsadzono by w roli Źeleńskiego i to tyle.
To jest wojna na długie wyczerpywanie potencjału Rosji i ma trwać tak długo jak trzeba.
Ha ha ha placa mi? Kto? Bo moze faktycznie skorzystam skoro to taka dobra fucha, a czasy ciezkie.
To ja tak jeszcze śmiechem żartem ale wkrótce, to już nie będzie śmieszne przypominam, że obecnie na Białoruś można wjechać bez żadnych formalności i paszportu. Można tam kupić tanio paliwo, w sklepach jest cukier i to dużo taniej niż w Polsce. Można wypić w miejscowej knajpce w przyjemnej atmosferze i dobrze podjeść, a niedrogo to wychodzi. Jest też dużo zabytków polskiej kultury, o które Białorusini bardzo dbają. No i ogólnie czysto, naród grzeczny i spokojny.
Ewika99 napisał/a:MagdaLena1111 napisał/a:Ojejku jakimś dziwnym trafem masz potrzebę uzewnętrzniania na publicznym forum swoich antypatii narodowościowych. Dziwnym zbiegiem okoliczności rozpisałaś się tutaj tylko o negatywach jednej nacji. Z jakiegoś powodu coś wspominasz o niby współczuciu, żeby płynnie przejść do wyszczegółowiania obaw.
Zwyczajnie glupia jestes. Ale prosze bardzo, punktuj mnie. Ha ha ha placa mi? Kto? Bo moze faktycznie skorzystam skoro to taka dobra fucha, a czasy ciezkie. A tak serio, zeby nie bylo, ze sie Ukraincow czepiam, to z Ruskimi wcale mi nie po drodze. Tylko ze ja zdaje sobie sprawe z tego, ze zarowno jedni jak I drudzy nie byli dla nas najlepszymi sasiadami. I histriaa powinna nas nauczyc, ze tak naprawde nie powinnismy zadnemu z tych sasiadow ufac. Jak pomagac, to nie ze szkoda dla siebie. Tyle w temacie. Pojmujesz czy jeszcze nie? I to nie sa zadne uprzedzenia wyimaginowane przez mnie tylko suche historyczne fakty.
Ale ruskie onuce wcale nie mają tryskać miłością do Rosjan.
Zadaniem ruskich onuc jest polaryzacja społeczeństwa, budowanie antagonizmów, sianie zamętu i dezinformacji, czyli to wszystko co robisz, więc ńie udawaj większego głupa niż jesteś i spadaj :-P
Alez to ty jestes w temacie obeznana,z tego co czytam. No dobra, koniec tej farsy. Nie mam ochoty dluzej ciagnac dyskusji z kims, kto mysli, ze jego sposob myslenia jest jeden wlasciwy I prawdziwy. Idz sobie poszukac przyklaskiwaczy gdzie indziej. Z mojej strony to Tyle.
Jest też dużo zabytków polskiej kultury, o które Białorusini bardzo dbają.
A to nie tam ostatnio zniszczono polskie cmentarze, a TV grzmi o tym, źe w Polsce bieda i Polacy stoją w kolejkach na granicy po chleb? :-/
Ps. Odnośnie kolejek na granicy. Na przełomie maja i czerwca byłam w Rzeszowie, właściwie w Arłamowie, ale samolot najdalej lądował w Rzeszowie, więc widziałam na własne oczy systemy ochraniające lotnisko, ale najbardziej mnie zdziwiły mnie kolejki samochodów na lawetach jadących w stronę ukraińskiej granicy.
Panna z Dworu napisał/a:A gdyby tak Rosjanom udał się Blitzkrieg na Ukrainie?
To nic. Bo gdyby Rosjanom wyszła akcja przejęcia władzy w Kijowie, to byłyby 2 możliwości:
1. W 3 dni Ukraina się poddaje więc nie ma co sobie zawracać dupę krajem, który się poddaje w 3 dni.
2. Schwytanie lub likwidacja władz centralnych nic by dało, bo decentralizacja ośrodków decyzyjnych jak i struktura wsparcia wojskowych z pewnych krajów pozwoliłaby na taki sam przebieg dalszych działań jaki znamy. No kogoś nowego obsadzono by w roli Źeleńskiego i to tyle.
To jest wojna na długie wyczerpywanie potencjału Rosji i ma trwać tak długo jak trzeba.
Czeczenia, Gruzja, Krym potem cała Ukraina. Nie wydaje mi się, że gdyby Świat nie zareagował przeciwko Rosji, dalej działoby się nic na przestrzeni dłuższego okresu czasu.
A to nie tam ostatnio zniszczono polskie cmentarze, a TV grzmi o tym, źe w Polsce bieda i Polacy stoją w kolejkach na granicy po chleb? :-/
Posłuchaj co mówi polska szczujna, znaczy telewizja publiczna
ale najbardziej mnie zdziwiły mnie kolejki samochodów na lawetach jadących w stronę ukraińskiej granicy.
No, tak prosto pod ruskie bomby... U nas kolejki do granicy na kilometry, a na lawetach nie transportery opancerzone ale całkiem wypasione bryki. A durne Paljaki daj piniążka na bajraktara!
MagdaLena1111 napisał/a:A to nie tam ostatnio zniszczono polskie cmentarze, a TV grzmi o tym, źe w Polsce bieda i Polacy stoją w kolejkach na granicy po chleb? :-/
Posłuchaj co mówi polska szczujna, znaczy telewizja publiczna
MagdaLena1111 napisał/a:ale najbardziej mnie zdziwiły mnie kolejki samochodów na lawetach jadących w stronę ukraińskiej granicy.
No, tak prosto pod ruskie bomby... U nas kolejki do granicy na kilometry, a na lawetach nie transportery opancerzone ale całkiem wypasione bryki. A durne Paljaki daj piniążka na bajraktara!
Nie oglądam TV, pisałam o tym nie raz :-P
Zdezelowanym oplem, czy ładą raczej by nie dojechali, więc co dziwnego w tym, że jak już ruszyli w podróż to autami, które dojechały, a i tak wiadomo, że gros uchodźców dotarła do Polski pociągami i autobusami
Snake napisał/a:Panna z Dworu napisał/a:A gdyby tak Rosjanom udał się Blitzkrieg na Ukrainie?
To jest wojna na długie wyczerpywanie potencjału Rosji i ma trwać tak długo jak trzeba.Czeczenia, Gruzja, Krym potem cała Ukraina. Nie wydaje mi się, że gdyby Świat nie zareagował przeciwko Rosji, dalej działoby się nic na przestrzeni dłuższego okresu czasu.
Dostawię coś, co napisał Marek Budzisz i z czym nie sposób się nie zgodzić:
Wszystkim moim krytykom chciałbym zadedykować kilka myśli do refleksji:
1. Polska jest już obecnie, ze względu na skalę udzielanej pomocy jest w stanie proxy wojny z Rosją.
2. W rosyjskim myśleniu strategicznym Ukraina i Polska już teraz traktowane są jako jedność. Bez Polski Ukraina nie obroniłaby się (logistyka, uchodźcy, wsparcie polityczne).
3. Konflikt zmierza do fazy o mniejszej intensywności czy nawet zamrożenia co oznacza, że
4. W dającej się przewidzieć perspektywie historycznej Rosja podejmie ponownie próbę podporzadkowania sobie Ukrainy, co oznacza również uderzenie w Polskę
5. Przede wszystkim z tego powodu, że bliska współpraca czy związek Warszawy i Kijowa blokuje Moskwie możliwość odgrywania roli w polityce europejskiej.
6. To oznacza, że ze względów bezpieczeństwa w interesie Polski leży w najbliższych latach pogłębienie współpracy wojskowej i i politycznej z Kijowem po to aby razem przygotować się na odmrożenie konfliktu.
7. Ukrainie jest potrzebna perspektywa członkostwa w UE, która w związku z postawą Francji (deklaracje ministra ds. europejskich) jest mało realna. Również dlatego, że przyjęcie kraju wielkości Ukrainy musi być zaakceptowane we Francji w drodze referendum
8. To razem wzięte oznacza, że Ukraina może wyjść z tej fazy konfliktu nie tylko osłabiona i zdewastowana ale również bez realnej perspektywy odbudowy.
9. Czy jest w interesie Polski sąsiad w takim stanie, który może stać się źródłem destabilizacji również u nas? Jeśli nie to kwestia przyszłości Ukrainy, w tym znalezienia odpowiedzi na postawione wyżej pytania jest kluczową z punktu widzenia polskiego myślenia strategicznego.
10. Czekam zatem na propozycje, bo erystyczne chwyty w stylu "uchowaj Boże" nie rozwiązują problemu. Tym, którzy twierdzą, że państwa federacyjne w Europie się rozpadły sugeruję zapoznać się z sytuacją Niemiec, Belgii, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale na poziomie wspólnej polityki wojskowej i w kwestiach zagranicznych wiele ułatwiające. Nie ma też jednego modelu federacji, a jej kształt musiałby oczywiście podlegać dyskusji.
Taka formuła gwarantuje też kontynuowanie przemian na Ukrainie, w tym przez implementowanie europejskich rozwiązań prawnych i antykorupcyjnych. Pisałem o idei, celowo nie wypełniając jej treścią, bo miałem nadzieję na poważną dyskusję nad strategią państwa polskiego.
Zdezelowanym oplem, czy ładą raczej by nie dojechali, więc co dziwnego w tym, że jak już ruszyli w podróż to autami, które dojechały, a i tak wiadomo, że gros uchodźców dotarła do Polski pociągami i autobusami
O jakich uchodźcach ty piszesz i ich zdezelowanych ładach? To były kolejki Ukraińców, którzy rzucili się kupować na Zachodzie bryki, bo Ukraina zniosła cła na samochody do końca czerwca. No więc tłumy pojechały z kasą na Zachód i wiozły z powrotem na Ukrainę auta. Nie żadne terenówki dla wojska tylko bryczki dla siebie
Plus kolejne dochodzenia ukraińskiej SBU, bo się okazało, że Ukraińcy przez węgierską granicę w walizkach wywozili gotówkę w walutach. No nie chcieli się podzielić z państwem w szczytnym celu obrony ojczyzny.
No ale jak pisałem, rzuć Polaku piniążka na terenówkę dla ukraińskiego wojska, na bajraktara, na karetkę...
Panna z Dworu napisał/a:Snake napisał/a:To nic. Bo gdyby Rosjanom wyszła akcja przejęcia władzy w Kijowie, to byłyby 2 możliwości:
To jest wojna na długie wyczerpywanie potencjału Rosji i ma trwać tak długo jak trzeba.Czeczenia, Gruzja, Krym potem cała Ukraina. Nie wydaje mi się, że gdyby Świat nie zareagował przeciwko Rosji, dalej działoby się nic na przestrzeni dłuższego okresu czasu.
Dostawię coś, co napisał Marek Budzisz i z czym nie sposób się nie zgodzić:
Marek Budzisz napisał/a:Wszystkim moim krytykom chciałbym zadedykować kilka myśli do refleksji:
1. Polska jest już obecnie, ze względu na skalę udzielanej pomocy jest w stanie proxy wojny z Rosją.
2. W rosyjskim myśleniu strategicznym Ukraina i Polska już teraz traktowane są jako jedność. Bez Polski Ukraina nie obroniłaby się (logistyka, uchodźcy, wsparcie polityczne).
3. Konflikt zmierza do fazy o mniejszej intensywności czy nawet zamrożenia co oznacza, że
4. W dającej się przewidzieć perspektywie historycznej Rosja podejmie ponownie próbę podporzadkowania sobie Ukrainy, co oznacza również uderzenie w Polskę
5. Przede wszystkim z tego powodu, że bliska współpraca czy związek Warszawy i Kijowa blokuje Moskwie możliwość odgrywania roli w polityce europejskiej.
6. To oznacza, że ze względów bezpieczeństwa w interesie Polski leży w najbliższych latach pogłębienie współpracy wojskowej i i politycznej z Kijowem po to aby razem przygotować się na odmrożenie konfliktu.
7. Ukrainie jest potrzebna perspektywa członkostwa w UE, która w związku z postawą Francji (deklaracje ministra ds. europejskich) jest mało realna. Również dlatego, że przyjęcie kraju wielkości Ukrainy musi być zaakceptowane we Francji w drodze referendum
8. To razem wzięte oznacza, że Ukraina może wyjść z tej fazy konfliktu nie tylko osłabiona i zdewastowana ale również bez realnej perspektywy odbudowy.
9. Czy jest w interesie Polski sąsiad w takim stanie, który może stać się źródłem destabilizacji również u nas? Jeśli nie to kwestia przyszłości Ukrainy, w tym znalezienia odpowiedzi na postawione wyżej pytania jest kluczową z punktu widzenia polskiego myślenia strategicznego.
10. Czekam zatem na propozycje, bo erystyczne chwyty w stylu "uchowaj Boże" nie rozwiązują problemu. Tym, którzy twierdzą, że państwa federacyjne w Europie się rozpadły sugeruję zapoznać się z sytuacją Niemiec, Belgii, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale na poziomie wspólnej polityki wojskowej i w kwestiach zagranicznych wiele ułatwiające. Nie ma też jednego modelu federacji, a jej kształt musiałby oczywiście podlegać dyskusji.
Taka formuła gwarantuje też kontynuowanie przemian na Ukrainie, w tym przez implementowanie europejskich rozwiązań prawnych i antykorupcyjnych. Pisałem o idei, celowo nie wypełniając jej treścią, bo miałem nadzieję na poważną dyskusję nad strategią państwa polskiego.
Cytujesz jakiegoś kretyna pokroju Bartosiaka, któremu się teorie nie sprawdzą, a kolejne durne owieczki wpłacą kasę na niego i będzie za co miał pisać brednie...
W jego myśleniu przyczynowo skutkowym są dwa zasadnicze błędy. To POLSKA wypowiedziała proxy wojnę Rosji, to Polsk nierząd opowiedział się po złej stronie. To Polski nierząd nakłaniał zachodni szaleństw do idiotyzmu, dla Państwa, które nie jest sojusznikiem. Wszystko to jest winą kretynów z PIS, których wybrali jeszcze większe idioci, których jest 90% społeczeństwa (reszta ma się za nowoczesnych i liberalnych, a głosują na zamordystów z Lewicy i KO) i nie ma co się dziwić...
UPAINA to nie jest ważny partner dla polski, jedynie tani dostarczyciel prostytutek i taniej siły roboczej. Prawdziwym partnerem są Państwa, które maja coś nam do zaoferowania jak Niemcy, Francja. Które nie niszczyły i nie szkodziły polskiej gospodarce jak władze tego bantustanu (blokowanie polskiego jedwabnego szlaku, by Polska wydała więcej pozwoleń dla ich kolonistów kierowców), który okupuje Polskie kresy wschodnie z Lwowem, Tarnopolem i innymi miastami. W UE są zasady, których Ukry nigdy nie spełnią jak korupcja i ich miejsce jest w ZSRR, bo kasa jest dla nich najważniejsza i sprzedali by własną matkę tka jak broń, którą dostają byle tylko się wzbogacić...
Możesz sobie cytować dowolną szczujnie i idiotów, którzy krytykują wszystkich myślących racjonalnie jak jednego dziennikarza z Onetu, który mówił prawdę, że Upaińce przegrywają. I przegrają, bo nie mogę wygrać tej wojny bez NATO i mimo pułapek rodem ze Wietnamu, ciągle się tylko cofają, a Rosja brnie do przodu...
Bajki o polskim udziale w odbudowie można sobie wsadzić między chmury, skończy się jak w Iraku, a Polska zostanie tylko z długiego i kosztami, a kasę zgarną Niemcy, ale Niemców zawsze ceniłem za pragmatyzm i racjonalizm, najlepszych partnerów do budowy ekonomicznej potęgi.
A Ci zdrajcy, którzy mają się za polski rząd, powinni skończyć gorzej niż zdrajcy likwidowani prze polskie państwo podziemne. Co za idioci oddają własne samoloty i kupują na szybko lekkie treningowe g*wno na szybko, które używają kraje trzeciego świata do walki z partyzantami? Zamiast zamówić coś bardziej wartościowego i dojeździć Migi i SU. To jest niegospodarność, na szczęście w przyszłym roku jak motłoch zacznie tracić pracę i nie będzie miał za co żyć to zrobi to co zawsze się dzieje jak jest rewolucja.... Nie wspomnę o demontażu połowy czołgów...
Tylko kretynki kierujące się emocjami popierają wrogi naród, wpłacają na broń dla wrogów.... Takie same kretynki wybrały w 1936 roku Hitlera do władzy w Niemczech i doprowadziły do II wojny światowej. W życiu jednak sukcesy odnoszą Ci co kierują racjonalizmem, w polityce jak w biznesie należy się kierować racjonalizmem i logiką i bronić tylko swojego interesu (patrz Niemcy), bo jeżeli samemu się tego nie zrobi nikt tego nie zrobi. Całe życie żyję w kapitalizmie w przeciwieństwie do większości staruchów, którzy w większości nigdy nie poradzili by sobie w obecnych czasach, gdy zaczynali od zera, żyją tylko dlatego, bo mają doświadczenie zawodowe nabyte w PRLu, który krytykują, a gdy nie PRL dalej by mieszkali na wiochach i załatwiali się do sławojki...
Snake, muszę Cię kiedyś odwiedzić i napić się z Toba piwka, mam bardzo podobne zdanie, Czechów, Słowaków, Węgrów, Białorusinów i inne nacje, które nigdy nie miały nic wobec Polski, które zawsze zachowały się sprawiedliwie sam by wspierał i powitał jak TY. Ale Litwinów i Banderowców to ja mogę co najwyżej wilczym dołami przywitać... Litiwni to są dopiero debile, takie małe śmieszne państewko, a rzuca się jakby było co najmniej mocarstwem atomowym, idealny Partner dla banderowców Czekam aż UE sprowadzi ich do parteru tak jak Litwusów z blokowaniem pociągów do Rosji.
I na koniec prezent dla Magdalenki, wreszcie Polski czołg strzela do Polskich Wrogów. Jakbyś zarzucała mi, że to fotomontaż, nie ten typ czołgów, to Cię mogę zapewnić, że to polski PT-91, miałem sam je konstruować, ale nie było ich stać na moje usługi...
Snake, muszę Cię kiedyś odwiedzić i napić się z Toba piwka, mam bardzo podobne zdanie, Czechów, Słowaków, Węgrów, Białorusinów i inne nacje, które nigdy nie miały nic wobec Polski, które zawsze zachowały się sprawiedliwie sam by wspierał i powitał jak TY. Ale Litwinów i Banderowców to ja mogę co najwyżej wilczym dołami przywitać... Litiwni to są dopiero debile, takie małe śmieszne państewko, a rzuca się jakby było co najmniej mocarstwem atomowym, idealny Partner dla banderowców Czekam aż UE sprowadzi ich do parteru tak jak Litwusów z blokowaniem pociągów do Rosji.
Mnie nie trzeba dwa razy namawiać
I na koniec prezent dla Magdalenki, wreszcie Polski czołg strzela do Polskich Wrogów. Jakbyś zarzucała mi, że to fotomontaż, nie ten typ czołgów, to Cię mogę zapewnić, że to polski PT-91, miałem sam je konstruować, ale nie było ich stać na moje usługi...
No ale to jednak raczej zwykły nasz T-72M1 tylko Ukraińcy dołożyli lekko chałupniczo swój pancerz reaktywny. PT-91 mają fabryczny pancerze Erawa, który wygląda całkowicie inaczej niż rosyjsko - ukraińskie szkoły posowieckiego pancerza reaktywnego. Co nie znaczy, że nie wysłaliśmy im tak z jeden, ukraiński batalion PT-91 czyli jakieś 31 sztuk.
MagdaLena1111 napisał/a:Zdezelowanym oplem, czy ładą raczej by nie dojechali, więc co dziwnego w tym, że jak już ruszyli w podróż to autami, które dojechały, a i tak wiadomo, że gros uchodźców dotarła do Polski pociągami i autobusami
O jakich uchodźcach ty piszesz i ich zdezelowanych ładach?
To były kolejki Ukraińców, którzy rzucili się kupować na Zachodzie bryki, bo Ukraina zniosła cła na samochody do końca czerwca. No więc tłumy pojechały z kasą na Zachód i wiozły z powrotem na Ukrainę auta. Nie żadne terenówki dla wojska tylko bryczki dla siebie
Plus kolejne dochodzenia ukraińskiej SBU, bo się okazało, że Ukraińcy przez węgierską granicę w walizkach wywozili gotówkę w walutach. No nie chcieli się podzielić z państwem w szczytnym celu obrony ojczyzny.
No ale jak pisałem, rzuć Polaku piniążka na terenówkę dla ukraińskiego wojska, na bajraktara, na karetkę...
Z tego, co się orientuję, to Ukraińcy też mają wiele zrzutek, więc kompromituj się dalej :-P. Chyba że uważasz, że powinni Ukraińcy zostać wywłaszczeni i cały swój majątek przekazać na cele walki z okupującą ich Rosją?
Oczywiście, że każdy grosz, który idzie na broń, która zostanie wykorzystana do walki z naszym wspólnym wrogiem, jakim jest Rosja imperialna, jest datkiem na słuszny cel. Im więcej tych prymitywów dzięki temu zostanie usuniętych z ukraińskiej ziemi tym lepiej, chyba się zgodzisz?
Wolfik, już dawno zakwalifikowałam Cię jako małego pnzygłupawego chłopaczka i za każdym razem, gdy się wypowiadasz, to tylko mnie w tym utwierdzasz.
Ufff….masz nieźle narąbane w głowie. Taka zajadłość, nienawiść, musisz to długo hodować w sobie. Masakracja :-/
Ojejku, ojejku, tak strasznie jestem manipulowana, ze nie dałam się nabrać na Twoją kremlowską propagandę.
Straszna sprawa, ze żal mi Ukraińców, którzy uciekają przed wojną i nie jojczę jak Ty na publicznym forum na naszych sąsiadów, szukających bezpiecznego schronienia przed rakietami i przemocą, bo coś mi rzekoma sąsiadka czy inna znajoma powiedziała :-O
Szok :-O
Tak jak ja Ciebie do dna intelektualnego, bez otwartego umysłu do dyskusji, cechującej ludzi inteligentnych, posiadających argumenty i rozumiejących argumenty innych. Dla mnie jesteś sprzedawczykiem, który spałował by każdego kto ma inne poglądy. Stąd te durne wklejki jakiejś idiotycznej fundacji śmiesznej założonej 2 lata temu, ciekawe od kogo przytulili kasę na "kampanię informacyjną".
Zacytuje Ci cytat z mojego jednego z ulubionych filmów:
Twoim marzeniem jest Państwo totalitarne jak z tego filmu, zaprzeczenie demokracji. Zablokowanie i kradzież rosyjskich majątków to upadek demokracji, upadek poszanowania prawa, własności prywatnej i wolnego rynku. Ciekawe czy zastanawiałaś się czemu Rosja zmuszała inne Państwa do płacenia w rublach? Bo zachód zablokował jej konta w banku, gdzie przyjmowali płatności w euro i zamieniali na ruble. Zachód chciał zjeść ciastko i mieć ciastko, mieć ruski gaz i nie płacić....
PS. Nic tak nie otwiera noża w kieszeni jak krzyki "idiotów" mających się za mądrych i pouczających innych. Ale zwykle tak jest, że im ktoś głupszy tym chętniej głosi swoje durne poglądy...
Oho, specjalista od moich marzeń się objawił :-D
I obrońca biednej uciśnionej Rosji, co jej bank zablokowali. No chyba się rozbeczę z tej żałości. Przekonałeś mnie, powinniśmy współczuć biednej matuszce Rosji, że Ukraińcy się nie poddali i walczą o swoją niepodległość a inne kraje jak Polska jeszcze jej w tym pomagają, bo mają te minimum wyobraźni, żeby przewidzieć jakie będą następne ruchy Putina.
Idź, głupi chłopaku bez grama wyobraźni, który jak ćma chciałby lecieć w ogień, trochę się ogarnij.
Jakie Ty masz kompetencje, żeby podważać pracę osób, które mają w przeciwieństwie do Ciebie jakikolwiek dorobek i kompetencje, żeby się wypowiadać?
Dyskutować to można z kimś, kto ma argumenty, a nie zasłyszane od sąsiadki czy fryzjerki historie, które służą tylko rozniecaniu antagonizmów.
Z tego, co się orientuję, to Ukraińcy też mają wiele zrzutek, więc kompromituj się dalej :-P. Chyba że uważasz, że powinni Ukraińcy zostać wywłaszczeni i cały swój majątek przekazać na cele walki z okupującą ich Rosją?
Ha, ha no wiesz, nie wiem czy w chwili, gdy kraj toczy śmiertelny bój o przetrwanie kupowanie nowej bryki, to najlepszy dowód jak śmiertelny jest to bój... Kraj potrzebuje broni, amunicji, kamizelek kuloodpornych, lornetek, śpiworów, staz, a na granicy stoją kilometrowe kolejki audic, beemwiczek, opelków itd. Oj pośmiałem się mijając te kilometry lawet z bryczkami dla wojującego sąsiada. Mam kolegę, który dwoi i się i troi organizując transporty na Ukrainę tych dóbr, które wymieniłem wcześniej, może we wrześniu się spotkamy, to się spytam czy nie czuje się trochę wykorzystany...
Oczywiście, że każdy grosz, który idzie na broń, która zostanie wykorzystana do walki z naszym wspólnym wrogiem, jakim jest Rosja imperialna, jest datkiem na słuszny cel. Im więcej tych prymitywów dzięki temu zostanie usuniętych z ukraińskiej ziemi tym lepiej, chyba się zgodzisz?
Ogólnie tak ale najlepsza jest ta zbiórka na bajraktara, który ogólnie obecnie nie ma za bardzo, gdzie poszaleć, bo Ruscy uszczelnili obronę przeciwlotniczą i takie bajraktary spadają zaraz jak się pokażą. No ale jaką robotę marketingową dla tureckiego producenta tych dronów za darmo zrobili Polacy, to szacun! Podczas, gdy obecnie całą brudną robotę na froncie odwalają polskie drony Flyeye i Warmate ale to o bajraktarach śpiewają pieśni... Kolejny raz durne Polaki udowodnili jak są durne. Oczywiście jak się zrobiło trochę głupawo z tą zbiórką, to ogłoszono, że na polskie drony też będzie zbiórka. Rychło w czas.
No ale czekaj, czekaj uświadomiłem sobie, że ty chyba odnośnie narodu rosyjskiego posługujesz się jakimiś prymitywnymi stereotypami narodowościowymi? Prymitywy, orki itp. No wiesz..., nie możesz tak generalizować, bo to nieładnie. Tam też są przecież wartościowi ludzie, którzy np. wcale nie chcę strzelać ale muszą i w ogóle...
Ja staram się zawsze jakoś wyważyć racje. Rosja imperialna to wróg Polski. Ukraina banderowska, to również wróg Polski. Chwilowo może być sprzymierzeńcem ale przyjacielem może zostać tylko i wyłącznie jeśli zostanie Ukrainą antybanderowską. Niestety pan prezydent Źeleński nie wykorzystał ostatnio okazji żeby się odnieść do tej banderowskiej przeszłości i współczesności. Tu jest ta różnica, ze Niemcy kiedyś powiedzieli przepraszamy i prosimy o wybaczenie. Szczere, nieszczere ale te słowa padły i dużo oczyściły ze złej atmosfery. Tymczasem podstawą złej krwi po stronie polskiej jest właśnie ta banderowska nie tylko przeszłość ale i współczesny kult UPA/OUN. Niech sobie ich czczą ale powiedzą jasno, że to organizacje, które w swojej działalności przegięły pałę i wymordowały setki tysięcy zwykłych Polaków. Nie żołnierzy, nie partyzantów ale swoich sąsiadów, czasem kumów, kuzynów. Bez tego nie ma zrozumienia, oczyszczenia i przyjaźni. Jest zimna kalkulacja, a niech tam sobie walczą, damy im trochę broni, pasuje nam żeby trochę Ruskich pozabijali.
O nie, nie. Nie pisałam o narodzie rosyjskim, ale tych prymitywach, które mordują, gwałcą i kradną na Ukrainie.
Widziałeś ostani filmik z kastracji ukraińskiego jeńca wojennego? Podobało się Tobie? Przyznam szczerze, że nie mogłabym tego obejrzeć, żałuję nawet, że o tym usłyszałam.
A w ogóle, to mnie strasznie denerwuje, że Ukraińcy nie mogą pocisnąć rakiet na cele wojskowe w Rosji i na Białorusi. Wkurza mnie to, że tylko mogą na własnym terenie ich rozwalać a ruscy atakują ich spoza granic. OK. Kumam ruską doktrynę o broni jądrowej. To niech zaczną od Białorusi.
Coz, Magdaleno, czuje sie wywolana do tablicy, wiec pozwole sobie nakreslic kilka slow. Spodziewalam sie, ze predzej czy pozniej ktos zarzuci mi uprawianie propagandy rosyjskiej, to tak na wstepie
. A tak poza tym to uwazam, ze pomoc uchodzcow jak najbardziej, pomoc militarna jak najbardziej. Stanowcze NIE mowie dla rozdawania pieniedzy na socjale dla Ukraincow. Kiedys wojna sie skonczy. Prawdopodobnie Unia bedzie chciala odbudowac Ukraine, my tez w tym bedziemy mieli swoj udzial. A zeby dac cos innemu panstwu, najpierw samemu trzeba miec. Tymczasem my dazymy do totalnego bankructwa. Nie rozumiem, jak slaby kraj, jakim jest Polska (a bedzie jeszcze slabsza) moze pomoc innemu w podniesieniu sie z gruzow wojny? Najpierw musimy zadbac o swoj zadek, potem mozna bedzie pomoc. Skonczy sie na tym, ze pierwsze padnie w Polsce rolnictwo, bo przeciez Unia bedzie, w celu poprawy ukrainskiej gospodarki, sciagac towar stamtad bezclowo. No ale to tak w przyszlosci. Teraz powinnismy sie skupiac na tym, jak pomoc, by samemu nie pojsc przy okazji na dno, jesli chodzi o budzet.No jasniej sie chyba wyrazic nie moge, wiec z laski swojej darujcie sobie w moja strone tekstu o powielaniu rosyjskiej propagandy. Zreszta, myslicie, ze Zachód nie uzywa propagandy, manipulacji?
Rolnictwa nie rozłoży nam Ukraina lecz komuniści i ich Zielony ład forsowany przez Eurokołchoz. Patrz co się dzieje we Francji, Holandii, Włoszech.. (oczywiście w ściekowych mediach krajowych w Polsce niczego się o tym nie dowiesz).
Widziałeś ostani filmik z kastracji ukraińskiego jeńca wojennego? Podobało się Tobie? Przyznam szczerze, że nie mogłabym tego obejrzeć, żałuję nawet, że o tym usłyszałam.
Szczerze mówiąc nie fascynują mnie takie filmiki ale z tego co widziałem, to jakiś Buriat czyli klasyka. Natomiast mogę ci polecić książkę, gdzie pewien polski żołnierz wspominał jak wydłubywał łyżeczką oko niemieckiemu jeńcowi żeby go zmusić do mówienia. Ostatnio omawialiśmy w gronie, że tak powiem zawodowo zainteresowanym pewien film amerykański oparty na faktach. To jest akcji amerykańskich komandosów w Afganistanie, który to oddział został zdekonspirowany przez afgańskiego dzieciaka. Żołnierze kłócili się co zrobić z dzieciakiem ale w końcu go puścili, w rezultacie czego zostali wybici poza jednym i jeszcze zginęli kolejni, którzy lecieli im na pomoc. Wnioski z dyskusji były dość brutalne, amerykańscy żołnierze popełnili błąd, bo dzieciaka trzeba było na miejscu zlikwidować albo przerwać akcję. Zwyciężyło dobre serduszko, a dobre serduszko kończy się zazwyczaj tragicznie... Tu polecam też Szeregowca Ryana, tam też był taki żołnierz z dobrym serduszkiem.
Ogólnie tak ale najlepsza jest ta zbiórka na bajraktara, który ogólnie obecnie nie ma za bardzo, gdzie poszaleć, bo Ruscy uszczelnili obronę przeciwlotniczą i takie bajraktary spadają zaraz jak się pokażą. No ale jaką robotę marketingową dla tureckiego producenta tych dronów za darmo zrobili Polacy, to szacun! Podczas, gdy obecnie całą brudną robotę na froncie odwalają polskie drony Flyeye i Warmate ale to o bajraktarach śpiewają pieśni... Kolejny raz durne Polaki udowodnili jak są durne. Oczywiście jak się zrobiło trochę głupawo z tą zbiórką, to ogłoszono, że na polskie drony też będzie zbiórka. Rychło w czas.
Na polskie drony dla Ukrainy też wpłaciłam. Zaraz wściekły wilk tu wparuje i mi wygarnie, jak mam swoją kasą rozporządzać :-D
A wojna się jeszcze nie skończyła. Bayraktar przyda się jeszcze. Zresztą od razu było niemal pewne, że dostaniemy go za darmo a zebrana kwota pójdzie na cele humanitarne.
MagdaLena1111 napisał/a:Widziałeś ostani filmik z kastracji ukraińskiego jeńca wojennego? Podobało się Tobie? Przyznam szczerze, że nie mogłabym tego obejrzeć, żałuję nawet, że o tym usłyszałam.
Szczerze mówiąc nie fascynują mnie takie filmiki ale z tego co widziałem, to jakiś Buriat czyli klasyka. Natomiast mogę ci polecić książkę, gdzie pewien polski żołnierz wspominał jak wydłubywał łyżeczką oko niemieckiemu jeńcowi żeby go zmusić do mówienia. Ostatnio omawialiśmy w gronie, że tak powiem zawodowo zainteresowanym pewien film amerykański oparty na faktach. To jest akcji amerykańskich komandosów w Afganistanie, który to oddział został zdekonspirowany przez afgańskiego dzieciaka. Żołnierze kłócili się co zrobić z dzieciakiem ale w końcu go puścili, w rezultacie czego zostali wybici poza jednym i jeszcze zginęli kolejni, którzy lecieli im na pomoc. Wnioski z dyskusji były dość brutalne, amerykańscy żołnierze popełnili błąd, bo dzieciaka trzeba było na miejscu zlikwidować albo przerwać akcję. Zwyciężyło dobre serduszko, a dobre serduszko kończy się zazwyczaj tragicznie... Tu polecam też Szeregowca Ryana, tam też był taki żołnierz z dobrym serduszkiem.
A co ma piernik do wiatraka?
Nikt nie kazał temu prymitywowi ruskiemu puszczać jeńca wolno, ale takie bestialstwo to mi się w głowie nie mieści.
I jeszcze przyjdzie tu taki idiota, który uważa, że powinniśmy jak mumie bezczynnie czekać aż Putin przyśle ich do nas. Załamka.
MagdaLena1111 napisał/a:Widziałeś ostani filmik z kastracji ukraińskiego jeńca wojennego? Podobało się Tobie? Przyznam szczerze, że nie mogłabym tego obejrzeć, żałuję nawet, że o tym usłyszałam.
W kwestii, który naród któremu zgotował większe okrucieństwa za sam fakt istnienia, polecam prozę Włodzimierza Odojewskiego (o trudnych i bolesnych stosunkach polsko - ukraińskich). Tylko po to aby być w pełni obiektywnym. Tej prozy też momentami nie da się czytać.
Zasypie wszystko, zawieje ?
A co ma piernik do wiatraka?
Nikt nie kazał temu prymitywowi ruskiemu puszczać jeńca wolno, ale takie bestialstwo to mi się w głowie nie mieści.
No to ma, że wojna to niezbyt fajna sprawa, a wojujące strony traktują się dżentelmeńsko głównie w filmach
Na przykład o Polakach na froncie zachodnim w czasie II wojny światowej krążyła dziwna fama, że niemiecki żołnierz, szczególnie formacji SS ma schwytany przez Polaków małe szanse dotrzeć do obozu jenieckiego No jakoś to sobie Niemcy ubzdurali i często, gęsto woleli stawiać Polakom zacięty opór byle tylko przebić się do pozycji Brytyjczyków, Kanadyjczyków (tu zonk, bo to też dziwnie zacięta nacja była) czy Amerykanów i tam się poddać. Byle nie Polakom. Kurczę, jak mogli tak źle sobie o nas myśleć...
Ewika,
Gdzie napisałam że 500 plus dla Polek to niepotrzebne rozdawnictwo?
Piszesz co a ci do głowy przyjdzie imputując ludziom jakieś swoje frustracje.
Jesteś też ograniczona na tyle w swojej wyobraźni że nie potrafisz sobie wyobrazić że te pieniądze są wydawane w Polsce?.
Co byś wolała? Zebrzące na ulicy dzieci?
A może żeby te 500 dostawały Polki by prowadzić pensjonaty z wyzywieniem za które Ukrainki miałaby byc wdzieczne polskim Paniom?
Gówniane pojęcie o ekonomii masz A się wypowiadasz uparcie , niby ładnym i słowami A nie na temat. W myśleniu wychodzisz do jakiejś ściany i dalej ani rusz.
Zasypie wszystko, zawieje ?
Między innymi.
MagdaLena1111 napisał/a:A co ma piernik do wiatraka?
Nikt nie kazał temu prymitywowi ruskiemu puszczać jeńca wolno, ale takie bestialstwo to mi się w głowie nie mieści.No to ma, że wojna to niezbyt fajna sprawa, a wojujące strony traktują się dżentelmeńsko głównie w filmach
Na przykład o Polakach na froncie zachodnim w czasie II wojny światowej krążyła dziwna fama, że niemiecki żołnierz, szczególnie formacji SS ma schwytany przez Polaków małe szanse dotrzeć do obozu jenieckiegoNo jakoś to sobie Niemcy ubzdurali i często, gęsto woleli stawiać Polakom zacięty opór byle tylko przebić się do pozycji Brytyjczyków, Kanadyjczyków (tu zonk, bo to też dziwnie zacięta nacja była) czy Amerykanów i tam się poddać. Byle nie Polakom. Kurczę, jak mogli tak źle sobie o nas myśleć...
Nie znam famy o polskich żołnierzach, ale czy im się chciało w ten sposób pastwić nad wrogim jeńcem czy od razu posyłali go do lepszego świata?
Wolałbyś jako jeniec zostać od razu zastrzelony, czy najpierw w okrutny sposób torturowany? Nie musisz odpowiadać.
Wyjątkowo paskudnie kształtuje się obraz ruskiego żołnierza jako prymitywnego i okrutnego barbarzyńcy, więc się nie dziw, że tak ich właśnie oceniam i jestem orędowniczką wyposażania amii ukraińskiej w broń, która orków wykończy.
Nie znam famy o polskich żołnierzach, ale czy im się chciało w ten sposób pastwić nad wrogim jeńcem czy od razu posyłali go do lepszego świata?
Wiesz, nie chwalili się z bardzo małymi wyjątkami, a i nie było wówczas smartfonów i mody żeby wszystko nagrywać co by pochwalić się kolegom.
Wolałbyś jako jeniec zostać od razu zastrzelony, czy najpierw w okrutny sposób torturowany? Nie musisz odpowiadać.
Chcenie nie ma tu nic do rzeczy. Przy czym wojsko stawia sprawę jasno i przedstawiono nam wprost możliwe atrakcje w razie wzięcia do niewoli tj. tortury, gwałty (to chyba dla pań, choć kto wie...), okaleczanie, śmierć, szantaż życiem naszych rodzin. zamordowanie naszych rodzin żeby zmusić nas do poddania itd. Jak to na wojence ładnie...
Wyjątkowo paskudnie kształtuje się obraz ruskiego żołnierza jako prymitywnego i okrutnego barbarzyńcy, więc się nie dziw, że tak ich właśnie oceniam i jestem orędowniczką wyposażania amii ukraińskiej w broń, która orków wykończy.
No ale u nich to tradycja więc co cię dziwi? Szczególnie, że tam w dołach armii tacy Buriaci i inne na w poły dzikie ludy azjatyckie. Trzeba po prostu strzelać żeby pierwszemu zabić to ścierwo i tyle.
Ewika,
Gdzie napisałam że 500 plus dla Polek to niepotrzebne rozdawnictwo?
Piszesz co a ci do głowy przyjdzie imputując ludziom jakieś swoje frustracje.
Jesteś też ograniczona na tyle w swojej wyobraźni że nie potrafisz sobie wyobrazić że te pieniądze są wydawane w Polsce?.
Co byś wolała? Zebrzące na ulicy dzieci?
A może żeby te 500 dostawały Polki by prowadzić pensjonaty z wyzywieniem za które Ukrainki miałaby byc wdzieczne polskim Paniom?
Gówniane pojęcie o ekonomii masz A się wypowiadasz uparcie , niby ładnym i słowami A nie na temat. W myśleniu wychodzisz do jakiejś ściany i dalej ani rusz.
Ja pisalam nie tyle o Tobie, co o ogolnej nagonce na 500+, ze Polacy sobie do gardel skacza. Tak, uwazam to za niepotrzebne rozdawnictwo, jesli chodzi o Ukraincow. Czyli bez 500+ bylo pelno zebrzacych dzieci, tak? Mozna w inny sposob pomoc Ukrainkom w Polsce. Ekonomem nie jestem, ale wiem, ze jako panstwo dlug mamy taki, ze ho ho... I co WY z tymi frustracjami? To juz nie mozna wyrazic zdania innego niz wasze, bo albo ruska onuca albo frustratka. No co poradze, ze wiele MI sie w tej pomocy nie podoba? Pomagalabym, ale w inny sposob, przede wszystkim dbajac najpierw o wlasnych rodakow, co by mieli I checi i kase pomagac uchodzcom. Ty tez Elu jestes glucha na argumenty innych, wcale nie takie glupie, a raczej racjonalne. A jak nasze panstwo bedzie tak postepowac jak postepuje, to nie trzeba bedzie zadnych ruskich trolli czy nawet samego Putina, zeby nienawisc od nowa miedzy naszymi narodami wzbudzic. Wystarczy polski rzad.
Co się zmieniło? Dostałam jasne potwierdzenie, że ludzie są okropnym gatunkiem. Są również wyjątkowo głupi.
Paskudnym wiadomo, poziom okrucieństwa rosjan nadal ma się na wysokim poziomie. Nie umiem zrozumieć jak można atakować innych, zabijać cywilów, gwałcić dzieci, profanować ciała ( ostatnia sytuacja jak zabito księdza i jego ciało rozjechano czołgami). Oraz - ludzi boli, że ktoś pomaga za SWOJE pieniądze Ukraińcom, którzy uciekli.
Głupi ponieważ sama wierzyłam, że takie wojny obok nas nie powinny wystąpić. Głupi, ponieważ są tacy, którzy nadal uważają, że na ukrainie nic szczególnego się nie dzieje. Wg sondaży 30 % niemców nie wie, że na ukrainie jest wojna. Głupich za tą aferę z paliwem i teraz cukrem. Covid nie nauczył ludzi dystansu do informacji i weryfikowania. Nadal łykają wszystko.
Głupich za tą aferę z paliwem i teraz cukrem. Covid nie nauczył ludzi dystansu do informacji i weryfikowania. Nadal łykają wszystko.
A co u ciebie cukier jest? Bo u mnie nie ma
Prosiaczkowo napisał/a:Głupich za tą aferę z paliwem i teraz cukrem. Covid nie nauczył ludzi dystansu do informacji i weryfikowania. Nadal łykają wszystko.
A co u ciebie cukier jest? Bo u mnie nie ma
Zależy kiedy. Raz widziałam, raz nie.
No ale to jest właśnie przez to, że ludzie się rzucili. Często o tej porze było większe zapotrzebowanie ( bo dżemy, pszczoły itp).ale teraz ludziom odbiło. Tak samo było z makaronami, papierem toaletowym i paliwem.
No ale u nich to tradycja więc co cię dziwi? Szczególnie, że tam w dołach armii tacy Buriaci i inne na w poły dzikie ludy azjatyckie. Trzeba po prostu strzelać żeby pierwszemu zabić to ścierwo i tyle.
Trzeba mieć też czym strzelać, dlatego pomoc z zachodu lepiej niech nie ustaje. To teraz priorytet.
Ukraina teraz będzie dążyć do narzucenia „bolącego impasu”, w którym odzyska podobnie symbolicznie jak Wyspa Węży ważne terytoria, takie jak miasto Chersoń, nakładając wysoką cenę na Rosję.
Najlepszym sposobem na zapobieżenie kolejnej wojnie jest pokonanie Rosji w tej. Nie trzeba być orłem logiki, żeby rozumieć, że teraz w Ukrainie nie tylko bronione są abstrakcyjne zasady, ale także najbardziej podstawowe interesy: własne bezpieczeństwo. UE musi wzmocnić swoje rynki energii, aby nie pękły następnej zimy. Ukraina musi mieć więcej broni. Ryzyko eskalacji dzisiaj jest realne, ale jeśli na Ukrainie zostanie wymuszony zły pokój, nuklearne groźby Putina nie ustaną. Staną się tylko bardziej niebezpieczne, zwłaszcza jeśli siły konwencjonalne Rosji znajdą się w niekorzystnej sytuacji.
Nie zajmowałabym się jak co niektórzy tutaj, czy i co będziemy odbudowywać w Ukrainie po wojnie, bo to się wszystko może jeszcze kilka razy odmienić. Śmiesza mnie w ogóle takie dywagacje, a jeszcze jakieś czarnowidztwa w przewidywaniu tegoż procesu, to już całkowity odjazd.
Nie zajmowałabym się jak co niektórzy tutaj, czy i co będziemy odbudowywać w Ukrainie po wojnie, bo to się wszystko może jeszcze kilka razy odmienić.
Tak.
Jednak o tysiąc razy lepiej odbudowywać Ukrainę niż by przegrali wojnę i mielibyśmy obok ruskiego chętnego na dalsze podboje.
MagdaLena1111 napisał/a:Nie zajmowałabym się jak co niektórzy tutaj, czy i co będziemy odbudowywać w Ukrainie po wojnie, bo to się wszystko może jeszcze kilka razy odmienić.
Tak.
Jednak o tysiąc razy lepiej odbudowywać Ukrainę niż by przegrali wojnę i mielibyśmy obok ruskiego chętnego na dalsze podboje.
Wydaje się to takie proste i logiczne, że aż trudno uwierzyć, że są tu tacy idioci, którzy postulują, że powinniśmy siedzieć cicho w kącie, to nas nie zauważą ;-)
MagdaLena1111 napisał/a:Nie zajmowałabym się jak co niektórzy tutaj, czy i co będziemy odbudowywać w Ukrainie po wojnie, bo to się wszystko może jeszcze kilka razy odmienić.
Tak.
To oczywiste, ale z naszej strony glupota bedzie jesli znowu bedziemy sobie mowic "madry Polak po szkodzie". To jest bardzo wazne, co bedzie potem i to teraz jest czas na to, zebysmy zastanowili sie nad swoja przyszloscia, a nie tylko Ukrainy.
Snake napisał/a:No ale u nich to tradycja więc co cię dziwi? Szczególnie, że tam w dołach armii tacy Buriaci i inne na w poły dzikie ludy azjatyckie. Trzeba po prostu strzelać żeby pierwszemu zabić to ścierwo i tyle.
Trzeba mieć też czym strzelać, dlatego pomoc z zachodu lepiej niech nie ustaje. To teraz priorytet.
Ukraina teraz będzie dążyć do narzucenia „bolącego impasu”, w którym odzyska podobnie symbolicznie jak Wyspa Węży ważne terytoria, takie jak miasto Chersoń, nakładając wysoką cenę na Rosję.Najlepszym sposobem na zapobieżenie kolejnej wojnie jest pokonanie Rosji w tej. Nie trzeba być orłem logiki, żeby rozumieć, że teraz w Ukrainie nie tylko bronione są abstrakcyjne zasady, ale także najbardziej podstawowe interesy: własne bezpieczeństwo. UE musi wzmocnić swoje rynki energii, aby nie pękły następnej zimy. Ukraina musi mieć więcej broni. Ryzyko eskalacji dzisiaj jest realne, ale jeśli na Ukrainie zostanie wymuszony zły pokój, nuklearne groźby Putina nie ustaną. Staną się tylko bardziej niebezpieczne, zwłaszcza jeśli siły konwencjonalne Rosji znajdą się w niekorzystnej sytuacji.
Nie zajmowałabym się jak co niektórzy tutaj, czy i co będziemy odbudowywać w Ukrainie po wojnie, bo to się wszystko może jeszcze kilka razy odmienić. Śmiesza mnie w ogóle takie dywagacje, a jeszcze jakieś czarnowidztwa w przewidywaniu tegoż procesu, to już całkowity odjazd.
Magdaleno, żeby uniknąć przykrych rozczarowań najlepiej przyjmij, że ogólnie jakby to nie nazwać, Ukraina wojnę przegrywa i sumarycznie przegra. To znaczy będziesz słyszeć fachowców, którzy będą (już to robią) twierdzić, że Ukraina strategicznie wygrywa, bo Rosji nie udało się obalić ukraińskiego rządu i osadzić tam swoją ekipę. No ok, to jest prawda i to Rosja przegrała ale na dekady cofnęła Ukrainę w rozwoju już dziś, a kto wie na ile ostatecznie. Przy czym powtórzę się do znudzenia, że nie jest to kaprys szaleńca ale element ogólnoświatowej rozgrywki, gdzie Rosja miała ostatni moment żeby zareagować w tym miejscu świata i zareagowała. Zgodnie z intencjami "drugiej strony" i będzie płacić za to cenę, również zgodnie z intencjami "drugiej strony". Ukraina w tym wszystkim ma tego pecha, że została wyznaczona na strefę zgniotu do dania nauczki Rosji. Stąd zapewniam cię, że nie ma znaczenia czy Ukraina odzyska Chersoń czy inne terytoria, liczy się jedynie jak długo Rosja będzie w ten konflikt umoczona i jak długo będzie się wykrwawiać. Interes jest żeby się wykrwawiała tak długo aż nie przystąpi do rozmów z "drugą stroną", którą oczywiście nie jest Ukraina albo nie osłabnie tak mocno, że nastawienie władz Rosji nie będzie miało znaczenia.
Polska ma w tej rozgrywce swoje wyznaczone miejsce i ogólnie ta rola jest wypełniana. Nie jest to rola najgorsza, bo zawsze lepiej być hubem zaopatrzeniowym niż polem bitew. To tak odnośnie tego, że polski rząd wmieszał nas w wojnę czy że namówił do tego innych. Nie, polski rząd nie ma nic do gadania
Co oczywiście nie jest dla Polski złym scenariuszem, wręcz przeciwnie. Sytuacja rozwija się po myśli polskich interesów, taki bonus w historii naszego kraju.
Problem polega na tym, że nikt tego nie powie wprost, także w kontekście takim, że to wszystko ma swoje koszty i poniesie je polskie społeczeństwo. No nie będzie lekko w najbliższych miesiącach. To już pytanie do rządzących czy społeczeństwo należy uświadamiać co się dzieje. Stawka jest duża, bo może to ustawić Polskę w zupełnie nowej pozycji w Europie, są odpowiednie do stawki zagrożenia, niekoniecznie ze strony oczywistych wrogów...
To są te "ciekawe czasy" wg Chińczyków i rozgrywka wciąż trwa. Możemy to wygrać ale możemy też przegrać. I tylko to mnie interesuje w obecnej chwili, a nie detale jak to czy ktoś cierpi, komuś ucięto jaja itd.
Ameryki nie odkrywasz. Jasne, że finalnie Ukraina wyjdzie z tej wojny mocno osłabiona, cofnięta gospodarczo i poraniona. To jej przegrana, na którą nie mieli wpływu. To już wiadomo. Oni teraz walczą o niepodległość swojego kraju, a my o to, żeby ruskim orkom na dekady odechciało się dalszych podbojów. Ostatecznie interes mamy wspólny i jest nim wykrwawienie Rosji.a to długi proces.
No i racja, że strategicznie Putinowi już się ta wojna nie udała. Podniecasz się, że tę fazę wojny (w Donbasie) ruscy wygrali, to weź pod uwagę, że tych faz będzie jeszcze wiele najprawdopodobniej. Nie wiadomo kto je wygra. Myślisz, że Ukraińcy nie tworzą gdzieś na tyłach nowych grup bojowych, które za jakiś czas będą gotowe do walk? Myślisz, że wciąż będą walczyć tymi samymi siłam, co teraz? Myślisz, że ich poświęcenie w Donbasie nie było wynikiem okropnej kalkulacji (oglądasz Wolskiego to wiesz o czym mowię)?
Wydaje się Tobie, że taktyczne ataki rakietowe na tyły ruskich, niszczące ich zaplecze magazynowe i logistyczne to operacje bez znaczenia? Czy jednak mają spowolnić postępy Rosjan oraz nadwątlić i tak już niewielkie morale, a przede wszystkim zapewnić czas? Bo przecież strategicznie niewiele to zmienia sytuację.
Skoro ja jako laik jestem w stanie łączyć kropki, to chyba wiadomo, co się dzieje i dziać będzie.
Zajrzyj:
https://www.19fortyfive.com/2022/05/cou … sive-army/
Podniecasz się, że tę fazę wojny (w Donbasie) ruscy wygrali, to ...
Niczym się nie podniecam, gdyż albowiem co by się nie działo uważam, że dla Polski jest to sytuacja win - win. Przepychanki kto komu co chwilowo zabierze nie mają żadnego większego znaczenia ale niech tam Ukraińcy odbierają, a co... No z tym, że chyba trochę im zajmie odtworzenie strat z Donbasu.
Ewika99 napisał/a:Coz, Magdaleno, czuje sie wywolana do tablicy, wiec pozwole sobie nakreslic kilka slow. Spodziewalam sie, ze predzej czy pozniej ktos zarzuci mi uprawianie propagandy rosyjskiej, to tak na wstepie
. A tak poza tym to uwazam, ze pomoc uchodzcow jak najbardziej, pomoc militarna jak najbardziej. Stanowcze NIE mowie dla rozdawania pieniedzy na socjale dla Ukraincow. Kiedys wojna sie skonczy. Prawdopodobnie Unia bedzie chciala odbudowac Ukraine, my tez w tym bedziemy mieli swoj udzial. A zeby dac cos innemu panstwu, najpierw samemu trzeba miec. Tymczasem my dazymy do totalnego bankructwa. Nie rozumiem, jak slaby kraj, jakim jest Polska (a bedzie jeszcze slabsza) moze pomoc innemu w podniesieniu sie z gruzow wojny? Najpierw musimy zadbac o swoj zadek, potem mozna bedzie pomoc. Skonczy sie na tym, ze pierwsze padnie w Polsce rolnictwo, bo przeciez Unia bedzie, w celu poprawy ukrainskiej gospodarki, sciagac towar stamtad bezclowo. No ale to tak w przyszlosci. Teraz powinnismy sie skupiac na tym, jak pomoc, by samemu nie pojsc przy okazji na dno, jesli chodzi o budzet.No jasniej sie chyba wyrazic nie moge, wiec z laski swojej darujcie sobie w moja strone tekstu o powielaniu rosyjskiej propagandy. Zreszta, myslicie, ze Zachód nie uzywa propagandy, manipulacji?
Rolnictwa nie rozłoży nam Ukraina lecz komuniści i ich Zielony ład forsowany przez Eurokołchoz. Patrz co się dzieje we Francji, Holandii, Włoszech.. (oczywiście w ściekowych mediach krajowych w Polsce niczego się o tym nie dowiesz).
Masz tu racje, ze zielony lad zrujnuje nasze rolnictwo. Dojdzie do tego niekontrolowany import z krajow takich jak Ukraina czy Moldawia, w ramach wsparcia. Dla nas to bedzie niestety gwozdz do trumny. Tak, wiem, ze w Holandii 1/4 gospodarstw jest do likwidacji. Slyszalam o protestach. A naszej telewizji nie ogladam, bo patrzec na ta propagande, ktorej by sie Goebbels nie powstydzil, nie moge...
propaganda - to chyba coś, co mnie zaskoczyło... i powiem szczerze, że nie wiem, co z tym fantem zrobić.
taaa np. taki Wolski twierdzi, że on to wiedział, że wybuchnie ten konflikt, z dokładnością do tygodnia domyślał się kiedy...
szkoda, że nie wie, kiedy się skończy, nich by podał datę z dokładnością, co do miesiaca. Ale on jest tylko komentatorem.
To, że wszystkie strony kłamią i kreują wizerunek wojnych przychylny dla nich samych, dla ich interesów, to mnie nie dziwi w dzisiejszych czasach.
Natomiast np. szkolenie ukraińskich żołnierzy, czy te wszystkie informację, które były zebrane przed wojną świadczące, że dla nikogo z rządzących, NATO i in. dużych organizacji nie było to zaskoczeniem... a to już jest problematyczne dla mnie, tak nieprzyjemnie przypomina, że żyjemy w jakimś Matrixie, czy orwellowskim świecie.
My nie znamy nawet polowy prawdy. Wielcy tego Swiata postanowili sie pobawic w kolejna, bezsensowna wojne, a my mozemy tylko przeskakiwac na planszy, tam gdzie nam wskaza... Smutne to, ale sytuacja z Ukraina jeszcze mocniej mi to uswiadomila. Wydawaloby sie, ze w dzisiejszych czasach w Europie nie bedzie juz wojen, a jednak historia lubi sie powtarzac. Ciekawe tylko, czy Polacy wyciagneli z tego jakies wnioski...?
OWolf, to że Ty pozujesz na specjalistę od inteligentnych kobiet zakrawa na kawał wszechczasów.:)
A tylko igły się baleś, a teraz zobacz, co Ci się w głowie porobiło..
Żal mi Ciebie człowieku.
Tak, Snake, spotkaj się z Wolfem.
Słuchanie przez parę godzin nawiedzeńca to będzie Twoja pokuta za niektóre nieprzemyslane posty tutaj, i pół litra nie wystarczy by znieść takie pier..olenie.
Widziałam ostatni raz z 10 lat temu taki przypadek paranoi, nie pozbierał się nigdy..
Więc na memento się przyda to piwko z nim.
OWolf, to że Ty pozujesz na specjalistę od inteligentnych kobiet zakrawa na kawał wszechczasów.:)
A tylko igły się baleś, a teraz zobacz, co Ci się w głowie porobiło..
Żal mi Ciebie człowieku.
Tak, Snake, spotkaj się z Wolfem.
Słuchanie przez parę godzin nawiedzeńca to będzie Twoja pokuta za niektóre nieprzemyslane posty tutaj, i pół litra nie wystarczy by znieść takie pier..olenie.
Widziałam ostatni raz z 10 lat temu taki przypadek paranoi, nie pozbierał się nigdy..
Więc na memento się przyda to piwko z nim.
Zabawne, że przytyki mi robi forumowa "ekspertka związkowa", której nawet własny mąż miał dosyć, której nawet to nie otrzeźwiło, że problem jest z nią, z jej wysokim poczuciem wyższości nad innymi i pouczaniem innych. Reszty nawet nie komentuje, bo po co zniżać mam się do Twojego i Magdaleny poziomu.
Ekspertki posiadające informacje od youtubowych ekspertów... Ale ja chłopów nie krytykuje, jak to mówią każdy orze jak może....
A co do Snake to na pewno będzie miał lepiej od Twojego ex-męża, bo ja przynajmniej potrafię słuchać i dyskutować.
Najpierw uważnie śledziłam wszystkie informacje o wojnie, od pewnego czasu świadomie ograniczam ilość czytanych artykułów, wyłączyłam też powiadomienia w mediach społecznościowych. Był taki moment, że czułam się wręcz osaczona tematem i egzaltacją wielu komentatorów. Tak mam, że nacisk daje u mnie efekt w postaci wyłączenia się i zobojętnienia.
Jeśli chodzi o moje podejście do tematu pomocy to tu się wiele nie zmieniło: Wsparcie militarne tak, pomoc humanitarna tak, dostęp do rynku pracy, swoboda przemieszczania się i pomoc na starcie dla uchodźców tak, odejście od rosyjskiego węgla tak. Bojkoty firm w Polsce i ataki na ich pracowników zdecydowanie nie. Rząd powinien sprawniej reagować na wzrost cen najmu, wspomóc studentów i osoby o niskich dochodach. Dostęp do systemu socjalnego - być może wymaga monitorowania pod kątem nadużyć i modyfikacji. Wołyń - o historii trzeba pamiętać i domagać się uznania naszych racji. Moje osobiste doświadczenia z Ukraińcami - różne, też negatywne, nie widzę powodu żeby to przemilczać. Jak ktoś widzi wszędzie ruskie trolle to ma po prostu szajbę i tu mam radę taką jak Ewika, czyli twarda ściana.
Zmianą największą jest na pewno lęk przed wojną, ja mam niestety takie przekonanie, że Rosja nie zatrzyma się na Ukrainie. Czy NATO nam pomoże i czy będzie to pomoc na pełną skalę, szybka, skuteczna, zdeterminowana? Nie wiem.
Widać brakuje argumentów skoro wyciągasz argumenty ad personam, nie mające żadnego związku z tematem, nawet gdyby tak było jak myślisz i w twojej opinii zaslugiwalam na zdradę.
O dzięki laskawco, że nie na nóż w plecy, który proponowaleś otwarcie Ukrainkom które przybyły tu z dziećmi
Sam sobie wydajesz świadectwo.
Jesteś przekonany że Snake wolałby Twoje towarzystwo od mojego? watpię
Lucy, jak sobie wyobrażasz reagowanie rządu na wzrost cen najmu, jeśli drożeją koszty kredytów?
Wiele mieszkań do wynajęcia jest na kredytach i to się musi bilansowac.
Rząd ma gdzieś wysokość kredytów, co mogłaś usłyszeć od Glapinskiego.
W covidzie gdy był kryzys i wynajmujący proponowali śmiesznie niskie stawki, wiele osób wolała by mieszkania stały puste nie studentom na złość, ale dlatego że po wynajmie koszty remontu przewyzszylyby zyski. Dla studentów to rząd powinien akademiki budować, kto powiedział że muszą mieszkać w designerskich mieszkaniach w centrum za grosze?
Widać brakuje argumentów skoro wyciągasz argumenty ad personam, nie mające żadnego związku z tematem, nawet gdyby tak było jak myślisz i w twojej opinii zaslugiwalam na zdradę.
O dzięki laskawco, że nie na nóż w plecy, który proponowaleś otwarcie Ukrainkom które przybyły tu z dziećmi
Sam sobie wydajesz świadectwo.
Zabawne bo moim zacytowanym poście widać kto pierwszy zaatakował personalnie.... Argumentów nie macie żadnych na poparcie swojej tezy o zagrożeniu Polski. Żadnych, nie widziałem ani jednego mertytorycznego i skoro jesteście takie ograniczone intelektualnie, że nie widzicie różnicy pomiędzy kontaktami z państwem wrogim (popierającym wroga, jak Polska Upainę), a bycie Państwem neutralnym nie wspierającym i obserwującym jak się tłuką dwaj wrogowie, to o czym ty dyskutowac, dla WAs to bez różnicy, "ruskie i tak przyjdą trzeba ich tylko opóźnić"
To o czym z Wami dyskutować, w ogóle czym różnicie się od Januszy co się znają na wszystkim? Krytkujecie Snake'a a jako jedyny był w wojsku.... Pewnie obie jesteście po jakimś humatnistycznych śmiesznych studiach albo po ekonomii (to drugie raczej nie bo piszecie bzdury o uchodźcach i korzyściach)
Rosja nigdy nie zaatakuje Polski bo:
1) Należymy do NATO
2) Rosja nigdy nie zaatakowała kraju z oficjalnymi bazami USA
3) Zaatakowanie NATO to śmierć Rosji, Rosja nie ma szans nawet jak zrobi ZSRR nowy, którego Polska nigdy nie był częścią, z prostej zasady, tej samej, dla której Upaina nigdy nie wygra z Rosją (po prostu Rosjan będzie za mało liczebnie by tego dokonać,
4) Jedyna szansa Rosji z NATO to taktyczne atomówki, a odpalenie taktycznych atomówek to samobójstwo, zagłada całego świata i żadnego wsparcie i sprzęt Wam nie pomogą.
5) USA na 100% będzie bronić Polski, ma tu swoje bazy, choćby z samej złośliwości Rosji, Amerykanów jest sporo więcej niż Rosjan (ponad 2 razy więcej)
Przestańcie więc pleść bzdury, że Polska będzie następna, Polska nie była i nie będzie nigdy następna. następne będę Państwa Bałtyckie jak co i Pańśtwa w Azji i to tyle ile Rosja jest w stanie max ugrać... Jak Chiny staną po ich stronie to i tak wszystko prawie stracone o ile Indie nie staną po stronie Nato i będzie sobie można oglądać grzybki na horyzoncie....
Jak chcecie wspomóc biednych banderowców co zrzucają motylkowe miny na cywili w Donbasie to proszę bardzo sprzedajcie swój majątek i kupcie im więcej dronów do noszenia tego... Nawet media głównego ścieku piszą czasem, że wasi Gieroje wcale nie są tacy kryształowi i nigdy nie byli https://geekweek.interia.pl/militaria/n … Id,6192881
Ciekawe że przy tej krytyce UE tak święcie wierzysz w NATO.
Otóż wyobraź sobie że to nie Biden jest u steru, tylko przyjaciel Putina Donald Trump.
I po sprawie.
Nie opłaca się atakować Litwy i Łotwy wiedząc że Polska może stanąć po ich stronie.
Więc bardziej opłaca się zaatakować Polskę bo wtedy z resztą łatwiej pójdzie. Powie Ci to każdy rozgarniety wojskowy..
Widzę że wpisujesz się w koncepcje głoszone przez Zyrinowskiego
On już nie żyje, podobno Covid
Czy Ty serio wierzysz że rosyjską armia zasciesciajet tolko ludność cywilną Donbasu?
Dżisas..
Może tam pojeďż zaściesciat, i sam się przekonaj.
W każdej wojnie rosyjską armia wyzwalała tylko ludność cywilną.
A tu wszyscy tacy niewdzięczni. Nie witają kwiatami, tyłka narzeczonej bronią zamiast ugoscić jak należy przyjaciół.
Jeszcze zapomniałeś dodać Wolfiku, czerpiący wiedzę o świecie z filmowych serialu, dopisać, że skoro Rosja nam nie zagraża, to polski rząd niepotrzebnie dozbraja i modernizuje polską armię. No i przecież NATO to na pewno będzie wiecznie trwało i z prędkością światła zjawi się tutaj, jak tylko Rosja by nas zaatakowała, szczególnie jak niekorzystny obrót przyjmą napięcia chinsko-amerykańskie.
Tobie naprawdę brakuje wyobraźni. Za grosz jej nie masz. Żyjesz w serialowej bańce, karmisz się nienawiścią i ziejesz tu hejtem na kobiety z dziećmi uciekające przed bestialstwem ruskich orków. Idiota jakich mało.
Ciekawe że przy tej krytyce UE tak święcie wierzysz w NATO.
Otóż wyobraź sobie że to nie Biden jest u steru, tylko przyjaciel Putina Donald Trump.
I po sprawie.
Nie opłaca się atakować Litwy i Łotwy wiedząc że Polska może stanąć po ich stronie.
Więc bardziej opłaca się zaatakować Polskę bo wtedy z resztą łatwiej pójdzie. Powie Ci to każdy rozgarniety wojskowy..
Widzę że wpisujesz się w koncepcje głoszone przez Zyrinowskiego
On już nie żyje, podobno Covid
Nie widzisz w swojej teorii prostych błędów:
-Amerykanie staną za Polską, jak nie z powodów sojuszniczych to z powodu własnych interesów
-nie można patrzeć na Państwa NATO pojedynczo, jedynie jak na całe NATO, nie ma mniej lub ważnych członków, każde poświęcenie jednego członka oznacza koniec paktu...
-Po trzecie Amerykanie nigdy sobie nie darują okazji by dogryźć Rosji jak najbliżej Rosji jak najdalej od swoich terytoriów....
UE to taki ZSRR bis, zresztą teraz UE pogrąża ta sama Pani co rozmontowała Bundeswehre...
Jesteś przekonany że Snake wolałby Twoje towarzystwo od mojego?
watpię
Zapraszam oboje, jakby co to Ela zawsze może pogadać z moją mityczną małżonką
Krytkujecie Snake'a a jako jedyny był w wojsku...
No dopiero zaczynam praktyczną przygodę z wojskiem aczkolwiek teorię zgłębiam od lat zgoła 40-tu.
Rosja nigdy nie zaatakuje Polski bo [....]
A to akurat jest dość ciekawa sprawa, bo ja nie jestem przekonany, że to akurat Rosja będzie stroną atakującą...
Niestety naiwne jest Twoje myślenie.
Interesy USA mogą się zmienić.
A my nie mamy wspólnych z zachodnią EU
Musimy się trzymać z narodami środka od Skandynawii począwszy poprzez Bałtów, Słowian, bez faszyzujacych Węgrów, ) z Ukraincami i Bialorusinami daj Boże kiedyś.
Tak jest ułożony EUROPA czy się komuś podoba czy nie
Snake, ale Pantofel z Ciebie
Z jaką małżonką? Z małżonkami nie gadam )
Jeszcze zapomniałeś dodać Wolfiku, czerpiący wiedzę o świecie z filmowych serialu, dopisać, że skoro Rosja nam nie zagraża, to polski rząd niepotrzebnie dozbraja i modernizuje polską armię. No i przecież NATO to na pewno będzie wiecznie trwało i z prędkością światła zjawi się tutaj, jak tylko Rosja by nas zaatakowała, szczególnie jak niekorzystny obrót przyjmą napięcia chinsko-amerykańskie.
Tobie naprawdę brakuje wyobraźni. Za grosz jej nie masz. Żyjesz w serialowej bańce, karmisz się nienawiścią i ziejesz tu hejtem na kobiety z dziećmi uciekające przed bestialstwem ruskich orków. Idiota jakich mało.
Nie oglądam seriali bo nie ma na to czasu. Po prostu interesuje się technika wojskową, kiedyś chciałem nawet zostać pilotem f-16.
Rosja nie zagrażała by Polsce, gdyby:
-Polski rząd nie prowadził antyrosyjskiej polityki i nie machał szabelką gdy nie musiał i nie miał żadnego w tym interesu, mógł odzyskać Polskie ziemie i przychylność sąsiada
-Polska nie była skłócona ze wszystkimi sąsiadami to można by liczyć na ich pomoc
-Polska nie pozbywała się ekspresowo sprzętu własnego, dla wrogiego kraju, nawet z niekorzyścią dla siebie, tak jak pozbycie się migów i SU,FA-50 kupiony na szybko to marnotrawstwo kasy podatników, można było dotrzymać migi i su do czasu przybyci F-35 i zamówić coś lepszego nie koniecznie od amerykanów, choćby F-2 od Japoniii, lepszy od tego śmiesznego FA-50, trzeba było nie oddawać czołgów, a teraz na szybko nie kupować kolejnego typu, jeszcze przez sprawę z Leopardami, których nie da się nagle szybko wyprodukować...
-przez lata nie kradli kasy tylko byłaby kasa na modernizacje, a nie budowali przez 13 lat korwety co została patrolowcem (teraz mają ją na szczęście przezbroić)
-w spółkach zbrojeniowych nie było etatów dla pociotków tylko braliby najlepszych specjalistów to byśmy mieli co produkować i technika.
Z wojną jest jak z walką na ulicy, należy jej unikać o ile to możliwe.
Co do sprawy Tajwanu to wojna o Tajwan wybuchnie w ciągu kilku lat i to może być globalna wojna, nie mniej można by zgromadzić zapasy i uniknąć strat i wydatków na wrogie Państwo nie będące sojusznikiem,
No niech żyje przyjaźń Polsko Radziecka:)
Wiesz dlaczego nigdy się Rosjanom przyjaźń z żadnym sąsiadem nie udała?
Bo to dzicz i moralne zgnilizna ten naród.
I elity tamtejsze to bandyci.
Mentalnie niby Słowianie, ale element obcy, który należy wyciąć jak raka. I tyle w temacie.
Społeczeństwo budowane na strachu, chore.
Życie ludzkie gówno warte od zawsze. A natura tchórzliwa.
Myślę że Chiny ich wchłoną, a części bliżej Europy może Białoruś czy Bałtowie.
Wiem że wygląda to nieprawdopodobne, ale Putin jest likwidatorem Rosji.
Mogliby się jeszcze ocalić przerywając tę wojnę, ale ta władza szybciej walnie atomówką, niż odpuści.
Alternatywą wprowadzenie ruskiego miru, ale co to za życie..
Widzę że masz romantyczne wyobrażenie na temat pomocy wojskowej sąsiadów.
Nie ma znaczenia z kim się ściska władza, tylko interesy.
Nie oglądam seriali bo nie ma na to czasu.
Po prostu interesuje się technika wojskową, kiedyś chciałem nawet zostać pilotem f-16.
I wrzucasz jakieś sceny filmowe z serialu, którego nie oglądałeś?
Rosja nie zagrażała by Polsce, gdyby:
-Polski rząd nie prowadził antyrosyjskiej polityki i nie machał szabelką gdy nie musiał i nie miał żadnego w tym interesu, mógł odzyskać Polskie ziemie i przychylność sąsiada
Naiwniak :-D
Oczywiście, powinniśmy podlizywać się ruskom i stać się ich „strefą wpływu”. Brzmi jakby znajomo :-/
-Polska nie była skłócona ze wszystkimi sąsiadami to można by liczyć na ich pomoc
To akurat domena aktualnego rządu, ale Ty byś nas przecież chciał skłócić z jedynym narodem, z którym aktualnie łączy nas jakies braterstwo :-O
-Polska nie pozbywała się ekspresowo sprzętu własnego, dla wrogiego kraju, nawet z niekorzyścią dla siebie, tak jak pozbycie się migów i SU,FA-50 kupiony na szybko to marnotrawstwo kasy podatników, można było dotrzymać migi i su do czasu przybyci F-35 i zamówić coś lepszego nie koniecznie od amerykanów, choćby F-2 od Japoniii, lepszy od tego śmiesznego FA-50, trzeba było nie oddawać czołgów, a teraz na szybko nie kupować kolejnego typu, jeszcze przez sprawę z Leopardami, których nie da się nagle szybko wyprodukować...
Ach tak, Putin jest z Ciebie dumny, bo pewnie łatwiej by mu było, gdyby nie polskie wsparcie. Chyba nadszedł taki czas, kiedy wszyscy wokół się zbroją, to nie jest czas, żeby zbytnio przebierać.
Co do reszty, to też mam swoją listę pobożnych życzeń, dzięki którym świat byłby lepszy :-D
Wojen by wtedy w ogóle nie było.
Mogliby się jeszcze ocalić przerywając tę wojnę, ale ta władza szybciej walnie atomówką, niż odpuści.
Gdzieś uslyszałam, że jeśli chodzi o broń atomową, to wiadomo, że amerykańska działa ;-)
Nie zdxiziwiłabym się jakby z ruską atomówką było tak jak z całą ruską armią :-/
Czy naprawdę wy wierzycie w sojusze ?
No właśnie jeszcze należy dopisać do skutków wojny o co pytała Averyl:
Wbrew pozorom sytuacja zachwiala moją wiarą w NATO, sojusz dobry ale niepewny i trzeba liczyć na siebie.
A jedynym Krajem EU którego prawdopodobnie nie ma sensu Rosji tykać jest Francja.
Ciekawe co tam Putin Macronowi do ucha szeptał? O wielkim podziale wpływów:):D
Ciekawe czy się Niemcy kapną na czas.
Tylko jeszcze wielką Brytanią może przeszkadzać, ale już jest planowane zniszczenie całej wyspy super pociskiem
To śmieszno straszne, ale tak wlasnie Rosjanie mają narobione w glowie..
Czy naprawdę wy wierzycie w sojusze ?
Działają, jak sojusznicy mają wspólny interes. Są zawierane, a potem się rozpadają, najczęściej dlatego, że brakuje równowagi ryzyka i/lub zysku.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Co się w was/wam zmieniło od czasu wybuchu wojny?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024