Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 179 z 179 ]

131 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2021-11-21 19:04:23)

Odp: Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią
Znerx napisał/a:

cierpienie migrantów

Straszne cierpienia... w trakcie przygotowywania pomostów nad drutem kolczastym. lol

Jest tak ponieważ są instruowani przez reżim że Polacy blokują im dostęp do niemieckich autobusów które czekają za granicą i dowiozą ich do Niemiec. Podobny komunikat kilka dni wcześniej  pojawiał też się masowo w komentarzach na różnych portalach wp o2 Interii że Niemcy ich odbiorą na złość Łukaszence jednocześnie chwalili Polski rząd. Jesteś za przeproszeniem pożytecznym idi... dla reżimu sprowadzasz działania Łukaszenki do problemu migrantów.  Migranci nie mogą się cofnąć są wypychani z granicy Białorusi a ci najbardziej agresywni maja europejską karnację są najprawdopodobniej funkcjonariuszami reżimu Łukaszenki bądź Kremla (FSB). Za Tuska Łukaszenka kajał się a teraz ogrywa "Polskę" (rząd PIS).

Zobacz podobne tematy :

132 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-11-21 19:12:43)

Snake a co Ty tak oglądasz tę białoruską reżimowa telewizję?
Mogą sobie puszczać kogo chcą, nie sądzę, żeby pytali Basię o zdanie. Dla mnie to bez znaczenia.

Znerx no i?? Tylko te filmy widziałeś? To co wrzuciłeś widziałam i wiele innych też. Myślisz, że oni sobie kupili bilety, żeby tłuc się za interesy Putina? Jak na razie determinacji do walki nie widać po tym tłumie. Zrobili najgorszy interes życia. Życzę im aby przeżyli.
Te parę tysięcy młodych na granicy to jest pikuś i żadne zagrożenie samo w sobie dla Europy. Słabo mi to jednak wygląda jako część tego co się dzieje na wschodzie :-( Trochę się tego obawiam ( ataku militarnego )

133

Socjallibertarianin napisał/a:

Czy ja anarchista muszę doradzać w sprawie bezpieczeństwa. Proponuje wielkie megafony na granicy  i instruowanie uchodźców iż są marionetkami w rękach reżimu że nie czekają an nich żadne autobusy i będą ponownie wpychani na Białoruś także można dodatkowo puścić nagranie Merkelowej jak mówi że nic na nich nie czeka.

Za moich młodych lat o takich jak ty mówiło się, że mają refleks szachisty.
Nad granicą są takie megafony i nadają w kilku językach np. po arabsku, angielsku, rosyjsku.

aniuuu1 napisał/a:

Snake a co Ty tak oglądasz tą białoruską reżimowa telewizję?
Mogą sobie puszczać kogo chcą, nie sądzę, żeby pytali kogokolwiek o zdanie.

Oczywiście, że mogą, to puszczają sobie Baśkę. W końcu taka słowiańska uroda i robi za pożyteczną idiotkę Olka, to czemu nie puszczać?

aniuuu1 napisał/a:

Te parę tysięcy młodych na granicy to jest pikuś i żadne zagrożenie samo w sobie dla Europy. Słabo mi to jednak wygląda jako część tego co się dzieje na wschodzie :-( Trochę się tego obawiam

Oczywiście. Tak jak nie stanowiło zagrożenia kilkudziesięciu, potem kilkuset, teraz kilka tysięcy, potem kilkadziesiąt tysięcy, kilkaset tysięcy...

134 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-11-21 23:38:32)

Obyście tylko takie problemy mieli.
Głosowanie na rząd który nie prowadzi polityki zagranicznej A jedynie mizia się z Orbanem doprowadziło do najbardziej niebezpiecznej sytuacji od 39 roku.
A to jakie sobie pośmiewisko Erdogan sobie zrobił z Dudy i Morawieckiego to chyba Jan Sobieski w grobie się przewraca...

135

Wnikliwa to obserwacja i ją przyjmiemy do wianuszka podobnych.

136

Ela210 napisał/a:

Obyście tylko takie problemy mieli.
Głosowanie na rząd który nie prowadzi polityki zagranicznej A jedynie mizia się z Orbanem doprowadziło do najbardziej niebezpiecznej sytuacji od 39 roku.

Odpowiedz mi proszę, który miał, skoro od lat 90 polska polityka zagraniczna żyje w praktyce mitem końca historii

137 Ostatnio edytowany przez Mira Żmijewska (2021-11-22 02:14:21)

Lucyfer666 napisał/a:

od lat 90 polska polityka zagraniczna żyje w praktyce mitem końca historii

Bo długo to była w sumie prawda. Ale niestety koniec historii się skończył. Jeśli nie w 2014 podczas ataku Rosji na Ukrainę, to ewidentnie (przynajmniej dla naszego kraju) podczas obecnych wydarzeń. Zasadniczo ten koniec końca zaczynał dojrzewać już wcześniej, ale jak Putin igrał sobie z Grusją, to sytuacja była jednak bardziej niejednoznaczna, no i można było mieć nadzieję, że to jednak tylko taki lokalny konflikt.

A poniżej pozwolę sobie przedstawić swoje wizje tego, jak może się rozwijać historia Europy po "końcu historii".

Osobiście na ten moment widzę trzy możliwe scenariusze rozwoju sytuacji na naszym kontynencie w obecnym stuleciu. Uszereguję je tu teraz począwszy od najbardziej pesymistycznego, po stosunkowo najmniej zły.

Scenariusz najgorszy:
Europa zachodnia skapituluje bez walki. Będzie bezrefleksyjnie przyjmować kolejnych obcych etnicznie i kulturowo imigrantów, aż wszelka krytyczna dyskusja na temat tego procederu stanie się niemożliwa z uwagi na obawy polityków przed utratą poparcia istotnej części wyborców.

Po przekroczeniu krytycznego progu populacji, imigranci rozmontują cywilizację zachodnią w sposób w pełni demokratyczny ustanowią sobie w krajach zachodnich szariat. Paradoksalnie w efekcie spadku dobrobytu związanego z cywilizacyjnym załamaniem, zbiedniałe kraje zachodnie mogą przestać być dla kolejnych rzesz muzułmanów aż tak bardzo atrakcyjne, niemniej jeśli zmiany klimatu będą czynić Afrykę miejscem coraz mniej zdatnym do życia, presja kolejnych migracji nie będzie jednak ustawać. Ostateczną tamę mogą jednak w pewnym momencie położyć jej nowi władcy Europy nie chcący się po prostu dzielić ze swymi kolejnymi pobratymcami pozostałymi resztkami europejskiego dobrobytu.

Po cywilizacji zachodniej pozostanie tyle, ile zostało po Cesarstwie Wschodniorzymskim. Malownicza legenda i kroniki upadku. Rosja ma szansę się ostać, Polska i inne kraje regionu, (jeśli będą miały szczęście) znajdą się ponownie w orbicie Rosyjskiej.

Scenariusz zły:
Europa zachodnia będzie przyjmować kolejnych obcych etnicznie i kulturowo imigrantów. Wywoła to coraz większe oburzenie społeczne i wynoszenie do władzy partii skrajnie prawicowych. Być może scenariusz opisany w punkcie pierwszym zrealizuje się najpierw w pojedynczym państwie (najprawdopodobniej we Francji) co tym bardziej zaszokuje społeczeństwa innych krajów.

Do władzy wyniesieni zostaną jacyś współcześni naziści, którzy nie będą się certolić ani z obcymi, ani ze swoimi. Granice staną się nieprzekraczalne. Do ludzi podejmujących próby ich nielegalnego forsowania będzie się strzelać. W wielu krajach wystąpią czystki etniczne, a przy okazji oberwie się wszelkim lewakom i LGBT. Jeśli zmiany klimatu będą czynić Afrykę miejscem coraz mniej zdatnym do życia, to ludzie będą masowo ginąć, tak na europejskich granicach, jak i na pustynniejącym kontynencie.

Jeśli kryzys klimatyczny uda się ostatecznie zatrzymać na jakimś poziomie i nie nastąpi ogólnoplanetarna zagłada cywilizacji. To po kilku dekadach ten europejski neofaszyzm zgnije i rozlezie się pod naporem społecznym, podobnie jak w XX wieku upadł komunizm.

Scenariusz najmniej zły:
Europa zachodnia będzie przyjmować kolejnych obcych etnicznie i kulturowo imigrantów. Wywoła to coraz większe oburzenie społeczne i wzrost poparcia dla partii skrajnie prawicowych. Partie centrowe dojdą do wniosku, że jeśli nie chcą oddawać kontynentu we władanie islamistom ani prawicowcom, to muszą zmienić swoją politykę.

Europa stanie się twierdzą, nielegalni imigranci będą bezwzględnie zawracani. Deportuje się znaczną część obecnych imigrantów, których obecna skuteczność deportacji wynosi jakieś 20-25%. Jednocześnie Europa zdecyduje się wyłożyć realne środki na stworzenie w Afryce miejsc umożliwiających przeżycie, domagając się jednocześnie od tamtejszych rządów kontroli demograficznej. Być może dojdzie nawet do odrodzenia w jakiejś formie europejskiego protektoratu nad byłymi koloniami.

Wolność jednostki w Europie niewątpliwie podupadnie, ale będzie to ograniczenie wolności na poziomie II RP, ew. współczesnej Rosji. Żadne NGO wspomagające nielegalną imigrację nie będą miały szans funkcjonować. Wolność prasy również może zostać ograniczona. Jeśli planetę i cywilizację uda się ocalić, z czasem może dojść do odwilży i przywrócenia demokracji w dzisiejszym rozumieniu.

Na koniec wspomnę, jak oceniam prawdopodobieństwo ziszczenia się poszczególnych scenariuszy w kolejności od najbardziej do najmniej prawdopodobnych:
- Scenariusz zły,
- Scenariusz najgorszy,
- Scenariusz najmniej zły.

138

Snake napisał/a:

To ci trochę koleżanka naopowiadała niestworzonych historii. Fotoreporterzy nie weszli na teren stanu wyjątkowego. Obóz, który fotografowali jest poza granicami stanu wyjątkowego. Obóz jako taki zgodnie z prawem nie podlega żadnym zakazom fotografowania. Żołnierz nie ma prawa legitymować, ani podejmować żadnych czynności względem cywila. Jedyne wyjątki, to Żandarmeria Wojskowa na podstawie przepisów covidowych w zakresie przestrzegania przepisów pandemicznych, no ale samo wojsko przyznało, że panowie mieli maski na twarzy... Drugi wyjątek, to wartownik w określonych sytuacjach ale tu akurat wartownik spartolił sprawę, bo czynności podjął kiedy fotoreporterzy odjechali. Ogólnie wtopa... Nie żebym pochwalał zachowanie tych dziennikarzy ale jeśli postanowią sprawę drążyć procesowo, to raczej bez problemu wygrają.

Wtopa.
A czym więcej informacji wypływa, tym gorzej to wygląda.
Po dzisiaj upublicznionych nagraniach mam tylko nadzieję, że nie każdy wojskowy to nadużywający władzy cham i pospolity przestępca. Chociaż takich się teraz chyba w wojsku promuje, bo tamci z nagrania otrzymali przecież pochwałę.

139

Wtopa ale głównie ze względu na to co napisałem, wartownik może różne rzeczy ale tu chyba nastąpiła spóźniona reakcja. To znaczy, wartownik dostał informację, że ma ich sprawdzić tyle, że oni się już zapakowali w samochód i odjeżdżali. Natomiast z grzebania w telefonach jak już mieli informację, że to dziennikarze się nie wybronią ale za to jest niewielka odpowiedzialność, stan wyższej konieczności, niska szkodliwość społeczna...
Można zresztą sięgnąć do sprawy OKO.press w centrum stolicy. Ukarano kogoś?

140

MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:

To ci trochę koleżanka naopowiadała niestworzonych historii. Fotoreporterzy nie weszli na teren stanu wyjątkowego. Obóz, który fotografowali jest poza granicami stanu wyjątkowego. Obóz jako taki zgodnie z prawem nie podlega żadnym zakazom fotografowania. Żołnierz nie ma prawa legitymować, ani podejmować żadnych czynności względem cywila. Jedyne wyjątki, to Żandarmeria Wojskowa na podstawie przepisów covidowych w zakresie przestrzegania przepisów pandemicznych, no ale samo wojsko przyznało, że panowie mieli maski na twarzy... Drugi wyjątek, to wartownik w określonych sytuacjach ale tu akurat wartownik spartolił sprawę, bo czynności podjął kiedy fotoreporterzy odjechali. Ogólnie wtopa... Nie żebym pochwalał zachowanie tych dziennikarzy ale jeśli postanowią sprawę drążyć procesowo, to raczej bez problemu wygrają.

Wtopa.
A czym więcej informacji wypływa, tym gorzej to wygląda.
Po dzisiaj upublicznionych nagraniach mam tylko nadzieję, że nie każdy wojskowy to nadużywający władzy cham i pospolity przestępca. Chociaż takich się teraz chyba w wojsku promuje, bo tamci z nagrania otrzymali przecież pochwałę.

Wolę żyć ze świadomością, że granic strzeże banda twardych chamów niż stado dup wołowych wink

141

assassin napisał/a:

Wolę żyć ze świadomością, że granic strzeże banda twardych chamów niż stado dup wołowych wink

Niestety w tym przypadku chamstwo pokryło brak kompetencji. Myślę, że ostatnia wizyta ministra Błaszczaka u żołnierzy ze sławetną pochwałą poza protokołem miała zgoła inny charakter. Myślę, że pan minister zadawał ważne pytania i na pewno nie tym żołnierzom. Na drogach Polski odbywają się ćwiczenia przerzutu sprzętu w szyku ubezpieczonym tj. z czujkami, czyli wedle procedur przewidzianych na stan najwyższej gotowości bojowej, w zasadzie wojennej. Tymczasem w bezpośredniej styczności ze strefą stanu wyjątkowego, czyli w terenie narażonym na infiltrację obcych służb albo chociaż przemytników ludzi byle leszcz może krążyć wokół polowej bazy wojskowej i podjechać pod jej bramę. Gdyby zamiast tych leszczy w samochodzie siedziała grupa Specnazu, to tej bazy by już nie było. To oczywiście skrajność ale obserwacja takiej bazy przez osoby postronne też powinna zostać ograniczona z poszanowaniem prawa. To znaczy kontrola dróg dojazdowych w odpowiedniej odległości od bazy, kontrola terenu przyległego, monitoring cyfrowy, patrole. Jeśli nie jest to prowadzone teraz i tam, to kiedy i gdzie?
No ale o prawdziwych "nagrodach" za to wydarzenie, to nie przeczytacie w mediach lol

142 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2021-11-24 22:28:41)

A ja myślę że to ustawka Morawieckiego z Łukaszenką i coraz częściej nie jestem w tym odosobniony. Nie chcieli pomocy frontexu wielokroć mówili że sobie poradzą nawet po sytuacji z atakiem a przyjęli pomoc od Brytyjczyków pokazując że chcą izolacjonizmu.  Gdy UE zaczęła odcinać konary tj usuwać ogłoszenia blokować loty Łukaszence to zaczęło panować oburzenie w PISie. Białorus zniosła winy do wielu państw muzułmańskich.Uchodźcy nabierani są na scum czytając zamieszczone przez reżim w  wielu państwach muzułmańskich zmanipulowane treści które dla nas wydają się naiwne np potrzeba 2 mln cudzoziemców do pracy dla linii lotniczych ale nawet jeśli jeden na 100 się złapie to i tak złapie się bardzo dużo osób potencjalnie nawet 100 razy tyle niż obecnie. W ogłoszeniu zapewniają im tygodniowy pobyt w hotelu oraz wycieczki oraz na koniec wyjazd do Polski a przez ten kraj do Niemiec. Tyle że oni opłacają 5 dni w hotelu a  w rzeczywistości są tam co najwyżej 2 dni resztę zgarnia Łukaszenka. Z Poufnej rozmowy (wycieków ze skrzynki polityka pis Dworczyka) wynika że dla Morawieckiego uchodźcy to złoto polityczne i że służby ostrzegały przed tym działaniem Łukaszenki wiele lat temu nie było reakcji. Na dodatek było tajne spotkanie z politykami Łukaszenki na terenie Polski był tam Błaszczak i premier. Widziałem komentarze że nie są to biedni ludzie ale mało kto zwraca uwagę do jakiego poświęcenia skłonni są ludzie którzy chcą gdzie indziej rozpocząć lepsze życie np sprzedają dom, biorą wielkie kredyty. Dziwią mnie też komentarze zamieszczane na różnych portalach które skupiają się tylko na uchodźcach a omijające winę Białorusi i Rosji. Na tzw marszu niepodległości nie było ani jednego hasła przeciw Rosji czy Białorusi za to były przeciw UE oraz USA a także NATO albo to idioci co tego nie widzą albo organizatorzy marszu są sterowani przez Kreml.

143

Brawo ty!

144

Tak z ciekawości bo różne opinie widziałam w sieci. Co uważacie za fałszywe informacje:
1 ze migranci w ogóle sa znadjdowani  po polskiej stronie
2. Ze po polskiej stronie znaleziono już kilkanascie ciał migrantów, głównie zmarłych z wychodzenia
3ze polskie służby nie wypychają ich na Bialorus
4 dluchamie dymem w oczy chlopca było po to zeby on wygladał na zapłakanego przed kamera
5 ze jeśli rzucają w "naszych" kamieniami  to tylko dlatego ze maja taki kaprys i są roszczeniowi  i tylko dlatego
6 nie ma z tym zadnego związku ze ci ludzie zostali oszukani, koczuja tam miesiącami, białoruskie służby w dużej mierze nie pozwalają im wrócić plus podpuszczają i deiznformuja (tak tak, Niemcy już po was busy wysłali tylko Polska was nie przepuszcza) i w związku z tym ci ludzie nie mają prawa do zalu, gniewu, desperacji.
7 ofiara jest przez nas postrzegana jako ofiara tylko wtedy kiedy jest nieskazitelna. Jak się okazuje ze ofiara mogła działać na podstawie gniewu albo nie jest nieskazitena to przestaje być ofiara.

145

Ja znalazłem wyczerpującą odpowiedź na wszystkie te zagadnienia:

https://i.ibb.co/Xs4r2hx/Elh-MO-e-XYAAC-0-I.jpg

146 Ostatnio edytowany przez Czarna Kotka (2021-12-06 16:22:30)

Snake, dziękuję Ci za  ten cenny wkład. Napisałeś co wiedziałeś.

147

Czarna Kotka napisał/a:

Snake, dziękuję Ci za  ten cenny wkład. Napisałeś co wiedziałeś.

Nie ma za co. Przedstawiłem ci opinię przeciętnego Polaka szaraka na kwestie, które poruszyłaś. A kolor zeszłorocznego śniegu cię interesuje?

148

Czarna Kotka napisał/a:

Tak z ciekawości bo różne opinie widziałam w sieci. Co uważacie za fałszywe informacje:
2. Ze po polskiej stronie znaleziono już kilkanascie ciał migrantów, głównie zmarłych z wychodzenia
4 dluchamie dymem w oczy chlopca było po to zeby on wygladał na zapłakanego przed kamera
5 ze jeśli rzucają w "naszych" kamieniami  to tylko dlatego ze maja taki kaprys i są roszczeniowi  i tylko dlatego
6 nie ma z tym zadnego związku ze ci ludzie zostali oszukani, koczuja tam miesiącami, białoruskie służby w dużej mierze nie pozwalają im wrócić plus podpuszczają i deiznformuja (tak tak, Niemcy już po was busy wysłali tylko Polska was nie przepuszcza) i w związku z tym ci ludzie nie mają prawa do zalu, gniewu, desperacji.
7 ofiara jest przez nas postrzegana jako ofiara tylko wtedy kiedy jest nieskazitelna. Jak się okazuje ze ofiara mogła działać na podstawie gniewu albo nie jest nieskazitena to przestaje być ofiara.

Jak dla mnie fałszem jest punkt 2, a reszta tych punktów w zasadzie mnie nie interesuje.

149

Czarna Kotka napisał/a:

Ad 1) prawda
Ad 2) prawda
Ad 3) fałsz
Ad 4) nie wiem, nie znam sprawy
Ad 5) fałsz. Można zrozumieć ich frustrację i bezsilność, ale jakby nie patrzeć to agresja skierowana w „naszych” a nie Białorusinów, którzy ich tak „urządzili”
Ad 6) fałsz, j.w.
Ad 7) fałsz.

150 Ostatnio edytowany przez Gary (2021-12-08 11:28:53)

Czarna Kotka napisał/a:

prawda 1 i 2

Wypychają ich na stronę białoruską albo odstawiają na granicę gdy papiery gotowe.

Nie wiem -- albo dmuchali aby był załzawiony, albo może wierzą żę dym jakoś oczyszcza oczy po gazie łzawiącym.

Nie tylko dlatego... są zachęcani, białorusini puszczają plotki, eskalują emocje. Są kamienie, lasery, nożyce do cięcia.

Mają prawo do desperacji. Walczą jak mogą. Jedni zostali oszukani, inni może podstawieni. Każdy robi to jaki mu cel przyświeca. Oczywiście są rodziny z dziećmi też, którzy by chcieli zarabiać, pracować. Gdybym miał decydować, to:

1. granica ma być szczelna
2. a jak kto chce u nas pracować, to niech składa papiery oficjalną drogą
3. jeśli ktoś został oszukany, to wracamy do punktu 1.

Nie chcę migrantów w moim mieszkaniu... nie chcę za płotem swojej działki... ani w sklepie spożywczym za rogiem, i nie chcę ich w ogóle w Polsce.

Polacy wyjeżdżali do pracy za granicę, aby zarobić, aby pracować. Pewnie pili i kradli i stąd zła opinia.

Każdy ma prawo do emocji... zdarzają się złe czyny pod wpływem emocji. Nie zmienia to faktu bycia ofiarą.
Jednak rzucanie kamieniami i niszczenie ogrodzenia to jest świadomy atak, przemyślany, nie w afekcie.

151

Odpowiadam w tym wątku, bo w tym jednym Ela miała rację.
Dyskusja o granicy białoruskiej powinna być tu. Moja wina.
Lucyfer, sam wiesz ze kwestia propagandy też nie jest czarno biała. Kwestia dostępności informacji, ich natężenia, desperacji odbiorców. Myślisz że Zięba i inne szury spod znaku "strukturyzator wody" mieliby tak dużo zwolenników gdyby nie to że część z nich jest zdesperowana bo smietrelna choroba swoja czy kogoś bliskiego i są rozczarowani podejściem niedofinansowanej, obciążonej tradycyjnej służby zdrowia? Do tamtego  "towarzystwa" dotarła przede wszystkim propaganda, a jak to jest w obcych państwach z obcymi językami, to sprawdzaj sobie po arabsku, w jakimś konkretnym dialekcie, gdzie jest jaka
sytuacja.
Mallwusiu, właśnie pisałam. To jak chętnie ulegamy propagandzie jest m in pochodna tego jak bardzo jesteśmy zdesperowani. Plus informacje, które do nas najłatwiej docierają a są zgodne z naszymi oczekiwaniami. Banka informacyjna plus. Mimo to, wciąż, wywalanie kobiet z dziećmi na bagna to nie rozwiązanie. Swoją drogą, Rosja naprawdę musiała wierzyć w wizję wojny błyskawicznej i że inne państwa zareagują łagodniej, (nad takimi Niemcami pracowali długo i to im jeszcze teraz popłaca, nie nad nimi zresztą tylko nad uzależnieniem Europy od ich dostaw) skoro uderzyła w tym właśnie momencie, kiedy przez covida dużo łańcuchów dostawczych było resetowanych i były szukane alternatywy, w bardzo wielu gałęziach, nie tylko przemysłu.
Snake, ta niepełnosprawna dziewczynka wywalona na bagna to  co ona Tobie?

152

Czarna Kotka napisał/a:

Snake, ta niepełnosprawna dziewczynka wywalona na bagna to  co ona Tobie?

Zeżre moje podatki.

153

Tyle samo zo zezral durny propagandowy koncert?

154

Z tym chłopcem to prawda, bo są uwiecznione momenty które dość dobitnie o tym mówią. I to nie był jedyny taki przypadek na granicy

155

Czarna Kotka napisał/a:

Tyle samo zo zezral durny propagandowy koncert?

Nie lubisz muzyki? Takie koncerty pozwalają rozwijać się kulturalnie i duchowo. Piękna idea.

156

Faktycznie, piękna. "Połączenie północnokoreańskiej telewizji oraz chóru Armii Czerwonej".
Be, uwiecznione momenty mówią dokładnie na odwrót. Wyżej pisałam dlaczego.

157

Czarna Kotka napisał/a:

Faktycznie, piękna. "Połączenie północnokoreańskiej telewizji oraz chóru Armii Czerwonej".

O gustach się nie dyskutuje. Mnie disco polo nie kręci ale nie przeszkadza mi jak ktoś się przy tym bawi albo robi festiwal.
Wyjmij kołek z pupy.

158

Czarna Kotka napisał/a:

Be, uwiecznione momenty mówią dokładnie na odwrót. Wyżej pisałam dlaczego.

Zdjęcie gdzie gość mu dmucha dymem w oczy nie mówi tego, że dmucha mu dymem w oczy?:)

159

Snake, generalnie ja też nie. Tylko to był sponsorowany z budżetu, nasmarowany wazeliną propagandowy koncert, tak potrzebny, biorąc pod uwagę jego koszty i wszystko co się w zeszłym roku działo, jak dziura w moście. Żałosny poziom był w bonusie.
Be, nie zrozumiałeś. Fejkiem była informacja że to zrobiono celowo żeby chłopiec wyglądał na zapłakanego przed kamerą.

160

A to jest mam rozumiec jakas zaleznosc? Ze albo nie wpuszczamy nielegalnych imigrantow i mamy koncert albo nie mamy koncertu ale za to wpuszczamy nielegalnych imigrantow? Jak dla mnie to sa jednak dwa zupelnie rozne problemy bo mozna ochraniac swoje granice ale tez i przy okazji nie robic z tego wiochy xd

161

Czarna Kotka napisał/a:

Lucyfer, sam wiesz ze kwestia propagandy też nie jest czarno biała. Kwestia dostępności informacji, ich natężenia, desperacji odbiorców. Myślisz że Zięba i inne szury spod znaku "strukturyzator wody" mieliby tak dużo zwolenników gdyby nie to że część z nich jest zdesperowana bo smietrelna choroba swoja czy kogoś bliskiego i są rozczarowani podejściem niedofinansowanej, obciążonej tradycyjnej służby zdrowia? Do tamtego  "towarzystwa" dotarła przede wszystkim propaganda, a jak to jest w obcych państwach z obcymi językami, to sprawdzaj sobie po arabsku, w jakimś konkretnym dialekcie, gdzie jest jaka sytuacja.

Zięba i całe towarzystwo jest popularne w niszach ponieważ, uwaga, epoka informacji zrodziła zjawisko przeciążenia. Ludzie nie radzą sobie z przetwarzaniem nadmiaru informacji, a z racji braku wiedzy, jak i powszechności komunikacji masowej ludzie oferujący proste wyjaśnienia i rozwiania na skomplikowane problemy mają dużo prostrzy dostęp do dotarcia do mas.

Ile ludzi rozumie system, finansowanie itd.
Ile osób twierdzi, że coś jest finansowane z ich podatków? smile

Problem z ludnością arabską i afrykańską wynika z aktualnych doświadczeń państw kolonialnych, plus sytuacji po 2015 roku. Nie bez powodu państwa UE zaczęły uszczelniać zewnętrzną granicę wspólnoty. Nie bez powodu w przypadku kryzysu z Białorusią nikt nie protestował na działania polskiego rządu.
Zrozum, że demograficznie Afryka to tykająca bomba (polecam prognozy bodaj dla Nigerii). Ludzie naturalnie będą podążać za bogactwem, a najbliższe otoczenie to oferujące jest na kontynencie europejskim. Wielka migracja ludów do Europy będzie problemem tego wieku w połączeniu z wymieraniem społeczeństw tubylczych. Chyba, że nagle coś się zmieni.

162

Niektórym po prostu tak ciężko spojrzeć na świat trzeźwo, realnie i RACJONALNIE smile

163

bagienni_k napisał/a:

Niektórym po prostu tak ciężko spojrzeć na świat trzeźwo, realnie i RACJONALNIE smile

Przy masowej polityce racjonalność znika.
Tak samo media masowe by zbankrutowały, gdyby nie grały na emocjach odbiorców.

164

Czarna Kotka napisał/a:

Snake, generalnie ja też nie. Tylko to był sponsorowany z budżetu, nasmarowany wazeliną propagandowy koncert, tak potrzebny, biorąc pod uwagę jego koszty i wszystko co się w zeszłym roku działo, jak dziura w moście. Żałosny poziom był w bonusie.

Dla każdego coś niepotrzebnego. Dla mnie na przykład marnotrawstwem było zakontraktowanie szczepionek na 6 miliardów złotych czy miliardy wydane na testy, które za magicznym machnięciem różdżki przestały być potrzebne z dnia na dzień.

165

Jakby nie krytykować Ewę Kopacz, kiedyś wytrzymała presję i nie kupiła szczepionki na świńską grypę.

166

I jak tam teraz przemyslenia na ten temat? Bo z jest spora szanase ze szykuje nam sie powtorka tym razem na granicy z onucja.
https://gazetaolsztynska.pl/bartoszyce/ … rusia.html

Dalej ktos jeszcze wierzy ze ci ludzie zostali oszukani? Czy wszyscy juz rozumieja ze oni podejmuja przekalkulowane ryzyko bo licza na dobrobyt?

167

JedynyRealista napisał/a:

I jak tam teraz przemyslenia na ten temat? Bo z jest spora szanase ze szykuje nam sie powtorka tym razem na granicy z onucja.

Dalej ktos jeszcze wierzy ze ci ludzie zostali oszukani? Czy wszyscy juz rozumieja ze oni podejmuja przekalkulowane ryzyko bo licza na dobrobyt?

Tutaj, przynajmniej wśród stałych bywalców, raczej nie ma osób, które jeszcze rozczula los uchodźców nielegalnie forsujących polską granicę od wschodu.

Osobiście liczę na to, że „odpowiednie” osoby z ekipy rządzącej wyciągnęły „odpowiednie” wnioski z tego, co się działo na białoruskiej granicy i są „odpowiednio” przygotowani na powtórkę tym razem od strony Kralovca.
Niech przypieczętowaniem tego, że wnioski wyciągnęli, będzie chociażby jakaś aktywność w mediach krajów, z których przybywają imigranci, żeby nie było już żadnych wątpliwości na co sami się piszą. Przecież to jest najprostszy sposób, żeby wybić z ręki argument tym wszystkim, którzy twierdzą, że ci biedni uchodźcy są oszukiwani i nie wiedzą, co może ich spotkać, jak będą probowali nielegalnie przekraczać granicę.

168

Ochojska już w pełnej gotowości lol

169

A ja myślałem, że nikt nie śledzi lotów tureckich linii smile

170

ja to tylko tu zostawie.

Ta kobieta od roku dziala bezposrednio na Podlasiu. Polecam post, komentarze po nim i generalnie posty Pauliny.
https://www.facebook.com/paulina.bownik … DR2MWPk6hl
Ale jak chcecie bo wam tak wygodniej, to mozecie dalej wierzyc Heldze.
taka mala retrospekcja:
(SG: "migranci nie mieli żadnych dokumentów potwierdzających tożsamość"! Ochojska: (pokazuje filmik jak funkcjonariusze SG sprawdzają paszporty tychże migrantow). SG:  "to była ustawka zastawiona przez Ochojską"!

171

Czarna Kotka napisał/a:

ja to tylko tu zostawie.

Ta kobieta od roku dziala bezposrednio na Podlasiu. Polecam post, komentarze po nim i generalnie posty Pauliny.
taka mala retrospekcja:
(SG: "migranci nie mieli żadnych dokumentów potwierdzających tożsamość"! Ochojska: (pokazuje filmik jak funkcjonariusze SG sprawdzają paszporty tychże migrantow). SG:  "to była ustawka zastawiona przez Ochojską"!

Szczerze mówiąc myślę, że nie skłamię jeśli napiszę, że większość Polaków ma w dupie co piszą jakieś Paulinki czy Ochojska.
Niemniej mogę ci obiecać, że jak mnie w końcu zagonią na granicę, to nie przepuszczę żadnego migranta wink Ogólnie to bym nawet chętnie pojechał ale pracy mam dużo i nie bardzo na razie mogę sobie zrobić wolne na tydzień czy dwa żeby ganiać śniadych wzdłuż Bugu. No ale jak ogarnę tematy w pracy, to z chęcią pojadę nad granicę. Tyle, że tam ogólnie nudno jest wiesz? Taki migrant, to nawet urozmaicenie nudnego patrolu.

172 Ostatnio edytowany przez JedynyRealista (2022-10-29 15:28:05)

Czarna Kotka napisał/a:

ja to tylko tu zostawie.

taka mala retrospekcja:

Paulina Borowik? To ta z grupy granica ktora wysrywa pelno fakenewsow? Jak na przyklad te bzdury o tym papierosie ktorych tutaj tak bronilas XD
Poza tym tutaj male cytaty z grupy granica:

"Od sierpnia 2021 udzieliliśmy pomocy humanitarnej około 13 000 osób, a wiele z nich stanowiły kobiety i dzieci."

nastepnie:

"Skala kryzysu po zniesieniu strefy: od 1 lipca do 10 października:
otrzymaliśmy prośby o pomoc humanitarną od 1642 osób, w tym 68 dzieci"

ja wiem ze "wiele" to pojecie relatywne ale w tym przypadku 4.1% to obiektywnie nie jest wiele XD

173 Ostatnio edytowany przez JedynyRealista (2022-10-29 15:27:53)

Czarna Kotka napisał/a:

ja to tylko tu zostawie.

taka mala retrospekcja:

Paulina Borowik? To ta z grupy granica ktora wysrywa pelno fakenewsow? Jak na przyklad te bzdury o tym papierosie ktorych tutaj tak bronilas XD
Poza tym tutaj male cytaty z grupy granica:

"Od sierpnia 2021 udzieliliśmy pomocy humanitarnej około 13 000 osób, a wiele z nich stanowiły kobiety i dzieci."

nastepnie:

"Skala kryzysu po zniesieniu strefy: od 1 lipca do 10 października:
otrzymaliśmy prośby o pomoc humanitarną od 1642 osób, w tym 68 dzieci"

ja wiem ze "wiele" to pojecie relatywne ale w tym przypadku 4.1% to obiektywnie nie jest wiele XD

174 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-10-30 14:55:47)

Przykro mi, ale udzielanie pomocy humanitarnej tam jest i głupotą i okrucieństwem.
Bo to tak jakby stanąć na jednym brzegu rzeki i nawoływać ludzi do przechodzenia bo jest płytko, a tam większość się topi.
To wprowadzanie ludzi w błąd.
Za każdym uratowanym przyjdą tłumy innych , których spotka tu zły los i  czesto śmierć.  Jak będzie wiadomo że nie ma przejścia to uratujecie więcej tych Ci nie przyjadą, niż tych z lasu.
Opcją wpuszczania ich dla destabilizacji nie wchodzi w rachubę.

175

Ela210 napisał/a:

Przykro mi, ale udzielanie pomocy humanitarnej tam jest i głupotą i okrucieństwem.
Bo to tak jakby stanąć na jednym brzegu rzeki i nawoływać ludzi do przechodzenia bo jest płytko, a tam większość się topi.
To wprowadzanie ludzi w błąd.
Za każdym uratowanym przyjdą tłumy innych , których spotka tu zły los i  czesto śmierć.  Jak będzie wiadomo że nie ma przejścia to uratujecie więcej tych Ci nie przyjadą, niż tych z lasu.
Opcją wpuszczania ich dla destabilizacji nie wchodzi w rachubę.

No i nie ma takiej opcji. Szacunek dla Straży Granicznej, bo gros odium spada na nich ze względu na to, że wyłapani migranci są przekazywani w ich ręce. Aczkolwiek z tego co wiem, ci złapani i odstawiani z powrotem na granicę dostają paczkę z żarciem itp. dobrem na do widzenia.

176

Coś się z zmieniło w tej sprawie z dmuchaniem dymem w oczy? Przestała być ordynarnym kłamstwem rozpowszechnianym żeby oczerniać migrantów?
Jutro o 17 jest darmowy webinar m. in. Pauliny Bownik pod tytułem  jak być medykiem w puszczy.
Który odważny, to może wziąć udział i zadać pytania, jeśli je ma.
IFMSA-Poland Oddział Warszawa, "Jak być medykiem w puszczy?"

177 Ostatnio edytowany przez JedynyRealista (2022-12-06 15:55:18)

Czarna Kotka napisał/a:

Coś się z zmieniło w tej sprawie z dmuchaniem dymem w oczy? Przestała być ordynarnym kłamstwem rozpowszechnianym żeby oczerniać migrantów?

Nic mi o tym nie wiadomo.

gaz lzawiacy w oczach ==> lzawienie oczu

dym papierosowy ==> lzawienie oczu

lzawienie oczu ==> usuwa gaz lzawiacy

Stosujac wiec zasade hipotetycznego sylogizmu:

gaz lzawiacy w oczach ==> usuwa gaz lzawiacy

wiec wychodzi na to ze najlepsza rada na gaz lzawiacy jest wiecej gazu lzawiacego

178

Czarna Kotka napisał/a:

Nic mi o tym nie wiadomo.

gaz lzawiacy w oczach ==> lzawienie oczu

dym papierosowy ==> lzawienie oczu

lzawienie oczu ==> usuwa gaz lzawiacy

Stosujac wiec zasade hipotetycznego sylogizmu:

gaz lzawiacy w oczach ==> usuwa gaz lzawiacy

wiec wychodzi na to ze najlepsza rada na gaz lzawiacy jest wiecej gazu lzawiacego

Nic się nie zmieniło. Dalej dostają kopa w dupę z powrotem na Białoruś.
Tyle, że teraz gorzej ze znalezieniem chętnych do tury na granicy, bo nasi mądrale zabronili wojsku palić ogniska na pasku i zburzono szałasy, które żołnierze sobie w terenie pobudowali.
Dla wyobrażenia sytuacji dodam, że patrol na pasku trwa 12 godzin wzdłuż Bugu, gdzie w taką pogodę jak obecnie ciągnie od rzeki przenikliwym zimnem. Żołnierz zaś ma chodzić 12 godzin dostawszy zimne żarcie, bo nawet nie dają suchych racji z podgrzewaczami. Nie ma gdzie się zagrzać, nie ma gdzie przysiąść na kwadrans pod jakąś osłoną od wiatru. Biorąc pod uwagę, że wg Wojska Polskiego kurteczka przeciwdeszczowa i cienki polarek, to ubiór zimowy, a niektórzy żołnierze o butach zimowych tylko słyszeli trudno się dziwić, że mało chętnych.
Jedyna atrakcja, że faktycznie jakichś nachodźców można pogonić z powrotem...

179

A widzę że czarnej kotce zmieni się  jak bez dymu przekroczy  granicę na wschód.
Tam zatrudni się wśród tych co organizują cały proceder.

Posty [ 131 do 179 z 179 ]

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024