Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 179 ]

1

Temat: Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią

Setki migrantów maszerują w stronę polskiej granicy.
Jak myślicie, jak to się skończy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią
Kleoma napisał/a:

Setki migrantów maszerują w stronę polskiej granicy.
Jak myślicie, jak to się skończy?

Kiepsko, biorąc pod uwagę, że mamy skretynienie rządzących po obu stronach granicy.

3 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-08 12:34:39)

Ogólnie rzecz biorąc to tak. Granica zewnętrzna UE wschodnia jest obecnie pod wpływem działań hybrydowych służb Białorusi i Rosji.
Mur to kompromitacja służb.
Państwo nie jest przygotowane do konfliktu przy niewielkiej eskalacji na drabinie. Widoczny brak obrony cywilnej oraz służb kontrwywiadu, co widać po sporej obecności elementu wywrotowego.
Opozycja swoją naiwną i głupią postawą w przekazie zapewnia PiSowi 3 kadencję. (Starsze pokolenie Opozycji Totalnej prywatnie wspiera ochronę granicy, co można w social media znaleźć)

Będzie to tragedia wielu ludzi, którzy w ramach handlu ludźmi są obecnie w pułapce. Dwa miesiące temu już była mowa, że wraz ze zbliżającą się zimą rozgrywka będzie bardziej bezwzględna.

Witamy w 3 dekadzie, gdzie sprawa przeróżnych wstrząsów dopiero się rozpoczyna.

4

Myślę, że prędko się to może nie zakończyć.. Nie pojmuję jednak czemu imigranci nadal przyjeżdżają na Białoruś stając się zakładnikami tej sytuacji

5 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-08 12:52:52)

aniuu1 napisał/a:

Myślę, że prędko się to może nie zakończyć.. Nie pojmuję jednak czemu imigranci nadal przyjeżdżają na Białoruś stając się zakładnikami tej sytuacji

Desperacja, brak weryfikacji.
No i nie ukrywajmy. Do Polski większość tych ludzi nie zmierza, tylko do bogatszych państw opiekuńczych.
Z tym, że owe państwa, już nie powtórzą błędu z ostatniej wielkiej fali migracji.
Migracja zarobkowa tak, migracja socjalna nie.

6

Moja znajoma 80+ latka twierdzi, że najlepiej byłoby udostępnić migrantom kolej aby mogli pociągami przejechać do naszej zachodniej granicy bez problemów.
I niech sobie idą dalej
Nie będzie wtedy tragedii wśród polskiej ludności cywilnej na terenie Polski gdy ten tłum będzie szedł przez Polskę, rabował, nawet zabijał , gwałcił.

7 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-08 12:58:40)

Kleoma napisał/a:

Moja znajoma 80+ latka twierdzi, że najlepiej byłoby udostępnić migrantom kolej aby mogli pociągami przejechać do naszej zachodniej granicy bez problemów.
I niech sobie idą dalej
Nie będzie wtedy tragedii wśród polskiej ludności cywilnej na terenie Polski gdy ten tłum będzie szedł przez Polskę, rabował, nawet zabijał , gwałcił.

Kleomo, ale od początku sytuacji niemieckie służby sprawdzają granicę z Polską i wycofują egzotycznych przekraczających.
Niemcy już się wyleczyły z polityki otwartych drzwi wobec ludzi z tego kręgu cywilizacyjnego. Szwecja podobnie.
A z tym demonizowaniem też bym nie przesadzał.

8

Lucyfer666 napisał/a:
aniuu1 napisał/a:

Desperacja, brak weryfikacji.
No i nie ukrywajmy. Do Polski większość tych ludzi nie zmierza, tylko do bogatszych państw opiekuńczych.
Z tym, że owe państwa, już nie powtórzą błędu z ostatniej wielkiej fali migracji.
Migracja zarobkowa tak, migracja socjalna nie.

Desperacja tak, ale chyba już wszyscy wiedzą jak tu wygląda sytuacja, bo to długo już trwa. Jest wiele relacji. Wszyscy ci ludzie mają telefony, dostęp do internetu, pieniądze, bo to nie jest tania podróż.

W tej całej sytuacji nie chodzi najbardziej o migrantów, a o politykę, o to jaki w tym cel mają Łukaszenko i Putin a to nie do końca jest jasne. Migranci są środkiem. Pakują się w sytuację na którą nie mają żadnego wpływu, licząc na to, że jakoś się prześlizgną. Nie wiadomo do końca co sie wydarzy. Może finalnie Polska się dogada z Lukaszenką, a może będziemy mieć wielki obóz uchodźców, który będzie rósł miesiącami, a może będziemy mieć walki na granicy, gdzie uchodźcy też będą mieć jakąś rolę (zapewne nie do pozazdroszczenia). Łukaszenko i Putin od dawna prowokują, strasząc unię atakiem a swoich obywateli unią.

Z tego wszystkiego najmniej się obawiam jadących przez Polskę migrantów, którzy mogą grabić i gwałcić, bo raczej w większości to są chyba w tym momencie zwykli ludzie chcący spokojnie żyć (choć kto wie kto tam się wmiesza w ten tłum). Tylko, że nie możemy sobie otworzyć granicy dla wszystkich chętnych, Europa nie jest w stanie pomieścić wielu milionów potencjalnych migrantów z Afryki i nie tylko. Pewnie i okazałoby się, że wielu talibów chętnie by przyjechało.

9 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-08 14:02:00)

Ja bym osobiście zorganizował coś w stylu Ellis Island. Dać warunki 1000$ kaucji, weryfikacja służb, czysta kartoteka, brak chorób i tyle.
Bo takie fale migracji będą nas spotykać cyklicznie. I niestety to krąg cywilizacyjny, który wymusza podwójne przemyślenie decyzji o wpuszczeniu, bowiem jest to krąg, z którym od wieków mamy wieczne starcie. Zupełnie inaczej to wygląda z pracownikami z dalszych regionów Azji.

A depopulacja Polski, jest faktem i rdzenna rozrodczość tutaj nie zostanie szybko pobudzona, zwłaszcza, kiedy wchodzimy w dekadę wstrząsów i niepewności (ekonomiczna karuzela drożyzny się dopiero zaczyna rozkręcać)

I wiesz - Polska raczej nie ma co się dogadywać, skoro nie jest agresorem.
To raczej agresor ma poczuć, że operacje są kosztowne, a nic nie dają. Patrząc na polaryzację, zachowanie środowisk medialnych, celebrytów, jak i polityków, to trochę potrwa.

10

Kleoma napisał/a:

I niech sobie idą dalej

Kleoma, wyjdź ze średniowiecza wink

Kolej? A kto ich na zachód wpuści? Przecież ich tam nie chcą i dlatego koczują u nas.

11 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-11-08 14:17:20)

Ja uważam, że powinniśmy przyjmować migrantów i nam się przydadzą ale nie w taki sposób, że nie ma nad tym kontroli, tylko ktoś podrzuca nam ich na granicę i przy okazji zarabia na tym wrogi dyktator. Lukaszenko nam może podrzucić dowolną liczbę ludzi

12

aniuu1 napisał/a:

Ja uważam, że powinniśmy przyjmować migrantów i nam się przydadzą ale nie w taki sposób, że nie ma nad tym kontroli, tylko ktoś podrzuca nam ich na granicę i przy okazji zarabia na tym wrogi dyktator. Lukaszenko nam może podrzucić dowolną liczbę ludzi

Z GUS - W latach 2015-2019 obserwowano w Polsce systematyczny wzrost liczby wydawanych zezwoleń na pracę cudzoziemców. W 2019 r. wydano ich 444,7 tys. Było to o 116,0 tys. więcej niż w 2018 r. oraz o 379,0 tys. więcej niż w 2015 r. Zezwolenia na pracę cudzoziemców wydawano najczęściej obywatelom Ukrainy.

Towarzystwo przybywające to zwykle migracja socjalna. Widzimy, że towarzystwo nie chce się zwykle asymilować, a zaczyna wymuszać swoje wpływy kręgu cywilizacyjnego w ramach ingerowania w politykę w większej ilości.
Z resztą pewnie przez odpowiednie kanały sami teraz "drenujemy" Białoruś z kapitału ludzkiego.

13

aniuu1 napisał/a:

Bo pomimo tego co twierdi tvpis to bardzo wielu z nich sie przedostalo do Niemiec, Holandii czy Belgii. Oni doskonale wiedza na co sie pisza i poprostu uwazaja ze ryzyko sie oplaca.

A poza tym jak juz ktos wspomnial ogromne ilosci przybywaja do Polski legalnie. Islamizacja Europy to fakt, w krajach zachodnich dzietnosc islamistow jest moze kiepska ale rdzennych europejczykow jeszcze gorsza. Holandia o maly wlos nie stala sie pierwszym krajem w Europie z islamistyczna partia w parlamencie. Islam caly czas rosnie i zmiany sa nieuniknione. W Europie Wschodniej zmiany beda postepowac jeszcze gwaltowniej niz na zachodzie z powodu seksualnego wykluczenia Polakow i zastapienia ich muzulmanami czego na zachodzie az tak nie ma. Polki bardzo chetnie rodza im dzieci i przechodza na islam wiec szykujcie sie ze swiat jaki znacie przestanie niedlugo istniec. Zachod moze w pewnym momencie uratuje ruch skrajnie lewicowy ktory wkoncu skonfliktuje sie z islamem ale w konserwatywnej Polsce nic takiego nie bedzie.

14

miny zamiast muru i problem sam sie rozwiaze.

15 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-08 17:43:44)

aniuu1 napisał/a:

Ja jestem ZA! Powinno się utworzyć taki Interwencyjny Fundusz Pracy z kapitałem w postaci imigrantów, którzy nielegalnie przekroczyli granicę. Chcesz złożyć wniosek o ochroną w Polsce? No to 3 lata do odpracowania w IFP. Każdy Polak mógłby sobie takiego imigranta lub wielu, w zależności od potrzeb wypożyczać do czego mu tam będzie potrzebny. Wiele starszych kobiet ma problem z umyciem okien itp. pracami więc jakaś imigrancka kobieta z wypożyczalni byłaby w sam raz. Do prac polowych dla rolników ale i żeby ludziom trawniki kosili, liście grabili, węgla przynosili, drwa rąbali. Ja na wiosnę będę miał trochę roboty przy trawniku, to też bym ze dwóch na parę dni wypożyczył.

16

Snake napisał/a:
aniuu1 napisał/a:

Ja jestem ZA! Powinno się utworzyć taki Interwencyjny Fundusz Pracy z kapitałem w postaci imigrantów, którzy nielegalnie przekroczyli granicę. Chcesz złożyć wniosek o ochroną w Polsce? No to 3 lata do odpracowania w IFP. Każdy Polak mógłby sobie takiego imigranta lub wielu, w zależności od potrzeb wypożyczać do czego mu tam będzie potrzebny. Wiele starszych kobiet ma problem z umyciem okien itp. pracami więc jakaś imigrancka kobieta z wypożyczalni byłaby w sam raz. Do prac polowych dla rolników ale i żeby ludziom trawniki kosili, liście grabili, węgla przynosili, drwa rąbali. Ja na wiosnę będę miał trochę roboty przy trawniku, to też bym ze dwóch na parę dni wypożyczył.

Cha cha cha, poplułam się kawą przed ekranem! W takim razie ja też zgłaszam zapotrzebowanie, u mnie na wsi zawsze coś się znajdzie do roboty.

17

Symbi napisał/a:
Snake napisał/a:
aniuu1 napisał/a:

Cha cha cha, poplułam się kawą przed ekranem! W takim razie ja też zgłaszam zapotrzebowanie, u mnie na wsi zawsze coś się znajdzie do roboty.

Pół żartem, pół serio, ale w Niemczech jest lub był (bo nie wiem, jak teraz) model pracy za 1 euro dla przybyszy dotowany z budżetu centralnego.
Nie ma, że nie pracujesz. Jak nie możesz pracy znaleźć, to rząd zapewnia tego typu drobne prace za taką stawkę.

18

Lucyfer666 napisał/a:

Pół żartem, pół serio, ale w Niemczech jest lub był (bo nie wiem, jak teraz) model pracy za 1 euro dla przybyszy dotowany z budżetu centralnego.
Nie ma, że nie pracujesz. Jak nie możesz pracy znaleźć, to rząd zapewnia tego typu drobne prace za taką stawkę.

Niestety rzeczywistość potwierdziła dziwne przekonania niektórych ludzi o zróżnicowaniu rasowym, okazało się na przykład, że budowa ciała przybyszy z Afryki powoduje, że organicznie nie nadają się do zbioru szparagów! Zszokowani Niemcy rozłożyli ręce i znów apelowali o ratunek ze strony licznych, polskich sąsiadów, dużo lepiej biologicznie przystosowanych do pracy ze szparagami.
Natomiast przybysze świetnie odnajdują się w roli modeli do prezentacji najnowszych trendów w modzie dla mieszkańców tej części świata! Osobiście, bombardowany reklamami przez firmę Zalando, wystosowałem do niej pytanie czy nie mają czegoś dla ludzi o mojej karnacji skóry ale nie otrzymałem odpowiedzi. Zaczynam podejrzewać, że firma Zalando lepiej wie, kto będzie kupował ciepłe ciuchy nad Wisłą...

19

Muszę przyznać, że Łukaszenka poszedł w profeskę ;-)
Nie ma już żadnej amatorszczyzny, małych grupek, rodzin z dziećmi.

Wygląda na to, że zamierzają przy granicy koczować i przeprowadzać kolejne szturmy. Mój men stwierdził i ja go popieram, że armatki wodne byłyby tu dobre. Zimno jest, jak by zmarzli, to długo siedzieć nie będą.

20

MagdaLena1111 napisał/a:

Obstawiałbym raczej desperację. Granica polska okazała się w zasadzie szczelna, a większość tych, którym udaje się ją przekroczyć zostaje z powrotem deportowana na Białoruś.
Ci pod Kuźnicą, to ponoć świeżaki z Mińska. Musiał coś z nimi zrobić, bo internet pełen był już relacji Białorusinów jak tłumy gości Łukaszenki koczują pod sklepami, zdarzały się grabieże i napaści. No to hurtem ich wywiózł nad granicę ale widać, że są nieźle przygotowani. Namioty, karimaty, śpiwory, nożyce do cięcia drutu, łopaty, siekiery. Normalny sprzęt do bushcraftu wink

MagdaLena1111 napisał/a:

Wygląda na to, że zamierzają przy granicy koczować i przeprowadzać kolejne szturmy. Mój men stwierdził i ja go popieram, że armatki wodne byłyby tu dobre. Zimno jest, jak by zmarzli, to długo siedzieć nie będą.

No, już jakiś czas im podsuwam ten pomysł. Nie muszą to być nawet te profesjonalne, policyjne do rozganiania demonstracji. Wystarczą wojskowe wozy strażackie. Ze względu na bliskość przejścia nie byłoby nawet problemu z podciągnięciem stałych dostaw wody.

21

Snake napisał/a:

Niestety rzeczywistość potwierdziła dziwne przekonania niektórych ludzi o zróżnicowaniu rasowym, okazało się na przykład, że budowa ciała przybyszy z Afryki powoduje, że organicznie nie nadają się do zbioru szparagów! Zszokowani Niemcy rozłożyli ręce i znów apelowali o ratunek ze strony licznych, polskich sąsiadów, dużo lepiej biologicznie przystosowanych do pracy ze szparagami.
Natomiast przybysze świetnie odnajdują się w roli modeli do prezentacji najnowszych trendów w modzie dla mieszkańców tej części świata! Osobiście, bombardowany reklamami przez firmę Zalando, wystosowałem do niej pytanie czy nie mają czegoś dla ludzi o mojej karnacji skóry ale nie otrzymałem odpowiedzi. Zaczynam podejrzewać, że firma Zalando lepiej wie, kto będzie kupował ciepłe ciuchy nad Wisłą...

Cha cha cha, na tej samej zasadzie ja na tej platformie jestem atakowana wizerunkiem kobiet w szalach na głowach. Na niektórych Murzynkach ciuchy fajnie wyglądają i zwłaszcza Zara ma takie modelki, często w dziwacznych pozach, nieraz dałam się nabrać, by po przymiarce przekonać się, że nie jest mi w danym modelu do twarzy i w beżu wyglądam jak nieświeży trup.

22

Zwróćcie uwagę, że nawet Tusk jest za radykalnymi rozwiązaniami w tym temacie.

23

MagdaLena1111 napisał/a:

Przecież to było oczywiste. Nasprowadzał sobie ich dziesiątki tysięcy i musiał coś z nimi zrobić. Oni już tam miesiące w Mińsku koczowali.

Ja to się spodziewałem, że rzuci ich na naszą granicę w czasie Zapadu. Taki taran, z poganianych przez służby, migrantów. A potem to już będzie piękną podstawa, żeby jakieś "ćwiczące oddziały, oczywiście bez rozkazu, ruszyły w celu ratowania migrantów przed polskimi faszystami".
Może teraz tak zrobią?

ps.
Wiecie, że wszystkie Polskie dywizje zmechu są przesunięte na wschodnią granicę?

24

Polecam ku refleksji:

Mateusz Duch • BLOG
Strach zajrzał nam w oczy! Atak na granicy z Białorusią. W sprawie bezpieczeństwa musimy mówić jednym głosem!
Jutro odbędzie się nadzwyczajne posiedzenie Sejmu RP.
To co obecnie dzieje się na granicy to nie jest już kryzys migracyjny lecz atak nielegalnych migrantów na Rzeczypospolitą Polską. Żarty się skończyły! Do tej pory żadne państwo Unii Europejskiej nie zostało w ten sposób zaatakowane co nasza Ojczyzna. W tej chwili nasi żołnierze, Policjanci, funkcjonariusze Straży Granicznej walczą o utrzymanie szczelności granicy! Żaden biedny uchodźca szukający ratunku nie atakuje żołnierzy, Policjantów, funkcjonariuszy Straży Granicznej, nie niszczy mienia państwa, którego prosi o pomoc.
To jest już sytuacja kryzysowa zagrażająca bezpieczeństwu Polski. Migranci mają pomoc ze strony sił białoruskich. Służy białoruskie prowadzą atak na nas za pomocą dużych grup młodych mężczyzn! To co się dzieje na granicy to jest już otwarty atak.
To będzie bardzo gorąca noc dla naszego żołnierzy, policjantów, funkcjonariuszy Straży Granicznej. Policja i wojsko użyły gazu łzawiącego. Musimy być przygotowani na najgorsze. Poza migrantami są już tzw. zielone ludziki, czyli żołnierze bez oznaczeń.
Co tydzień do Mińska przelatuje około 7 tysięcy migrantów z Bliskiego Wschodu. Jak donoszą niezależnie media to co się dziś dzieje to tylko przygrywa. Kulminacja ma być 10 listopada. Mieszkańcy okolicznych polskich miejscowości boją się. W Kuźnicy skrócono dziś lekcje dla dzieci, nie wiadomo, czy jutro pójdą do szkoły.
W pełnej gotowości mamy już kilkanaście tysięcy żołnierzy, Policjantów, funkcjonariuszy Straży Granicznej, a kolejni są mobilizowani.
Dla dobra Rzeczypospolitej Polskiej i narodu Polskiego musimy dojść do konsensusu politycznego! Koniec z polityką! W tym momencie na szali jest bezpieczeństwo Polski i Polaków! W tej chwili pod Kuźnicami trwa regularna bitwa! Teraz sobie wyobraźcie, że gdyby nie ten "prowizoryczny" płot, to nie udałoby się powstrzymać tych migrantów! A tak się część polityków śmiała się z tego. Część osób po tym co pisali o sytuacji na granicy, atakując żołnierzy, funkcjonariuszy SG teraz ze wstydu powinni zapaść się pod ziemię. Białorusini w organizowany sposób niszczą nasze ogrodzenie! Białorusini dążą do drastycznej eskalacji sytuacji.
W tej chwili na szali jest bezpieczeństwo Rzeczypospolitej Polskiej, dla każdego rozumnego polityka, spór polityczny kończy się, a zaczyna się wspólne działania na rzecz zapewnia bezpieczeństwa państwa polskiego. Można nie lubić PiSu, ale nie można bagatelizować tej sytuacji, jak to robi część polityków opozycji. To co robią ci biedni migranci atakują nie tylko naszą granicę, ale również Unii Europejskiej i NATO! Najgorsze jest to, że nie wiemy czym dysponują Łukaszenka i Putin oraz co planują. Kolejny etap to będzie już obrona granicy NATO i UE. To będzie duży test dla wiarygodności sojuszu i Unii Europejskiej.
Musimy zjednoczyć się ponad podziałami. Tu nie chodzi o PiS, lecz o nasze bezpieczeństwo o nasze państwo. I nich sobie to do głowy wreszcie wbiją wszyscy politycy! Granicy musimy bronić wspólnie. Tu chodzi o rację stanu Rzeczpospolitej Polskiej! O pomoc prosi się pokojowo, a nie za pomocą siły! Jak używa się siły i przemocy, to nie prosi się o pomoc, lecz atakuje się drugą stronę, aby ulega naszej woli. To samo dzieje się na wojnie. Na niej też za pomocą siły chce się przeciwnika zmusić do uległości.

25

Znerx napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Przecież to było oczywiste. Nasprowadzał sobie ich dziesiątki tysięcy i musiał coś z nimi zrobić. Oni już tam miesiące w Mińsku koczowali.

Ja to się spodziewałem, że rzuci ich na naszą granicę w czasie Zapadu. Taki taran, z poganianych przez służby, migrantów. A potem to już będzie piękną podstawa, żeby jakieś "ćwiczące oddziały, oczywiście bez rozkazu, ruszyły w celu ratowania migrantów przed polskimi faszystami".
Może teraz tak zrobią?

ps.
Wiecie, że wszystkie Polskie dywizje zmechu są przesunięte na wschodnią granicę?

Jakies zrodlo? Czy dalej mowimy o rozbiciu 34 brygady w celu ustawienia Leopardow po zlej stronie wisly? Poza tym polski zmech to zart. W razie wojny zostana zmasakrowani.

26 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-11-08 22:15:11)

Jak się myśli że Łukaszenka się rozplynie i nic nie robi by to wysadzić z siodła to ma się takie kwiatki.
Jakoś Janukowycz został szybko ewakuowany z Kijowa  ale wtedy to jeszcze mieliśmy coś  co nazywa się MSZ.
Ja bym ich wszystkich teraz z nagłą wpuscila i internowala potem ostra selekcja czy ktoś faktycznie ratował życie. Potem na koszt Lukaszenki odsyłka samolotami do swoich krajów.
Linie które dają czartery Łukaszence pozostawić bez licencjii
Granicę  uszczelnić

27 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-08 22:34:40)

Znerx napisał/a:

No ale z trzech dywizji zmechanizowanych dwie są stale rozlokowane na wschodzie wink 16 Pomorska DZmech, to na co dzień Braniewo, Giżycko, Bartoszyce i Elbląg. 18 DZmech, to Siedlce, Lublin, Rzeszów, Chełm, Zamość, Przemyśl, Wesoła. Natomiast trzecia czyli 16 Szczecińska DZmech jest na wschodzie od września, bo przyjechali na ćwiczenia. Zresztą elementem ćwiczeń były same szybkie przerzuty całych oddziałów przez Polskę. Natomiast dziś na trasie Lublin - Rzeszów był spory ruch wojska ale raczej w kierunku Rzeszowa wink
Niemniej to żołnierze głównie 12 i 16 Dywizji pomagają Straży Granicznej. Od tego w końcu jest piechota wink
Przepraszam, 18 Dywizja też.

28

Ela210 napisał/a:

Jak się myśli że Łukaszenka się rozplynie i nic nie robi by to wysadzić z siodła to ma się takie kwiatki.
Jakoś Janukowycz został szybko ewakuowany z Kijowa  ale wtedy to jeszcze mieliśmy coś  co nazywa się MSZ.

To nie polski MSZ obalił Janukowycza, tylko USA.

29

Wiem, że rzucam teraz teraz się na pożarcie. smile. Czy ktoś próbował z nimi rozmawiac poza fundacjami? Oczywiście że jestem za szczelnością granicy, z drugiej strony między nimi są dzieci. Wciągnięte w to wszystko. Części może jednak dać wsparcie. Tyle że ciężko już teraz będzie przy tych tysiącach napływających na granicę.

30

Mnie ciekawi ile osób pamięta co w obecnym okresie miało nastąpić między Rosją, a Białorusią?

31

Symbi napisał/a:
Snake napisał/a:

Osobiście, bombardowany reklamami przez firmę Zalando, wystosowałem do niej pytanie czy nie mają czegoś dla ludzi o mojej karnacji skóry ale nie otrzymałem odpowiedzi. Zaczynam podejrzewać, że firma Zalando lepiej wie, kto będzie kupował ciepłe ciuchy nad Wisłą...

Cha cha cha, na tej samej zasadzie ja na tej platformie jestem atakowana wizerunkiem kobiet w szalach na głowach. Na niektórych Murzynkach ciuchy fajnie wyglądają i zwłaszcza Zara ma takie modelki, często w dziwacznych pozach, nieraz dałam się nabrać, by po przymiarce przekonać się, że nie jest mi w danym modelu do twarzy i w beżu wyglądam jak nieświeży trup.

Też mnie to irytuje. Jeśli te reklamy mają być kierowane do Polaków i jeśli mają być jakoś pomocne dla Polaków, to osoby na zdjęciach też powinny chociaż trochę tych Polców i Polaków przypominać tongue

32

Ela210 napisał/a:

J Potem na koszt Lukaszenki odsyłka samolotami do swoich krajów.

Już widzę, jak Łukaszenka wyciągą kartę kredytową cha cha cha. Kwapi się, jak Polska do zapłaty kar za Turów i sądy.

33

Mira Żmijewska napisał/a:

Też mnie to irytuje. Jeśli te reklamy mają być kierowane do Polaków i jeśli mają być jakoś pomocne dla Polaków, to osoby na zdjęciach też powinny chociaż trochę tych Polców i Polaków przypominać tongue

Polecam modę tzw. patriotyczną tudzież sklepy z artykułami paramilitarnymi, surwiwalowymi, bushcraft itp. Nie uświadczysz tam odmiennych stanów kolorystycznych u modeli.

34

Morfeusz1 napisał/a:

Wiem, że rzucam teraz teraz się na pożarcie. smile. Czy ktoś próbował z nimi rozmawiac poza fundacjami? Oczywiście że jestem za szczelnością granicy, z drugiej strony między nimi są dzieci. Wciągnięte w to wszystko. Części może jednak dać wsparcie. Tyle że ciężko już teraz będzie przy tych tysiącach napływających na granicę.

Nie rzucasz się big_smile
Nie wiem czy z nimi da się rozmawiać poza fundacjami. W takim sensie że pytanie czy da się tam do nich dotrzeć i nie jest się wykopanym przez straż graniczną.

Natomiast samych dzieci nie weźmiemy. Bralibyśmy z rodzicami. Co tylko pokazałoby (o ile już tak nie jest), że dzieci super wykorzystać jako kartę przetargową.

Generalnie to taka sytuacja, że z każdej strony kupa.

35 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-09 10:03:21)

Lucyfer666 napisał/a:

Mnie ciekawi ile osób pamięta co w obecnym okresie miało nastąpić między Rosją, a Białorusią?

Janusz pamiętał wink

Lady Loka napisał/a:

Natomiast samych dzieci nie weźmiemy. Bralibyśmy z rodzicami. Co tylko pokazałoby (o ile już tak nie jest), że dzieci super wykorzystać jako kartę przetargową.

Dlatego są wypychane na pierwszą linię. Wczorajszy film jak dmuchają chłopcu dymem z papierosa w oczy, żeby były bardziej zaczerwienione po polskim gazie łzawiącym był uroczy. Wiem, okropne lol

Lady Loka napisał/a:

Generalnie to taka sytuacja, że z każdej strony kupa.

Jak ktoś chce mieć miętkie serce, to musi mieć twardą dupę. To prastara zasada współżycia międzyludzkiego.

Natomiast naprawdę, ci szturmujący, to nie są zbyt bystrzy ludzie delikatnie mówiąc. Jest jeden, jedyny pretekst żeby zostać wpuszczonym na terytorium Polski czyli chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę z tytułu bycia uchodźcą. Jedyny prawny argument za wpuszczeniem kogoś do Polski. No to te matoły stoją pod ogrodzeniem i wołają (i nagrywają, publikują w mediach społecznościowych): GERMANY!!! PRZEPUŚĆCIE NAS!!! No nie matoły?

A jeszcze mi przyszło do głowy, że najbardziej wygłupili się polscy celebryci. No taki niefart! W przededniu szturmu hordy imigrantów jeden Maciuś brata się z nimi w lesie, a druga Basia sra na polski mundur. Chciała sobie Basia zrobić fejm przed premierą "jej" książki, a tu taki niefart.

36 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-09 10:02:09)

Morfeusz1 napisał/a:

W tej ogromnej grupie, to już na szczęście nie ma wielu dzieci. Łukaszenka głupi nie jest, postawił głównie na zdrowych facetów, co by cel osiągnąć, a do wzbudzania skrupułów tylko okrasił tę grupę niewielką ilością kobiet i dzieci (proporcje). Ponoć oni otrzymali informację od Białorusinów, że granica zostanie otwarta :-O, dlatego czekali na ten moment, po czym ruszyli tłumnie. Mam nadzieję, że jak zobaczyli, że zostali oszukani, to chociaż te dzieci wycofają z pierwszej linii.

37 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2021-11-09 10:16:52)

21 listopada po mszach w kościołach maja być zbierane datki na pomoc migrantom/ przez Caritas/.
Zebrane  środki maja być wykorzystane między innymi na " długotrwałą integrację uchodźców, którzy zdecydują się na pozostanie w Polsce". Powiedział abp Gądecki.

38

Walwan napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Naiwny jesteś  jeśli myślisz że bez działań  dyplomatycznych Amerykanie już biegną  by gasić pożary:D
Nie ma działań  dyplomatycznych nawet w EU.
O to zadbał rząd PiS u.
Zakuta głowy myślą że piechotę  czy czołgi na granicy wystarczy postawić.
Ludzie bez wyobraźni nie nadają się do rządzenia. Ale widać że podczas stawiania krzyzyka w kratce wielu też brakuje  wyobraźni.

39

Ela210 napisał/a:
Walwan napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Naiwny jesteś  jeśli myślisz że bez działań  dyplomatycznych Amerykanie już biegną  by gasić pożary:D
O to zadbał rząd PiS u.
Ludzie bez wyobraźni nie nadają się do rządzenia. Ale widać że podczas stawiania krzyzyka w kratce wielu też brakuje  wyobraźni.

Naiwnością jest sądzić, że polskie państwo ma cokolwiek do gadania, znając organizację naszych służb, oraz tego kto posiada u nas rozbudowaną siatkę od lat 90.

40 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-11-09 11:21:09)

wszędzie są rózne siatki i co z tego? jak się tak boją siatek to niech moze nie startują do włądzy?
A Ty się Lucyfer zastanów nad powiązaniami w popieranej przez Ciebie organizacji politycznej, skoro już o tym mowa. smile
Kto się czuje bezpiecznie militarnie z obecną władzą ma nie po kolei w głowie, albo jest chłopczykiem w spodenkach, którego podniecają czołgi i żołnierzki w w wersji real..

41

Ela210 napisał/a:
Walwan napisał/a:
Ela210 napisał/a:

O to zadbał rząd PiS u.

Jeśli chodzi o Janukowycza i Ukrainę nie mieliśmy nic do gadania, bo to była rozgrywka niemiecko - amerykańska o to kto przejmie kontrolę nad Ukrainą. Jakość naszej dyplomacji, tajnych służb nie ma tu nic do gadania, bo za ciency w uszach byliśmy na tą rozgrywkę. Nie w jakości ale w ilości pieniądza, który był w grze.
Jeśli chodzi o dzisiejsze wydarzenia, no to akurat wszyscy od UE do USA stoją po polskiej stronie i nie boją się tego twardo deklarować! lol Urszulka coś dziś nawołuje do zwiększenia sankcji na Białoruś, sankcji na linie lotnicze wożące imigrantów itd.
Wszyscy na wyprzódki chcą pomagać Polsce. Frontex chce wysyłać swoich ludzi na granicę, niemiecki minister chce wysyłać niemiecką straż graniczną i policję nad granicę białoruską. Jest jeden warunek - polski rząd musi zadeklarować, że takiej pomocy chce. Irak na prośbę polskich władz kazał Białorusi zamknąć dwa konsulaty, w których sprzedawano Irakijczykom wizy i organizowano przerzut. Jest efekt działań polskiej dyplomacji.
Co do tej pomocy zagranicznej i unijnej PiS jej zwyczajnie nie chce. No chyba, że w postaci twardej waluty na budowę muru. To tak. Ludzi nie chce, z prostych powodów:
- nad zagranicznymi oddziałami nie będzie miał pełnej kontroli, głównie chodzi o kontrolę przekazu do mediów,
- jest to jakaś oznaka słabości "nie radzicie sobie towarzysze...",
- kapitalnie wygrywa medialnie i wizerunkowo obronę kraju i obywateli przy pomocy polskich służb i wojska
Naród kocha polski mundur i tak ma być, a zaprzańcom mówimy stanowcze nie!

42 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-11-09 11:30:30)

Widać że pobieżnie interesowałeś się tematem, skoro twierdzisz że to była niemiecka rozgrywka. Musiałbyś obejrzeć wszystkie dostępne materiały z negocjacji na Majdanie by dostrzec pewne niuanse. Ty się masz za eksperta, a trawisz każdą medialną papkę, nie korzystasz ze żródeł tylko z intrerpretacji różnych guru, bo masz wielką potrzebę podparcia  autorytetem.
Zresztą we wszystkich wątkach w tym dziale tak jest- prawie wszystkie Twoje wypowiedzi w różnych sprawach są cytowaniami autorytetów.
zalecam samodzielną obserwację i własne wnioski.

I dzięki za to zdanie, Panowie prawicowcy smile Niedługo 11 listopada i wygląda że dumne obchody są tylko przykrywką dla tego co naprawdę myslicie o własnym kraju: uważacie duzy europejski kraj za impotentny w sprawach międzynarodowych. Otóż taki nie jest, tylko nie trzeba wybierać impotentów politycznych.

43

Ela210 napisał/a:

Widać że pobieżnie interesowałeś się tematem, skoro twierdzisz że to była niemiecka rozgrywka. Musiałbyś obejrzeć wszystkie dostępne materiały z negocjacji na Majdanie by dostrzec pewne niuanse. Ty się masz za eksperta, a trawisz każdą medialną papkę, nie korzystasz ze żródeł tylko z intrerpretacji różnych guru, bo masz wielką potrzebę podparcia  autorytetem.

No jak tak, to tak! Chylę czoła i jestem cały skonfundowany. Połowa mojego świata właśnie runęła w gruzy.

44 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-11-09 11:40:46)

Mam gdzieś Twoją konfudację. Po prostu nie pisz głupot i tyle

Sytuacje na granicy zapieprzył polski rząd, a nie akcje celebrytów.
Nie ma co bronić nieudaczników stwierdzeniami, że to przez Basię, albo że dyplomacja nie ma nic do roboty.
takie sprawy rozwiazuje się zapobiegając im.
a nie póżniej obchodzi hucznie rocznice pod pomnikami pomordowanych, które sa często pomnikami głupoty tych którzy do tego dopuścili.

45

Ela210 napisał/a:

Nie ma co bronić nieudaczników stwierdzeniami, że to przez Basię, albo że dyplomacja nie ma nic do roboty.
a nie póżniej obchodzi hucznie rocznice pod pomnikami pomordowanych, które sa często pomnikami głupoty tych którzy do tego dopuścili.

Czekaj to co oni mieli zrobić?
Sama Opozycja (młoda) się tutaj skompromitowała totalnie, gubiąc już w swojej narracji (widoczna zmiana wajchy od dwóch dni).
Lewica dalej trzyma się swojego. Media niesprzyjające rządowi ostatecznie grillowały temat, jakbyśmy tam niewiadomo co robili.

O kondycji stanu służb oraz porządku prawnego w Polsce najlepiej pokazuje stan, jak bardzo tolerowany jest nas wewnętrzny element wywrotowy, który znajduje się w sejmie oraz wśród jak aktywistów, a w swoim działaniu jest po prostu szkodliwy dla interesu państwa i obywateli. Jesteśmy w stanie wojny opartej na działaniach hybrydowych od lat, a teraz natężenie ich się zagęszcza.
Niestety pionkami-ofiarami są wykorzystywani ludzie spoza naszego regionu..

46 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-11-09 12:06:35)

opozycja nie rządzi i nie ma środków prawnych.
Z takimi sytuacjami się walczy u żródła i zawczasu- monitoruje się to, co się dzieje za granicą. Wcześniej.
Ktoś dostanie jutro za to sporą pensję z naszych podatków, nie Ty czy ja.
I jego żona z dziećmi za tą pensję pójdą w weekend na zakupy.
na które nie stać tych, którzy będa w przygranicznych miejscowosciach martwić się o swoje rodziny.
Rzecz w tym że jak się jest nadętą purchawką która patrzy tylko na Orbana, to się ma trudniej- na własne życzenie

47 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-09 12:15:02)

Nie ma, ale ma możliwość budowy narracji (i dobrze, że ma), ale w tym przypadku widać było różnicę wśród opozycji starej (np. Donald Tusk), a młodej.
Młodzi moim zdaniem oblali ten test i to bardzo.

A to, co się dzieje na granicy oraz rozwiązania rozliczy historia mimo wszystko. Bowiem co i jak pod względem pracy służb nie jest nam obecnie znane.
Na pewno na początku kryzysu już było wiadomo, że szybko się nie skończy.

Ten zarzut o Orbana to do mnie Elu?

48

Ela210 napisał/a:

Mam gdzieś Twoją konfudację. Po prostu nie pisz głupot i tyle

Przecież ja cię nie przekonuję lol To wolny kraj i masz prawo mieć swoje zdanie, które przyjąłem do wiadomości, no bo trudno, co robić?

Ela210 napisał/a:

Tak, zapieprzył. W 2007 roku otwierając Biełsat i dając głos pani Romaszewskiej. W kolejnych latach, kolejne rządu pouczając Łukaszenkę co to jest demokracja, o wolnościach i swobodach obywatelskich, kończąc na hucpie ze wspieraniem białoruskiej opozycji po ostatnich wyborach prezydenckich na Białorusi. Jest ta niezaprzeczalnie zapieprzona, durnowata polityka kolejnych rządów wobec swojego bezpośredniego sąsiada.
A celebryci nic nie zapieprzyli poza swoimi social mediami ale kto głupiemu zabroni?

Ela210 napisał/a:

Nie ma co bronić nieudaczników stwierdzeniami, że to przez Basię

A tam zaraz przez Basię..., Basia to sobie może co najwyżej fotkę łzawą zrobić. Książka będzie się na pewno dobrze sprzedawać i o to Basi chodziło. Kochane Basie...

Ela210 napisał/a:

albo że dyplomacja nie ma nic do roboty.

Kurczę, Elu marnujesz się dziewczyno!

49

Lucyfer666 napisał/a:

Nie ma, ale ma możliwość budowy narracji (i dobrze, że ma), ale w tym przypadku widać było różnicę wśród opozycji starej (np. Donald Tusk), a młodej.

A to, co się dzieje na granicy oraz rozwiązania rozliczy historia mimo wszystko. Bowiem co i jak pod względem pracy służb nie jest nam obecnie znane.

Historia nie rozliczy raczej tego pozytywnie. Polskie dzieci, kiedy były w potrzebie to ratowano w tak egzotycznych krajach jak Japonia, Indie, Iran. Nikt tam nie mówił, że mogą roznosić bakterie, albo że ich rodzice kopulowali z krowami. Moim zdaniem to co się dzieje teraz po prostu okrywa Polaków wstydem. Ja wiem, że sytuacja jest bardzo trudna i jest to prowokacja Łukaszenki i Putina. Ale nasz rząd podchodzi do tego strasznie łopatologicznie. Poza tym, co widać do mailach Dworczyka, cała polityka tego rządu opiera się tylko na PR i patrzeniu na słupki. Nic więcej się nie liczy. W sprawie granicy też tak postępują.

50 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-09 12:27:36)

Misinx napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Historia nie rozliczy raczej tego pozytywnie. Polskie dzieci, kiedy były w potrzebie to ratowano w tak egzotycznych krajach jak Japonia, Indie, Iran. Nikt tam nie mówił, że mogą roznosić bakterie, albo że ich rodzice kopulowali z krowami. Moim zdaniem to co się dzieje teraz po prostu okrywa Polaków wstydem. Ja wiem, że sytuacja jest bardzo trudna i jest to prowokacja Łukaszenki i Putina. Ale nasz rząd podchodzi do tego strasznie łopatologicznie. Poza tym, co widać do mailach Dworczyka, cała polityka tego rządu opiera się tylko na PR i patrzeniu na słupki. Nic więcej się nie liczy. W sprawie granicy też tak postępują.

Bardzo lubię argument z Iranem wink
Zwłaszcza kiedy zapomina się, że Persja była ofiarą interwencji brytyjsko-sowieckiej i tubylcy nie mieli nic do gadania.
O Indiach to samo można powiedzieć (Dominium imperium brytyjskiego)
Japonia to od czasu po Wielkiej Wojnie prowadziła z Polską wspaniałą współpracę agenturalną, która... trwała przez całą II Wojnę Światową.
Nie mówiąc o tym, że przedstawiciele Japonii bardzo chcieli Polskę w... Osi.
Bardzo źle zareagowali na Pakt Ribbentrop-Mołotow (który tak naprawdę w ich poczuciu złamał Pakt Antykominternowski).

Więc tak - jak wpuścisz, to kanał przerzutowy będzie stały. Handel ludźmi będzie kwitł na korzyść Rosji i Białorusi.
Zwłaszcza w warunkach, kiedy Unia Europejska ma obecnie jednolite zdanie nt. polityki otwartych drzwi, a Niemcy i Szwecja już tak autonomicznej decyzji, jak ostatnim razem nie są skorzy wydać.
Europa sama w sobie stała się zakładnikiem swojego modelu rozbudowanego państwa opiekuńczego. Nie ukrywajmy - fale migracji ludzi będą cykliczne. Europa jest najbliżej jako ośrodek ze skumulowanym kapitałem, a przyjezdni nie należą zwykle do przedstawicieli grupy kulturowej oraz cywilizacyjnej, która się integruje w swojej masie. Wręcz stwarza to zagrożenia odwrotne. Przy braku asymilacji, a z racji rosnącej ilości (demografia) będą mogli mieć skuteczny wpływ na prowadzenie polityki w państwach, gdzie się osiedlą.

Maile Dworczyka to idealny przykład, że istnienie Deep State w Polsce jest pod sporym znakiem zapytania wink

51

Misinx napisał/a:

Poza tym, co widać do mailach Dworczyka, cała polityka tego rządu opiera się tylko na PR i patrzeniu na słupki. Nic więcej się nie liczy. W sprawie granicy też tak postępują.

Wróciłam ostatnio do „Polactwa” Ziemkiewicza.
Jakie to aktualne w związku z powyższym:  ”Każdego dnia polactwo, doprowadzone do totalnego skołowania, sfrustrowane, skundlone, oduczone troski o jakiekolwiek wspólne dobro, wymusza na swoich elitach taką właśnie politykę. Aby pod siebie. Aby do jutra”.

52 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-09 15:57:32)

Lucyfer666 napisał/a:

To też jeden z moich ulubionych wink Do kraju zarządzanego przez brytyjską administrację wchodzą biedne i głodne polskie dzieci i kobiety. Zlitujmy się nad nimi, nakarmmy ich i dajmy kąt do spania, będzie to dobry, bezinteresowny uczynek!
Bo przecież nie zwracaliśmy uwagi, że te biedne dzieci i kobiety przyszły do nas pod ochroną grupki kilkudziesięciu tysięcy uzbrojonych mężczyzn.
Zupełnie nie przyszło nam do głowy, że kilkadziesiąt tysięcy uzbrojonych mężczyzn weźmie sobie co chce i od kogo chce, szczególnie jeśli będą brać żeby nakarmić swoje dzieci i kobiety. Nieeee, takie rzeczy, to nie w naszym kręgu cywilizacyjnym więc oczywiście, że nie przyszło nam to do głowy...

Tak poza tym bardzo ciekawym doświadczeniem jest wrzucić sobie w przeglądarki różnych social mediów hasztag #HoldTheLinePoland i poczytać co piszą mieszkańcy różnych krajów europejskich lol

Poniżej parę cytatów co tam piszą Europejczycy. Do tego oczywiście w sieci mnóstwo polskich symbolów, flag, orła, ludzie wynajdują jakieś zdjęcia husarii lol

- Dziś Polska utrzymuje cienką linię oddzielającą cywilizację od barbarzyństwa. Siła Polski

- Polska będzie się opierać. Biada tym cywilizacjom pozbawionym wartości i tożsamości. Są ogromnym przykładem.

- Dobra Polska! Wieki walki z islamem. Walczymy dziś z komunizmem, którego wycierpieli Polacy

- Polska już w 1683 roku stanęła w obronie Europy przeciwko Imperium Osmańskiemu. Teraz znowu chroni Europę przed inwazją muzułmańską.

- Polska dzisiaj broni nas wszystkich przed barbarzyństwem. Znamy najeźdźców rzuconych przeciwko cywilizacji.#PoloniaDefiendeEuropa podczas gdy Bruksela studiuje, jak zmiażdżyć swój rząd. Nie ma większej zdrady.

- Polska broni europejskiego dobrobytu i naszego spokoju. Są tylko słowa podziękowania dla polskich braci.

- Gdzie są Ursula von der Leyen i Josep Borrell, kiedy trzeba pomóc członkowi UE, czyli Polsce, w obliczu brutalnej inwazji spowodowanej przez sąsiedniego dyktatora? Atakuje Polskę za obronę jej suwerenności, a druga wybiela dyktaturę w Wenezueli

- Mój rząd to dziś polski.

53

pytam się co zrobiły wcześniej władze polskie w zakresie zablokowania przylotów czarterowych do Białorusi?
Dlaczego takich rzeczy nie przewidują do przodu?
Co robia służby specjalne?

zaraz kto tam rządzi? ..aaaa... smile

54

Warto poczytać posty Medyków na Granicy (wymieniaja z imienia i nazwiska wszystkie osoby, które uczestniczyły w danej interwencji czy dyżurze, po to żeby nie było "że to ściema").  Z kolei w Rodzinach Bez Granic widziałam oddolna inicjatywę ludzi piszących i tłumaczących na języki arabskie teksty żeby tu nie przyjeżdżać i jak wygląda sytuacja na granicy - teksty umieszczane w grupach uchodzczych, gdzie króluje bialorusko - przemytnicza propaganda. Jeśli coś podobnego robią polskie służby (a powinny i to na wielka skalę) to nie widziałam żeby ktoś się tym pochwalił.

55 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-09 18:00:49)

Czarna Kotka napisał/a:

Warto poczytać posty Medyków na Granicy (wymieniaja z imienia i nazwiska wszystkie osoby, które uczestniczyły w danej interwencji czy dyżurze, po to żeby nie było "że to ściema").  Z kolei w Rodzinach Bez Granic widziałam oddolna inicjatywę ludzi piszących i tłumaczących na języki arabskie teksty żeby tu nie przyjeżdżać i jak wygląda sytuacja na granicy - teksty umieszczane w grupach uchodzczych, gdzie króluje bialorusko - przemytnicza propaganda. Jeśli coś podobnego robią polskie służby (a powinny i to na wielka skalę) to nie widziałam żeby ktoś się tym pochwalił.

Seems legit, niemniej profil ciekawy i z chęcią go sprawdzę

56 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-09 19:05:37)

Siedzę i czekam na zmianę opon, a nie znoszę pisać z telefonu. Będzie więc krótko, a treściwie.
PiS bierze całą pulę, na zewnątrz i wewnątrz.

Ela210 napisał/a:

pytam się co zrobiły wcześniej władze polskie w zakresie zablokowania przylotów czarterowych do Białorusi?
Dlaczego takich rzeczy nie przewidują do przodu?
Co robia służby specjalne?

zaraz kto tam rządzi? ..aaaa... smile

Bo widzisz, zablokowano loty czarterowe bezpośrednio z Iraku już w... sierpniu. Od tamtej pory chętni do kontemplowania polskiej przyrody muszą dotrzeć do Mińska via Turcja, Iran, ZEA, Rosja. Zablokujesz wszystkie czartery na tych kierunkach? A na innych? A z przesiadkami?

57 Ostatnio edytowany przez Misinx (2021-11-09 19:56:11)

Lucyfer666 napisał/a:
Misinx napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Zwłaszcza kiedy zapomina się, że Persja była ofiarą interwencji brytyjsko-sowieckiej i tubylcy nie mieli nic do gadania.
Japonia to od czasu po Wielkiej Wojnie prowadziła z Polską wspaniałą współpracę agenturalną, która... trwała przez całą II Wojnę Światową.
Bardzo źle zareagowali na Pakt Ribbentrop-Mołotow (który tak naprawdę w ich poczuciu złamał Pakt Antykominternowski).

Więc tak - jak wpuścisz, to kanał przerzutowy będzie stały. Handel ludźmi będzie kwitł na korzyść Rosji i Białorusi.
Zwłaszcza w warunkach, kiedy Unia Europejska ma obecnie jednolite zdanie nt. polityki otwartych drzwi, a Niemcy i Szwecja już tak autonomicznej decyzji, jak ostatnim razem nie są skorzy wydać.
Europa sama w sobie stała się zakładnikiem swojego modelu rozbudowanego państwa opiekuńczego. Nie ukrywajmy - fale migracji ludzi będą cykliczne. Europa jest najbliżej jako ośrodek ze skumulowanym kapitałem, a przyjezdni nie należą zwykle do przedstawicieli grupy kulturowej oraz cywilizacyjnej, która się integruje w swojej masie. Wręcz stwarza to zagrożenia odwrotne. Przy braku asymilacji, a z racji rosnącej ilości (demografia) będą mogli mieć skuteczny wpływ na prowadzenie polityki w państwach, gdzie się osiedlą.

Maile Dworczyka to idealny przykład, że istnienie Deep State w Polsce jest pod sporym znakiem zapytania wink

Lucjan, ale to są jakieś obecne interpretacje tego, że Persja nie miała nic do gadania, Indie nie miały nic do gadania i inne tego typu teorie. To nie te czasy wtedy były. Po prostu pomagali, bo poruszał ich los tych dzieci, mimo że były z kompetnie dalekiego kraju. Nie dorabiaj do tego jakiejś polityki. To nie takie czasy jak teraz. Polityka wtedy nie wyłaziła ze wszyskich kątów i zakamarków w każdej dziurze.

Ja nie twierdzę, że wiem co należy zrobić obecnie. Ale widzę, że rządzą nami amatorzy. Teraz w sejmie i w TVP dyżurny ich temat, to żeby im opozycja nie szkodziła big_smile A co opozycja w ogóle może w tym kraju ? Paru poprzednio latało przy granicy, a teraz nawet tego nie mogą zrobić. Ale oni ciągle "opozycja i opozycja" chociaż rządzą już 6 lat. Ciągle "wina Tuska" lol

Snake napisał/a:

Tak poza tym bardzo ciekawym doświadczeniem jest wrzucić sobie w przeglądarki różnych social mediów hasztag #HoldTheLinePoland i poczytać co piszą mieszkańcy różnych krajów europejskich lol

Poniżej parę cytatów co tam piszą Europejczycy. Do tego oczywiście w sieci mnóstwo polskich symbolów, flag, orła, ludzie wynajdują jakieś zdjęcia husarii lol

- Dziś Polska utrzymuje cienką linię oddzielającą cywilizację od barbarzyństwa. Siła Polski

- Polska będzie się opierać. Biada tym cywilizacjom pozbawionym wartości i tożsamości. Są ogromnym przykładem.

- Dobra Polska! Wieki walki z islamem. Walczymy dziś z komunizmem, którego wycierpieli Polacy

- Polska już w 1683 roku stanęła w obronie Europy przeciwko Imperium Osmańskiemu. Teraz znowu chroni Europę przed inwazją muzułmańską.

- Polska dzisiaj broni nas wszystkich przed barbarzyństwem. Znamy najeźdźców rzuconych przeciwko cywilizacji.#PoloniaDefiendeEuropa podczas gdy Bruksela studiuje, jak zmiażdżyć swój rząd. Nie ma większej zdrady.

- Polska broni europejskiego dobrobytu i naszego spokoju. Są tylko słowa podziękowania dla polskich braci.

- Gdzie są Ursula von der Leyen i Josep Borrell, kiedy trzeba pomóc członkowi UE, czyli Polsce, w obliczu brutalnej inwazji spowodowanej przez sąsiedniego dyktatora? Atakuje Polskę za obronę jej suwerenności, a druga wybiela dyktaturę w Wenezueli

Normalnie można popuszczać z wrażenia lol Orgazm bez stosunku !! Oferują nam pomoc, ale my jesteśmy tak nabzdyczeni i pokłóceni ze wszystkimi, że głupio ją teraz przyjąć. Poza tym jak przyjadą tu z Unii to dopiero zobaczą jaki mamy tu "burdel w Archeo" big_smile
Prawicowi "wieszczowie" jak Jakimowicz i Cejrowski już się nie mogą doczekać, kiedy wreszcie wojsko dostanie pozwolenie na strzelanie. I pewnie w końcu ktoś strzeli. Ale przez tych debili z PiS niestety jedyną transmisję na ten temat świat obejrzy z Mińska. Ta nasza ekipa to jest grupa rekonstrukcyjna PZPR. Ta sama mentalność.

A te hasełka w necie to może wypisują trolle z Moskwy. Wcale bym nie był zdziwiony, bo to mistrzowie podsycania emocji lol

58 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-09 20:52:54)

Misinx napisał/a:

Normalnie można popuszczać z wrażenia lol Orgazm bez stosunku !! Oferują nam pomoc, ale my jesteśmy tak nabzdyczeni i pokłóceni ze wszystkimi, że głupio ją teraz przyjąć. Poza tym jak przyjadą tu z Unii to dopiero zobaczą jaki mamy tu "burdel w Archeo" big_smile

Nie wink PiS tylko wygrywa na obecnej sytuacji kiedy Polska jawi się jako dzielny, samotny obrońca cywilizacji. W Europie zwykli ludzie znają codzienność z imigrantami z życia, a nie gazet, które mówią jak jest fajnie. Paradoksalnie ostatnia intensyfikacja działań przez Białoruś tylko temu sprzyja. Zdjęcia grupek kilkunastu, kilkudziesięciu imigrantów nie robią takiego wrażenia ale widok tysięcy stojących naprzeciw kilkudziesięciu funkcjonariuszy blokujących wyłom w zasiekach już tak. To nie PiS lata po Europie z prośbą o pomoc, to kolejne państwa, urzędnicy unijni zmuszeni sytuacją i opinią publiczną wołają, że chcą pomóc. Bo ludzie zaczynają się pytać, dlaczego nie pomagacie Polsce? Ludzie, którzy doskonale wiedzą, że Polska nie chroni siebie tylko ich, bo imigranci chcą do nich, a nie do nas. A oni już świetnie wiedzą co to znaczy mieć u siebie takich imigrantów.
Polski rząd zaś wie, że wygrywa i nie potrzebuje więcej ojców sukcesu. To jest najlepsza miara sytuacji, gdyby było przekonanie, że to je*nie, to już dawno zaprosili by choćby Frontex. Nie żeby pomagał tylko żeby było na kogo zrzucić winę za porażkę.
Dziś nieproszony, niepytany odezwał się Ławrow. To najlepszy dowód, że sytuacja się klaruje. Po pierwsze, to dowód, że nikt nie rozmawia i nie chce rozmawiać z Łukaszenką. On już nie ma kanałów do rozmowy z państwami UE. W jego imieniu musi mówić minister Rosji. Normalne dla gubernatora prowincji ale raczej upokarzające dla prezydenta kraju. Po drugie, głos Ławrowa brzmi w zasadzie tak: no dobra, zima idzie, co raz trudniej nam kontrolować sytuację, to się za długo przeciąga. Najchętniej byśmy z tym skończyli ale dajcie jakąś kasę żebyśmy wyszli z tego z twarzą. lol
Wewnętrznie opozycja robi sobie konkursy kto bardziej się zbłaźni. Polacy kochają mundur. Kto pluje na polski mundur normalnie staje się nieprzysiadalny, a w sytuacji kiedy ludzie w polskich mundurach stoją naprzeciw hord barbarzyńców? No proszę...
No i a propos celebrytów. Dzisiaj chyba gazeta.pl cytowała anonimowego polityka PiS, który z uśmiechem mówił, że nic tak nie cieszy PiS jak wypowiedzi takich celebrytów jak wspominana pani Basia.

Edit. O proszę, szef Rady Europejskiej nagle zmienia plany i postanawia przylecieć jutro do Polski lol

59

Misinx napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Misinx napisał/a:

Lucjan, ale to są jakieś obecne interpretacje tego, że Persja nie miała nic do gadania, Indie nie miały nic do gadania i inne tego typu teorie. To nie te czasy wtedy były. Po prostu pomagali, bo poruszał ich los tych dzieci, mimo że były z kompetnie dalekiego kraju. Nie dorabiaj do tego jakiejś polityki. To nie takie czasy jak teraz. Polityka wtedy nie wyłaziła ze wszyskich kątów i zakamarków w każdej dziurze.

Ja nie twierdzę, że wiem co należy zrobić obecnie. Ale widzę, że rządzą nami amatorzy. Teraz w sejmie i w TVP dyżurny ich temat, to żeby im opozycja nie szkodziła big_smile A co opozycja w ogóle może w tym kraju ? Paru poprzednio latało przy granicy, a teraz nawet tego nie mogą zrobić. Ale oni ciągle "opozycja i opozycja" chociaż rządzą już 6 lat. Ciągle "wina Tuska" lol

Snake napisał/a:

Prawicowi "wieszczowie" jak Jakimowicz i Cejrowski już się nie mogą doczekać, kiedy wreszcie wojsko dostanie pozwolenie na strzelanie. I pewnie w końcu ktoś strzeli. Ale przez tych debili z PiS niestety jedyną transmisję na ten temat świat obejrzy z Mińska. Ta nasza ekipa to jest grupa rekonstrukcyjna PZPR. Ta sama mentalność.

A te hasełka w necie to może wypisują trolle z Moskwy. Wcale bym nie był zdziwiony, bo to mistrzowie podsycania emocji lol

Rosjanie tylko czekają, aż padną strzały.

60

Misinx napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Jakby Ci to delikatnie powiedzieć, wisi mi i powiewa los nie naszych i wygląda na to, że bardzo wielu mieszkańcom kraju nad Wisłą też. Bardziej obchodzi ludzi inflacja i inne przyziemne sprawy, a nie los tłumu obcych.
Co do TVP, to jakaś forma masochizmu, żeby ich informacje oglądać, zresztą TVN-u tak samo wink

61

assassin napisał/a:

Jakby Ci to delikatnie powiedzieć, wisi mi i powiewa los nie naszych i wygląda na to, że bardzo wielu mieszkańcom kraju nad Wisłą też. Bardziej obchodzi ludzi inflacja i inne przyziemne sprawy, a nie los tłumu obcych.

Ja to bym grubą księgę spisał ze spraw, które są dla mnie istotniejsze. Potem jeszcze erratę, a i tam by się nie załapali wink

assassin napisał/a:

Co do TVP, to jakaś forma masochizmu, żeby ich informacje oglądać, zresztą TVN-u tak samo wink

Ooo, a Baśka właśnie robotę straciła w TVP lol No jak jej jeszcze Play pomacha, to nie wiem czy ta premiera książki się jej opłaciła? No ale pewnie ją zaraz TVN przygarnie. Co prawda trzeba ją będzie trochę ucharakteryzować, bo ponoć w TVN Dykiel jest na wylocie za swoje słowa na wizji. Cóż taki mamy w Polsce klimat...

Nie ma chyba dobrego rozwiązania tej sytuacji. Widać wyraźnie, że w sytuacji realnego zagrożenia możemy liczyć tylko na siebie.
Ci ludzie nie pójdą do żadnej normalnej pracy. Jest zupełnie oczywiste, że oni wszyscy idą po zasiłki do Niemiec. Czasem to nawet myślę sobie, że u nas nie ma żadnego socjalu bo przynajmniej wiadomo, że jak przyjeżdżają do nas migranci np. z Ukrainy to po to, żeby pracować i budować nasz dobrobyt. Nie ma co liczyć na to, że oni się zasymilują z naszym społeczeństwem. To już przerabiali we Francji w latach 50 i 60 gdzie sprowadzano ich tysiące po to, żeby pracowali. Tymczasem kolejne pokolenia siedzą na zasiłkach, a kobiety muzułmańskie mają z reguły pięcioro albo więcej dzieci. Podobnie było w Szwecji gdzie stolica Szwecji jest miastem gdzie jest najwięcej gwałtów i strefy no go. Dzięki, ale nie chcę mieć w Warszawie meczetów ani muzułmańskich slumsów.
Jak patrzę na obecnie rządzących to choć trudno sobie to wyobrazić mogliśmy trafić na jeszcze większych idiotów. Wyobraźmy sobie co by było gdyby posłuchać tych z lewicy czy po, którzy domagają się ich przyjęcia. Przecież zaraz przyjedzie ich 10 x więcej bo będzie sygnał, że można się przebić.

63

Chciałabym też zwrócić uwagę na paskudnego fejka, który rozszedł się jak burza po "prawej" stronie internetu, od Jadczaka, przez peje typu Żelazna Logika, Bąkiewicza, Bosaka, wPolityce aż do Wiadomości TVP. Chodzi o dmuchanie dymem papierosowym w oczy chłopca, żeby (za TVP) "wywołać łzy, a niedługo później"...(przebitka na chłopca udzielającego wywiadu do kamery).
Tymczasem, dmuchanie dymem papierosowym w oczy jest jakimś tam (nie wiem na ile skutecznym, ale stosowanym) sposobem radzenia sobie ze skutkami wywołanymi przez gaz łzawiący - wywołuje dodatkowe łzawienie, wymywające chemię z oka.  Portal FakeNews, zajmujący się dementowaniem fejków, przytoczył filmy (relacje na FB), z których te ujęcia zostały wzięte. Z czasów, w jakich zostały zamieszczone wynika jasno, że chłopiec NAJPIERW udzielał wywiadu, a dopiero POTEM miała miejsce sytuacja z gazem łzawiącym i dmuchaniem dymem w oczy. Artykuł "Dmuchanie dymem w oczy chłopca nie było próbą manipulacji".
https://fakenews.pl/spoleczenstwo/dmuch … nipulacji/
Nie było próbą manipulacji ze strony migrantów.  Było jednak paskudną manipulacją z innej strony, mająca na celu wywołanie niechęci do migrantów.
I zobaczcie jak pięknie się rozeszła i jakim szerokim echem się odbiła.
Jestem ciekawa czy ktokolwiek kto rozpowszechniał tego fejka, pofatyguje się żeby go zdementować i przeprosić.
Jakichś większych złudzeń nie mam.

64

Czarna Kotka napisał/a:

Tymczasem, dmuchanie dymem papierosowym w oczy jest jakimś tam (nie wiem na ile skutecznym, ale stosowanym) sposobem radzenia sobie ze skutkami wywołanymi przez gaz łzawiący - wywołuje dodatkowe łzawienie, wymywające chemię z oka.

Znaczy mieszkańcy tamtych szerokości geograficznych są głupsi niż głoszą złośliwe plotki? A cebuli nie mają? Na Białorusi cebula na każdym kroku lol
No to muszą więcej tych fajek kupić od służb białoruskich, bo polscy żołnierze i funkcjonariusze mają na wyposażeniu maski przeciwgazowe, a jak odpalą duży sprzęt do "zadymiania", to w całej okolicy kto nie będzie miał maski będzie leżał i płakał.
Może zresztą w końcu podciągną te policyjne polewaczki? A zresztą od przyszłego tygodnia zapowiadają tam codzienne opady przy temperaturach około zera. I z każdym dniem będzie zimniej. W końcu to temperaturowy biegun zimna w Polsce.

65 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-11-10 10:22:54)

"Los nie naszych" nie powinien nikomu powiewać, bo świat to ogólna wioska, i skutki zjedzenia nietoperza w Chinach dotykaja ludzi w Polsce też.
A już tym bardziej konflikty w innych krajach. Tu mamy efekt konfliktu na Białorusi tak naprawdę.
niemniej są takie, które należy zostawić włąśnemu biegowi i rozwiazaniom, i niepotrzebnie byłty wpychane ręce.
Gdyby na granicy stało faktycznie tysiące rodzin z Afganistanu którzy przeszli tysiące kilometrów to by była inna bajka.
Pozostawienie dyktatora za granicą z myślą że jakoś to będzie bez żadnych działań dyplomatycznych w czasie gdy nie pasuje on w sumie tam nikomu, śmiem twierdzoić że Rosji też- to było naiwne czekanie na problem.

Posty [ 1 do 65 z 179 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tłum migrantów na polskiej granicy z Białorusią

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024