Parapetówka u Ajsi ;) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Parapetówka u Ajsi ;)

Strony Poprzednia 1 71 72 73 74 75 122 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4,681 do 4,745 z 7,913 ]

4,681 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-03 15:20:57)

Odp: Parapetówka u Ajsi ;)

Witajcie w Nowym Roku. Niech Wam się w nim darzy smile
Syn niedawno próbował zapoznać mnie z pierwszą częścią "Gwiezdnych wojen", ale zrezygnował widząc moje niezainteresowanie i brak koncentracji. Usiłowałam śledzić akcję ze względu na niego, ale nie dało się ukryć, że film mnie nudzi i tylko z uprzejmości siedzę przed monitorem. smile

Ale przynajmniej wiem, kto zacz Anankin, Kenobi czy Joda. To już coś smile

Zobacz podobne tematy :

4,682

Ej, a licznik da się cofnąć? Dałoby się tak znowu do słodkiej "17" ? wink

Najlepszego z Nową zmarszczką, tudzież siwym włosem... kolejnym tongue wink big_smile

Cheers załogo! big_smile

4,683 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-01-04 22:52:31)

Kaca mam big_smile

A tak poważnie wink To, inspirowana Internetem, postanowiłam, że w tym Nowym 2018 Roku: "kiedy wszyscy chca sie pozbyć sadła, ja będę więcej pizzy jadła" tongue

4,684

A zauważyliście, że 'millenium" już jest pełnoletnie? Stara dupa z niego big_smile tongue

4,685

Raczej smarkacz z dowodem osobistym tongue

4,686

Sony, kac jeszcze 4 stycznia? smile

4,687 Ostatnio edytowany przez rh72 (2018-01-05 00:59:35)

A mnie brak weny.. się spalam jakoś... big_smile I see, nowe Gwiezdne Wojny w końcu wróciły do klimatów swojego pierwotnika a nie jakieś tak bzdurne podróże Guliwera w pierdu - pierdu bajecznych krainach. I tak - Lord Snoke miał jeszcze jednego, tajemniczego ucznia aby uraczyć nas kolejnym wątkiem a sam lordzio zginął zaskakująco szybko stając się sporą zagadką, kto i co on. Fajne było. A te polskie komedie też widziałem i są naprawdę śmiechu warte. Parodia metalowca śpiewającego 'jarmarki' naprawdę wypaliła (Eksterminator). Jak ktoś wierzy w karmę to proponuję Atak Paniki - też można spokojnie obejrzeć... a osmoza intelektualna kojarzy mi się jednoznacznie z inwersją sensualną, gdy to babka dobiera się w kuchni do faceta przygotowującego obiad tongue big_smile

A wszystkie zwierzątka tutaj pozdrawiam w nowym roku i wystarczy aby był on nowy bo już 'lepszy' niech nie będzie - no nie musi! big_smile

http://blog.piecsmakow.pl/wp-content/uploads/2017/01/Zootopia-1024x576.png

4,688

Harvey napisał/a:

Cheers załogo! big_smile

Cheers! smile

SonyXperia napisał/a:

A tak poważnie wink To, inspirowana Internetem, postanowiłam, że w tym Nowym 2018 Roku: "kiedy wszyscy chca sie pozbyć sadła, ja będę więcej pizzy jadła" tongue

Moje postanowienia noworoczne? ... wink

https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/12/79e6cc2aeb4d7ac710201ba9bebabdcb_original.png

rh72 napisał/a:

a osmoza intelektualna kojarzy mi się jednoznacznie z inwersją sensualną, gdy to babka dobiera się w kuchni do faceta przygotowującego obiad tongue big_smile

Niektórzy faceci to prawdziwi farciarze. wink big_smile

PS Jednym z moich postanowień noworocznych było wcześniejsze chodzenie spać. I czytanie książek zamiast postów na forum. wink

https://2.bp.blogspot.com/-QutfY6K3WVk/WGlU99FjLsI/AAAAAAAAAZ8/KOKHTR0XzSI8mfrrjH8Y5WMATmZeGpEmwCLcB/s1600/10053.png

4,689

Romans by B.L.

Romans śpiewam, bo śpiewam! Bo jestem śpiewakiem!
Ona była żebraczką, a on był żebrakiem.

Pokochali się nagle na rogu ulicy
I nie było uboższej w mieście tajemnicy...

Nastała noc majowa, gwiaździście wesoła,
Siedli — ramię z ramieniem — na stopniach kościoła.

Ona mu podawała z wyrazem skupienia
To usta do pieszczoty, to — chleb do gryzienia.

I tak śniąc, przegryzali pod majowym niebem
Na przemian chleb — pieszczotą, a pieszczotę — chlebem

Dwa głody sycili pod opieką wiosny:
Jeden głód — ten żebraczy, a drugi — miłosny.

Poeta, co ich widział, zgadł, jak żyć trzeba?
Ma dwa głody, lecz brak mu — dziewczyny i chleba.

Hmmmm... czy ja jestem zaspokojony? Hmmmm.... Neeeee... big_smile tongue

4,690 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-05 11:54:30)

Rh, bardzo, bardzo lubię Leśmiana smile

Mrok na schodach. Pustka w domu.

Nie pomoże nikt nikomu.

Ślady twoje śnieg zaprószył,

Żal się w śniegu zawieruszył.

Trzeba teraz w śnieg uwierzyć

I tym śniegiem się ośnieżyć —

I ocienić się tym cieniem,

I pomilczeć tym milczeniem.

Uczciwie przyznaję, że mimo sympatii do poezji, wcale nie jest tak, że wszystkie wiersze rozumiem i wszystkie "kupuję". Leśmian jest melodyjny, jego wiersze mają po prostu urodę, ale pogłówkować nad ich sensem czasami trzeba mocno.
Tego powyżej długo nie "kumałam", aż nagle mnie olśniło, gdy już bez męża i syna, w pustym domu przeglądałam tomik wyżej wymienionego autora.

4,691 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-05 12:00:33)

Ten też jest fajny. Staffa:

Człowiek, co winien jest, ze ogród raju
Zmienił na drogę boleści pątniczą,
Gdzie jest spotkanie każde na rozstaju
A dni bez męki za radość się liczą,
Nieurodzajem gdzie każdy użątek,
Zawodem każda nadziei otucha,
A kresem płaczu nowych łez początek,
Co z serca wiecznie wezbranego bucha –
– Człowiek ten za to ma dziś taka chwile,
Że mu zazdroszczą tęczowe motyle;
Że nakłaniają doń słuch źdźbła mietlicy,
Aby dojść jego dziwnej tajemnicy;
Że się zlatują doń wiatry swawolne,
Zrozumieć tego ni pojąć niezdolne;
Że nawet świerszcze umilkły w zdziwieniu
I same swemu dziwią się milczeniu,
I nasłuchują zdumione, ciekawe:
Iż oto człowiek ten legł sobie w trawie
I ŚPIEWA !

Jakiś geniusz w internecie wpisał, że to Pawlikowska, ale nie wierzcie mu.
...I już Was wierszami nie zanudzam. Miłego dnia!

4,692

Ależ nie zanudzasz smile
Ja z przyjemnością poczytam jak coś jeszcze znajdziesz.

Z poezją jest tak, że pewnych tekstów nie czaisz tak do końca, dopóki życie nie wepchnie Cię w energię tego, co tam jest napisane..
Tak samo z tekstami piosenek, które przecież są poezją.
Więc bardziej do wyczucia niż do zrozumienia

smile

4,693

Ela210 napisał/a:

Bo to moralny big_smile tongue A co sobie będę żałować wink

4,694

SonyXperia napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Stary dobry przyjaciel powiedział mi kiedyś, że żal to zbędna emocja.. smile

Jeśli byłaś trzeźwa, nie powinnaś mieć kaca..
Jeśli nie byłaś, będzie podwójny.. smile

4,695

Ela210 napisał/a:

Ależ nie zanudzasz smile

Z poezją jest tak, że pewnych tekstów nie czaisz tak do końca, dopóki życie nie wepchnie Cię w energię tego, co tam jest napisane..

smile

Ja tam poezji kompletnie nie czuję smile W piosenkach słowa też nie mają dla mnie znaczenia. Czasami sobie czytam tłumaczenia, bo widać, że są to jakieś osobiste teksty, ale i tak nie bardzo to czuję smile

4,696

wilczysko napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Ależ nie zanudzasz smile

smile

Ja tam poezji kompletnie nie czuję smile W piosenkach słowa też nie mają dla mnie znaczenia. Czasami sobie czytam tłumaczenia, bo widać, że są to jakieś osobiste teksty, ale i tak nie bardzo to czuję smile

Tłumaczenie ma swoje wady, a polskie piosenki?

4,697

Ela210 napisał/a:
wilczysko napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Ależ nie zanudzasz smile

smile

Tłumaczenie ma swoje wady, a polskie piosenki?

No polskie piosenki to mało słucham. Najbardziej lubię Kowalską, ONA, Bartosiewicz smile

4,698 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-05 14:23:55)

Chodziłam w L.O. do humanistycznej klasy, a już polski z naszą polonistką w ogóle stał na wysokim poziomie (potwierdzone przez dziewczyny, które poszły na polonistykę i na pierwszym roku nie musiały prawie nic robić).
Mordowano nas analizami wierszy, rozbieraniem ich na czynniki pierwsze, rozpoznawaniem środków stylistycznych, więc na pewno patrzę dziś na poezję nieco bardziej "od kuchni' niż ogół populacji smile Jednak nie każdy utwór jest mi bliski i zrozumiały od pierwszego wejrzenia.
Piosenka bez znajomości tekstu traci dla mnie połowę uroku, a ponieważ mało "kumam" języki obce (nauka i praktyka w zasadzie na szkole się skończyły), poruszam się raczej wśród rodzimych klimatów. Ale nie wyłącznie, oczywiście.
Najbardziej lubię, rzecz jasna, śpiewaną poezję, ale też nie jedynie.

4,699

Jesli poezja śpiewana, to Stachura najlepiej mi się kojarzy.. smile

4,700 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-01-05 14:54:52)

Ela210 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Jeśli byłaś trzeźwa, nie powinnaś mieć kaca..
Jeśli nie byłaś, będzie podwójny.. smile

Zgadzam sie z Twoim starym dobrym przyjacielem, i właśnie dlatego sobie nie żałowałam, żeby mi potem nie było żal wink
Innymi słowy, Sylwester się udał wink

4,701

Piegowata'76 napisał/a:

Chodziłam w L.O. do humanistycznej klasy, a już polski z naszą polonistką w ogóle stał na wysokim poziomie (potwierdzone przez dziewczyny, które poszły na polonistykę i na pierwszym roku nie musiały prawie nic robić).
Mordowano nas analizami wierszy, rozbieraniem ich na czynniki pierwsze, rozpoznawaniem środków stylistycznych, więc na pewno patrzę dziś na poezję nieco bardziej "od kuchni' niż ogół populacji smile Jednak nie każdy utwór jest mi bliski i zrozumiały od pierwszego wejrzenia.
Piosenka bez znajomości tekstu traci dla mnie połowę uroku, a ponieważ mało "kumam" języki obce (nauka i praktyka w zasadzie na szkole się skończyły), poruszam się raczej wśród rodzimych klimatów. Ale nie wyłącznie, oczywiście.
Najbardziej lubię, rzecz jasna, śpiewaną poezję, ale też nie jedynie.

Ja też miałem bardzo dobrą polonistkę w LO, ale byłem w klasie biol-chem i mimo wszystko analiza wierszy to dla mnie czarna magia. A w piosence to dla mnie ważniejsze jest jak i co grają muzycy, głos wokalisty itd. A co on, ona tam sobie śpiewa to już dla mnie najmniej istotne smile

4,702 Ostatnio edytowany przez I_see_beyond 7176 (2018-01-05 16:16:26)

Hej! smile

rh, ten wiersz Leśmiana jest piękny. Poezji w chwili obecnej nie czytam wcale, bo nie mam czasu, z trudem go wygospodarowuję na czytanie prozy, którą osobiście wolę. Ostatnio kontakt z poezją miałam w LO na polskim, a potem na studiach. Zatem chętnie coś sobie przypomnę albo przeczytam nowego - poprzez forum.

Zatem Piegowata , nie zanudzasz wierszami, wręcz przeciwnie,  proszę wstawiaj je tu. smile Kiedyś wstawiłaś tu wiersz "Do Itaki", który mnie po prostu wgniótł w ziemię, taki był mocny. Czytałam go i czytałam za każdym razem odkrywając coś o sobie i świecie. Na tym chyba polega poezja. wink Zbytniej analizy wierszy nigdy nie lubiłam - wiersz albo "czuję" albo nie.

Od dawna nie pamiętam snów. Dziś jednak zapamietałam sen - motywem przewodnim było pakowanie się. Sprawdziłam sobie znaczenie tego snu i oto co mi wyszło :

Jeśli śnisz, że pakujesz walizki do podróży, jest to sygnał, że musisz przygotować się na kolejną fazę życia. Może to także wyrażać Twoje pragnienie odejścia od starych obrazów i trudności.

Stos rzeczy do spakowania odnosi się do procesu wyboru, którego musisz dokonać, by zdecydować, co jest dla Ciebie ważne, a co nie. Ważne jest to, co pakujesz we śnie, gdyż z tego możesz wyciągnąć wnioski dotyczące zmiany na dobre lub na złe.

Sennik mistyczny:

Własne rzeczy spakowane wróżą Ci zmianę życia, która zajdzie wraz z wieloma zmartwieniami i wewnętrznymi konwersjami.

Coś starego się skończyło, coś nowego się zaczyna... smile To tak w skrócie. wink

Edit

wilczysko napisał/a:

Najbardziej lubię (...) Bartosiewicz smile

Lubię tę piosenkę Bartosiewicz :

4,703

SonyXperia napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Zgadzam sie z Twoim starym dobrym przyjacielem, i właśnie dlatego sobie nie żałowałam, żeby mi potem nie było żal wink
Innymi słowy, Sylwester się udał wink

Przyjaciel ma rację, Ela . smile

Bardzo dobrze, Sony . wink smile Słuszna filozofia. Ja też nie żałuję przyjemności, których zaznaję w życiu. wink

4,704

Ela210 napisał/a:

Poezja śpiewana... cudo. Żebrowski tez ładnie wink .

4,705

tajemnicza75 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Masz na Myśli aktora Żebrowskiego? wklej coś...

4,706 Ostatnio edytowany przez I_see_beyond 7176 (2018-01-05 20:37:22)

tajemnicza75 napisał/a:

Dziewczyny, ja bardzo lubię to:

tajemnicza , dołączam do prośby Eli . smile

Oprócz wspomnianego dzisiaj Leśmiana, lubię poezję Haliny Poświatowskiej, Marii Pawlikowskiej - Jasnorzewskiej i ks. Twardowskiego. Dostałam kiedyś tomik jego wierszy w prezencie i... się niespodziewanie zaczytałam. smile

4,707 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-05 20:47:35)

Polecam radiową audycję "Gitarą i piórem" w Trójce, o godz. 23-ej w każdą środę. Można poznać mnóstwo mało znanych artystów, bo poezja to nurt mocno niszowy.

Hankę Wójciak na przykład:

Jest też strona: www.strefapiosenki.pl

4,708

A ostatnio odkryłam coś, czego nazwa nie była mi obca, ale nie miałam pojęcia, że tak przyjemnie grają:

4,709

Ajsi, dzięki, nie znałam.. smile

Przypomniałaś mi Żebrowskiego w "Senności" 

skoro dzisiaj w tak lirycznym nastroju jesteśmy: Wklejam smile)

( ostrzeżenie- nie słuchać, jeśli ktoś jest w za bardzo lirycznym słucha na włąsną odpowiedzialność smile smile)

4,710

SonyXperia napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Ojej.. moralny kac. Współczuję.
A nie lepiej robić tak, aby nie mieć kaca moralnego?   (*)

PS. (*) podrażnienie Sony

4,711 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2018-01-06 00:31:14)

Skoro dzisiaj można smęcić u ajsi, to wklejam godziny poezji śpiewanej, jakby ktoś chciał sobie zrobić romantyczny piątek

I jeszcze na dobranoc

4,712

I_see_beyond napisał/a:

Witaj Unreal ! Tobie i żonie również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! smile

Lubisz kino?

PS W tajemniczych okolicznościach "zaginął" rh. wink Ciekawa jestem jego wrażeń po "Gwiezdnych Wojnach - ostatnim Jedi". wink Ciekawe też czy mamy szansę na "intelektualną osmozę", jak to nam się wcześniej zdarzało. wink Mnie się film podobał i nie rozumiem głosów zaciekłej krytyki. Uważam, że film jest przyzwoicie zrobiony i... czekam na kolejną część. Kylo Ren nie był jedynym uczniem Lorda Snoke 'a- to otwiera furtkę do kontynuacji. wink

Jeśli chodzi o postanowienia noworoczne - zamierzam wkrótce ( i w końcu) przeczytać "Idiotę" Dostojewskiego. I szykuje mi się kolejny kulturalny maraton. Tym razem teatralny. smile

Dobry wieczor. Furtka jest otwarta, a kolejna czesc sagi weijdze do kin w przyszlym roku. Watek Hana Solo, bedzie kontynuowany w osobnym watku juz w tym roku. big_smile 
Dobrej nocy smile

4,713

Piotr74 napisał/a:

Dobry wieczor. Furtka jest otwarta, a kolejna czesc sagi weijdze do kin w przyszlym roku. Watek Hana Solo, bedzie kontynuowany w osobnym watku juz w tym roku. big_smile 
Dobrej nocy smile

Dobry wieczór! To prawda, premiera zaplanowana została na maj 2018. W filmie zagrać ma również Emilia Clarke, znana jako Daenerys z "Gry o tron".

Niech moc  będzie z Wami! wink

Jeśli ktoś ma ochotę na coś mocniejszego  , zostawiam w kuchni winko  :

http://www.filmixer.pl/galeria_pocz/Niech-moc-bedzie-z-Toba,Gwiezdne-Wojny,3459_600_h.jpg

Dobranoc wszystkim. smile

4,714

No, winko wygląda tajemniczo w tym kapturze big_smile

4,715

Może ciutkę nostalgii w nowym roku, co? big_smile Wyłuskajcie sobie perełki... tongue

4,716

Czytałem ostatnio o takiej etiudzie Ś.P. Andrzeja Kandratiuka: widok na wychodek i las, podchodzi do kamery młody facet... facet się uśmiecha po czym wchodzi do wychodka. Teraz eksponowany jest upływ czasu a więc zmiany pór roku. Po tej chwili z wychodka wychodzi już starszawy gościo, podchodzi do kamery i mówi: 'przesrałem swoje życie'. On to zrobił dosłownie, ciekawe ilu ludzi czuje, że tak sobie kuku generalnie w życiorysie zrobiło tongue

4,717

Hej!
No na pewno nie powinien mieć takich przemyśleń facet lat 45 smile)

Co miałby na ten temat do powiedzenia główny bohater z "Łowców Głów" który ratuje życie w wychodku? wink

4,718 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-06 15:54:48)

Kiedyś zmarł ojciec mojej przyjaciółki. Alkoholik, nigdy do niczego w życiu nie doszedł (i wcale nie mam na myśli pieniędzy i zaszczytów), nigdy nie zbudował szczęśliwej rodziny, sam z nieszczęśliwej pochodził. Smutno było o tym myśleć, "z okazji" jego pogrzebu.

Elu, ja uważam, że warto w każdym wieku brać tę ewentualność pod uwagę i tak żyć, by miało to sens.
Pisała Osiecka o "suchej kostusze, tej miss wykidajło", która "wyłączy nam prąd w środku dnia"

4,719

Masz rację, jutra może nie być.. Ale nie o to mi chodziło- bierzemy to pod uwagę jednocześnie nie mozemy myśleć jakby nasze życie się skończyło bo mamy 45 lat.. to miałam na myśli bo wyczuwam u Rh smętny nastrój..
Może to przeze mnie, bo wydawało mi się, że dodaję optymistycznego Grechutę smile a dodał się wczoraj DŻEM- a Ryśkiem naprawdę można się zdołować...

4,720 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-06 16:18:41)

Ela210 napisał/a:

Masz rację, jutra może nie być.. Ale nie o to mi chodziło- bierzemy to pod uwagę jednocześnie nie mozemy myśleć jakby nasze życie się skończyło bo mamy 45 lat.. to miałam na myśli bo wyczuwam u Rh smętny nastrój..
Może to przeze mnie, bo wydawało mi się, że dodaję optymistycznego Grechutę smile a dodał się wczoraj DŻEM- a Ryśkiem naprawdę można się zdołować...

Póki życia, póty nadziei smile

A Ryśka nie lubię. Zawsze mnie irytuje, że facet, który dobrowolnie przes...ł swoje życie, miał czelność użalać się na swą dolę i jeszcze robić z siebie wielkiego wrażliwego, nierozumianego przez motłoch artystę. Mimo iż podobno jestem empatyczna, to nie kupuję tych jego lamentów.

4,721 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-01-06 16:21:10)

P.S. Piosenkę "żyj z całych sił" chyba już nie Rysiek śpiewał, lecz Balcar.
Nie jestem jednak pewna, bo do fanów Dżemu się nie zaliczam.
Aczkolwiek ten przytoczony tu kawałek bardzo lubię.

4,722 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2018-01-06 16:27:50)

No to dzisiaj coś dynamicznego- miłego popołudnia wszystkim smile  Muzyka od  min.2,50

4,723

Ela210 napisał/a:

Skoro dzisiaj można smęcić u ajsi, to wklejam godziny poezji śpiewanej (...)

Ela, u mnie można wszystko. smile

Zmykam oglądać drugi odcinek "House of cards" pierwszej serii. A przymierzają się już do szóstej. wink
Kiedy ludzie mają czas na TV? Mnie to brakuje czasu na wszystko.

https://vignette.wikia.nocookie.net/house-of-cards/images/b/b6/House_of_Cards_main_characters.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/640?cb=20130818190052

Mam jeszcze do obejrzenia 4 ostatnie odcinki "Watahy" z drugiego sezonu. Ktoś może wie, czy i gdzie można to obejrzeć online?

4,724 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2018-01-06 19:20:33)

Ela210 napisał/a:
tajemnicza75 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Masz na Myśli aktora Żebrowskiego? wklej coś...

A ja lubię to:

I_see_beyond napisał/a:

Dostałam kiedyś tomik jego wierszy w prezencie i... się niespodziewanie zaczytałam. smile

A czytałaś erotyki Kazimierza Przerwy-Tetmajera? Piekne, zwłaszcza wiersz  "Lubię kiedy kobieta". Nie spotkałam się z wersją śpiewaną, a szkoda wink . W wydaniu Żebrowskiego byłoby bardzo erotycznie tongue .

Lubię, kiedy kobieta omdlewa w objęciu,

kiedy w lubieżnym zwisa przez ramię przegięciu,

gdy jej oczy zachodzą mgłą, twarz cała blednie

i wargi się wilgotne rozchylą bezwiednie.

Lubię, kiedy ją rozkosz i żądza oniemi,

gdy wpija się w ramiona palcami drżącemi,

gdy krótkim, urywanym oddycha oddechem

i oddaje się cała z mdlejącym uśmiechem.

I lubię ten wstyd, co się kobiecie zabrania

przyznać, że czuje rozkosz, że moc pożądania

zwalcza ją, a sycenie żądzy oszalenia,

gdy szuka ust, a lęka się słów i spojrzenia.

Lubię to - i tę chwilę lubię, gdy koło mnie

wyczerpana, zmęczona leży nieprzytomnie,

a myśl moja już od niej wybiega skrzydlata

w nieskończone przestrzenie nieziemskiego świata.

4,725

Aaaa jeszcze to lubię big_smile .

4,726

tajemnicza75 napisał/a:

A czytałaś erotyki Kazimierza Przerwy-Tetmajera? Piekne, zwłaszcza wiersz  "Lubię kiedy kobieta". Nie spotkałam się z wersją śpiewaną, a szkoda wink . W wydaniu Żebrowskiego byłoby bardzo erotycznie tongue .

Lubię, kiedy kobieta omdlewa w objęciu,

kiedy w lubieżnym zwisa przez ramię przegięciu,

gdy jej oczy zachodzą mgłą, twarz cała blednie

i wargi się wilgotne rozchylą bezwiednie.

Lubię, kiedy ją rozkosz i żądza oniemi,

gdy wpija się w ramiona palcami drżącemi,

gdy krótkim, urywanym oddycha oddechem

i oddaje się cała z mdlejącym uśmiechem.

I lubię ten wstyd, co się kobiecie zabrania

przyznać, że czuje rozkosz, że moc pożądania

zwalcza ją, a sycenie żądzy oszalenia,

gdy szuka ust, a lęka się słów i spojrzenia.

Lubię to - i tę chwilę lubię, gdy koło mnie

wyczerpana, zmęczona leży nieprzytomnie,

a myśl moja już od niej wybiega skrzydlata

w nieskończone przestrzenie nieziemskiego świata.

Czytałam. smile Pierwszy raz spotkałam się z jego twórczością w LO - uwielbiałam język polski wtedy. Najbardziej zapamiętałam wstawiony przez Ciebie wiersz powyżej. wink Cudeńko. smile

4,727

I_see_beyond napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Skoro dzisiaj można smęcić u ajsi, to wklejam godziny poezji śpiewanej (...)

Ela, u mnie można wszystko. smile

Zmykam oglądać drugi odcinek "House of cards" pierwszej serii. A przymierzają się już do szóstej. wink
Kiedy ludzie mają czas na TV? Mnie to brakuje czasu na wszystko.

https://vignette.wikia.nocookie.net/house-of-cards/images/b/b6/House_of_Cards_main_characters.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/640?cb=20130818190052

Mam jeszcze do obejrzenia 4 ostatnie odcinki "Watahy" z drugiego sezonu. Ktoś może wie, czy i gdzie można to obejrzeć online?

Podobno zaprzestali kręcenia kolejnych sezonów House... po aferze, w której oskarżono Kevina Spacey o molestowanie seksualne mężczyzn (chyba też nieletnich). Ja próbowałam kiedyś wciągnąć się w ten serial, ale ten akurat mnie nie urzekł.

4,728

Witaj, Aga . smile Za rzadko wpadasz. wink

Masz rację z Kevinem Spacey. Wyciagnięta została sprawa sprzed lat - 26-letni wówczas aktor czynił propozycje natury seksualnej 14-letniemu chłopakowi. Czytałam dzisiaj, że wznowią szósty sezon, ale bez Kevina Spacey. Według The Hollywood Reporter:

napisanie finalnego sezonu bez udziału Spacey'ego "jest do pomyślenia", skoro w powieści Michaela Dobbsa, która zainspirowała twórców serialu, Frank Underwood umiera.

Najprostszy sposób na pozbycie się postaci. wink

Ja polityki nie lubię. Nudzi mnie i irytuje. Ale tu się akurat wciągnęłam w serial- właśnie obejrzałam kolejny odcinek. Spacey bardzo dobrze gra swoją rolę. Podoba mi się też Robin Wright, którą najbardziej kojarzę z rolą Jenny w "Forest Gump". Jak do tej pory w filmie tworzą idealnie zgrane małżeństwo, a jednocześnie zespół. Ciekawa jestem jak ta relacja się rozwinie. Na razie postać Claire mnie intryguje.

Czas iść spać. Planowałam zrobić to przed północą, ale jak się w coś wciągnę, to nie ma mocnych. wink

Dobranoc. smile

4,729

I_see_beyond napisał/a:

Masz rację z Kevinem Spacey. Wyciagnięta została sprawa sprzed lat - 26-letni wówczas aktor czynił propozycje natury seksualnej 14-letniemu chłopakowi. Czytałam dzisiaj, że wznowią szósty sezon, ale bez Kevina Spacey. Według The Hollywood Reporter:

napisanie finalnego sezonu bez udziału Spacey'ego "jest do pomyślenia", skoro w powieści Michaela Dobbsa, która zainspirowała twórców serialu, Frank Underwood umiera.

Najprostszy sposób na pozbycie się postaci. wink

Ja polityki nie lubię. Nudzi mnie i irytuje. Ale tu się akurat wciągnęłam w serial- właśnie obejrzałam kolejny odcinek. Spacey bardzo dobrze gra swoją rolę. Podoba mi się też Robin Wright, którą najbardziej kojarzę z rolą Jenny w "Forest Gump". Jak do tej pory w filmie tworzą idealnie zgrane małżeństwo, a jednocześnie zespół. Ciekawa jestem jak ta relacja się rozwinie. Na razie postać Claire mnie intryguje.

Czas iść spać. Planowałam zrobić to przed północą, ale jak się w coś wciągnę, to nie ma mocnych. wink

Dobranoc. smile

Kontynuacja będzie, ale bez Franka. Ja utknąłem na połowie 2 sezonu. Spacey gra świetnie. Ale zawiłości amerykańskiej polityki trochę mnie motają. Ale wrócę do tego serialu.

4,730

Ja jestem wtórnym telewizyjnym analfabetą, ale gdy w zestawieniu z tytułem filmu słyszę "polityka", to wcale nie żałuję smile
Nie lubię polityki, ani sensacji, ani science-fiction. Ani kryminałów, ani mordobicia na ekranie smile

4,731

Zasmuciła mnie ta wiadomość o Kevinie, bo bardzo go jako aktora cenię - pamiętacie go z Seven albo American Beauty?
Ale Robin Wright też jest świetna i może sama ona wystarczy, gdy Kevina uśmiercą. Swoją drogą łapię się na stereotypowym myśleniu, że jak ktoś jest sławny i bogaty, to nie ma żadnych problemów ze sobą... A cała ta historia Kevina wzięła się podobno stąd, że w dzieciństwie ojciec molestował jego i brata!

4,732

I_see_beyond napisał/a:

smile

4,733 Ostatnio edytowany przez rh72 (2018-01-07 16:12:02)

Ela210 napisał/a:

Ela, nie jesteś samotna w posądzaniu mnie  o smętny nastrój, czy wpędzanie w stan zmieszania tudzież posądzania o nieczyste emocje dystansujące mnie do Was. tongue A ja po prostu od jakiegoś czasu latam wysoko, hej, wysoko!... i już publicznie bardziej tego nie będę tłumaczył jednak po prostu głowy mi brak do wielu spraw i wpadam tu tak często jak tylko daję radę. Cieszę się z nowych osób, które tutaj się wypowiadają. Ale tak Ci dzięki za dobre słowo i zainteresowanie...

http://bestanimations.com/Nature/spring/tulips-spring-nature-gif-6.gif

Ja ostatnio męczyłem serial 'Czarne lustro' Pojechali tam po pewnych alternatywach współczesnego świata a nawet przyszłości Jest fajnie i kryminalnie ale raczej smutno jest. Czyli jak zwykle. To lata 70 i 80 kiedy świat zachłystywał się świetlaną przyszłością. Obecnie twórcy SF robią z ludzi wrogów samych siebie. A wg mnie właśnie najtrudniej jest przedstawić człowieka przyszłości w dobrym świetle tylko nienachalnie a więc raczej Hollywood się niech za to nie bierze bo wychodzi im, że trzeba być idiotą aby być dobrym (proszę nie mylić z 'Idiotą' Dostojewskiego bo tam mądry właśnie człowiek uważał się za idiotę tongue big_smile ). I wychodzi mi, że ja chyba wolę filmy animowane ale te nowe - sporo tam i ukrytych odniesień i dobrych ludzi lub stworzeń i w ogóle jest wesoło ze sporą dozą ironii. Pisząc to widzę, że leci właśnie teraz w tv 'Rysiek Lwie Serce'... lol

4,734 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2018-01-07 17:14:07)

fh> tulipany to moje ulubione kwiaty, fajnie, ze je wstawiłeś. Ładnie na nie popatrzeć, a najbardziej lubię krwisto czerwone smile .

4,735

A ja wolę te kwiatki... może przypominają mi dzieciństwo? Nie wiem... jednak bardziej mi się podobają też ze względu ich wytrzymałości oraz tego, że pięknie można je dobrać biorąc gałązkę z częściowo nierozwiniętymi pąkami a one otworzą się się potem w wazonie. Stoją też długo - ostatnio bukiet ich stał ponad 2 tygodnie, jeśli nie 3. Mam świadka... tongue

https://st.depositphotos.com/1014837/3391/i/950/depositphotos_33911723-stock-photo-red-cloves-flower.jpg

4,736

Hihihi big_smile Przydałoby się to wrzuci na kilka wątków tutaj big_smile tongue

https://img.joemonster.org/i/2018/01/demot-262-450.jpg

4,737 Ostatnio edytowany przez rh72 (2018-01-07 17:29:30)

No, na forum kobiecym i w temacie kobiety nie może zabraknąć szowinizmu ale 'zdrowego', oczywiście lol

https://img.joemonster.org/i/2018/01/demot-262-550.jpg

PS. Panowie, znacie to? tongue

4,738

Jak dobrze, to dobrze smile)
Tłumaczeń nigdy nie wymagam od nikogo smile

Tulipany lubię żółte, i głównie ze względu na to jak miłe są w dotyku smile Goździki za zapach cudowny- najładniej pachną różowe.

Pozdrawiam popołudniem smile)

4,739

Hahaha rh a to mnie ubawiłeś big_smile Motto wypadałoby opatrzyć cytatem tongue

4,740 Ostatnio edytowany przez rh72 (2018-01-07 21:39:30)

Ależ jest... pochyłą czcionką - jak na cytat przystało tongue big_smile

4,741 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-01-07 22:59:03)

Hahahahaha big_smile Kursywa big_smile Ja o cytat pytałam tongue I co z podaniem autora tekstu? tongue

4,742

Eeee.. tam Jak kto zechce to znajdzie autora, jak Ty tongue A widać od pierwszego rzutu oka, że to poezja lol

4,743

big_smile tongue

https://img7.demotywatoryfb.pl//uploads/201801/gallery_1515094965_88192.jpg

4,744

hmmm.. jak już ktoś musi przepraszać, to żeby chociaż wiedział za co..
Jak przeprasza i nie wie za co- to dalsza część grafu- Ona sie wkurza, bo nie wiesz za co przepraszasz :)itd itp
Więc lepiej nie przepraszać, a wyjaśniać...:)

4,745 Ostatnio edytowany przez vilkolakis (2018-01-08 13:28:35)

Ela210 napisał/a:

hmmm.. jak już ktoś musi przepraszać, to żeby chociaż wiedział za co..
Jak przeprasza i nie wie za co- to dalsza część grafu- Ona sie wkurza, bo nie wiesz za co przepraszasz :)itd itp
Więc lepiej nie przepraszać, a wyjaśniać...:)

Nie zawsze się da wyjaśniać. Czasem włącza się firewall "Foch" smile

https://img-ovh-cloud.zszywka.pl/1/0201/0525-gifdzwoneczek.gif

Posty [ 4,681 do 4,745 z 7,913 ]

Strony Poprzednia 1 71 72 73 74 75 122 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Parapetówka u Ajsi ;)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024