To poszukaj w google wyniki Spisu z 2011 roku.
Jest jakiś późniejszy?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Zamachy, incydenty, rasizm, poprawnosc polityczna, uchodzcy, imigranci
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To poszukaj w google wyniki Spisu z 2011 roku.
Jest jakiś późniejszy?
W przypadku ślubu muzułmanina z chrześcijanką jest zazwyczaj tak, że chrześcijanka musi przejść na islam.
Chyba nie tylko. Ostatnio znajoma leciała hen daleko na ślub swojego kuzyna z muzułmanką. To on musiał przejść na islam żeby do ślubu mogło dojść. Przynajmniej w kontekście braku wyklęcia panny młodej przez rodzinę, a nie wiem jak w tamtych rejonach z bardziej radykalnymi sankcjami.
Do wyciągania wniosków potrzebna jest wiedza, a Ty masz tylko ideologię.
Jaką ideologię ? Jakiś przykład ?
Jaką ideologię ? Jakiś przykład ?
Typowo lewacką, prościuteńką - przyjmować, przyjmować, nie patrzeć na realia i konsekwencje.
Chyba nie tylko. Ostatnio znajoma leciała hen daleko na ślub swojego kuzyna z muzułmanką. To on musiał przejść na islam żeby do ślubu mogło dojść. Przynajmniej w kontekście braku wyklęcia panny młodej przez rodzinę, a nie wiem jak w tamtych rejonach z bardziej radykalnymi sankcjami.
Muzułmanin może poślubić przedstawicielkę tzw. Ludów Księgi (chrześcijanie, żydzi) o ona nie musi (choć powinna) przejść na islam. Ale oczywiście dzieci muszą być muzułmanami.
Muzułmanka nie może wyjść za niemuzułmanina.
W ogóle nie ma opcji, niezależnie od płci, ślubu z "bluźniercami" - ateistami, agnostykami, poganami, buddystami, hinduistami. Dla tych kategorii niewiernych islam przewiduje śmierć, a nie wesela
Tak jeszcze mi się przypomniało, odnośnie stosunku islamu do kobiet i gwałtów, z których słyną muzułmanie. Mahomet dał muzułmanom prawo do czynienia siłą seks-niewolnic z kobiet niewiernych. Takie gwałty są zatem zgodne z ich religią.
Mahomet pozwolił także na bicie żon.
EeeTam napisał/a:To poszukaj w google wyniki Spisu z 2011 roku.
Jest jakiś późniejszy?
Nie.
wilczysko napisał/a:Jaką ideologię ? Jakiś przykład ?
Typowo lewackę, prościuteńką - przyjmować, przyjmować, nie patrzeć na realia i konsekwencje.
Ty naprawdę nie czytasz tego co się pisze, tylko walisz komunały.
Ty naprawdę nie czytasz tego co się pisze, tylko walisz komunały.
Czytam, czytam. Twoja argumentacja w skrócie: przyjmować, przyjmować, bo setki lat temu chrześcijanie to...
EeTam, Szkoda, chociaż jeszcze poszukam. W końcu minęło trochę czasu.
Mieszkam teraz w Warszawie, w okolicy, w której jest trochę muzułmanów, praktycznie codziennie widzę ich w tramwaju. Rozmawiają pomiędzy sobą po swojemu, czasem którys ustąpi miejsca kobiecie w ciąży albo starszej pani - nie częściej niż to się zazwyczaj zdarza facetom. Żadnych incydentów.
Czarna Kotka napisał/a:Jeśli chodzi o pozycję kobiet w islamie, to nie ma czego bronic - sam fakt noszenia burki/hidżabu czy czegokolwiek, co ma osłaniać atrakcyjność kobiety po to, żeby wydawała się mniej atrakcyjna napalonym facetom, jest przerzucaniem odpowiedzialności za pożądanie z męzczyzny na kobietę. To ona jest winna, że jej ktos pożąda. Nie, ten w którego głowie to pożądanie powstaje. W naszej kulturze, to te które się upiły i miały za krótkie spódniczki, kiedy ktos je zgwałcił. Islam, nie islam, niektóre rzeczy są podobne.
W islamie kobieta nie ma także nic do powiedzenia w istotnych sprawach związanych z wychowywaniem dzieci (np. wyborem religii), a po rozwodzie dzieci zostają z mężczyzną. Mężczyzna może rozwieść się wypowiadając 3 razy formułkę, kobieta musi przeprowadzać postępowanie sądowe. W sądach kobieta liczona jest za pół człowieka - zeznania mężczyzny są tyle warte co dwóch kobiet. Praktyką islamską jest skazywanie zgwałconych kobiet za seks pozamałżeński. Praktyką islamską są zabójstwa dla honoru - bo np. dziewczyna spojrzała, a nie daj Allahu porozmawiała z niemuzułmaninem - kara śmierci wykonywana przez najbliższych krewnych. Normą jest wydawanie za mąż nieletnich dziewczyn (także na Zachodzie). W wielu społecznościach islamskich kastruje się kobiety (nie wiem czemu nazywa się to obrzezaniem) - ten zwyczaj też przenieśli na Zachód.
Wiem, że właśnie pozycja faceta w islamie jest nieporównanie lepsza niż w Katolicyzmie I dlatego myślę, że rozsądnie myślące kobiety będą jednak strzegły swoich praw właśnie w obronie swoich interesów a nie rozwadniały temat, że Polacy to podobnie albo faceci to podobnie albo... I do tego środowiska gejowskie? Dajcie spokój, gej w islamie? Nigdy nie będzie szczęśliwy chyba, że imamem zostanie
A facet w islamie? Aby go było stać... i tak większość prac wykona właśnie kobieta, jakbyście nie wiedzieli. Tam właśnie kulturowo więcej robi kobieta...
Islam jest religią bardzo pokojową naprawdę bardzo - wtedy gdy nie ma z czym lub kim walczyć... dalej nie boimy się 'obcych'? Dalej tacy będziemy świeżej krwi chętni?
Mnie tam wsie rawno... jak na razie. Jak to mówią - mnie na razie nie skrzywdzili (czym wkurzę ogrom ludzi
). Ale czasami mam własnie wątpliwości, czy jakimś odłamkiem nie dostanę... i współczuję tym ludziom aby oni zrozumieli, że są gośćmi a nie u siebie... I serio, nie jest mi tak wsie rawno
EeTam, Szkoda, chociaż jeszcze poszukam. W końcu minęło trochę czasu.
Takie spisy są robione co ok. 10 do nawet 20 lat.
Mieszkam teraz w Warszawie, w okolicy, w której jest trochę muzułmanów, praktycznie codziennie widzę ich w tramwaju.
Bo większość muzułmanów osiedla się właśnie w Warszawie, więc tam są widoczni. Na razie jest ich za mało na tworzenie własnych "dzielnic" więc są grzeczni. Gorzej jest w małych miasteczkach, w których ulokowano ośrodki dla uchodźców - co chwila są tarcia z Polakami, a także z innymi uchodźcami - Ukraińcami i Gruzinami.
Wiem, że właśnie pozycja faceta w islamie jest nieporównanie lepsza niż w Katolicyzmie
(
Edytowałem jeden z poprzednich postów, ale już strona przeleciała, więc powtórzę:
Tak jeszcze mi się przypomniało, odnośnie stosunku islamu do kobiet i gwałtów, z których słyną muzułmanie. Mahomet dał muzułmanom prawo do czynienia siłą seks-niewolnic z kobiet niewiernych. Takie gwałty są zatem zgodne z ich religią.
Mahomet pozwolił także na bicie żon.
dlatego myślę, że rozsądnie myślące kobiety będą jednak strzegły swoich praw właśnie w obronie swoich interesów a nie rozwadniały temat, że Polacy to podobnie albo faceci to podobnie albo...
Niestety, środowiska lewackie, w tym feministyczne, starają się nie widzieć pozycji kobiety w islamie.
I do tego środowiska gejowskie?
Lewacy zdradzili mniejszości seksualne dla swoich islamskich panów. Np. w Szwecji to lewacy protestowali przeciwko paradzie równości w dzielnicy islamskiej.
wilczysko napisał/a:Ty naprawdę nie czytasz tego co się pisze, tylko walisz komunały.
Czytam, czytam. Twoja argumentacja w skrócie: przyjmować, przyjmować, bo setki lat temu chrześcijanie to...
No jak Ci się robią w głowie takie skróty myślowe, to już nic nie poradzę.
Jeszcze, Koran i hadisy o kobietach:
(4:3) Żeńcie się zatem z kobietami, które są dla was przyjemne – z dwoma, trzema lub czterema. Lecz jeśli się obawiacie, że nie będziecie sprawiedliwi, to żeńcie się tylko z jedną albo z tymi, którymi zawładnęły wasze prawice [kobiety, którymi "zawładnęły ich prawice" to niewierne seks-niewolnice).
(4:34) Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki!
(2:223) Wasze żony są dla was polem do zaorania, korzystajcie więc z nich, kiedy tylko chcecie i jak chcecie.
(33:52) nabywanie niewolnic zawsze jest tobie dozwolone. Bóg wszystko uważa.
(24:31) I powiedz wierzącym kobietom... by zasłaniały twarze i nie eksponowały swojego piękna
(Bukhari 72:715) Kobieta podeszła do Proroka błagając, żeby ten nakazał jej mężowi przestać ją bić. Jej skóra była pokryta sińcami, była bardziej zielona niż szata, którą miała na sobie. Mahomet nie potępił jej meża, ale nakazał jej powrót do niego i poddanie się jego seksualnej chuci.
(Muslim 4:2127) Mahomet uderzył swoją ulubioną żone, Aishę, w klatkę piersiową, kiedy wieczorem wyszła z domu bez jego pozwolenia. Aisha powiedziała: Uderzył mnie w pierś i to sprawiło mi ból.
(Bukhari 2:541) przekazuje słowa Proroka: Nie spotkałem nikogo bardziej odartego z rozumu i pobożności niż kobiety.
O sądach:
(2:282) Żądajcie świadectwa dwóch świadków spośród waszych mężczyzn! A jeśli nie będzie dwóch mężczyzn, to jeden mężczyzna i dwie kobiety mogą być świadkami.
O spadkach:
(4:11) I daje wam Bóg przykazanie co do waszych dzieci: synowi przypada udział podobny do udziału dwóch córek.
(4:12): Z tego, co zostawicie, wasze żony otrzymają jedną czwartą, jeżeli umrzecie bezdzietni; jeżeli natomiast są dzieci, żony dostaną jedną ósmą.
O statusie kobiet i dzieci jako własności mężczyzny:
(3:14) Dobrze jest dla mężczyzny kochać swoje rzeczy: żony i synów, złoto i srebro, i konie
Zaraz pewnie kol. Fahkir "wytłumaczy" nam, że w tych tekstach nie chodzi o to, co z nich jasno wynika, więc warto jeszcze jedno mieć w pamięci - w islamie znane jest takie coś jak Takija. Cóż to takiego, wg definicji: Jest to celowe wprowadzanie w błąd w kwestiach religii, mające na celu ochronę islamu i muzułmanów. A pochodzi wprost od Mahometa:
Po podbiciu miasta Khaybar przez muzułmanów, przed oblicze Proroka zbliżył się Hajaj ibn Aalat i powiedział: "O Proroku Allaha! Mam w Mekce dużo bogactwa i krewnych, i chciałbym ich odzyskać; czy będzie mi wybaczone jeżeli źle się wypowiem o tobie (aby uniknąć prześladowań)?" Prorok wybaczył mu i powiedział: "Powiedz cokolwiek będziesz musiał powiedzieć".
Drugą taką zasadą islamską jest ketman:
ketman ma identyczny cel jak takija, (ukrywanie prawdy o islamie w celu ochrony islamu i muzułmanów), a różni się tym, że polega naużywaniu półprawd i nie jest kłamstwem wprost, lecz raczej ukrywaniem istotnej części prawdy.
.
A zdelegalizować... Uważam, że tak. Przypomnę, że dziś już mamy de facto zakaz propagowania islamu - Kodeks Karny:
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
Islam jak najbardziej wyczerpuje definicję systemu totalitarnego i definicję nawoływania do nienawiści na tle wyznaniowym. Ale oczywiście nie znajdzie się odważny, który zastosuje to w praktyce. Osobiście uważam, że powinno to być doprecyzowany i obok faszyzmu - najbardziej lajtowego totalitaryzmu - powinny być wymienione te bardziej zbrodnicze: nazizm, komunizm i islam.
.
I to jest główny problem.
Islam głosi hasła sprzeczne z kodeksem karnym i to nie tylko w Polsce.
Ale dziwnym trafem elity polityczne pomijają milczeniem tem fakt.
Brak reakcji na ewidentne łamanie prawa przez Islam , jako system, daje pole do popisu dla rożnej maści ekstremistów lub zwykłych frustratów , zdesperowanych akceptacja braku przestrzegania prawa przez jedna grupe społeczeństwa.
To właśnie ten brak reakcji odpowiednich organów państwa wobec łamania prawa przez islamistów - bądź to poprzez nawoływanie do nienawiści , wprowadzanie szariatu zamiast prawa aż wreszcie na mordowanie , gwalty - jest odpowiedzialny za odrodzenie ruchów skrajnie prawicowych.
Mamy grupę ludzi która jest wyjęta spod prawa i nawet nie można o tym powiedzieć , żeby nie zostać oskarżonym o sianie nienawiści rasowych.
Hipokryzja do kwadratu ... jeżeli wskażesz grupę szerząca nienawiść religijna to zostaniesz oskarżony o szerzenie nienawiści .
W imię poprawności politycznej nie tylko zwraca się uwagi na łamanie prawa przez muzułmanów , ale nie dostrzega się faktu ze wynika to z systemu który narzuca Koran.
Ewidentne zapisy które nakazują mordowanie, gwalty na wyznawcach innych religii są ignorowane, pomijane milczeniem i traktowane jaki urozmaicenie kulturowe.
Koran , podobnie jak Mein Kampf powinien zostać zakazany .
Chyba, ze czekamy aż powtórzy się historia z Mein Kampf.
Najpierw hekatomba a potem ogólne "oświecenie ". O ile będzie jeszcze kogo "oświecać ".
...
Koran , podobnie jak Mein Kampf powinien zostać zakazany .Chyba, ze czekamy aż powtórzy się historia z Mein Kampf.
Najpierw hekatomba a potem ogólne "oświecenie ". O ile będzie jeszcze kogo "oświecać ".
Spoko, jest coś takiego jak naturalny regulator u człowieka jak w automatyce z tzw. członem ( ) predykcyjnym... (PID fachowo i już tylko realizowany cyfrowo chyba a nie analogowo)... Czyli im bliżej jesteś ogniska bym bardziej ciepło i się odsuwasz... im dalej zaś tym Ci bardziej zimno i się przysuwasz...
Aż wyregulujesz... Będzie tak i z polityką i się opamiętamy... jest też i inna opcja... za blisko się zbliżymy i spłoniemy.
Ale nie wiem, czy dobre porównanie do końca bo może trzeba użyć takiego, że ktoś próbuje ogrzać się przy naszym ognisku i nie wie, że miejsca starczy... i koniecznie to musi być jego ognisko. Może lepsze porównanie bo generalnie my dbamy o to ognisko a jemu się nie za bardzo chce. Nas wygryzie i ognisko przygaśnie i dopiero będzie uczył się je utrzymywać albo sobie stwierdzi, że i takie mu pasuje. Tylko co z tego, skoro nas już nie będzie
I będzie historycznie o nas: w 21 wieku był człowiek, który nie wierzył albo wierzył inaczej - dzieci, to był debil... wyginął
Kobieta nie-muzułmanka nie musi przechodzić na islam żeby wziąć ślub. Ale musi się liczyć z tym, że dzieci zostaną wychowane na muzułmanów. A tak w ogóle muzułanin nie może wziąć za żonę ateistki Może się hajtać z kobietą wyznającą "religię księgi" czyli muzułmanką, żydówką bądź chrześcijanką
Taki psikus.
Przemoc wobec kobiet jest religijnie usankcjonowana w islamie. W katolicyzmie - nie, ale nie oszukujmy się z od cholery jest takich zwyrodnialców ktorzy najpierw leżą krzyżem w kościele a potem leją swoje żony.
Już o tym pisałem - w Libii zaczęli się nawalać sami między sobą, w Syrii zaczęli się nawalać sami między sobą.
No ale w Libii to państwa europejskie, głównie chyba Francja i Włochy wydatnie pomogły buntownikom obalić Kaddafiego. Teraz nikt tam nie panuje nad tym syfem i bardzo dobrze, że ludzie spierdzielają. Wręcz powinni wszystkich ich obligatoryjnie wysyłać do Francji, Włoch i każdego państwa, które wysyłało swoje samoloty i żołnierzy do pomocy w obaleniu Kaddafiego. W Syrii też było cicho do pewnego momentu. Była jakaś tam opozycja, z którą Assad sobie bez problemu radził i porządek w kraju miał. Potem ktoś sypnął opozycji niezłym groszem i nagle Assad przestał sobie radzić. Już pisałem, że to jest naprawdę niezły grosz jak się spojrzy na te wszystkie zabawki jakimi przez lata rebelianci dysponowali. Oczywiście tam jest wielu graczy i z okolicy i ze świata. Kasa płynie szeroko więc nie można mówić, że oni tam sami ze sobą. W maju wojska amerykańskie według ocen jednej z szanowanych organizacji zabiły w Syrii ok. 500 cywili. Ponieważ ta organizacja raczej zaniża takie dane w określonych przypadkach , to prawdopodobnie Amerykanie w samym maju zabiło i okaleczyło w Syrii 1000-1500 niewinnych cywili. Tyle, że:
- jacy oni tam cywile, ha, ha zaśmiałby się cyniczny zachodni komentator,
- ale za to ilu cywili żeśmy uratowali!
- no i jeśli nawet zginęli, to za to jak precyzyjnie i humanitarnie. Nie to co te biedne, niewinne ofiary prymitywnych bomb zrzucanych przez wojska rządowe i ha, ha tych zacofanych Rosjan...
Zresztą parę dni temu Amerykanie zestrzelili nad terytorium syryjskim, syryjski rządowy samolot wojskowy wysłany przez legalny syryjski rząd ośmielający się zwalczać zbrojne bandy na swoim terytorium. Więc ja to się nawet nie dziwię kiedy taki jeden z drugim wsiada potem na łódkę, płynie przez morzy i wysadza się przed pierwszym, lepszym europejskim tłumem. Choć jednak mógłby raczej płynąć przez ocean ale rozumiem, brak środków...
Kobieta nie-muzułmanka nie musi przechodzić na islam żeby wziąć ślub. Ale musi się liczyć z tym, że dzieci zostaną wychowane na muzułmanów. A tak w ogóle muzułanin nie może wziąć za żonę ateistki
Może się hajtać z kobietą wyznającą "religię księgi" czyli muzułmanką, żydówką bądź chrześcijanką
Taki psikus.
Przemoc wobec kobiet jest religijnie usankcjonowana w islamie. W katolicyzmie - nie, ale nie oszukujmy się z od cholery jest takich zwyrodnialców ktorzy najpierw leżą krzyżem w kościele a potem leją swoje żony.
No kolejna... Tylko sama napisałaś, że sprawa lania żony w katolickiej religii nie usankcjonowana i gościu jest poddany ostracyzmowi społecznemu - obecnie - więc ogromna różnica... A w islamie kobieta jest podrzędnością - nie chodzi o wyjątki tym razem ale o regułę dozwoloną. Nie chodzi o empatię ludzką a o przyzwolenie kulturowe.
Han_Na napisał/a:Kobieta nie-muzułmanka nie musi przechodzić na islam żeby wziąć ślub. Ale musi się liczyć z tym, że dzieci zostaną wychowane na muzułmanów. A tak w ogóle muzułanin nie może wziąć za żonę ateistki
Może się hajtać z kobietą wyznającą "religię księgi" czyli muzułmanką, żydówką bądź chrześcijanką
Taki psikus.
Przemoc wobec kobiet jest religijnie usankcjonowana w islamie. W katolicyzmie - nie, ale nie oszukujmy się z od cholery jest takich zwyrodnialców ktorzy najpierw leżą krzyżem w kościele a potem leją swoje żony.No kolejna... Tylko sama napisałaś, że sprawa lania żony w katolickiej religii nie usankcjonowana i gościu jest poddany ostracyzmowi społecznemu - obecnie - więc ogromna różnica... A w islamie kobieta jest podrzędnością - nie chodzi o wyjątki tym razem ale o regułę dozwoloną. Nie chodzi o empatię ludzką a o przyzwolenie kulturowe.
Ale ja się z Tobą nie kłócę Tylko stwierdziłam fakt. Też ich tu nie chce. I jak nie lubię PiSu to w tej jednej dziedzinie robią kawał dobrej roboty
Nie wiem czym się w ogóle chwalisz, bo takie zachowania są karygodne. Gdybym ja tam siedziała to bym całą sytuację nagrała i zawiozła nagranie na policję, by was wyłapali co do jednego. Co ci zrobili tamci ludzie poza jak to napisałeś machaniem łapami, że musiałeś zadzwonić po swoich kumpli pewnie kiboli i pobiliście ich jak pospolici bandyci?
Dla mnie wystarczyło to że machali łapskami i wrzeszczeli.Może myśleli że właśnie przebywają w Szwecji albo innej Francji gdzie wszystko im wolno.Wiesz nie lubię takich sytuacji gdzie trzeba użyć mocniejszych argumentów,ale do takich ludzi słowa nie trafiają.
Gdyby moja dziewczyna zamiast mnie uspokajać też zaczęła się z nimi kłócić to założę się że też by do niej wystartowali z łapskami.
P.S. Nic by ci to nagranie nie dało bo moi kumple kibole mieli kominiarki właśnie po to by przez jakąś pospolitą społeczniarę nie mieli kłopotów
Zresztą parę dni temu Amerykanie zestrzelili nad terytorium syryjskim, syryjski rządowy samolot wojskowy wysłany przez legalny syryjski rząd ośmielający się zwalczać zbrojne bandy na swoim terytorium. Więc ja to się nawet nie dziwię kiedy taki jeden z drugim wsiada potem na łódkę, płynie przez morzy i wysadza się przed pierwszym, lepszym europejskim tłumem. Choć jednak mógłby raczej płynąć przez ocean ale rozumiem, brak środków...
Policjant świata - Ci Amerykanie... zginiemy niby bez nich ale z nimi też daleko nie pojedziemy Ale spoko, jak historycznie porównujemy to ich cywilizacja się już chwieje
Jak cywilizacja rzymska, przechodzą te same procesy, teraz są w totalnym rozkładzie moralnym (realnie a nie się zapierając, że coś takiego nie istnieje) i zaraz będzie u nich modna moralność wiktoriańska. Taka próba odwrócenia trendu przed upadkiem... Nie teraz pierdyknie ale jak kto około 30 lat ma to może dożyć. Cholera, może zacząć inwestować w konserwy? Bez wody podobno gorzej
Nie pocieszam się - jak upadną to my tez będziemy mieli problemy i aby ekonomiczne to pikuś...
U nich problemy też z terroryzmem chociaż wydaje mi się, że radzą sobie lepiej w porównaniu do skali zagrożenia, bo ich bardziej nie lubią na świecie.
rh72 napisał/a:Han_Na napisał/a:Kobieta nie-muzułmanka nie musi przechodzić na islam żeby wziąć ślub. Ale musi się liczyć z tym, że dzieci zostaną wychowane na muzułmanów. A tak w ogóle muzułanin nie może wziąć za żonę ateistki
Taki psikus.
Przemoc wobec kobiet jest religijnie usankcjonowana w islamie. W katolicyzmie - nie, ale nie oszukujmy się z od cholery jest takich zwyrodnialców ktorzy najpierw leżą krzyżem w kościele a potem leją swoje żony.No kolejna... Tylko sama napisałaś, że sprawa lania żony w katolickiej religii nie usankcjonowana i gościu jest poddany ostracyzmowi społecznemu - obecnie - więc ogromna różnica... A w islamie kobieta jest podrzędnością - nie chodzi o wyjątki tym razem ale o regułę dozwoloną. Nie chodzi o empatię ludzką a o przyzwolenie kulturowe.
Ale ja się z Tobą nie kłócę
Tylko stwierdziłam fakt. Też ich tu nie chce. I jak nie lubię PiSu to w tej jednej dziedzinie robią kawał dobrej roboty
Nie kłócę się również - piszę, że też rozwadniasz temat zdaniem o katoliku tłukącym żonę po mszy... W głowie macie, kobiety, właśnie takie stwierdzenia, że nie będzie gorzej już. Może być - właśnie twierdzę, że głównie dla kobiet...
Niedawno czytałem, że taka Kanada jeśli dalej będzie postępować tak jak robi, to w niedługiej perspektywie będzie państwem, gdzie biały będzie mniejszością. Ich premier przystojny jest ponoć wielkim fanem islamu. Taki też news widziałem od jednej kobitki mieszkającej w Niemczech, jak to szkoła chciała ukarać rodziców, którzy nie chcieli puścić dzieci na wycieczkę do meczetu. Zbudowała go jakaś fundacja o podejrzanych konotacjach i to się części rodziców nie podobało. Polecam na przyszłość w tematach, gdzie ludzie lubią się skarżyć w jakim opresyjnie katolickim kraju żyją Myślę, że jeszcze dożyję czasów jak ludzi będą na kolanach dziękować za tą katolickość ha, ha...
Ależ podobnie myślę... kulturowo jesteśmy właśnie katolickim krajem... nie zaraz, że jak nie wierzę w Boga czy inne to nie jestem z kręgu tej kultury... jednak piszę o kulturze i wartościowaniu świata. Kobieta jest dla nas, facetów, człowiekiem (normalny facet, nie fagas) a nie własnością, jak kobyła. Pozwalamy innym mieć swoje zdanie - pomimo pewnych zapędów - piszę znowu o kulturze a nie jednostkach. Nie jesteśmy idealni - jednak po prostu zbyt inni od przedstawicieli islamu. Kogoś w jakiś kwestiach popierdzieliło ze zgodą na proste bezprawie i porównywanie do 'kiboli' nie ma tutaj jakości bo my jesteśmy w stanie zrozumieć różne SUBkultury i się dogadać ale nie totalnie inną kulturę. Nie pogodzimy się... nie połączymy... kiepski ktoś miał pomysł
A inną kulturę można zrozumieć tylko czy zaakceptować, jak nasz punkt widzenia jest totalnie inny...?
Tylko jaki mamy na to wpływ skoro ktoś kobitę leje w domowym zaciszu a ona ze strachu boi się o tym mówić?Uwierz że przyzwolenia w Polsce na tego typu zachowania nie ma i gdy ktoś na ulicy zaczepia lub zachowuje się agresywnie wobec kobiety to od pierwszego lepszego przechodnia może zarobić po ryju.
nie ma to jak zwalczać ogień ogniem
Fakt,lepiej grzecznie tłumaczyć dorosłym bykom jak małym dzieciom że tak nie wolno
Dokładnie tak jak reagowali Szwedzi podczas tego eksperymentu
Han_Na napisał/a:Przemoc wobec kobiet jest religijnie usankcjonowana w islamie. W katolicyzmie - nie, ale nie oszukujmy się z od cholery jest takich zwyrodnialców ktorzy najpierw leżą krzyżem w kościele a potem leją swoje żony.
Tylko jaki mamy na to wpływ skoro ktoś kobitę leje w domowym zaciszu a ona ze strachu boi się o tym mówić?Uwierz że przyzwolenia w Polsce na tego typu zachowania nie ma i gdy ktoś na ulicy zaczepia lub zachowuje się agresywnie wobec kobiety to od pierwszego lepszego przechodnia może zarobić po ryju.
Otóż to. Kobieta w Polsce może zrobić sporo, by poprawić swoją sytuację, są organizacje pomagające kobietom, może zgłosić na policję i założyć niebieską kartę, może uciec o rodziny, może sie rozwieść. A co może muzułmanka? Niewiele. Pójdzie do imama po pomoc? Odeśle ją do męża. Organizacji feministycznych tam nie ma Policja jej nie będzie słuchać. Rodzina ją odeśle do męża. Właśnie dlatego, ze taka kultura, jest oficjalne - nie ciche, ale właśnie oficjalne - przyzwolenie na to, kobieta jest podczłowiekiem, allah nakazuje bić. Nieposłuszna żona zostanie ukarana.
Poza tym, muzułmanie nie uznają prawa w takim sensie jak my, że są kodeksy karne, cywilne itd. Dla nich prawem jest koran, a to co tam jest nawypisywane w kodeksie to nie ich sprawa.
OK, może teraz sobie popatrzymy innym okiem na imigrantów? Jak polecę, pojadę czy inaczej się pojawię w ich kraju, to będę oczekiwał gościnności a oni poszanowania swoich tradycji. Nie jest znowu tak, że wszyscy oni źli - piszę, że raczej niepasujący Dlaczego się pojawili teraz i tam? Dlaczego właśnie Polskę tak omijają? Bo my naprawdę zaściankowi, czy jeszcze jednak mniej proponujemy? Chyba łatwo nam przychodzi 'widzieć' problem z daleka i tak się humanitarnie opowiadać...
OK, może teraz sobie popatrzymy innym okiem na imigrantów? Jak polecę, pojadę czy inaczej się pojawię w ich kraju, to będę oczekiwał gościnności a oni poszanowania swoich tradycji. Nie jest znowu tak, że wszyscy oni źli - piszę, że raczej niepasujący
Dlaczego się pojawili teraz i tam? Dlaczego właśnie Polskę tak omijają? Bo my naprawdę zaściankowi, czy jeszcze jednak mniej proponujemy? Chyba łatwo nam przychodzi 'widzieć' problem z daleka i tak się humanitarnie opowiadać...
Polska nie jest dla nich atrakcyjna pod względem finansowym.A czy jesteśmy zaściankowi?To raczej lewacka propaganda tak głosi,zapytajcie obcokrajowców czy się w Polsce podobało to większość z nich powie że nie raz jeszcze do nas wrócą.
Raczej jesteśmy trzeźwo myślący niż zaściankowi.
Kiedyś bardzo popularni było kaznodzieje albo rożni przypadkowi sympatycy danej religii głoszący o końcu świata , gniewie bożym itd.
Na zasadzie , zasieje wątpliwości to ktoś poczuje strach , ukoję ten strach bo zaoferuje alternatywę w postaci określonej religii.
Ostatnio nawet w Polsce jest wysyp ich na ulicach , dobrą mają koniunkturę.
Tak sobie myślę ze ta nagonka z muzułmanami to coś w podobnym stylu.
Propaganda jednej religii przeciw innej religii.
Imam podjudza podatnych , wzbudza atmosferę strachu.
A tutaj media robią swoją robotę to znaczy robią z igły widły.
Nie jest jakoś "bardzo dużo" ofiar ale jest to rozdmuchane.
Działania ISIS są głownie w regionie.
Tak sobie myślę, że media podsycają umiejętnie obawy.
Kto ma w tym biznes, ze muzułmanie pokazani są jako agresorzy.
Ze ich religia jest naznaczona w rejonie europejskim jako religia agresora...
Co nie doprowadzi może do ich ostracyzmu ale utrudni im życie.
Niech się zastanowię haha.
Sporo ludzi chce też usłyszeć o wyczynach muzułmanów gdyż szuka usprawiedliwienia dla swojej Ksenofobii.
Media więc piszą bo mają odbiorców , "klikaczy".
Myślę że złe się stało ze USA rozwaliło Syrię i ściągnęło do europy tylu obcych.
Syria zniszczona na pokolenia a ci którzy uciekli zostaną niewolnikami ekonomicznymi.
Na domiar złego nie mają możliwości integrować się bo wytworzona o nich opinia ich wyprzedza.
Tak wiec można powiedzieć, że cześć z tych ludzi kiedyś może wróci bo nic tu nie ugra.
Natomiast jak wróci to zastanie zakłady i fabryki prowadzone przez bogatych ludzi z zachodu.
Wywołaj konflikt , pokaż agresora , napij sie zoca zoli , zatrudnij niewolników w fabryce zoca zoli.
Odbuduj kolejny kraj wysyłając na kontrakty firmy ze swojego kraju.
Witaj demokracjo heh.
Syria zniszczona na pokolenia a ci którzy uciekli zostaną niewolnikami ekonomicznymi.
Irak, Libia, Syria. Trzy państwa rządzone autorytarnie ale przynajmniej skutecznie jeśli chodzi o trzymanie za mordę fundamentalizmów religijnych. No i ogół ludzi żył tam na w miarę przyzwoitym poziomie. Z tego tylko Libia chyba miała na sumieniu przeszłość we wspieraniu terroryzmu poza regionem. Trzy państwa rozpierdzielone, ktoś wywrócił wiadro z gównem i szok, że buty w gównie... Teraz jeszcze Turcja, która w zasadzie odchodzi od prawie stuletniej tradycji trzymania ostro za mordę religii i autorytarnego pilnowania świeckości państwa. Jak się na poważnie zacznie rozpierducha z Kurdami na pograniczu i ktoś bogaty uzna, że jest interes żeby Turcji utrzeć nosa i kasa do Kurdów popłynie, to dopiero będzie się działo...
Co byś ty zrobiła, co byś chciała, by twój facet zrobił w podobnej sytuacji? Jak byście się zachowali w stosunku do agresywnej grupy muslimów?
Wiesz nie wiem jak Ty ale gdyby mój facet odwalił podobny numer co Wild to byłby to KONIEC naszego związku. Zresztą ja się nie obracam w towarzystwie troglodytów kiboli tylko w normalnym towarzystwie, więc mi by się raczej taka sytuacja nie przydarzyła.
Pewnie Wild się chamsko odezwał albo komuś ubliżył i dlatego tak zareagowali, bo nie wierzę w to, że mieliby celowo go nie przepuścić. Mój facet po prostu by kulturalnie poprosił, że chcemy przejść i do żadnych pyskówek by nie doszło. Tak robią inteligentni i dojrzali ludzie. A ktoś kto taki bandytyzm w stylu wilda uskutecznia lub to popiera to sorry ale szkoda mi słów na takich ludzi. I Ty popierając coś takiego masz czelność pisać źle na temat muzułmanów? Trąci hipokryzją.
Ja potępiam zamachowców ale to robią JEDNOSTKI. Większość z tych ludzi co przybywa do Europy chce po prostu wyjechać z kraju ogarniętego wojną i żyć w spokoju. Każdy z was tutaj piszących by zrobił to samo bo czasy rycerzy to już prehistoria. Każdy z was chciałby z kraju ogarniętego wojną wyjechać gdzieś w bezpieczne miejsce. Dlaczego więc chcecie komuś tego zabraniać? Większość z was łyka propagandę z TVPiS lub internetu, zobaczycie jakiś filmik i już trzęsiecie gaciami a to wszystko robią JEDNOSTKI. Jak w Polsce ktoś kogoś pobije w autobusie i filmik trafi do internetu to też napiszecie, że od dziś boicie się jeździć komunikacją miejską?
Ja jestem za tym by wpuścić te 10 tysięcy do Polski, bo to niewiele jak na 38 milionowy kraj a naprawdę można uratować wiele istnień ludzkich.
https://www.youtube.com/watch?v=1acCa2WmfSA
I tyle w temacie wpuszczania imigrantow do Europy.
PISowski kanał.... Mało kto zauważył to iż drugi imigrant powstrzymał go. W Niemczech których mieszka obecnie moja kuzynka jest ponad mln nowych imigrantów i zazwyczaj są mili spokojni spośród takiej liczby z 1000 musi być agresywnych ludzi. Wiadomo bieda irracjonalna nienawiść za to USA zachód ich krzywdzi. Telewizja republika partner tego kanału każe papieża polaka traktować jako wzór autorytet a zapomina o tym incydencie
Pamieć niektórych jest wybiórcza.
kwadrad napisał/a:Syria zniszczona na pokolenia a ci którzy uciekli zostaną niewolnikami ekonomicznymi.
Irak, Libia, Syria. Trzy państwa rządzone autorytarnie ale przynajmniej skutecznie jeśli chodzi o trzymanie za mordę fundamentalizmów religijnych.
Własnie o to chodzi, że nie do końca. W Libii NATO przeprowadziło naloty, gdy okazało się, że żadna ze stron nie jest w stanie wygrać konfliktu, a afrykańscy najemnicy Kadafiego dopuszczają się zbrodni ludobójstwa. Podobna sytuacja była w Syrii, gdzie konflikt ma tyle stron, że można się pogubić. W każdym razie Asad nie był w stanie tego wygrać - nawet przy pomocy Rosjan mu się nie udaje, mimo że opozycja się bardzo podzieliła. Więc czy Zachód by pomógł, czy nie i tak byłaby tam rozpierducha. Z Husajnem sprawa jest bardziej skomplikowana, bo po 1) był zagrożeniem także dla sąsiadów, po 2) dawał schronienie al Kaidzie, która atakowała Zachód na Zachodzie, 3) była to dyktatura Arabów-sunnitów, będących mniejszością w Iraku, dyktatura zbrodnicza wobec tak Kurdów-sunnitów jak i Arabów-szyitów. Oczywiście Zachód mógł to olać, ale jest jeszcze 4) Husajn miał już swoje lata, a jego synowie nie mieli poparcia - śmierć Husajna i tak doprowadziłaby do wielkiej zadymy.
To jest gwóźdź programu - każdy dyktator kiedyś umiera, a w tamtym świecie musi to prowadzić do wojny. W Syrii zaczęła się po śmierci "starego" Asada. Husajn i Kadafi mieli już swoje lata.
Niestety, tamten świat taki jest - musi co jakiś czas być zadyma, a ewentualny udział Zachodu nie ma na to wpływu. Przykładem jak to działa bez Zachodu jest Somalia - 24 lata wojny (1990-2014), całkowity upadek władzy centralnej, lokalnie rządzili islamiści z różnych wojujących ze sobą grup (niektóre pod wpływem al Kaidy), atakowanie - także terrorystyczne - terenów sąsiednich państw, piractwo na morzu, także masa uchodźców. Sytuacja jeszcze gorsza niż w Syrii czy Libii. Ta sama sytuacja jest w Jemenie.
Co mogłoby zmienić sytuację - być może interwencje wojskowe, ale nie Zachodu, a państw Zatoki Perskiej, zwłaszcza Arabii Saudyjskiej oraz Jordanii. Ale te państwa do pomocy pobratymcom się nie kwapią (w Jemenie niby interweniują, ale jakoś tak niesmiało, że chyba raczej podgrzewają atmosferę).
Mój facet po prostu by kulturalnie poprosił, że chcemy przejść i do żadnych pyskówek by nie doszło.
Pewnie jeszcze by ukląkł i po butach całował, żeby książę orientu był litościwy.
authority
Dla mnie papież - każdy - jest żadnym autorytetem, a JP II w szczególności. Inna rzecz, że nie rozumiem na co to ma być argument?
Jeszcze, Koran i hadisy o kobietach:
(4:3) Żeńcie się zatem z kobietami, które są dla was przyjemne – z dwoma, trzema lub czterema. Lecz jeśli się obawiacie, że nie będziecie sprawiedliwi, to żeńcie się tylko z jedną albo z tymi, którymi zawładnęły wasze prawice [kobiety, którymi "zawładnęły ich prawice" to niewierne seks-niewolnice).
(4:34) Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki!
(2:223) Wasze żony są dla was polem do zaorania, korzystajcie więc z nich, kiedy tylko chcecie i jak chcecie.
(33:52) nabywanie niewolnic zawsze jest tobie dozwolone. Bóg wszystko uważa.
(24:31) I powiedz wierzącym kobietom... by zasłaniały twarze i nie eksponowały swojego piękna
(Bukhari 72:715) Kobieta podeszła do Proroka błagając, żeby ten nakazał jej mężowi przestać ją bić. Jej skóra była pokryta sińcami, była bardziej zielona niż szata, którą miała na sobie. Mahomet nie potępił jej meża, ale nakazał jej powrót do niego i poddanie się jego seksualnej chuci.
(Muslim 4:2127) Mahomet uderzył swoją ulubioną żone, Aishę, w klatkę piersiową, kiedy wieczorem wyszła z domu bez jego pozwolenia. Aisha powiedziała: Uderzył mnie w pierś i to sprawiło mi ból.
(Bukhari 2:541) przekazuje słowa Proroka: Nie spotkałem nikogo bardziej odartego z rozumu i pobożności niż kobiety.
O sądach:
(2:282) Żądajcie świadectwa dwóch świadków spośród waszych mężczyzn! A jeśli nie będzie dwóch mężczyzn, to jeden mężczyzna i dwie kobiety mogą być świadkami.O spadkach:
(4:11) I daje wam Bóg przykazanie co do waszych dzieci: synowi przypada udział podobny do udziału dwóch córek.(4:12): Z tego, co zostawicie, wasze żony otrzymają jedną czwartą, jeżeli umrzecie bezdzietni; jeżeli natomiast są dzieci, żony dostaną jedną ósmą.
O statusie kobiet i dzieci jako własności mężczyzny:
(3:14) Dobrze jest dla mężczyzny kochać swoje rzeczy: żony i synów, złoto i srebro, i konieZaraz pewnie kol. Fahkir "wytłumaczy" nam, że w tych tekstach nie chodzi o to, co z nich jasno wynika, więc warto jeszcze jedno mieć w pamięci - w islamie znane jest takie coś jak Takija. Cóż to takiego, wg definicji: Jest to celowe wprowadzanie w błąd w kwestiach religii, mające na celu ochronę islamu i muzułmanów. A pochodzi wprost od Mahometa:
Po podbiciu miasta Khaybar przez muzułmanów, przed oblicze Proroka zbliżył się Hajaj ibn Aalat i powiedział: "O Proroku Allaha! Mam w Mekce dużo bogactwa i krewnych, i chciałbym ich odzyskać; czy będzie mi wybaczone jeżeli źle się wypowiem o tobie (aby uniknąć prześladowań)?" Prorok wybaczył mu i powiedział: "Powiedz cokolwiek będziesz musiał powiedzieć".
Drugą taką zasadą islamską jest ketman:
ketman ma identyczny cel jak takija, (ukrywanie prawdy o islamie w celu ochrony islamu i muzułmanów), a różni się tym, że polega naużywaniu półprawd i nie jest kłamstwem wprost, lecz raczej ukrywaniem istotnej części prawdy.
"Jak mogliście zachować przy życiu wszystkie kobiety? (...) Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną." Lb 31, 15-18
Jeśli po śmierci swej żony "zapomnisz nieco o swojej stracie", czemu by nie "zbliżyć się" do nierządnicy? Nawet jeśli jest Twoją synową? Proszę to potraktować poważnie - to ważne wydarzenie! Zarówno Juda (klient), Tamar (nierządnica) jak i poczęty z tego zbliżenia Peres (Fares) są przodkami Jezusa Chrystusa Pana Naszego.
Rdz 38, 12-16 oraz Mt 1, 3 i Łk 3, 33. Zob. także Rt 4, 12 o
Rola kobiet w Biblii
Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci" 1 Tm 2, 11-15
"Jeśli wyruszysz na wojnę z wrogami, a wyda ich Pan, Bóg twój, w twoje ręce i weźmiesz jeńców, a ujrzysz między jeńcami kobietę o pięknym wyglądzie i pokochasz ją - możesz ją sobie wziąć za żonę. (...) Jeśli ci się przestanie podobać, odeślesz ją, gdzie zechce, nie sprzedasz jej za srebro ani nie obejdziesz się z nią jak z niewolnicą, ponieważ obcowałeś z nią wbrew jej woli." Pwt 21, 11
Córki "sprawiedliwego" Lota upijają go winem, a następnie - cóż zrobić... Skoro rzeczywiście nie ma innych mężczyzn w pobliżu... Pamiętajmy - miłość w rodzinie jest ważna! Rdz 19, 31
Dziewczynki są dwa razy bardziej nieczyste niż chłopcy. Oczyszczenie matki po urodzeniu dziewczynki trwa 80 dni, po urodzeniu chłopca - zaledwie 40. Kpł 12, 4-5
18 Jeżeli mężczyzna obcuje z kobietą wylewając nasienie, to oboje wykąpią się w wodzie i będą nieczyści aż do wieczora. Kpł 15, 19-24
Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony4 bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego».
Wj 20, 17
Jeśli po śmierci swej żony "zapomnisz nieco o swojej stracie", czemu by nie "zbliżyć się" do nierządnicy? Nawet jeśli jest Twoją synową? Proszę to potraktować poważnie - to ważne wydarzenie! Zarówno Juda (klient), Tamar (nierządnica) jak i poczęty z tego zbliżenia Peres (Fares) są przodkami Jezusa Chrystusa Pana Naszego.
Rdz 38, 12-16 oraz Mt 1, 3 i Łk 3, 33. Zob. także Rt 4, 12 oraz 1 Krn 2, 4
Rachela zaś widząc, że nie może dać Jakubowi potomstwa, zazdrościła swej siostrze i rzekła do męża: «Spraw, abym miała dzieci; bo inaczej przyjdzie mi umrzeć!
Rdz 30, 1
Jeśliby ktoś sprzedał swą córkę w niewolę jako niewolnicę1, nie odejdzie ona, jak odchodzą niewolnicy
Wj 21, 7
"Nie pozwolisz żyć czarownicy".
Wj 22, 17
ale wyrwał sprawiedliwego Lota, który uginał się pod ciężarem rozpustnego postępowania ludzi nie liczących się z Bożym prawem -
NT 2 List św. Piotra
Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!»3 9 Ale oni krzyknęli: «Odejdź precz!» I mówili: «Sam jest tu przybyszem i śmie nami rządzić! Jeszcze gorzej z tobą możemy postąpić niż z nimi!» I rzucili się gwałtownie na tego męża, na Lota, inni zaś przybliżyli się, aby wyważyć drzwi. 10 Wtedy ci dwaj mężowie, wsunąwszy ręce, przyciągnęli Lota ku sobie do wnętrza domu i zaryglowali drzwi. 11 Tych zaś mężczyzn u drzwi domu, młodych i starych porazili ślepotą. Toteż na próżno usiłowali oni odnaleźć wejście.
ST Rdz 19, 8
authority
Nawet mi się nie chce tych bzdur analizować. Jedna rzecz, ukazująca bezsensowność twojej wyliczanki - ani żydzi, ani chrześcijanie nie przyjmują Biblii dosłownie. Muzułmanie Koran przyjmują dosłownie. I tyle na temat.
To jest żałosne, że wy w ogóle nie wiecie co szykują władze. Zacznę od małego wstępu. Po Rewolucji Francuskiej nastąpił pewien wzrost standardu życia, więc ludzie uwierzyli w to co było głoszone, że jest demokracja. Tymczasem dyktatura jawna (monarchia) zamieniła się w dyktaturę ukrytą (parlament) o czym uczą jedynie na studiach doktoranckich socjologii i pokrewnych kierunkach. To zostało aż do teraz. Mimo tego że konstytucje wielu krajów zawierają wpisy o tym że władza należy do społeczeństwa, ten zapis nie ma praktycznie żadnej wartości. Społeczeństwo nie ma żadnej kontroli na garstką ludzi sprawującą dyktatorską władzę. Społeczeństwo samo oddało tym ludziom władzę i oni mogą, w razie manifestacji antyrządowej, użyć wojska do zdławienia manifestacji, a manifestujący nawet nie mają gdzie zdobyć broni. Ci ludzie u władzy od kilkudziesięciu lat planują to co teraz się dzieje i co zostało zapisane w biblii (narody wschodu ruszą przeciw narodom zachodu). Islamiści zostali celowo sprowadzeni do Europy przez rządy. Celem jest stworzenie narastających zamieszek co będzie argumentem do wprowadzenia stanu wyjątkowego we wszystkich krajach i wprowadzenie dyktatury jak za Adolfa Hitlera. Z tą dyktaturą mamy wejść do nowego systemu P.F. za kilka lat, o czym nie będę pisał bo to wymaga dużej dodatkowej wiedzy zbieranej przeze mnie przez kilka lat. Bez tej wiedzy nie będziecie wiedzieli o czym piszę.
eeetam, bądź sobie złośliwy jak chcesz. Tak jak napisałam ludzie DOJRZALI i INTELIGENTNI unikają takich sytuacji. Nie wierzę, że mieliby robić problemy gdyby ktoś po prostu kulturalnie przeprosił, że chce przejść. A nawet jeśli by ktoś tam coś odburknął to po co dolewać oliwy do ognia i wdawać się w dyskusje? Machnąć ręką obejść i tyle. Uwierzcie, że świat byłby lepszy gdyby ludzie potrafili się komunikować. Wystarczy zobaczyć jak kierowcy zachowują się na polskich drogach, albo ludzie po imprezach by wiedzieć, że niektórzy po prostu uwielbiają agresję i kochają prowokować. Na Zachodzie jest inna kultura, tam nie ma czegoś takiego, że ktoś się na kogoś popatrzy i już leci tekst ''co się ku*** gapisz, zaj**** ci?'. Ale lepiej pisać ciągle o tych złych muzułmanach kiedy w Polsce patologię i patologiczne zachowania można każdego dnia zaobserwować.
eeetam, bądź sobie złośliwy jak chcesz. Tak jak napisałam ludzie DOJRZALI i INTELIGENTNI unikają takich sytuacji.
Uciekając czy błagając o litość? Cieszę się, że w związku z tym nie jestem cywilizowany. Chociaż ja nie używam określenia "dojrzali i inteligentni" lecz "tchórze o mentalności niewolników".
MrSpock
Wybacz, ale z takim poziomem absurdu i wiary w teorie spiskowe, nie będę dyskutował.
He, he w Syrii Assad już dawno zrobiłby porządek z opozycją gdyby nie była sponsorowana z zewnątrz. Robisz gościowi rozpierduche, a potem przychodzisz posprzątać razem z nim... Jakby Assad zgodzil się na gazociąg, to mógłby równać z ziemią po kolei rebelianckie miasteczka, a i tak jego, i jego piękną żonę sciskaliby na salonach Zachodu. No może jakby, gdzieś gazem wytrul wioche, to by mu po cichu pomruczeli, że stary, wśród ludzi kulturalnych tak nie wypada. Ale postawił na innego konia i jest dyktatorem wyklętym. Na Zachodzie.
He, he w Syrii Assad już dawno zrobiłby porządek z opozycją gdyby nie była sponsorowana z zewnątrz. Robisz gościowi rozpierduche, a potem przychodzisz posprzątać razem z nim... Jakby Assad zgodzil się na gazociąg, to mógłby równać z ziemią po kolei rebelianckie miasteczka, a i tak jego, i jego piękną żonę sciskaliby na salonach Zachodu. No może jakby, gdzieś gazem wytrul wioche, to by mu po cichu pomruczeli, że stary, wśród ludzi kulturalnych tak nie wypada. Ale postawił na innego konia i jest dyktatorem wyklętym. Na Zachodzie.
Masz bardzo proste spojrzenie na świat. W każdym razie jakoś Asad z poparciem Rosji i Iranu nie może sobie poradzić nawet z ISIS, które nie ma sojuszników.
Niedawno czytałem, że taka Kanada jeśli dalej będzie postępować tak jak robi, to w niedługiej perspektywie będzie państwem, gdzie biały będzie mniejszością. Ich premier przystojny jest ponoć wielkim fanem islamu.
Właśnie wczoraj spędziłam cały dzień z czwórką Kanadyjczyków. Rozmawialiśmy m.in. o problemie uchodźców. Tego przystojnego premiera większość nie popiera, są organizowane protesty. "Uchodźcy" dostają dosłownie wszystko. Oczywiście także możliwość pracy, kursy językowe, tylko... nie chcą z nich korzystać.
Żeby nie było - to nie są (ci moi goście) zaściankiem, ciemnogrodem czy czym tam jeszcze. Wszyscy wykształceni i znakomicie zarabiający. Para młodych ludzi (30 lat) i para 50-latków.
Zresztą ja się nie obracam w towarzystwie troglodytów kiboli tylko w normalnym towarzystwie, więc mi by się raczej taka sytuacja nie przydarzyła.
Żebyś jeszcze jakiemuś kibolowi nie musiała dziękować,jak będziesz w niebezpieczeństwie a Twój kulturalny i normalny facet grzecznie przeprosi,a potem podkuli ogon i ucieknie.
Pewnie Wild się chamsko odezwał albo komuś ubliżył i dlatego tak zareagowali, bo nie wierzę w to, że mieliby celowo go nie przepuścić. Mój facet po prostu by kulturalnie poprosił, że chcemy przejść i do żadnych pyskówek by nie doszło. Tak robią inteligentni i dojrzali ludzie. A ktoś kto taki bandytyzm w stylu wilda uskutecznia lub to popiera to sorry ale szkoda mi słów na takich ludzi. I Ty popierając coś takiego masz czelność pisać źle na temat muzułmanów? Trąci hipokryzją.
Ja nie miałem ich zamiaru kulturalnie prosić.Oni rozsiedli się jak królowie i zablokowali przejście,więc stanowczo powiedziałem że MAJĄ się przesunąć.A że zaczęli się rzucać i wymachiwać łapskami to po prostu uświadomiliśmy im z kolegami,że przebywają w Polsce a nie Szwecji czy Francji gdzie wszystko im wolno.
Może w końcu zrozumiesz,że dając przyzwolenie na takie zachowanie ci ludzie stają się bezkarni.Wielkie chojraki co uciekli jak szczury zostawiając kobiety z dziećmi w kraju ogarniętym wojną.
Wiesz nie wiem jak Ty ale gdyby mój facet odwalił podobny numer co Wild to byłby to KONIEC naszego związku. Zresztą ja się nie obracam w towarzystwie troglodytów kiboli tylko w normalnym towarzystwie, więc mi by się raczej taka sytuacja nie przydarzyła.
Dziecinko, a ilu znasz muzułmanów? Ilu miałaś okazje poznać nawet przelotnie? Założę się, ze nawet na oczy nie widziałaś.
Uważasz, ze skoro sama obracasz się w dobrym towarzystwie, to nie zostaniesz zaczepiona? Że jeśli sama jesteś grzeczna, to oni odpłacą tym samym?
Wiem, że jest sporo kulturalnych muzułmanów, którzy normalnie żyją, ale więcej jest tych nieogarniętych półanalfabetów. Nie wiem, dlaczego zakładasz, ze akurat ci, któych spotkał Wild byli kulturalni.
To raczej Twoje pisanie trąci hipokryzją, bo mieszkasz w bezpiecznym kraju, gdzie ich nie ma. Fakty są takie, ze w tych krajach, w których muzułmanie są, są też zamachy. Tam gdzie muslimów nie ma, jest spokój. Temu nie zaprzeczysz.
Ja potępiam zamachowców ale to robią JEDNOSTKI. Większość z tych ludzi co przybywa do Europy chce po prostu wyjechać z kraju ogarniętego wojną i żyć w spokoju. Każdy z was tutaj piszących by zrobił to samo bo czasy rycerzy to już prehistoria. Każdy z was chciałby z kraju ogarniętego wojną wyjechać gdzieś w bezpieczne miejsce. Dlaczego więc chcecie komuś tego zabraniać? Większość z was łyka propagandę z TVPiS lub internetu, zobaczycie jakiś filmik i już trzęsiecie gaciami a to wszystko robią JEDNOSTKI. Jak w Polsce ktoś kogoś pobije w autobusie i filmik trafi do internetu to też napiszecie, że od dziś boicie się jeździć komunikacją miejską?
Ja jestem za tym by wpuścić te 10 tysięcy do Polski, bo to niewiele jak na 38 milionowy kraj a naprawdę można uratować wiele istnień ludzkich.
Te, jak to nazywasz jednostki, zabijają dziesiątki, a nawet setki ludzi.
Jak chcą wyjechać z kraju ogarniętego wojną, to powinni się zadowolić, że jakikolwiek kraj ich przyjął, pierwszy lepszy, a oni prą do Niemiec. Chyba wiesz, dlaczego.
Jak ja bym uciekała przed wojną i ktoś zapewniłby mi nocleg i miskę zupy, to bym się cieszyła i była wdzieczna, ale im jest mało. Oni chcą niemieckich mieszkań, biedne ofiary. Sami faceci - to mają być uchodźcy?? Gdyby była jakaś weryfikacja tego, kto wjeżdża - żeby nie wpuszczać takich "jednostek", gdyby to był kobiety, dzieci, starcy, to tak. Ale facetów, którzy zamiast walczyć o kraj, uciekli porzucając rodziny? Serio? Chcesz takich "gości"?
Nie jestem za PISem, nigdy nie byłam, ale ich polityka odnośnie "uchodźców" bardzo mi się podoba. Ty za to nałykałaś się polityki lewackiej i poprawności politycznej.
Te, jak to nazywasz jednostki, zabijają dziesiątki, a nawet setki ludzi.
Zabijają jednostki, ale:
Wyniki badań przeprowadzonych przez belgijski oddział Międzynarodowego Instytutu Badań Opinii Publicznej iVOX na 500 belgijskich muzułmanach przerażają. Co piąty z nich popiera działania tzw. Państwa Islamskiego.
Z sondażu wynika, że taka sama liczba belgijskich muzułmanów (20 procent) nie doniesie władzom o przygotowywanym przez muzułmanów z ISIS zamachu terrorystycznym. Nie będzie też informować o jakichkolwiek formach nietolerancji skierowanej przeciwko chrześcijanom.
W sąsiedniej Francji, w podobnym sondażu przeprowadzonym przez pracownię IFOP, aż 28 proc. muzułmanów z obywatelstwem francuskim przyznało, że dla nich ważniejsze są podstawy tzw. autorytarnego islamu wyznawanego przez dżihadystów niż wartości Republiki Francuskiej.
Nie jestem za PISem, nigdy nie byłam, ale ich polityka odnośnie "uchodźców" bardzo mi się podoba.
Właśnie nasza lewica i centrum doznały jakiegoś islamskiego oczadzenia. Szkoda, że nie mogą jak czeska lewica zachowywać się racjonalnie. Nie trawię PiS, a pewnie będę przez brak alternatywy zmuszony do zagłosowania na nich. W każdym razie na pewno nie oddam głosu na żadne ugrupowanie chcące mnie uszczęśliwiać muzułmanami.
Tutaj się nie do końca zgodzę... jeśli dziecko będzie wychowane przez system w 'bezpieczny' sposób, w tym odpowiednio integrowane, z podobnymi szansami - w podobnej etnicznie szkole (czyli tak samo 'wymieszanej' lub tak samo podchodzącej z konsekwencjami do różnic) itp... to nie będzie terrorysty... czy naprawdę dzieci w większości wychowuje rodzina? Kształtuje ale wychowuje raczej szkoła i przyjaźnie - tam gdzie dziecko spędzi więcej czasu.
Myślisz po europejsku To nie zarzut. Po prostu to tak nie działa. Na tym m.in. polega błąd. W naszej kulturze (bez względu na to czy oceniamy to dobrze czy źle) dzieci wychowują się i w domu i w otoczeniu. Było tu już wiele razy wspominane: jeżeli przybysze się nie asymilują ze społeczeństwem, to przyjmują wzorce wyłącznie rodzinne. Na razie tak jest. Czy to się zmieni? Być może, ale śmiem wątpić.
Chciałem zauważyć iż rożni ludzie z rożnych stron konfliktu będą widzieć ten problem w inny sposób.
Co kraj to inne medium tam prezentuje poglądy jakichś grup interesów.
To znaczy jest tam inna propaganda.
Np. dla Amerykanina jego kraj to krzewiciel demokracji.
Dla Syryjczyka Stany Zjednoczone to może być i przyjaciel i wróg zależnie od strony konfliktu, za która on się opowiada.
Dla Europejczyka Syryjczyk to :
a) pasożyt
b) siłą robocza
c) terrorysta
d) muzułmanin
e) osoba potrzebująca pomocy humanitarnej
f) poszkodowany
g) Europejczyk tylko ma dalej od domu ..
..co kto lubi w zależności od własnych preferencji
Skoro światopogląd odbiorcy końcowego jest wykreowany przez wiadomości z radia, telewizji , internetu.
Natomiast wiadomości są poprawione o światopogląd który prezentuje interesy głównego udziałowca medium np. gazety stacji telewizyjnej.
Ponieważ mając rożne newsy np. o ataku terrorystycznym , o dobrym muzułmaninie , o dobrym chrześcijaninie.
Zostanie pokazany ten news który będzie pasował do docelowej grupy odbiorców lub ukształtuje dopiero opinie w tej grupie.
Wiec to co myśli statystyczny odbiorca to miks światopoglądów prezentowanych najczęściej lub tych z którymi dany odbiorca miał styczność.
W takim razie wydaje się że własna opinia na ten temat jest iluzoryczna , ponieważ ona została już ukształtowana przez media wcześniej.
Nie żyjemy w próżni , ulegamy wpływom, tez fakty prezentowane są wybiórcze ( fakty dla jednej strony konfliktu).
Inne fakty są w EU , inne w USA inne w Rosji inne w Syrii , nawet inna pewnie będzie "prawda historyczna".
Bo to zupełnie inna propaganda tam działa dla innych grup interesów.
W zasadzie wydaje mi się że dyskusja na ten temat to tylko pokazanie skuteczności mediów(lewicowych lub prawicowych) na kształtowanie jednostkowych opinii.
Można zrobić statystyki , zważyć to ale czy to ma sens ? Nie mam pojęcia.
Taak, no pewnie. Niech oni wyciągają do nas łapy, tłuką gwałcą i mordują, a my może zaprosimy ich na integrację, rozmowę i poczęstujemy herbatką? Zaraz, przecież to właśnie UE już robi Nie wiem jak ty, ale ja dobieram środki do zaistniałej sytuacji i jeśli ktoś wyciąga do mnie łapy to ja nie będę stał grzecznie, głaskał po główce i mówił nie wolno. Przyjdzie czas gdy będziesz dziękować tym kibicom troglodytom, oj przyjdzie...
Większość z was łyka propagandę z TVPiS lub internetu, zobaczycie jakiś filmik i już trzęsiecie gaciami a to wszystko robią JEDNOSTKI. Jak w Polsce ktoś kogoś pobije w autobusie i filmik trafi do internetu to też napiszecie, że od dziś boicie się jeździć komunikacją miejską?
Kobieto przecież to nawet nie chodzi o pisowską propagandę czy Internet. Ludzie mają za granicą, znajomych, przyjaciół, rodzinę. Mają relacje z pierwszej ręki ludzi, którzy tam żyją i mieszkają na co dzień. Jeśli ktoś dalej woli żyć w tęczowym świecie kucyka Pony gdzie wszyscy się kochają, tańczą i śpiewają razem "Kumbaya" to proszę bardzo...
Masz bardzo proste spojrzenie na świat. W każdym razie jakoś Asad z poparciem Rosji i Iranu nie może sobie poradzić nawet z ISIS, które nie ma sojuszników.
No nie żartuj. Projekt ISIS, to są właśnie wielkie pieniądze włożone w jego rozkręcenie. Owszem na pewnym etapie zaczęli się samofinansować ale gotówka cały czas musiała spływać. To są profesjonaliści i ludzie doceniający profesjonalistów. Porządna organizacja, sprzęt, doświadczone kadry, świetne przygotowanie i oprawa medialna. Weteranów nie ściągniesz z całego świata obietnicą dziewic po zaszczytnej śmierci. Oni walczą za kasę. Od zaszczytnej śmierci są młode głupole, których przygotowują odpowiednie komórki. Nie wiem czy oglądałeś coś z ich produkcji filmowej. Tego nie produkują leszcze telefonem, to robią ludzie z przygotowaniem medialnym, filmowym.
Natomiast rola Rosji jest mimo wszystko duża, bo od momentu kiedy zdecydowali się radykalniej pomóc Syria zyskała drugi oddech. Kreml w końcu poszedł po rozum do głowy ale i chciałby, i boi się
Ja nie miałem ich zamiaru kulturalnie prosić.Oni rozsiedli się jak królowie i zablokowali przejście,więc stanowczo powiedziałem że MAJĄ się przesunąć.A że zaczęli się rzucać i wymachiwać łapskami to po prostu uświadomiliśmy im z kolegami,że przebywają w Polsce a nie Szwecji czy Francji gdzie wszystko im wolno.
Juź widzę jak sam byś się grzecznie przesunął, gdyby jakiś typ niegrzecznie powiedział Ci że MASZ to zrobić, bo jego zdaniem za bardzo się rozsiadłeś.
Sam sprowokowałeś ten konflikt.
Pan i władca się znalazł.
Jak ktoś podstawowych zasad nie zna i nie wie że siedząc gdzieś trzeba zrobić drugiemu przejście to nie moja wina.Na pastwisku pasąc kozy to mogą sie porozsiadać jak chcą bo tam raczej nikomu to nie przeszkadza.
tacy tu wszyscy mocni w gębie, a jeszcze nie widziałam na żywo, żeby ktokolwiek interweniował jak dzieją się jakieś niefajne rzeczy w autobusach czy tramwajach na przykład.
Chciałem zauważyć iż rożni ludzie z rożnych stron konfliktu będą widzieć ten problem w inny sposób.
W zasadzie wydaje mi się że dyskusja na ten temat to tylko pokazanie skuteczności mediów(lewicowych lub prawicowych) na kształtowanie jednostkowych opinii.
Można zrobić statystyki , zważyć to ale czy to ma sens ? Nie mam pojęcia.
Kwadrat, też mi się wydawało, że generalnie wytrzymamy te wszystkie procesy i nie ma co się czepiać. Ja mam do czynienia zawodowo z czymś takim jak ryzyko i wycena z tym związana. Ile pewne aspekty podnoszą ryzyko to moi klienci nie chcą po prostu słyszeć. To co się dzieje dotyczy każdego... może nie teraz, może później... ja się mogę sprzeciwić, coś zaproponować jednak nie jestem nijak wojującym prorokiem i się poddam i będę raczej owca na pastwisku Tylko po prostu sądzę (nie wiem), że to nie sposób widzenia uchodźców, nie media, nie humanitaryzm, nic innego ale właśnie realna różnica kulturowa jest problemem. Nie chodzi mi tu o terrorystów bo oni robią kuku explicite. Chodzi o to, że inna kultura zje naszą bo tak działa w pewnym sensie nasza demokracja - kto mocniej naciska, kto więcej krzyczy ten wygrywa. Wcale nie ci, których jest więcej... Ich kultura jest silniejsza. Są ludzie, którzy zachowają się asertywnie (co nie oznacza mówienie 'nie' ale po prostu pewnego rodzaju filozofię obronną) jednak widzę, że większość z nas została wychowana w kulturze ustępstw aby można było nami rządzić
Wiem, że w islamie też 'nimi' rządzą - drobna różnica to taka, że ideologicznie to sam islam MA rządzić i o to chodzi... Niech będą mili, niech nie wadzą, niech pracują... ale realnie kulturowo przegramy i to jest dla mnie problem i nie chcę budować problemu wojennego i namawiać do czynnej walki. Tylko trochę się zachowujemy jak ta kobieta bita przez katolika po mszy. I gdzie mamy szukać pomocy jak nas kiedyś porządnie zleją? - na razie ten mąż chuderlawy, wiem... poczekamy - zobaczymy...
Myślisz, że mówimy o III Wojnie Światowej? - wg mnie podbój będzie cichy i niezauważalny i bardziej powolny. To nie będzie kataklizm, to będzie proces - cokolwiek teraz ma wybuchowy charakter to imigranci uparcie wdrożą swoje idee bo nie są właśnie przyzwyczajeni do wygody - oni zniosą niewygody, problemy, są silni... uparci...
Już o tym pisałem - w Libii zaczęli się nawalać sami między sobą, w Syrii zaczęli się nawalać sami między sobą,
O, kolejny internetowy ekspert ds. Bliksiego Wschodu i terroryzmu XD. Brakuje jeszcze Pana Mietka spod sklepu i stanowilibyscie dream-team powaznych specjalistow.
Panstwa jak Francja, UK posiadaly/posiadaja wlasnych "bojownikow", ktorych wysylano na Bliski Wschod a wczesniej na Balkany, w celu destabilizowania tamtego regionu i obalania tamtejszych rezimow. Np. w Libii, grupa dzihadu LIFG (Libyan Islamic Fighting Group zwiazana z Al Qeda) byla hodowana przez brytyjski wywiad do walki z Kadaffim (ostatnio syn jednego z jej czlonkow wysadzil sie w Manchesterze). Al Mohajiroun w UK sluzylo do rekrutacji rebeliantow, ktorzy przez Turcje byli przerzucani do Syrii, zeby zwalczac swiecki rzad Assada - czesc z nich przeszla do IS i AQ, czesc wrocila do Europy, itp itd.
Pewnie zbiegiem okolicznosci jest, ze zaraz po upadku pulkownika, francuskie koncerny przejely 1/3 libijskiej ropy i zlota, poszerzyly tez swoje interesy w kopalniach uranu, Wlosi uzyskali dostęp do kilkunastu/kilkudsiesieciu zloz ropy i gazu libisjkiego, reszta zostala rozdysponowana m.inn. przez USA i Wieka Brytanie.
Podstawową zasadą jest w takiej sytuacji grzeczne poproszenie o zrobienie przejścia. Prawdopodobnie przejście by się zrobiło, a oni zauważyliby, że blokują i nie byłoby żadnej afery. Gdyby nie posłuchali, albo się stawiali w odpowiedzi na grzeczną prośbę, to bym może zrozumiała. Ale nie, pan i władca od razu wyjeżdża z gębą, robi aferę o totalną pierdołę, bo musi pokazać kto tu rządzi, a potem jeszcze pisze na temat dobrego wychowania. Paradne.
Jakoś nigdy nie zauważyłam, żeby ludzie, którzy są zrównoważeni i silni wewnętrznie mieli taką potrzebę okazywania dominacji. Zazwyczaj to ci, którzy z jakich powodów coś sobie kompensują.
Tak jak napisałam ludzie DOJRZALI i INTELIGENTNI unikają takich sytuacji.
A w jaki sposób DOJRZAŁY I INTELIGENTY człowiek ma uniknąć spotkania z terrorystą? Ma mu powiedzieć - weź wysadź się na sąsiednim moście, bo tu spaceruje inteligencja? Ma ładnie poprosić, żeby sobie poszedł i zrobił przejście?Na pewno zadziała. I żeby nie było , nie popieram zachowania uzytkownika wild i mu nie winszuję z powodu tego co zrobił, tylko, że jak czytam te twoje wywyody o pokojowych rozwiązaniach, to nie mogę tego nie skojarzyć ze słynnym ruszaniem na terrorystów z kredkami i z truizmami o sile jedności. wbrew temu co próbujesz udowodnic, terroryzm istnieje i stanowi realne zagrożenie dla ludzi zyjących w miejscach na tzw celowniku, poprawna politycznie policja nie radzi sobie z terrorystami, a to co ogladasz w tv nie jest wyolbrzymionym newsem, ale relacją w wersji soft, gdyż tutaj, na miejscu, jest o wiele gorzej.
Nie wierzę, że mieliby robić problemy gdyby ktoś po prostu kulturalnie przeprosił, że chce przejść.
Jasne, w bajkowym świecie dla księżniczek każdy ustepuje sobie miejsca , wszyscy sie przepuszczają i sobie nawzajem nadskakują. Bańka mydlana jest przezroczysta, wyjrzyj czasem na zewnątrz, bo jak peknie, to nie będziesz mieć miękkiego lądowania.
Uwierzcie, że świat byłby lepszy gdyby ludzie potrafili się komunikować.
Tylko że nie każdy chce sie komunikować i uwierz mi, nie każdy będzie chciał to trobić na twoim poziomie. O jakiej komunikacji mówisz w sytuacji przemocy? Jaki środek łagodnej i kulturalnej perswazji zastosujesz wobec gwalciciela, terrorysty , włamywaczą? Na co się zda wówczas twoja dojrzałość i inteligencja?
Wystarczy zobaczyć jak kierowcy zachowują się na polskich drogach,
Na POLSKICH DROGACH oczywiście podkreślone. a wiesz jak się zachowuja kierowcy na drogach innych niż polskie? Ba ja jeżdzę i w UK i w Polsce. I jesli chodzi o kulture jazdy i zachowanie kierowców to w Polsce jest o niebo lepiej.
albo ludzie po imprezach by wiedzieć, że niektórzy po prostu uwielbiają agresję i kochają prowokować. Na Zachodzie jest inna kultura, tam nie ma czegoś takiego, że ktoś się na kogoś popatrzy i już leci tekst ''co się ku*** gapisz, zaj**** ci?'.
No, na zachodzie nie będzie tekstu , tylko od razu dzialanie.
wiesz jaki jest ulubiony gadżet londyńskich nastolatków poza iphonikem ? Nóż. Poczytaj ile dzieci ginie w bojkach z uzyciem noża. Najczęsciej podczas potyczek związanych z handlem narkotykami.Powtarzam - dzieci !
Wiesz, że w weekendy NHS uruchamia specjalne karetki zaopatrzone w kroplówki z elektrolitami, które jeżdżą po centrum Londynu i zbierają leżące w wymiocinach ofiary gorączki sobotniej nocy , aby nie pomarły w własnych fekaliach.
Taka to tutaj kultura zycia , picia, imprezowania..tak poza zagrożeniem terrorystycznym.
Ale lepiej pisać ciągle o tych złych muzułmanach kiedy w Polsce patologię i patologiczne zachowania można każdego dnia zaobserwować.
Każde polskie zachowanie patologiczne znajdziesz na oswieconym Zachodzie. I nawet nie będziesz musiała się dlugo rozglądać..
W sytuacji, kiedy ktoś zagradza drogę, zaczęcie konwersacji od zwykłego, grzecznego "przepraszam, chciałbym przejść" zazwyczaj załatwia sprawę. Nie ma w tym nic bajkowego. Inaczej jak ktoś zaczyna od np. "suń się". Można wtedy przypuszczać, że taka osoba, świadomie czy nie, szuka okazji do wywołania konfliktu. Chłopcy (i dziewczynki) czasem lubią mieć wroga, wszystko jedno jakiego, bo to nie o osobę wroga chodzi, tylko o wyładowanie emocji.
tacy tu wszyscy mocni w gębie, a jeszcze nie widziałam na żywo, żeby ktokolwiek interweniował jak dzieją się jakieś niefajne rzeczy w autobusach czy tramwajach na przykład.
Powiedziane ci już było, jak wszyscy chcą cię pobić, zgwałcić i nikt cię nie chce obronić to zmień towarzystwo...
W sytuacji, kiedy ktoś zagradza drogę, zaczęcie konwersacji od zwykłego, grzecznego "przepraszam, chciałbym przejść" zazwyczaj załatwia sprawę. Nie ma w tym nic bajkowego. Inaczej jak ktoś zaczyna od np. "suń się". Można wtedy przypuszczać, że taka osoba, świadomie czy nie, szuka okazji do wywołania konfliktu. Chłopcy (i dziewczynki) czasem lubią mieć wroga, wszystko jedno jakiego, bo to nie o osobę wroga chodzi, tylko o wyładowanie emocji.
Gorzej jest gdy myśli się,że grzeczne "przepraszam , chciałem przejść" wystarczy w każdej sytacji i odrzuca się mozliwość istnienia świata innego niż jakaś wyidealizowana wizja.
A juz calkiem grozne jest życzeniowe przekonanie, że dojrzalość i inteligencja, czyli forma pewniej mentalnej wyższości, jest w satnie chronić przez złem tego swiata i aby byc bezpiecznym wystarczy obracac sie w odpowiednim towarzystwie.
To nadal trąci bajkowością, choć taką jakby nieco bardziej mroczną w sumie.
Tia jasne. Ja tak wlasnie kiedys w sklepie poprosilam grzecznie "czy moge przejsc" pana w dlugiej bialej sukience i z broda to od razu mi wyskoczono ze "on sie ruszal nie bedzie" (nie mialam jak go obejsc z wozkiem z zakupami) "Ze co ja sobie wyobrazam" (a co mozna sobie takiego wyobrazac w markecie?) "ze jestem rasistka" (od razu z grubej rury) i "ze jeszce zobacze" (niby co?) Oskarzenie o rasim pada od razu obojetnie czy chce po prostu kolo faceta przejsc czy tez parkuje samochod tak ze sie jednemu i drugiemu cos nie podoba. Oczywiscie rasizm jest tylko w jedna strone.
Z tego powodu skandal w Rottherham w UK kwitl i rozwijal sie latami zanim proceder ukrocono. Przedstawiciele policji wprost mowili ze bali sie reagowac zeby nie byc posadzonymi o rasizm. Kazdy ma rodzine, rachunki i praca byla im potrzebna...
Ależ jak najbardziej się zgadzam, że jak "przepraszam, chciałbym przejść" nie działa, należy zastosować silniejsze środki perswazji, ale zacząć trzeba normalnie, po ludzku, prośbą, a nie
"Ja nie miałem ich zamiaru kulturalnie prosić.Oni rozsiedli się jak królowie i zablokowali przejście,więc stanowczo powiedziałem że MAJĄ się przesunąć".
Wyobraźcie sobie, że to Wy z Waszą grupą zagapiliście się i zablokowaliście przejście, ktoś przychodzi i od razu z gębą "suń się" zamiast "przepraszam". Fajnie?
[nieregulaminowy link - usunięte przez moderację]
Małe kompendium najważniejszych pojęć związanych w tematem (ang). Może się komuś przyda
Ależ jak najbardziej się zgadzam, że jak "przepraszam, chciałbym przejść" nie działa, należy zastosować silniejsze środki perswazji, ale zacząć trzeba normalnie, po ludzku, prośbą, a nie
"Ja nie miałem ich zamiaru kulturalnie prosić.Oni rozsiedli się jak królowie i zablokowali przejście,więc stanowczo powiedziałem że MAJĄ się przesunąć".
Wyobraźcie sobie, że to Wy z Waszą grupą zagapiliście się i zablokowaliście przejście, ktoś przychodzi i od razu z gębą "suń się" zamiast "przepraszam". Fajnie?
A tu się bym 'inaczej' zgodził Mamy takie zaklęcia: przepraszam... Za co? Obrażam kogoś, że chcę przejść? ... nasza kultura, co?
Ja wiem, jest OK bo to wyrażenie wyuczone! Tylko się na tym przyłapuję i w takich przypadkach STARAM się dodać albo za co: 'przepraszam za ... ' np. 'zwracanie uwagi' albo sobie daruję i się pytam wprost: 'Czy mógłbym przejść?' / 'Chciałbym przejść jeśli to nie problem' - jakoś tak
Ty nie rozumiesz prostych rzeczy.Goście rozsiedli się jak na jakimś pastwisku i widzieli że chcemy wejść ale mimo to nie przesunęli się.Na co czekali?Aż ich grzecznie poproszę o zrobienie przejścia?Nie bądź śmieszna.
Celowo rozsiedli się tak i zgrywali panów.Ja wiem że niektórzy jakby im nawet tego miejsca nie zrobili to by jeszcze przeprosili że mieli czelność panom przeszkodzić,ukłonili i poszli gdzie indziej
Daję sobie łapę uciąć że w przypadku gdyby moja dziewczyna zamiast mnie uspokajać również z nimi zaczęła się kłócić to do niej również wystartowali by z łapskami.
A tu się bym 'inaczej' zgodził
Mamy takie zaklęcia: przepraszam... Za co? Obrażam kogoś, że chcę przejść? ... nasza kultura, co?
Ja wiem, jest OK bo to wyrażenie wyuczone! Tylko się na tym przyłapuję i w takich przypadkach STARAM się dodać albo za co: 'przepraszam za ... ' np. 'zwracanie uwagi' albo sobie daruję i się pytam wprost: 'Czy mógłbym przejść?' / 'Chciałbym przejść jeśli to nie problem' - jakoś tak
Nikogo nie obrażasz że chcesz przejść, to zwykła prośba żeby ktoś się przesunął, bo chcesz wyjść. Tylko tyle. Jak w zatłoczonym tramwaju, albo pociągu - serio nie używasz słowa "przepraszam"?
Wild, ojej, ktoś nie skoczył w ukłonach robić Ci przejście, ktoś się nie domyślił czego byś chciał. Pomyśl o tym następnym razem jak zalajkujesz jakiegoś mema o kobietach, które chcą żeby facet się domyślał. Zgroza. Gdybyś zaczął od prostego "excuse me" (czy odpowiednika w adekwatnym do kraju języku) zmniejszyłbyś szansę na aferę. Nie chciałeś zmniejszyć szansy na aferę? Szczerze.
rh72 napisał/a:A tu się bym 'inaczej' zgodził
Mamy takie zaklęcia: przepraszam... Za co? Obrażam kogoś, że chcę przejść? ... nasza kultura, co?
Nikogo nie obrażasz że chcesz przejść, to zwykła prośba żeby ktoś się przesunął, bo chcesz wyjść. Tylko tyle. Jak w zatłoczonym tramwaju, albo pociągu - serio nie używasz słowa "przepraszam"?
Używam właśnie... Tyko nie chcę nadużywać i nie szastać... Więc jeśli przepraszam to staram się aby właśnie nie brzmiało to jak w tramwaju... Ale to luźna uwaga gdyż 'przepraszam' jest takim samym odnośnikiem, jak 'cześć'
Jeśli prośba to można właśnie lepiej: 'Proszę, czy mógłby / mogłaby...'
A takie tam...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Zamachy, incydenty, rasizm, poprawnosc polityczna, uchodzcy, imigranci
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024