Witam serdecznie
Kupiliśmy 4 lata temu dom do remontu przez , który przebiegała droga do sąsiadów mieszkających za nami. Drogę nie mieliśmy wpisaną w księdze jako służebność drogi koniecznej.Problemy zaczęły się w momencie zrobienia porządku z tą drogą( utwardzenie, wyznaczenie pasa i wpis w księgach). Sąsiedzi domagali się wpisu im za darmo tej drogi, zrobienia za darmo bo przecież to tylko dla nas i wg ,że im się wszystko należy. Po kłótniach , które trwały pół roku, prośbach i pismach z naszej strony,żeby nie iść do sądu zrobiliśmy przepis po połowie ceny u notariusza za przejazd nie chcieliśmy nic a drogę utwardzaliśmy dzieląc się kosztami na pół. Problem polega na tym ,że szarpiemy się ciągle z tymi sąsiadami odnośnie zamykania bramki, której nie pilnują , chodzą nam również poza pas służebny. W poniedziałek urwał im się pies Haski i bez kagańca biegał nam po posesji po czym jak chcieli go złapać to ugryzł właściciela.Zgłosiłam sprawę do straży gminnej , która dała upomnienie. Nie chciałam robić im na złość i wręcz prosiłam żeby im 500 zł mandatu nie dawali tylko ,żeby się pilnowali bo to zagrożenie dla nas i naszego dziecka. Do tego dochodzą bezpańskie koty sąsiadów ( jest ich kilka ) które nam robię gdzie popadnie , dziecku do piasku nawet jak mam otwarty garaż to mi w środku narobią. Nie chcieliśmy robić problemu ale nie wiem czy to gdzieś nie zgłosić jako naruszanie prywatności czy pomówienia względem nas. Sąsiadka po ludziach rozpowiada głupoty: że my się czepiamy wszystkiego,że droga jej się należała. Najgorsze jak opowiadała że robimy imprezy bo siedzimy do 2 w nocy i ona nic nie mówi a do nas nikt nie przyjeżdża tylko raz w roku na imieniny bo mamy daleko rodzinę.
Przyznam szczerze ,że jestem zmęczona kłótniami z sąsiadami ale uważam ,że nas jako właścicieli działki obciążonej powinni szanować i naszą posesję też skoro z niej korzystają.Nie widzę możliwości przeprosin bo ta kobieta jest bardzo roszczeniowa i jeszcze rozpowiada głupoty. Co robić? Dodam ,że byliśmy głupi ,że tak szliśmy im na rękę ,żeby mięć spokój i te sprawy uregulowane , teraz mamy za swoje.