"Wypalenie zawodowe" - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: "Wypalenie zawodowe"

Ostatnio podczas rodzinnej imprezy usłyszałam od osoby, która pracuje w zawodzie pielęgniarki od 18 lat że wszystkie szkolenia są przejaskrawione i jest nadmierna tendencja do nakręcania tematu wypalenia zawodowego.

Jako trener i coach trudno mi się z tym zgodzić, moje doświadczenia podpowiadają że to bardzo powszechny problem. Więc to nie jest kwestia nadmiernego nakręcania tematu ale skali problemu.  W codziennej pracy staram się zrobić wszystko aby w porę zdiagnozować taką sytuację i nie dopuścić do momentu kiedy pracownik będzie czuł się "wypalony"  i w konsekwencji podejmie decyzje o odejściu. Pamiętajmy, że mówimy o procesie wypalenia a nie mobbingu smile

Poniżej wklejam fazy wypalenia zawodowego:

Christina Maslach, wieloletni badacz problematyki wypalenia zawodowego, wskazuje na trzy fazy wypalenia zawodowego:
1. Stadium wyczerpania emocjonalnego. Subiektywne poczucie nadmiernego zmęczenia i wyczerpania zasobów, poczucie wyeksploatowania zawodowego i braku możliwości regeneracji sił.
2. Stadium depersonalizacji i cynizmu. Dystansowanie się w stosunku do współpracowników, pacjentów, klientów, rozluźnienie więzi emocjonalnej ze współpracownikami.
3. Stadium braku poczucia osobistych osiągnięć i kompetencji w związku z wykonywaniem pracy. Negatywna ocena kompetencji zawodowych, obniżone poczucie dokonań osobistych, negatywne ocenianie własnej pracy, brak kontroli nad sprawami zawodowymi.

Mam do was takie pytanie w związku z tym :

Czy i kiedy wypaleniu da się zapobiec ?
Kogo większa w tym rola pracownika czy pracodawcy?
Co można zrobić żeby nie znaleźć się w takiej sytuacji ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Wypalenie zawodowe"
KGB napisał/a:

Mam do was takie pytanie w związku z tym :

Czy można, zapobiec wypaleniu?
Z pewnościom nie samemu. Potrzebna jest współpraca na relacji pracownik - pracodawca. Jednak z inicjatywą, np. szczerej rozmowy, powinien wyjść pracownik. Pracodawca prawdopodobnie nie ma pojęcia, że mu się pracownik wypalił.
Co można zrobić, oprócz rozmowy?
Poprosić o zmianę stanowiska, inne, nowe zadania, zmianę działu? Zmiana powinna dać pracownikowi poczucie wyzwania.
Jak zapobiec wypaleni? Myślę, że właśnie nowe wyzwania, zapobieganie rutynie, podejmowanie się nowych obowiązków. Ważne, żeby nie znaleźć się w momencie, w którym stwierdzamy, że w danej firmie już nie jesteśmy w stanie się rozwijać i niczego więcej się nie nauczymy.

Niestety na wypalenie zawodowe ma rowniez wplyw zycie  osobiste,to wszystko co dzieje sie po pracy.Czy osaba kozysta z urlopu i w jaki sposob go spedza.
Czy ma udane zycie prywatne,jesli nie wczesniej czy pozniej znajdzie to odzwierciedlenie w pracy.

4

agnieszka-pietrzyk napisał/a:

Niestety na wypalenie zawodowe ma rowniez wplyw zycie  osobiste,to wszystko co dzieje sie po pracy.Czy osaba kozysta z urlopu i w jaki sposob go spedza.
Czy ma udane zycie prywatne,jesli nie wczesniej czy pozniej znajdzie to odzwierciedlenie w pracy.

Tak, wszystko to prawda, jednak w niektórych zawodach wypalenie jest nieuniknione. Nawet udane życie osobiste tego nie naprawi.

5

Moim zdaniem, odgrywa ważną role samoświadomość pracownika, wiedza przełożonego na ten temat oraz wzajemne relacje, rzecz jasna. Gdy ktos jeszcze nie przeżył wypalenia, nie zdaje sobie z tego często sprawy, gdy nadchodzi.  Ja wypaliłam się 2 razy ale w pore to zauważyłam, we wczesnej fazie cynizmu I to raczej dlatego że taka cecha u mnie charakterologicznie nie występuje w ogóle smile I za 1szym razem zmieniłam dział w pracy, pomogło na troche, a za drugim zmieniłam firmę a tym samym stanowisko na wyższe (byłam sfrustrowana ilością zadań które na mnie, jako doświadczonego pracownika ciągle spychano, przy jednoczesnym braku progresu zawodowego). Myślę że dzięki temu teraz jestem w stanie przewidzieć, co muszę robić aby już do tego nie doszło -> urlop co jakiś czas I rozmowa z przełożonym jak coś nie pasuje + branie l4 w czasie choroby :-)

6 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2016-07-28 23:51:08)

Myślę ze "nie dopuścić do momentu kiedy pracownik będzie czuł się "wypalony"  i w konsekwencji podejmie decyzje o odejściu".

Czasami jest to nieosiągalne ponieważ to ze pracownik nie zmienił miejsca pracy czasem powoduje te wypalenie - zwyczajnie stagnacja.
Tak myślę ze co 4-5 lat dobrze zmienić miejsce pracy. Nowy klimat , nowi ludzie , nowe zadania.

Awanse poziome. Zmiana miejsca pracy , zmiana zajęcia.
Zmiana podejścia do pracy - pracuje żeby mieć kasę a nie żeby się zrealizować w pracy.
Realizować się mogę poza praca natomiast tutaj zrobić to co oczekują .

Pracownika, jeżeli nie wymaga on zmian na pewno te potrzeby nie zostaną dostrzeżone.
Mało prawdopodobne żeby pracodawca zainteresował się problemem jeżeli go nie widzi.
w firmach nie ma kultu jednostki jest chyba promowana tendencja że nie ma ludzi niezastąpionych.
Chociaż zależy kto z kim idzie na wódkę.

Nie pracować smile
Nie podchodzić do pracy ambicjonalnie a raczej jak do obowiązku który może być mniej lub bardziej ciekawy.
W miarę możliwości odgrodzić lub trzymać w zagrodzie prace i to co jest z nią związane.
Praca i o pracy tylko w pracy.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024