balagan - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez agnes.ka123 (2016-03-27 11:47:49)

Temat: balagan

Ten problem był odkad wlaściwie pamietam. Jeszcze jak byłam dzieckiem może nie bylo to az z takim natezniem, bylo wlasciwie normalnie - porzadek, czystość w domu, potem zaczely sie problemy i moja mama przestala dbac o dom. Najbardziej dbala o siebie, o to zeby ona jak najlepiej wygladala. Sprzatalismy kiedy ktos mial przyjsc, a kiedy mama sklocila sie ze znajomymi i rodzina ti juz nikt nie przychodzil, wiec po co sprzatac. Kiedy ktos chcial mnie odwiedzic, to byla wielka rewolucja, trzeba bylo przenisc rzeczy z jednego pokoju do drugiego, a i tak mama byla zla o to, ze ktos przychodzi. No ale ja tez chcialam miec jakis znajomych i kogos zaprosic, jesli oni mnie zapraszali. Dzis nie mieszkam w domu, przyjezdzam od czasu do czasu i nic sie nie zmienilo, balagan coraz wiekszy, sterty jakis gazet, ubran, ktore mama przynosi od jakis swoich kolezanek, tego jest tak duzo, ze w jednym pokoju ledwo da sie przejsc. I absolutnie nie mozna nic wyrzucic, ostatnio w moim pokoju zauwazylam zawieszone polamane wieszaki na wiszacej podstawce pod kwiaty, a na tym kalendarz (ktorych zreszta w domu mamy mnostwo). Zapytalam po co te polamane wieszaki i wyrzucilam je, to zaczela byc obrazona na mnie, ze jak moglam cos takiego zrobic i mi to teraz wypomina. Mnie rece opadaja jak patrze na to wszystko, nawet jak chcialabym cos posprzatc, to jest obraza i absolutnie nie wolno nic wyrzucac, bo moze sie przydac. Zreszta  w doimu jestem dosc rzadko, a najbardziej obawiam sie tego, ze kiedys bede mojego chlopaka musiala zaprosic do domu i to bedzie katastrofa..

Dodam, ze mama czesto mnie wyzywa, wyzwiska leca rozne, nie bede tu cytowac, a wyzywa mnie z roznych powodow, albo mi cos wypomina, albo jesli nie chce zrobic czegos po jej mysli.

Bardzo lub wszystko przetsawiac, np. wchodzi do pokoju i przestawia rzeczy, ktore leza na stole,mimo iz absolutnie nie wymagaja tego!

Co robic? Jak zmusic mame do sprzatania? A moze wziać urlop i przez caly tydzien sprzatac? Choc to bedzie wojna z mama.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: balagan

Może Twoja mama cierpi na kompulsywne zbieractwo?
Wypadałoby namówić Mamę, aby udała się do jakiegoś specjalisty.

3

To jest rzeczywiście ciężka sytuacja, mam w sumie podobną z moją mamą. Bardzo lubi chomikować różne przedmioty, wszystko się przyda pudełka, pudełeczka, wszystko dosłownie. w takiej przestrzeni bardzo trudno utrzymać porządek i trzeba poświęcić na to wiele czasu. O wyrzucaniu nie ma mowy oczywiście, dlatego swego czasu wyrzucałam nawet  pewne rzeczy po kryjomu (i tak nie zauważała ich braku). Teraz jest już lepiej. Dużo rozmów, kłótni, tłumaczenia, proszenia, ale jest poprawa.

Branie urlopu na sprzątanie bez sensu totalnie, zmarnujesz swój czas a efekt będzie krótkotrwały.  Powodzenia smile

4

To brzmi jak kompulsywne zbieractwo.

5

Dziekuję Wam za odpowiedzi. Prawdę mówiąc, spodziewałam się zjechania mojej osoby z góry na dół, bo poniekąd czuję się winna. W moim domu nie było tradycji sobotnich porządków, porządki były tylko jak ktoś miał przyjść, a ze teraz nikt nie przychodzi to jest jak jest. Ja sama nie mam problemów w wyrzucaniem niepotrzebnych rzeczy, nie zbieram niczego, z utrzymanniem porządku różnie bywa, ale nie jestem jakas straszna balaganiarą.
Co ciekawe, mama w domu nie sprząta, ale jak tylko przyjade do przegrzebuje kieszenie moich ubrań i czasem torebkę i mówi, że jak można tyle śmieci nosić i każe mi zrobić porządek...

Jak z nią rozmawiać? Co mówić? Ja zupelnie nie mam pojęcia jak do tego podejść..

6

To jest kompulsywne zbieractwo - był o tym serial dokumentalny na którymś kanale Discovery. To nie jest kwestia wzięcia urlopu i posprzątania. To jest kwestia leczenia psychiatrycznego.

7 Ostatnio edytowany przez make.me.mambo (2016-03-27 20:59:35)

musisz po prostu tłumaczyć, spokojnie i do skutku tłumaczyć że gorzej się Wam żyje przez ten nadmiar rzeczy. Żmudna praca ale chyba innej drogi nie ma... Nie zaszkodzi też zacząć od siebie, tzn. dać dobry przykład, wysprzątać mieszkanie, zredukować SWOJE rzeczy tak dla pokazania, że Ty też coś robisz w dobrym kierunku smile Polecam podsunąć mamie do poczytania różne artykuły czy blogi nt minimalizmu, są osoby, które fajnie i nienachalnie o tym piszą, co nakłania do zmian u siebie, pozdrawiam smile

p.s. jeśli zachowanie Twojej mamy to już skrajny przypadek - lekarz

8 Ostatnio edytowany przez Gosia1962 (2016-03-27 21:12:11)

Ja jestem prawie w stu procentach pewna, ze Mama ma zaburzenie o nazwie " Syndrom zbieractwa kompulsywnego".

Na nic tu gadanie o porzadkach, wyrzucanie rzeczy  itp. Ona musi isc na terapie. Poczytaj o tym zaburzeniu w necie, bedziesz wiedziala, co ono oznacza- skad sie wzielo, jak postepowac. Podstawa zaurzenia jest chora sfera uczuciowa. Ona nie chce sie z nikim i niczym rozstawac, nie chce nic stracic. Cos sie stalo w jej zyciu=cos stracila bezpowrotnie,i to bardzo bolalo.  Teraz wszystko chce zatrzymac. Nawet stare majtki, wieszaki itp beda przedstawialy dla niej wartosc, bo nie lubi "strat i pozegnan". Namow mame na terapie. Innego wyjscia nie ma.....Ktos tu -pewnie z niewiedzy- pisze, ze mamie trzeba tlumaczyc. TO NIC NIE DA. Zbieractwo zaliczane jest do chorob psychicznych i TYLKO terapia tu zadziala.

9

Zaciągnięcie jej na terapię będzie bardzo ciężkie, a myślę, ze wręcz niemożliwe. Nawet do zwykłego lekarza trudno ciężko ją przekonać, a co dopiero na coś takiego... Wyśmieje mnie, powie mi jakiś powód,  wypomni mi coś, albo dla świętego spokoju powie, że pojdzie, a i tak tego nie zrobi..

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024