Czy po takim zakończeniu relacji warto po czasie spróbować jeszcze raz?
Mam 33 lata. Przez mniej więcej rok rozwijała się między mną a pewną dziewczyną relacja, która nigdy formalnie nie stała się związkiem, ale zdecydowanie nie była też zwykłą znajomością. Największym problemem od początku była moja sytuacja: byłem w trakcie rozpadu małżeństwa i oczekiwania na rozwód, a dodatkowo miałem wspólne mieszkanie z byłą żoną, które miało zostać sprzedane.
Ona wiedziała o tym od początku. Kiedy zaczęliśmy się poznawać, zobaczyła na Instagramie, że mam żonę, i sama poruszyła temat. Wyjaśniłem jej sytuację. Mimo tego zaczęliśmy się do siebie bardzo mocno zbliżać.
Pierwszy etap i przerwa:
Poznawaliśmy się mniej więcej od sierpnia 2025 r. Dużo rozmawialiśmy, spotykaliśmy się, mieliśmy wspólne zainteresowania i plany. Fantastycznie spędzało nam sie razem czas.
W pewnym momencie (około października) to ja ograniczyłem kontakt. Czułem, że dopóki formalnie jestem żonaty, dalsze rozwijanie tej relacji jest nie fair zarówno wobec niej, jak i mojej ówczesnej żony. Mimo ograniczenia kontaktu, uczucia z mojej strony absolutnie nie zniknęły.
Po Nowym Roku (2026) kontakt ponownie się rozwinął. Co dla mnie istotne, ona znała już wtedy całą sytuację, miała za sobą okres dystansu wywołanego przez moje wyrzuty sumienia, a mimo tego ponownie zdecydowała się wejść w tę relację.
Był to okres, kiedy miałem bardzo silne poczucie, że naprawdę jej na mnie zależy
Zaczęliśmy regularnie się spotykać. Kino, restauracje, kawa, spacery, jej mieszkanie, wspólne wyjazdy/wydarzenia, siatkówka. Potrafiliśmy godzinami po prostu rozmawiać.
Kiedy byłem u niej, robiła nam kawę, pamiętała już dokładnie, jaką piję. Pokazywaliśmy sobie zdjęcia z dzieciństwa. Kiedy musiałem wychodzić, zdarzało jej się zareagować: „Już? Tak wcześnie?”. Wyraźnie chciała przedłużać wspólnie spędzany czas.
Było wiele drobnych planów na przyszłość. Naprawiła rower i miała sprowadzić go do Krakowa, żebyśmy mogli razem nim jeździć. Miałem uczyć ją grać na gitarze. Rozmawialiśmy o rzeczach, które chcielibyśmy razem robić, była ich masa.
Pamiętam też rozmowę o jej rodzinie. Powiedziałem jej, że bardzo podoba mi się, jak rodzinni są u niej wszyscy i że chciałbym kiedyś czegoś takiego doświadczyć. Odpowiedziała: „Mam nadzieję, że doświadczysz.” W kontekście naszej relacji odebrałem to jako sygnał, że przynajmniej dopuszcza mnie w obrazie swojej przyszłości.
W kwietniu byłem z nią na weselu jako osoba towarzysząca. Było między nami bardzo dużo bliskości. Tańczyliśmy, spędziliśmy praktycznie cały dzień razem, a następnego dnia, kiedy odwiozłem ją i pomogłem wnieść rzeczy, przytuliła mnie najmocniej, jak kiedykolwiek wcześniej. Miałem wtedy bardzo silne poczucie wzajemnego zauroczenia.
Co ważne, nigdy się nie pocałowaliśmy ani nie kochaliśmy się fizycznie. Nie odbierałem jednak tego jako brak pociągu. Ona miała duży problem moralny z tym, że formalnie nadal byłem żonaty i sytuacja nie była zakończona. Podczas późniejszej rozmowy sama powiedziała w kontekście wspólnego weekendu coś w rodzaju, że gdybyśmy gdzieś razem pojechali, to „wiadomo, że do czegoś by między nami doszło”. Mówiła też o tym, że „nie mogliśmy zrobić kroku dalej”.
Pierwsze wycofanie:
Z czasem moja sytuacja zaczęła ją jednak coraz bardziej obciążać. Mniej więcej miesiąc po pierwszym weselu (w połowie maja) powiedziała, że chciałaby na razie przestać spotykać się ze mną sam na sam, dopóki nie uporządkuję swoich spraw.
To nie oznaczało jednak całkowitego zerwania kontaktu. Nadal pisaliśmy praktycznie codziennie, często sama inicjowała, dzwoniliśmy do siebie, wysyłaliśmy sobie zdjęcia z różnych aktywności (jej wczasy z przyjaciółmi, mój maraton itp).
5 czerwca napisała mi mniej więcej: „też mi brakuje [naszych spotkań], z każdym dniem ta sytuacja staje się dla mnie cięższa, mam milion myśli i trochę ciężko jest mi to sobie wszystko poukładać w głowie.”
To było dla mnie charakterystyczne: jednocześnie mówiła, że tęskni, i że sytuacja jest dla niej coraz cięższa.
Później znowu zaczęła się do mnie zbliżać. Sama przypomniała, że rok wcześniej pierwszy raz byliśmy razem na frytkach w McDonaldzie, napisała, że bardzo miło to wspomina i zaproponowała, żebyśmy poszli jeszcze raz.
Pod koniec czerwca zaprosiła mnie również na kolejne wesele. Powiedziała, ze nie wyobraża sobie pójść na nie z kimkolwiek innym.
Drugie wesele i końcówka:
Drugie wesele było 10 lipca (5 dni przed moim formalnym rozwodem). Jeszcze przed nim rozmawialiśmy o ubraniach. Powiedziała, że zamówiła pastelową sukienkę, a ja cieszyłem się, że będzie pasowała do mojej pastelowej marynarki.
Jednocześnie czułem już wtedy, że coś się zmienia. Jej inicjatywa stopniowo malała, coraz częściej miałem wrażenie zmęczenia i wycofania. Nadal potrafiliśmy dobrze spędzać czas, ale nie było już tej samej lekkości i intensywności co wcześniej. Rzadziej sama inicjowała rozmowy.
Około 30 lipca byliśmy jeszcze razem na shake'u w McDonald's. Rozmowa była normalna, ale czułem dystans. Zaproponowałem, żebyśmy w kolejnym tygodniu poszli na spacer i może wpadli na kawę do pokoju, który wtedy już wynająłem, żeby wreszcie mieć własną przestrzeń. Odpowiedziała mniej więcej: „Zobaczymy jeszcze, oki? Będziemy jeszcze gadać, także to dogadamy.”
Kilka dni później zakończyła naszą relację.
Rozmowa końcowa – początek sierpnia:
To najtrudniejszy dla mnie element, bo jej komunikat nie był dla mnie jednoznaczny emocjonalnie, mimo że sama decyzja była jednoznaczna: nie chciała dalej się spotykać i zakończyła relację.
Mówiła, że jest całą sytuacją bardzo zmęczona/wypalona i że „nic już nie potrafi czuć” (tak zapamiętałem sens jej wypowiedzi). Jednocześnie mówiła rzeczy w rodzaju:
„Nie wiem, czy dobrze robię.”
„Cały dzień się wahałam i nie wiedzialam do końca czy to mówić.”
„Nie wiem, co będzie.”
Pojawił się też motyw przeznaczenia – powiedziała, że ona naprawdę w nie wierzy i że jeżeli mamy kiedyś być razem, to i tak będziemy.
Mówiła, że nie chce, żebyśmy się teraz unikali, że chciałaby, żebyśmy mogli normalnie funkcjonować przy wspólnej siatkówce czy w innych sytuacjach.
Podkreślała też, że nie uważa mnie za złego człowieka ani nie obwinia mnie za wszystko, co się wydarzyło. Wiedziała od początku, jaka jest sytuacja i się na to pisała. Ja podczas tej rozmowy jasno powiedziałem jej, że nadal mi na niej zależy, że uszanuję jej decyzję i dam jej przestrzeń, ale jeżeli kiedyś okoliczności się zmienią, chciałbym jeszcze o nią zawalczyć.
Od tamtej rozmowy minęło trochę ponad miesiąc. Nie próbowałem jej przekonywać ani wracać do tematu. Przy wspólnych aktywnościach zachowujemy się wobec siebie normalnie.
Niedawno, po około miesiącu ciszy, napisałem do niej prywatnie w zupełnie praktycznej sprawie dotyczącej śliwek, o których rozmawialiśmy wcześniej i które chciała dla rodziców. Odpowiedziała ciepło i w naszym dawnym stylu, była serdeczność i reakcje emoji, ale oczywiście nie traktuję tego jako dowodu czegokolwiek, bo rozmowa miała konkretny powód.
Jak sytuacja wygląda teraz:
Rozwód jest już zakończony. Mieszkanie nadal jest niesprzedane, ale już w nim nie mieszkam.
Z perspektywy czasu widzę też swoje błędy. Powinienem był wcześniej stworzyć faktycznie osobne życie i własną przestrzeń, zamiast zakładać, że wszystko za chwilę się rozwiąże (agentka nieruchomości zapewniała nas, że mieszkanie sprzeda się w +/- 2-3 miesiące, więc nie chciałem wtedy tymczasowo wynajmować jakiegokolwiek pokoju "na chwilę" tylko po to, żeby za chwilę szukać docelowego mieszkania dla siebie. Dzisiaj dużo lepiej rozumiem, że dla mnie „jeszcze trochę” oznaczało rozwiązanie kolejnej formalności, a dla niej mogło oznaczać kolejny miesiąc życia w zawieszeniu.
Nadal niesamowicie mi na niej zależy. Jednocześnie wiem, że to, że kiedyś była mocno zaangażowana, nie oznacza automatycznie, że nadal coś czuje.
Nie zamierzam bombardować jej wiadomościami ani przekonywać, że podjęła złą decyzję. Chciałbym powoli wrócić do zwyczajnego kontaktu i zobaczyć, czy pojawi się z jej strony jakakolwiek wzajemność – czy będzie chciała rozmawiać, sama czasem zainicjuje kontakt, czy będzie chciała się zobaczyć.
Jeśli kontakt zacznie naturalnie płynąć w obie strony, nie chcę robić żadnej „poważnej rozmowy”, tylko zobaczyć, co z tego wyniknie.
Jeśli natomiast będzie serdeczna, ale całkowicie bierna i relacja będzie istniała tylko wtedy, kiedy ja ją inicjuję, za jakiś czas chciałbym zaproponować spokojne spotkanie i powiedzieć jej mniej więcej: rozumiem dziś lepiej, jak obciążająca była dla niej tamta sytuacja; widzę własne błędy; nadal nie jest mi obojętna; i jeżeli ma w sobie jakąkolwiek przestrzeń, chciałbym, żebyśmy nie wracali od razu do „związku”, tylko zaczęli czasem rozmawiać i spotykać się w normalnych warunkach i zobaczyli, czy nadal mamy ze sobą to, co mieliśmy kiedyś.
Jeżeli powie jednoznaczne „nie”, zamierzam to uszanować.
I właśnie jestem ciekawy opinii osób z zewnątrz, szczególnie ludzi, którzy byli po którejś stronie podobnej sytuacji:
Czy z tego opisu bardziej wygląda Wam to na kobietę, która przestała czuć i zakończyła relację, czy na kogoś, kogo przerosła i emocjonalnie wypaliła sytuacja, mimo że wcześniej uczucia były?
Czy jej ambiwalencja podczas rozstania ma Waszym zdaniem jakiekolwiek znaczenie po ponad miesiącu, czy nie warto już do niej wracać?
I przede wszystkim: czy spokojne zaproponowanie po czasie „nie wracajmy do związku, tylko sprawdźmy, jak nam jest ze sobą teraz” jest Waszym zdaniem rozsądną próbą, czy lepiej całkowicie zostawić inicjatywę jej? Kocham ją całym sercem i mam nadzieję, że kiedyś będzie nam jeszcze dane spróbować.