Od kilku dni myślę o tym moim ostatnim ataku hipoglikemii i zaczęłam się zastanawiać nad jedną rzeczą.
Czy to możliwe, że ja sama sobie pogarszam stan przy tym całym CFS przez te wahania cukru?
Bo zauważyłam pewien schemat u siebie. Najpierw przez kilka dni jem mało albo nieregularnie, bo jestem zmęczona i nie mam siły nawet gotować. Czasami potrafię pół dnia prawie nic nie zjeść, bo nie mam energii wstać i coś zrobić. A potem nagle zjem coś słodkiego, żeby szybko podnieść energię.
I wtedy zaczyna się jazda.
Najpierw chwilowo jest lepiej, a potem nagle spadek cukru, osłabienie, drżenie, mroczki przed oczami i to uczucie jakby zaraz miało się zemdleć. Ten ostatni atak to był chyba najgorszy jaki miałam. Naprawdę się wystraszyłam.
I zaczęłam się zastanawiać czy przy moim chronicznym zmęczeniu takie wahania cukru to nie jest dodatkowy problem.
Bo organizm i tak jest już wykończony przez to ciągłe zmęczenie. Ja mam wrażenie jakbym codziennie funkcjonowała na jakiejś rezerwie energii. A jak jeszcze dojdą takie spadki cukru to już w ogóle jest dramat.
Czasami się zastanawiam czy gdybym jadła bardziej regularnie to czy to zmęczenie byłoby chociaż trochę mniejsze.
Problem jest taki, że przy CFS nawet przygotowanie jedzenia potrafi być dla mnie wysiłkiem. Są dni kiedy po prostu nie mam siły gotować. Wtedy jem coś na szybko albo właśnie coś słodkiego żeby podnieść energię.
I może to jest błędne koło.
Zmęczenie → jem nieregularnie → spadki cukru → jeszcze większe zmęczenie.
Nie wiem czy ktoś z was też tak ma przy CFS?
Lekarze skupiają się głównie na badaniach, wirusach, hormonach itd., ale ja zaczęłam się zastanawiać czy styl jedzenia też może mieć tutaj duże znaczenie.
Bo ja naprawdę nie chcę już przeżyć takiego ataku jak ostatnio. Myślałam, że zemdleję.
Może powinnam bardziej pilnować regularnych posiłków, tylko pytanie jak to zrobić kiedy człowiek nie ma siły wstać z łóżka.
Czasami mam wrażenie, że przy tej chorobie nawet tak prosta rzecz jak jedzenie staje się problemem.
Ciekawa jestem czy ktoś z was z CFS zauważył związek między wahaniami cukru a nasileniem zmęczenia?
Bo zaczynam podejrzewać, że mój organizm nie lubi takich huśtawek.