Listy Apostolskie moja ulubiona czesc Biblii - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Listy Apostolskie moja ulubiona czesc Biblii

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: Listy Apostolskie moja ulubiona czesc Biblii

A wasza jaka jest? Ja najbardziej lubie Listy Apostolskie bo wlasnie sa kierowane do wszystkich Chrzescijan na swiecie i sa nauczaniem pierwotnego Kosciola Katolickiego. 
A wam zaraz wkleje piekne fragmenty z tych Listow

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-24 20:10:30)

Odp: Listy Apostolskie moja ulubiona czesc Biblii

" Cóż więc powiemy? Czy mamy trwać w grzechu, aby łaska obfitowała? Nie daj Boże! My, którzy umarliśmy dla grzechu, jakże możemy jeszcze w nim żyć?
Rzymian 6:1"
Co ten fragment nas uczy? Po pierwszse to ze Chrzescijanie sa zbawieni z laski to nie znaczy ze moga sobie bezkarnie grzeszyc.  Bo nie moga. A po glowne sw Pawel nie mial na mysli dobrych uczynkow ze one nie zbawiaja/pomagaja w zbawieniu tylko mial na mysli zydowskie uczynki rytualne ze np obrzezanie nie pomoze w zbawieniu ani jedzenie zwierzat czystych nikogo nie zbawi itp sw Pawel jak pisal "laska jestescie zbawieni nie z uczynkow aby sie nikt nie chwalil " nie mial na mysli dobrych uczynkow tylko uczynki rytualne u Zydow  bo do nich sie zwracal w Liscie a tak wogole to sw Pawel w wielu miejscach podkresla ze dobre uczynki tez musza byc pelnione jak ktos chce isc do Nieba

3

Julcia musisz się zdecydować, czy do wszystkich chrześcijan, czy jednak do Żydów. smile 

New Me napisał/a:

lubie Listy Apostolskie bo wlasnie sa kierowane do wszystkich Chrzescijan na swiecie

New Me napisał/a:

sw Pawel jak pisal "laska jestescie zbawieni nie z uczynkow aby sie nikt nie chwalil " nie mial na mysli dobrych uczynkow tylko uczynki rytualne u Zydow  bo do nich sie zwracal w Liscie

4 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-24 20:48:13)

Legat napisał/a:

Julcia musisz się zdecydować, czy do wszystkich chrześcijan, czy jednak do Żydów. smile 

New Me napisał/a:

lubie Listy Apostolskie bo wlasnie sa kierowane do wszystkich Chrzescijan na swiecie

New Me napisał/a:

sw Pawel jak pisal "laska jestescie zbawieni nie z uczynkow aby sie nikt nie chwalil " nie mial na mysli dobrych uczynkow tylko uczynki rytualne u Zydow  bo do nich sie zwracal w Liscie

No ogolnie pisali do wszystkich Chrzescijan ale sa tez czesci gdzie zwracaja sie tez do okreslonej grupy osob

5 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-24 21:04:28)

"Żony niechaj będą poddane swym mężom, jak Panu, bo mąż jest głową żony, jak i Chrystus - Głową Kościoła: On - Zbawca Ciała.  Lecz jak Kościół poddany jest Chrystusowi, tak i żony mężom - we wszystkim."
Po tym fragmencie na milion % nigdy nie wezme slubu. Po pierwsze sw Pawel pisze "zony" a nie kobiety ogolnie, a wiec tak dlugo dopoki kobieta nie jest zona jej ten fragment nie dotyczy i nie musi go wypelniac.  Sw Pawel tez pisze "mezom " a nie ogolnie facetom.  Wiec ja kocham moja ukochana wolnosc ze pojdem do Nieba i nie muszem uslugiwac zadnemu malzowi bo go nie mam i miec nie bedem

6

"Trwajcie więc w tej wolności, którą nas Chrystus wyzwolił, i nie poddawajcie się na nowo pod jarzmo niewoli.
Galacjan 5:1"
big_smile o to, to wlasnie ale mnie sie trafilo losowy cytat biblijny z Listow Apostolskich na moja wolnosc

7

"Kto nie miłuje, nie zna Boga, gdyż Bóg jest miłością"
Piekny cytat na dzis z Listow Apostolskich sw Jana.  Wszyscy zyjmy milosia kochajmy ludzi i zwierzeta

Czytałaś księgi usuniete z Biblii przez Kościół?

9

Perwersyjny za to szczupł napisał/a:

Czytałaś księgi usuniete z Biblii przez Kościół?

Nie wierze w nie bo nie sa natchnione przez Ducha Swietego

10 Ostatnio edytowany przez New Me (2025-01-28 13:53:35)

Stary Testament jest dla Zydow,ktorzy wyznaja Judaizm (Prawo Mojzeszowe).

Ewangelia I Dzieje Apostolskie sa dla Zydow,ktorzy stali sie Chrzescijanami

Listy Apostolskie-sa dla Chrzescijan,ktorzy nie sa Zydami

Apokalipsa-jest dla calego swiata

Dlatego ja postanowilam zyc wedlug Listow Apostolskich i ich nauk,bo sw Pawel wyraznie robi rozroznienie miedzy Zydami, ktorzy przyjeli Chrzescijanstwo ,a reszta Chrzescijan i pisze wiele razy zreszta tez inni apostolowie, ze Chrzescijanie, ktorzy nie sa Zydami maja troche inne zasady do bycia zbawionym np sw Piotr twiedzil, ze mimo, ze jest Chrzescijanienem to jako Zyd nie moze nadal jesc nieczystych zwierzat, ale juz ten zakaz zniosl u innych Chrzescijan,ktorzy nie byli Zydami i stwierdzil tylko "zeby miec umiar w jedzeniu i sie nie obzerac..."

11 Ostatnio edytowany przez New Me (2025-01-28 15:21:20)

"Dostąpiwszy więc usprawiedliwienia przez wiarę, zachowajmy pokój z Bogiem przez Pana naszego Jezusa Chrystusa,  dzięki któremu uzyskaliśmy przez wiarę dostęp do tej łaski, w której trwamy i chlubimy się nadzieją chwały Bożej"
1. Wiara w Jednego Boga i wiara, ze Jezus Chrystus jest Synem Bozym i Zbawicielem, to jest podstawa zbawienia. Bez tego nie ma zbawienia chocby niewiadomo jak bysmy byli dobrzy. Dobre uczynki natomiast sa efektem zbawienia, a nie droga do zbawienia

12

"Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauki, do strofowania, do poprawiania, do wychowywania w sprawiedliwości; Aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła w pełni przygotowany"
2. Czytajcie Biblie-Pismo Swiete kazdego dnia. Poznawajcie Boga,Jezusa, co sie wydarzylo, nauki Jezusa, co sie dzialo z pierwszym Kosciolem i Chrzescijanami. 
Biblia to najswietsza, najpiekniejsza i najlepsza Ksiega swiata i Przewodnik po zyciu. Kto zyje wedlug Slowa Bozego nigdy nie upadnie

13 Ostatnio edytowany przez New Me (2025-01-29 14:02:11)

3. Cala Biblia opiera sie na jednej zyciowe zasadzie: Kochaj Boga i blizniego. 
To wszystko.
Milosc do Boga ukazujemy poprzez wiare w Niego,w Jego Syna Jezusa Chrystusa, poprzez modlitwe do Boga,czytajac Pismo Swiete,chodzac na rozne nabozenstwa
Milosc do blizniego ukazujemy pomagajac mu i nie krzywdzac go.
To jest krotkie streszczenie calej Biblii-Milosc Boga i blizniego.  Na tym opiera sie szczescie czlowieka. AMEN

14

New Me napisał/a:

A wasza jaka jest? Ja najbardziej lubie Listy Apostolskie bo wlasnie sa kierowane do wszystkich Chrzescijan na swiecie i sa nauczaniem pierwotnego Kosciola Katolickiego. 
A wam zaraz wkleje piekne fragmenty z tych Listow

Biblia jest jest instrukcją życia w ekosystemie. Stanowi jedną niepodzielną całość. Bez podziału na bardziej lub mniej ulubione.

15

Księga Daniela była ok. Pojawiło się sporo zwierząt i to wyjątkowo nie w roli całopalenia. Twist z treści zatajaniem snu do interpretacji dla podniesienia poziomu trudności był zabawny. Tylko szkoda smoka.

KSandraK napisał/a:

Księga Daniela była ok. Pojawiło się sporo zwierząt i to wyjątkowo nie w roli całopalenia. Twist z treści zatajaniem snu do interpretacji dla podniesienia poziomu trudności był zabawny. Tylko szkoda smoka.

Też lubię czytać Ksiege Daniela wg mnie jest tajemnicza, symbolika musi być zestawiona z Apokalipsa św Jana wtedy się lepiej rozumie

17 Ostatnio edytowany przez KSandraK (2025-04-09 05:12:26)

Lol, właśnie przeczytałam swój poprzedni post i coś spaprałam ze składnią. Chodziło mi o "twist z zatajaniem treści snu do interpretacji" itd. Sorry.

Nie wiem, nie widziałam szczególnego związku między Danielem a Apokalipsą. Z symboliką kościelną jest ten haczyk, że jest jedna przeoficjalna obowiązująca wersja, a jak myślisz inaczej to znaczy, że jesteś protestantem i czeka cię piekło. Pamiętam, jak wymiękłam na bodajże ksiedze Izajasza... tej z płonącymi kołami i z ogniskiem z gówna, z okrutnymi imionami dla dzieci proroka (koledzy musieli się z nich śmiać w szkole). Była tak skrajnie przesymboliczna i pełna niedosłowności, że aż nie dało się jej czytać.

Przykładowo w Danielu jest fragment z mnóstwem powtórzeń, długi na około stronę. Jak się uprzeć, można przeczytać, choć staje się to nużące wskutek monotonii. Natomiast w księdze Izajasza praktycznie nie wiedziałam na co patrzę i jak właściwie wirują koła. Zupełnie niezrozumiała.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Listy Apostolskie moja ulubiona czesc Biblii

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024